SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Bezzeg az én gyerekem...

2009. szeptember 4., péntek 08:35

Lehet irigykedni, vagy szörnyülködni, de jelenleg két pár szőrös férfiláb figyel be az ablakomon. Nem könnyű ezek árnyékában Palkónaplót írni, de azért koncentrálok, vagy legalábbis úgy csinálok, mint ahogy a munkások is szigetelnek meg vakolnak, vagy legalábbis úgy csinálnak.

palko0903

Na de mindegy, úgyis ez lesz a kilátás még legalább két hétig, ráérek megszokni, nézzük inkább, mi van Palkóval.

Kis, kókuszdiófejű gyerekem váratlanul, egyik napról a másikra hasáról a hátára fordult. Igazság szerint nem ez volt a legelső eset, mert pár hetesen néhányszor megcsinálta már ezt a mutatványt, de aztán el is felejtette, és ez így is van jól. Különben lehet, hogy mostanra már arról írogatnék itt nektek, hogy hogyan felesel ez a kis csodagyerek, Ti pedig zsigerből átlapoznátok engem, mint ahogy általában én is lépek, ha hencegős anyukákat fogok ki a játszótéren. Mert legyünk őszinték, nehéz nem világgá kiabálni, milyen különleges a mi kis kölkünk. Főleg az első gyerekes kismamák esnek költői túlzásokba, ha a gyerekük pár héttel hamarabb mászik, áll fel, vagy mondja azt, hogy mama, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva. Szerencsére a második, harmadik gyereknél már azért ők is rájönnek, hogy nem jelent automatikus Nobel-díjat, ha Pistikének hamarabb nő ki a foga, mint Micinek.

Én nem lehettem soha hencegős mama. Lackó mindent későn csinált, semmi értelme nem volt belemenni a „képzeld az én gyerekem már tud...” kezdetű csatákba. A lúzer anyukák táborát gyarapítottam, azon belül pedig a megfutamodós fajta voltam, mert ugye van még a beparázós fajta is, aki rögtön orvoshoz rohan a gyerekkel, ha később csinál valamit, mint a szomszéd kisfia. Szóval ilyeneket hallgattam, főleg Lackó idején:

- Jaaj, hát a Jancsinak be nem áll a szája! Folyton beszél, és képzeld, már egész mondatokat mond! Sőt! Nemcsak magyarul, már németül is tud a drága, tényleg, a tiéd ugye még nem beszél? Pár szócskát csak? Pedig idősebb a Jancsinál, hát nem baj, majd belejön, meglátod!

Vagy:

- Milyen soványak a gyerekeid az enyémekhez képest! Te képzeld, Félix annyit eszik, hogy lassan lekörözi a két évvel idősebb unokatestvérét súlyban. De úgy tudom, még a Mici is idősebb Félixnél ugye? És hány kiló is? Csaaaak? És mit mondott a védőnő?

Általában itt aztán menekültem. Később persze megedződtem és rafkósabb lettem, no meg frappánsabb is, már ami a válaszadást illeti:

- Vigyázz, kisfiam, ne lökd fel a Lackót! Jaj de aranyosan ül a homokozóban, mint egy kis tejbetök! Nem szokott játszani?

- Nem, most épp fejben derivál valamit, ilyenkor hagyni kell - válaszoltam kedvesen, megfagyasztva az aktuális anyuka ereiben a vért.

Ám most ilyen praktikákra nincs szükség, ezek az idők elmúltak, mert most, most én ülök a nyeregben, nekem van ügyes gyerekem, persze magamtól hencegni nem fogok, de ide nekem az összes hencegő kismamát, gondoltam, miközben vidáman szedtem ki a kakiból Palkót, a nap hősét, aki négy hónaposan már megfordul.

Nem sokkal később már kinn a játszótéren olvadoztunk egymás gyerekeitől két másik kismamával. Mindkettőnek kislánya volt, Julcsi és Gerda, mindkét kislány pár héttel fiatalabb Palkónál. Ideális partik, heőzött is Palkó boldogan, elővette a legcsábosabb mosolyát, és úgy csapta szét a kezét a babakocsiban, mintha azt mondaná, gyertek lányok, van itt még hely mindkét oldalon. A lányok viszont csak unottan összenéztek, még jó, hogy nem ásítottak, hogy na, ez is csak olyan, mint a többi, miközben mi mamák hogy-hogy nem, épp a mozgásfejlődésről beszéltünk. És nagyon, de nagyon gyorsan kiderült, hogy még jó, hogy otthon olyan kegyesen elhatároztam, nem fogok hencegni. Persze a többi kismama érdekében akartam tartani a szájam, de végül magamat védtem meg a lebőgéstől. Mert a két kislány már réges-rég megfordult. Mi több, már forognak oda-vissza, és ekkor jól összepréseltem a szájam, de valahogy mégis kisurrant a fogaim közül, hogy a Palkó már pár hetesen, igen, már akkor megfordult!

- Julcsi is! - volt a válasz. - Csak aztán elfelejtette.

Gerda mamája meg csak legyintett, ha jól értem Gerda már forogva született vagy mi. Szóval nincs csodagyerekem. És továbbra is a lúzer mamák táborát erősítem. De azért annyira ne sajnáljatok. Mert az én vigyorgós, heőző, pelyhesfejű kis tündéremet el nem cserélném, nem én, még egy húsz év múlva garantáltan Nobel-díjas zsenibabára sem.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.06 09:40:55Meni

  Nekem mondjuk ez az egyik tuti befuto mondatom arra, hogyha valaki ki akarja csapni a biztositekot. Marmint a nagyszulok joga a kenyeztetes. Baromira nem szeretek konfrontalodni anyosomekkal, de ez volt az a mondat, aminel kertem oket, hogy ezzel ne jojjenek, mert az lesz a vege, hogy nem fogom atengedni a gyereket hozzajuk. Volt egy kis orrancolas, de azota felfogtak, hogy van amit nem engedek es ezert ok sem teszik. Az a furcsa, hogy amugy ertelmes emberekben egyaltalan felmerul az, hogy nekik joguk van elkenyeztetni a gyereket. Es nem arrol van szo, hogy tobb meset nez, vagy egy picit tobb csokit kap, hanem mondjuk az Animax nezesrol alvas helyett. Nem ertem....

 • 2009.09.06 10:18:53Farkasokkal táncoló

  Hát ha az apai nagyszülők is mindennapos kapcsolatban lennének a gyerekkel, akkor a lányom biztos szintén tisztázott volna vele bizonyos dolgokat. Bár ott van rendes lefekvés meg ilyesmi, inkább arról van szó, hogy ha a gyerek azt mondja, hogy nagymama csinálj nekem ilyen vagy ilyen sütit, akkor az a szerencsétlen lerohan a közértbe, bevásárol, és megcsinálja. Meg egész nap "buliznak vele" nevettetik, csiklandozzák, hülyéskednek. És egyáltalán, amit a gyerek mond annak úgy kell történnie. De hát havonta egyszer végülis kibírja, és mint volt menynek, a lányomnak nincsen túl sok beleszólása - hiszen az apja is ott van vele ilyenkor.

  A dédik meg máshol laknak, évente egyszer viszi le oda az ex, nem szólhatunk bele, hogy a saját "üdültetési idejében" hová viszi. Azért egy elvált szülők gyereke esetében ez egy csöppet bonyolultabb.

 • 2009.09.06 15:27:05dodóó

  #
  2009.09.05 22:41:17madz

  manka, na igen, de az én hajam szögegyenes, de mindig szerettem volna göndör hajú gyereket. benyújottam az igényt a pasimnak, és elintézte :)


  Nekem is elintézte.neki Jimmy frizu volt régen.

 • 2009.09.06 15:27:49dodóó

  Mármint nálunk az enyém intézkedett :-)

 • 2009.09.06 15:39:25Sevy

  Jaj de édes:) A baba is és a cikkecske is:) Jó volt olvasni:))

 • 2009.09.06 15:42:14Sevy

  Nem tudhatom, de sejtem, mit fogok tenni hasonló esetben a játszótéren: vaskos könyv, nem beszélget. Ha mégis, akkor csakis és kizárólag többgyermekes anyával, aki már tapasztalt és esetleg válaszol egy-két buta kérdésemre. Aztán vaskos könyv elő... :)

 • 2009.09.06 16:34:08kriszi

  Sevy, de a vaskos könyv ne legyen olyan, hogy muszáj belemerülni. A gyerek abban a pillanatban elkövet valami ön-és közveszélyeset :D

  Dicsekvés: tegnap cirkuszban voltunk. Mögöttünk a sorban anyuka pöffeszkedő hangon :) mesélte valakinek, hogy az ő lánya a megye szépe, és hát hogy nem is csoda, meg blablablabla, minden. Hátrapislogtam, hogy ezt már biza megnézem, fel voltam készülve egy bájos tinire, aki szégyenlősen csitítgatja az anyját. Erre ott furakszik mögöttem egy hét-nyolcéves kislány. Csinoska, helyes arcocskával, hosszú dús hajjal, abban nincs hiba. De: hófehér flitteres hastop vagy mi, csípőfaros csillámló övvel, belőtt séró, full smink (beleértve a vastag pillafestéket is), és Barbie-pink körömlakk. A szombat esti cirkuszban. Anyuka meg egy mondatba háromszor beleszőtte a "megye szépe" szerkezetet. A kislány meg felvetett fejjel mosolygott hozzá. Kicsit ráncoltam a szemöldökömet, aztán rápillantottam a lányomra: aki ott ágaskodott mellettem a kis szőke tollseprűjével a fején, micimackós öröklött farmerben, cicás tecsós pólóban, ragyogó szemmel, reszketve az izgalomtól, hogy mi mindent fog látni ott bent... és tudjátok, sokkal szebbnek láttam. No persze ez én vagyok.

 • 2009.09.06 17:06:06dodóó

  kriszi,az Interspar-nál levő cirkuszba voltatok?

 • 2009.09.06 17:15:41Anyek

  Magenta! Szerintem én írtam, hogy nem szeretem az olyan túlzásokat, hogy egy egy éves gyerek tud lépcsőt mászni, (DE!) holott az anyja rángatja fel, úgy hogy a gyerek lába meg lóg a levegőben mint egy rongybaba, a lépcsőt sem éri, ergo egyáltalán nem mászik a lépcsőn. Már ha az én hsz-emre reagáltál olyan mérgesen.

 • 2009.09.06 17:18:11dodóó

  Egy egy éves gyerek tud lépcsőt mászni,nem?

 • 2009.09.06 17:23:55Anyek

  dodóó! nem értelek. ha tud, hát tud, azzal nincs baj, én azt nem szeretem, ha látványosan nem tud és azt állítják, hogy tud.

 • 2009.09.06 17:27:37dodóó

  Anyek,bocs, nem tudom az előzményeket csak bele dumáltam.
  Úgy értettem hogy kételkedsz abban hogy egy 1 éves tud lépcsőt mászni.

  Szomszédasszonyom szerint a lánya tud írni.
  Pedig csak a 4 betűs nevét másolja le ha előtte háromszor leírják neki.

 • 2009.09.06 17:44:43kriszi

  Ja, akkor az én lányom is tud írni :) Szokta kérni, hogy írjak le neki dolgokat, és ő meg lemásolja :D

  Igen, ott voltunk, este hattól. Hát ti? (A másik posztban már sajnálkoztam, hogy miért nem ismerjük egymást személyesen...)

 • 2009.09.06 17:50:41dodóó

  kriszi,írsz a darabos.csalad@citromail-re?

 • 2009.09.06 17:51:51dodóó

  kriszi jól elbeszélgetünk te írsz itt én meg a másikon :-)

 • 2009.09.06 18:12:15Farkasokkal táncoló

  Idefigyeljetek, egy 1 éves is tud lépcsőt MÁSZNI. Sőt fel is tud lépkedni rajta, ha mindkét kezét fogják... de én úgy emlékszem, hogy a lépcsőnjárás azért más. Lécsőn járást én úgy értelmezek, amikor a kisgyerek segítség nélkül egyik lábát a másik után használva fel vagy le lépeget a lépcsőn. Ilyen 1 éves korban NINCSEN!!! Már 2 éves korban is szép teljesítmény, ha idáig eljut!!!

  Nekünk ugyanis 3 szintes a házunk, és telsiteli van lépcsőkkel, sőt a kert is kétszintes támfalakkal, és lépcsőkkel. Szóval tudom mit beszélek... az unokám nagyin hamar 8túl hamar9 felállt és elég hamar járni is kezdett, ennek ellenére, olyan 2 éves koráig mindig volt vele valaki, ha a lépcsőn volt dolga.

 • 2009.09.06 18:16:31Tessina

  szerintem is irreális, az én lányom is nagyon hamar csinálja a mozgásos dolgokat, de egyedül lépcsőn csak 15 hónapos korában mert és tudott menni először. Nyilván van olyan gyerek, aki még ennél is egy-két hónappal korábban tolja, de az még mindig nem egy év.

 • 2009.09.06 18:40:32Farkasokkal táncoló

  Tessina, és úgy ment LEFELÉ, hogy nem egyik lábát lerakta, mellé a másikat, hanem egyik lábát az egyik lépcsőfokra, a másikat meg az alatta lévőre? Mert ezt se nagyon hiszem... még felfelé se nagyon tudom elképzelni ugyanezt, vagy ha igen, akkor különlegesen jó lehet a mozgáskoordinációja vagy a kereszt agyféleteke fejlettsége.

 • 2009.09.06 19:58:01dodóó

  FT az én lányom 16 hónapos kora óta úgy megy hogy váltja a lábát,nem egymás mellé rakja és úgy lépi a következőt.
  Én ebben semmi furit nem találok.

 • 2009.09.06 20:14:01Farkasokkal táncoló

  Akkor csak gratulálni tudok, mert ez ritka - ezzel akár dicsekedhetsz is... :-)))

 • 2009.09.06 21:01:15dodóó

  Én azzal akarok dicsekedni hogy legalább harmincadjára értse meg hogy leázik az alattunk lakó ha továbbra is kiöntözi a fürdő vizet.

  /vicc volt/

 • 2009.09.06 21:22:54Magenta

  Tegnap este írtam, hogy az is a fikázás egyik módja, hogy "ha az én gyerekem nem tudja produkálni, akkor olyan nincs is".
  Remélem, boldogok vagytok ezzel a tudattal. :)

 • 2009.09.06 21:23:46manka78

  FT! A mi kicsink is kurva hamar lépcsőzött biztonságosan. Más frászt kapott tőle, de mi tudtuk, hogy csinálhatja, mert stabil. Igaz, hogy mindenki idősebbnek hiszi, annyira ügyes. Csak ez ugye már itt dicsekvésnek számít.:)

 • 2009.09.06 21:26:52manka78

  Az sem mindegy, hogy milyen hosszú, és milyen meredek az a lépcsősor. Felfelé nincs akadály, mindig váltott lábbal lép, lefelé ha nagyon meredek, akkor kapaszkodik, vagy nem váltott lábbal lép. Egyébként a miénk nagy gyalogló, a babakocsink csak porfogó. Pl. ma is várat másztunk, jön velünk, szedi a kis lábait.

 • 2009.09.06 21:31:41Panzej

  Magenta, Manka, egy kicsit későinek tartom a lépcsőzést egy évesen. ;-) Palkó már egy hete lépcsőzik, jövő héten egy videót is felrakok nektek erről :-)))) (Jáááj, de jólesik!! :-)

 • 2009.09.06 21:32:44manka78

  Panzej, hajrá!.:)
  Aki pedig nem hiszi járjon utána, szívesen talizunk.:)

 • 2009.09.06 21:33:41Magenta

  Panzej, lássuk. :)
  Én nem rakok fel videót, az magánügy. :D

  Manka, a babakocsit egy-két hónap múlva mi is elkezdjük árulni, eddig is utálta, de most már végképp nem marad meg benne. :(

 • 2009.09.06 21:34:54Magenta

  Khm, Panzej, egyébként ne is haradudj, de az én lányom még csak 11 hónapos és egy hónapja jár és használja a lépcsőket is, bibibíííííííííííí.
  (cserébe nem lehet a gyerekszobában egyedül hagyni, mert felmegy az emeletes ágyra)

 • 2009.09.06 21:35:41manka78

  Magenta! Akkor kezdd el szervezni a serteperte gyerekkel megáldottak találkozóját.:)

 • 2009.09.06 21:37:22madz

  mondjuk látok némi összefüggést aközött, hogy tud lépcsőt mászni, azzal, hogy találkozott már lépcsővel...

 • 2009.09.06 21:38:01manka78

  Magenta! Basszus nálunk is van emeletes ágy.:) Ja, nem, csak galériás, de 165cm magasan van.:) A két csajszi /tiéd enyém/ nagyon hasonlít egymásra ebből a szempontból.
  Panzej! Könnyű neked, te tudsz ide videót feltenni.:) Mi csak bezzegelhetünk.:)

 • 2009.09.06 21:38:05Magenta

  Ok, valami kellőképpen zárt helyen. :)))

  Egyébként nem értem, tényleg az a legfontosabb, hogy a másik ember vajon kamuzik-e (nem, mijafasz értelme lenne?), vagy az, hogy a saját gyereketekről meséljetek? Azt jobb olvasni szerintem, FT tegnapi írásai az unokájáról nagyon tetszettek.

 • 2009.09.06 21:38:52Magenta

  madz, a lépcsős emeletes ágy hátrányai. Ha létrás lenne, lehet, hogy létrát mászni tudna. :D

 • 2009.09.06 21:39:37manka78

  Azon gondolkodom, mi előnyöm származna belőle, ha világolnék itt. Semmi.:)

 • 2009.09.06 21:41:42manka78

  Na, egyre gondoltunk. Nekünk létrán másznak fel, és csúszdán csúsznak le az ágyról. Szerintem az sem vált hátrányára a kicsinek, hogy az udvaron van saját játszóterük. Még a kötéllétrán is felmászik. Edzésben van.

 • 2009.09.06 21:44:41Magenta

  Saját játszótér, mi?
  Fujj-fujj, biztos van kint két pöttyös labda, oszt ennyi. :)

 • 2009.09.06 21:44:45manka78

  Bibibííí! A mi gyerekünk olyan jó sofőr, hogy most gázolta el SZÁNDÉKOSAN az apját a bébitaxival.:)

 • 2009.09.06 21:45:26Panzej

  Ööö.. Sajnos a Palkó csak hátulról látszik a videón... :-))

 • 2009.09.06 21:45:26manka78

  Milyen kettő? Három, és nem kommersz pöttyös, hanem Disney-s.:)

 • 2009.09.06 21:46:48manka78

  Akkor bizonyítsd be, hogy az Palkó!.:)

 • 2009.09.06 21:49:06Farkasokkal táncoló

  Vigyázzatok az emeletes ággyal.
  Komolyan. csakis olyat válasszatok, ahol van oldalt korlát megfelelő hosszan és magasságban.


  És csak olyan korú gyereknél szabad megvenni, aki már TUDJA, hogy ha álmából felriad, akkor magasan van. És biztonságosan le bír menni éjszaka, ha pisilni kelle vagy hasonó... 5-6 éveds kor alatt nem ajánlanám senkinek az emeletes ágy felső szintjén való alvást.

  Tudom mit bezsélek... a lányom egyik gyerekkori barátja egy korlát nélküli éjszakai galérián ébredt fel egy csajnál 25 évesen... hirtelen azt se tudta hol van, odébbgördült, aztán leesett. Namármost a legveszélyesebb magasság ebben a korban a kb 2 méter. Na mindegy, agyzúzódása lett, ill. el is tört egyik koponyacsontja, és pár napig a legnagyobb pánikban voltunk az anyjával meg az apjával... de megmaradt hálistennek.

  De nem lett egészen 100-as azóta sem, állandóan mindenféle fóbiái vannak, és mit szépítsem, szociálisan kissé zakkant lett.

  Mikor bohó voltam és fiatal, és nem 40 évesen szültem a gyerekeimet, én is gond nélkül megvettem nekik az emeletes ágyat, a kisebbik 3 éves volt amikor fenn aludt... ma már nem tenném. (bár szó ami szó jó kis korlát volt neki odafenn... de akkor sem.)

 • 2009.09.06 21:53:36manka78

  FT! Nálunk a nagy alszik a galérián, a kicsi pedig még velünk. Ő nem is fog még jó ideig fent aludni, neki tervben van egy saját ágy. A galériásat apósom csinálta, tiszta fenyőből, van rajta leesésgátló. A kicsinek is ő fogja csinálni az ágyát, még arra is csinál leesésgátlót. Ha nagyobb lesz, majd leszedi róla. Felügyelet nélkül a kicsi nem mászhat a galériásra. Ezt megtanulta, ha felakar menni, akkor kiabál, hogy menjen oda valaki. Nem kell neki segíteni, de figyeljük, készenlétben vagyunk.

 • 2009.09.06 21:57:01manka78

  Egyébként mikor kitalálta a nagy, hogy neki ilyen ágy kell, akkor ezer helyen végignéztük az ágyakat. Egytől-egyig gagyi volt mind. Rálépett az alsó fokra a 25kg-os gyerek, az ágy pedig úgy inogott, hogy eldöntöttük, nem vesszük, hanem az apósom megcsinálja. Ez olyan stabil, hogy minket is elbír, rezzenés nélkül. Hatalmas, ha egyszer megunjuk, bent kell majd szétbontani, mert ki sem tudnánk vinni, akkora.

 • 2009.09.06 21:58:45Magenta

  FT, nálunk az emeletes ágyon egy 10 és egy 13 éves alszik, a kicsinek még rácsos ágya van.

 • 2009.09.06 21:59:49Magenta

  manka, nekünk is asztalos csinálta (mi meg megvettük a megrendelőtől). Van hozzá szekrény alul, a lépcsőkbe meg pakolni lehet, az oldalában könyvespolc van.

 • 2009.09.06 22:00:37Magenta

  További szép estét mindenkinek!

 • 2009.09.06 22:12:39Farkasokkal táncoló

  Manka, most nekem valami rémlik az alvásban lévő térészlelésről, ami konyhanyelven azt jelenti, hogy egy agyilag érett gyerek vagy felnőtt már elalvás előtt ösztönösen (és tudat alatt) felméri, hogy hol is fog aludni stb. Sőt azt is felméri, hogy milyen széles az ágy. Emiatt van az pl. hogy egy másfél éves még vígan legurul a túl korán vett gyerekheverőről,, de egy 2-3 éves más nem, holott nincsenek rácsok. Sőt te sem, ha idegen helyen alszol, és csak egy 70 centi széles priccs van alvásra mert így hozta a szükség.

  Szóval szerintem klassz dolog azeemeletes ágy, mindenkinek kedves egészségére, de előtte jól mérje fel, hoy a gyreekei érettek e rá.

  TERMÉSZETESEN egy 10 év feletti gyerek már tökéletesen érett rá. Nem is neked szólt a megjegyzésem.

 • 2009.09.06 22:20:56manka78

  Nem is vettem magamra, csak leírtam, hogy nálunk mi a helyzet.:)

 • 2009.09.07 01:43:49Tessina

  FT, váltott lábbal csak felfelé szokott menni (bocs, nem olvastam vissza a diszkurzust az elejéig, mikor írtam, csak az utolsó pár commentet):)

 • 2009.09.07 09:19:09lm

  Én a saját emeletes ágyamból ugrottam ki úgy 16 évesen, mert azt álmodtam, hogy kígyók vannak benne, hogy az ágytól kb. másfél méterre lévő kis dohányzóasztalféle sarka behasította a fejemet (csak a bőrt, hála Istennek, csont nem sérült). Volt korlát, 7 éves korom óta használtam, mégis akkor a rémálom hatására lazán átdobtam magam a korlát fölött.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta