SZÜLŐSÉG

Hagyják meghalni a 22. hét előtt született babákat

2009. szeptember 10., csütörtök 14:25 |

forrás:http://justice4jayden.webs.com
forrás:http://justice4jayden.webs.com

Egy 23 éves brit édesanya hiába könyörgött gyermeke életéért az orvosoknak, azok visszautasították a segítséget, ugyanis a gyermek túl korán jött, mindössze két nappal a 22. betöltött terhességi hét előtt. Az asszony kérésére az orvosok válasza az volt állítólag, hogy a természetre bízzák a gyermek sorsát, hiszen az eddig alkalmazott orvosi szokás szerint a 22. hét előtt született babák nem részesülnek orvosi ellátásban, gyógykezelésben. Sarah Capewell fia, Jayden, majdnem két óráig volt életben minden orvosi támogatás nélkül: a baba önállóan lélegzett, erős szívverése volt és gyakran mozgatta a végtagjait is. Capewell most azért küzd, hogy megváltoztassák a koraszülöttekkel kapcsolatos orvosi eljárásokat.

Amikor az orvos nem segít

Az orvosok figyelmen kívül hagyták a kérését, és állítólag azzal érveltek, hogy országos szintű előírásoknak feleltek meg. Az előírások szerint, amennyiben a baba a 23. hét betöltése előtt születik, nem részesül intenzív ellátásban. Természetesen ez nem kötelező, csak javasolt eljárás, de a nagyon koraszülött babák esetében lehetséges, hogy a gyermek érdekeit is inkább ez a megoldás képviseli, Sarah Capewell, akinek eddig 5 spontán vetélése volt, mégis úgy érzi, hogy megfosztották a fiát az életben maradás esélyétől.

„Miután megszületett a fiam, azonnal széttárta a kezeit és a lábait, a szülésznő pedig azt mondta, hogy lélegzik és erős a szívverése is, igazi kis harcos. Hiába hívtam az orvosokat, a szülésznő azt mondta, hogy nem fognak jönni, most a legjobb az, ha az anyjával van a baba.” Ezután Sarah megölelte a gyereket és készített néhány fotót is, s a kisfiú a karjai között halt meg végül, nem egészen két órával születése után.

Sarah Capewellnél, akinek egyébként van már egy ötéves lánya, tavaly októberben indult meg a szülés, terhességének 22. hetében (21+4), s egész terhessége alatt problémákkal küzdött. Elmondása szerint azt mondták neki, azért nem kap tüdőérlelőt, hogy a baba nagyobb eséllyel életben maradjon születése után, mert csak 21 hetes, nincs még 22. Az orvosok azt mondták neki, hogy vetélésként, ne pedig szülésként tekintsen a vajúdására/fájdalmakra, és hogy számítson arra, hogy az újszülött súlyos fejlődési rendellenességekkel fog születni, vagy egyenesen halva születik meg. Hiába könyörgött az asszony az egyik gyerekorvosnak, hogy segítsen a gyereken, az válaszul csak annyit mondott, hogy nem tud segíteni.

Elszalasztott esélyek?

Nem volt könnyű helyzetben Sarah már a szülés előtt sem, amikor a fájások folytatódtak (így egyértelmű volt, hogy megszületik a baba, s leállíthatatlan a folyamat) ugyanis egy káplán ment hozzá beszélgetni a további teendőkről, a temetésről. Hihetetlen fájdalmas és egyben felfoghatatlan volt a számára, hogy még meg sem született a gyermeke, de már a temetését szervezik. A kórházzal is többször kellett vitába szállnia, amikor a születési és halotti bizonyítványokat kérte ki tőlük, hogy tisztességesen eltemethessék a gyermeket.

Sarah Capewellt megrázkódtatásként érte az a felfedezés, amikor megtudta, hogy a legfiatalabb koraszülött a világon idén ünnepli harmadik születésnapját. A 2006. októberében, Amerikában született Amillia Taylor a betöltött 21. terhességi hét hatodik napján született, tehát pontosan egy nappal később, mint az ő fia. Miss Capewell számos szakmabeli támogatását is elnyerte, Toni Wright, a Laubor MP tagja például azt nyilatkozta, hogy megérti őt, hiszen a nők minden esélyt megragadnak, ha a gyermekük megvédéséről van szó. Toni Wright ezért segítséget nyújt a koraszülöttekkel kapcsolatos orvosi szokások megváltoztatásáért vívott küzdelemben.

De mi a szakmai irányelv?

A koraszülöttek ellátásának korlátozására született szabályozás nagy felháborodást keltett, amikor három évvel ezelőtt megjelent. Az orvosi etikai tanács javaslata szerint a 23. hét előtt született gyermekeket nem javasolt újraéleszteni, hiszen ez nem a gyermekek legjobb érdekeit szolgálja. A dokumentum szerint: „ Amennyiben a terhesség kora biztosan kevesebb, mint 23+0 hét, a gyermek legjobb érdekeit figyelembe véve és a szokásos eljárás tekintetében az újraélesztés nem végrehajtandó.”

Nagy-Britanniában évente 80.000 koraszülött gyermek születik, ebből megközelítőleg 40.000 újszülött igényel intenzív ellátást, ez pedig évente 1 milliárd angol fontba kerül. Mialatt a 24. hét után született babák túlélési esélyei emelkedő tendenciát mutatnak, a fejlettebb gyógyszerek és orvosi technológia ellenére korábban született babák esélyei stagnálnak. Szakértők szerint a 23. hét előtt született babák egyszerűen túl fejletlenek a túléléshez, s az agresszív gyógykezelések alkalmazása csak meghosszabbíthatja a szenvedéseiket.

A fenti iránylevek publikálása előtt azonban szenzációs dolog történt, a már fent említett Amillia Taylor ugyanis korábban született, mint 22. hét és az orvosi kezelésnek köszönhetően életben maradt. Pedig az ő élete is csak azon a tévedésen múlt, hogy az orvosok azt hitték, egy héttel idősebb terhességből született, s később be is vallották, ha tudják a gyermek valódi korát, nem tartják életben.

Születése egybevágott azzal az angliai megbeszéléssel, mely az abortusz legkésőbbi idejének csökkentéséről szólt. Sokan úgy vélték ugyanis, ha egy 22 hetes gyermek életben maradhat, akkor az abortusz időbeli határát is csökkenteni kell. Egyébként 1990-ben már csökkentették a 28. hétről 24. hétre a beavatkozásokkal kapcsolatos időhatárt, amikor tudományos ténnyé vált, hogy a magzat képes a túlélésre a méhen kívül ilyen korai időszakban is.

Szakértők állítása szerint azonban Amillia esete nagyon ritka, s téves következtetéseket, elvárásokat vonhatunk le a koraszülöttek túlélésének esélyeivel kapcsolatban. Tanulmányok szerint a 23. hét előtt született babáknak mindössze 1 százaléka marad életben, s számos komoly szövődményt kell elszenvedniük a későbbiekben.

forrás: www.dailymail.co.uk

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.11 14:05:26csutkababa

  Úriparaszt
  Kellemesen csalódtam, azt hittem, valami fröcsögés. Írtam is oda.

 • 2009.09.11 14:09:29csutkababa

  A magyar viszonyokról is esik szó a mai index cikkben.

 • 2009.09.11 16:36:30másutt

  helyzetjelentes az angol baratomrol:

  ikerterhesseg, 23. heten a szules megindult, megprobaltak megallitani, befektettek az anyat.
  1 het mulva egy fertozest kapott.
  tegnap ota rosszabodott az aldozata.
  most mestersegesen megint beinditjak a szulest (kikapjak oket?).
  Most olvastam a Facebook-on.
  mennek a szuloszobara.

  Drukkoljatok Itsy-nek es Bitsy-nek, ugy hivjak egyelore oket.
  (szabadforditasban Induri es Pinduri)

  Szivem megszakad, olyan jo emberek...

 • 2009.09.11 16:38:57csutkababa

  Másutt
  Jaj, drukkolok...
  Ha jól számolom, legalább a 25. hétben vannak?

 • 2009.09.11 16:40:16másutt

  most probalom kiszamolni az elozo helyzetjelentesei alapjan, de kb igen, 25 het.

 • 2009.09.11 17:05:05úriparaszt

  @csutkababa, fröcsögni indulatból szoktak, főleg ha nem gondolják végig pontosan mire reagálnak :-)
  én pedig vonzom a fröcsögőket :-D
  a hozzászólásod láttam, korrekt, jó lenne ha minnél többen tudnának ilyen higgadtan reagálni...

 • 2009.09.11 17:11:14csutkababa

  Kösz:)
  Most megnézem a többi posztodat is.

 • 2009.09.12 22:27:34másutt

  Megszulettek az ikrek. Az egyik 65 deka (kislany), a masik 70 deka (kisfiu). A NICU-ban vannak. Semmi mast nem tudok.

 • 2009.09.12 22:47:02kriszi

  Loreál,
  lyukasztó = hole pucher vagy punch
  dekoltázs = de'collete'(bár ez nekem elég fura)

 • 2009.09.12 22:51:40manka78

  Másutt! Szorítok értük, hogy minden rendben legyen.

 • 2009.09.12 23:09:22Farkasokkal táncoló

  Másutt az indek "Koraszülés korababák" topikjában van egy pontosan ugyanilyen eset.
  Angiszeged az ikrek anyja, blog is van róla, ha jól emlékszem Kissvirág címen, javaslom, hogy az ismerősöd olvasgassa, mert sok erőt meríthet belőle. Röviden: az ikrek közül a nagyobbik sokáig bírta, de meghalt, viszont a kisebbik esendőbb annyival megúszta, hogy szemüveget visel, és amúgy minden rendben van vele. Nem az analógia miatt írtam, hanem amiatt, mert az az anyuka már oylan perfekt koraszülésből, hogy csak no, és azóta is stabil támasza minden korababás anyukának aki oda betéved, és nagyon szakszerű tanácsokat és vigaszt tud adni.

 • 2009.09.12 23:29:04andibandi

  pschye!
  Nem lehetsz ennyire kőszívű! Nem lehet papírból ilyeneket megmondani! Lehet, hogy ez a baba életképesebb volt, mint általában az ilyen korúak, lehet, hogy elszámolták a korát, bármi lehet! Meg kellett volna adni neki azt a parányi esélyt legalább, amit Neki kimért az élet!
  Az egyik ismerősőmnek pl. azt mondták, mint a Te nagypapádnak, hogy még 1 éve van hátra. 4 évet élt még tartalmasan! Őt se akarták már műteni, úgy kellett kiharcolnia, hogy ugyan műtsék már meg, hadd nevelje már a gyerekét még egy darabig!

 • 2009.09.13 00:29:54másutt

  koszi FT, megneztem a blogot.

  az ismerosok angolok, a szules is itt volt.

 • 2009.09.13 00:46:29Farkasokkal táncoló

  Másutt, tudom, de a koraszülött ellátás nagyjából mindenütt egyforma gondolom, és esetleg adhatsz vigaszt az anyukának.
  (Ha lefordítod neki a lényeget...)

 • 2009.09.13 11:20:08másutt

  Most elolvastam az egesz tortenetet, es a szivem megszakad, de tenyleg.

  oszinten, nem sok jot josolok a kicsiknek.

  a 700 es 800 grammos ujszulottek tortenetet vegogolvasva NEM az jart a fejemben, hogy a fenti babat mindenaron segiteni kellett volna.

  az UK-ban a nemsegites hatara 500 gramm, ez a baba az ALATT volt, bar a sulyat sehol nem irtak meg.

 • 2009.09.14 14:33:17mspoppy

  Ki nem állhatom, amikor a TB finanszírozta ellátásról mindig csak aszerint esik szó, hogy ki szerint mire mennyit lenne "érdemes" költeni belőle.

  Konkrétan lesz@rnám, hogy ki szerint nem lenne "érdemes" életben tartani a gyerekemet, csak mert x millióba kerülne a kezelése.
  Jó lenne, ha egyesek felfognák már, hogy a TB-re nem csak aszerint kellene tekinteniük, hogy mi mindent lehetne a "nagy közös kasszából" finanszírozni, hanem az egyes embereket is néznék, hogy akik azt az x milliót többszörösen is befizették, talán jogosan várják cserébe az ellátást. Nem a társadalom gyakorol kegyet, amikor a koraszülöttek ellátására is költenek, hanem az érintett családok kapnak vissza valamicskét a valagnyi pénzből, amit befizettek.

 • 2009.09.15 09:17:14Firuse

  Tudom, hogy brutálisan hangzik, és megkövezhettek, hiszen nincs még gyermekem sem. De valahol határt kell szabni. Biztos vagyok benne, hogy annál a szülőnél aki a gyerekét veszti el, senki nem érezhet nagyobb fájdalmat, hiszen nem ez a dolgok rendje. De azt is számításba kell venni, mi történne, ha túlélné a baba a beavatkozásnak köszönhetően, de mivel a szervezete nem tudja teljesen befogadni az ilykor szokásos eljárással való traumát, károsodna a kis agya, vagy bármely szerve. Legyünk őszinték. Azzal, hogy úgymond veszni hagyjuk / kérek mindenkit ne ezen a kifejezesén lovagoljon, nem találtam jobbat hirtelen /, esélyt adunk arra, hogy a következő teljes életet élhessen. A női test kifejezetten alkalmas arra is, hogy az életképtelen testet kilökje magából. A 22 hét előtt iszonyatosan sok minden történik a fejlődés során. Ha eközben valami balul sikerül, a méh kiveti magából. Ez a természetes szelekció egyik példája. Nagyon sajnálom az asszonyt, de el kell fogadni a tényt, hogy nem lehetünk istenek, nem történhet minden úgy, ahogyan tervezzük.

 • 2009.09.15 09:35:19szövetszöcske

  mspoppy, te kiszámoltad már valaha, mennyi EÜ. járulékot fizetsz be? Ha jól emlékszem a minimálbér kétszereséig 2%, az e feletti fizetés részre 5%. Ez durván 200 ezres bruttó fizetésnél olyan 6-8 ezer Ft lehet havonta, úgy 70-90 ezer HUF között valahol évente. Ennek kellene fedeznie a védőoltásokon, támogatott gyógyszereken kezdve a lábtöréseken keresztül a szívműtétekig mindent. Átlagkereső 10-15 év alatt csengeti be a TB kasszába egy 1 millás műtét költségét.
  Szóval visszacsorgatásról szó sincs, nem véletlen, hogy az EÜ kassza mindig minuszos, a kórházak meg döglődnek.

 • 2009.09.15 16:23:26hinta-palinta

  http://www.delmagyar.hu/vajdasag_erdely_hirek/nagyvaradi_drama_el_a_mar_elsiratott_csecsemo/2113159/

 • 2009.09.15 16:35:18másutt

  hinta-palinta, na, megvolt a napi WTF-om is.
  sokkolo.

 • 2009.09.15 18:20:55Farkasokkal táncoló

  Másutt mi van az ikrekkel?

 • 2009.09.16 10:03:42Meni

  Másutt, mi van az ikrekkel?

 • 2009.09.16 10:20:20másutt

  A kovetkezot tudom, uzenetekbol:
  hetfon (3 naposak voltak) jott egy uzenet, hogy az allapotuk stabil volt
  kedden pedig, hogy a szuleik megfoghattak (megsimogattak?) oket valamilyen formaban
  ("we got to sort of hold them.")es a papajuk azt irta, hogy az allapotuk "ok" volt.

  nagy baj igy nincsen, de nem tudom mit NEM ir meg.

 • 2009.09.16 10:24:25Meni

  nagyon drukkolok nekik (es minden szulonek aki hasonlo helyzetbe kerul, de most komolyan), hogy jol alakuljon minden...borzaszto lehet...vajon hany hetnek kell eltelnie, hogy biztosan tul legyenek a nehezen? mennyi a kritikus ido? elso nap? elso het? amig elerik a ket kilot?

 • 2009.09.16 10:28:41Farkasokkal táncoló

  Hát még jó pár hétig lehet értük izgulni. A korababás tapasztaltak azt szokták írni, hogy két lépés előre, egy hátra, 3 lépés előre 4 hátra - nagyon sokáig ingadozik az életük, attól függ, hogy a tüdejük hogy bírja, hogy milyen fokú agyvérzéseket kapnak és az mennyire szívódik fel, kapnak e fertőzést stb. Egyelőre minden nap lutri ilyen kis súlyuaknál. Adja isten, hogy legalább úgy megússzák, mint ama bizonyos Kissvirág.

 • 2009.09.16 10:34:09Magenta

  Meni, kolléganőmnek tavasszal születtek kora ikrei (nem ennyire koraiak, 32 hét), a kislány nem volt egy kiló, négy hét alatt jött fel annyira, hogy haza lehetett vinni, ebből másfél hét volt a kemény időszak, a többi csak a hízás. Szerencse kérdése is.

 • 2009.09.16 10:35:05másutt

  Mindig arra gondolok, hogy milyen PINDURI volt az en gyerekem, aki 3,86-tal szuletett. Amikor anyam meglatta 3-4 hetesen, osszecsapta a kezet, hogy nem emlekezett, milyen iszonyu pici egy ujszulott.
  Ezek a babak otodakkorak...

 • 2009.09.16 10:36:55Meni

  Nekem is a 34. heten szuletett a fiam, tudom milyen iszonyat pici babak vannak a PICen. Nyilvan meg sok ido, amig legalabb az elso csatat megnyerik. Nagyon drukkolok nekik, hogy jobban legyenek, es relativ egeszsegesen noljenek fel!

 • 2009.09.16 11:31:51másutt

  Most jott a hir, hogy a mamat hazaengedtek tegnap este (4 nappal a szules utan) most mar csak latogatoban jarnak be a papa es a mama, egesz nap ott lognak a NICU-n.

 • 2009.09.16 18:13:58másutt

  Ma jott ki a pap es megkeresztelte a babakat az inkubatorban.

 • 2009.09.16 18:21:07Farkasokkal táncoló

  Másutt ez még nem jelent semmit, lehet koraszülötteknél ez ott a protokoll.

 • 2009.09.16 18:23:29mspoppy

  szövetszöcske, mi nem egyénekben gondolkodunk, hanem CSALÁDban. És nem csak az aktuális sarcokat nézzük, hanem az elmúlt évtizedekét is.
  S ha hozzáteszem, hogy amiben csak lehet, a privát eü. szolgáltatásokat vesszük igénybe, a visszacsorgatás hiánya még durvább.
  Magán PIC-re tudtommal még nem lehet vinni a kölyköket, s a magán (szülészeti) klinikák is igen gyatrán állnak a perinat./neonat. fronton. (Volt itt egy poszt a magánklinikán szülésről, ott többen megemlítették ezt a hiányosságot is, mint fő indokot a mangánklinikán szülés ellen.)

 • 2009.09.16 18:27:28mspoppy

  Meni, két hetet szoktak mondani, mint "kritikus időszak", de ez csak amolyan "sokéves tapasztalat", sajnos később is alakulhatnak ki szövődmények. A két kiló általában a hazamenetel "határa".

 • 2009.09.16 18:32:21másutt

  tudom, en csak adom tovabb a hireket.

 • 2009.09.16 18:32:35mspoppy

  "Azzal, hogy úgymond veszni hagyjuk [...] esélyt adunk arra, hogy a következő teljes életet élhessen."

  Firuse, ezzel csak az a gond, hogy semmi nem garantálja, hogy a "következő" a "teljes életét" értelmesen, hasznosan fogja élni, és nem csak egy újabb "megélhetési bűnöző" válik belőle; s ugyanakkor az sem 100% [messze nem az!!], hogy a korababa halmozottan sérült lesz, vagy hogy a sérülésével együtt nem tud majd "minőségi életet" élni.

 • 2009.09.16 18:33:29Farkasokkal táncoló

  mspoppy, de nem ennyire kicsi koraszülötteknél. Bárcsak igazad lenne, hogy két hét és aztán ha megmaradnak, akkor már túlélik, de sajnos nem így van.

 • 2009.09.16 18:37:46mspoppy

  F.t., épp azt írtam, hogy ez csak olyan kb. számított idő, amit az orvosok maguk is úgy mondanak, hogy ÁLTALÁBAN két hét a kritikus idő, de ők sem biztosra mondják. Mert a koraszülöttségnek számos szövődménye lehet, ami bármikor felléphet - az ő tapasztalataik szerint a leggyakrabban az első két hétben szokott.

  (Ez a becslés egyébként nálunk is "bejött", a kisfiunk keringése épp a 13. életnapon állt le.)

 • 2009.09.16 18:49:27Farkasokkal táncoló

  Ó... nagyon sajnálom, nem tudtam, hogy érintett vagy. :-(

 • 2009.09.16 19:28:10mspoppy

  F.t., annyira nem, mint a posztbeli anyuka, a kisfiunk a 32. hétre született. A negyvenediktől ez ugyan még messze van, de sok ismerősünk még korábban és még kisebbnek született.

  Az idei tanévtől új konduktorunk van (a Pető Intézetbe is járunk fejlesztésre) és az első, ismerkedős foglalkozás alkalmával megkérdezett bennünket: ugye mi IS ügyesnek látjuk a kisfiunkat? Erre mondtam, hogy persze, hiszen mi úgy nézzük, hogy amilyen kilátásokkal indultunk, nagyon faínul alakul a kiskrapek. Nyilván vannak, akik csak az ideálishoz tudnak mindent viszonyítani, és csak azt látják, hogy mit nem tud még a gyerek, vagy mi nem megy neki. Mi megszoktuk, hogy mindkét véglethez viszonyítva tekintsünk a dolgokra, így aztán épp csak annyira vagyunk megelégedve magunkkal, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, de legyen egy kis lendület, ami mindig előrébb visz.

  Őszintén szólva, én nagyon sajnálom az olyanokat, akik csak annyit értettek meg az életből, hogy "szelektálni kell".
  Ma pl. tornán találkoztam egy anyukával, aki nagy pofával ecsetelte, hogy a terhes barátnője milyen felelőtlenül viselkedett (megerőltette magát) és most be kellett feküdnie a kórházba, mert koraszülés fenyegeti. A méltatlankodása során megjegyezte, hogy "gondolhatjátok, milyen gyerek lesz az ilyenből!?". Én meg ott ültem az "olyan" kisfiammal az ölemben...
  Tkp. mondhattam volna, hogy és vajon milyen kölkök lesznek azokból, akiknek ilyen h.p. az anyjuk!? ...

 • 2009.09.16 19:34:58másutt

  "Tkp. mondhattam volna, hogy és vajon milyen kölkök lesznek azokból, akiknek ilyen h.p. az anyjuk!?..."
  :)
  Valami olyasmit is lehet ilyenkor mondani, hogy "haaaat, barmi lehet belole, akar meg Nobel Dijas is, de magacska akkor is csak egy bunko h.p. marad"

 • 2009.09.16 19:36:30Farkasokkal táncoló

  Hát ezek ellen nincsen se rendelet, se orvosság, se semmi. Ez van. Én amiatt utálom már az embereket, mert egyre több ilyet fedezek fel.

 • 2009.09.16 19:59:57mspoppy

  másutt: :))

  f.t., időről-időre akadnak ilyenek is, de azért a tapasztalataim többsége pozitív, hál'Istennek.
  meg aztán: amikor elmúlik a pillanatnyi felháborodásom, rájövök, hogy elég baj lehet neki, hogy akkora a szája, mint a bécsi kapu. egyébként anyósom ilyen: azt hiszi, hogy neki mindig mindenütt beszélnie kell, és emiatt aztán folyton olyan dolgokat mond, amik miatt utólag magyarázkodhat, hogy "dehát ő nem úgy gondolta".
  Gondolom a fent említett anyukát is hanyagolják már jópáran az ilyen és ehhez hasonló kijelentései miatt, azért fárasztja velük a "kényszerközönségét".

 • 2009.09.17 21:22:15másutt

  Hirek az ikrekrol, az apa most irta, hogy ma megint egesz nap veluk volt. A kislany, aki 600valahany grammal szuletett, nagyon rosszul van.
  "Minden nap feltve orzott ajandek".
  A kisfiu (700 grammal szuletett 1 hete) helyzete jobb, a komplikaciok kezelhetok.

  Nem jo hir.

 • 2009.09.17 21:27:51manka78

  másutt! Továbbra is szorítok értük.

 • 2009.09.17 21:40:33Ronja

  mspoppy, miert szuletett a 32.-re a kisfiad? es milyen fejlesztesekre jartok? mennyivel szuletett? az en fiam a 34.-re erkezett.

 • 2009.09.18 10:44:47mspoppy

  Ronja: HELLP szindróma miatt; 1.200 grammal. Mostanában rendszeresen a korai fejlesztőbe járunk, dévényes gyógytornászhoz, úszni, a Pető Intézetbe (ide csak havonta 1x, a 'szülők iskolája' program keretében), és alkalomszerűen lovagolni, zenebölcsibe, játszóházba, stb. (mikor melyik alkalmas).

 • 2009.09.18 14:50:43Ronja

  es mennyi idos most?

 • 2009.09.18 15:57:20mspoppy

  Két és fél éves.

 • 2013.07.10 19:51:29shole

  Ha egy embernek 1% esélye is van az életre, az orvosnak kötelező lenne ellátni! Aki nem így gondolja, ne menjen orvosnak!

 • 2013.10.20 21:34:35bodiniko

  ez az egész sztori badarság..mindenhol az orvosnak le kell tennie a Hippokratészi esküt -aminek a legelső tétele -NE ÁRTS! és mivel élve született a pici magzat-segítséget KELL adniuk ..másképp megszegik az esküt..hisz azzal máris ártanak..persze ehhez azt is tudnunk kéne -mivel segít-és mivel árt egy orvos ilyen picike baba esetében..

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta