SZÜLŐSÉG

Két nap különbséggel születtek az ikrek

2009. augusztus 24., hétfő 14:09 |

Egy 24 éves angol asszony 51 óra különbséggel adott életet ikergyermekeinek, Ryan és Lewis Phillipsnek tavaly augusztusban. A sajtó a különös ikerszülésről azért számolt be újra a napokban, mert egyévesek lettek a gyerekek, s szerencsére azóta nemcsak teljesen egyformák, hanem egészségesek is. Az 51 órás késlekedés nemcsak több mint két nap különbséget jelent a gyerekek születésnapja között, hanem tulajdonképpen két szülést is az édesanyának, Hayley Phillipsnek. A sors úgy hozta ráadásul, hogy a gyerekeknek a csillagjegye is különböző lett, Ryan az oroszlán, Lewis pedig a szűz jegyében érkezett.

„Két különböző szülés volt, Ryan otthon, a másik fiú, Lewis pedig kórházban született. Ezen kívül, ha Lewis néhány nappal később érkezett volna, még különböző iskolai évfolyamra is járnának.” nyilatkozta az édesanya.

Miss Phillips múlt évben, augusztus 23-án jelentkezett a kórházban, a Sunderland Royal Hospitalban, hogy szülési fájdalmakat észlel, 11 héttel korábban, mint a kiírás dátuma. A vizsgálat után azonban hazaengedték a kórházból. Néhány perccel azután, hogy hazaérkezett az ikreket váró asszony, valóban elkezdődött a szülés, s fia, Ryan mindössze tíz perc alatt született meg a fürdőszoba padlóján, 1300 grammal. A szülésben a 32 éves édesapa segített, s ezután hamar kórházba szállították a kismamát és az újszülöttet. Az orvos eközben előkészült a második baba szülésére, ám az érkezés után leállt a szülés.

„Ahogy beérkeztem a kórházba, olyan volt, mintha nem is szültem volna előtte. Minden fájdalmam megszűnt és remekül éreztem magam. Ryan a következő két napot megfigyelés alatt töltötte az újszülött osztályon, miközben Lewis még mindig bent volt, s ez nagyon furcsa érzés volt” - mondta az édesanya.

Két nap múlva hazaengedték Miss Hayley-t, ám nem sokkal ezután újra megindult a szülés. Hat órával később megszületett Lewis is, 2200 grammal, már a kórházban. Az ikreknek ezután ismét külön helyen kellett tölteniük az idejüket, ugyanis Lewis 72 órára kómába került és vért kellett kapnia. Nyolc hét múlva végül minden eredménye jó volt a babának, s végül Lewis is hazamehetett ikertestvéréhez és szüleihez.

„Ekkor volt először együtt a család. Lélekemelő együtt a karomban tartani őket, azóta szépen nőnek és egészségesek mindketten.” Számolt be gyermekeiről Hayley Phillips.

Az eset bár különös, nem egyedülálló. Egy angol asszony 2000-ben 28 napos különbséggel szülte meg ikreit, szintén azért, mert az első szülése után leálltak a fájásai.

forrás: http://www.dailymail.co.uk ; www.euuzlet.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.24 14:12:56fatál natál

  s 2 szülés között még haza is küldték a nőt?? Nem semmi!

 • 2009.08.24 14:25:12Vvuk

  hát nemtom, de itthon tuti nem engedtek volna meg ilyet. az jól hangzik hogy nem macerálták szegény nőt meg gyereket, hogy akkor a másik is igenis szülessen most azonnal meg.

 • 2009.08.24 14:34:18hivatalipatkány

  Bennem az a kérdés merült fel, hogy van-e összefüggés a két nappal később megszületés és a kómábaesés, vér adás között.

 • 2009.08.24 14:38:57Vvuk

  hmmm... nos igen a kérdés jogos.
  az biztos hogy haza azért nem engedtem volna, de én nem vagyok orvos, csak egy terhes nő.

 • 2009.08.24 14:42:27Farkasokkal táncoló

  Én meg azon hüledezek, hogy ilyen hamar hazaengedték az 1200 grammal született csecsemőt is... nálunk biztosan benn tartották volna a koraszülöttosztályon.

  Én igazán nem rettenek meg egy ujszülöttől, mert 3 is volt a kezeim alatt, de azt hiszem állandó pánikban lennék otthon, ha egy másfélkilós gyereket kéne ellátnom, :-(((

 • 2009.08.24 14:48:25jazmine

  Mikor az A bab születése után nem volt fájásom, erősen biztatni kezdtek. 8 perc van a gyerekek között :) Nem értem, hogy merték hazaengedni, köztudott, h a másodjára születő sokkal nagyobb veszélyben van, mivel ő 2x csinálja végig a szülést...

 • 2009.08.24 15:08:46liteoner1

  24 éves asszony :D A 30 éves nővérem eléggé kiborulna ha az mondaná neki valaki :D

 • 2009.08.24 15:10:08loretta_

  azt, hogy melyik az A baba és melyik a B, azt a születési sorrendjük határoza meg, vagy már előtte a hasban is elnevezik őket?
  és a neveket hogy adtátok nekik, megvolt, hogy az első kapja ezt a nevet, a második meg azt, vagy UH meg rugdosás alapján? persze azonos nemű ikreknél...

 • 2009.08.24 15:25:20csutkababa

  loretta
  A végső időben már nagyjából látható, melyik jön ki először, általában A magzat a neve.De a kibújási/császárosnál kivételi sorrend szerint A, B esetleg C a babák nómenklatúrája.

 • 2009.08.24 15:31:48csibie

  Angliában már régóta ambuláns a szülés, másnap gyakorlatilag kirúgják az embert. Amit én igen nagy felelőtlenségnek tartok. Akárcsak a 18 éves lányoknak alapból spirált íratnak fel a dokik.

 • 2009.08.24 15:33:14cozumel

  Ez tenyleg durva.
  Megis mit gondoltak az orvosok, hogy esetleg a masik baba meg honapokig benn lesz? elszall az agyam...

 • 2009.08.24 16:32:29Tj66a

  arról hajlamosak vagyunk Magyarországról észt osztva elfelejtkezni, hogy kint nem (sem) ingyenes a szülés és a kórházi tartózkodás (kivéve ha valakinek szuper - és drága - biztosítása van, de ugye ez sincs ingyen), és ezért valószínűleg maga a szülő nő kérné, hogy ambuláns módon menjen a dolog, hiszen máskülönben néhány gyermek megszületésébe tönkremenne az egész családja.

 • 2009.08.24 16:38:31cozumel

  TJ

  nem feledkeztem meg rola, de ez akkor is kapitalis gondatlansag.
  Akarhol vagy kulfoldon, fizetos egeszsegugyben, ha nincs betegbiztositasod, AKKOR IS elso es legfontosabb az ELET VEDELEME.

  Egyszeruen ez brutalis nagy hiba volt az orvosok reszerol, kibaszott szerencsejuk, hogy egyik baba sem halt meg.

 • 2009.08.24 17:18:11Subbantósdi

  Tényleg érdekes történet, valami hasonlót olvastam nemrég. :o)
  A lényeg az, hogy a gyerekek is, meg az édesanyjuk is jól van. :o)

 • 2009.08.24 18:05:35drlucifer

  Loretta!
  Egész precízen: az a baba kezdettől az "A" baba, aki közelebb tapad a méhszájhoz. Ő születik előbb, ezt császárnál is tartják.

  Amúgy megdöbbentő a történet. 11 héttel terminus előtt hazaküldik fájásokkal, plusz a két szülés között is.
  Kicsit soknak éreztem az itthoni "felhajtást" az ikresek körül, a sztori fényében most már örülök neki.

  TJ!
  Brutális hiba volt, egyetértek Cozuval. Nem lett volna szabad hazaengedni. Az addig rendben, hogy az ikerterhesség is terhesség, elvileg normális menetrenddel, de sokkal több a rizikófaktor.

 • 2009.08.24 18:22:52cozumel

  Drluci

  kuldtem mailt !

 • 2009.08.24 19:59:41drlucifer

  Cozu!
  Válasz ment. :D

 • 2009.08.25 09:12:15Tpancs

  örülhetünk, hogy nálunk nem olyan az ellátás, mint Angolhonban! mostanában több hasonló botrányos eset volt ott, volt aki a járdán szült, volt, aki otthon, miután elzavarták fájásokkal a kórházból... pff.

 • 2009.08.25 09:25:31Kryssy

  Ez iszonyú felelőtlenség odakint, örülök, hogy mégis Magyarországon maradtunk!!! :) Nekem elment a magzatvizem, de nem voltak fájásaim... (nekem előre szólt a szülésznő, hogy ha ilyen lesz [s lőn lett], akkor azonnal be a kórházba, nem pihikézünk otthon). Akkor én is mehettem volna haza, hogy lesz, ami lesz?????????????????????

  Nekem is van kolléganőm, aki Londonban szült januárban. Neki sem volt egyszerű szülése, mert sokat vérzett a vajúdás alatt, s fel-alá sétált, mert nem nagyon volt hely, meg a többiek hangos sikítása megijesztette. Ehhez képest másnap őket is hazaengedték... Én azért biztos harcoltam volna, hogy maradhassunk, mert ki tudja, hogy otthon nem esem-e össze a vérhiánytól, vagy akármi mástól.
  Egyébként nekünk a kórházban elmagyarázták, hogy azért szokták 3 napig bent tartani a babákat-mamákat, mert a gyerekeknél ennyi idő alatt kijön, ha nem záródik rendesen össze a szívük, s akkor gyorsabban tudnak bent reagálni, mint a kedves anyuka otthon. Na meg ha velem van probléma, akkor engem is tudnak kezelni. Sajnos tudok olyanról, aki nem olyan szerencsés, hogy egy egész brigád legyen kéznél otthon, s ha ilyenkor valami baj van, akkor tényleg nagy gáz van. De szerencsére nálunk minden rendben volt, még a hazaérkezésünk napján jött a gyerekorvos (2 órán belül), másnap meg a védőnő, szóval nagyon el voltunk kényeztetve!!! :)))))))))))

 • 2009.08.25 09:30:22kozsu

  Sziasztok!
  Nem tudom ki hogy van vele, de én mikor terhes lettem egy csomó könyvet elolvastam a kórházi szüléslevezetésről, természetes szülésről stb.
  Az ambuláns szülésről azt olvastam, hogy nyugaton nem csak azért terjedt el, mert fizetnie kell a kismamának az ott töltött napokért, hanem egyre inkább az az orvosok között is a közfelfogás, hogy egy egészséges terhességű kismamának és a gyerekének, egy komplikáció mentes természetes szülés után semmi keresnivalója nincs a kórházban, mert nem beteg, csak azt kockáztatja, hogy pl összeszed valami masszív kórházi baktériumot, vagy egyéb betegek kórokozóit. (Hangsúlyozom, hogy ez a problémamentes kismamákra vonatkozik, ami az esetek kb 80-90%. ) Otthon ilyen veszély nem fenyegeti, ott a saját baktérium flórája van jelen. A besárgulás is elkerülhető, ha már jól szopik a baba, az anyatej a sárgaság legjobb ellenszere. Az oltásokat meg beadhatja a gyerekorvos, mikor kilátogat az anyához. Ráadásul ott olyan a rendszer, hogy szülés után, ha hazamész otthoni ápolást kapsz. Ugyanis ott egy ember, a szülésznő tölti be a védőnői, a szülésznői, és az otthoni ápolási feladatkört. Ha jól emlékszem szülés sután pár napig az otthonában segíti a kismamát, de vannak olyan országok, ahol egy ápoló végzi az otthoni besegítést. Szóval az ambuláns szülés nem felelőtlenség, csak utána kell olvasni, hogy miről is van szó.

 • 2009.08.25 09:36:21drlucifer

  Kozsu!
  A nővérem a negyediket itthon szülte ambulánsan, de a férje gyerekorvos. Szóval persze, nem hülyeség. Egy normál terhességnél.
  De itt ugyebár egy ikres koraszülésről van szó. Ha az én fájásaimat (33 hét + 5 napnál) le tudták volna állítani (nem tudták), akkor sem engedtek volna haza, mert onnantól bármikor jöhettek volna az ikrek. Ezek meg még korábbak voltak, mint az én gyerekeim, jó eséllyel igényeltek intenzív ellátást. Szóval ez a sztori - akárhogy ragozzuk - irdatlan nagy felelőtlenség volt a dokik részéről.

 • 2009.08.25 09:38:19hinta-palinta

  "Egyébként nekünk a kórházban elmagyarázták, hogy azért szokták 3 napig bent tartani a babákat-mamákat, mert a gyerekeknél ennyi idő alatt kijön, ha nem záródik rendesen össze a szívük, s akkor gyorsabban tudnak bent reagálni, mint a kedves anyuka otthon"

  Meg 3 napnál kevesebb kórházi ellátásért nem fizet a biztosító....

 • 2009.08.25 09:47:07hétszűnyű kapanyányi monyók

  Az ismerős szülésznő nekünk is a biztosítási pénzzel indokolta a 3 napot...aztán azt kérte, hogy legalább 24 órát maradjak, mert akkor ha nem is nyereséges, de legalább megkapják a minimumösszeget utánam.

 • 2009.08.25 09:58:47kozsu

  Hinta -palinta megjegyzése is azt támasztja a alá, hogy az egészségügyben nem a beteg egészsége szerepel az első helyen. Első helyen a gazdasági szempontok szerepelnek, azaz a pénz. Pénzt kap a kórház az ott töltött napokért, a császármetszésért, a hálapénzes rendszerben pénzt kap a nőgyógyász a kismamától, és amíg ez fennáll, addig nem engedik át az orvosok a szülés kísérést a bábáknak ill. szülésznőknek, álságosan arra hivatkozva, hogy féltik az anya és a baba egészségét. Mert ugye a szülés veszélyes üzem, holott, mindenki tudja, hogy az esetek nagy részében nincsenek is ott a legtöbb szülésnél, vagy a végén megy oda egy valószínűleg felesleges gátmetszést csinálni, hogy ezzel is bizonyítsa, hogy orvosra szükség van szülésnél. Ja és hozzáteszik, hogy mindez a beteg érdekében történik, és ezt mindenki elhiszi, mert nem látunk a dolgok mögé. A sok orvosi beavatkozásokban pedig a gyógyszeripar is érdekelt, mert ők biztosítják a gyógyszereket, kötszereket, amik megint csak súlyos bevételt jelent számukra. Tehát a gátmetszések lehetőleg magas számának fenntartásában még a gyógyszeripar is érdekelt…A WHO javaslata szerint a szüléseknél az esetek 10%-ban indokolt a gátmetszés. Na de a pénz központú egészségügyben kit érdekel a WHO...
  Sajnos ez van, a beteg érdekére hivatkozva nem javul a helyzet nálunk.

 • 2009.08.25 10:16:58g.gabica

  Nekem is ikerszülésem volt, és nem értek egyet TELJESEN azzal, hogy csak a biztosítási pénz miatt tartottak öt napig szülés után a kórházban. Rendszeresen ellenőrizték a sebemet, vérnyomás, láz, egyéb mérés. A csecsemős segített a szoptatásban eleinte, a gyerekorvos minden nap vizsgálta a csöppeket és tájékoztatott, hogy mi újság velük. Szóval én nem úgy éreztem, hogy csak megőrzésre lennék ott, hanem tényleg törődtek velem. Ja és császárosként nem is bírtam volna otthon rögtön a két gyereket ellátni. Kellett az a 4-5 nap, hogy biztonságban álljak a lábamon, megerősödjek annyira, hogy a karomba tudjam egyszerre tartani őket.

 • 2009.08.25 12:08:56kozsu

  G.gabica!A császárosoknál magától értetődik, hogy fel kell épülniük, és ahhoz kell a bennmaradás. Egy komoly hasi műtéten estél át. A kórház azért van, hogy törődjön a beteggel, legalabbis aki tényleg az, a többit ellenben haza kell engedni.
  Probléma mentes szülésnél a 3-5 nap benntartózkodás egészségügyi szempontból nem indokolt, gazdasági okai vannak, minthogy fent említették. És mivel demokráciában élünk, ha a kismama benn akar maradni a biztonság kedvéért, akkor maradjon, de aki haza akar menni, mert ő otthon érzi magát biztonságban, azt ne korlátozzák.
  Érdekes a térd műtétem után másnap kiraktak a kórházból, pedig nem tudtam menni. Azt mondta az orvosom, hogy régen 3-4 napig bent volt a beteg, gyógytornáztatták stb, míg lábra nem állt, most már erre nincs pénz. Végül is akinek jobb otthon, az örül ennek, aki meg szolgáltatást vár el az ugyanezért, az hőbörög. Nem vagyunk egyformák, de vegyük észre, hogy egyes indokok nem feltétlenül egészségügyi szempontok alapján születnek.

 • 2009.08.25 22:17:48nyúlmama

  kozsu de azért ez az eset, ha tényleg így történt, más egy kicsit.itt szerintem konkrét éltveszély állt fent és hazaküldeni épp ezért votl felelőtélenség. A másik pedig: írod hogy a térdműtéted után hazaküldtek pedig em tudtál járni.És ez jó Meg írod ,hogy az orvos szerint sem azért küldtek haza mert ez így indoklt volt eü. szempontból hanem mert nics pénz. Na, ez nagy különbség.Ezzel együtt ,a magyar eü rendszer nem mondható jónak.

 • 2009.08.25 22:18:39nyúlmama

  Bocsi,így akartam írni: És ez jó?

 • 2009.08.26 09:45:10Chegs

  A barátnőm egy hónapja szült Angliában császárral kedden este, csütörtökön már otthon volt. Nem ő kérte, hogy hazamehessen. A két pénz központú ellátás (benttartja, mert pénzt kap érte vs. kidobja, mert sokba kerül) közül még szerintem mindig a miénk a humánusabb.

 • 2009.08.26 13:45:46kozsu

  Nyúlmama, az én érdekem az lett volna térd műtét után, hogy benn maradjak még, de mivel nekik előrébb vannak a gazdasági érdekek, hisz nincs pénz a betegre, ezért haza küldik. (Természetesen ezt az utasítást kapja fentről az orvos, hogy ez a protokoll, nem ő a hibás, ő csak megsúgta nekem, hivatalosan viszont szerepelt a papíromon, hogy járóképes vagyok.)
  Szóval az egészégügynek érdeke a beteg meggyógyítása, de csak úgy, hogy a saját érdekei ne sérüljenek, tehát a saját érdekei előrébb valók.
  Ahogy chegs írta, angliában két nap múlva hazaküldték a császáros kismamát, ami nonszensz, hisz ennyi idő alatt nem lehet felépülni egy hasi műtét után. Biztos, hogy nem kapnak utána pénzt. Nálunk viszont az anya állapota is indokolja, hogy bent legyen tovább, és az oep is finanszírozza, tehát találkoznak a beteg és sszolgáltató érdekei. De állítom, hogy ha csak 3 napot kapna a császár után a kórház, simán kiraknák 3 nap múlva, és azzal indokolnák HIVATALOSAN, hogy a beteg állapota ezt lehetővé teszi.

 • 2009.08.26 19:30:05nyúlmama

  kozsu, igazságokat írsz.De amiket lehet olvasni a "nyugati" kórházakról mostanában, hát még -eddig- a miénk azért jobb.

 • 2009.08.26 19:51:59kozsu

  Igen, a miénk még mindíg jobb. de sajnos olyan lesz, mint nyugaton, vagy majd, mint chilében...mindenért fizethetsz, ha tudsz...

 • 2009.08.26 20:24:29nyúlmama

  Igenám, kozsu, csakhogy ,ha fizetsz, akkor sem biztos, hogy jó.Ez itt a nagy gond.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta