A János kórházban minden babát inkubátorba tesznek

Szülészeteket bemutató sorozatunkban ma a Szent János Kórházról osztja meg tapasztalatait herbivore. A laborban hosszú a sor, de gyorsan halad, az ultrahang-vizsgálatra azonban sokat kell várni és nem hagyják sokáig mozizni a kismamákat. Szülésnél a beöntés nem kötelező, az újszülöttnek cukros vizet adnak, a hazaengedésre pedig sokat kell várni. Te is megírnád, mik voltak a tapasztalataid a kórházban, ahol szültél? Beszámolódat erre a címre küldheted.

Most augusztusban szültem a kislányomat (első baba) a János kórházban, és bár voltak aggályaim, maximálisan elégedett voltam a kórházzal, az egészségügyi személyzettel és a körülményekkel. Hihetetlenül jó élmény volt a szülésem! Fogadott orvosom volt, akit most csak azért nem istenítek, mert ezzel oldalakat tudnék megtölteni, de a lényeg, hogy egyike a tapasztaltabb, idősebb dokiknak, korrekt, szakmailag és emberileg tökéletes. Szülésznőt nem fogadtunk, mert az orvos azt mondta, nem kell, és így ismeretlenül amúgy se tudtam volna mi alapján választani. Az ügyeletes szülésznő nagyon rendes, kedves és profi volt, hálával gondolok rá.

Terhesgondozás

Szerencsére komplikációmentesen zajlott a terhességem (leszámítva egy kis 18. heti, végül magzatvízvizsgálattal végződő ijedelmet), így a normális vizsgálatokon kívül nem túl sokszor fordultam meg a kórházban. A laborban sokszor hosszú a sor (főleg, ha kilenc előtt megy az ember), sorszám nincs, de mivel általában hárman veszik egyszerre a vért, mindig gyorsan haladtunk. A 20. hét utáni kismamákat előreengedik, ha az ember bátortalanabb, akkor is általában előrezavarják a sorban állók. A vérvételt végző nővérek nagyon profik, és bár morcosnak látszanak, kedvesek. A cukorterheléses vizsgálat menete a dokitól függ, nekem 120 perces glükóz teszt volt, citromot lehetett a cukros trutyiba tenni. Az AFP-re levett vért a Bajcsy kórházba küldik. Nekem alacsony lett, ezért automatikusan néztek hozzá béta-HCG szintet is. Egyébként a terhesambulancián, ha jól láttam, van lehetőség kombinált teszt elvégeztetésére is.

Két ultrahang vizsgáló van, ott sajnos mindig sokat kellett várni, és a kórházzal kapcsolatos kevés negatívum egyike, hogy nincs sorszám, tehát mindig kérdezgetni kell, hogy ki következik. Az ultrahang, különösen a genetikai, villámgyorsan megy, sokat mozizni nincs idő, bár ez is az éppen ott lévő orvostól függ, de általában mindig sietnek, viszont korrektül megvizsgálnak. A 41. héten szültem, tehát már flowmetriára is kellett járnom, ezt is ugyanott csinálják, ugyanolyan hosszú várakozással. A CTG-re időpontot adnak, de néha ott is feltorlódnak a kismamák, bár fél óránál tovább sose kellett várnom.

Szülésfelkészítő

Ingyenes szülésfelkészítő tanfolyamot tart a kórház, az egyik szülésznő vezeti. 6x2 óra (témakörök: vajúdás, relaxáció a szülés alatt, az újszülött, szoptatás, császármetszés, gyermekágy és hazamenetel, első napok otthon). Én ezt nagyon hasznosnak találtam, rengeteg kérdésre választ kaptunk. A tanfolyamon levetítenek a szülőszobákról is egy videót, így nem kell ott szerencsétlenkedni, hogy hadd nézzen körül az ember. Egy alkalommal a PIC osztályvezető főorvosa is beszélt egy fél órát arról, hogy mit kell csinálni, ha beriaszt a légzésfigyelő (azt hiszem, ezt a légzésfigyelő gyártója szponzorálja, de ettől függetlenül nagyon hasznos).

Szülés

A szülőszobákat az elmúlt években újították fel, szépek lettek. Minden szoba egyszemélyes, egyszerre vajúdó és szülőszoba. Van, amelyikben tévé és sarokkád is van, labda és zuhanyzó+vécé, azt hiszem, mindegyikben. A beöntés nem kötelező, a borotválás nálam előzetes gyantázás miatt nem merült fel, de egyébként csinálják.

A gátvédelmet támogatják, bár nem mindenáron. Amikor a négykilósnak induló, később négy és fél kiló feletti gyerekem születés előtt közöltem, hogy szeretnék gátvédelemmel szülni, nem röhögtek ki hangosan. A szülésfelkészítőn kaptunk „szakirodalmat” is a gátvédelemre való felkészülésről.

A szülőszobába egy segítő mehet be. A szülésfelkészítőn elmondták, hogy ha ez a kísérő dúla, annak annyira nem örülnek, mert akkor a szülésznő csak a technikai támogató személyzet szintjére degradálódik.

Mivel túlhordtam a babát és nagy is volt, és nem voltak elég hatékony fájásaim, kicsit megsürgették a dolgot, de barátnőim szültek ugyanennél az orvosnál, és náluk türelmesen kivárták a dolgok alakulását. Epidurált kaptam. Az orvosom tapasztalatának és türelmének, és a szülésznő profizmusának köszönhetően elkerültem a császármetszést, amelynek aránya állítólag 25 százalék és a kísérő nem lehet bent a műtét alatt.

Nyákszívás után a babát a hasamra rakták, ott volt tíz percig, utána fürdették és mérték (ezt is a szülőszobán). Utána elvitték, betették inkubátorba (a papája mehetett vele), ez standard eljárás. Amíg engem varrtak, addig ők valahol együtt voltak, hozzám a varrás végén jöttek vissza. Ekkor még egy órát lehet eltölteni hármasban a szülőszobán (szüléstől számítva összesen kettőt), utána tolnak csak le az egy emelettel lejjebb lévő gyerekágyas osztályra.

Csecsemőrészleg

Rengeteg rosszat hallottam a csecsemősökről, ezért kicsit aggódtam, de messzemenően rácáfoltak a félelmeimre. Tényleg elég szigorúnak néznek ki, de valójában kedvesek voltak. Ha kérdeztem, bármiben segítettek, egyszer maguktól is bejött az egyikük, hogy megkérdezze, hogy megy a szoptatás, megmutatta, mit hogyan csináljak. Kevesen vannak, és le vannak terhelve, de én nagyon pozitívan csalódtam bennük.

PIC van a kórházban.

24 órás rooming-inre van lehetőség, de bármikor beveszik a babát, bár este 10-ig el kell dönteni, hogy kint tartja-e magánál az ember, vagy sem. Reggel hatkor lehet újra elhozni, utána délelőtt vizitre visszavenni, este pedig fürdetésre. Én a második este hoztam ki a kislányomat, előtte a csecsemős nővérek végigkérdezték, hogy mindenünk megvan e, tudok-e pelenkázni, menni fog-e a dolog. Minden babakosárban van légzésfigyelő.

A cukros vizet eléggé erőltetik, minden baba mellett ott van a cumisüveg, ha be van adva estére, szerintem biztosan kap inni. A hazaengedés volt csak rémes, mert nagyon sokat kellett várni, mire kiadták a babákat.

Gyermekágyas osztály

Van egy egyágyas és talán két kétágyas fizetős szoba, ezen kívül, vannak két-, három- és ötágyas szobák. Babaruhán kívül mindent vinni kell, de erről van egy korrekt lista, nem érheti meglepetés az embert. Esténként mindig volt villámvizit, benézett egy orvos, hogy minden rendben van-e, hétköznap pedig délelőtt van nagyvizit. Látogatni egész nap lehet, ami a többágyas szobákban alvóknak nem lehet túl kellemes, ráadásul a folyosón sincs igazán ülőalkalmatosság.

Papírok

Hazajövetel előtt megkaptuk a baba lakcímkártyáját és anyakönyvi kivonatát, a TAJ-kártya igénylést is elindította a kórház.

Összességében újra csak azt tudom mondani, hogy teljesen elégedett voltam mindennel, a következő gyerekemet is ott fogom szülni. Köszönet a kórháznak, különösen az orvosoknak és a szülésznőnek!

herbivore

Szent János Kórház
http://www.janoskorhaz.hu/

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek