SZÜLŐSÉG

Vécében, irodában, liftben is születnek gyerekek

2009. szeptember 3., csütörtök 12:17

Nem szülhet mindenki ágyban, párnák között, a puha matrac, vagy dönthető támlájú szülőágy luxusa azonban nem adatik meg mindenkinek. Előfordul ugyanis, hogy a gyerek úgy érkezik, mint egy űrhajó, és mire kettőt pislog az anyuka, már ott is baba. S bár terhes nők ezreit nyugtatják meg és mosolyogják ki azzal naponta, hogy a szülés nem megy olyan könnyen, be fog anyuka érni Dabasról is, furcsa helyeken tudnak szülni a nők. S bár a legfurcsább sokaknak az otthon szülés, olvashatunk járdán született babákról, s hallottunk már olyan furcsa helyekről is, ahol mindent el tudunk képzelni, csak a gyerekszülést nem.

Az egyik legvalószínűtlenebb ilyen történet, melyhez videó is jár, hogy hihetőbb legyen, amikor a mami az Ikeában adott életet gyermekének két íróasztal között.

Persze a szülésnek sokszor tényleg nincs semmilyen előjele, de nehezen tudom elképzelni, hogy a helyes kis Leksvik bútorok csodálatából pillanatok alatt a kitolás fázisába essek.

Ehhez képest nem is akkora döbbenet, ha valaki a repülőgépen szül, mint tavaly egy indiai asszony. A repülőgép pedig leszállni nem fog csak úgy ukmukfukk, így abból kell kihozni a legtöbbet, ami a fedélzeten van. A levegőben szülés érdekessége az, hogy a gyermek állampolgársága akár az is lehet, amely ország fölött van a szülés pillanatában a gép - terhes nők ezért szoros lábtartásban üljenek bizonyos, számukra nem kívánt vidékek fölött.

Még a legnagyobb igyekezet ellenére is előfordul, hogy útközben születik meg egy-egy baba, így a különböző járműveken történő szülések viszonylag gyakoriak. A Dailymail beszámolója szerint 2007 óta Angliában több mint 700 szülés zajlott le mentőautóban, lakókocsiban, személyautó hátsó ülésén, vagy valamilyen egyéb járművön. Egy 33 éves brit nő például menet közben szülte meg lányát, mialatt férje a kórház felé tartott.

Ugyan számos sikertörténetet olvashatunk arról, hogy a furcsa helyen született babák és anyukáik egészségesek, a szülés kockázattal járhat még a kórházban is, ezért nemcsak bizarr, hanem veszélyes is lehet egy-egy váratlan szülés. Bár szerencséje volt az egyik angol házaspárnak, a pozitív végjáték az apukának köszönhető, aki a fürdőszoba padlóján szült lányukat mentette meg, mivel születése után nem lélegzett és szürke volt a pici. Nem kis megdöbbenést keltett az az eset is, amikor az ikrekkel várandós édesanya, szintén a fürdőszobájuk padlóján szülte meg az 1300 grammos, koraszülött ikerfiai közül az egyiket.

A fenti történeteken kívül még számos különös helyen szülnek a nők. Még a kórházon belül is sikerül a célhelyet elvéteni, így történhetett meg, hogy babák születtek recepciónál, folyosón, vagy váróteremben. Ezen kívül olvashatunk egyéb extrém helyekről is, mint például irodában, liftben, vagy vécében zajló szülésről is, az utóbbira Magyarországon is sok példa van, vagy mert eltitkolt terhességről van szó, vagy mert az anya nem is tudja, hogy terhes volt.

A szülés ugyan csodálatos dolog, vannak mégis olyan arcai, amiket soha nem láttunk, de azt hiszem, a legtöbben nem is akarjuk megtapasztalni, például azt, hogy milyen lehet félúton a kórházba, vagy egy liftbe beszorulva szülni.

forrás: www.dailymail.co.uk

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.03 16:15:37loreál

  másutt, kicsit félreértettetek...szóval az országgal együtt ahol élünk 4 állampolgárság adódna...nekem van egy, apának 2( másik kettő, nem egyezik az enyémmel), és egy negyedik országban élünk..és a nagy kérdésem, hogy a szülők által hordozott hármat megkapja e mind a gyerek...
  az már más kérdés, hogy esetleg utána 18 évesen döntenie kell valamiről.

 • 2009.09.03 16:17:02loreál

  ja, amúgy szimplán csalk kíváncsiságból....már olyan sokszor felmerült, hogy hogy is lesz ez...hány nagykövetségre kell majd rohangálni:)

 • 2009.09.03 16:18:12Subbantósdi

  Ezek tényleg elég extrém dolgok, én is mindig attól féltem, hogy nem tudok beérni a kórházba, mert nem tud a férjem jönni, vagy nem tudom megszervezni, hogy mi legyen a nagyobbik gyerekkel, míg a kicsit mennék megszülni.
  Szerencsére nem volt gond, bár a második szülésem elég közel volt ahhoz, hogy szinte már be se tudjunk érni a kórházba... :o)
  Úgyhogy át tudom érezni azoknak a helyzetét, akiknek bárhol máshol kell a gyereküket megszülniük.

 • 2009.09.03 16:21:19pomme-pomme

  Huhh, nem biztos, hogy nekem ezt a posztot kellene 39 hetesen olvasgatnom, amikor ráadásul egyátalán nem érzem azokat a nem túl nagy, de szép szabályos fájásokat, amiket a CTG-re rajzolgatok mostanában...

 • 2009.09.03 16:23:56mormi

  loreal: az rendben van, hogy megadjak a lehetoseget a gyereknek, hogy o dontoson, amikor mar donteskepes. De miert ne lehetne kettos EU allampolgar?
  Van egy 40 ev koruli ismerosunk, akinek 18 evesen kellett dontenie az angol/spanyol allampolgarsagrol. No es hol volt akkor meg az EU...?
  Amugy mi pl sok esetben sem a magyar, sem a spanyol juttatasokra nem vagyunk jogosultak, szoval nemhogy elveznenk a ketlakisag elonyeit, eppen ellenkezoleg (en magyar vagyok, parom spanyol, a gyerek kettos).

 • 2009.09.03 16:24:13Alessia2

  csib gyereket CSAK útlevéllel lehet vinni, mi 1 hónaposan repültünk.

 • 2009.09.03 16:29:33loreál

  mormi, alapvetően egyetértek veled....amúgy valami olyan lehet a magyarázat, hogy EU, egy nagy csoport, és tök mindegy milyen állampolgár vagy...de ez szerintem egy csomószor érzelmi kérdés..és igenis szeretné az ember mindkettőt....
  és igen,ok, hogy ha pl egyik országban élsz már jó ideje, akkor azt választja a gyerek..de pl nálunk,amikor egy harmadikban élünk( ez lesz kb. a melyik szülőt válasszam dolog??)- a három állampolgárságból kettő EU-s.

 • 2009.09.03 16:44:54csib

  mormi,
  a holland is úgy van, mint a spanyol, nekem amúgy logikus. Döntsd el, hogy akkor most hova tartozol 18 évesen és jónapot!
  a nap végére meg az UE miatt totál mindegy, a pasim is holland, annyi, hogy nem szavazhat, de minden más jár neki, ami nekem. Apósék meg ingyen mennek a BKV-val, hi-hi :)) Ő elvből akarja a gyereknek a hollandot, illetve a jövőben, ha utazik (majd 20 év múlva), akkor holland állampolgároknak sokkal több a külképviselet, mint a mgyarnak, kevesebb a vízum. Ennyi előnye van, meg ha majd ott akar tanulni, vagy mit tudom én, biztos egyszerűbb. Bár ebben sem vagyok biztos.

 • 2009.09.03 16:46:17csib

  alessia
  valami óvintékedés? Tekerjek majd sálat a gyerek fejére, mint a Jacko, vagy vigyem oxigánsátorba? :) Komolyan kérdezem, mit lehet tenni, hogy minimalizáljam a kockázatot?

 • 2009.09.03 16:49:39mormi

  Alessia2: nem kell feltetlenul az utlevel, mi eddig mindig a szemelyit hasznaltuk a kisfunknal (persze EU-n belul).

  loreal: igen, valoszinuleg engem is erzelmi alapon zavar a dolog, mert valoszinuleg a spanyolt fogja valasztani...en csak azt nem ertem tovabbra is, hogy ha 18 evig lehet kettos allampolgar az EU-n belul is, mi valtozik utana. Ha 18 eves kor alatt ez nem gond, utana miert?

 • 2009.09.03 16:52:28loreál

  hú csib ezt most nem értem...lehet, hogy csak én vagyok nehéz felfogású...

  most akkor te Hollandiában vagy egy holland pasival? és akkor most ki nem szavazhat és miért? és mi van a BKV-val??

 • 2009.09.03 17:30:39sn

  loreal nalunk ugyanez majdnem.. en magyar, o olasz+amerikai csak Mon lakunk.. de laktunk mar az USAban is. lehet meg egy negyedik orszag is:-)))

 • 2009.09.03 20:45:49csimpilimpi

  én meg azt nem értem, hogy másutt gyereke hogyhogy nem a szülőföldjén született.

 • 2009.09.03 22:59:40csib

  loreal
  Holland pasival itt. a pasi nem szavazhat itt, mivel nem magyar állampolgár (adót azért engedik fizetni, ne aggódj!). Gyerek kettős lesz. a BKV azért jött, mert minden jár a holland apóséknak is (EU-ban nem lehet megkülönböztetni ilyenekben), mivel nyugdjasok, ingyen utaznak, volt, hogy jöttek és vonatoztak hetekig. Pedig nincsenek rászorulva, de miért ne, ha már ingyen van?! :)) Mindegy, ez csak a példa volt, hogy mennyire vicces a nem megkülönböztetés, amikor ott teljesen más a kultúra.

 • 2009.09.04 08:33:11loreál

  kösz csib, most már értem

 • 2009.09.04 12:39:42putymug

  Sziasztok, ha már ennyien rendelkeztek nem magyar állampolgárságú társsal, esetleg tudjátok a választ:
  Ha nem vagyunk összeházasodva, csak apasági nyilatkozatot fog tenni a párom, aki izraeli állampolgár (én magyar állampolgárságú vagyok), akkor a babát bármilyen keresztnévvel anyakönyveztethetjük, vagy külön engedélyeztetni kell, ha héber nevet szeretnénk? És ha engedélyeztetni kell, akkor mi ennek a menete?

 • 2009.09.04 12:52:30másutt

  Kulfoldi allampolgar szulonel NEM kell engedelyeztetni.

 • 2009.09.04 12:55:42másutt

  http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/csalad/gyermekvall20050802/gyermeknevvis20081110.html/ugyleirasjogi

 • 2009.09.04 13:11:08másutt

  putymug:
  http://www.nevnaptar.eu/keresztnevek_jogoskodo.php

  "AZ UTÓNEVEK VÁLASZTHATÓSÁGA
  ... Az utónév legfeljebb két tagból állhat. A szülő által meghatározott sorrendben azt a legfeljebb két, a Magyar Utónévkönyvbe felvett nevet lehet anyakönyvezni, amely megfelel a gyermek nemének. Kivételt képeznek a nemzeti kissebségekhez tartozó szülők gyermekei: a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán származású gyermekek esetében, a szülő döntése alapján érvényesnek tekintendő az adott nemzetiségi utónév is, melyet ők a Magyar Utónévkönyvben szereplő nevekre vonatkozó kötöttségek nélkül viselhetnek.

  E jog a külföldön született magyar gyermekeket és az itt élő külföldieket is megilleti. "

 • 2009.09.04 13:18:09putymug

  wow, másutt, nagyon köszönöm a gyors választ!
  leköteleztél... :)

 • 2009.09.04 13:19:42másutt

  semmiseg. unatkozom, szar az ido itt es a gyerek alszik.

 • 2009.09.04 13:22:03csib

  Másutt,
  köszi, ez nekem is hasznos, az egyik nevük ugyanis elég extra. (van lány és fiú nevünk - mert meglepit akarunk). Jó hír.
  Még egy kérdés: apasági nyilatkozatot tehet-e magyarul (tud magyarul, persze errő nincsen bírósági határozatunk), vagy majd százezerért fordíttassuk le?

 • 2009.09.04 13:25:24csib

  másutt,
  baszki ez nem csak "nemzeti kissebbségekre" vonatkozik? Negogy má' azért kelljen paparíozni, mert adófizető holland és nem hátrányos helyzetű cigány?! Mi ez a definíció?

 • 2009.09.04 14:18:28másutt

  Az apasagi nyilatkozat egy elegge snassz papir, ha jol emlekszem, az anyakonyvvezeto elott kellett valamit alafirkalni, ne gondoljatok "az eskuttszek elott a bibliara eskuszom, hogy en csinaltam fel ezt a not" tipusu DNS vizsgalatos szadizasra. :D

  csibikem, kisebbseg-kulfoldi ugyben, nemtom, kerdezztek meg az anyakonyvvezetot, elegge segitokesz a legtobb, telefonon is.

 • 2009.09.04 14:26:29másutt

  csib, szinte 100% biztos vagyok, hogy nem kell "papirozni" kulfoldi allampolgar eseten keresztnev ugyben! utlevel eleg.

 • 2009.09.04 14:28:20rath.dinen

  másutt: nálunk a párom tökre meghatódott, amikor aláírta :-)

 • 2009.09.04 14:35:48csib

  köszi masutt, tök jó a link, amit küldtél. :)

 • 2009.09.04 15:19:56másutt

  csib, Heatherette, putymug, akit az osszes anyakonyvezesi jogszabaly erdekel, ez az eredeti forras:

  1982. évi 17. törvényerejű rendelet
  az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről

  http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=98200017.TVR&cel=P(30)B(7)#xcel

 • 2009.09.04 15:21:37másutt

  (most megyek a tojasrantotta atomjaira cincalt nedves darabjait felszedni a szonyegrol.)

 • 2009.09.05 16:51:01csutkababa

  Talán másutt már összeszedte, kipróbálom, működik-e a poszt.

 • 2009.09.05 16:59:05elzsabo

  Csuti, itt vagy? Kérdeznék valamit.

 • 2009.09.05 17:07:32csutkababa

  Vagyok.

 • 2009.09.05 17:10:15elzsabo

  Családunkban megjelent a H1N1...gondolom hallottad a csepeli sztorit. Na most, én nem annyira tartom velük a kapcsolatot, de öreg Nagyapám igen, nekem viszont a kedvesem PTX-ben szenved:-( Ugye nem ok nélkül aggódom Nagyapa meg a kedves miatt? Elöre is köszi.

 • 2009.09.05 17:25:22csutkababa

  Idős nagypapádra figyelni kell, ha a tünetek jelentkeznek, maradjon otthon, az orvos meg MENJEN KI hozzá, úgy vizsgálja.
  Fontos a tüdőgyulladás jeleit figyelni: Magas láz, nehézlégzés, kapkodó légzés, köhögőrohamok, hátfájás, köpetürítés. Elfajult helyzetben az oxigén csökkent vérszintje miatt akár zavartság is jelentkezhet.
  A szív is fokozott terhelésnek lehet kitéve, ritmuszavar, mellkasi fájdalom, angina, akár infarktus is lehet, tüneteket figyelni kell.
  Azt hiszem, a veszélyeztetett csoportba tartozik, így az antivirális szert kaphatná.

  A párod PTX-e mitől van? Spontán? Baleseti? Mekkora? Hol van?
  A a fenti leírás rá is vonatkozik egy az egyben! Tamiflu is kellene véleményem szerint.

 • 2009.09.05 17:34:34elzsabo

  Köszi Csutkababa nagyon...!
  Kedvesemnek 3szor volt eddig PTX-e, spontán, mindkét oldalon vágták is már....az utolsónál ott voltam, nagyon ijesztő, a mentö fél óra mulva ért ide. Egyik vágás elöl van, a másik oldali a hátán, jó nagy szegénynek. "Tipikus" alkat: magas, vékony, a felsőteste pedig nagyon vékony. És irtó félelmetes, hogy nem lehet gyógyítani, legutóbb azt mondták, biztos hogy nem lesz több neki, de ezt már mondták korábban is. Gondolom Ő is a veszélyeztetettek csoportjába tartozik rendesen.
  Mi az a Tamiflu?

 • 2009.09.05 17:37:40csutkababa

  Véletlenül nem Marfan-szindrómás??

  A PTX és a kezelése miatt a mellhártya több helyen letapadt, ez bizony nem ideális a tüdő munkájához. Szóval igenis a veszélyeztetett csoportba tartozik.
  A Tamiflu az antivirális szer, 1x2 az adagja, min. 5 napig.
  Háziorvosi konzíliumot javaslok sürgősen!

 • 2009.09.05 17:38:21csutkababa

  Bocs, nem 1x2, hanem 2x1, rosszul írtam!!!

 • 2009.09.05 17:40:41hinta-palinta

  Csutkababa, én is kérdeznék. Van valamiféle adat arról, hogy ennek a H1N1-nek az átvészelése meddig nyújt védettséget a következő fertőzés ellen?Konkrétan, ha most átesik rajta szerencsésen szövődmény nélkül, az a későbbiekben agresszívanbban támadó hullámkor mekkora védettséggel fog rendelkezni?

 • 2009.09.05 17:41:59csutkababa

  Ezt olvasd el!


  http://www.doktorinfo.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_7023

 • 2009.09.05 17:43:41csutkababa

  hinta-palinta
  Ha ezt tudnám, én lennék a főnök Atlantában:((((
  Egy szezonban általáan egyféle flu tarol, ami a következőben LEHET, hogy már mutálódott. Szóval sajnos csak ritmusosan vonom a vállam...

 • 2009.09.05 17:45:54csutkababa

  Elzsabo
  A fenti linket neked kerestem.

 • 2009.09.05 17:46:41elzsabo

  Marfan-szindróma? Ezt még nem hallottam, de szerintem Ő se, na mindjárt utánaolvasok.
  Szóval a legutóbbi rohama egy éve volt, kéne neki valami rendszeres kezelés? Ezt se mondták, csak azt hogy mit ne csináljon.
  Azt olvasom most egyébként, hogy enyhe kórlefolyású ez a csepeli, senki nincs kórházban. De gondolom ha valaki tüdőbeteg, az para...Nagyapónak meg azt mondta a háziorvos, hogy ne adasson be magának semmilyen védőoltást, mert nagyon erős a szervezete, mondjuk 77 éves de max 65-nek néz ki és minden reggel lenyom 100 fekvőt:-)
  Embert küldjem el háziorvoshoz Tamifluért?

 • 2009.09.05 17:48:44elzsabo

  Köszönöm Csutkababa,
  irtó kedves vagy:-)

 • 2009.09.05 17:49:38csutkababa

  Elzsabo
  Ott a link, azt nézd meg.
  ha épp nincs PTX, akkor arra nem kell kezelés. A Marfant meg meg tudják nézni laborban.
  A flu magában valóban enyhe, a szövődményei veszélyesek, szív, tüdő az elsősorban veszéyeztetett.

 • 2009.09.05 17:50:38csutkababa

  Nem is a védőoltást javasoltam, hanem a családban megjelent flu miatti antivirális kezelést.

 • 2009.09.05 17:51:34hinta-palinta

  Kösz.Még egy:szokványos szezonális fluval mutálódik, vagy kiszorítja a téli időszakban?Van erről valami?

 • 2009.09.05 17:54:32csutkababa

  Ha jól értelmezem, akkor most szezonális flut várnak, de jövő ősszel a H1N1 teljes erővel jön majd.
  Legalábbis az epinfo alapján...

 • 2009.09.05 17:59:19hinta-palinta

  Óbasszus.Köszönöm.

 • 2009.09.05 18:00:00elzsabo

  Hát, elolvastam ezt a Marfan-dolgot, nem gyanús hogy az lenne, az orvosok is fejlődési rendellenességgel magyarázták. Papával beszélek az antivirális kezelésről, de inkább nem engedem a beteg rokonok közelébe.

 • 2009.09.05 18:03:37csutkababa

  elzsabo
  akkor oké, csak a magas, vékony, stb leírás meg a 3 spontán PTX miatt beugrott. örülök, hogy nem jött be.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta