SZÜLŐSÉG

Sulinapló: Különórák dzsungelében

2009. szeptember 14., hétfő 13:43

A verekedős sztori elcsitult, szerencsére újabb atrocitás nem érte a kis elsősömet és ugyanolyan jókedvvel megy reggelente iskolába, mint eddig. Üzenőfüzetében szépen gyűlnek az első bé értékelő jelei, a mosolygós virágocskák és az örvendező fejek. Eddig csak egy vízszintes szájú fejet kapott: állítólag ebéd közben sokat beszélt. Ez legyen a legnagyobb baja. A napközis tanító néni szerint Málni amellett, hogy rendes és fegyelmezett, határozott és talpraesett kislány, aki nem fél kérdezni. Ezen igencsak meglepődtem, úgy látszik, jó hatással van rá, hogy az erőszakos, temperamentumos húgától külön került, mert mellette szóhoz sem jutott szegény.

Úgy megyek érte délutánonként, mint a Mikulást váró kisgyerek, alig bírom kivárni, míg a kocsiban kinyithatom a táskáját és előszedhetem az üzenőt, annyira kíváncsi vagyok, mi van benne: mosolygós virágok és fejek, egyéb üzenetek. Szinte minden nap kapunk információkat különböző délutáni foglalkozásokról, amelyekre lehetőség van befizetni. A napokban le kell ülnünk a gyerekkel megbeszélni, hogy mi érdekli, mire szeretne járni.

Mivel rajztagozatos, heti két művészeti oktatásra már be van fizetve, ami különböző kézműves foglalkozásokat takar: fognak például tűzzománcozni és agyagozni. Havi 3 ezer forintot fizetünk a különóráért. Ezen kívül – mint Balaton-imádó szülők gyermeke – szeretném, ha végre tisztességesen megtanulna úszni, egy nyolcalkalmas bérlet 7900 forintba kerül. Emellett megengedtük neki, hogy még egy foglalkozást válasszon, olyat, amit nagyon szeretne. (A havidíjak 3-4 ezer forintba kerülnek.) A választás azonban nem egyszerű.

Járhatna mazsorettezni, (nekem nem tetszenek a csilivili egyenszerkót viselő pompomlányok) néptáncra (ez mint 10 évig néptáncolt anyuka, sokkal inkább ínyemre való lenne), van akrobatikus rock and roll (ami gyermekkori vágyam volt és a mai napig sajnálom, hogy nem járhattam), sakk-szakkör, hittan és még egy rakás különfoglalkozás. Semmiképp nem szeretnék olyan szülő lenni, aki gyermekével akarja megvalósítani a saját elmaradt, beteljesületlen vágyait, így visszafogom magam és bár szemmel láthatóan nehezen tudja eldönteni, melyiket válassza, nem fogom befolyásolni döntésében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.14 23:24:01dodóó

  A lányom is jár úszásra nem rég kezdte.
  Nagyon tetszik neki.Nekem is.Játszanak 15 percet aztán bemennek a vízbe és ott is játékos foglalkozást tartanak és közben csinálják a feladatokat.

 • 2009.09.14 23:26:51dodóó

  Tériszonyom nekem is van.
  A vasút feletti átjárón nem is tudok átmenni.
  A lányom kedvéért megpróbáltam a nyáron,de le kellett ülnöm és becsuktam a szemem amig a férjem feljött.
  Viszont a vidámparkba nem félek.Ott mindenre felülök.

 • 2009.09.14 23:43:14psyché

  dodóó, nálam is hasonló a tériszony, mint nálad. En a hidakon nem tudok atmenni rendesen. Egyszer pedig a Reichstagban mentem guggolva lefele az üvegkupolaban, mert annyira ramtört a teriszony (ott ui atlatszo müanyagbol/üvegböl van a korlat, ami nekem akkor olyan erzes volt, mintha nem is lenne ott semmi). nagyon cikis volt, mindenki minket nezett a ferjemmel. en a vidamparkokat sem birom. ott is kikeszülök.

 • 2009.09.15 00:00:42Farkasokkal táncoló

  Én egészen 13 éves koromig nem tudtam, hogy bérmiféle iszonyom is lenne, de akkor sajna szembesültem vele. Az egri minaretbe mentünk fel osztálykirándulással, és már a felfelé vezető úton kezdtem magam rosszul érezni, ahoygan folyamatosan csak a csigalépcsőkön mentünk felfelé, se kezdet nem volt, se vég... sötét volt stb... aztán kiléptünk az "erkélyre" vagy mire és ott meg mozgott alattam a föld ( a minaret "kileng", ez természetes, de akkor nem tudtam.... aztán visszafelé menet már pánikban voltam, és szabályszerűen seggen csúszva mentem le a mittudoménhány lépcsőfokon, és mire leértünk kilukadt a vadiúj dögös halásznadrágom feneke... hát nem volt egy kéjmámor. Azóta megtudtam, hogy a következő fóbiáim vannak: csigalépcső fóbia (GYŰŰŰŰLÖLÖM), klausztrofóbia ( ha a liftben egyedül vagyok félek), nagy víz fóbia (félek egy csónakban a tó közepén pl), nem tudom hogyan nevezik, de félek a sok embertől egy helyen pl tömeggyűlések, vagy dugó által felgyűlt tömeg, egyáltalán egyre inkább utálom az embereket sajna.. érdekes módon pl repülőn nem félek. Ja meg fóbiám van akkor is, ha egyedül vagyok a házban...

 • 2009.09.15 00:05:11szövetszöcske

  agorafóbia

 • 2009.09.15 00:05:24psyché

  nalam ez ugy van, hogy teriszonyom mindig van, de ha kiegyensulyozatlan vagyok, akkor sokkal durvabb, mint atlagban. ezenkivül rettegek a repülestöl. teljesen kikeszülök töle.

 • 2009.09.15 02:53:00Kipikopii

  2009.09.14 20:48:44Farkasokkal táncoló

  FT: en nem ismerem Andre Kosztolanyi csaladi hatteret, ot sem, de szerintem egeszen mast jelent ma az "eron felul", meg mondjuk 30-50 eve (vagy akar 15-20 eve). Emlekszem, hogy amikor en voltam iskolas, akkor a szamitogep es az angol tanulas volt nagy szam. Eron felul volt anno szamitogepet beszerezni, angol kulonorara, nyelvteruletre elkuldeni gyereket.

  De ma - szerintem - inkabb azon megy a versenges, hogy a mazsorett, nepi tanc es az uszas mellett, meg de jo lenne egy kis korcsolya, si es golftanulas is (de mar megkertuk a nagymamat, hogy vegyen teniszutot)... vagy nem jol latom?

 • 2009.09.15 07:31:09nyúlmama

  kipikopii, van benne valami...de ah leírom a véleményem, megint nekem esnek, hogy ne ítéljen el látatlanban a szülőt, hiszen nem tudhatom, miért jár a gyerek millió különórára 5 évesen.Este, még ovi után.

 • 2009.09.15 07:47:26Magenta

  Kipikopii, nem tudom, én nem mindenhol látom így. Gyerekeimnél biztos nem, az enyémek extrának számítanak azzal, hogy külön "macerákra" járnak.

  A fiamnál a kosárlabdára szükség van, sőt, úgy gondolom, heti két mozgásos alkalomra minden gyereknek szüksége lenne iskolás korban (hány poszt szólt már erről...), korcsolyázni akkor megyünk, ha van kedvünk (és pénzünk), a lányomon kívül még egy gyerek megy az osztályából előkészítőre. Két srác kajakozik, a többiek abszolút semmilyen iskolán kívüli dolgot nem csinálnak.


  Az erőn felül nálunk azt jelenti, hogy ha mondjuk a kölyköm úgy gondolja, neki még belefér az idejébe/energiájába még egy nyelv mondjuk és nem megy a suli rovására, akkor kifizetem. Ilyesmik.

 • 2009.09.15 08:02:46Magenta

  nyúlmama, ha nem titok, merre vagy Pesten? Mármint munkaügyileg.

 • 2009.09.15 08:07:55nyúlmama

  Magenta, Budán.

 • 2009.09.15 08:22:25Silverveil

  Magenta,

  Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy fontos megtanulni úszni, ugyanolyan alapdolog, mint a biciklizés.
  DE: Az ismerősi körben 6 gyerek jár úszni. Ebből 2 konkrétan maga kérte, mert élvezi, ebből egy az egész évben beteg, a másik csak annyiszor, mint mások.
  A másik 4 gyereket a szülők kényszerítik, mert úszni divatos, egészséges és különben is jár a szomszéd Pistike is. Ebből a 4 gyerekből 3 szinte egész évben beteg, talán nyáron kigyógyulnak kicsit a takonykórból. A maradék egy gyerek nem beteges szinte egyáltalán. Nyilván 6 gyerek nem reprezentatív minta és akik betegek azoknak is lehet pszichoszomatikus stb., egyszerűen csak nem értem, hogy olyan gyerekeknek miért kell úszni járni, akik megtanulták, de utálják. Szintén nem értem, miért éri meg egy szülőnek az, hogy a gyereke minden második héten beteg. Érdekes, hogy egy szülőt sem ismerek, aki csellózni kényszerítené a gyereket, vagy fazekaskodni, vagy kosárlabdázni, de úszni igen.

 • 2009.09.15 08:28:58Veg_

  "2009.09.14 19:48:16Kipikopii
  FT: de Tunde most irta, hogy 7900 ft az uszodaberlet 8 alkalomra"
  Itt a városban a hetvenes évek óta ingyenes uszásóra (alsóban) van a gyerekeknek dupla tornaórán (odaut, uszás, visszaut).
  Az a 7900/8 alkalom meg gondolom uszássoktatás lehet...
  Itt 2500 egy 20 alkalmas felnőtt uszásbérlet (2 óra uszás annyi kitétellel, hogy nyáron csak nyitás utáni órákban és zárás elött 4 órával lehet felhasználni, közben nem a bliccelők ellen, az egész napos valamivel drágább). A gyerekbérletet nem tudom, a jegy drágább, az kb 130/alkalom. Uszásoktatás olyan 7000-7500/8 alkalom itt is, az cca 900 Ft alkalmanként, szóval ebben nincs nagy különbség.
  Gondolom amerikában is drágább az uszás oktatás, mint az uszás :)

 • 2009.09.15 08:33:21Magenta

  Silverveil, na, hát ezt én se értem.
  Hacsak nem az a felállás, hogy az oviscsoport egésze megy, a gyereket meg nem tudják másik csoportba áttenni pl.

 • 2009.09.15 08:39:44Silverveil

  Magenta, ezek alsó tagozatos sulisok. Ez plusz úszásóra azon felül, amit a suli amúgy is biztosít. Annak aki élvezi rendben, de aki nem... Eszméletlen a szülők közti verseny.

  A másik ilyen az angol egyébként, csak attól kevesebben betegek:)

 • 2009.09.15 08:42:35Magenta

  A nyelvtanulásról azt gondolom, mindenképpen kell, de ha a gyerek nem csípi, akkor esetleg várok vele egy-két évet, hátha.
  De az ma már benne van az oktatásban.

  Kb. olyan, mint hogy a lányom nem nagyon szereti a matekot, de megtanulja és most abból fog előkészítőzni (abból is), mert muszáj.

  De ezt nem hat-hét-nyolc évesen kell még. Szívni ráér(ne) később is. :)

 • 2009.09.15 08:42:39Veg_

  "2009.09.15 08:22:25Silverveil
  Érdekes, hogy egy szülőt sem ismerek, aki csellózni kényszerítené a gyereket, vagy fazekaskodni, vagy kosárlabdázni, de úszni igen."
  Ha a család nyaralni megy valahova viz mellé, és a gyerek nem tud fazekaskodni és csellózni, remekül fog nyaralni. Ha nem tud uszni, akkor teli kell aggadni légzsákkal, és igy is belefulladhat, ha a halálosan izguló szülő egy percre leveszi róla a szemét. Mert a legtöbben nincs félelemérzet, és lehet, hogy baromira nem tud uszni, ettől még berobog a 10 méteres vizbe... Kb ez az egyetlen ősi tudomány, aminek a megléte minden meleget kedvelő családnál létszükséglet...

 • 2009.09.15 08:44:05Veg_

  Az iskolai uszásóra meg nem mindig uszásoktatás is, ha nem tud uszni, ott meg nem tanulja, max a vizben locspocsol, mert nem viszik át a felnőtt medencébe addig.

 • 2009.09.15 08:47:52Kockásfülűnyúl

  Úszás , tanítónéni viszi a gyerekeket villamossal, 18.30-ig, apa megy érte:1000 ft/alkalom.Kézműveskedés:2800 ft/hó, heti egy alaklom.Szerettem volna, ha a falmászást is kipróbálja, de a lúdtalp miatt nem ajánlják.Első óta tantervi anyag az angol, de ha tudást is akarsz, plusz nyelvóra.Ráadásul mi nem arra a településre hordjuk a gyereket suliba, ahol élünk, úgyhogy napi kb. 100 km utazás (oda-vissza értendő).Már ami a kiadásokat illeti:)

 • 2009.09.15 08:49:26Magenta

  Kockásfülűnyúl, mennyi idős a gyerek?

 • 2009.09.15 09:00:16nyúlmama

  A sportot én is nagyon fontosnak érzem, mert azt- a saját példámból kiindulva- igazán jól csak kis korban lehet elsajátítani. Úszásra, korira, biciklizésre gondolok.Én sajnos, egyikt sem tanultam meg gyerekkoromban. Most meg nagyon jó lenne, ha ne csak az úrinő úszás menne, mert a gerincemnek a hátúszás kéne, de nagyon.Tudom, a kori nem életszükséglet, de azért nagyon jó lett volna, amikor gimis koromban a többiek mentek a jégre- persze, a "nagy szerelem " is- akkor én is mehettem volna.Persze, mentem is, bénáztam rendesen.:)
  A bicikli nem tudás miatt meg kirándulásokból maradtam ki. Hát az enyémek tudnak is mindent.
  Egyébéknt, iskolai úszásoktatása válogatja, az enyémeknek nagyon jó edzőjük volt, minden úszásnemet megtanultak, biztonsággal úsztak, ami két ilyen vizipók gyereknél kellett is.

 • 2009.09.15 09:04:05mammina

  ma kaptunk egy papirt olaszorszagban az oktatasi miniszterasszony leepitesi terveirol. harom ev alatt x milliardot akar sporolni, igy a tanarok szamat epitik le. nem lesz kulon angoltanar, hanem minden tanar tanit majd angolt, el kell vegezniuk egy 200 (!!!!!! rohej) oras tanfolyamot es hajra. na most veszem elo az osszes angoltudasom es kezdem el nyomni a gyereket asszem.

 • 2009.09.15 09:05:34Silverveil

  Veg,

  Most harmadjára is leírom, hogy a gyerekek már tudnak úszni, NEM AZ ÚSZÁSTANULÁS SZÜKSÉGESSÉGÉT VITATOM.

 • 2009.09.15 09:07:05nyúlmama

  Úristen, mammina, ez komoly?!És amelyik tanár nem képes erre, az repülni fog? Szegény gyerkőcök, visszatér az, ami állítólag itt is volt anno, amikor orosztanárrá képezték át az ilyen-olyan -de legalább nyelvszakos-tanárokat: két leckével jártak a gyerekek előtt.

 • 2009.09.15 09:07:08mammina

  az en lanyom heti ketszer - neha haromszor megy uszni, telen-nyaron es sosem beteg. (lekopog) most kezdi a harmadik evet, es hosszabb haja is van, es igaz hogy csak kb 5-600 m-re van az uszi, de telen is bicajjal viszem haza, vizes hajjal, rajtahagyva az uszosapit es rahuzok egy vastag sapit, sosincs annyi ido a ket gyerek tanfolyam kozott, hogy az usziban meg tudjam szaritani, tekernem kell a masikert. :-)

 • 2009.09.15 09:10:36Ribizlee

  na, különangolra pl eszem ágában sincs járatni egyiket sem, azt ráérnek megtanulni.

  a sport viszont alap, kicsi koruk óta sokat mozgunk együtt (bicaj, kori, kosárlabda, tollas, stb), így természetes volt hogy az iskola melett valami sportot keresünk, de semmi más különórát nem akartam.
  viszont a gyerek már elsőben unatkozott a napköziben, bekéretőzött a kórusba meg zenét tanulni egyedül... azóta is imádja a szakköröket, legszívesebben mindre járna.
  a kicsinél elsőben csak a sport volt extra, idén viszont ő is akar zenét tanulni.

 • 2009.09.15 09:12:48nyúlmama

  Ribizlee, ez nem az én unokahúgom?:)
  Ő is ezt csinálta, mire az anyja észbe kapott, elsőben elintézte magának a szakköröket, és az istennek nem lehet lebeszélni róluk.

 • 2009.09.15 09:20:31szövetszöcske

  Nekem ezekkel a különórákkal kapcsolatban az nem tetszik, hogy ahelyett, hogy a szülők ahhoz igazodnának, hogy mi tetszik a gyereknek (mert ez lenne a különórák lényege, néhány kivételtől eltekintve arra valók, hogy a gyerek jól érezze ott magát, plusszt nem sokat adnak általában), nekiállnak egymással versengeni, gyerekeket összeméricskélni. Ha a szülő vekerdi hívő, akkor azzal menőzik, hogy a gyereke egy különórára sem jár, és ezen az alapon fikázza a többit. Ha a szülő nem öko-bio tipus, hanem a klasszikus villantós, akkor meg fikázza azokat a szülőket, akik nem járatják már ovodás korban furulyaórára a gyereket, pedig ettől nő az agya féltekéje, angolra, pedig ha valaki nem kezdi el ilyenkor sose tanul meg rendesen meg teniszoktatásra, mert sportolni már ovis korban kell elkezdeni, különben esélytelen a gyerek a világbajnoki címre.
  Szív és behúzza fülét-farkát a szülő, ha erre az egész mókára nincs pénze. A kiskölykök is szívnak, jönnek a szülő által eröletett különórák, vagy mert a szölő éppen vekerdista, az egész ovi megy az angolkülönórára, kivéve a vekerdinevelt Pistikét, akinek tilos, mert neki a szüleje ezzel villant, hogy ő aztán nem terheli a kölyköt. Az meg, hogy ez az egész különórásdi nem státusszimbólum, hanem a gyerek kedvéért van, valahogy elveszik mostanában.

 • 2009.09.15 09:23:22Ribizlee

  nyúlmama, nem tudom, de elég talpraesett a kiscsaj :-)

  most hatodikos, a tanulása napi max 15 perc, de legtöbbször annyi sem, a suliban óra után összedobja a leckét. olvasni, tévézni, számítógépezni nem engedem nyakló nélkül (mielőtt jönnének a kövek, az olvasást a rossz szeme miatt nem engedem órákig), neki a szakkörök a változatosságot jelentik.

 • 2009.09.15 09:25:24nyúlmama

  Náluk meg a kicsi-most harmadikos- okostojáska, 4 évesen folyékonyan olvasott, gondolom, ezért is volt igénye ennyi mindenre.

 • 2009.09.15 09:26:18Ribizlee

  kéretik nem félreérteni, mindezt nem bezzegelésből írom, szerintem csúnyán megszívjuk még ezt a nekem-aztán-nem-kell-tanulnom történetet a jövőben...

 • 2009.09.15 09:28:24nyúlmama

  A fiamnál volt ez, el is vittem 4 után egy nyolcosztályosba, pont ezért, mert szinte semmit nem tanult, és így is ő volt az egyik legjobb. És 4. végén a két másik is elment az osztályból.

 • 2009.09.15 09:32:46Ribizlee

  nyúlmama, nyolcosztályosba jár...
  most keresünk hatosztályost, hátha az erősebb.
  nagyon rosszul fog járni ha nem szokja meg most a rendszeres tanulást. :-(

 • 2009.09.15 09:35:34nyúlmama

  Igen, én is így gondoltam.De nem elkeserítésből írom: az enyém már egyetemista, és most sem töri össze magát. Van most is pár halasztott vizsgája. Mit tudok tenni? Semmit. Ilyen, végül is boldogul, van állása is. Ha összekapja magát, mindig leteszi a vizsgáit, nem is rosszul.

 • 2009.09.15 09:36:09nyúlmama

  Mennem kell, vár a munka.

 • 2009.09.15 09:39:47Silverveil

  Szövet,

  Úgy örülök, hogy valaki érti miről beszélek.

 • 2009.09.15 09:40:53Kockásfülűnyúl

  Magenta: márciusban lesz 9 éves, most harmadik osztályos.Ő a legfiatalabb az osztályban, méretileg pedig a legnagyobb (fiú a lelkem).Amikor felvételiztünk! a suliba, nagyon dilemmáztam, hogy maradjon-e még egy évet az oviban.Lehet, h rosszul döntöttem, de bízom benne h az idő majd engem igazol.Az ovis csoportból egyedül L. Krisztiánt javasolta a tanácsadó csoport ismétlésre, aki a nagycsoportban kezdte meg a szocializációt (beszélni alig, higiénia zéró, stb.)Matyit javasolták elsőbe, azzal az indokkal, hogy csak jót teszek vele, ha minél hamarabb iskolás lesz, a fiatal kora ellenére (unatkozna az oviban).Elsőben voltak nehézségeink, és azóta sem tudom, h mi lett volna a jobb!Túlságosan magasra tettem a lécet a saját gyerekemnek?Vagy jobb lett volna ha a helyi iskolába íratom??Mit gondoltok, mikor dönthetünk megfelelően?

 • 2009.09.15 09:44:17Kockásfülűnyúl

  Ja, az úszást ő választotta magának, semmi szülői presszúra, a kézműveskedést a finommotorikus mozgás fejlesztése miatt kezdtük el anno, de hál'istennek imádja!Ami az egyetemista fiatalokat illeti, én már krisztusi korban vagyok, mégis van halasztott vizsgám:)De azért igyekszem!

 • 2009.09.15 09:48:37Heatherette

  én az akrobatikus rock and rollt választanám

 • 2009.09.15 10:14:27Tünde

  Tegnap közölte a gyerek, hogy csak a művészeti foglalkozásra és úszásra szeretne járni, egyáltalán nem érdekli a tánc. Nekem így is jó :)

 • 2009.09.15 10:18:33Ribizlee

  jól választott :-)

 • 2009.09.15 12:00:44Veg_

  Remélem, élvezni fogja majd :-)

 • 2009.09.15 12:04:53mammina

  az enyemek nem ismerik vekerdit sajnos. szocskenek teljesen igaza van, mi is elrontottuk mig nagyon picik voltak, de mostanra azert megjott az eszunk, es sokkal racionalisabban latjuk ezt a kerdest. kell hagyni nekik valami felfedeznivalot a tovabbi evekre is. csak ne lenne minden delutan valami ujabb otletuk iskolabol kifele jovet, hogy az XY erre megy, mi is csinaljuk. :-)

 • 2009.09.15 12:12:10Magenta

  Kísérletinyúl, a te csemetéd, neked kell tudni, mekkora lécet tud átugrani. :)
  Csak azért kérdeztem, mert megakadtam azon a félmondaton, hogy jár különangolra a suli mellett, hogy tudjon is, kíváncsi voltam, mennyi idős.

 • 2009.09.15 12:24:11Kockásfülűnyúl

  Magenta: nem jár angolra, lehet félreérthető voltam, csak ha tudást is akarnék ,akkor kellene a külön angol (tudom, h ezzel kapcsolatban volt már poszt).Úszás és kézműveskedés , elég bőven.Ami pedig a léc magasságát illeti, hát vessetek a mókusok elé, de bizonytalan vagyok.Talán az a gond, h magamhoz mérem, mármint a 8 éves kori magamhoz:)

 • 2009.09.15 12:28:02Heatherette

  én kettőnél több különórát nem engednék a gyereknek. járjon arra a kettőre, ami igazán érdekli, és amiben tényleg jó.

 • 2009.09.15 12:30:55Heatherette

  mi is hármasban alszunk, mégis megvagyunk vhogy :)

 • 2009.09.15 12:31:27Heatherette

  ez hogy került ide már megint?

 • 2009.09.15 12:31:30Magenta

  Akkor félreértettelek, bocsánat! :)

 • 2009.09.15 13:03:00kriszi

  Az én leányom egyelőre _mindent_ akar, a suliban is van többféle különóra. Szépen megbeszéltük, hogy tenisz úgyis van, azt nem hagyjuk ki, órarend szerint, akkor amellé csak egy másvalamit. Szépen elrendeztük, hogy néptánc, erre megyek érte első alkalommal, gyerek sehol. Meghűlt bennem a vér... aztán kiderült, hogy ő inkább mégis színjátszóra ment :D Annyira fel volt dobva utána, hogy eszembe sem jutott akadékoskodni. De amikor másnap előjött nagy ragyogva a focisuli jelentkezési lapjával, akkor megkapaszkodtam. Nem a foci a gond, hanem hogy összelóg keresztbe-kasul mindennel, és egy hosszú nap után kellene még itthon tanulnia focinapon, amikor így is holtfáradt estére. Meg aztán tavasszal bejön majd náluk is az úszás (még az úszástanulásnál tartunk), elég lesz az bőven. Egyelőre legalábbis.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta