Amikor idő előtt jön a baba

A terhesség, bár csodálatos állapot, alapvetően félelmekkel és aggodalommal teli időszak. Ha az egyik félelmünket feldolgozzuk, azonnal találunk valami újat, így haladunk előre hétről hétre, mindig új mérföldköveket kitűzve magunknak. A 12. hétig nem harangozzuk be nagy nyilvánosság előtt, hogy gyereket várunk, aztán megpróbálunk nem vásárolni semmit, sokáig, mert hát ki tudja. A 24. hét után pedig egy kicsit fellélegzünk, hogy most már jó eséllyel pocakon kívül is életképes lenne a babánk.

korababa

Az orvostudomány hivatalosan ugyan a 24. héttől beszél arról, hogy a korábban született babák életben maradhatnak, számos olyan esetről olvashatunk, amikor 22 hetes, vagy 500 gramm alatti babákat mentettek meg sikeresen. A koraszüléstől minden kismama fél, s igyekszik elkerülni azokat a dolgokat, amelyek veszélyeztetik a magzat nyugodt fejlődését. Sokszor azonban hiába tesz meg mindent az anya, elkerülhetetlen a szülés, s gyakran nem egy, hanem több életet is ment a terhesség idő előtti befejezése.

A terhességek körülbelül 8-12 százaléka koraszüléssel végződik hazánkban, valamint az ikerterhességek fele is előbb fejeződik be, mint a normális, 40 hét. A koraszülés azt jelenti, hogy a 37. terhességi hét előtt következik be a szülés. Ennek kétféle oka lehet, vagy az anyai, vagy a magzati oldalon fellépő szövődmények, külső hatások, vagy egyéb tényezők indíthatják be a folyamatot. A koraszülés beindulhat spontán, vagy pedig tervezetten (toxémia, anya cukorbetegsége, vagy magzat fejlődési visszamaradása, stb.), azonban az idő előtti szülések közel 80 százaléka spontán kezdődik.

Sokszor semmilyen okot nem tudnak az orvosok mondani, hogy mi áll a koraszülés hátterében, van azonban néhány olyan tényező, amely emeli a koraszülés kockázatát. Szakértők szerint a koraszülések 20 százaléka a rossz szociális környezetben élő anyáknál következik be. Az anyai okok közé tartozik a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás (mindenféle szenvedélybetegség), a nem megfelelő táplálkozás (koplalás), valamint a stressz is felelőssé tehető a fellépő komplikációkért.

Komoly kockázati tényező ezen kívül, az anya „előélete”. Korábbi spontán, vagy művi vetélések jelentősen emelik a koraszülés kockázatát, előző koraszülés után négyszeres az esélye annak, hogy újra bekövetkezik. Szakértők az anya életkorával is összefüggésbe hozzák a koraszülést, a túl fiatal (16 év alatti), valamint az idősebb (40 felett) édesanyák is nagyobb eséllyel szülnek korábban a vártnál.

A koraszülések jelentős százalékában valamilyen gombás, vagy bakteriális fertőzés a felelős, mely a magzatburkon áthatolva a magzatot is megbetegítheti, valamint a különböző húgyúti fertőzések kockázata sem elhanyagolható. Az anya méhének fejlődési rendellenessége is előidézheti a nem várt eseményt (például osztott méhüreg), valamint valamilyen meglévő alapbetegség is.

A terhes kismamák egyik legnagyobb félelme a terhességi toxémia, amelynek szűrésére az orvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek, s a betegség a vizeletben megjelenő fehérjével, magas vérnyomással, valamint folyadékfelgyűléssel jár.

Ha a magzat nem fejlődik a méhen belül megfelelően, indokolt lehet a terhesség befejezése. A méhlepény nem jó helyen és megfelelően való tapadása különösen veszélyeztetett állapot, ugyanis hirtelen vérzéssel járhat a leválása, s akár halálos végkimenetelű is lehet.

Idő előtti méhtevékenységet idézhet elő a túl sok magzatvíz is, mely burokrepedést is okozhat. E mögött a baba betegsége is állhat, amikor a magzat nem nyeli le a magzatvizet, s ezért lesz az túlságosan sok. Amennyiben a koraszülés előrelátható és valószínűleg nem elkerülhető, a babát megfelelő gyógyszerekkel megpróbálják felkészíteni az orvosok az anyának adott tüdőérlelők segítségével.

Sok nő azonban a saját, vagy esetleg alkalmi nőgyógyászának nem túl finom vizsgálatával hozza összefüggésbe a koraszülését, mely nem sokkal a vizsgálat után kezdődött, számos ilyen beszámolót hallottunk.

A koraszülés tehát sok nő valós félelme, még akkor is, ha az orvostudomány csodálatos eredményeket tud elérni a legapróbb babák életben tartásával. S hogy meddig kell küzdenie az orvosoknak a korababákért, senki nem mondhatja meg, még akkor sem, ha az életben maradásuk a későbbi egészséges és teljes élettel összeegyeztethetetlen.

forrás: ladeepharma.syz.hu/ ; www.hazipatika.com/

Oszd meg másokkal is!
Mustra