Császárnál bent lehet az apa a Baross utcai klinikán

Szülészeteket bemutató sorozatunkban ezúttal a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán nézünk szét egy kicsit Ziz szemével, aki egy gyermeket hozott világra az intézmény falai között. A kórházzal – egy pénzéhes szülész kivételével – elégedett volt, a császárnál bent lehetett vele párja, a csecsemőosztályon pedig nem adnak tápszert a babáknak, de nyáron a nagy melegben lehetőség van cukros vízzel itatni a gyereket, ha az anya úgy látja jónak.

Terhesgondozás minősége, menete, személyzet

A terhesgondozás korrekt, a személyzet kedves, minden alkalommal van vizeletvétel és vérnyomásmérés. A vécé nagyon tiszta, kulturált, bent van minden egy helyen (vizelet - ez természetesen külön helyiség, vérnyomás, ctg), nagy poharat adnak a vizeletnek, (könnyű beletalálni). Nagy hátrány, hogy a folyosón kevés az ülőhely (azt is a „fáradt” apuka kísérők szokták elfoglalni, ha nem állítod fel őket, fel se tűnik nekik, hogy át kéne tán adni a helyet). Viszont ha választott dokidhoz mész, általában nem kell sokat várni.

Hívószámos szólítási rend van, külön „futószalagon” párhuzamosan hívnak vizeletvételre, majd a vizsgálatra. Így kétszer jutsz be a nagy fehér ajtón. A doki függönyökkel elválasztott vizsgálóban matat, majd a szintén paravánnal elválasztott „irodájában” beszélgettek, ott rögzíti a dolgokat a számítógépébe.

Az előtérben adnak uh időpontot a doki kérésére. UH-nál sem mindig kell sokat várni – azért az is előfordul - , engem volt, hogy telefonon hívtak, hogy ha már a közelben vagyok vagy itt ülök a dokira várva, menjek csak rögtön, ha akarok. Az egyik szonográfus doktornő kissé darabos természetű, mondhatni mufurc, de azért sosem volt bántó vagy durva. Vérvizsgálatnál is korrekt, kedves emberekkel találkoztam. Cukorterhelés cukros vízzel történik, de citromot tehetsz bele, sőt helyben is szokott lenni egy kevés citromlé. Ájulósoknak fekvőhely van, és én láttam olyat, aki szólt, hogy kelleni fog és egy rossz szó nélkül nagyon kedvesen odaterelték és ott szúrták meg. Lehetőség van kombinált tesztre, mivel a klinikán genetikai tanácsadás is van, mindenre fel vannak készülve.

Szülés körülményei

A kórházban felvétel előtt megvizsgált egy nagyon

kedves ügyeletes doktornő, egy jó órán át ctg-ztek megnézték a méhszájat, aztán felvettek. A Baross utcában adtak beöntést is – egyáltalán nem olyan szörnyű, mint gondoltam, nincs benne semmi extra. Időnként feltették a ctg tappancsokat, meg később adtak oxitocint. Persze a doki is jött időnként (nem ő volt az ügyeletes, bejött szabadságról, mert pont szabin lett volna, de mivel bevállalt, én meg a 41. hétre „csúsztam” a szüléssel, bejött, mikor elkezdődött) és „benézett”, hogy mi újság. Burkot is repesztettek, aztán hagytak főni a levemben. Fájdalomcsillapítóból csak vénását kértem, én nem akartam EDÁ-t (bár lett volna rá lehetőség). Amúgy mondták, hogy sétáljunk meg amolyan rugózásféléket csináljak, hogy táguljon jobban a méhszáj. Más alternatív lehetőség tudomásom szerint nincsen. Nem ajánlották a fekvést, csak akkor kellett, mikor vizsgáltak.

Császármetszés

Az uh- alapján azt hitték, hogy 4 kg körül van a baba, úgyhogy 10 óra vajúdás, majd 3 órányi tömény tolófájás után jött a konzultáns főorvos és ő is császárt javasolt. A doki meg a szülésznő is még az utolsó pillanatig próbálkoztak, hátha sikerül a babát becsalni a szülőcsatornába rendesen, de nem ment (beilleszkedési zűr). A műtőben bekötötték a spináris érzéstelenítőt. A császár alatt is bent lehetett a férjem.

Szülés levezetése

Választott orvosom hívásra bejött, mivel nem volt választott szülésznőm, az ügyeletes segített. Végtelenül aranyos volt, mindig mondta, hogy mit csináljak és hogyan, megmutatta Páromnak, hogyan segíthet, de különben hagyott minket a szülőszobában nyugodtan. Szerintem, ha kedves vagy a segítőidhez, ők is kedvesek veled. Mindketten végtelenül segítőkészek, kedvesek, szakmailag és emberileg is kifogástalanok.

Csecsemőosztály

Esti császár után csak másnap kapod meg a babádat. Teljes rooming-in van. Szülés utáni első éjszakán, ha kéred, beveszik a gyereket de tápszert sose adnak. A babát hajnalban hozták enni. Nyáron a nagy melegben mindig hoztak enyhén cukros vizet (35 fok volt a szobában), de nem kellett adni, csak ha jónak látta valaki. Később nem vettek be gyereket, csak max. fél órára ha valaki kérte (éjjelre nem).

A csecsemősök kedvesek, de nem segítenek, csak ha külön kéred, akkor viszont készségesek. Van sok négyágyas szoba, de létezik egyágyas is (de hogy kit kell lefizetni érte, nem tudom, pedig érdekelt volna). Két négyágyas szobához tartozik egy zuhanyzós vécé, amelynek mindkét szoba felől van ajtaja. Egyik szoba felől a vécéhez lépsz be és egy kis paraván mögött a zuhanyzó és mosdó van, a másik irányból értelemszerűen fordítva. Hallottam panaszkodni valakit, hogy vécé felől szűkös a bejárat és tény, hogy az ajtócsukáshoz lavírozni kellhet, de az egész mosdó rendesen tisztított, rendszeresen takarított és habár 8 fő használta, csak ritkán kellett várni és akkor se többet pár percnél. Az egy szobában levők ugyanis természetesen egyeztették, hogy ha most elfoglalják a fürdőt, nem akar-e valaki még előtte beosonni mást intézni, így csak a szomszéd szobából érhetett meglepetés.

Zuhanyozások idején általában a szobatársak kölcsönösen figyelnek egymás babáira és ha sírni kezdene, bekopognak, esetleg addig, míg kiérsz, felveszik, ha az ő babájuk épp alszik.

Komplikációkra való felkészültség

Klinikai szülészet lévén itt az esetleges komplikációkra való felkészültség (koraszülött ellátás, csecsemő intenzív stb.) teljes körű.

Összköltségek

A terhesgondozásért időnként adtam 5000 Ft-ot, például amikor komolyabb vizsgálódás is folyt (méhszájnézegetés, stb.). Megbeszélés alapján „amennyit gondol”-ban maradtunk. Sima konzultáció, ctg utáni bájcsevelyért nem adtam pénzt. Az orvosomon sosem éreztem, hogy elvárná a pénzt, vagy számolgatná, azt hiszem, anélkül is kedves, korrekt fazon.

A teljes képhez tartozik, hogy először ugyanezen klinikán egy másik dokihoz jártam, aki 4 órán át váratott a folyosón a második találkozásunkkor (az elsőn csak beszéltünk és nem is kapott pénzt), majd közölte hogy „ennyi pénzért menjen az ügyeleteshez”. Kissé kiborított, de szerencsére ajánlották mást, aki fiatal, de nagyon jó doki (és nem mutat dollárjegyeket a szemén a számláló mikor rád néz). A dokim a kontrollon is kedves, készséges volt.

Összesített véleményem maximálisan pozitív. Szeretettem ott szülni, szülnék ott még egyszer, hagynám ott szülni a lányomat is azonos feltételekkel.

Ziz

Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
1085 Budapest, Baross u. 27
Telefon: (06-1) 266 0473

Oszd meg másokkal is!
Mustra