SZÜLŐSÉG

Jövő héttől gyerekeken is tesztelhetik a H1N1 elleni vakcinát

2009. augusztus 26., szerda 08:56 |

Egyelőre semmi jele annak, hogy bármilyen mellékhatást okozna a H1N1 elleni vakcina – közölte az MTI-vel az a pilisvörösvári háziorvos, aki augusztus 14-től kezdődően több mint kétszáz felnőtt önkéntesnek adta be az Omninvest Kft. által gyártott szérumot. A cég szóvivője szerint a jövő héten elkezdődhet a gyermekek oltása.

Tamás Ferenc háziorvos elmondta: az új influenza elleni vakcinával beoltottak rendelkezésére bocsátott, éjjel-nappal hívható telefonvonalon eddig mindössze hárman jelentkeztek, ám ők sem valamilyen szövődmény, vagy mellékhatás miatt. Arra voltak kíváncsiak: beszedhetnek-e bizonyos gyógyszereket anélkül, hogy a két szer együttes jelenlétének káros hatása lenne.

Tamás Ferenc szerint az első adag vakcina beadásától számított tíz napos időtartamot figyelembe véve biztató az eddigi eredmény, ám a végső megállapítások csak 3-4 hét múlva, az úgynevezett folyamatos "monitorozás" (rendszeres kikérdezés-ellenőrzés, illetve kontroll vérvétel) eredményeként vonhatók le.

Németh Zsolt, az oltóanyagot gyártó pilisborosjenői Omninvest szóvivője elmondta, hogy gyártóként nem vesznek részt a humán klinikai vizsgálatokban, mert független forrásnak kell megerősítenie, hogy az oltóanyag hatékony és ártalmatlan.

A szóvivő tudomása szerint leghamarabb vasárnap, de a jövő héten mindenképpen megkezdődhet a gyermekek úgynevezett klinikai vizsgálata is, szintén önkéntes alapon. Az önkéntesség ez esetben azt jelenti, hogy a szülő döntheti el, megkaphatja-e gyermeke az új influenza elleni vakcinát. Abban az esetben, ha a korának megfelelően tájékoztatott gyermek tiltakozik az oltás ellen, még a szülői beleegyezés ellenére sem vonják be őt a klinikai vizsgálatba - közölte Németh Zsolt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter augusztus 5-én jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében összesen hatmillió vakcinát fognak beszerezni, ebből az Egészségügyi Világszervezet (WHO), továbbá az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) útmutatásainak megfelelően a lakosság 40 százaléka oltható be. A tömeges oltások várhatóan októberben kezdődhetnek.

(MTI)

A terhes nők, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegek kapjanak elsőként védőoltást az új influenza ellen - ezt javasolták kedden az Európai Unió 27 tagállamának szakértői. A gyerekek nem szerepelnek a prioritási listán. Az AFP francia hírügynökségnek csak annyit mondott egy EU-bennfentes, hogy a gyerekek lekerültek a listáról, de magyarázattal nem szolgált, írja a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.26 10:02:22inmem

  Én nem adnám a gyerekem kísérleti nyúlnak. Szerintem ehhez nincs joga a szülőnek.

  A védőoltásról meg pont nemrég volt egy cikk (talán egy hete), hogy igenis okozhat nagyon komoly galibát (légzésbénulás asszem az arra érzékenyeknél - na de ki kockáztat?).

 • 2009.08.26 10:05:47dodóó

  Ezen én is elcsodálkozom,bár nem is értek hozzá.
  Gyerekeken is tesztelhetik?
  A szülő eldönti hogy az ő gyerekén teszteljenek?
  Hogyan lehet egy ilyen döntést meghozni?

 • 2009.08.26 11:06:22Subbantósdi

  Én nem fogok igényelni ilyen oltást.

 • 2009.08.26 11:32:17Farkasokkal táncoló

  Nem értem én ezt az egészet, de komolyan. Eddig - amennyire kivettem a hírekből - az bizonyosodott be, hogy ez az új influ semmivel nem veszélyesebb, mint egy átlag szokásos influenzajárvány, ugyanis abba (mármint a szövődményeibe) is belehalnak páran minden évben, és főleg azok, akiknek gyenge az immunrendszere, tehát, idősek, betegek, kisgyerekek (ritkán). A regisztrált - és nem regisztrált betegek eddigi számábóll, illetve a bizonyítottan emiatt történt halálozásaok száma sem ad pánikra okot különösebben.

  Ehhez képest tegnap azt hallom a tv-ben, hogy AZ EGÉSZ lakosságot beoltják, nálunk meg a fele lakosságot stb, és a kutatók (egy csoportja) máris többtízmillliós beteget és többtízezres halálos áldozatot prognosztizál. Még azt is tudják, hogy október közepére fog tetőzni... meg tudná valaki magyarázni, hogy most MI VAN?

  (Ha csak nem NAGYON NAGYON INDOKOLT, mi nem szeretnénk oltást.)

 • 2009.08.26 11:43:14Zsuzsi főz

  Nem szeretném beadatni, se a gyereknek, magamnak meg főleg nem.

 • 2009.08.26 11:56:30Meni

  Nekem meg azt magyarazza meg valaki, hogy az hogyan van, hogy a sima influenza elleni oltast nem adjak be terhes noknek (en legalabbis nem kaphattam), viszont ennel az influenzanal meg kifejezetten ajanlott az oltas a kismamaknak, mert ugye a rizikofaktor az o legyengult immunrendszeruk miatt magasabb. Akkor most ez hogy van????

 • 2009.08.26 12:08:36Ribizlee

  Meni, pedig nagyon egyszerű: ÜZLET :-(

  (ha már a madárinfluenzánál nem jött be a nagy biznisz...)

 • 2009.08.26 12:13:37ditakai

  éééés tesséék mondanii, nátha ellen mikortól lehet védőoltást kérni? :-))

 • 2009.08.26 13:05:49kozsu

  Sziasztok!
  Mivel én is terhes vagyok, nem hagy hidegen a téma.
  Találtam egy cikket, az alábbi oldalon lehet elolvasni:
  http://www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/nyiltter/artid/20090730-ved-vagy-ol-a-vedooltas

 • 2009.08.26 13:10:08kozsu

  Azért billesztek belőle egy részletet, amely szerint a gyógyszeripar húzza a milliárdos hasznot ebből az egész hisztériából.

 • 2009.08.26 13:10:45kozsu

  "Június 13-án a WHO az újinfluenzát megállíthatatlan világjárványnak minősítette. Felszólította a tagállamait (194 országot) az oltóanyagok raktározására. Egy pénzügyi elemző szerint a Tamiflu (a szezonális influenza elleni gyógyszer) eladásából származó bevétel a közeljövőben 388 millió dollár körül alakulhat, az újinfluenza elleni oltóanyagokból származó bevételek pedig valószínűleg több milliárd dollárra rúgnak majd. A CNN jelentése szerint csupán az Egyesült Államok kereslete 600 millió adagot jelentene az újinfluenza elleni vakcinából, tehát minden amerikaira 2 adag jutna.

 • 2009.08.26 13:11:19kozsu

  A Szakértők Stratégiai Tanácsadó Csoportja (ez a WHO legmagasabb rangú tanácsadó szervezete, amely védőoltásokkal is foglalkozik) az újinfluenza ellen legfőképpen a következő célcsoportok beoltását javasolja:

  egészségügyi dolgozók
  várandós nők
  6 hónapnál idősebb, krónikus betegségben szenvedő gyermekek
  krónikus megbetegedésben szenvedő felnőttek (pl. asztma, krónikus elhízás, légzőszervi panaszok)
  15-49 év közötti egészséges felnőttek
  egészséges gyermekek
  idősek
  Ezután jogos a kérdés: a halottakon kívül kimaradt-e valaki a felsorolásból?

 • 2009.08.26 13:12:18kozsu

  Mit tehetünk, ha hiszünk a hírnek?
  A félelem, a pánik és a heves érzelmi reakciók nem segítenek rajtunk ebben a kihívásokkal teli időszakban még akkor sem, ha a kormány és az érdeküket szolgáló szervezetek, valamint a média ilyen reakciókat próbálnak kicsikarni belőlünk. Józan eszünk és megfontolt döntéseink sokkal jobban szolgálják a saját és a családunk érdekeit.

 • 2009.08.26 13:12:59kozsu

  Ezt kellene az eszünkbe vésni ahelyett, hogy bedőlünk a sajtó által megállás nélkül szajkózott szenzációknak. Emellett nem szabad elfelednünk, hogy bármilyen influenza megelőzhető – védőoltás nélkül is – az életvitelünkben végrehajtott megfelelő váváltoztatásokkal, az egészségünkre, a környezetünkre fordított nagyobb figyelemmel. "

 • 2009.08.26 13:22:47kozsu

  Na ennyi volt a részlet a cikkből.
  A másik dolog meg nagyon tud zavarni, mikor arról írnak, hogy a terheseknek gyengébb az immunrendszerük.
  Ezt mégis mire alapozzák?
  Talán inkább, ha logikusan gondolkozunk, pont ilyenkor kell, hogy a legerősebb legyen.
  Ugyanis terheseknél képes a szervezet visszatartani a ráksejtek szaporodását, és képes a nő egészséges babáta világra hozni, és csak ez után hatalmasodik el a betegség az anyán. Utána olvastam a témának, ugyanis volt a családunkban sajnos ilyen szomorú eset.

 • 2009.08.26 15:40:53hinta-palinta

  kozsu, terhességben azért "gyengébb " az immunrendszer, hogy a bébit ne lökje ki magából az anya szervezete, ugyanis a poronty immunológiailag idegen, mert fele az apától származik.Az immunrendszer nem egy egynemű valami, van a sejtes immunválasz, a humorális immunválasz, vannak NK( natural killer sejtek)amelyek minden nem ismerőst legyilkolnak, meg még más dolgok együtthatása az immunrendszer egésze.Terhességben egyik komponens gyengülhet, de a másik erősődhet is- asszem az NK vonal erősödik, a sejtes és humorális immunválasz blokkolódik átmenetileg.

 • 2009.08.26 16:04:42Farkasokkal táncoló

  KOzsu, ez a lista szerintem az, hogy milyen fontossági sorrendben oltsanak nem? (Mert amúgy tényleg olyan, hogy férfiak nők, felnőttek és gyerekek, idősek és fiatalok).

 • 2009.08.26 16:10:58Kipikopii

  2009.08.26 11:56:30Meni

  Meni, az USA-ban adnak a terhes noknek sima influenza elleni oltast (mar boven a h1n1 elott is ez volt a gyakorlat)

 • 2009.08.26 17:04:51Baatkaa

  Ez egesz egy oriasi UZLET!

 • 2009.08.26 17:51:59másutt

  na es, ha uzlet, Baatkaa?
  minden az.
  a szamitogep, amivel irsz, a szules, a ruha rajtad. a kajad. a vized, akar csapviz, akar palackos.
  a tampon is uzlet, megsem erdoben osszeszedett osszesodort faleveleket hasznalunk....
  szoval azert, mert uzlet, meg lehet valami tuti jo (vagy nagyon hiabavalo).

 • 2009.08.26 19:36:41Baatkaa

  Persze, hogy az. :)

 • 2009.08.26 19:36:52nyúlmama

  Én tegnap beszéltem az ovi védőnőjével.Azt mondta, ők sem tudnak még semmit.És hogy szerinte is túl van kicsit lihegve a dolog.Eddig is haltak meg emberek minden influenza járványnál, végül is egy náthába is bele lehet éppen halni.És sajna, az ember gyanakszik ilyenkor picit a gyógyszer lobbira is. Én soha nem adattam még be inli elleni oltást- nem vagyok egyébként oltásellenes-mert ebben valahogy nem hiszek, de jellemző, hogy az állandó pánikoltatás hatására én is kérdeztem a háziorvost róla.Nekem az a bajom, hogy yen rövid idő alatt hogy lehet biztonsággal megmondani valamiről, hogy nem ártalmas, és hogy biztosan véd?

 • 2009.08.27 08:24:13kozsu

  hinta-palinta, köszi a felvilágosítást.:)

 • 2009.08.27 10:27:09Ronja

  es most mi a helyzet a masik felteken?

 • 2009.08.27 10:43:16Meni

  En nem tudom a masik feltekenek szamitunk e, de itt is megy a panikkeltes, es az orvosok is kb. ugy allnak hozza a kerdeshez, mint Mo-on. Eppen most irtak meg, hogy egy 27 eves ferfi a 14. halalos aldozat (neki is, mint egy kivetellel mindenkinek, mas kronikus alapbetegsegei is voltak). Mondjuk maszkban meg nem maszkalnak az emberek, de oltani sem oltanak senki, de azert ez erezhetoen tema mindenhol. Ja, es itt nem oltjak sima influra a terhes noket, gyanitom hogy az uj oltassal sem fognak kivetelt tenni. Meglatjuk, en nem bizom benne, hogy nem kapjuk majd el, a szakemberek szerint minden 3. izraeli el fogja kapni. Ez van, nincs ertelme panikolni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta