SZÜLŐSÉG

Amikor idő előtt jön a baba

2009. augusztus 25., kedd 12:05 |

A terhesség, bár csodálatos állapot, alapvetően félelmekkel és aggodalommal teli időszak. Ha az egyik félelmünket feldolgozzuk, azonnal találunk valami újat, így haladunk előre hétről hétre, mindig új mérföldköveket kitűzve magunknak. A 12. hétig nem harangozzuk be nagy nyilvánosság előtt, hogy gyereket várunk, aztán megpróbálunk nem vásárolni semmit, sokáig, mert hát ki tudja. A 24. hét után pedig egy kicsit fellélegzünk, hogy most már jó eséllyel pocakon kívül is életképes lenne a babánk.

korababa

Az orvostudomány hivatalosan ugyan a 24. héttől beszél arról, hogy a korábban született babák életben maradhatnak, számos olyan esetről olvashatunk, amikor 22 hetes, vagy 500 gramm alatti babákat mentettek meg sikeresen. A koraszüléstől minden kismama fél, s igyekszik elkerülni azokat a dolgokat, amelyek veszélyeztetik a magzat nyugodt fejlődését. Sokszor azonban hiába tesz meg mindent az anya, elkerülhetetlen a szülés, s gyakran nem egy, hanem több életet is ment a terhesség idő előtti befejezése.

A terhességek körülbelül 8-12 százaléka koraszüléssel végződik hazánkban, valamint az ikerterhességek fele is előbb fejeződik be, mint a normális, 40 hét. A koraszülés azt jelenti, hogy a 37. terhességi hét előtt következik be a szülés. Ennek kétféle oka lehet, vagy az anyai, vagy a magzati oldalon fellépő szövődmények, külső hatások, vagy egyéb tényezők indíthatják be a folyamatot. A koraszülés beindulhat spontán, vagy pedig tervezetten (toxémia, anya cukorbetegsége, vagy magzat fejlődési visszamaradása, stb.), azonban az idő előtti szülések közel 80 százaléka spontán kezdődik.

Sokszor semmilyen okot nem tudnak az orvosok mondani, hogy mi áll a koraszülés hátterében, van azonban néhány olyan tényező, amely emeli a koraszülés kockázatát. Szakértők szerint a koraszülések 20 százaléka a rossz szociális környezetben élő anyáknál következik be. Az anyai okok közé tartozik a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás (mindenféle szenvedélybetegség), a nem megfelelő táplálkozás (koplalás), valamint a stressz is felelőssé tehető a fellépő komplikációkért.

Komoly kockázati tényező ezen kívül, az anya „előélete”. Korábbi spontán, vagy művi vetélések jelentősen emelik a koraszülés kockázatát, előző koraszülés után négyszeres az esélye annak, hogy újra bekövetkezik. Szakértők az anya életkorával is összefüggésbe hozzák a koraszülést, a túl fiatal (16 év alatti), valamint az idősebb (40 felett) édesanyák is nagyobb eséllyel szülnek korábban a vártnál.

A koraszülések jelentős százalékában valamilyen gombás, vagy bakteriális fertőzés a felelős, mely a magzatburkon áthatolva a magzatot is megbetegítheti, valamint a különböző húgyúti fertőzések kockázata sem elhanyagolható. Az anya méhének fejlődési rendellenessége is előidézheti a nem várt eseményt (például osztott méhüreg), valamint valamilyen meglévő alapbetegség is.

A terhes kismamák egyik legnagyobb félelme a terhességi toxémia, amelynek szűrésére az orvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek, s a betegség a vizeletben megjelenő fehérjével, magas vérnyomással, valamint folyadékfelgyűléssel jár.

Ha a magzat nem fejlődik a méhen belül megfelelően, indokolt lehet a terhesség befejezése. A méhlepény nem jó helyen és megfelelően való tapadása különösen veszélyeztetett állapot, ugyanis hirtelen vérzéssel járhat a leválása, s akár halálos végkimenetelű is lehet.

Idő előtti méhtevékenységet idézhet elő a túl sok magzatvíz is, mely burokrepedést is okozhat. E mögött a baba betegsége is állhat, amikor a magzat nem nyeli le a magzatvizet, s ezért lesz az túlságosan sok. Amennyiben a koraszülés előrelátható és valószínűleg nem elkerülhető, a babát megfelelő gyógyszerekkel megpróbálják felkészíteni az orvosok az anyának adott tüdőérlelők segítségével.

Sok nő azonban a saját, vagy esetleg alkalmi nőgyógyászának nem túl finom vizsgálatával hozza összefüggésbe a koraszülését, mely nem sokkal a vizsgálat után kezdődött, számos ilyen beszámolót hallottunk.

A koraszülés tehát sok nő valós félelme, még akkor is, ha az orvostudomány csodálatos eredményeket tud elérni a legapróbb babák életben tartásával. S hogy meddig kell küzdenie az orvosoknak a korababákért, senki nem mondhatja meg, még akkor sem, ha az életben maradásuk a későbbi egészséges és teljes élettel összeegyeztethetetlen.

forrás: ladeepharma.syz.hu/ ; www.hazipatika.com/

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.25 13:44:09fülemüle

  Nekem a 34. héten beindultak a fájások. Sikerült leállítani őket. Még 3 hétig feküdnöm kellett itthon. Aztán vissza a régi kerégvágásba, utána még túl is hordtam leányzót :). Nem derült ki, hogy mi okozta a galibát.....
  Viszont minden elismerésem annak, aki végigfekszik hónapokat a babért. Kegyetlen nehéz egésznap fekve maradni.

 • 2009.08.25 14:00:01drlucifer

  Icipicit pontosítanék: betőltött 37. hét VAGY 2500 gramm alatt született babákat tekintik korának...

  Subb!
  Élen járunk, viszont oka van. Remélem, nem moderálják ki: felhívom a figyelmet arra a mondatra, hogy a "rossz szociális körülmények között" élők körében gyakori a koraszülés. 18 napot töltöttem a PICen az ikrekkel, ezt meg tudom erősíteni (láttam az anyukákat). Sőt, a nővérkék olyan sztorit is meséltek, nem egyet, hogy volt olyan, ahol örültek a sérült/korababának, mert így több állami pénzt tudnak felvenni utána... Meg lehetne még hosszan ragozni.

 • 2009.08.25 14:02:43Timtim

  Kisfiam a 36. héten döntött úgy,hogy akkor most elég volt,Ő márpedig kijön.Nagyon megijedtem,ráadásul az összes magzatvíz elfolyt(szerintem).Vártunk jó pár órát,allítólag voltak fájásaim,sajnos én nem éreztem őket.Délután úgy döntött a dokim,hogy császározunk.Teljesen normális méretekkel megszületett a fiam.
  A schöpfiről én azért tudnék rosszakat mondani...

 • 2009.08.25 14:25:59nyunyóka

  Nálam a 33. héten indult be a szülés, 2 és fél évvel ezelőtt. Nem folyt el a víz, hanem a fájások indultak be. Rohantunk a kórházba, ahol megállították, de másnap újra indult. Így ment két hétig, kisebb-nagyobb szünetekkel gyakorlatilag 13 napig vajúdtam.
  A 35. héten aztán úgy döntött a kismuki, végleg elege van a bennemlétből és kibújt.
  2590 gr-mal született és egy kis vércukoringadozáson kívül szerencsére nem volt semmi gáz, 5 nap után hazamehettünk.

  De az a két hét borzasztó volt... Fizikailag és lelkileg egyaránt...

 • 2009.08.25 14:32:55Ronja

  nyunyoka, nekem azt mondta a dokim, hogy bar hivatalosan a 37.-tol nem szamit korababanak de valojaban mar a 35.heten is erett...jo, nyilvan nem 40 het az a 40 de engem ez megnyugtatott akkor

 • 2009.08.25 14:35:06Cake-

  drlucifer: manapság már megkülönböztetik a kora és a kis súllyal született babákat. Nekem a zárójelentésen úgy szerepelt, hogy "39. héten kis súlyú dismaturus" . A gengszter 5 nappal jött előbb a kiírásnál, de csak 2300 gramm volt meg 50 centi, igaz azóta sem egy óriás, a kora szerinti átlagnál mindig eggyel kisebb méretű ruhát kell vennem neki. Igaz, már benn a kórházban is mondták, hogy ő csak pici,de egészséges, és az én 160 cm-es magasságomhoz nem is gáz a picurka baba.

 • 2009.08.25 14:40:28Timtim

  Ronja:van abban valami amit a dokid mondott.Én a BM-ben szültem a fiamat,és még csak inkubátorba se tették.Úgy kezelték mintha időre jött volna.Aztán a doktornő állandóan a korrigált életkorát akarta tudni.Mindig belezavarodtam...

 • 2009.08.25 14:43:26dodóó

  2009.08.25 14:00:01drlucifer

  Bizony volt olyan aki számolgatott a PIC-en.

 • 2009.08.25 14:54:36nyunyóka

  Ronja, igen, hál'istennek végülis teljesen egészségesen született meg a 35. héten. Az a két hét biztos sokat számított, végig feküdnöm kellett. Ha jól emlékszem, 2-szer is kaptam tüdőérlelőt.

  Engem egyébként érdekes módon nem nyugtatgattak a dokik... Jó, nem paráztattak, de folyton azt mondogatták, hogy muszáj lenne kihúzni a 37. hétig.
  Ráadásul a Bajcsyban voltam, ahol nincs koraszülött ellátás, így sokáig az is kérdéses volt, hogy szülhetek-e ott a saját dokimmal, ill. ha megszületik a baba, nem-e viszik el másik kórházba.
  Végül 1 napig volt inkubátorban, aztán velem lehetett éjjel-nappal.

 • 2009.08.25 14:57:48KovácsMicike

  A nagyobbik 28 hétre született, 1710 gr-mal és 47 cm-rel. ?a 186 cm és asszem 78 kg. SOSEM derült ki, hogy miért lett korababa. A második meg 41 hétre született, 4510 és 52 cm. Első szülés 220 perc, második 1 ó 10 perc. Valószínű az elsőm is nagy baba lett volna.

 • 2009.08.25 14:59:16KovácsMicike

  Hoppá, bocsi. Az első szülés 20 perc volt.

 • 2009.08.25 15:09:08KovácsMicike

  Másfél hónapot kellett feküdnöm, na, az nagyon félelmetes volt, mert sosem lehetett tudni, hogy meddig tart még ki a Gergő. Aztán pikkpakk nulla görcs és pikkpakk 3 ujjnyira tágulás. Onnan már nem lehet visszacsinálni.

 • 2009.08.25 15:11:54Ronja

  en is annyit fekudtem, de akkor jo sulyban erkezett a Gergo! az en fiam 34.hetre jott es 1900g volt, 43cm-rel. mondtak is, hogy pici a korahoz kepest.

 • 2009.08.25 15:18:45KovácsMicike

  A mi fekvésünk 4 hónaptól a 6 és feledik hónapig tartott. Akkor még hónapokat számítottak, nem heteket. Gergő már 22 lesz decemberben, Beni meg 5.

 • 2009.08.25 15:21:16KovácsMicike

  Hát nem volt kicsi és még szopizni is tudott 5 hónapig. De gyenge volt, meg fertőzések, stb. Izgalmas volt pl, hogy nem válik-e le a retina.
  Volt egy vele egykorú időre született baba, akit otthagyott a mamája és én azt a picit szoptattam, az enyém meg csövek között az inkubátorban. Na, az fasza volt. De megfordult 3 naposan, meg kiszedte a szondát, meg egy infúziós csövet is, szóval volt nagy nézés.

 • 2009.08.25 15:22:07KovácsMicike

  Jaj, OFF!
  Dodóó, Te a pécsi művészetiben végeztél?

 • 2009.08.25 15:36:51nyuszómuszó

  Subbantósdi, a Shöpf-Mérei PIC-ét az utolsó emberig átvette a János, szóval a gárda megvan egyben, csak máshol..

  Azt nem tudom, hogy a S-M-ben milyen körülmények között dolgoztak, szóval ilyen felszerelésbeli különbségről nem tudok regélni..

 • 2009.08.25 15:40:34nyuszómuszó

  drlucifer, én meg abszolút nem tudom megerősíteni az "oka is van" dolgot.

  Nálunk sem én, sem egy másik anyuka sem csinált semmit, ami miatt korábban jöhettek volna a babák.

  Senki nem ivott, dohányzott, jól zajló, követett terhességek voltak. Aztn vagy spontán, vagy toxémia, ikrek, stb miatt beindult, és mindeki nézett, hogy mi van.

  Szóval nem általános.
  Mondjuk 20 anuykával találkoztam, míg bent voltunk, és azok közül pont egyetlen egy sem vlt a szociálisan, vagy bármi más okból veszélyezetett kategória, (egyedül, ahol ikrek voltak, ott ugye kell erre is gondolni).

 • 2009.08.25 15:52:38hinta-palinta

  win, ez elnagyolt.
  "A koraszülés beindulhat spontán, vagy pedig tervezetten (toxémia, anya cukorbetegsége, vagy magzat fejlődési visszamaradása, stb."

  "Amennyiben a koraszülés előrelátható és valószínűleg nem elkerülhető, a babát megfelelő gyógyszerekkel megpróbálják felkészíteni az orvosok az anyának adott tüdőérlelők segítségével."

  stb.
  Nem esik szó a születési súlyról a betöltött terhességi hetek függvényében, a dismaturitásról, makrosomiáról.

 • 2009.08.25 15:59:10Rohamcsiga

  Én majdnem megszültem a 28. héten az akkor 1100 grammos fiamat. 3 hetet töltöttünk kórházban, először a Bajcsyban, ahol nem sikerült leállítani a fájásokat, és azzal öntöttek belém lelket, ne aggódjak, mentővel elviszik a picit, ha nem sikerül bent fogni.... kössz szépen. Mikor többedjére beindult a kórházban a fájás, saját felelősségre átmentem a sote-ra, ott sikerült ténylegesen leállítani, és kaptam tüdőérlelőt is. Aztán megúsztuk, 40. héten született. Mitől indult be a szülés? egy ki nem kezelt fertőzés miatt, amit az orvosom a terhesség megállapításánál is már tudott....csak nem foglalkozott vele....

 • 2009.08.25 16:19:06Starlark

  Timtim: Az én fiam is a 36. héten született normál súllyal 3310gr, de tüdőgyulladása és légmelle volt.
  Nálatok a papírjára ráírták hogy koraszülött?, vagy csak tüdőproblémái miatt kaptuk mi ezt a státuszt vajon?

 • 2009.08.25 16:26:17cozumel

  Csak hozzatennem, hogy ikrek eseten ma mar a betoltott 37. het szamit terminusnak, nem a negyven.
  Ezek a babak pont olyan erettnek bizonyulnak, mint a 38-40. hetre szuletett szingli tarsaik.

 • 2009.08.25 16:46:18Timtim

  Starlark:fiam is 3300 grammal született de a sárgaságon kívül nem volt semmi.Nekünk még azt se írták rá a papírra,hogy koraszülött.Ezért is volt fura amikor a korrigált életkorral basztatott a háziorvosunk.Ráadásul az apgar is 10/10 volt.Szerintem ez az adott kórház protokolljától is függ.

 • 2009.08.25 17:02:52leming

  Az én kisfiam is korababa.A 34.héten,48 centivel és 2150g-mal jött.Császárral szültem,én maradtam a mi kórházunkban őt vitték Pestre.6 nap múlva mentem utánna.Összesen ő 10 napot volt kórházban.Most 10.5 hónapos,mindent időben csinál.Igaz 3 hós korától úszunk,szerintem az biztos számít.

 • 2009.08.25 17:21:47dodóó

  2009.08.25 15:22:07KovácsMicike

  Odajártam,de nem végeztem el.

 • 2009.08.25 17:22:53dodóó

  2009.08.25 15:59:10Rohamcsiga
  De jó hogy te jó helyre kerültél.

 • 2009.08.25 17:33:47drlucifer

  Nyuszi!
  Nálam egy fertőzés indította be a menetet. És tényleg csak azt tudom elmondani, amit én láttam-hallottam a 18 nap alatt. Ráadásul én nem is az anyaszállón voltam, hanem a pathológiás újszülött részlegen belül, így a nővérkékkel elég sokat találkoztam, az anyukákkal meg etetési időben. Elég érdekes és tanulságos volt. Szerintük amúgy is az a ritkább, amikor nem igazán tudják a koraszülés okát.
  Az ikrek meg alapból veszélyeztetettek ebből a szempontból. Doki bácsim azt mondta, ha elérik a 2 kilót, onnantól lutri, hogy meddig maradnak. Attól függ, az anya szervezete mennyit bír.

 • 2009.08.25 17:56:34mspoppy

  Örülök, hogy - az utolsó bekezdéstől eltekintve - végre sikerült egy normális hangvételű és korrekt posztot összehozni a koraszülés témában.

  Az utolsó bekezdést mondjuk úgy, ahogy van, kihagynám és helyette szentelnék egy külön posztot a koraszülés bekövetkezte utáni helyzetről (kilátásokról, aggodalmakról, lehetőségekről).

 • 2009.08.25 18:29:28csutkababa

  Ez az utolsó bekezdés...nem volt egészen igaz. Ugyanis pont van már protokoll a nagyon kis súllyal született babák ellátásának határairól.
  Volt már itt erről nagy vita.

 • 2009.08.25 18:55:13mspoppy

  Én úgy tudom, minden életmentő beavatkozásra van protokoll, legyen szó felnőttekről, gyerekekről, érett újszülöttekről avagy koraszülöttekről.

  Nem igazán értem, miért kell ezt mindig külön kiemelni a koraszülötteknél, míg az időre születettek esetében ez sosem téma.

 • 2009.08.25 19:08:01mspoppy

  'felhívom a figyelmet arra a mondatra, hogy a "rossz szociális körülmények között" élők körében gyakori a koraszülés." '

  drlucifer, én meg arra hívnám fel a figylemedet, hogy a poszt szerint ez 20%. Nem mondom, hogy elhanyagolható arány, de talán előbb a 80%-kal kellene foglalkozni.

 • 2009.08.25 22:08:15Starlark

  Timtim: Nálunk pont fordított helyzet volt. Apgar az 9/10 lett, kórház ráírta a papírra hogy koraszülött a gyerekorvos pedig folyton azt hajtogatta hogy: Nem nézték el azt terminust?
  Tuti a problémák miatt írták be a papírba 2 hetet voltunk kórházban.

  Lényeg hogy a srácokkal minden ok :)

 • 2009.08.25 23:10:50Timtim

  Starlark:mi "csak" 1 hetet,de azt is csak azért mert akkoriban a BM a császárosokat előbb nem engedte.
  Hálistennek nagyon is ok minden!:-)

 • 2009.08.26 00:41:45Laluna

  A kisfiam a 36. héten született, de még nem volt betöltve a 36. A maga 3100 grammjával és 57 centijével óriás koraszülöttnek számított, de igazán aprócska volt ahhoz képest, hogy nálunk a családban 4 kiló körüli babák születnek (lányom is, én is, tesóm is). És aprócskának tűnt ahhoz a kislányhoz képest is, aki vele majdnem egyidőben és hasonló dimenziókkal, de időre született, ti. alig volt rajta még zsír, nem volt olyan kis pufók. Sokkal többet vesztett is a súlyából, gyerekorvos úgy magyarázta, hogy sok még a víz benne. Mázlink volt, igazából nem volt gond, 9-es apgart kapott, mert kapkodta egy kicsit a levegőt, de ezt annyival megúsztuk, hogy 24 órát inkubátorban kellett töltenie. Aztán persze be is sárgult, de ehhez nem kell koraszülöttnek lenni.
  A zárójelentésére ráírták hogy koraszülött, hiába volt elég nagy a súlya, mert tuti biztos volt, hogy nem a dátum lett elszámolva.
  Tüdőérlelőt nem kaptam, viszont kaptam antibiotikumot, mivel még nem voltunk túl a 36. heti nagy laboron. Viszont mire a második lövést megkaptam volna megszületett, annyira gyorsan ment a szülés.
  Problémás volt a terhességem, mélyen fekvő lepény miatt a második trimesztertől végig vérezgettem és feküdnöm kellett. Gyakorlatilag hetente jártam orvoshoz, volt hogy többször is egy héten ha éppen gond volt, de jó fej volt a dokim mert nem erőltette a befekvést.
  Amúgy paráztunk a koraszüléstől, dokim is aggódott, a Kútvölgyiben ahol szültem nincs PIC. (azzal a gondolattal feküdtem és keltem, hogy "ha elkezd nagyon folyni, ömleni a vér, azonnal hívjon mentőt és vitesse magát a legközelebbi kórházba") Ehhez képest volt egy problémamentes mintaszülésem, amit a szülésznő úgy aposztrofált, hogy 'szülés mázlifaktorral'. Reggel hét körűl arra ébredtem hogy ömlik belőlem a magzatvíz és fél kettőre megszületett a kisfiam.

 • 2009.08.26 04:05:39Kipikopii

  csutkababa: ez a protokoll csak szakmai berkekben ismert, vagy esetleg valahol utana lehet nezni (engem erdekelne, de csak tajekozodas miatt, kivancsisagbol).

 • 2009.08.26 07:12:12pupákos

  Nekem is 36. héten érkezett, 3040 grammal és 55 centivel. Sehol nem írták, hogy koraszülött, semmi baj nincs azóta, leszámítva, hogy sokat vesztett a súlyából a kórházban, mert nem tudott szopni (2600 g). Végül 5 nap után, amikor már hízott 10 dkg-ot, hazaengedtek minket. Okát nem tudják, bár front volt aznap, tele volt az újszülött osztály. Csak az én orvosomnál nyolcan szültek...

 • 2009.08.26 07:38:48frakk

  kisfiam 36,5 hétre született császárral, 2700 grammal, 52 centivel, teljesen egészségesen. nem vették koraszülöttnek. viszont az a fura, hogy az apgar értéke 8/9 volt, fogalmam sincs miért. azonnal felsírt, nem volt inkubátorban. szerintetek?

 • 2009.08.26 08:34:08drlucifer

  Mspoppy!
  Akkor kimondom azt, amiért valszeg ki fognak moderálni. A PICen a babák nagyobb része (nem írok arányt) cigány volt. Bocsánat, de akkor most már kimondom. És ez nem százalék, nem statisztika, hanem az, amit láttam.

 • 2009.08.26 08:48:45drlucifer

  Kicsit kiegészítem: lehet, hogy ez csak akkor és ott volt pont így, de én ezt láttam.

 • 2009.08.26 12:03:13csutkababa

  Kipikopii
  Volt egy poszt tavasszal, a kis súllyal született, nagyon korababákról, ott kopiztam be egy cikket a nolról azt hiszem, egy neonatológussal volt interjú.Nagyon sok hsz volt...és vita a mindenáron való életmentésről, nem törődve a későbbi károsodásokkal.
  Angol ajánlás, miszerint az extrém kis súlyú koraszülöttek újraélesztése 10 perc.

 • 2009.08.26 12:10:49memo

  Az én kisfiam a 31 hétre született 990 grammal. A toxémia legsúlyosabb fajtája alakult ki nálam, a HELLP-szindróma. Azonnal elaltattak, és megcsászároztak. Nem tudták megmondani, hogy miért, mitől alakulhatott ki nálam ez a betegség. A kisfiam két és fél hónapot volt kórházban. Senkinek nem kívánom azt a rettegést, ami ezt az időszakot végigkísérte. Amikor megláttam, szinte sokkot kaptam a látványtól. Azelőtt még soha nem láttam ilyen pici babát. Az első pár napban abban reménykedtem a legjobban, hogy életben marad. Aztán, hogy nem kap agyvérzést. Minden napra, hétre jutott valami, ami még kritikus volt. Hogy nem vakul meg, hogy nem lesz sem testi, sem szellemi fogyatékos, azt senki sem tudta megmondani. Csak bízni lehetett, és hinni a csodában... Szerencsére ma már 6 éves, ép, egészséges "nagyfiú", már senki nem mondaná meg róla, hogy korababa volt. A félelem, hogy esetleg mégis lesz valami baja a koraszülöttségéből adódóan, sosem fog elmúlni.
  Én a veszprémi kórházban szültem, és csak jót tudok róluk mondani. Rendkívül kedves, lelkiismeretes orvosok és nővérek dolgoztak a PIC-en, örök hálám nekik.

 • 2009.08.26 12:19:03dodóó

  http://velvet.hu/poronty/2009/07/13/tragikus_allapotban_vannak_az_ujszulott_intenziv_centrumok/

 • 2009.08.26 12:46:19csutkababa

  Dodóó
  Köszi.

 • 2009.08.26 13:31:47nusildi78

  Az én kislányom 35 hétre született. Hála Istennek 2750 grammal, persze pici volt a többi babához képest és 1 napot inkubátorban is töltött, majd besárgult és volt szolizni a kék fény alatt, de jól volt. Megnéztem az előző koraszülött cikknél található videókat és sírtam. Borzalmas lehet így látni a kisbabádat. El sem tudom képzelni, hogy hogyan lehet ezt túlélni, csak nézni a pici testét, jaj, kívánom, hogy ne történjenek ilyen dolgok :(
  Amúgy nálunk se tudták megmondani, hogy miért jött előbb a kiscsaj, elfolyt a magzatvíz és rá 2 órára megszületett. Talán ő akart előbb kijönni, én próbálom ezt gondolni :)

 • 2009.08.26 14:01:18bk

  2009.08.25 14:35:06Cake-
  Ja, ja, megkülönböztetik a kissúlyú és a korababákat. Enyém lánykám 2250 volt, 48 centi, és ő is 5 nappal a kiírás előtt jött, 10/10-es Apgarral, olyan kórházban, ahol nincs PIC, és nem is mondták, hogy vinni kellene valahova. Azóta is, köszöni, megvan, most 5 éves lesz, de eggyel kisebb ruhákat hord, mint az ovistársai. Kismadaram. ja, én is csak 157 centi.

 • 2009.08.26 14:22:49Sudve

  drlucifer, én azt látom, hogy minden "alomban" van a PIC-eken roma kisbaba, de még közülük sem jön mindenki anyukája rossz körülmények közül. Abban a 3,5 hónapban, amit a lányom a PIC-en töltött, sok családot láttam, összesen talán 4-5 roma baba volt. A többiek ikresek, és fertőzés/betegség miatt megindult szülések...

  Egyetértek poppyval, végre egy korrekt poszt...

 • 2009.08.26 15:16:45Kipikopii

  csutka, dodo, koszonom!

 • 2009.08.26 21:22:02hinta-palinta

  frakk, az Apgar érték megállapításánál 5 jelenséget értékelnek 0, 1 vagy 2 ponttal, így jön össze a maximális 10 pont.
  http://www.euuzlet.hu/kalkulatorok/apgar.html
  A belinkelt táblázatból jól leolvasható, hogyha a szívverés 100 alatti és a bőrszíne kicsit kékebb, máris mínusz 2 pont, attól még felsírhat, inkubátor sem kell. Az, hogy a másokik Apgar értékelésnél több pontot kapott, mint az elsőnél, egyértelműen jelzi, h nincs probléma a babával, "javul", lehet, h csak megviselte a megszületés.
  Egyébként 4-es értéknél van nagy baj, újraélesztés szükséges.

 • 2009.08.27 11:01:16mspoppy

  Südve, egyetértek. Mi 12 hetet töltöttünk kórházban három különböző helyen (2 PIC + 1 klinika), és ugyanezt tapasztaltam. Ill. azt, hogy semmivel sem volt nagyobb a cigányok aránya a korán, mint a sima újszülött osztályon.
  Mondom mindezt úgy, hogy amikor a fiunk született jobbról-balról egy cigány ikerpár lakott mellette az inkubátorokban, akiket ráadásul egyszer sem látogattak a rossz szociális körülmények között élő szüleik, akiknek ők voltak a tizenvalahányadik gyerekeik. Igen, ilyen is van, de nem ez a jellemző!!

  Persze, így kimondva már érthető, mire gondolt drlucifer, mert amúgy szvsz a rossz szociális körülményekbe simán beleértendő az alultápláltság, vagy a munka miatti túlhajszoltság is, vagy ha amiatt nem jut el az anyuka a terhesgondozásra, ill. nem engedheti meg magának, hogy magzatvédő vitaminokat szedjen, stb.

 • 2009.08.27 15:35:34frakk

  hinta-palinta! nagyon köszi a linket!!!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta