SZÜLŐSÉG

Rendőrök és polgárőrök vigyáznak az iskolásokra Budapesten

2009. augusztus 31., hétfő 08:26

Rendőrök és polgárőrök segítik az iskolások közlekedését tanévkezdéstől a fővárosban - hangzott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnapi sajtótájékoztatóján. Összesen 50 iskolát választottak ki, ahol majd tanítás előtt és után rendőrök és polgárőrök gondoskodnak arról, hogy a kisdiákok épségben átjussanak a zebrán. Ezen kívül minden iskolának lesz saját iskola rendőre is.

Az akciót több hetes előkészületi munka előzte meg. A rendőrök ellenőrizték az iskolák környékét - lámpákat, táblákat és felfestéseket - és javaslatokat tettek, hogy hova kerüljenek újabbak - mondta Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának munkatársa. A 300 általános iskola közül végül kiválasztották azt az 50-et, amelyek bűn- és balesetmegelőzési szempontból a legveszélyeztetettebbek. Itt a polgárőrökkel együtt segítik majd a diákok közlekedését az iskolakezdés előtt és a tanítás után. Ez egyébként kerületenként körülbelül 2-3 iskolát jelent. Hozzátette: közlekedési rendőrök segítik majd a közlekedést a főváros több forgalmi gócpontján is, főképp, hogy városszerte útfelújításokat vannak.

Szécsi Tibor elmondta: a BRFK ebben az évben is folytatja az "iskola rendőre" programot, vagyis minden általános iskolának lesz egy saját rendőre. Csak úgy, mint tavaly, idén is minden intézményben kiraknak egy plakátot, amelyen rajta le az adott iskola rendőr neve és elérhetősége.

Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke a programmal kapcsolatban hozzátette: a polgárőrség kiemelt feladatának tekinti az óvodások és az iskolások biztonságának megóvását. Ezt segíti majd, hogy szeptember 1-től hatályba lép az új polgárőrtörvény, ami lehetővé teszi, hogy a polgárőrök segítsék a forgalmat az iskolák előtti zebrákon.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.31 08:46:15undokmano

  Én jó dolognak tartom. Csak az a szomorú ebben, hogy szükség van rá...

 • 2009.08.31 08:49:59Meni

  Nagyon jo kezdemenyezes, ugy emlekszem par eve lattam eloszor rendort az iskolak elott. Csak reggel vannak ott, vagy akkor is, amikor delutan vege a tanitasnak?

  Nalunk a felsos gyerekek segitik az uttesten valo atkelest, kapnak szep rikito sarga mellenyt, egy-egy bazi nagy stop tablat a kezukbe, es persze egy felnott mindig ellenorzi a munkajukat. Soha nem lattam meg olyat, hogy autos nem allt volna meg, amikor a gyerekek jeleztek neki. Mondjuk az is teny, hogy nem a Vaci uton kellett atsegiteni a kicsiket...

 • 2009.08.31 09:45:06Zsuzsi főz

  Én örülök, bár nálam még nem aktuális.

 • 2009.08.31 10:05:41Subbantósdi

  Jó kezdeményezésnek tartom, remélem, kiterjesztik az általános iskolák számát többre is, ahol lesz ilyen lehetőség.
  Vidéken is, Bp-en is. :o)

 • 2009.08.31 10:27:22Hannahmama

  2009.08.31 08:46:15undokmano
  Az a szomoru, hogy meg csak most kezdik el?! Mäs oszägokban ez evek ota folyik. Egyältalän nem az a kerdes hogy szükseg van e rä? hanem hogy kell, mert ovni kell a gyerekeket meg sajät maguktol is neha.

 • 2009.08.31 11:02:28undokmano

  Hannahmama, sok helyen évek óta működik ez a rendszer. Van, ahol nem 2-3 éve, hanem 10 éve.
  Amit szomorúnak tartok, hogy szükség van rá. Mert egyrészt boldog-boldogtalan megkapja a jogist-kocsit, aztán hajt mint a barom, másrészt meg ugye megállíthatatlanul növekszik a forgalomban lévő járművek száma is, és nem egy olyan hely van, ahol a lámpás kereszteződés ellenére szükség van arra, hogy odaálljon egy rendőr, és biztosítsa a kiskölköknek, hogy biztonságban átjusson az út egyik oldaláról a másikra. Nálunk sok gyerek biciklivel jár suliba, és ahol nincs bicikliút, ott rájuk is jobban kell figyelni, főleg, ahol a járda járhatatlan, vagy egyszerűen nincs. Nekik meg nem rendel ki senki biciklis járőrt... Itt a gyerekeknek a sulinál egyáltalán nincs senki, aki vigyázzon rájuk, és a kereszteződésnél sok, nagyon sok autós még csak fékezni sem szokott, ha áll valaki az út szélén... Bár el kell mondjam, lassan bár, de ez is változik jó irányba.

 • 2009.08.31 11:38:35KovácsMicike

  Nálunk (Pécsett) régóta van, és nem csak a belvárosban lévő suliknál, hanem a város szélén lévőknél is. Polgárőrök és rendőrök vegyesen. Szeptember vége felé meg már csak polgárőrök. Van egy bácsi, akit már legalább 3 éve látok, ugyanannál a sulinál. Azelőtt nagyobb gyerekek álltak itt is.

 • 2009.09.03 09:05:59pantufül

  Nálunk a suli előtt egy nagyon széles járda van, ahová tilos behajtani. Ennek ellenére a SZÜLŐK! állandóan behajtottak a gyerekek között lavírozva, hogy a sajátjukat az iskola kapujában tegyék ki. Még olyan is volt, aki rádudált a gyerekekre. Ha szóltunk nekik fel voltak háborodva, egy tanárt majdnem meg is vertek. A Polgármesterhez fordultunk, először kihelyeztek oszlopokat, de miután azokat ellopták, kaptunk reggelente egy járőrt. Sajnos csak reggel van ott, délután 4 körül nem. Le vagyok döbbenve az ilyen embereken, nem gondolja végig, hogy akár az ő gyerekét is elüthetik a járdán????

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta