SZÜLŐSÉG

A gyerekeket kellene először beoltani az újinfluenza ellen

2009. szeptember 11., péntek 14:44 |

Ha az egészségügyi hatóságok meg akarják fékezni az újinfluenza járványos terjedését, akkor elsősorban a gyerekeknek kellene védőoltást adni - állapította meg egy amerikai tanulmány, amely a Science című tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg. Az indok az, hogy az iskola az influenza melegágya, és a tanulók között lesz a legmagasabb a megbetegedési arány. Korábban azt mondták a szakemberek, hogy a terhes nőket kell először beoltani, mert ők a legveszélyeztetettebbek.

Elizabeth Halloran, a University of Washington egyetem kutatója és csoportja az influenza terjedését illusztráló első adatok alapján megállapította, hogy az átlagos iskolás gyerek 2,4 másik gyereket fertőz meg, mielőtt maga is megbetegszik, és otthon marad. Az egész lakosság átlagában egy személy 1,3-1,7 másikat fertőzött meg. A megfertőzöttek egyharmadának nem lesznek tünetei.

Az 1,6-os fertőzési rátából következően a lakosság 32 százaléka betegszik meg sertésinfluenzában az idén, ami világviszonylatban 2,2 milliárd embert jelent. Ez viszonylag alacsony fertőzési és megbetegedési arányt jelent, szemben például a kanyaróval. Ha egy háztartásban egy valaki kanyarós lesz, akkor mindenki elkapja tőle, aki még nem volt korábban kanyarós. Ha viszont egy családtag megkapja az influenzát, akkor átlagosan a családtagok egynegyede fertőződik meg tőle.

A tanulmány szerint az északi félgömbön az influenzajárvány októberben fog tetőzni, amikor az emberek többsége még nem lesz beoltva, mert még nem állnak rendelkezésre az oltóanyagok.
Ha a lakosságnak csak egyharmada be lenne oltva, már ez is mintegy 40 nappal tolná ki a járvány tetőzésének időpontját. Ennyi időt nyernénk a lakosság további csoportjainak beoltására.

Ha a lakosság 70 százaléka kapna védőoltást, akkor a megbetegedési ráta 32 százalékról 15 százalékra esne. Bár a betegek elkülönítése és az antivirális gyógyszerekkel való kezelése is lassíthatja valamennyire a járványt, de a leghatásosabb módszer csakis a védőoltás, vonja le a következtetést a tanulmány.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.11 16:31:50Athe

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha valaki beoltatja magát, akkor az ugye tiszta sor (vagy nem az, de tegyük fel), hogy nem kapja el a betegséget. Na most ha nem kapja el, akkor nem is hordozza azt?
  Csak mert én ugye babát várok, a férjem pedig egy nemzetközi egyetemen dolgozik. Én a jövő hónaptól nem dolgozom,így azért jó eséllyel megúszom a dolgot, ellenben a férjem szerintem szinte tuti, hogy nem. Arra gondoltunk, hogy ő beoltatja magát, de akkor én így "tőle" biztonságban vagyok vajon?

 • 2009.09.11 16:34:53csutkababa

  Athe
  A védőoltások ezen fajtája elölt vagy legyengített kórokozókkal történik, és a szervezetet ellenanyag termelésre készteti. Ennek a kialakulása 1-2 hét. Tehát ebben az időben vad vírus járhat a párodban, és van esély arra, hogy el is kapod. Bár kicsi esély.

 • 2009.09.11 16:37:14Athe

  Csutkababa,
  köszönöm! És utána, ha az ő védettsége kialakult, ő már nem tud hazahurcolni vírust?

 • 2009.09.11 16:40:48Athe

  Egyszerűen nem tudom, mit csináljak amúgy, és ez nagyon rossz. Ha nem lennék terhes, eszembe sem jutna, de így meg pont akkor leszek "nagy terhes" amikor várhatóan tetőzik a vírus, így ugye nagyobb az esélye pár szövődménynek, pl a tüdőgyuszinak.
  De mi van, ha árt a babának? És mi van, ha oltás után leszek mocsok beteg?

  Off volt, bocsánat, de ezen napi szinten rágódom már, és minden nap sokkolnak a hírekben is ezzel a témával. És persze se a dokim, se senki nem tud mondani semmi tutit (oltás ellen vagy mellett), csak amit én is tudok.

 • 2009.09.11 16:40:57Papírbika

  Csutkababa: amellett, hogy ez az érvelés kicsit gyanús, még ha nem is kritikusan nézem, a szervezeted csak a már általa ismert kórokozókat tudja csípőből tüzelni. Egy számodra ismeretlen kórokozó ugyanúgy működik benned is, mint bárki másban, emiatt pontosan ugyanolyan esélyekkel adod át. Elhiszem, hogy 15 éves orvosi gyakorlattal a szervezeted nagyságrendekkel több kórokozót ismer, emiatt ma már ritkábban betegszel meg, mint mások (kíváncsi vagyok az első évedre). Talán az is igaz lehet, hogy a természetes immunrendszered is nagyobb fokozatban működik, mint másoké, mivel örökké bombázzák a betegeid nyavalyái. Így talán az is igaz lehet, hogy mégis picivel jobb esélyeid vannak egy új kórokozóval szemben, mint másoknak, és te magad hajszálnyival jobban átvészeled ezeket az új betegségeket. De amikor átadod, az nem hiszem, hogy olyan sokat számit, hogy hárommal több influenza vírust tudott kidögleszteni a felpumpált nk készleted. Akire ráköhögsz, abban ugyanúgy elszaporodnak, mint másokban.

 • 2009.09.11 17:08:52csutkababa

  Papírbika
  Megfeledkezel a falósejtes immunitásról. Ugyanis azok azonnal ugranak, az ellanyagos a másik féle immunválasz.
  Valszeg a fagocitáim is turbózottak, tehát valószínűleg sokkal több gyengített vírust fogok átadni, mint vadat, nem beszélve a fagociták által eleve elpusztítottakról. És ha nagyobb populáció a gyenge, akkor akire ráköhögök, az többet kap a gyengéből.
  Érdekes egyébként, mert az első évemben sem voltam gyakrabban beteg.

 • 2009.09.11 17:12:32Farkasokkal táncoló

  Félve mondom, hogy én még életemben nem voltam influenzás... párszor voltam taknyos, sőt utána újabban brochitiszes is, de lázas akkor se... ha jól számolom, éppen 36 éve nem voltam lázas.

 • 2009.09.11 17:15:49Papírbika

  Athe: Itt csak valószínűségekről beszélhetünk. Ha egy emberbe bekerül egy influenzavírus csapat, akkor zanzásítva a következők történnek:
  - A szervezetnek van egy úgynevezett természetes immunrendszere. Ezt egy csapat zabagépnek képzeld el, ami minden testedbe kerülő idegen anyagot megpróbál elkapni és bekebelezni illetve egyéb más technikákkal semlegesíteni. Ha szerencsés vagy, ez a rendszer elpusztítja a beléd került vírusokat, és észre sem veszel semmit.
  - Előfordul,hogy az influenza vírus nem találkozott a természetes immunrendszer egyetlen szereplőjével sem, emiatt szépen bejutott egy sejtedbe, ekkor azt átprogramozza, ami innentől kezdve elkezdi gyártani az új influenzavírusokat. Ekkor még mindig van kicsi esélye a természetes immunrendszerednek, hogy az új vírusokat levadássza, illetve az átállított sejtet megölje, de kevesebb.
  - Ha a szervezetedben nagy számban vannak már jelen a vírusok, a természetes immunrendszer nem bír vele. Ekkorra már valószínűleg riasztva van az úgynevezett adaptív immunrendszer, amit úgy lehet elképzelni, mint ami képes arra, hogy olyan „mágneseket” gyárt le, ami tapad az új kórokozóra (de csak arra). Na ezt a folyamatot észre fogod venni, mert ekkor belázasodsz, nyirokcsomóid megduzzadnak, mivel a „mágnesek” gyártásán dolgoznak.
  - A mágnesek segítségével az immunrendszered megtalálja és megöli a kórokozókat. Ugyanakkor abból a mágnesből raktáron tart párat, hogy a legközelebb, ha ugyanaz a kórokozó támad, a raktáron levő mágnesek segítségével hatékonyabban tudja a szervezetből azt kitakarítani.
  - Ha legközelebb újra támad a vírus, a raktáron levő mágnesek miatt azokat a szervezet sokkal gyorsabban megtalálja és leöli. Természetesen megfelelő mértékű vírustámadásnál ez nem biztos, hogy elég, így igen, újra kialakulhat a betegség, csak jóval kisebb eséllyel.

 • 2009.09.11 17:16:54Papírbika

  - Védőoltás esetén bejuttatnak a szervezetedbe működésképtelen kórokozókat. A természetes immunrendszered ráveti magát, de elkezdi gyártani a mágneseket is, amit ugyan itt nem sok szerep marad, de ugyanúgy raktárra kerül belőle. Egyébként a védőoltások tesztelésénél pont azt nézik meg, hogy a szervezet előállította e ezeket a mágneseket.
  - Védőoltás után a szervezet a fent leírtak miatt könnyebben védekezik, viszont szintén a fentiek miatt szerencsétlen esetben kisebb nagyobb mértékben megbetegedhet.
  - Az is érthető ezek alapján, hogy védőoltással is át lehet adni vírust. Ha a védett ember bekapott párat, és még az előtt ezt a keveset (vagy a kevés egy részét) átadja másnak. Ennek az esélye azonban elég pici, meg sem tudnám mondani, hogy van e realitása egyáltalán.

 • 2009.09.11 17:19:44rita a felcser

  A gzremekd mi miatt volt akkor beutalva tudogzulladassal? kiderult?

 • 2009.09.11 17:26:18Papírbika

  csutkababa: hááát nem tudom. Van logika abban, amit mondasz, de olyan furcsa. Ha megfertőződtél, egy jó adag élő kórokozót is átadsz. Az lehet, hogy a döglöttek javítják az esélyeit annak, akit fertőzöl, hiszen kapnak bónuszban egy rakás antigént, és emiatt azt hiszi a szervezet, hogy „húúú bazmeg, ezek mennyien vannak”, aztán meg nem is, de ez az egész csak az adaptív rendszert segíti. Addig, amíg ez működésbe nem lép, a kórokozók pontosan ugyanúgy hatnak, mintha a döglöttek ott sem lennének.

 • 2009.09.11 17:28:17csutkababa

  Papírbika
  Jó magyarázat, anni kiegészítésül, hogy a raktáron tárolt mágnesek a mestermágnesek, a minták, ismerős kórokozó megjelenésekor ezekről indul az azonnali sorozatgyártás.
  A mágnes neve pont ezért memóriasejt.

 • 2009.09.11 17:30:16csutkababa

  Egy rakás döglött antigént,plusz gyenge antigént, és ebben a sokaságban egy adag vadat is. Így turbó módon reagál a lányom is reggel, amikor puszival keltem:))

 • 2009.09.11 17:35:32Papírbika

  Nem sikerült kitenyészteni. Először staphylococcusra gyanakodtak, de az arra adott antibiotikum nem használt. Ekkor áttértek egy szélesebb spektrumúra, majd amikor az sem használt egy újgenerációs, mindent vivő szerre, amit csak „nagyágyúnak” hívtak, az igazi nevét nem tudtam megjegyezni. Erre megállt a betegség terjedése, de ekkorra már olyan fibrines volt a mellhártyája, hogy műteni kellett. Emiatt átszállították egy másik korházba, ahol a lefolyás alapján megint staphylococcusra „tippeltek” és az első antibiotikumot kapta megint. Nem tuduk, hogy hol kapott el és mit.

 • 2009.09.11 17:36:02hajj

  úristen anyám, a sok tudományos nagy okoskodást!!
  bakker, én is terhes vagyok és már nem tudok kit/mit kérdezni:
  oltassam magam vagy ne?? egyértelmű és világos választ várok. mennyire veszélyes? van egy egy éves gyerekem is.
  hordjak maszkot? az használ? nincs kocsink, nem lehet kikerülni a bkv-t pl.
  nem hosszú valószínűségeket és elméleti fejtegetést kérek szépen, hanem egyértelmű tanácsokat, aki tud, segítsen. Köszi!!

 • 2009.09.11 17:37:13Papírbika

  csutkababa: na jó, ha így tapasztaltad, én elhiszem. De akkor is furcsa ;)

 • 2009.09.11 17:38:11hajj

  ja, nem vagyok egy beteges típus, h1n1-gyel sztem tuti nem találkoztam még, de az elmúlt években sem volt influenzám.

 • 2009.09.11 17:41:16hajj

  és még egy: nem magam féltem, hanem a babát. tehát ha "csak" az a kockázat, h meghalok, attól nem félek, de a babának nehogy baja legyen.

 • 2009.09.11 17:41:52csutkababa

  hajj
  Katt ide:

  http://www.antsz.hu/portal/oldalak/index.page

  Nézd meg a gyakran feltett kérdéseket.

 • 2009.09.11 17:43:01csutkababa

  A pdf végén van telefonszám is!

 • 2009.09.11 17:43:11hinta-palinta

  Babanetről, de jó kis összefoglaló, főként arról, hogy milyen higienes szabályokat tartsunk be és mit tegyünk ha megbetegszünk.

  http://www.babanet.hu/lazi/hetrol_hetre/index.php?id=090909

 • 2009.09.11 17:46:50Felicitasz

  Ki van zárva, hogy a gyerekemet engedjem egy tökúj oltáshoz kísérleti nyúlnak. (Mi is az USA-ban élünk, felejtsék el a két oltásukat.)

 • 2009.09.11 17:47:49hajj

  köszi, megnézem, hátha. de bevallom, h kissé szkeptikus vagyok. már felhívtam az országos epidemológiai kp-ot is, ahol az oltásos kérdésem, után először arról érdeklődtek, h most beteg vagyok-e, majd mikor mondtam, hogy nem, akkor azt mondták, hogy ne oltassam magam, egyelőre felesleges, majd ha nagyobb járvány lesz.
  Nem értem. 1. miért érdekes, hogy most beteg vagyok-e, ha azt javasolják, hogy ne oltassam magam? ha az vagyok, akkor oltassam, vagy mi? mindegy...
  2. na persze, várjam meg a nagy járványt és akkor oltassak, hát ez tényleg logikus.
  3. a maszkra azt mondta először, hogy vicc, majd elgondolkozva, hogy talán a metrón nem árt, tényleg.
  Király.

 • 2009.09.11 18:07:57SSW

  OSCILLOCOCCINUM
  tökéletesen elegendő

 • 2009.09.11 18:12:31Ariaden

  Na írtam egy csomót és elveszett.

  Csutkababa, tőled szerettem volna kérdezni. Három hete szültem, császárral és belázasodtam utána, ezért végigcsinálták a kötelező Klion és Augmentin 2x2 infúzió protokollt nálam. A dokim szerint a láz az extra tejbelövellésem miatt volt, nőgyógyászatilag okés voltam, de most perpillanat nincs nagyon immunrendszerem a kemény szülés és az infúziókúra miatt. Az lenne a kérdésem, hogy mielőtt benyelem ezt a vírust, hogy tudnék valahogy ráerősíteni az immunrendszeremre, mert én kicsi korom óta tüdőgyulladásos vagyok, extra hajlammal rá. S ha benyeltem és esetleg a baba is megkapja, nála hogy veszem észre a lázon kívül a szövődményes jeleket?

 • 2009.09.11 18:32:05Kipikopii

  Felicitasz: akkor te is tudod, hogy a sima influenza ellen is ket oltas kell elso korben, utana kovetkezo evekben eleg egy.

  Itt mindenki a nyajimmunitasra szamit egyebkent?

 • 2009.09.11 18:33:41Lexie

  ruju, én azoknak a gyerekeknek a szüleit barmoztam le akik bizonyítottan H1N1-el fertőzödtek meg a múlt 7en és annak ellenére,h az ÁNTSZ közleményben adta ki,h nem menjenek hétfőn dolgozni bementek.

 • 2009.09.11 19:36:35Athe

  Először is köszönöm a hosszú beszámolót az immunrendszer működéséről, tetszett! :) (régen volt az a mese, ami az ember immunredszeréről szólt, és azt tökre szerettem, és ez is arra emlékeztetett :) )
  Megnéztem a inket is, amit csutkababa bemásolt, sajna nem találtam választ a kérdésemre, miszerint oltassam, avagy ne oltassam magam. Egyáltalán, az oltóanygot kipróbálták már terhes nőkön?
  Nekem a védőnő azt mondta, hogy ugye eddig az volt a gyakolrat, hogy terhes nőket influenza ellen semmiképpen nem oltják, erre megjött az ántsz ajánlása, hogy őket oltsák most először, nekik meg fogalmuk sincs mi legyen. Ha eddig nem lehetett terhes nőt influ ellen oltani, akkor most miért lehet hirtelen?
  Szóval engem ez a fejetlenség zavar. És akkor itt vannak még a különféle összeesküvés elméletek is a túl sok oltóanyagról... ergo nem bízok senkiben, és ez marhára nincs így jól.

 • 2009.09.11 19:39:25Kipikopii

  2009.09.11 16:15:17Varga Endre
  Na, addig is amig Varga Endre belinkeli a hivatalos es megrazo amerikai forrasait, ime egy valoban hivatalos amerikai forras errol a temarol: tajekoztatas az oltasokrol, kockazatokrol altalanossagban (angolul tudo, olvasgatos tipusu forumozoknak):
  http://www.cdc.gov/vaccines/
  http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00046738.htm

 • 2009.09.11 19:41:46Kipikopii

  Athe: az USA-ban eleg regota oltjak influenza ellen a terhes noket.

 • 2009.09.11 20:20:31csutkababa

  Ariaden
  Először is hadd cáfoljam meg, hogy az immunrendszeredet tönkrevágta az infúziós AB.
  A szülés valóban megterheli, plusz a hormoningadozás is befolyásolja, ezért jöhetett ki pl több porontyozón is herpesz szülés után.
  Az AB nem teszi tönkre az immunrsz-t, ugyanis nem tesz mást, mnt a bacikat pusztítja.
  De ha az immunrsz-ed ledált lett volna, akkor nem lázasodsz be! Ugyanis ez a szervezet egyik válasza a fertőzésre. Emellett az AB beadásakor a nagy mennyiségben széteső bacikból lázkeltő anyagok szabadulnak fel, ezért lehet az első adag után lázkiugrás, ekkor szoktak egyébként frászt kapni a szülők a gyerek mellett.Mert jajj, beadtam a gyógyszert, és lázas!

  Immunrendszer erősítése: hát, ha nincs extrém vitaminhiányod vagy más hiánybetegséged, vagy esetleg nem vagy vérszegény, vashiányos,nincs gócod,akkor szerintem nincs szükség külön immunerősítésre.
  Tüdőgyuszi hajlam: ha tudod, hogy ez fennáll, kerüld a fertőzésre alkalmat adó helyeket, tömeget (könnyű mondani, tudom) nem vicc a szájmaszk sem!
  Ha vírusos tüneteid vannak, akkor sem kell pánikba esni, házipatika, és figyelni a jeleket, fentebb Horadinak leírtam.
  A legfontosabb: az anyatejbe átmennek az anyai ellenanyagok, tehát a szoptatás során a pici megkapja a védettéget tőled. Még a védőoltás után termelődő ea-kat is!
  Ezért fordulhat elő, hogy a családban mindenki dögrováson van, de a szopó pici mutatja a legenyhébb tüneteket.

 • 2009.09.11 20:49:28renege

  Csutkababa! Nekem nem az influenzával kapcsolatban lenne kérdésem, hanem inkább az immunrendszerrel. Igazából az a problémám, hogy én, amióta terhes vagyok, vagy szoptatok (ez most már 4 éve), minden ősszel hosszasan torokfájósan, náthásan, leverten beteg vagyok. Láz szinte sosincs.

  Amióta a nagyobbik bölcisbe/oviba jár, szintén. Hónapokon át tartó gyötrelmes nátha mindkettőnknél (egy ideig a kicsinél is, de ő valahogy sokkal jobban bírta, bár akkor még szopizott). Egyszerűen fogalmam sincs, mit kellene cisnálni, hogy jobban legyünk.

  Most 3 nap után volt a fiamnak láza, a doki néni szerint nincs oka, hétfőn már mehet, ha addig nem lesz megint lázad, de a terápia az, hogy naponta 2 nufofent adjak. Vajon akkor hogyan lehetne lázas? mellé azért tömény orrfolyása van. Az ő torka nem fáj, az enyém nagyon, és szintén dühöng a nátha.
  Jó lenne egyszer végre kigyógylni. Van valami tuti módja?
  Köszi előre is.

 • 2009.09.11 21:02:39csutkababa

  renege
  a nurofen ibuprofen, a NSAID-okhoz, azaz a nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz tartozik, és a lázat, fájdalmat, a szervezet gyull. reakcióját is csökkenti.eMELLETT KIUGORHAT A LÁZA A NAPI 2 MELLETT, HA JÖN EGY FERTŐZÉS.
  Caps lock ki...

  Véletlenül nem vagy vérszegény? Esetleg egy krónikus arcüreggyulladást tudok még elképzelni.

 • 2009.09.11 21:06:11Farkasokkal táncoló

  Szerintem is érdemes lenne megnézetni egy jó gégésszel. Lehet, hogy nála is az orrmandula a ludas pl.

 • 2009.09.11 21:10:23renege

  köszönöm a tippeket. lehet, hogy akkor a gégészetre elmegyünk, ha ismét huzamosabb ideig lesz náthás.

  a krónikus arcüreggyulladáshoz nem kellene láz, vagy arctáji fájdalom, ilyesmi? nekem egyébként már nincsenek meg a manduláim, 16 évvel ezelőtt megszabadítottak tőle, mikor egy éven át volt staphillococcus aureus tenyészetem a torkomban. kiderült, hogy az orrmanduláim voltak elrohadva.

 • 2009.09.11 21:12:42Farkasokkal táncoló

  Renege láz akkor van a krónikus arcüreggyulladásnál, ha az arcüreg már gennyes. És a gyerekeknél sajnos nem okoz fájdalmat, inkább az a jellemző, hogy sápadtak, levertebbek, és minden náthából valami más is alakul (legalábbis nálunk ez volt). A felnőtteknél már fájdalmat okoz, így észreveszik.

 • 2009.09.11 21:41:12ruju

  2009.09.11 18:33:41 Lexie

  Ja, ez tök nehéz helyzet, mert gondolom nem azok mentek be dolgozni, akik lázas betegek voltak, hanem azok, akik enyhe nátha tüneteket éreztek magukon. Nyilván, ha az antsz mondja azt, hogy ne menjenek, akkor a munkahelyükön is másképp néznek rájuk, de normálisan tényleg orvoshoz se megy az ember ezzel...

 • 2009.09.11 21:43:16nyúlmama

  Renege, nekünk is betokosodott arcüreggyulladásunk volt, és azt csak röntgen/Uh mutatta ki, a gégész nem látta, csak gyanús volt neki a sok betegség, azért küldte el a gyereket vizsgálatra.
  A fiamnak meg az orrmandula kivétele után megszűntek az állandó náthái, középfülgyulladásai.Érdemes tehát erre is mozdulni.

 • 2009.09.11 21:46:07inmem

  Nem oltatunk. Csak arra kell figyelnem, hogy én kapjam el első körben, max. majd a nagyobb gyerek is anyatejen fog élni ha elkapja.

  1-2 hónapja átvonult rajtunk valami influenzaszerű dolog, a nagyobbik 40 fokos lázas volt, én sajna csak később kaptam el de így is lement nála néhány nap alatt (oscillo, stodal, a 40 foknál hűtőfürdő és nurofen).

  A pici max. 3 nap alatt letudta minimális tünettel. Én szenvedtema legtovább de max. 2-3 nap alatt túl voltam a nehezén. Ha ez H1N1 volt akkor már túl vagyunk rajta (családilag, a szüleimnek is átadta a nagyobbik gyerkőc), ha meg nem akkor szurkolunk, hogy ne legyen ennél durvább.

 • 2009.09.11 23:22:08Rosa Rugosa

  Mekkora üzlet!
  Szükségre hivatkozó és ijesztgető emberkísérlet.

 • 2009.09.12 00:15:11horadi

  Csutkababa, Ruju! Köszi az érdeklődést, Csutkababának meg külön az orvosi infót is! :-)

  A lányok múlt héten kezdték az ovit, gyorsan beszoktak. Én közben meg egész nap csak bőgtem. Most már jobb, mert látom, hogy jól érzik magukat és az óvónők sem eszik meg őket reggelire! ;-)

  Én annyit csinálok megelőzésképpen, hogy a szokásos napi gyümölcs-zöldség adagokat egy kicsit felemeltem, többet eszünk ezekből, illetve mindennap adok a lányoknak igazi citromból készült limonádét.

  Egyébként annyira érdekes, hogy én korábban szinte soha nem voltam beteg, de mióta hazahoztuk a lányokat, azóta szinte egymásbaérnek a megfázásaim. Ha a lányok elköhintik magukat, én tuti megbetegszem és míg a lányok max. 1-2 napig betegek, akkor sem esnek le a lábukról, addig én több, mint 1 hétig alig vonszolom csak magamat.
  Ennyire nem kompatibilis a szervezetünk? Szoknom kell az ő vírusaikat?

 • 2009.09.12 09:11:03ruju

  Húúúú, és még csak most kezdik az ovit! Pallérozd magad, az ovi egy bacilusbánya... Azért nagyon jó lesz az ovis időszak, ne bőgj. Na jó, ez hülyeség, én az első fogak kiesésénél bőgtem :-D Nagyon ügyesek, hogy gyorsan beszoktak, sztem az a legfontosabb, hogy jól ézik ott magukat. Hol lehet titeket látni?

 • 2009.09.12 09:59:15bogyócska

  A húgom (22 éves) elkapta a kórt, nagyon megijedtünk, mert elég radikálisan indított: iszonyat magas láz, elesettség, végtagfájdalom elég erősen. Lázcsillapítás, C-vitamin, sok folyadék, karantén - ezt javasolta az orvos. Másnap felébredt, és majdnem teljesen jól volt. Én pedig nem kaptam el, pedig tízszer betegesebb vagyok, mint ő.

 • 2009.09.12 15:06:05horadi

  Ruju! Személyesen vagy virtuálisan? ;-)

  Mostanában egyébként az Anyatanyán leledzünk, mert meguntuk már a beszólogatásokat többek között a gyerekeink származása miatt és ott van lehetőség zárt topikra.
  Amúgy az iwiw-en is van egy friss ovis kép a csajokról. :-)

 • 2009.09.12 15:45:53Farkasokkal táncoló

  Na itt egy ujabb cikk a h1n1 védőoltásról a hezitálóknak, tessék választani (ellene van jelzem).

  http://www.naturhirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&catid=104%3Abigpharma&id=331%3Aoen-okosabb-mint-egy-oetoedikes&Itemid=291

 • 2009.09.12 18:43:34multikulti

  Farkasokkal táncoló, elolvastam a belinkelt cikket, engem azért nem győzött meg. A többi cikket elolvasva pedig nagyon úgy tűnik, hogy valami szcientológusok által szponzorált oldal lehet, hisz abszolút gyógyszer és pszichiátria ellenes az összes cikk rajta. Mellette pedig hirdeti Lenkei könyvét(aki szci).

 • 2009.09.12 19:02:06Farkasokkal táncoló

  Ja, ha Lenkei, akkor bocs, nekem mailben küldték a linket, és csak azt olvastam.

 • 2009.09.14 09:55:46kriszi

  Fityisz, szerintem igyekszünk. Jelzem, milyen bezzeggyerekeim vannak: tegnapelőtt nagyi két opciót adott nekik uzsonnára: pudingos palacsinta legyen vagy gyümölcs. A gyümölcsöt választották, egyhangúlag :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta