SZÜLŐSÉG

Császárnál bent lehet az apa a Baross utcai klinikán

2009. augusztus 28., péntek 14:24

Szülészeteket bemutató sorozatunkban ezúttal a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán nézünk szét egy kicsit Ziz szemével, aki egy gyermeket hozott világra az intézmény falai között. A kórházzal – egy pénzéhes szülész kivételével – elégedett volt, a császárnál bent lehetett vele párja, a csecsemőosztályon pedig nem adnak tápszert a babáknak, de nyáron a nagy melegben lehetőség van cukros vízzel itatni a gyereket, ha az anya úgy látja jónak.

Terhesgondozás minősége, menete, személyzet

A terhesgondozás korrekt, a személyzet kedves, minden alkalommal van vizeletvétel és vérnyomásmérés. A vécé nagyon tiszta, kulturált, bent van minden egy helyen (vizelet - ez természetesen külön helyiség, vérnyomás, ctg), nagy poharat adnak a vizeletnek, (könnyű beletalálni). Nagy hátrány, hogy a folyosón kevés az ülőhely (azt is a „fáradt” apuka kísérők szokták elfoglalni, ha nem állítod fel őket, fel se tűnik nekik, hogy át kéne tán adni a helyet). Viszont ha választott dokidhoz mész, általában nem kell sokat várni.

Hívószámos szólítási rend van, külön „futószalagon” párhuzamosan hívnak vizeletvételre, majd a vizsgálatra. Így kétszer jutsz be a nagy fehér ajtón. A doki függönyökkel elválasztott vizsgálóban matat, majd a szintén paravánnal elválasztott „irodájában” beszélgettek, ott rögzíti a dolgokat a számítógépébe.

Az előtérben adnak uh időpontot a doki kérésére. UH-nál sem mindig kell sokat várni – azért az is előfordul - , engem volt, hogy telefonon hívtak, hogy ha már a közelben vagyok vagy itt ülök a dokira várva, menjek csak rögtön, ha akarok. Az egyik szonográfus doktornő kissé darabos természetű, mondhatni mufurc, de azért sosem volt bántó vagy durva. Vérvizsgálatnál is korrekt, kedves emberekkel találkoztam. Cukorterhelés cukros vízzel történik, de citromot tehetsz bele, sőt helyben is szokott lenni egy kevés citromlé. Ájulósoknak fekvőhely van, és én láttam olyat, aki szólt, hogy kelleni fog és egy rossz szó nélkül nagyon kedvesen odaterelték és ott szúrták meg. Lehetőség van kombinált tesztre, mivel a klinikán genetikai tanácsadás is van, mindenre fel vannak készülve.

Szülés körülményei

A kórházban felvétel előtt megvizsgált egy nagyon

kedves ügyeletes doktornő, egy jó órán át ctg-ztek megnézték a méhszájat, aztán felvettek. A Baross utcában adtak beöntést is – egyáltalán nem olyan szörnyű, mint gondoltam, nincs benne semmi extra. Időnként feltették a ctg tappancsokat, meg később adtak oxitocint. Persze a doki is jött időnként (nem ő volt az ügyeletes, bejött szabadságról, mert pont szabin lett volna, de mivel bevállalt, én meg a 41. hétre „csúsztam” a szüléssel, bejött, mikor elkezdődött) és „benézett”, hogy mi újság. Burkot is repesztettek, aztán hagytak főni a levemben. Fájdalomcsillapítóból csak vénását kértem, én nem akartam EDÁ-t (bár lett volna rá lehetőség). Amúgy mondták, hogy sétáljunk meg amolyan rugózásféléket csináljak, hogy táguljon jobban a méhszáj. Más alternatív lehetőség tudomásom szerint nincsen. Nem ajánlották a fekvést, csak akkor kellett, mikor vizsgáltak.

Császármetszés

Az uh- alapján azt hitték, hogy 4 kg körül van a baba, úgyhogy 10 óra vajúdás, majd 3 órányi tömény tolófájás után jött a konzultáns főorvos és ő is császárt javasolt. A doki meg a szülésznő is még az utolsó pillanatig próbálkoztak, hátha sikerül a babát becsalni a szülőcsatornába rendesen, de nem ment (beilleszkedési zűr). A műtőben bekötötték a spináris érzéstelenítőt. A császár alatt is bent lehetett a férjem.

Szülés levezetése

Választott orvosom hívásra bejött, mivel nem volt választott szülésznőm, az ügyeletes segített. Végtelenül aranyos volt, mindig mondta, hogy mit csináljak és hogyan, megmutatta Páromnak, hogyan segíthet, de különben hagyott minket a szülőszobában nyugodtan. Szerintem, ha kedves vagy a segítőidhez, ők is kedvesek veled. Mindketten végtelenül segítőkészek, kedvesek, szakmailag és emberileg is kifogástalanok.

Csecsemőosztály

Esti császár után csak másnap kapod meg a babádat. Teljes rooming-in van. Szülés utáni első éjszakán, ha kéred, beveszik a gyereket de tápszert sose adnak. A babát hajnalban hozták enni. Nyáron a nagy melegben mindig hoztak enyhén cukros vizet (35 fok volt a szobában), de nem kellett adni, csak ha jónak látta valaki. Később nem vettek be gyereket, csak max. fél órára ha valaki kérte (éjjelre nem).

A csecsemősök kedvesek, de nem segítenek, csak ha külön kéred, akkor viszont készségesek. Van sok négyágyas szoba, de létezik egyágyas is (de hogy kit kell lefizetni érte, nem tudom, pedig érdekelt volna). Két négyágyas szobához tartozik egy zuhanyzós vécé, amelynek mindkét szoba felől van ajtaja. Egyik szoba felől a vécéhez lépsz be és egy kis paraván mögött a zuhanyzó és mosdó van, a másik irányból értelemszerűen fordítva. Hallottam panaszkodni valakit, hogy vécé felől szűkös a bejárat és tény, hogy az ajtócsukáshoz lavírozni kellhet, de az egész mosdó rendesen tisztított, rendszeresen takarított és habár 8 fő használta, csak ritkán kellett várni és akkor se többet pár percnél. Az egy szobában levők ugyanis természetesen egyeztették, hogy ha most elfoglalják a fürdőt, nem akar-e valaki még előtte beosonni mást intézni, így csak a szomszéd szobából érhetett meglepetés.

Zuhanyozások idején általában a szobatársak kölcsönösen figyelnek egymás babáira és ha sírni kezdene, bekopognak, esetleg addig, míg kiérsz, felveszik, ha az ő babájuk épp alszik.

Komplikációkra való felkészültség

Klinikai szülészet lévén itt az esetleges komplikációkra való felkészültség (koraszülött ellátás, csecsemő intenzív stb.) teljes körű.

Összköltségek

A terhesgondozásért időnként adtam 5000 Ft-ot, például amikor komolyabb vizsgálódás is folyt (méhszájnézegetés, stb.). Megbeszélés alapján „amennyit gondol”-ban maradtunk. Sima konzultáció, ctg utáni bájcsevelyért nem adtam pénzt. Az orvosomon sosem éreztem, hogy elvárná a pénzt, vagy számolgatná, azt hiszem, anélkül is kedves, korrekt fazon.

A teljes képhez tartozik, hogy először ugyanezen klinikán egy másik dokihoz jártam, aki 4 órán át váratott a folyosón a második találkozásunkkor (az elsőn csak beszéltünk és nem is kapott pénzt), majd közölte hogy „ennyi pénzért menjen az ügyeleteshez”. Kissé kiborított, de szerencsére ajánlották mást, aki fiatal, de nagyon jó doki (és nem mutat dollárjegyeket a szemén a számláló mikor rád néz). A dokim a kontrollon is kedves, készséges volt.

Összesített véleményem maximálisan pozitív. Szeretettem ott szülni, szülnék ott még egyszer, hagynám ott szülni a lányomat is azonos feltételekkel.

Ziz

Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
1085 Budapest, Baross u. 27
Telefon: (06-1) 266 0473

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.28 22:33:45szenilla

  Én komolyan kíváncsi lennék a nevekre -mármint az orvosokéra. Pénzéhesre, rondán varróra stb egyaránt. 10 éve járok a klinikára, szültem ott hármat, volt nőgyógyászati műtétem, problémás terhességgel feküdtem ott hetekig, elég sok orvossal találkoztam, tehát a kíváncsiságom nem kicsi. Összességében meg voltam elégedve, de nagyüzem az biztos. A 4ágyas szobák nem túl kellemesek, a fürdők pedig tragikusak hozzá. A csecsemősöket sokat szidják, úgy tűnik maguktól semmit nem tesznek, pedig nagyon kedvesek, csak rohadt sok dolguk van, ha kérdez tőlük az ember baromi készségesek.
  A szülésznőkről viszont még csak jót hallottam.

 • 2009.08.28 22:37:31hinta-palinta

  Jaj, ez a közös cucc a köldökápoláshoz, grr, borzalom. A köldök egy nagy seb, óvni kell, csúnya fertőzés- akár életveszélyes köldöktetanusz is lehet, ha befertőződik.Én meg azzal kenegessem, hintőporozzam, gézlapozzam, amivel a másik anyuka a mosdóból kijövez szaros kézzel nyúlt esetleg 10 napja!!!!!!

 • 2009.08.28 22:43:52Afev

  A varrat függ az orvos "szokásától", tőled, első műtétnél még lehet azt a "két végén elvágóst", azaz tovafutó varratsort alkalmazni, de a második műtéttől kezdve már nem. A kapcsokat egy spec eszközzel kell kiszedni, míg a varratot szépen egyenként átvágni, és eltávolítani. Lehet egyszerűen összeölteni a sebet vagy u alakban. De sanos a bőröd, általános állapotod meghatározza, hogyan gyógyul a seb. A seb hosszát meghatározza , hogy mekkora a babád.
  És még egy fontos dolog, a császármetszés egy komoly hasi műtét, a maga szövődményeivel!

 • 2009.08.28 22:44:11avent

  nekem az összes pozitív tapasztalatom a szülés előttre datálódik - pl.nagyon aranyos,kedves szülésznőm volt,aki kb.a 36.héten végigvitt a szülőszobán,megmutogatott mindent,elmondta,mi miért mikor kell,szóval remekül készített fel a szülésre.A szülőszoba ok,a császármetszés utáni őrző profi (az az ito-val van egyben). A bajok a gyermekágyon kezdődnek.

 • 2009.08.28 22:47:08avent

  afev - gondolom,a három egymásutáni vágás nem éppen a gyönyörű sebgyógyulást hozza magával...

  és azt tudod,h.belül mivel,hogyan varrnak? csak mert aggódom,ha kívül ennyire ronda a heg,milyen lehet belül???

 • 2009.08.28 22:49:29Micsoda útjaim

  Nagy kaland. Péterfyben ezer éve bent lehet császárnál az apuka. Sőt, ha nem akarna, a dokik akkor is rábeszélik. Megéri. Az anyuka fejénél ül, semmit nem lát, csak a függönyt, ami mögött ügyködnek, viszont azonnal megmutatják neki a gyereket, sőt, ő kísérheti a rutinokra, amíg anyukát bestoppolják.

 • 2009.08.28 22:52:15csoffi

  a kommentem eleje eltűnt az éterben, másodszori próbálkozásom is kudarcba fulladt...

 • 2009.08.28 22:54:50Afev

  kedves avent!
  a legmodernebb felszívódó varrófonalakkal
  /de arra is lehet alaki allergiás :) /
  annyira rossz nem lehet az eredmény, hogyha megfogant ott egy kisbaba

 • 2009.08.28 22:55:11csoffi

  hinta-palinta: ez eszembe sem jutott, amit mondasz a közös köldökápolós cuccal kapcsolatban...
  egyébként meg a gyerekdokink ki volt készülve, hogy a klinikán minden peluscserénél ápoltatták a köldököt, jó vastagon alkoholozzad, hintőporozzad. az első babámnak rendesen ki is csípte a pocakját az alkohol. másodjára már csínján bántam a cuccal.

 • 2009.08.28 23:02:53avent

  kedves afev - köszönöm az infot,azért is kérdeztem,mert nagyon sokszor érzem odabent,h.mintha feszülne-húzódna ott vmi,gyakran fájdalmas szúrásokat érzek. Amúgy az első babám után jártam így,azóta pedig nem fogant kisbabám,remélem,amikor aktuális lesz,sikerülni fog

 • 2009.08.28 23:10:26Afev

  bocs a hasonlatért, de egy epeműtét után is ez lenne
  gondolj bele, hogy a hashártyát is megnyitják, a beleidet megkotorják, soha nem lesz már semmi a régi odabent

 • 2009.08.28 23:12:56hinta-palinta

  Hát csoffi, volt még más is. Takarítónéni a wc
  kefével súrolta a fürdő padlóját..Mi lehetett ott pl a papucsokon...

 • 2009.08.28 23:13:25Ronja

  a mi kortermunk teljesen net volt, mindenki vigyazott mindenre, de utaltam amikor reggel 7-kor a takanyanyak megjelentek a buzos fertotlenitovel...furdo is oke volt, kulturalt anyukakkal fekudtem.
  a varratokhoz nem tudok hozzaszolni, szerencsere. bocs.
  a dokim neve titok, mert en nagyon birom es azt hiszem ez a penzes historia nem a szimpi oldalat mutatja..ami valo igaz.
  de nagyon kivancsi vagyok hogy fogom megelni ezt a szulest, ugy hogy remelhetoleg nem kell elotte bent fekudnom..tehat, mennyire fogom magam idegennek erezni, hogy fognak banni velem..ha a csecsemosok bunkok meg rosszak a lenti korulmenyek en nem felek ismet a szules utani napon lelepni. ha nem csaszaroznak..

 • 2009.08.28 23:19:23hinta-palinta

  Jaj, Ronja, az a halálom volt...Még feküdtem(muszájból, nem lusta voltam)és a falra szerelt éjjeli lámpát a rohadó leves felmosóvödörbe mártott ronggyal törölgették, a víz meg csöpögött rám, ágyra, ágyneműre..Meg letörölte a kórtermi mosdót, utána a kukát ugyanazzal a ronggyal, majd ment a fürdőbe wc-t törölgetni, majd szintén ugyanazzal a ronggyal törölte a következő kórteremben a mosdót.Mi a takkernéni után takarítottunk meg szellőztettünk, mert nem a vegyszerszag bántott volna, hanem szerintem olyan poshadt rongyszag volt.

 • 2009.08.28 23:29:02avent

  ez a takarításnak álcázott szennyszétkenés szóról szóra így ment,amikor én voltam bent...mikor hazamentem,dobtam a kukába papucsot,hálócuccot,mindent,amit ott használtam,annyira undorodtam

 • 2009.08.28 23:42:30csoffi

  hezu mari, úgy látszik én nagyon magamba voltam fordulva, nem figyeltem, mit visznek véghez a takarítónők.
  én mondjuk végigbőgtem a bent töltött 3 napot, a hormonjaimnak köszönhetően.

 • 2009.08.29 01:00:45Ms nida doolittle/az ÉLET egy nagy g..i mágus

  2009.08.28 19:20:57Ronja

  Ez biztos, hogy nem így van, az igazgatónak pl. nincs és nem is volt magánrendelése, Ő pont azaz orvos, akinek alig lehet odaszuszakolni a pénzt, nemhogy szabott árak lennének, ez valami teljes félreértés, és végtelen nagy tudású, és nagyon sokat törődik a betegeivel, akár szülés, akár műtét. Mivel az osztályon igen sok orvos dolgozik, és sajnos vannak köztük, hát nem igazán a helyzet magaslatán lévők, illetve pénzéhes hiénák is, bármi előfordulhat, de ilyen, hogy igazgatói utasítás, ez egy nagy baromság.

 • 2009.08.29 07:56:50nanemárrr

  Undorítóak a tapasztalataitok/tapasztalataim a mosdókról, fürdőkről! Komolyan, mint egy vasúti wc zuhanyzóval! Brrrrrrrr! A takarítás színvonalát is lehetne kritizálni, de azt gondolom, hogy azért nagyobb részben okozza a gondokat a sok igénytelen embertársunk. Én pl. szemtanuja voltam a szülészeten (bocs, gyermekágyas részleg) a közös folyosói mosdóban, hogy 14(!) év körüli leányzó nyitott wc ajtónál intézi dolgát, majd wc lehúzás és kézmosás nélkül távozik. Elmeséltem a kissé naív szobatársnak, akinek ez volt a következő reakciója: "jujj, és úgy fogja meg a babáját?" Az én válaszom: "Kit érdekel, hogy ő hogy fogja meg a saját gyerekét, de én utána fogommeg a kilincset!"Na, ezért volt rendkívül praktikus, hogy a szobánkban volt mosdókagyló fertőtlenítővel, így minden mosdó használat után könyékig bemosakodtunk...katasztrófa, hogy mennyi igénytelen ember van, és olyan is, akiről nem is feltételeznéd! Kiráz a hideg! Én is gondolkoztam a kórházban használt cuccaim elégetésén...de aztán a mosógép főzőprogramja mellett döntöttem!:)

 • 2009.08.29 08:23:38hinta-palinta

  A Klimnikán arról volt szó, hogy sok orvos ott intézte a magánbetegeit, magándolgait pénzért, az igazgató azt határozta, hogy akinek pénz kell a vizsgálatokért, az menjen magánba.Vagy a klinika területén, vagy azon kívül dolgozhat pénzért, az ambulancián pl nem.

 • 2009.08.29 08:43:44leming

  Ahol én szültem ott is nevetséges volt a takarítás.Egy nap egyszer jött a néni,fel nem söpört csak mosott.A kukazsákból kiöntötte a szemetet,nem cserélte!!Először azt hittük nem jól látunk.A harmadik napon belevágtunk a zsákba,hogy szakadt legyen,de akkor sem cserélte.Végül hozattunk be otthonról.Igaz ez a nőgyógyászaton volt,de ez nem mentség.

 • 2009.08.29 08:46:54Ronja

  2009.08.29 01:00:45Ms nida doolittle/az ÉLET egy nagy g..i mágus, az hogy az igazgatonak van-e, volt-e maganrendelese fogalmam sincs.Sajnalom, hogy nem hiszed amit mondott a dokim, ez van.
  egyebkent hinta-palinta szepen osszefoglalta elobb.
  akkor nekem szerencsem volt mert nekem nincsenek ilyen leveses-fertotlenitos sztorijaim de az teny, hogy pl rengeteeg hajszalat hagytak maguk utan a felmosoval, nem tudom mikor tisztitottak ki ugy isten igazabol a rongyokat..

 • 2009.08.29 09:43:10Ms nida doolittle/az ÉLET egy nagy g..i mágus

  2009.08.29 08:46:54Ronja

  OK. most már értem, hinta-palinta amit írt, az már rá jellemző, hogy nem lehet pénzért foglalkozni a beteggel a klinikán, arra ott a magánrendelő, a klinikán történő vizsgálatokon nem kérhet pénzt, mert ugye vannak vizsgálatok amit egy magánrendelőben nem lehet elvégezni, tehát ha a klinikán keresed fel a választott orvosodat, nem kérhet és nem fogadhat el pénzt.Ez így már rá jellemző, de el kell ismerni, hogy ezt betartatni igen nehéz, elég idealizmus.
  Gondolom azért mondta ezt az orvosod, mert most őt választottad, akkor meg küldtek.Tehát ő kér pénzt tőled mint választott orvos, és nem azért mert előírás, hogy pénzt adjál. Amikor klinikán keresed fel nem fogadhat el pénzt, ezért kell menned a magánrendelésére.Tehát, ha a te orvosodnak nem kéne tőled pénz, akkor csak elég lenne a klinikára járnod, de ugye tudjuk ez csak álom, ezért írtam, hogy a prof. fehér holló, és azt is tudom, hogyha egy fentebb leírt eset, hogy ennyit adjon az ügyeletesnek, ha tudomására került volna, lehet az illető már nem dolgozna ott.

 • 2009.08.29 09:59:02celestinakirálynő

  nanemárr:

  értem, mi zavar, de képzeld, az undorító wc-kben én sem fogom meg a kilincset, ezért pl néha lehet, hogy bezony nyitva marad az ajtó (amikor nem számítok forgalomra, ha mégis jön valaki lábammal behúzom, ha tudom, vagy mégis megfogom) vagy zsepivel fogom meg a kilincset. és nem fogom meg a mosdó csapnyitóját se kézzel, csak zsepivel, mert ugye azt a kézmosni vágyók megfogják mielőtt lemossák a kezüket. szóval a csaptelep is ritka undorító bír lenni ezer helyen. és a bejárati ajtó kilincsét is a nagyforgalmú wc-knél könyökömmel lenyomva a kilincset és lábammal rásegítve nyitom ki, soha nem a kilincset fogom. közös wc általában undorító, kivéve, ha folyton van ott valaki, akikarbantartja. ( legundorítóbb valamelyik cora lepukkant wc-je és pelenkázója volt, ami egyben van az orvosi ügyelet szobájával:-( ritka mocskos volt

  (London egyik repterének minden mosdójában (pelenkázójában) van egy kód, amit a folyosón elhelyeztt szolgálati telefonba bediktálva jelezheted a személyzetbenk, hogy szükséges a takarítás. ez segytség, mert nem tudnak állandóan jelen lenni, és így viszont azonnal jöhetnek, ha kell...)

 • 2009.08.29 10:01:54Ronja

  en most is klinikan kerestem fel, ahol kozolte a szaraz tenyeket. azert nem lepodtem meg mert novemberben a szobatarsaimnak egytol-egyig ugyanezen rendszeren mukodott a terhesgondozasa...aztan biztosan akad olyan doki is itt aki nem ker, nem fogad el penzt max a szules utan.
  de az en dokim belekeverte az igazgatot is, elhangzott a megallapodas szo is es azonfelul, hogy 5szor megyek a maganrendelojebe meg a korhazba is kell mennem mert pl uh berendezese nincsen, vervetelt korhazban csinaljak...
  2 het mulva megyek kombinalt vizsgalatra mert nekem ajanlotta, na meg az is ezen felul ertendo, mondjuk ez vilagos..

 • 2009.08.29 10:06:28Ronja

  amikor a fiam a korhazban fekudt a pic-en egyreszt be kellett oltoznunk masreszt nagyon durvan szarito alkohollal kellett atmosnunk a kezunket. en azota is hordok magammal kezi fertotlenitot amihez nem kell viz, szerintem ez tok jo. majd viszek a korhazba is.

 • 2009.08.29 10:12:20celestinakirálynő

  mesélnék mégegy érdekeset wc témában.

  szintén anglia, wc, ahol el tudják képzelni azt, hogy van, aki kisgyerekkel érkezik...

  tágas wc a szülőnek, falon műanyag szék, amibe becsatolható a gyermek, hogy amíg anya wc-n van, ne a wc-kefe mellé kelljen lehelyezni a kisdedet, vagy ne az ölébe kelljen fognia. én ha az ölemben tartom, és a wc-re nem ülök, csak tartom magam felette, a gyerek buksija tutira az ajtónak ütődik...:-) borzalom.

  ugyanilyen van a kézmosó mellett is. Férfiwc-ben is!!!

 • 2009.08.29 10:23:30hinta-palinta

  Ronja és az orvosa védelmében, meghogy ezért miért nem kéne faképnél hagynia...Bár nem kérte, hogy írjak..Na, a klinikán van az ambulancia, érkezési sorrendben történik az ellátás. Kb 4-5 orvos dolgozik ott egyszerre, ha valamelyik végzett, hívják a következőt, mindenki ahoz esik be, aki épp aktuálisan szabad.Ha egy nő ragaszkodik egy adott orvoshoz, ezt csak úgy teheti meg, hogy a magángetege neki, ez az a megállapodás, amiről Ronja beszélt. A magán meg mindenhol pénzne kerül, nincs abban semmi különös, hogy az orvosa tájékoztatta erről. A klinikán nem fogadhat senkit , csak aki épp beesik hozzá.

 • 2009.08.29 10:24:08hinta-palinta

  ahhoz

 • 2009.08.29 11:23:10Zamat

  Hinta nagyon szépen köszi az infot, elég keveset tudok róla, az apjával semmi bajom, maximálisan normális, igaz nála is várni kell, de ezt már megszoktam, most nem otthon vagyok, ahol a gyógyszerésznő pici lányaként mindenki vigyázban állva teljesíti a kívánságaimat, hanem idegenben, egy vagyok a sok közül, hát mit mondjak fura, de szokom:))))

 • 2009.08.29 11:25:18nanemárrr

  celestinakirálynő!
  Én is így közlekedem minden nyilvános mosdóban...az ajtó "benemcsukása" azon okból, amit te vázoltál, itt nem állta meg a helyét...a hölgyemény szimplán igénytelen volt...bár tartok tőle, hogy náluk még ajtó sincs a wc-n...mindegy, azért egy osztályon, ahol 4 wc jut kb. 30 kismamára, azért ott számíthat az ember forgalomra!
  Ebben a kórházban amúgy korrekt a takarítás, leszámítva, hogy valóban napközben nem tudnak minden percben mindenhol ott lenni...ezért kellene mindenkinek jobban vigyáznia?!?!??!?

 • 2009.08.29 11:25:59Ronja

  hinta-palinta :D

 • 2009.08.29 16:29:36Magenta

  avent, ahol én szültem, ott müzlis joghurtot és kefirt adtak enni, senkinek nem kellett hashajtó, beindultak maguktól a belek.

 • 2009.08.29 16:52:53lm

  Nálunk szilvalé volt, kávéval kombinálva nagyon is működött.

 • 2009.08.29 16:58:06Ronja

  de jo annak akinek egy kis muzlitol beindul a belmozgasa :D

 • 2009.08.29 17:12:02Magenta

  Ronja, mint írtam, senkinek nem kellett a hashajtó. Pedig az milyen fasza lehet a gyereknek, amikor belekerül az anyatejbe...

 • 2009.08.29 17:35:13Macskanya

  Fúú, Magenta, basszus erre nem is gondoltam! Én megvettem a klotyókészletet a kórházba. Ugyanis, ahhoz marha sok hashajtót kellene belémerőszakolniuk h a fentihez hasonló wc-be csak úgy belef*ssak. Nálam ugyanis úgy müxik h még normál helyen is képes vagyok 3-4 napig nem kimenni, mert a környezet idegen. Iszonyat tud ám fájni. Szval inkább viszek mindent, és beköltözöm vmi újsággal, amíg vki vigyáz a babára. Másképp úgyse nagyon megy, viszont hashajtó ritkán kell nekem. Igaz nem készülünk császárra.

 • 2009.08.29 18:05:14lm

  Macskaanya, a sógornőm is így van. Idegen helyen napokig nem megy. Viszont a szilvalé tényleg hatásos és természetes hashajtó, Finnországban mindig ezt adnak a kismamáknak a kórházakban.

 • 2009.08.29 18:27:31Macskanya

  Lm, hát utálom a szilvát, a legnagyobb bajom pedig az aranyér, hát, ha erre megszülök és még hasmenésem is lesz előtte magától, meg fogok kattanni h bevegyek még egy kis hashajtót nekik. :-D Nem akarom elkiabálni h megy a hasam ma másodszor, mert annyi téves riasztásom volt és most fájások pl. nincsenek épp.

  Ráadásul az a durva h hasmenéssel is alig ment, mikor tavaly Krétán voltunk, mondtam a férjemnek, hogy meglátja szét fogok durranni, azt hittem berosálok úgy fájt, de fél nap eltelt, mire sikerült... :-( Amúgy meg nem értem mért ez a sz*rakodás, ha szülés előtt hashajtás és beöntés, alatta meg nem is ehetsz. Mégis mit sz*rsz még ki? Laikus vagyok, kérlek mondjátok már el??

 • 2009.08.29 19:05:02lm

  Macskaanya, nem ismerem a magyarországi protokollt, én Finno-ban szültem, de ott nincs szülés előtt hashajtás, beöntés is csak akkor, ha kéred. Én kértem, mert arra gondoltam, hogy nem örülnék neki, ha a gyermekem az előző vacsorán elfogyasztott csípős mexikói csirkeszárnyakra szervírozva érkezne. A szülés után két napig nem is volt székletem, de még harmadik nap is megkönnyebbülés volt a laza, majdhogynem hasmenéses széklet. Ugyanis a gátmetszéses alfelemmel nem tudom, hogyan préseltem volna ki valami keményebb állagú cuccost.

 • 2009.08.29 19:08:00lm

  A gátmetszéstől úgy tud fájni a segged, hogy az, hogy utálod a szilvát, hidd el, semmiség. Persze lehet, hogy szerencsés leszel és nem így lesz, drukkolok. Nekem az egész szülésben a gátmetszés volt a legszarabb, most is azt mondom, hogy akárhányat szívesen szülök még, csak azt hagyjuk ki.

 • 2009.08.29 20:16:02baudolinA

  lm,
  a nővérem az elsőt gátmetszéssel szülte, a másik kettőt már nem. Ő is azt mondta, amit te. :)

 • 2009.08.29 21:49:45lm

  BaudolinA, annyira remélem, hogy a következők már nekem sem lesznek gátmetszéssel. Viccesen hangzik, de majd egy hónap múlva tudtam csak rendesen (mondanám, hogy székelni, de olyan úrilányos finomkodós, mondanám, hogy kakilni, de olyan dedós, mit mondjak???) szarni.

 • 2009.08.29 21:53:50avent

  ez a hashajtózás halál komoly a sote1-en,a szülésznőm tanácsára készültem Dr.Steinberger aszaltszilvalével,de a nővérke addig nem tágított mellőlem,míg a szeme láttára le nem nyeldekeltem a leveseskanálnyi sűrű fehér színű borzadályt(a szer nevére nem emlékszem),azt mondta,vigyem a szilvámat haza,ez a trutyi kötelező császár után...normál szülésem nem volt,azután lehet,h. nem erőltetik ennyire,mert attól tán nem zavarodnak meg a belek. Egyébként nem rögtön szülés után adták be a cuccot,hanem kb.másfél nappal utána,amikor már régen lehetett enni,így béltartalom is van,aminek meg el kell indulni kifelé az összekuszált belekből

 • 2009.08.29 22:01:05avent

  a császár utáni első széklet,legyen az bármilyen puha,sem egy leányálom :(((( hashajtó ide vagy oda,kb.másfél órát kínlódtam,mire megszültem...mert persze hazahoztam,azon az ótvar wc-n képtelen voltam produktumra,pedig ez lett volna a hazamenés feltétele - ez egy abszolút kegyes hazugság volt részemről

 • 2009.08.29 22:30:57Aszpirina

  Van sok igazság abban amit a WC-k "tisztaságáról", a csecsemősök bunkóságáról, és a többi negatívumról írtok.
  Mindez számomra eltörpül amellett, hogy ezen a klinikán kétszer mentették meg az életemet...
  A dokimhoz sem a modoráért jártam, hanem a szaktudásáért.
  Mellesleg a második, elég zűrös műtét után is csodaszép- már amennyire egy heg az lehet- a műtét helye.

 • 2009.08.29 22:34:10tildy:)

  Negatív élményeim vannak innét. Legalábbis nőgyógyászatról. Lenéző orvosok (lehet csak nem volt szerencsém) .Volt aki tett arra, hogy nem vált be a tabletta amit adott, más nem hajlandó adni.
  Szal modor téren van még hova fejlődniük.

 • 2009.08.29 23:33:51kitka

  Csatlakozom Aszpirinához, a klinikának talán az életünket köszönhetjük.
  Mikor veszélyben voltunk, én kértem saját felelősségemre, hogy ide hozzanak.
  Másodszor is megtenném.
  A nővérek modora, főként szülés után hagy némi kivetnivalót magában.
  Mikor megállnak az ajtóban " Óhaj, sóhaj?" .

 • 2009.08.30 07:49:51Anyek

  Nekem három hónap kellett az aranyér, gátmetszés kombináció után, amíg nem úgy jöttem ki a vécéről, hogy remegett a térdem és folyt rólam az izzadtság. Hashajtónak nekem a meggylé jött be.

 • 2009.08.30 09:32:52csutkababa

  Hogy rákontrázzak: gátmetszés, épp csak megúszott aranyér, plusz farokcsonttörés, ülni nem tudtam.
  A wcn előrehajolva kínlódni, úgy, hogy a kezed a földön van,mert csak akkor nem FÁJ a farokcsontod,a gátsebed, na, az emlékezetes.
  Hashajtó nem kellett, a kórházban sem emlékszem, h adtak volna, sikerült produkálnom.
  Ui: a farokcsonttörés a gyors kitolás miatt lett.

 • 2009.08.30 09:47:39Moira

  csutkababa: a farokcsonttörés komoly lehetett. Nekem sincs teljesen rendben, de én levágtam egy előreszaltót egy lóról fenékreeséssel. Nem is tudtam, hogy szülésnél el lehet törni.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta