SZÜLŐSÉG

A terhesség alatti dohányzástól asztmás lehet a gyerek

2009. szeptember 15., kedd 12:15

pregcig

A terhesség alatti dohányzás sokszorosára növelheti annak kockázatát, hogy az újszülöttnél asztma alakul ki a későbbiekben - állítja egy svéd tanulmány, amelyet az Európai Respirációs Társaság Bécsben zajló éves konferenciáján hétfőn hoztak nyilvánosságra. Az asztma kialakulásának kockázata nagy forgalmú utak környékén született gyerekeknél is megnő, mert már az anyaméhben olyan szennyeződés éri őket, amely genetikei elváltozásokat okoz - erről év elején számoltak be amerikai kutatók. Tavaly olyan vizsgálati eredmények láttak napvilágot, melyek szerint a terhességi stressz is okozhat asztmát. Egy holland tanulmány pedig azt mutatta, hogy a kismamák túlzott mogyorófogyasztása is lehet oka a gyerek későbbi asztmájának.

Anders Bjerg, a svédországi Norrbotten központi kórházának munkatársa kollégáival 1996 és 2008 között 3400 gyereknél vizsgálta az asztma megjelenését.

Megállapították, hogy a dohányzó kismamák gyerekei átlagosan 211 grammal kisebb tömeggel születtek, mint a nemdohányzó anyák babái. A dohányos anyák gyerekei mintegy negyedének (24,3 százalékának) születési súlya nem érte el a 2,5 kilogrammot, míg ez az arány a nemdohányzó nőknél csupán a hatoda, 4,1 százalék volt.

A terhességük alatt dohányzó anyák kis súllyal született babáinak asztmakockázata 23,5 százalék volt, míg a nemdohányzó nők átlagos súllyal világra jött gyerekeinél ugyanez az arány csak 7,7 százalékosnak bizonyult.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.16 13:16:00Laliath

  Silver,
  ha a hét hetes visszaszól, akkor majd jóóól eldugom valahova, nehogy a média ráakadjon :D
  Később gondolom meg úgyis olyan nagy szája lesz, mint nekem. Bár az apja se egy hallgatag típus :)

 • 2009.09.16 13:16:52drlucifer

  Silver!
  Ez a majd meglátjuk szerintem a világ összes pasijánál nem et jelent. Az exemnél is, a mostaninál is, a tiednél is...
  Szövet meg Zsákos elmagyarázhatná. :D

 • 2009.09.16 13:18:30nyina&mika

  én is mindig azt mondom, hogy majd meglátjuk, amikor nem akarom kimondani, hogy nem :)

 • 2009.09.16 13:24:36Silverveil

  DrLuci,

  Ebben az a gáz, hogy én ezt csak a mostani pasinál vettem észre. Hm lehet, hogy azért mert az előzőek hagyták magukat irányítani?:))

 • 2009.09.16 13:25:50drlucifer

  Silver!
  Gőzöm nincs.
  De én már az exemnél is falra másztam tőle. A mostani kezd leszokni róla, tudja, hogy mondhat nemet, legfeljebb puffogok kicsit. :D

 • 2009.09.16 13:35:09Silverveil

  DrLuci,

  "puffogok kicsit"-ben jó vagyok:))

 • 2009.09.16 13:36:28drlucifer

  Silver!
  Az a baj, hogy abban a pasim is jó. :P

 • 2009.09.16 13:39:03Farkasokkal táncoló

  A férjem anyja RENGETEGET beszélt. Egész nap beszélt. És minden történetet legalább tízszer mondott el. Na ebből kifolyólag a férjem kifejlesztett magában egy olyan módszert, ami automatice kikapcsolta az agyában azt, amikor valaki csak blablablabla beszélt, közben minden mást csinált, olvasott vagy tanult, és amikor a blablabla szünetelt egy kicsit, akkor azt mondta, hogy "nahát, hát ez fantassztikus". Az, hogy ezt nálam is alkalmazta, csak kéőn vettem észre, na de egyik nap hazajött az egyik lányunk, és elkezdte mesélni, hogy mi történt az iskolában. A férjem éppen kikapcsolta az agyát, átment automatikába, én meg persze odafigyeltem. A kislányom éppen azt mondta, hogy képzeld mama, szegény Katinak ma hajnalban meghalt a kisöccse, és tartott egy kis szünetet - amikor a férjem felnézett, és azt mondta: "nahát, ez fantassztikus". (Majdnem megöltem.. :-O)

 • 2009.09.16 13:45:05szövetszöcske

  Rendes hapsi békésen dögleni szeret, megenni a vacsoráját, megsimogatni a gyerekeket, utánna dugni egy jót. Hülyeségeken meccselni az a férfiembernek munka, otthon ne kelljen már, ezt a beszéljük meg dolgot csak a nők élvezik, értelme sohasenincs (úgyis tudja mindenki összemorgás nélkül is mit gondol a másik).

  Egyébként a nagyon kis szolid, szubmissziv tipusú nők kihozzák a hapsikból is az aggresszivitást, nekik mondanak is nemet, és rájuk is morognak, de ha tényleg meccselés lenne, akkor egyszerűbb igent mondani, aztán majd csak rájön a másik mit jelent (ha nincs annyi esze, hogy kérdés nélkül is látja rajtam). Én sohasem hagyom magamból kiprovokálni a balhét, és gondolom a legtöbb hapsi ugyanígy van vele.

  Egyébként neklem olyan haverom is van, aki pont a balhémentesség miatt mond otthon sokszor nemet dolgokra, mert az asszony kellemetlenül érezte magát, hogy a hapsit piszkálják a haverjai, hogy papucs, ezért aztán elkezdett vele ezen meccselni. Mesélte a srác egyszer, hogy minden este kiválaszt 1-2 dolgot ami tutti nem okoz balhét, és akkor beleköt jól, meg ellenkezik, hogy lássa az asszony, hogy milyen férfias, és ne piszkálja ezzel:)

 • 2009.09.16 13:54:40drlucifer

  FT!
  Én is megöltem volna... :S

  Szövet!
  Naggyon szépen köszönöm, rávilágítottál szubmisszív lényemre. Merthogy a pasim az exével sosem veszekedett (igaz, neki mindenre igent mondott), velem viszont szokott. Nemet mond, ha puffogok és nincs igazam, helyre tesz. :D Ja, és nem mond semmit csak azért, mert én éppen azt szeretném hallani.

 • 2009.09.16 14:03:16Silverveil

  DrLuci,

  Mi soha nem jutunk el komolyabb vitákig, ami "majd meglátjuk", az nem és kész. Amikor puffogok, akkor azt mondja, most ideges vagy, de holnapra kialszod. Ilyenekkel, hogy megindokolja, megvédje az álláspontját nem szokta zavartatni magát, ha én nem kérdezek rá direktben. Ha tényleg mérgesnek tűnök, megnevettet valamivel. Aztán vannak esetek, amikor enged. Szerencsére nagyon ritka, hogy ne értsünk egyet, de mondjuk sosem kellett még komoly gondokat megoldanunk együtt. Na mindegy, majd meglátjuk, hogy a jövőben is működnek-e a dolgok így.

 • 2009.09.16 14:11:08drlucifer

  Silver!
  Mi meg nem vitatkozunk, hanem analizálunk. De komolyan. Elemzünk, kibeszélünk, megbeszélünk mindent. Nem söpörjük szőnyeg alá a dolgokat, szerintem ettől működünk jól. És ha nincs valami egyéb bajunk a világgal, akkor teljesen normálisan tudjuk kezelni a leggázabb gondokat is. Ha meg van valami kínunk, akkor egy összetört poháron is másfél napig veszekszünk. :D

 • 2009.09.16 14:12:22Ribizlee

  szerintem az igazi papucsság az, ha direkt olyan dolgon vitázol, ami úgyis mindegy... :-S

 • 2009.09.16 14:17:16szövetszöcske

  Ribizlee, ha az én sztorimra célzol, szerintem nyilvánvaló, hogy a kollégám pont leszarja a papucsság dolgot, egyedül a nőjének kellemetlen a dolog (a papucshapsi mellé általában házisárkányt szokás képzelni). Ő egyszerűen rühell balhézni, és pont ezért csinál néha kreált, tét nélküli enyhe balhét, ami biztosan nem fajul el, nem kell utánna napokig kötelezően morogni, meg nem marad el miatta az esti dugás. Tudod, az imidzsépítés, csak ő nem a haverjai szemében fényezi magát, hanem az asszony kedvéért pózol.

 • 2009.09.16 14:18:54Sanima

  Szegény pasim meg van áldva.
  Az anyja is annyit pofázik, hogy eszméletlen, én is sokat dumálok, no de apám....
  Apámnak szó szerint jár a szája, mint a kacsa segge, és csak akkor áll le, ha alszik. Igen, még étkezés közben is pofázik, mindig ő fejezi be a kaját utolsónak.
  Nos, mivel nagyon kedveli a pasimat, így neki különösen sokat dumál, és sajnos mindezt végeláthatatlanul hosszú, barokkos körmondatokban.
  Ha feszülten figyelsz és koncentrálsz, akkor is kb. 3 perc után elveszted a fonalat.
  Meg benne is megvan az öregek azon tulajdonsága, hogy azt hiszi, gondolatolvasó vagy, és kitalálod, hogy akkor most ez a sztori mi, és honnan jött ide..

  Szegény pasi meg épp az ellentét: nem szereti feleslegesen jártatni a száját, úgy is fogalmazhatunk, hogy magától nem kommunikál:)))

  Ő is az automatikus kikapcsolást alkalmazza, néha velem szemben is, a dög.

 • 2009.09.16 14:22:46drlucifer

  Szövet!
  Ez nem imidzsépítés, hanem lustaság, kényelem vagy hívd, aminek akarod. A pasim az exével kb. így élt, csak ott még kreált viták sem voltak. Aztán egyszer csak felébredt és rájött, hogy ez így nem jó.

  Sanima!
  Apukádat össze kéne ereszteni az osztályvezetőnkkel. Kíváncsi lennék, mire mennek egymással... :D

 • 2009.09.16 14:23:12szövetszöcske

  Gondolom az asszony meg továbbpózolja mindezt, ha találkozik a hapsija haverjainak nőivel, jön a műpanaszkodás, hogy a férje mindig keménykedik otthon. Vagy esetleg elpanaszolja ezt a túlzott nyersességet egy fórumban(persze hozzáteszi, hogy fontos kérdésekben persze egyetértenek):)

  Na jó, ezt már persze én képzelem hozzá egy kolléga pármondatos sztorijához, de simán elképzelhetőnek tartom, végül is a világot az önálltatás tartja egyben.

 • 2009.09.16 14:26:57Ribizlee

  szövet, milyen kapcsolat az, amiben imidzset kell építeni???

 • 2009.09.16 14:31:20szövetszöcske

  Ribizlee, milyen kapcsolat az, amiben soha nem építessz imidzset? Te mindig ugyanúgy viselkedsz, ugyanazt mondod, akkor is amikor anyósod nálad van, mikor megy hozzátok a gyerek osztályfőnöke családlátogatásra, esetleg a férjed főnöke látogat hozzád, vagy a valentin napi ünnepi dugás előtt? Mindenkinek van sokféle arca, más anyaszerepben, feleségszerepben, kolléganőszerepben, porontyon ribizliszerepben. Persze van átfedés, de akkor is más szerepek ezek, a személyiséged más-más oldalai. Ha ezeket az oldalakat nem véletlenszerűen váltogatod, hanem a helyzethez igazítod (más oldaladat mutatod meg a főnöködnek, a férjednek, és mondjuk nekem), máris 3 különböző imidzset építettél fel...

 • 2009.09.16 14:31:48Silverveil

  Szövet,

  Ez komoly, hogy van ahhol úgy összevesznek, hogy többórás morci van?

  Nekünk eddig egy nagy veszekedésünk volt, az kb. félóra volt. (Itt megint hozzáteszem, hogy nekünk nem voltak még komoly problémáink)
  Ekkor az egyszer láttam a pasimat mérgesen eddig :)

 • 2009.09.16 14:32:30Silverveil

  ahol*

 • 2009.09.16 14:33:47Heatherette

  "Ez komoly, hogy van ahhol úgy összevesznek, hogy többórás morci van?"

  simán. sőt, naposak is előfordulnak.

 • 2009.09.16 14:33:55drlucifer

  Silver!
  Ha gáz van, én napokig pattogok. :D

 • 2009.09.16 14:35:51Silverveil

  Sanima,

  Amikor nagyon stresszes volt az életem én csak annyit igényeltem, hogy épp ne a Fikusznak sírjam el a bánatomat. Nekem OK volt, hogy amíg én mondom a magamét ő csak félig figyel:)

  A dolognak az a másik oldala, hogy pont az fogott meg a pasiban, hogy hogy figyel rám. Ma már tudom, hogy ez helyesen így hangzik: nagyon jól játssza, hogy figyel rám:)

 • 2009.09.16 14:36:46szövetszöcske

  Silver, az első 5-6 évben, mi is pont így voltunk az asszonnyal, fél óránál tovább tartó balhé nem volt. Nem voltak anyagi gondjaink, kedvünk szerint éltünk, kipihentek voltunk, mindketten inkább adni akartunk a másiknak.
  Amióta gyerek van (főleg amióta kettő), azért bizony előfordul balhé, de ez soha nem a balhé tárgyáról szól, hanem inkább a fáradtságról-elnyúzottságról. Azért az esti lefekvés előtt most is mindig véget vetünk a balhénak(összebalhézva nem lehet rendeset aludni)...

 • 2009.09.16 14:39:12drlucifer

  Szövet!
  Ismerős. Mi is akkor kapunk össze inkább, ha mind a ketten nagyon elnyűttek vagyunk már. Ha csak az egyikünk az, még kezelhető a helyzet.

 • 2009.09.16 14:39:51Silverveil

  Na, ma is tanultam valami újat.

  Nálunk úgy mennek a dolgok, hogy a vitás ügyeket haladéktalanul intézzük (azért nem az utcán, vagy a boltban), mindenki boldogabb morci nélkül, ráadásul azért is fontos tisztázni a dolgokat, mert a régi sérelmeket nem ér elővenni a következő konfliktusnál.

  De itt is hozzáteszem, még nem voltak nagy gondok, lehet, hogy az elméletünk kártyavárként omlik össze, ha jönnek az első problémák.

 • 2009.09.16 14:42:43Silverveil

  Szövet,

  Pontosan ez a lényeg, összebalhézva nem lehet rendeset aludni:)
  Ezt simán el tudom képzelni, hogy a fáradtság miatt jönnek a kiskonfliktusok, én is akkor leszek hisztis.

 • 2009.09.16 14:43:09Meni

  Silverveil, nem akarom magamat reklamozni, de irtam errol egy posztot nem olyan reg...a vitas ugyek haladektalan rendezeserol es a lassan kialakulo, ijeszto, de teljesen termeszetes hazastarsi vokalozasrol...

 • 2009.09.16 14:45:29Ribizlee

  szövet, hát nem tudom... főnöke nincs, anyóssal jól elvagyok, igazából itt sem adok más képet mint otthon.

  ha egy kapcsolatban egymással szemben kell imidzselni (játszmázni), az nekem már gáz.
  tudom miért mondom, exférjemmel ezt játszottuk sok évig. nevermore...

 • 2009.09.16 14:46:55Silverveil

  Meni,

  Most, hogy mondod, rémlik. Mindjárt utánanézek.
  Házastársi vokálozás :))

 • 2009.09.16 14:50:37szövetszöcske

  s ha túl sok a kiskonfliktus, akkor egy idő után már nem mindig frankó együtt lenni(egyre több a negatív és kevesebb a pozitív dolog), ezt meg persze nem lehet elmondani a fáradt másiknak(el se jutna az agyáig). És megkezdődik a játszmázás, amikor a sok apró balhé egy nagy játszma része, amiből nem lehet kilépni (megszokottá válik a játszmázós viselkedésforma, és hiába ilyenkor a kapálózás, az ember visszaesik, visszarántja a megszokott környezet, megszokásból a beidegződött-játszmázós viselkedésformával reagál a mindennapi helyzetekre). Aztán annyi is, ez a papírforma.

 • 2009.09.16 14:53:39anyatájger

  szöcske, ámulatba ejtesz. egy nő veszett el benned :)

 • 2009.09.16 14:54:51Meni

  Silverveil, anno a kozelharc oktatom kezdte azzal mindig egy fiktiv utcai szitu bemutatasat: na most akkor felveszunk egy kellemes anyazo tavolsagot...nekem azota is ez a kedvencem, de a vokalozast is gyakran hasznalom...pedig a ferjem soha nem kiabal, pedig neha jo lenne

 • 2009.09.16 14:59:30szövetszöcske

  Ribizlee, azért gondolom zavarna téged, ha a főnököd a fenekedet bámulná, és láthatóan azon agyalna, mikor lehet téged megdönteni, ugyanúgy az is zavarna, ha a férjed mindenáron elvi vitázni akarna veled marhaságokról, ez érdekelné belőled legjobban, vagy engem a munkaügyi terhelhetőséged érdekelne, hátha rád tudok nyomni valami melót.
  Pont ezér gyanítom nem járkálsz be dugósszerkóban melózni, nem mesélsz itt a fórumon, mekkora király vagy a munka terén, és otthon pedig nem erőlteted azt, hogy értelmetlen elvi marhaságokról szőrszálhasogató vita legyen, az esti jólmegszokott praktikus jópofi és dugás helyett. A más imidzs nem jelent más személyiséget (bár van akinél tényleg homlokegyenest ellenkező vonásokat látni különböző szituációkban), hanem mindegyik te vagy, csak más oldalról.

  (gondolj arra, milyen fényképet választanál magadról ha a munkahelyeden kell önéletrajzra, ha a férjednek kéri mer elutazik pár hétre, vagy ha én kérem mer kíváncsi vagyok a fejedre. Szerintem nem ugyanazt a fényképet válogatnád ki)

 • 2009.09.16 15:02:06Silverveil

  Nem állítom, hogy mi jól csináljuk a dolgokat, vagy ilyesmi, egyszerűen csak élvezem, amíg tart:)

 • 2009.09.16 15:03:01szövetszöcske

  anyatájger, itt élem ki a feminin oldalamat:) Meg a kötözködőset is. A poronty ideális 2in1 hely erre.

 • 2009.09.16 15:03:43Silverveil

  Meni,

  Ezt teljesen átérzem, az én pasim is kiabálhatna néha:)

 • 2009.09.16 15:07:16szövetszöcske

  Silver, oszd ki te is, mint a kollégámat a nője, hogy mondjon néha nemet, és morogjon és harapjon, mer ez így égő. Hidd el működni fog, nem fog ellenkezni, hanem megcsinálja...

 • 2009.09.16 15:09:50Meni

  Szovet, a kiabalas alkati dolog. Egy ido utan kijon mindenkibol, ha benne van, valahol mely(ebb)en. De ha gyarilag kihagytak a szettbol, akkor aztan reklamalhatok egy jo kis kurvaanyazasert napestig :)

 • 2009.09.16 15:10:55Ribizlee

  szöcs, ebben 100%-ig igazad van, viszont nem erről beszélek.

  szerintem oltári nagy gáz ha a pasimmal szemben másnak kell mutatnom magam - pl azzal hogy madonnai mosollyal szedem össze a szétdobált zokniját, miközben magamban szitkozódok (ez kb ugyanaz a kategória mint a falból vitázós papucs csávó).

  szerintem ez hazugság és a hazugságra épülő kapcsolat nekem nem pálya.

 • 2009.09.16 15:11:46Silverveil

  Szövet,

  Igazából jó ez így, csak én temperamentumosként/hisztisként egyáltalán nem tudom magam a helyébe képzelni.
  Pl. ha nekem valaki előtte szól be durván, akkor nem szereti ha szokásos nagyszámat elővéve leugatom a delikvenst, hanem azt mondja, legyek türelmes, nem mindenki a mi intelligenciánkkal él.

 • 2009.09.16 15:16:03Zsuzsi főz

  Nekem sose működött olyan kapcsolatom, amiben nem volt vita és a pasi ilyen csendes volt. Mostani párommal tizenhárom éve vagyunk együtt, van néha ordibálás, de kizárólag olyan hülye kis dolgokon, amiken mások röhögnek. Az viszont szörnyű lehet, ha valaki sose szól, aztán meg az évek alatt felhalmozott feszültséget egyszerre adja ki.

 • 2009.09.16 15:20:54Meni

  Zsuzsi, nem vagyunk egyformak. De azert annyit meg kell jegyeznem, a nem kiabalos pasik/nok vedelmeben, hogy attol meg, hogy nem emelik meg a hangjukat, siman nem halmozzak a feszultsegeket. Nekem egy olyan tipust dobott a gep, hogy soha nem emeli fel a hangjat, a gyerekekkel is csak az elmult 3 evben 2x fordult elo. De nem az az elfojtos tipus. Szol azonnal ha valami baja van, eleg kemeny vitaink, veszekedesek szoktak lenni nalunk is, de nem megy fel a hangero. Marmint az ove :)

 • 2009.09.16 15:21:29szövetszöcske

  Ribizlee, szerintem nincs olyan éles határvonal a természetes, zsigerből, szocializációból építkező imidzsépítés, és a tudatos kamu imidzsek felépítése között mint gondolod. Attól, hogy valamire szocializálva vagy, és fel sem tűnik, még ugyanaz a mechanizmus, és ugyanúgy tudatvezérelt a dolog, mint amikor kamuzol a másiknak. És van amikor a kamuzás jön zsigerből, észre sem veszi az ember (de milyen gyakran van ilyen, hogy az önálltatás olyan sikeres, hogy tényleg el is hiszed), és van olyan is, mikor valaki nagyon természetes akar lenni, pont ettől lesz röhejesen mesterkélt (mert senkinek nincs igazibb, valódibb személyiségi oldala, mint a többi, ezek egyformák, gázos, amikor valaki erőltetetten próbál mindig ugyanolyan lenni, ez általában instabil fodódzókereső személyiségeknél van így, akik rettegnek néha genyók, vagy éppen kurvások, papucsférjek stb. lenni)

 • 2009.09.16 15:22:24Zsuzsi főz

  Az jó. Én sajnos/szerencsére csak mélyen fortyogóval kerültem össze.

 • 2009.09.16 15:28:13Silverveil

  Zsuzsi,

  Nem tudom, hogy nekünk nem fog-e robbanni a bomba egyszer, most azt gondolom, hogy még minden jó és szólna, ha valami nem OK. Persze mindenki ebben ringatja magát :))
  Majd szólok ha vége, biztosan a padlón leszek majd.

 • 2009.09.16 15:32:03Meni

  Zsuzsi, a fortyogo tipust ajanlott elkerulni, ha lehet. Baratban, partnerben. Nekem anyaban nem sikerult. Huszas eveimre kifigyeltem, hogy a fortyogas a szivinfarktus-agyverzes eloszobaja. Azota orulok, egy-egy fortyogo ismerosombol megis elotor az indulat.

 • 2009.09.16 15:35:22Ribizlee

  szöcs, nagyrészben igen, kisrészben nem, viszont most nem tudok belemenni hosszas elvi vitába (munka mián), majd máskor lemeccseljük!

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta