SZÜLŐSÉG

A legtökösebb apa is elbőgi magát a szülőágynál

2009. szeptember 6., vasárnap 11:01 |

Családbővülését ma kivételesen egy apuka meséli el a néhány héttel korábban induló fájásoktól és a testvér megnyugtatásától kezdve a vajúdási szakaszon át a kitolásig, amely után szerinte a legkeményebb pasik is elérzékenyülnek.

korbalazs

Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

csütörtök hajnali 3:00
A feleségem ébresztett, hogy neki fájásai vannak, én kb. 1,5 órája feküdtem, úgyhogy nagy kómásan annyit bírtam mondani, hogy feküdjön vissza és majd elmúlik. Kaptam tőle egyből, hogy te hülye, ez nem vicc, több mint fél órája fenn volt már és cseppet se, egyáltalán nem múltak. Körülbelül itt esett le mindkettőnknek, hogy ez most akkor tényleg nem tréfa és valószínűleg nem jóslófájások.

3:15
Méregetünk 4 perc, 5 perc, 9 perc, 7 perc nem túl szabályos, de azért mégis most mi legyen? Kis kitérő: hivatalosan október elejére voltunk kalkulálva, fogantatás alapján 36. hétben, ultrahang adatok alapján a 34. hétben jártunk. Ez még éppen a koraszülött időszak vége, tehát volt min aggódni. Bekapcsoltam a gépet és megkerestem a kórház adatait, valahol megvolt a számuk, de egyikőnk se tudta merre.

3:30
A portás bácsi második kapcsolása után sikerült is egy nővérkével beszélni, aki azonnal berendelt minket, hogy majd ott megnézik és megmondják, mi a helyzet, sőt, lehet, hogy meg tudják beszélni a kicsivel, ugyan már maradjon még pár hetet. Gyorsan összepakoltunk, hívtuk a nagyszülőket, hogy hát úgy néz ki, fel kellene jönni, a nagymama és a párom nővére szintén készülődött és célba vette Pestet.

4:02
A taxi megérkezett, az anya bepattant és indult a kórházba, vicces, mert jövő héten mentünk volna megnézni a szülészetet, ezért amikor beért, kevergett kicsit, mire megtalálta az éjszakás kismamás csapatot.

4:20
Az ultrahangvizsgálat alapján rendben találtak a babát, megszülethet a kórházban (a vizsgálattal az is kiderült, hogy nincs visszaút, itt ma gyerek lesz, hozzáértőknek: 4 centis nyitott méhszáj), de ha valamit nem találtak volna rendben, akkor át kellett volna menni egy másik kórházba, ahol fel vannak készülve (és vannak megfelelő eszközeik) a koraszülött kisbabák fogadására.

4:40
Várom a nagymamit, anyuka kapott egy szülőszobát.

5:03
Felébredt a Béni, vártam picit, hátha elalszik, nem, nem, anyát keresi. Bementem, hátha meg tudom győzni, hogy még koromsötét van kinn, dőljünk vissza és aludjunk. Erre berágott, jött le az ágyról és anyát kereste. Láttam, hogy ebből már nem lesz visszafekvés. Jött a felvilágosítás: gyere, nézd meg, anya nincs az ágyában. (Hol van?) Be kellett mennie a kórházba. (Miért?) Hát, kisfiam, úgy néz ki, hogy ma megszületik a kistesód, jön a nagyi és itt lesz veled, apa megy be anyához. A gyerek hallgat, kis hatásszünet, majd rábólint és azt mondja: JÓ! (Én komolyan hiszem, hogy megértette, amit mondtam!) Majd szünet nélkül folytatta, hogy: Játsszunk! (Értette, de nem érdekelte olyan szinten, mint az apját, akinek már folytak a könnyei.)
Elkezdtünk legózni, innen üzenem az alattunk lakó néninek, hogy bocsánat a zörgésért.

6:00
Megérkezett a nagyi, apa mehet ahová akar, gyerek egyből a nagynénjét és a mamát kezdte nyúzni. Én összepakoltam, elköszöntem és leléptem. Anya már nagyon várt.

6:30
Beértem, szobánk megvan, dumálunk. Még mindig kb. 5 perces fájások vannak, ha így haladunk lehet, hogy nem csütörtökön születik meg. A fájások picit erősödtek, de semmi komoly.

8:00
Még mindig 5 percek, most már kérdezősködünk. Méhszáj ~6cm, kb. 13-at kellene elérni.

kb. 9:00
Burokrepesztés, eléggé fájdalmas lehetett, Ági könnyes, kivörösödött szemekkel jött vissza.

9:20
Felgyorsultak az események, nem is kicsit, exponenciálisan emelkedő fájások (a reakciókból kb. ezt szűrtem le) anyának sehogy se jó, ülve, fekve, labdán, állva, sehogy fáj, fáj, FÁJ, FÁÁÁÁÁJ. Én meg csak állok tehetetlenül, nem tudsz mit csinálni állsz, beszélsz, biztatsz, készen állsz, ha ájulás van, elkapd. Az esetlegesen durva, bántó, nem megszokott stílusban jövő reagálásokat szépen meghallgatod és a másik füleden kiengeded.

9:40
Kaptunk szurit, a doki azt kérte, ha lehet, kevés gyógyszer legyen, de ilyenkor a fájdalomküszöb meg még annak a sokszorosa lehet próbára téve. A Béninél ezt a részt magzatvíz elfolyás után, epidurális érzéstelenítéssel “végignevetgéltük”. Úgy érzékelem, az injekció nem hat, vagy olyan dolgok zajlanak ott belül, amit így kívülről még csak meg saccolni se tudok, milyen érzés lehet, a látottak alapján elég embert próbáló! Sőt, a több szobával arrébb lévő anyukák átszűrődő hangjai alapján ott se fenékig tejfel az élet.

kb. 10:00
Méhszáj 8 cm körül. A szülésznő szerint 12-re meglesz a kicsi. Készülődnek mindenféle tálkák, géz, törülköző, stb. minden ami kellhet be lett hozva, jön a doki, csekkol, majd szól, hogy nemsokára indul a mandula. Anya nagyon kész van már.

kb. 10:30
Mindenki jelen: szülésznő, gyerekorvos, asszisztens, szülésorvos. Emlékeim szerint 4 vagy 5 kitolási “hullám” volt, közte olyan szinten “pihi” van, hogy az anyuka mintha nem is épp a szülés kellős közepén lenne, de amikor jön a nyomás, azt bazdmeg nem látod, nem hiszed el! Amit a filmekben látsz, az semmi, túró! „ÁÁÁÁ-ÁÁÁÁ kinn a gyerek” - a fenéket! Nagy levegő szájon át, benntart, nyom, nyom, nyom levegőt nem engedi ki, nyom, nyom még nyom az anyuka, még egy kicsit, gyerünk most jó, erősen, tovább, tovább, még egy picit! Ezt én ott a fejét tartva alig bírom egy levegővétellel, ők, a hősnők meg kinyomják a gyerkőcöt! A 2. vagy 3. ilyen hullámnál megjelent a gyerek feje, ez megint olyan, nem vagy ott, nem hiszed el, örülsz, félsz, aggódsz, büszke vagy a párodra, magadra, hogy ott állsz és még nem ájultál el. Az adrenalin szétvág. Anya pihen, doki nyugtat, elmagyarázza még egyszer levegőt ne engedje ki, nyomjon, nyomjon, stb. elmagyarázni egyszerű. Még két ilyen kör és készen vagyunk!

10:45
Simon Balázs megérkezett. Lehetsz akármilyen kemény csávó, ha itt jelen vagy és látod a gyermeked, sírni fogsz! Megkönnyebbülsz, a párodról mintha leparkolna az IFA ami eddig terhelte, örömkönnyek és büszkeség: igen, ez az én fiam és feleségem megcsinálták és most itt hevernek előttem. Nagyon, nagyon büszke vagyok rájuk és hihetetlen boldog, amit így kívülről érzékel az ember, fel nem fogható: mekkora meló lehet ez a szülés!

10:50
9 pont a 10 pontos Apgar tesztre csak a bőrszín miatt járt a pontlevonás. A dokik szerint nem is olyan kicsi ez a gyerek, azt kérdi a doki: Mit ígértünk, fiút? Az lett!” Anyán pihen a kicsi, közben elvágják a köldökzsinórt, “megszületik” a méhlepény, teszik a dolgukat, én meg nézem a tökös gyereket és az anyukáját.

11:00
Fürdetés, hajtisztogatás, fésülés, mérleg (2590g), hossz (51cm) és egyéb részletek, majd pelenkázás, ruci és mehet vissza a szülőkhöz ismerkedni. Egy bő órát, másfelet barátkozunk, szétküldünk vagy 100 sms-t, csodálkozunk, húúú de pici.

kb. 13:50
A picit elvitték le az osztályra, mivel koraszülött, de mindent rendben találtak, nem került inkubátorba, viszont 3 óránként ellenőrzik a vércukorszintjét. Ettől is teszik függővé a hazamenetelünket, ha a baba szépen fejlődik, jól alakulnak az értékei, akkor vasárnap vagy hétfőn távozhatunk.

15:30
Visszakaptuk egy csepp Balázst, meg kell próbálni szopiztatni, állítólag ez a cukorban gazdag előtej jó kis anyag nekik. Meg kell zabálni, a haján még van egy kis máz, emiatt mint a punknak, középen feláll a haja. Az orra lapos és nagy, mint aki már legalább 10 éve bokszol, imádjuk! A füle gyűrt, mint a bátyjáé, az álla az anyukájáé, meg kell zabálni.

Benjámin

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.07 21:03:40M6

  Ezekszerint ezek a hozzászólók jófejek?:

  2009.09.06 13:59:15Rock me Amadeus

  én nem sírtam, ha jól emlékszem, dugtam a szeretőmet

  2009.09.06 18:25:50ergerberger

  Én is elbőgném magam a szülőágyál...
  - a csajomból dagadt tehén lett,
  - a pinája úgy kitágult, hogy harangozhatok benne az Ezredes úrral,
  - és egy ingyenélőt varrtak a nyakamba, aki húsz évig szívja majd a véremet és a pénzemet.

 • 2009.09.07 21:28:22Farkasokkal táncoló

  Kedves M6, ez NEM babanet vagy a mamami.hu
  Itt lehet őszintén is beszélni, és én úgy érzem, hogy ez a beírás egyszerűen humoros, és jót röhögtem rajta. A kismamik nagy részéből a hormonok kiölik a humorérzéket...

 • 2009.09.07 21:40:40M6

  hát ha rólam a gyermekem apja így beszélne, akkor komolyan elgondolkodnék. Belőlem semmit nem öltek ki a hormonok. Ha meg valóban így gondolja a pap, akkor minek csinált egy kis ingyenélőt???

 • 2009.09.07 21:41:43rath.dinen

  szövet: nincs a ti családotokban egy enyhe autisztikus vonal? Sokszor nyilatkozol úgy érzelmekről, mint amiket az emberek nem is éreznek, csak úgy tesznek, illetve a saját viselkedésedet (másokét is) gyakran jellemzed úgy, hogy érzelmileg megalapozatlan, tanult, megfelelnivágyásból adódó valami. Sokszor nehezedre esik megérteni, mások mit éreznek, illetve elfogadni, hogy tényleg azt is érzik, nem csak eljátszák az érzelmekhez hagyományosan tartozó jegyeket.

  Na mindegy, reálos pasiknál néha van ilyesmi a képben. Nem csesztetésből mondom, nagyon bírlak egyébként :-))

 • 2009.09.07 21:43:11rath.dinen

  M6: mert valószínűleg ez egy 100%-ban komolyan gondolt, mélyről jövő vallomás volt. És a "szeretőmet dugtam" beszólás sem egy tréfás tizenéves gyenge polgárpukkasztási kísérlete, áááá, nem....

 • 2009.09.07 23:33:38M6

  :/

 • 2009.09.07 23:40:34Farkasokkal táncoló

  M6,
  papleányka ne olvasson ilyen csúnya fórumokat.

 • 2009.09.08 08:47:31szövetszöcske

  r.d., autista még nem volt a családban (sőt aszparágusz szindrómás sem), lehet hogy én leszek az első, esetleg néhány skizofrénnel tudok szolgálni.
  De ha megnézed a dolgot a másik oldalról, bizony van különbség az emberek között abban, hogy egy belül lejátszódó érzelem hogy jelenik meg kifelé.
  És abban is, hogy a kirakatba kitett érzelmek mögött pontosan mi van belül. Általában a köznyelvben a kifelé látványosan-intenzíven megélt érzelmek feminin dolognak számítanak, ha hapsi csinál ilyet azt is rögtön mindenki femininnek érzi. (nem akarok elcsépelt példákat sorolni a sírnál hisztérikusan zokogó víg özvegytől, az egymás közötti jelentéktelen műbalhékat felfújó női kollektívákig). Sőt femininnek számít ennek az egész kirakat dolognak a csúcsa, a hiszti is (gyanítom ez lehet a leginkább nőies dolog a világon, a felnőtteknél mesterségesen, konkrétan valaminek az eléréséért fellobbantott érzelmi kitörés).
  A haverjaim nőit-asszonyait nem piszkálgathatom ebben a témakörben(pedig de szívesen feltennék néhány kevésbé jópofi kérdést nekik, sokszor nagyon érik a dolog...), viszont egy főként női blog ideális terep arra, hogy pár sztorit megkapargassak-kétségbe vonjak, max. egy-egy nick megharagszik érte.

 • 2009.09.08 08:59:21Heatherette

  azért az kemény, h néhány kommented miatt autistának gondolnak. ennek kb olyan fílingje van,h "aki velem nem ért egyet, az csak beteg ember lehet"... ez elég meredek

 • 2009.09.08 09:05:00szövetszöcske

  H., nincs ebben semmi kemény, én is skatulyázom hasonlóan az embereket néhány komment miatt, aztán próbálok rájönni, vajon talált-e a skatulyám cimkéje.(r.d. nem az egyet nem értés miatt, büntiből skatulyázott, hanem pofára, megszólalások alapján, kiváncsiságból)

 • 2009.09.08 09:40:07lm

  szöcske, ezt a freud-i "a hisztéria, mint nőies dolgot", azért eléggé sokan cáfolgatták jobbra-balra, tudomásom szerint. az általam leginkább hisztisnek ismert emberek férfiak (szám szerint 2 db). és ők még csak nem is tudják magukról, hogy milyen mesterségesek és átlátszóak az érzelemkitöréseik. akkor ők nőiesek lennének?

 • 2009.09.08 09:50:37szövetszöcske

  lm, szerintem igen, ők nőiesek. Az hogy valamit nőies vagy férfias dolognak tartunk az egy cimke (gondolom valami esztétikai megfontolás alapján), nem jelenti azt, hogy csakis biológiai férfiakra vagy nőkre jellemző. A hisztis férfi igenis feminin jelenség. És ettől még persze lehet egy csomó más férfiasnak tartott tulajdonsága is, mindenkinek van férfias és nőies oldala is.

 • 2009.09.08 10:04:23lm

  Igen, bevallom én is nőieseknek találom őket. Csak épp nem tartom igazságosnak és teljesen jogosnak sem, hogy a "feminin", mint jelző negatív, kicsinyítő, degradáló értelmű.

 • 2009.09.08 10:07:28lm

  lehet, h csak közmegegyezés, sztereotípiák kérdése, hogy jellemvonások szintjén mit tartunk férfiasnak/nőiesnek és ehhez aztán többé, kebésbé igazodunk is

 • 2009.09.08 10:08:20lm

  bocs, ölben a ded

 • 2009.09.08 10:45:33szövetszöcske

  lm, az hogy agyatlanul aggresszívnek lenni meg férfias, pont ugyanennyire degradáló (pedig nők is szoktak ám ilyet csinálni). Szerintem a címkézés ebben az esetben egyszerűen könnyebben elképzelhetővé teszi a dolgot, egy női hisztit könnyebb elképzelni mint egy férfit, akkor is, ha majdnem egyenlő gyakorisággal fordul elő a dolog a két nemnél. (a csillagászok is csillagképekben gondolkodnak, a fizikusok meg a kvarkok tipusait édesnek, sósnak, bájosnak, szomorúnak meg mittudomén milyen neveken emlegetik, gondolom mert így könnyebb az agynak befogadni, mintha szárazon, PC sorszámot adnának a dolgoknak)

 • 2009.09.08 14:52:52rath.dinen

  Heatherette: Jézusom, nem azt mondtam, hogy szövet autista, hanem hogy szerintem a társas készségei meg az érzelem-felismerő készségei nem 100%-osak. Pasiknál ez egyébként alapból is gyakori, műszaki érdeklődésűeknél dettó.

  Ja és ezt nem én találtam ki, hanem a brittttudósok :-)

  Szendi Gábor szerint az autista igazából a szuperférfi, aki maximálisan hozza a férfiasnak tartott tulajdonságokat :-)))

  Egyébként ez szerintem kicsit olyan, mint a színvakság, tegyük fel, hogy néhány árnyalatot nem tudsz megkülönböztetni, de ettől még nem hajtasz át a piroson, látod, melyik linkre kattintottál már rá korábban stb. Soha az életben nem fogod elhinni senkinek, hogy azok az árnyalatok léteznek :-) Ugye, mint a viccben, hogy a vaj meg a tojáshéj-fehér nem szín...

  Könnyebb azt gondolni, hogy az adott nő hisztizik, mint elfogadni, hogy nem tudod levenni a dolog érzelmi hátterét (mellesleg a pasik is hisztériáznak, csak a mély hangjuk miatt komolyabbnak tűnik, illetve gyakrabban csap át a hisztiroham agresszióba).. Könnyebb azt mondani, hogy a tojáshéj meg a vajszínű egyszerűen fehér, és ez csak olyan női túlspirázás, hogy a társadalmi konvenciók miatt úgy tesznek, mintha látnák a különbséget, és ha van is különbség, mit számít - mint elismerni, hogy rosszul vagy huzalozva, és soha az életben nem fogod látni a különbséget, pedig mindenki látja.

  Nálunk egyébként szerintem van egy aszparágusz-vonal a családban :-))), de ettől még nem ülünk úgy, mint egy csapat rain man. És egyáltalán nem zárja ki a mély szeretetet, megbecsülést és az összes többi fennkölt blablát.

  (Ui: egyébként gyakori, hogy az azsparáguszos hajlamúaknak tanárnéni vagy egyéb pedagógus-gondozó a felesége... szövet, nálatok mi az asszony? :-)))) )

 • 2009.09.08 15:02:36szövetszöcske

  r.d., az asszony is kocka mint én, utoljára gyerek előtt (bő egy éve) menedzserfejű kocka vót, nem gondozó. Ebből most nem tudom, mi a tanulság...

 • 2009.09.08 15:03:10Heatherette

  aha. szal a lényeg, h a pasik rosszul vannak huzalozva.

 • 2009.09.08 15:05:22rath.dinen

  Heatherette: a nők meg pénzéhes picsák, akik mindig kiemelt bánásmódot akarnak maguknak valami ócska ürüggyel :-)))

  szövet: hát hogy van remény :-))))))

 • 2009.09.08 15:10:15Heatherette

  nem azért, de eddig az volt az általánosan elfogadott nézet a P-on, h minden ember más. vki jobban kimutatja az érzéseit, van, aki kevésbé. nem azt jelenti, h bárki is jól, más meg rosszul van huzalozva. ilyenkor jövök aztán rá, h ez a duma akkor kellett, ha a csajokkal szemben volt vmi kritika :) rafkósak vagytok!

 • 2009.09.08 15:12:23Farkasokkal táncoló

  A pasik máshogy vannak huzalozva, és nem rosszul vagy jól. Van is erről egy jópofa könyv, nem tudom a pontos címét, de valahogy így kezdődik, hogy "Miért sírnak a nők, és miért nem kérnek útbaigazítást a férfiak?" - vagy valami hasonló. Mióta azt elolvastam, azóta sokkal könnyebben kommunikálok a férfiakkal.:-) Nem teszek fel pl olyan kérdést, autózás közben, hogy "nem innál egy kávét?" (közben persze én innék egy kávét), mert simán azt mondja, hogy nem, és ebben semmi bunkóság nincsen, csak éppen arra felel amit kérdeztem, és nem arra amit a kérdés mögé gondoltam.. és még sorolhatnám...Ilyenkor azt kell mondani, hogy "inni akarok egy kávét, a következő pihenőnél állj le." :-)

 • 2009.09.08 15:12:30anyamadár

  Heatherette - a nők is nyugi. :) Szerintem senki nem normális teljesen. :)))

 • 2009.09.08 15:14:24Heatherette

  normális, mint olyan, nem is létezik :)

 • 2009.09.08 15:14:41Magenta

  Ft, ez nálam is így működik.
  Mármint, ha megkérdezi a férjem, hogy innék-e egy kávét, akkor nem azon gondolkodom, hogy Ő vajon inna-e, hanem megválaszolom a saját szemszögemből. Ez a normális, nem?

  Ha inni akarok egy kávét, akkor meg azt mondom.

  (vagy csak én vagyok egyszerű, mint egy faék)

 • 2009.09.08 15:15:42anyamadár

  2009.09.08 15:12:23Farkasokkal táncoló
  ezt a könyvet ugyanaz a kókler írta aki a Marsosat? Ugyanis a csávónak kb. ecserin vettem szintű diplomája van, csak nemtom az egyetem nevét ahol vette igazából :)))))

 • 2009.09.08 15:19:34Ribizlee

  höhö, én ilyenkor már rutinosan visszakérdezek: szeretnék kávét inni?
  múkodik :-)

 • 2009.09.08 15:23:21Farkasokkal táncoló

  Hát lehet hogy kókler, de amit írt az a gyakorlatban működik! :-)

 • 2009.09.08 15:24:00rath.dinen

  Én úgy kérdezem meg, hogy "Te nem innál egy kávét?" és akkor a hangsúlyban már benne van, hogy "mert én igen". Mondjuk mi nem kávézunk :-)))

  Heatherette: igen, mi mind nagyon rafkósak vagyunk. Az összes nick itt a porontyon mind az én egyik hasadt alszemélyiségem. Ezért esik néha olyan szarul, ha valamelyik beszól (mint például te most).
  Egyébként itt most nem az érzelmek kimutatásáról volt elsősorban szó, hanem a mások viselkedésének (és ezek keresztül az érzelmeinek) a dekódolásáról.

 • 2009.09.08 15:28:45Heatherette

  azon besértődtök, ha egy kalap alá veszem az összes nőt, de te vajon miért általánosítotok a pasikkal kapcsolatban folyton? nem minden pasi kretén, aki nem érti, h ha te azt kérdezel, nem akarsz-e kávét inni, akkor nem fogja, h te most kikönyörögsz egy kávészünetet.

 • 2009.09.08 15:33:38Heatherette

  én pl ilyen esetben rávágnám,h "nem". holott tudom, mit akar, de kérdezze meg normálisan. azt szeretem, ha vki egyenes, ez nem barchoba.

 • 2009.09.08 15:33:53anyamadár

  2009.09.08 15:23:21Farkasokkal táncoló
  Ne haragudj, de én tök utálom a nemekre osztott, általánosító könyveket.
  Nálunk én vagyok a sehol el nem tévedő térképolvasó oszt mégsem nekem van pöcsöm...

 • 2009.09.08 15:34:02rath.dinen

  "te... általánosítoTOK" látom, ráálltál a skizó gondolkodásra :-))

  Viccen kívüL, nem azt mondtam, hogy minden pasi ilyen, hanem azt, hogy a pasik hajlamosak erre. Az én pasim se ilyen pl, meg is őrülnék szerintem egy "ilyen" pasi mellett.

 • 2009.09.08 15:35:28anyamadár

  Ha meg így kérdezné meg tőlem a kávét én csak néznék hülyén - de ő is ha én így kérdezném :)))
  Utálom a célozgatásokat...

 • 2009.09.08 15:39:36rath.dinen

  Nálunk abszolút keverednek a nemi szerepek, én a térképet csak úgy tudom használni, ha abba az irányba forgatom, amerre menni akarok, de én vagyok az is, aki össze tudja párosítani a csavart-szöget a csavarhúzóval vagy kalapáccsal :-)

  Nem hiszek a társadalmi nemek által ránk kényszerített különbségekben, de abban igen, hogy vannak eltérések az agyműködésben. De azt sem úgy, hogy minden pasi "ilyen", minden nő "olyan".

  Mint hogy általában a pasik magasabbak és erősebbek, de a valóságban minden nő ismer nála kisebb és gyengébb pasit. Tehát vannak tendenciák szerintem, de azokon belül jó nagy a szórás.

  Szerintem ez vállalható még. Vagy már túl sztereotíp?

 • 2009.09.08 15:40:04Heatherette

  "ráálltál a skizó gondolkodásra"

  az ilyen "értelmes" mondatok úgy szoktak születni, h gondolok vmire, megírom, aztán átírom, de a fele benn marad az eredetinek...

 • 2009.09.08 15:41:56Magenta

  "én a térképet csak úgy tudom használni, ha abba az irányba forgatom, amerre menni akarok"

  Állítólag ez a jó térképolvasás. :)))))
  (azért írom, hogy állítólag, mert a férjem olvasta és meg is indokolta pont a hétvégén, de már nem emlékszem rá pontosan, hogy miért is)

 • 2009.09.08 15:49:16különös illúzió

  Magenta! Hol, hol, hol???Hol olvasta a férjed? Csak mert x éve rajtam röhög a család, h.én így térképezek, képükbe akarom tolni!

 • 2009.09.08 15:51:40Heatherette

  én meg gps-t használok :)

 • 2009.09.08 15:53:05Ribizlee

  a gps alapból be van forgatva...

 • 2009.09.08 20:36:17Magenta

  különös illúzió, ha jársz még erre, megkérdeztem. Középiskolai tankönyvben, katonai suliba járt, térképészeten tanulták, hogy így helyes a térképet nézni, ugyanis így a tuti, hogy nem tévedsz el.
  :D

 • 2009.09.08 20:43:54másutt

  Magenta, megkaptad a valaszt, amit kuldtem?

 • 2009.09.08 20:45:06manka78

  Én a gps-t és a táblákat használom. Volt már, hogy átbaszott a gps, de a következő táblánál már gyanút fogtam.:)

 • 2009.09.08 20:52:04Magenta

  másutt, mindjárt megnézem. :)

  manka, hát mi térképpel csak egyszer tévedtünk el, Korfun egy 25 kilométeres utat két és fél óra alatt tettünk meg, de utólag körberöhögtek, hogy tényleg ezzel a térképpel akartunk boldogulni? Viszont rengeteg klassz helyet láttunk. :)

  Én nem hiszek a gps-ben, az exférjemék most Görögországba menet kétszer tévedtek el, egyszer hat órát kóboroltak Szerbiában, sógornőmék esküvőjét meg így késte le egy rokon, elküldte a gps a halál fütyijére. Az idegesítő hangjáról nem is beszélve.

 • 2009.09.08 21:04:51különös illúzió

  Magenta, köszönöm!Mostantól rád fogok hivatkozni:)Bár én forgatva is el tudok ám tévedni, bibiii.
  Ha családdal autózunk, akkor meg ilyen:

  Férj: Most mondjátok meg, itt merre kell menniiii?
  Család: Honnan tudjuk, mi se jártunk még erre.
  F: De merreee?
  Én segítőkészen elő a térképet, forgatom, forgatom, majd határozatlanul:Balra?!
  Gyerekek (Gy) a hátsó ülésről:
  Anya, biztos?
  Anya, az órás kezed?
  Anya, emeld fel a kezed, tényleg a balra gondoltál?
  Közben kb. 10 km-rel túlmegyünk a kérdéses útszakaszon.
  Férj: most mondjátok meg, hol lehet itt visszafordulniii?
  Család: Honnan tudjuk...stb
  Ja, hosszabb utaknál a lábam közt minimum egy hűtőtáska, az ölemben kosár, kutya, mikor mi- ez nehezíti ám a térképforgatást.

 • 2009.09.08 21:09:12Magenta

  :))))))))))))

 • 2009.09.08 21:16:43madz

  én imádok eltévedni. és van hozzá tehetségem.

 • 2009.09.08 21:34:00manka78

  Magenta! Nem szoktunk eltévedni, a hangja tényleg idegesítő, de elküldjük az anyjába és nem szól vissza.:)A térkép mindig itthon van.

 • 2009.09.08 21:45:06Magenta

  Mi a térképet a kocsiban tartjuk, itthon, ha ismeretlen helyre megyünk, megnézzük neten előtte, hol van.

 • 2009.09.08 21:47:52madz

  a gps nagyon jó feszültséglevezető. kitűnően le lehet ordítani a fejét, és nincs belőle sértődés :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta