SZÜLŐSÉG

A britek a legrosszabb szülők

2009. szeptember 14., hétfő 10:53

Egy felmérés szerint a brit szülők nem sok okuk lehet a büszkeségre, már ami a fiatalkori dohányzást, alkoholfogyasztást és terhességet, illetve az oktatás színvonalát és a fiatalok iskolázottságát illeti. De mi a helyzet itthon?

A harminc országra kiterjedő OECD-felmérés alapos gondolkodásra kell késztesse a briteket, hiszen az Egyesült Királyság a vizsgált szempontok többsége szerint az iparilag fejlett országok sorának legvégén kullog, és például a kockázatos fiatalkori viselkedésformák (dohányzás, alkoholfogyasztás, túl korán kezdett nemi élet és ebből eredő nem kívánt terhességek) tekintetében csak Mexikó és Törökország „büszkélkedhet" náluk rosszabb mutatókkal. Nem sokkal jobb a helyzet az iskolai végzettség terén sem: miközben a kormány hatalmas - az OECD-országok átlagát meghaladó - összegeket áldoz az oktatásra, a 15 és 19 év közötti brit fiatalok egytizede nem jár iskolába, de még nem is dolgozik, és nem vesz részt semmilyen szakképzésben sem - azaz csak céltalanul lézeng a világban. De hogy valami jót is mondjunk: a brit diákok az átlagosnál jobbnak ítélik iskolai közérzetüket, náluk jobban csak a török nebulók élvezik az iskolai létet.

A gyermekek egészségére, oktatására, általános testi és szellemi jólétére szánt összegek, illetve a családi jövedelem tekintetében egyáltalán nem rossz a helyzet, ez azonban nem mutatkozik meg sem a brit oktatás színvonalában, sem pedig a fiatalok egészségi mutatóiban. Ez utóbbit mi sem jelzi szemléletesebben, mint hogy a 13-15 évesek egyharmada már legalább kétszer lerészegedett életében, noha életkoruk alapján messze vannak attól, hogy egyáltalán hozzájuthassanak szeszes italokhoz. Különösen aggasztó, hogy az alkoholfogyasztás a lányok körében is egyre inkább terjed: a 15 éves lányok fele volt már legalább kétszer részeg életében (a fiúk csoportjában ez az arány 44 százalék!).

A tizenéves kori terhességek tekintetében Mexikón és Törökországon kívül csak az Egyesült Államoknak sikerült „megelőznie” a szigetországot. A 2005-ös brit statisztikák szerint a 15-19 éves korosztályban 23,4 ezrelék volt a terhességi arány, ami jóval felülmúlja az OECD-országok 15,5 ezrelékes átlagát. Kicsivel jobb a helyzet a csecsemőhalálozás és a születési súly szempontjából, az oltási statisztikák azonban már ismét okot adnak a vészharangok sürgős megkongatására.

Végül vessünk egy pillantást a hazai adatokra is. A legtöbb mutató tekintetében a középmezőnyben foglalunk helyet. Kivételt képez ez alól a csecsemőhalálozás, ahol csak Lengyelország, az Egyesült Államok, Szlovákia, Mexikó és Törökország áll mögöttünk a sorban. Hasonlóan rossz a helyzet a kis születési súly tekintetében is, ahol mindössze négy országot sikerül megelőznünk. Jobban állunk a szoptatás terén, ahol egy 9. hellyel sikerült beverekedni magunkat a legjobb tízbe. A fiatalkori terhességek rangsorában csak kettővel sikerült a briteknél jobb helyre szert tenni, és nálunk is viszonylag sok gyerek és fiatal néz már igen korán mélyen a pohár mélyére.

Van azonban egy terület, ahol az e tekintetben általánosan jó helyzetben lévő kelet-európai országok közül is kiemelkedik hazánk, és ahol az igen figyelemre méltó első helyezést sikerült megszereznünk, ez pedig a védőoltási programok hatékonysága. A hazai 99,8 százalékos oltottsági aránynál sehol nem sikerült jobbat elérni, de szinte ugyanilyen kiváló eredményt tud felmutatni a szomszédos Szlovákia, illetve Lengyelország és Csehország is, a sor végén pedig Kanada és az ugyancsak szomszédos Ausztria áll.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.14 18:45:33másutt

  jaja
  nagyon jol lehet elni itelkezes nelkul is.

  osszessegeben, akarmit mondtam elozoleg: nem rosszabbak, mint mi, nem jobbak, mint mi... masok.
  (most nem a gyereknevelesrol mondom, hanem altalanossagban)

  tanulhatnank egymastol, kulonfele temakban.

  egyebkent az egesz "angol" kerdes azt hiszem el van dontve azzal, hogy az ujszulottek nem kevesebb, mint NEGYEDE szuletik bevandorlo csaladokba.

  ez 2008-ban 170000 ujszulott volt. ezek felelmetes szamok. 2007-ben 160400 (ebben benne van az en sarjam is)

  a tobbiek meg keverednek egymassal.

  par evtized, es nem lesz olyan, hogy "angol" angol.

 • 2009.09.14 18:49:07másutt

  kivancsiaknak itt a forras:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1209396/Population-UK-tops-61million-biggest-baby-boom-generation.html

 • 2009.09.14 19:10:05kutyatolvaj

  másutt, lehet, h z ujdonsag erejevel fog hatni, de ebben az orszagban sem (en is UK lakos vagyok) KOTELEZO szarul nevelni a gyerekedet. Szabad jol is csinalni. Azert elmenni innen, mert MASOK szarul csinaljak??? Az persze egy indok, h keptelen/ek vagy/tok beilleszkedni, bar az sem lehetetlen, nekem pl remekul sikerult. Az en tapasztalatom a jatszoteri nemtorodom gyerekfelvigyazokrol az volt, h leginkabb (magyar) aupairek. Aki kedves volt a gyerekkel, az altalaban az anyja volt.

  A masik, h a cikkhez is szoljak, ez egy nagy orszag, oriasi bevandorlassal es keptelenul, irrealis es irracionalisan jo szocialis haloval. Az indexen hetente olvasni egy kukaba dobott, fagyasztoba somott, pocegodorbe fulladt ujszulottrol, itt en ilyesmirol talan 1x sem olvastam 10 ev alatt. Gondolom erdekes lenne az abortusz-statisztikakat is kielemezgetni, arrol pl nem szolt a cikk. Minek vedekezzen, minek menjen abortuszra, terhesen is jarhat iskolaba, mindenfele konnyitest kap a vizsgazashoz, hozza igazitjak a programot, utana ingyen bolcsi van az iskolaban es/vagy kapja a nem keves segelyt. Soha nem igenyeltem semmit, aztan a tavalyu cegalapitas utani eleg alacsony adobevallasunk miatt automatikusan kuldik a havi majdnem 500 fontot, 1 gyerekre. Es ennek meg csak utana sem kellett jarnom, biztosan huzhatnek meg tobb hasznot a rendszerbol, ha akarnek. Siman letezik a megelhetesi szulo kategoria, aki mar maga is a segely szulotte, szulomintaja nem volt, vagy nem jo, mitol tudna, hogyan kell es plane h minek.

  De az teny, h en meg mashol nem birnek elkepzelni elni/gyereket nevelni. Nekem vannak helyi barataim is, pedig meg szoktam simogatni a gyereket. Picit kevesebb eloitolet, nyitottsag, a massag elfogadasa es megy ez...

 • 2009.09.14 19:27:26másutt

  kutyatolvaj, ha mar itt laksz, szoktal ujsagot olvasni?

  mondd az neked valamit, hogy "Baby P"?

  nem tudom, te honnanveszed a hireket, mert itt minden nap van osszevert gyerek, megkinzott gyerek, talalt csecsemo.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1212167/Search-mother-abandoned-baby-umbilical-cord-attached-bushes.html

  Es nagyon jo, hogy ilyen sok segelyt kapsz itt. Mi nem kapunk, mert a legmagasabb adokategoriat fizetjuk. Ugyhogy orulj neki, es koszond meg szepen a Paromnak. :)

 • 2009.09.14 19:36:19Kipikopii

  masutt, anyamadar: en az elmult 1 evben, miota olvasom a Porontyot, 90%-ban rosszat, sokszor ijesztoen rosszat hallok Angliarol gyerekneveles-csalad temaban. Ti is szinte mindig alatamasztjatok ezt. Nekem a jelenlegi infok alapjan semmi kedvem nem lenne odakoltozni csaladostul (mas dolog, hogy mar eltem is ott, az alapjan sem...). Kerdesem: ti jo helyen laktok, ahol ez nem jellemzo? ti biztok abban, hogy a sajat nevelesetekkel a problemak elkerulhetoek lesznek? nem biztok semmiben, mar tervezitek az eljovetelt?

 • 2009.09.14 19:41:54Magenta

  Másutt, én nagyon bírlak, de kérlek, ne tegyél úgy, mintha Magyarországon minden második csecsemő meghalna kb, mert bántó.
  Az álatalad annyira favorizált Egyesült Államokban magasabb a csecsemőhalandóság, mint nálunk, erről mégse szólsz soha:

  "Végül vessünk egy pillantást a hazai adatokra is. A legtöbb mutató tekintetében a középmezőnyben foglalunk helyet. Kivételt képez ez alól a csecsemőhalálozás, ahol csak Lengyelország, az Egyesült Államok, Szlovákia, Mexikó és Törökország áll mögöttünk a sorban."

 • 2009.09.14 19:46:23Farkasokkal táncoló

  Arról nem is beszélve, hogy a csecs.halandóság a minden élve született és 1 éves koráig meghalt kisbabákra vonatkozik, ergo ebbe beleesnek a 25, 26, 27-ik héten megszületett kis súlyú koraszülöttek is, akiket 30 éve még meg se kíséreltek életben tartani.

 • 2009.09.14 19:47:50másutt

  Kipikopii,
  en nem terveztem itt maradni mar akkor sem, amikor ide jottem.
  a Parommal akartam lenni es dolgozni szerettem volna ugyanazon a teruleten, amit mar 15 eve csinaltam.

  en ugy erzem, hogy jelen helyzetemben (kisbabaval otthon) ennel jobb hely nincsen, avagy nem sok van.
  Nagyon kivalo szocialis halo van.
  INGYENES gyerekprogramok szazai. a varos konnyen es egyszeruen navigalhato babakocsival. szupi kertek, parkok, kastelyok vannak keznyujtasra, amiknel szebbek varosi kornyezetben keves helyen vannak a vilagon. Ahol lakunk, ugy erzem biztonsagos.
  Egy jatszohazba megyek minden nap, ahol egy gyerekparadicsom var, parkos jatszoterrel (elkeritve es kulcsra zarva) babakonyvtarral es millio jatekkal. szakemberekkel. uzsonnat adnak a kicsiknek. INGYEN! ott kell lennem nekem is... (ez nem megorzo) de imadjuk.

  Parom vallalatan keresztul van egy privat biztositasom, amivel az NHS elfelejetesevel, az UK legjobb privat orvosaihoz mehetek a gyerekkel, idore, minimal onreszedesssel.

  Addigra viszont, ha a gyerek iskolakoteles lesz (4-5 evesen) en mar nem akarok itt lenni.
  Privat iskolat megfizetni nem tudnank (meg bolcsit sem, az £1400 / ho, ami 433 926 Forint ahol lakunk. per ho. Allami bolcsi nincsen.)
  Es nem akarom, hogy belekeruljon a gyerek az allami rendszerbe.

  A gyerek (mint en) kettos allampolgar, es abbol egyik sem angol. Miert maradnank itt?

  Szoval igy, a vilagtol elvonulva, az oszi napsutesben a folyoparti setanyon babat tologatva nagyon jo most nekem. De itt all meg az idill.

 • 2009.09.14 19:48:52másutt

  Mag, teljesen igazad van, nagyon kemeny vagyok neha, es biztosan sokszor alap nelkul.

 • 2009.09.14 19:49:42rita a felcser

  Azert magasabb Amerikaban a csemcsemohalandosag mert megmentenek egy ket hetre 450 grammos ujszulotteket.
  Akkor Moldva Kt-ben kicsi a csecsemphalandosag ert 1000 gramm alatt nem elveszules,meg ha sir is,es a statisztikat mskepp csinaljak meg.

 • 2009.09.14 19:57:20másutt

  kutyatolvaj, ezt neked kuldom:
  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/baby-p/4979065/Baby-P-inquiry-200000-children-at-risk-of-violence-or-abuse-says-Lord-Laming.html

  (a tobbieknek, tavaly, Londonban a -feher, angol- szulei halalra kinoztak egy 18 honapos kisfiut. a gyerek horrorszeru serulesei sokhonapos remalom veget jelentettek szamara. a szulei passziobol kiteptek a kormeit, eltortek a gerincet, felig leteptek a fulet, nem erdemes sorolni. a fenti cikkben az eset utani vizsgalat es magunkbanezes eredmenyet ecsetelik, es azt, hogy az UK-ban jelen pillanatban kb 200 EZER gyerek van hasonlo veszelyben... azaz hogy a szulei keze altal meghal, rosszabb helyzetben, mint egy kutya. ebbol 29000 kisgyereket mar szamon tart az allam, mert valami bajt okoztak a szulei)

 • 2009.09.14 19:59:19másutt

  rita, nyilvan mar olvastad, 3 napja angol ismeroseimnek szulettek 25 hetre ikrei, 600 es 700 grammal. stabil az allapotuk.
  amit irsz, az eltrettento.

 • 2009.09.14 20:02:05rita a felcser

  HA nalunk valaki bemegy a korhazba szulni 29 het alatt,akkor a hideg mocskos abortusztremben szul egy rozsdas nogyogyaszati szekben.
  Elteszik a babat egy vesetanyerra,ha nyivog,akkor megmossak es inkubator.Ha nem,akkor korbonctan es kesz.
  Ha van valasztott orvos akkor az mas....

 • 2009.09.14 20:04:14Kipikopii

  masutt: koszi a reszletes valaszt, nagyon erdekes volt!

 • 2009.09.14 20:06:49Farkasokkal táncoló

  Rita én kb 30 éve egy egészségügyi kürettel feküdtem a nőgyógyászaton, oda szállították be azokat a terhes nőket is, akiknél vérzés vagy más komplikáció lépett fel. Na bejött délután egy 6. hónap végén járó nő, befektették (kinyílt a méhszája és görcsei voltak), felemelték a lábánál az ágyat, kapott mindenféle görcsoldót, és az volt a terv, hogy ha sikerül leállítani, akkor másnap összevarrják a méhszájat. De nem sikerült, hajnaltájt megszült, és egy 1400 grammos kislányt hozott a világra. Betették inkubátorba a kicsit, - és ennyi (lélegeztető meg ilyen-oylan kütyük nem voltak). Egy napig húzta szegényke, de az anyjának megmondták, hogy ne sokat reménykedjen, a súlya miatt nem életképes.

  Ma már egy ekkora koraszülött minden további nélkül életben marad. Sőt továbbmegyek: nagy az esély arra, hogy később még hátránya se legyen a koraszületésből.

 • 2009.09.14 20:15:43huhhh

  Másutt, azt kifelejtetten Baby P történetéből, pedig ez is sokat elmond a sokak által elérendő célként kitűzött brit eü. rendszerről, hogy legalább 15-ször látta a gyereket közvetlenül a halála előtti időszakban a gyerekorvosa, és vagy nem vette észre, hogy a gyerek teste tele van bántalmazásra utaló sérülésekkel, vagy nem akarta észrevenni, mindenesetre nem tett semmit, pedig akár meg is menthette volna ezzel a gyerek életét.

 • 2009.09.14 20:39:03anyamadár

  2009.09.14 19:36:19Kipikopii
  Nagyon jó kérdések. Én a szerelmem miatt költöztem oda, magamtól nem mentem volna a gyerekekkel.

  Kutyatolvajjal egyetértek, lehet jól nevelni a gyereket és mert a többiek egy része szarul csinálja, attól még neked nem kell. Tényleg elrettentő példákat én leginkább az "alsó osztály" köreiben láttam.
  Tipikus életkép a girnyó, focistapólós srác, szájából lóg a csikk, sörszagot áraszt és megy a nagyseggű tizenéves de már most lepukkant barátnője mellett, babakocsit tolnak, gyerek egy szál semmiben üvölt.

  Mi eddig nemzetközi campuson éltünk ahol rengeteg család megfordult ki hosszabb, ki rövidebb időre. Vannak skatulyáim, hogy melyikük milyen szülő. Pl. ha beköltözött egy x-beli család akkor tuti biztosak lehettünk abban, hogy el fogja nemsokára a szemét önteni a lépcsőházat, a gyerekek kint fognak rohangálni az úton reggeltől-estig és a szeméttel játszanak majd. Az x-beliek gyerekeivel fordult elő az is, hogy éjfélkor télen bekopogtak a biztonsági őrökhöz, hogy fáznak és engedjék be őket a lakásba, mert a szüleik még mindig nem értek haza.

  Az iskolarendszer eleinte nagyon bosszantott, sima állami suliba kerül a gyerek (az ofsted jelentései sem voltak kimagaslóak) mégis imádták, ő is nagyon szerette, a tanárok segítették mindenben, szóval végül nagyon meg voltam elégedve az egésszel és a kicsit is bátran fogom odaengedni. Bár eddig még nem sikerült a tanácsnak elhelyezni őket egyik iskolába sem a környéken (most költöztünk el a campusról másik városba) de mindkettő nagyon jónak tűnik.

 • 2009.09.14 20:41:11anyamadár

  Kerdesem: ti jo helyen laktok, ahol ez nem jellemzo? - még csak augusztusban költöztünk,remélem jó a hely. :)
  ti biztok abban, hogy a sajat nevelesetekkel a problemak elkerulhetoek lesznek? - hát nagyon remélem. :)))
  nem biztok semmiben, mar tervezitek az eljovetelt? - pár év múlva szeretnénk továbbállni. :)

 • 2009.09.14 20:44:33Farkasokkal táncoló

  Anyamadár én valahol egyetértek másuttal, ugyanis ha olyan közösségben élsz, ahol azt látod, hogy a környező gyerekeket szarul nevelik, feltételezhetően az ovodában (illetve ha jól tudom az UJ-ban nincs is ovoda, mert 4 éves kortól iskola) vagy az iskolában is ugyanezek a gyerekek lesznek, feltehetően agresszívak lesznek, feltehetően a közösségi szellem arra fogja inspirálni az én gyerekemet, hogy ő is folyton tévét nézzen meg chipset egyen, később 10 éves korban leszopja a fiúkat wc-ben stb, akkor én is elmenekíteném innen...

 • 2009.09.14 20:46:33baudolinA

  Farkasokkal táncoló,
  szerintem nem egészen így van. Saját tapasztalatból beszélek, én voltam a gyerek. Aztán mégsem szoptam le senkit sem a vécében.

 • 2009.09.14 20:49:04anyamadár

  FT - nyilván valahol félek az iskolatársaktól, de ezért próbálom elkerülni a "zűrös" iskolákat.

  De mert otthon is ugyanígy mennek ezek a dolgok, megvannak ezek a veszélyek, ezért nem aggódom - egyenlőre még - túl magam.

 • 2009.09.14 20:50:49anyamadár

  Másrészt pedig azért ott vagyunk mi, a szülei a gyerek mellett és igyekszünk neki átadni olyan dolgokat amiket mi értékesnek tartunk.

  Na meg azért nem úgy kell elképzelni Angliát, hogy egy halom böfögő, csipszetzabáló, kövér, agresszív, vörös gyerek jár csak suliba.

 • 2009.09.14 21:03:21Farkasokkal táncoló

  Jó, nem akarok vitatkozni, mert a végén megint kiderül, hogy begyöpösödött vagyok, de bizony körzeti iskola és körzeti iskola között is hatalmas különbségek vannak a gyerekanyag szerint. Itt BUdapesten egészen mása hangulata egy mondjuk Havanna lakótelepi iskolának mint mondjuk egy Várbélinek, és egészen más túlélő technikák szükségesek egy nem agresszív "jólnevelt" gyereknek...

 • 2009.09.14 21:07:22baudolinA

  Farkasokkal táncoló,
  biztosan van különbség, és jó annak, aki választhat iskolát. A szüleimnek nem volt választási lehetősége, harmadik osztályban mégsem küldhettek el 100 km-rel arrébb. Csak azt mondom, hogy a közösség hatása nem minden.

 • 2009.09.14 21:07:25anyamadár

  FT nem gondolom, hogy begyöpösödött lennél.
  Pontosan mivel van lehetőség válogatni a sulik között, ezért mi is ezt tesszük. :)
  Mi nem küldtük a hozzánk legközelebbibe, mert az nagyon ijesztő volt. Mind a róla készült jelentés mind a külseje után. Választottunk három távolabbit amik viszont jobbak voltak és a másodikba fel is vették Éduát.

  Most meg még nem osztották be őket, mert nincs hely egyik általunk választott iskolában sem.

 • 2009.09.14 21:09:04Heatherette

  mi a bajotok a vécében szopással?

 • 2009.09.14 21:11:00baudolinA

  Heatherette,
  ne csináld már. :D
  Alapvetően semmi bajom vele, de talán nem 10 évesen kellene. És a vécében, az olyan kényelmetlen. :D

 • 2009.09.14 21:11:31Magenta

  Déja vu-m van.
  Ezt a kört nem futottuk le már párszor?

 • 2009.09.14 21:11:51baudolinA

  És NE stb. (egyébként vesszőhibás lesz a mondat, khm)

 • 2009.09.14 21:12:09Heatherette

  jó, nem 10 évesen, de azért jó az :)

 • 2009.09.14 21:12:40baudolinA

  Magenta,
  az iskolaválasztást vagy a vécében szopást?

 • 2009.09.14 21:13:58Farkasokkal táncoló

  H.
  semmi. Vécében faszt szopni jó.

 • 2009.09.14 21:17:34Heatherette

  ejha :)

 • 2009.09.14 21:19:24Farkasokkal táncoló

  Örülök, hogy végre az intelligencia is képviselteti magát eme fórumon.

 • 2009.09.14 21:20:06Magenta

  Baud, az utóbbit. Anyamadár iskoladolgai érdekelnek, kérdeztem tőle a blogján is, de nem kaptam választ. :(

 • 2009.09.14 21:20:43baudolinA

  Faggasd messengeren, onnan nem tud olyan könnyen elmenekülni. :)

 • 2009.09.14 21:24:53anyamadár

  Magenta
  Jajj mire nem válaszoltam? Ne haragudj! Kérdezz nyugodtan!! :)

 • 2009.09.14 21:25:14Magenta

  Msn... :)

 • 2009.09.14 21:26:49Heatherette

  Örülök, hogy végre az absztinencia is képviselteti magát eme fórumon

 • 2009.09.14 21:51:21kutyatolvaj

  másutt, koszonjuk szepen a Parodnak a "segelyt" (ami nem, az Child Tax Credit, de errol nem nyitok vitat). A gyerekunk egy kisebb, nem procc maganiskolaba jar, ha mindketten elszivnank napi 1-1 doboz cigit, akkor mar nem jarathatnank, ugyanis annyiba kerul es ezt meg ki birjuk gazdalkodni. Szerintem, ha annyira jol keres a Parod, nektek is menne.
  Emlekezve a sajat gyerekkoromra, ez az iskola a mennyorszag maga, gondoskodoak, odafigyeloek, szemelyre szabott oktatast kap minden gyerek. Az enyem a tul okos kategoria, ezert 2 evvel idosebbek anyagat veszi, nehezitett kulon feladatokat kap, amibol elobb jar a tobbinel. En anno siman szenne untam magam, "rossz voltam" es a pad alatt olvastam kinomban. Nincs napi-heti ertekeles, nem veszik a gyerek kedvet a tanulastol, mielott megtanult volna tanulni. Magyar baratnoim iskolai horrortortenetei nalunk elkepzelhetetlenek.

  Szegeny kis baby P, hat o nem akadt fenn a halon, az biztos :(. De azt nem allitottam soha, h ez itten minden vilagok legjobbika. Csak arra probaltam ravilagitani, h attol, h bizonyos osztalyok es/vagy naciok nem allnak a helyzet magaslatan eletvezetesileg, neked nem kotelezo ugy csinalni, te siman maradhatsz a statisztikajavito kivetel.

 • 2009.09.14 21:52:37másutt

  huhhh teljesen igazad van (es "orulok", hogy ismered a tortenetet)

  mindamellett az en kezem okolbe szorult, amikor az ujsagok a "rendszert" karhoztattak es a gyerekvedelmiseket. ugyanis Baby P tragikus torteneteert en 99%-ban a szuloket vonom felelossegre.

  (minden tele volt a gyerekvedelmiseket hibaztato es karhoztato cikkekkel)

  senki nem lat be a 4 fal moge, ahol sokezer gyereket kinoznak a szulei. de mindig sokkal konnyebb valakit hibaztatni, ha baj van, mint azt a rettenetes tarsadalamat megkerdojelezni, ahol ilyen esetek nap mint nap elofordulnak.

  Baby P neveloapjat, miutan eliteltek a gyerek halalaban valo reszeert, kesobb, egy fuggetlen targyalas alatt, ugyancsak eliteltek egy 2 (ketto) eves kislany megeroszakolasaert.

 • 2009.09.14 21:59:46nyúlmama

  másutt, oké, hogy a szülők voltak a bűnösök de azért az rémes, hogy mindenki félrenézett. Mert ne mondja nekem senki, hogy ennek nem voltak jelei! Csak ugye a fene nagy jogok.

 • 2009.09.14 22:15:49psyché

  nyulmama, en pl pont tavaly tavasszal ereztem ugy a fiam egyik ovodatarsaval kapcsolatban, hogy kapcsolatba kene lepnem a gyamüggyel, mert sok minden fura volt. aztan valahogy nem volt megsem batorsagom "bemartani" valakit egy kis rossz erzes miatt. szerencsere, a gyamügyesek ismertek a kisfiu es testvere törtenetet es elvettek öket az anyjuktol. amit ezzel mondani akartam az annyi, hogy bizony nem olyan könnyü nem felre nezni. az ember nem akar valakit feleslegesen ragalmazni. el tudom kepzelni, h baby p-nel is ez volt a helyzet. (mondjuk azt nem ertem, hogy az orvosok, hogy nem vettek eszre ezeket az eleg durva serüleseket.)

 • 2009.09.14 22:20:29nyúlmama

  hát psyché azért ez nem ugyanaz.Ha valakit hónapokig kínoznak ,azt nem lehet nem észrevenni.

 • 2009.09.14 22:31:47Farkasokkal táncoló

  Hát most nem azért, de ha egy orvos nem ismeri fel azt, hogy egy gyreeknek el van törve a gerince vagy ki van tépve a körme... az adja vissza a diplomáját.

  Bezzeg az usákoknál ha egy ygerek leesik a csúzdáról és piros folt van a karján, az elvált anyja már rohanhat a bíróságra, hogy a volt férje veri a gyereket...

 • 2009.09.15 01:19:21McAlec

  sziasztok, en jopar honapja mar passziv porontyozo vagyok, de meg nem nagyon szolaltam fel e forumon.
  2010 januar elsejere varom a babat (buek), es hat itt elek Londonban, ugyhogy erdekes volt most is a UK helyzetkeprol olvasni....

  en is magyjabol igy tervezem, ahogy masutt, hogy a baba (gyerek) iskolas koraig maradunk legkesobb, azutan nem szivesen, mert hat nincs kedvem vagyonokat fizetni az oktatasert...
  masutt, direkt kerdes, de nem veletlenul a 'kutyak szigeten' laktok? a leiras pont raillik (kb 50% szegeny bevandorlok (indiai, pakisztani, K-Europai) es 50% vadiuj luxuslakasok a folyoparton...)
  mert mi itt.

 • 2009.09.15 02:55:03Kipikopii

  2009.09.14 18:15:00huhhh
  Koszonet!

 • 2009.09.15 03:03:51Kipikopii

  Anyamadar: koszonom neked is a valaszt.

 • 2009.09.15 04:04:07EVAN

  Tök hülyeség.Mindenhol vannak szerető szülők,mert brutálisak,mindegy milyen ország.Ugye egy családban is lehet egy jó anya meg egy szar alak apa,de hallottam fordítva is.Ilyen dolgokra nem lehet nemzetiségi zászlót tűzni szerintem.

 • 2009.09.15 12:43:06másutt

  McAlec.
  De! ;)
  Irj priviben: masutt @ gmail.com

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta