A gyerekeket kellene először beoltani az újinfluenza ellen

Ha az egészségügyi hatóságok meg akarják fékezni az újinfluenza járványos terjedését, akkor elsősorban a gyerekeknek kellene védőoltást adni - állapította meg egy amerikai tanulmány, amely a Science című tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg. Az indok az, hogy az iskola az influenza melegágya, és a tanulók között lesz a legmagasabb a megbetegedési arány. Korábban azt mondták a szakemberek, hogy a terhes nőket kell először beoltani, mert ők a legveszélyeztetettebbek.

Elizabeth Halloran, a University of Washington egyetem kutatója és csoportja az influenza terjedését illusztráló első adatok alapján megállapította, hogy az átlagos iskolás gyerek 2,4 másik gyereket fertőz meg, mielőtt maga is megbetegszik, és otthon marad. Az egész lakosság átlagában egy személy 1,3-1,7 másikat fertőzött meg. A megfertőzöttek egyharmadának nem lesznek tünetei.

Az 1,6-os fertőzési rátából következően a lakosság 32 százaléka betegszik meg sertésinfluenzában az idén, ami világviszonylatban 2,2 milliárd embert jelent. Ez viszonylag alacsony fertőzési és megbetegedési arányt jelent, szemben például a kanyaróval. Ha egy háztartásban egy valaki kanyarós lesz, akkor mindenki elkapja tőle, aki még nem volt korábban kanyarós. Ha viszont egy családtag megkapja az influenzát, akkor átlagosan a családtagok egynegyede fertőződik meg tőle.

A tanulmány szerint az északi félgömbön az influenzajárvány októberben fog tetőzni, amikor az emberek többsége még nem lesz beoltva, mert még nem állnak rendelkezésre az oltóanyagok.
Ha a lakosságnak csak egyharmada be lenne oltva, már ez is mintegy 40 nappal tolná ki a járvány tetőzésének időpontját. Ennyi időt nyernénk a lakosság további csoportjainak beoltására.

Ha a lakosság 70 százaléka kapna védőoltást, akkor a megbetegedési ráta 32 százalékról 15 százalékra esne. Bár a betegek elkülönítése és az antivirális gyógyszerekkel való kezelése is lassíthatja valamennyire a járványt, de a leghatásosabb módszer csakis a védőoltás, vonja le a következtetést a tanulmány.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra