SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: Abigél bölcsődés lett

2009. szeptember 14., hétfő 08:39

Abigél ma bölcsibe megy, én meg úgy izgulok, mint szülés előtt. Egyelőre elképzelni sem tudom, hogy egyszerűen otthagyom majd valahol, rácsukom az ajtót: szia kislányom, jó legyél, aztán nem fogom látni, hogy mi történik vele.

abi0914

Igazából ez a furcsa, hogy kicsúszik a kontroll, hogy amit tanul, jót, rosszat, azt nem feltétlenül tőlünk tanulja. Hogy többé nem csak mi befolyásoljuk majd a gyerekünk életét, hanem 11 másik gyerek, na és persze Móni néni. „Na, azért nem költözik a bölcsibe” – veregette meg a vállamat a gyerekem apja.

Nagyon érdekel, mit szól majd vajon, szívesen megy-e, akar-e maradni. Mit szól a többi gyerekhez, fog-e ott enni, aludni, játszani? Az jutott eszembe, hogy ebből nem könnyű jól kijönni. Ha zokog a gyerek, és látszólag utálja, a szíved szakad meg, ha meg fel sem veszi, csak állsz ott leforrázva: hát nem is szeret? Egyelőre optimistán nézünk a dolgok elébe, amikor ugyanis szülőértekezleten letelepedtem a szőnyegre, a babakonyha mellé, úgy éreztem, magam is szívesen eltöltenék ott egy napot. Kedves, tágas jó hangulatú szoba volt. Pedig igen nagy harci kedvvel érkeztem a szülőire, hallottam már más szülőktől, hogy nagy a küzdelem a jelekért. A körtét szerettem volna, egyrészt mert cuki, mégis egyszerű, - de nem túl egyszerű - bárhova könnyen felrajzolható, Abigél imádja, minden nap kér „puha körtét”, na és ez volt az első értékelhető szó, amit kimondott. Persze fogalmam sem volt, hogy van-e ilyen jel, de mint láthatjátok nagy filozófiát építettem a körte köré, persze mindenki más is hasonló filozófiákkal érkezett, és apukák, pontosan betanítva, hogy melyik jellel térjenek haza. Majd Móni néni közölte, hogy évek hosszú tapasztalata szerint a felnőttek rosszabbak, mint a gyerekek, úgyhogy kiosztották ők a jeleket. Felolvasta mindegyiket, Abigél: körte. A sikeres kezdés tehát megvolna.

Múlt héten olyan voltam, mint egy izgatott kisiskolás, tisztasági csomagot állítottam össze, benti cipőt vásároltam, szabadidőnadrág után rohangáltam, és most még leülök, hogy kitöltsem a több oldalas adatlapot, Abigél evési, alvási és játszási szokásairól. Nagy nap a mai, a 23 hónapos lányom bölcsődébe megy! Gondoljatok ránk!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.15 07:42:41Bato

  Azt én is tudom, hogy a gyerek előbb, utóbb megszokja a bölcsit. Lehte, hogy nem szereti meg, de megszokja.
  A jó az, hogy október elején kezdjük, de a szabim kitart még erre az évre, tehát lesz időnk a beszoktatásra.
  Nekem amúgy fontos, hogy ne csak megszokja, hanem szeresse is a bölcsit, hiszen akkor tudom, hogy jól érzi magát és talán ezzel megalapozzuk az ovit és az iskolát. A másik meg, hogy a világ egyik legjobb érzése, amikor hozom haza a nagyot az oviból és egész úton dől belőle a szó, hogy ilyen, meg olyan jó dolgokat csináltak, stb

 • 2009.09.15 07:47:02Bato

  Magenta: teljesen igazad van. Én egy multihoz fogok visszamenni, ahol a munkaidő vége fél órával később van, mint a bölcsi, ovi zárása. 5-ig van munkaidő. Párom szintén.
  Felajánlottam a cégnek, hogy nagyon szívesen dolgoznék 6-15-ig. Távol-kelettel úgyis korán lehet ügyeket intézni. Még várom tőlük a választ. Így lenne lehetőségem 4-re odaérni a gyerekekért. Ha ez nem megy, akkor kell keresnem valakit, aki jó pénzért (igaz a fogamat szívva) elvállalja a gyerekek elhozatalát. Szóval nem egyszerű és megértem azt, aki úgy esik be a gyerekért.

 • 2009.09.15 07:50:03Magenta

  "A jó az, hogy október elején kezdjük, de a szabim kitart még erre az évre, tehát lesz időnk a beszoktatásra."

  Nálunk dettó így lesz jövőre és bár nem értek egyet azzal, hogy a munkahely kinyög három havi szabit, "merazjáááár", de örülök neki. (Khm, micsoda ellentét... :( )

 • 2009.09.15 07:55:42Bato

  Az ám. Az ellentétek. Most nekem is jól jött. 84napom van. Most nagyon jól jött.
  Ugrálni meg nem nagyon merek. Amikor terhes lettem az elsővel, még 4000 ember dolgozott a cégnél. Ma már csak kb 600-an vannak. Így sem kaptam 100%-os választ, hogy januártól lesz helyem. Egyenlőre szabi, aztán ha nincs hely, akkor állásidő. Én a részmunkaidőt is felajánlottam csökkentett fizuért. Ők is jól járnak, ha nem állásidőt fizetnek nekem a semmiért és én is, mert dolgozhatok. Novemberben visszatérünk rá.

 • 2009.09.15 08:01:53Magenta

  Engem se sok jóval kecsegtetnek. :(
  A kollégák azt mondják, remélhetőleg rendeződik a cég, mire visszamegyek (2010 végéig lesznek leépítések, de a gyedeseket nem merik piszkálni, mert a cég még nem nyert munkaügyi pert állítólag), ha nem, akkor meglátjuk, eddig nem a gyerek volt a szempont kirúgásnál - most a legutóbbinál se pár hónapja -, hanem hogy ki hogy teljesít, amikor ott van.

 • 2009.09.15 08:04:25Bato

  Nálunk ue a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a cég tavaly elvesztett egy pert egy kismamával szemben, aki egyébként vezető pozicióban volt a terhessége előtt. Fizethettek rendesen. Moszt nem mernek kockáztatni. Na mentem, mert megúnták a festegetést.

 • 2009.09.15 08:07:10nyúlmama

  Magenta, van, igen. Ilyen is. meg másmilyen is. És ha még mindig nem világos, hogy miről beszélek, akkor sajnálom.

 • 2009.09.15 08:12:36Magenta

  De világos, nem kell úgy beszélni velem, mintha hülye lennék.
  De az ilyen idióta anyukákból van szerintem kevesebb.

 • 2009.09.15 08:16:07nyúlmama

  Bocs, nem akartam. És sajnos, nem mondanám, hogy belőlük van a kevesebb. És még azt sem mondanám, hogy idióták. Csak nem tudják, mire van szüksége egy gyereknek.Már sokat gondolkoztam rajta, miért van ez így, mert nem lehet mindent ráfogni a válságra, a munkahelyekre.De azt is látom, hogy a tanácsokat úgy fogadják sokan, mint a fikázást, az életükbe való beleszólást.

 • 2009.09.15 08:35:56szövetszöcske

  nyúlmama, ha a tanács mögött van egy kimondott-kimondatlan minősítés is, azt mindenki fikázásnak érzi. És én azt érzem ki abból amit írsz, hogy neked van sommás véleményed valakikről, ezt érzékelteted is, aztán akinek inge vegye magára. Márpedig sokan magukra veszik, ugyanis kevesen engedhetik meg maguknak, hogy nyugodtan az összes gyerektartási kézikönyv utasítást betartva történjen a bölcsi-ovikezdés. Gondolom csak az igazad illusztrációjaként emlegetted az 1-2 napos beszoktatást, én nem láttam sehol ilyen ajánlást, hogy ez az ideális a gyereknek, és nem a minimum 2 hét (ami gyerektemperamentumtól függően lehet akármennyi). És hiába tervezhető az óvodakezdés, ha valakinek április közepén kell munkába állnia, és ideiglenesen pár hónapig szomszédnéni vagy bébicsősz vigyáz a gyerekre, belő mondjuk egy hét szabadságot beszoktatásra, mert ennél több már gáz a melóhelyen, ez egyáltalán nem frankó a kölöknek, de kétlem, hogy extrém eset lenne.
  Egyébként meg én leborulok mindenféle tapasztalat előtt, de annak idején óviodakereséskor két-három helyen is sorozatban magaslóról, genyamód álltak hozzánk ovodákban, én valahogy nem a segítő szándékot éreztem, hanem a lepattintó-fikázó-hivatali mentalitást, lehet, hogy ők voltak a kivételek akik erősítik a szabályt, de valahogy azóta ezen a téren minden jótanácsban azt keresem, hogy vajon ki az érdekelt benne...

 • 2009.09.15 08:38:15Magenta

  nyúlmama, azért is idéztem be baud hozzászólását, mert elsősorban azon akadtam fenn. Ahol én laktam, ahol a nagyok oviba jártak, ott azt láttam, hogy a legtöbb szülő dolgozik, aki bölcsiből jött át, annak a szülője dolgozott és nem azért volt bezsuppolva, mert úgy kényelmes. :(

  Én, ha itthon lennék, nem adnám be a gyereket bölcsődébe, nekem (NEKEM! mielőtt bárki kiakad) az, hogy a gyereknek társaságra van szüksége a játszótéren kívül, csak ovis kortól elfogadható, egy kétévesnél nem.

  De ha be kell adni, akkor az ember általában (jó esetben?) amúgy is pocsékul érzi magát miatta, nem kell még hangsúlyozni, hogy az a gyereknek milyen rossz és milyen maradandó lelki károsodásokat okoz. (remélem azért, hogy ellensúlyozható)
  FT hozzászólását valahogy "anyukabarátabbnak" éreztem. Talán csak azért, mert én is utálom, hogy bölcsis lesz a gyerek.

 • 2009.09.15 08:38:53Magenta

  Egyébként a beszoktatás nem kötelező?

 • 2009.09.15 08:45:08nyúlmama

  Szövet nem is ideális az 1-2 nap, minimum 1 hét., gyereke válogatja. De én arról írtam, hogy 1-2 napot sem szoktattak be.És ismét leírom: nem a dolgozókról van szó, ha olvastad, hanem arról, aki otthon van, és így sem.Nem kell leborulni a tapasztalat előtt egyébként, elég, ha csak nem úgy fogják fel, mint súlyos belügyekbe való beavatkozást.
  Azt meg sajnálom, hogy rosszak a tapasztalataid, vannak rossz óvodák, aláírom.

 • 2009.09.15 08:52:18nyúlmama

  Magenta, még egyszer elnézést, nem akartam, csak most nagyon benne voltam, és kijött belőlem.Főleg azért nem akartalak megbántani, mert szerintem nagyjából egyformán vélekedünk.Azzal is teljesen egyetértek, hogy két évesnek elég annyi közösség, ami a játszón van, Viszont sajnos tudom, hogy manapság nem lehet megélni a gyesből. Hála égnek, amikor az enyémek kicsik voltak, én is otthon tudtam maradni velük, és csak ovi volt.
  Azét meg ne izgulj, nem fogja maradandó károsodás érni attól, hogy bölcsis lesz.Én is csak annyit mondtam, hogy a beszoktatás nagyon fontos, mert a gyereknek fontos, nem a gondozó néninek, és az óvónéninek.
  A beszoktatás -ha jól tudom- bölcsiben kötelező. Oviban már nem, ott csak kérhetem.

 • 2009.09.15 09:08:10Magenta

  Szerintem simán elbeszéltünk egymás mellett. :)

  Most megyek, mert ébredezik a mini, sziasztok!

 • 2009.09.15 09:13:52nyúlmama

  Szia, Magenta,én is megyek dolgozni. Adsz egy emilt, szívesen megírom, hol vagyok de nem itt.

 • 2009.09.15 10:03:30baudolinA

  Magenta,
  én FT azon hozzászólására reagáltam, miszerint nem dől össze a világ, le kell szarni az egészet, max. bőg a gyerek. Nos, azért ez nem ilyen egyszerű, és sehol sem beszéltem arról, hogy a gonosz szülők kényelemből bebasszák a gyereket a bölcsibe. De hajrá, lehet utálni.

 • 2009.09.15 10:25:26Heatherette

  baud, mégis mit vártál? :)

 • 2009.09.15 10:29:03baudolinA

  Ááá, él még bennem az az illúzió, hogy az eddigi hozzászólásaim alapján feltételezhetni lehetne, hogy nem jutna eszembe olyasmit állítani, amit a számba adnak. Te pedig örülj, most nem téged utálnak. :)

 • 2009.09.15 10:29:03baudolinA

  Ááá, él még bennem az az illúzió, hogy az eddigi hozzászólásaim alapján feltételezhetni lehetne, hogy nem jutna eszembe olyasmit állítani, amit a számba adnak. Te pedig örülj, most nem téged utálnak. :)

 • 2009.09.15 10:29:35baudolinA

  (ennyire azért nem volt fontos...)

 • 2009.09.15 10:30:52oreille

  elveszett amit írtam... grrr...

 • 2009.09.15 10:32:06Heatherette

  eh, örülök is, h egy pillanatra átadhattam a P közellensége címet vkinek :)
  most hiperérzékenyek, és csakazértis félreértik. hm. most. a faszt! mindig! hányszor volt ilyen vitám már! Ft hozzáállása egy rakat fos volt ismét, mint mindig. azt mondja: baszd csak be, sose volt bajuk belőle, úgyse emlékeznek rá, majd megszokják. de egyetértek veled abban, h tudat alatt ezek a dolgok megmaradnak, és nem olyan egyszerű a téma, h ja, hát úgysem emlékszik rá. mert ha traumaként éli meg, az megmarad, csak másképp. ezért nem mindegy.
  érdekes, nekem átjött az üzenet.

 • 2009.09.15 10:34:28baudolinA

  Heatherette,
  gender szempontból is éppen ideje volt már a kiegyenlítődésnek. :)

 • 2009.09.15 10:34:39Silverveil

  BaudolinA,

  Pont ezért szoktam mosolyogni, amikor a negatívként aposztrofált viselkedésmintákat magadra veszed, pl.: majd vigyázol miket kérdezel másoktól, hogy ne légy tolakodó, stb. :)) (Akinek meg inge az sosem veszi magára)

  Én is ma tudtam meg egyébként, hogy a vízben akár vízbe is fulladhat a gyerek, ha nem tud úszni, mert én biztosan még tiltanám is az úszástól, ellenben csak vízpartra vinném nyaralni :))

 • 2009.09.15 10:37:25baudolinA

  Silverveil,
  hát itt konkrétan engem idéztek be (meg?), mint "anyukaellenest". Legalábbis ha FT hozzászólása "anyukabarát" volt, akkor az enyém - amelyik vitatkozik vele - valahol a másik póluson helyezkedik el. Úgyhogy itt nem vettem magamra semmit, rám ruházták, hogy stílusosan szóljak.

 • 2009.09.15 10:49:27Silverveil

  BaudolinA,

  Nagyon sokan abszolút nem gondolnak bele, hogy amit mondanak az milyen többletjelentést hordoz, mit sugall, mit implikál (bocsi keresem a megfelelő szót, remélem érthető, hogy mit akarok). Itt most nem gondolok konkrétan senkire, ez egy általános jelenség szerintem.

 • 2009.09.15 10:52:52baudolinA

  Silverveil,
  érteni vélem, mire gondolsz, de egyrészt ez nem egy névtelen fórum, tehát csak kialakul valamilyen kép egy-egy nickről. Ezért írtam, hogy "feltételezhetni lehetne". Úgy látszik, mégsem. Egy-egy hozzászólásnak vannak előzményei, ezeket is olvassuk többnyire. Ha nem is lineáris a beszélgetés, de a kommentek ott vannak. Arról pedig nem tehetek, ha "beleolvasnak" a szövegembe, az már nem rólam szól. Na, túltárgyaltam.

 • 2009.09.15 10:57:55Silverveil

  BaudolinA,

  Teljesen egyetértek.

 • 2009.09.15 11:01:22oreille

  Nyúlmama, meglep, hogy neked mint szakembernek sem jut eszedbe, hogy gyerek és bébiszitter, illetve bébiszitter és szülő között lehet igazán jó, bizalmi kapcsolat. És hogy a bébiszitternek lehet esetleg akár ugyanaz a végzettsége mint neked. És hogy a gyerek rangsorában állhat anya és apa után rögtön a harmadik helyen. Hogy az ő feladata tulajdonképpen az, hogy a szülők távollétében TELJES ÉRTÉKŰEN helyettesítse őket.

  Nincsenek árnyalatok, csak félmondatban elejtett extra eset..., mindenki szar anya, aki nem tördeli a kezét a kapuban?

  Nekem ezzel már nagyon tele a tököm. mert amíg pótmamának neveztem a bébiszitterünket, addig mindenki egy kedves öreg nagyira asszociált és semmi kifogása nem volt az ellen, hogy én dolgozom és ő vigyáz a gyerekre.

 • 2009.09.15 11:37:08Farkasokkal táncoló

  Baud.,
  "én FT azon hozzászólására reagáltam, miszerint nem dől össze a világ, le kell szarni az egészet, max. bőg a gyerek"

  Elárulnád, hol írtam azt, hogy le kell szarni? Azt írtam, hogy vélhetően mindenképpen sírni fognak, de ez természetes, és jó is, mert feszültségoldó. És megírtam, hogy régen nem volt beszoktatás sem.

 • 2009.09.15 11:47:20baudolinA

  Leszarást valóban nem írtál, csak azt, hogy szar lesz egy ideig, de nem dől össze a világ, és lelki sérült sem lesz a gyerek. Ez eléggé "félvállasnak" és leegyszerűsítettnek tűnt. De nem akarok többet erről vitázni.

 • 2009.09.15 11:48:10Heatherette

  Ft, rajtad kívül szerintem mindenki kettészarja, mi volt régen

 • 2009.09.15 12:18:58Magenta

  baud, ismerjük egymást, szerintem pontosan tudod, hogy nem utállak és nem forgattam ki a szavaidat, de egyetértek FT-vel, tényleg nem kell úgy tenni, mintha a gyerek ettől egy életre lelki sérült lenne. Mondom úgy, hogy én is utáltam a bölcsődét, DE nem ettől rossz a kapcsolatom a szüleimmel, ezen kívül még igen sokat tettek érte.

  Silverveil, neked se mondott senki ilyen ostobaságot:
  "Én is ma tudtam meg egyébként, hogy a vízben akár vízbe is fulladhat a gyerek, ha nem tud úszni, mert én biztosan még tiltanám is az úszástól, ellenben csak vízpartra vinném nyaralni :))"

  Csak azt, hogy az úszás fontos. Ennyi, nem több. Ki is spilázza túl a dolgokat?

 • 2009.09.15 13:08:18Silverveil

  Magenta,

  Úgy gondolom normális hangnemben megtárgyaltuk ezt az úszás témát.

  Aztán jött még egy kommentelő, aki úgy érezte, hogy annak ellenére, hogy írtam, hogy az úszni tudás ugyanolyan alapvető, mint a biciklizés, mégsem értem, hogy fontos, hogy tudjon a gyerek úszni. Tudom, hogy csak segíteni akart.

  Ha kialakítok magamról egy olyan képet itt a porontyon, hogy az emberek ennyire végtelen butának tartanak, bizonyára az én hibám. Ettől még szeretném, ha eshetne nekem rosszul, ha ilyen reakciókat kapok, ismétlem nem tőled, hanem egy másik kommentelőtől aki szintén hozzászólt az úszásoktatás fontossága c. kérdéskörhöz.

  Soha sehol sem állítottam, hogy nem vagyok hisztériás és nem spilázom túl a dolgokat, szíved joga nem kedvelni ezért.

 • 2009.09.15 13:14:25Magenta

  Azt már nem olvastam, azt hittem, ez is nekem szólt. :(

 • 2009.09.15 13:52:28madz

  jaj nem is tudom, hogy beszálljak-e ebbe a vitába is...
  van nekem elég bajom már így is

 • 2009.09.15 13:59:12Silverveil

  Madz,

  Ma elég nagy erre a harci kedv, szóval shoooot:)

 • 2009.09.15 14:01:32anyamadár

  ...az angol bölcsiben sem volt beszoktatás...

 • 2009.09.15 14:08:23Bato

  Nem tudjátok véletlenűl, hogy vidéki nagyvárosban, napi 2 órás babysitter munkáért mennyit kérnek? Nincs házimunka, csak gyerkőc elhozatal oviból, bölcsiből és két óra játék. Ja ez állandó hétköznapi 2óra, 2gyerek.

 • 2009.09.15 14:16:37Farkasokkal táncoló

  Bato, hívd fel a szittereket akik hirdetik magukat és kérdezd meg. Ha az ár nem megfelelő, akkor pedig te hirdess egy olyan havi összegért, amit meg tudsz fizetni, egészen biztosan lesz jelentkező, egyetemista lány, vagy frissnyugdíjas asszony.

 • 2009.09.15 14:21:39szövetszöcske

  Nna, végre van imidzsépítős vita is.

 • 2009.09.15 14:43:26Bato

  Én hirdettem. Van is jelentkező, de ezt a kérdést személyesen szeretném velük egyeztetni. Csak mégis érdekelne, hogy mi az ábra ezen a téren, mert teljesen tapasztalatlan vagyok és a pénztárcám sem dagad annyira.

 • 2009.09.15 14:52:00szövetszöcske

  Bato, ez nem alku kérdése, a jelentkező mond egy árat, ha neked nem jó, inkább keress mást. Bébiszitter óradíjából nem érdemes alkudni...
  (egyébként szerintem kb. 1000 HUF körüli óradíjra számíthatsz piaci alapon, kedves szomszéd néni, vagy ismerős nagymamája esetén kevesebb, ha a gyerekeid nagyon cudar fejet vágnak bemutatkozáskor, vagy sok feature-t tud a jelölt akkor lehet, hogy valamivel több lesz).

 • 2009.09.15 15:07:24Bato

  Én is kb ennyire gondoltam. Alkudni nem akarok, de szeretem kézben tartani a dolgokat.
  Sajna a kedves szomszéd nénik mind dolgoznak. Amúgy a személyes találkozó sokmindent el fog dönteni.

 • 2009.09.15 15:08:35Bato

  Amúgy ez még csak terv. A munkahelyemtől elég sok függ majd, de szeretek előre gondolkozni. Hírdetés feladva, jelentkezések jönnek, azután majd meglátjuk, hogy tényleg szükség lesz-e rá.

 • 2009.09.15 15:09:52Silverveil

  kedves szomszéd néni:) ez csak számomra oxymoron?:)

 • 2009.09.15 15:12:04Bato

  kedves szomszédnénik fiatalabbak mint mi vagyunk a férjemmel :-) Szintén kicsi gyerekkel és szintén dolgoznak.

 • 2009.09.15 15:14:34Silverveil

  Bato,

  Nálunk épp babaeső van a 4. emeleten:) A barátom már hülyéskedett is, hogy reméli nem nézi el az ajtószámot a gólya:)

 • 2009.09.15 15:20:57Bato

  :-)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta