SZÜLŐSÉG

A táplálkozási rendszerváltás könnyebb emésztéshez segít

2009. augusztus 21., péntek 09:12

Cozumel folytatja a táplálkozási rendszerváltás bemutatását: újabb receptötleteket és trükköket ajánl, hogyan lehet úgy táplálkozni, hogy közben egészségesek is maradunk, jól érezzük magunkat és még fogyunk is mellette.

HÚSOK

Szerencséje van a húsimádóknak, mert van egy alapanyag a kezükben, amit millió variációban elkészíthetnek, ráadásul itt tényleg nem nagyon kell vacillálni, hogy finom vagy egészséges...némi kikötéssel persze, mert az elkészítési mód könnyen átdobhatja ezt az alapvetően egészséges nyersanyagot a táplálkozási rémálom kategóriába.

Elkészítési mód: na ez az...Ha lehet, próbáljunk leszokni a bő zsiradékban sütésről, valamint a panírozásról. Ezeket hagyjuk meg ünnepnapokra, ha a család nagy kedvence mondjuk a vastagon panírozott “nyeles hús”. Ez esetben természetesen nem ér az optimizmus, tehát ne nyugtassuk magunkat azzal, hogy “nekem minden hétköznap olyan, mintha ünnep lenne” !

Nálunk alapvetően négyféle módon készülnek a húsok: grillezve, kockára vágva és kevés olajon lepirítva, tepsis hús formájában, valamint darált húsból, amit szintén kevés olajjal, húsleves alaplével készítek.

A grillezés magáért beszél. Ha van időnk az előkészületekre, akkor egyik nap készíthetünk valamilyen páclevet (pl. fokhagymás– tejfölös, mézes- mustáros, kapros- joghurtos, paprikás-tejfölös, oregánós-olívás, bazsalikomos-paradicsomos). A húsnak megengedjük, hogy egész éjjel ebben a lében fürödjön, majd másnap lehet rádobni a grillsütőre. De ha nem készültünk elő, akkor sem kell lemondani a grillezés örömeiről: egyszerűen kenjük be finoman olajjal a húst, és intenzív ízhatású zöldfűszerekkel dörzsöljük át. Sózni, borsozni, ezt ugye mondanom sem kell.

A kockás hús lehet csirke- vagy pulykamell, halfilé. A kiindulópont mindig az, hogy kevés olajon, hagymán (fokhagymán) lepirítjuk, sózzuk- borsozzuk, kevés alaplével továbbfőzzük, és innentől kezdve végtelen számú variációval folytathatjuk. Egyik kedvenc változat: tejszínes, fokhagymás spenótot főzök, nem sűrűre, majd az elkészült hússal összekeverem és főzöm még kb. 5 percig. A másik: karfiolt párolok, ízesítem, majd tejföllel és natúr joghurttal pürésítem, curryporral keverem a masszát, és összekeverem a hússal. Tálalás: barna (vagy barna/fehér kevert) rizzsel, tésztával, de én sokszor csak magában fogyasztom.

Darált hús. Imádom, mert ezt is ezerféleképpen lehet készíteni. Pörkölt alappal, paradicsomosan, tejszínesen. Ikresanya sorstársnőm, Mirelle blogjáról loptam 1-2 ötletet, amit apróbb módosításokkal készítettem el. Kezdeném a fahéjas, currys töltött tökkel, amely nemcsak mennyei, de pofonegyszerű is.

Szintén tőle loptam a húsmuffin ötletet, amit annyiban variáltam át, hogy kenyér helyett barnarizst használok a fasírtmasszába.
Bolonai parpadelléjét pedig úgy módosítottam, hogy az elkészült húst nem tésztával tálalom. Helyette egy magas falú üvegtálban egy fej karfiol megpárolt rózsáit lefektetem, arra öntöm a húst, és a tetejét mozzarellával megszórom, sütőben 5 perc alatt megolvasztom. Vagy: nagy méretű paradicsomokat veszek, a paradicsomot elfelezem, a közepét kikotrom, hússal megtöltöm, tetejére megint csak reszelt sajt ugrik. Sajnos felénk nem kapható, nálunk elérhetetlen, de Magyarországon szezonban nem drága, könnyen beszerezhető és isteni finom: a vajbab. Szerintem azzal is remek lenne.

LEVESEK

Mint az előző részben említettem, nálunk gyakran szerepel az étlapon a leves. Imádják a gyerekek és mi is. Természetesen a leghatékonyabb a deréktáji párnácskák megelőzése szempontjából a tiszta hús- vagy zöldségleves. Tehát amibe nem kerül se rántás, se tejszín, lehetőleg tészta sem, csak a hús és az ezerféle zöldség. Nyilván hamar megunnánk, ha folyamatosan ilyet ennénk, de szerencsére ennél lényegesen több formációt kínálnak a levesek. Még ha kissé liberálisabban is kezeljük a hozzávalókat, akkor is elmondható, hogy a levesek többsége egészséges, többféle tápanyagcsoportot is összevegyít, vitaminokat és ásványi anyagokat kínál, s ami nem elhanyagolható szempont: remekül eltölt, tehát viszonylag kevés kalóriával is jól lakunk.

Itt is a mértékletesség a lényeg: egy nagy kondér levesbe egy kanál tejszínt önteni, vagy egy híg rántást hozzáadni, nem a világ vége. Ám ha a sűrítes/ krémesítés a lényeg, azt másképp is el tudjuk intézni. Nem fogok senkit elriasztani a tengeri herkentyű levesemmel, annak említésétől is rosszul lettek néhányan a múltkoriban. Egyébként sem túl pénztárcakímélő Magyarországon ehhez alapanyagot beszerezni, és mint tudjuk, válság van. Szóval maradjunk hozzáférhetőbb és közönségesebb alapanyagoknál.

Karfiolos- csicseriborsós csirkehúsleves: a csirkemellet megfőzöm, kiveszem, miután kihűlt, felkockázom. A leszűrt húslébe bedobok egy fej karfiolt virágjaira szedve, és egy bő marék csicseriborsót. Sózom, borsozom, oregánóval és/ vagy majorannával megszórom. Fél fej hagymát és gerezd fokhagymát teszek még hozzá kísérőnek. Mikor a karfiol megpuhult, a leves sűrűjének 2/3- át kiveszem, turmixgépbe teszem, kevés natúr joghurt (vagy tejföl) és egy kiskanálnyi tejszín hozzáadásával pürésítem. A keletkezett masszát visszaöntöm a levesbe, elkeverem, végül a felkockázott csirkemellet is újra hozzáadom. Kész.

Másik családi kedvenc a minestrone leves, ehhez számos receptet lehet találni a „gugli” segítségével.

Pirított tökleves: ősszel könnyen beszerezhető a sütőtök. Vegyünk egy nagyobb tököt, vágjuk négybe, kaparjuk ki a magos belsejét. Tegyünk egy tepsibe némi olajat, fektessük bele a négy tökszeletet, szurkáljuk át villával. Tegyünk a tök mellé egy fej hagymát szintén négybe vágva, és egy gerezd fokhagymát is. Spricceljük le őket olívaolajjal (vagy bármilyen növényi olajjal). Amikor mind megpuhulnak a sütőben, kaparjuk ki a tök húsát egy leveses lábosba, tegyük mellé a hagymát, fokhagymát, öntsük fel alaplével, sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele szerecsendiót, csavarjunk hozzá egy kevés citromlevet és forraljuk fel az egészet. Forráspontnál húzzuk le, botmixerrel keverjük krémesre a levest. Egy csepp tejföllel és tökmaggal díszíthetjük is a tetejét tálaláskor, s pirított rozs- vagy zabkenyeret csíkokra vágva mártogathatuk bele.

S ne feledjük a hüvelyeseket! A bab/ borsó/ lencseleves receptek száma végtelen! A hüvelyesek sajnos méltatlanul kevés teret kapnak az étrendünkben. Pedig sokkal több hasznos tulajdonsággal bírnak, mint amennyi kellemetlenségünk adódik vele. A közhiedelemmel ellentétben a hüvelyes zöldség csak addig puffaszt, amíg a szervezetünk hozzászokik, hogy gyakrabban találkozik vele. Ezért, akik nem éltek eddig a hüvelyesekkel túl sűrűn, és csak a havi egy babgulyás utáni khmmm... kellemetlenségekre asszociálnak, azokat bátorítanám: egyenek gyakrabban hüvelyeseket, a szervezet hozzá fog szokni a feldolgozásukhoz; a felfújódás és egyéb kísérőjelenségek hamarosan megszűnnek, cserébe viszont nyerhetünk (ha eddig nem volt benne részünk) egy rendszeres és valós megkönnyebbülést (azon a bizonyos legkisebb pontján a lakásnak). Jah, a rostok mellett építő fehérjékkel is szolgálnak. Kell- e még tovább dicsérnem őket?

TOJÁS ES TÚRÓ, ÉRDEMEIK EL NEM ISMERÉSE MELLETT

Két, ismét csak méltatlanul hanyagolt alapanyag. Pedig sokféleképpen lehet velük variálni és rendkívül egészséges alapanyagok. Fontos azonban tudni, hogy a túróból a sovány túrót érdemes választani, a tojásnak pedig ugyan fehérje és sárgája egyaránt tartalmaz értékes anyagokat, azonban a sárgája nagyon gazdag koleszterinben, ezért naponta egynél több fogyasztása nem ajánlatos.

Remek reggeli rántottákat szoktam készíteni 3 fehérje+ 1 sárgája (avagy, 1 egész tojás, kettőnek meg csak a fehérje) felhasználásával. Akár pár szem gombát, akár egy maroknyi spenótlevelet, vagy felkarikázott spárgát, cukkinit, kevés olajon és vízen megpárolok, sózom-borsozom, ráütöm a felvert tojásokat, és kész. Fél szelet teljes kiőrlésű pirítóssal meg is van az ideális reggeli: megfelelő arányban tartalmazza a fehérjéket, zsírokat és a lassú bontású szénhidrátokat.

A túró is tökéletes alanya a reggeliknek, én zabkorpával eszem, édesítőt teszek hozzá, de aki nem kedveli az édesítők ízét, annak egy kanál méz is rácsoroghat.
A túrót sokféleképpen lehet desszertnek elkészíteni, és kiváló lehet egy-egy sznek étkezéshez, de főétkezésnél is számításba jöhet. Nálam a következő variációk léteznek, a teljesség igénye nélkül: pár szem gyümölcs/ túró/ édesítő. Tonhalkonzerv fele/ túró/ só/ bors (ehhez mehet egy szelet tk. pirítós is) Túró/ méz/ fahéj. Édeskrumplit fóliában kisütök, héjából kiemelem, üvegtálba karikázom, túróval leöntöm, sajttal megreszelem. Pohár túróba nyers zöldségeket apróra karikázok (sárgarépa, karalábé, karfiol, ki mit szeret nyersen) valamint sajtkockákat keverek még bele, fűszerezem.

Lehet ötletelni, tényleg rengeteg recept létezik.

FŐÉTKEK ÉS RÁGCSÁLNIVALÓK

Térjünk vissza az előző posztban említett napi 5- 6 étkezésre. Gyakorlatilag nincs új a nap alatt: a reggeli/ ebéd/ vacsora hármas mindig kissé kiadósabb, magasabb energiatartalmú, mint a tízórai/ uzsonna duó.

A főétkek kalóriatartalma úgy 300- 500 között, míg a nasiké 100- 250 között ingadozik. Kérdés, hogy mit akarunk elérni, súlytartást vagy fogyást, tehát mennyi maximum kalóriát szeretnénk bevinni. Egy átlagos testalkatú nő közepesen intenzív életmód mellett például 2100 kalóriát igényel naponta energiaigényének fedezésére. Ezt optimálisan eloszthatja 500- 500- 400/ reggeli- ebéd- vacsora felbontásban; a fennmaradó 600 kalória pedig fedezhet 2 vagy 3 snack étkezést.

Mit ajánlok snack étkezésre?
Müzlibár (nézzük meg a cukor mennyiségét, bizonyos fajtákban nagyon sok van, ezektől fél óra múlva garantáltan a falat fogjuk kaparni az éhségtől), egy darab alma/ narancs/ körte vagy a bogyósokból egy maroknyi. A bogyósokból lehet fagyasztottat is venni, és natúr joghurtba belekeverni. Aki szereti, rágcsáljon nyers zöldséget (miniparadicsom, karfiol, brokkoli, zellerzöldje, retek, répa). Nyugodtan lehet mártogatni salátaöntetbe, kefírbe, de ne fulladjon bele a mártásba szegény zöldség.

Lehet egy fél marék mogyoró, mandula. Egy szelet rizsfelfújt sovány sajttal és/ vagy egy zsírszegény felvágottal. Cukrozatlan müzli kefírbe keverve, vagy túróba, natúr joghurtba, apróra vágott gyümölccsel és/ vagy 1 kiskanál mézzel/ lekvárral.

Készítsünk házilag padlizsánkrémet, humuszt, ezekbe mártogathatunk grillezett gombát, sonkatekercsbe göngyölt spárgát, levesből kiszedett hideg húsfalatokat.
Lehetőleg variáljuk a mini étkezéseket, tehát egyszer gyümölcs, aztán kefíres müzli, végül fél marék mogyoró... Valahogy így.

Végezetül essen szó arról, mit csináljunk, ha elemi erővel támad a csokivágy?

Az egyik trükköm úgy délután 3- 4 óra magasságáig alkalmazható, kivéve, ha valakire abszolút nem hat a kávé (én, ha ennél később iszom, akkor éjfélkor még hatékonyabban multitaszkolok, mint Lynette Scavo, ami önmagában nem lenne baj, csak ugye jön a másnap...). Főzz/ végy egy kis csésze erős eszpresszó kávét, igazi, jó minőségű, aromás kávéból. Törj magadnak 3-4 kockát a kedvenc csokidból. A presszókávét az ember egyébként is apró kortyokban élvezi, remekül simul tehát hozzá az apró falatokban elszopogatott csokoládé.

Másik trükköm, hogy a gyerekeimet is bűnbe rángatom. Ha letámad a tortavágy, akkor várok addig, amíg a gyerekeim felszabadulnak az iskolai rabság alól, és elsietek velük az első cukrászdába. Egy, azaz egy szelet tortát veszek (OK, elismerem, errefelé a tortát is “supersize” méretben szolgálják fel), hozzá két pohár tejet a gyerkőcöknek, s egy kis buborékos ásványvizet magamnak. Időnkent vinnyognak, hogy méééég, de aztán rövid kérdezz- felelek után beismerik, hogy a gyomruk már nem annyira kívánja a további falatokat. Azt meg már régen megtanultuk, hogy teli hasat tovább nem tömünk.

De a legoptimálisabb válasz a fehérjeturmix...

Ehhez álljon itt egy kis (alapszintű) bevezető a fehérjeporok világába (aki testépíteni szeretne, annak ennél lényegesen többet kell tudnia, de az nyilván nem innen tájékozódik):

NINCS bennük semmi “olyan”, ami miatt ne fogyaszthatná az az ember, aki egyébként nem foglalkozik súlyzós edzéssel. Összetételükben szerepel- a fehérjék mellett - különböző mennyiségben számos vitamin és ásványi anyag. A fehérjekomponens pedig...nos hát az olyan, hogy jöhetne akár csirkehúsból, túróból, tejből... nagyjából ugyanaz.

A tájékoztató panelt azonban érdemes elolvasni. Vannak porok, melyek profi bodybuildereknek készülnek, ezekben magas a szénhidráttartalom is, ugyanis a céljuk az, hogy elegendő naftával szolgáljon egy másfél órás kőkemény edzéshez. Ezekben egy adag (a mellékelt kanál számít egy adagnak) kalóriatartalma az 500- as tartományig is elszállhat.

Vannak viszont porok, melyeknél az egy adag kalóriatartalma a 100- 200-as zónában van, CH minimális, fehérje úgy 24 gr körül. Ezekből érdemes választani, ha édesség igényünket akarjuk kielégíteni.

Ízvilágukban is különböznek a porok, a fagyikhoz hasonlóan van köztük csokis /vaníliás/ karamelles alapú, és vannak gyümölcsösek. Az első csoportot sovány tejjel érdemes készíteni - legalábbis nekem vízzel nem ízlik egyáltalán. Ehhez viszont egy apró figyelmeztetés: a fehérjepor a tejjel kombinálva az érzékeny emésztőrendszerű embernél kellemetlen puffadást okozhat. Nekik javaslom inkább a gyümölcsös ízesítésű fehérjéket, melyeket vízzel vagy gyümölcslével keverve lehet élvezni. Az én kedvencem (az aktuális, mert mindig változik): kevés ananászlé vízzel elkeverve, banánízű porral. Esetenként friss eperrel megbolondítva.

Mivel ezek a porok igen nagy kiszerelésben kaphatóak, vigyázzunk, mielőtt beruházunk egy vödörnyi adagba! Szerencsére lehet kapni őket egyadagos kiszerelésben, kis zacskókban is. Vegyünk először jó néhány különböző ízesítésű port, és kísérletezzünk. Ha megtaláltuk a saját kedvencünk, akkor vegyük meg a nagy adagot! Egy adagból általában jó fél liter “lötyi” készíthető, melyet lassan élvezhetünk fél napon keresztül, vagy este elszürcsölhetjük bűnös nasizás helyett.

S ha végleg elbukunk, és együltő helyünkben lenyomunk két somlóit.... hát egészségünkre! A lényeg, hogy bűntudat nélkül gondoljunk az esetre, de legyünk észnél, és térjünk vissza az egészséges táplálkozáshoz mihamarabb.

Záróakkordként annyit szeretnék még hozzáfűzni a tanácsaimhoz: a javasolt változtatások nem feltétlen hozzák meg mindenkinek a kívánt bikini alakot. Van, akinek ennél szigorúbb módosításokat kell bevetni ahhoz, hogy címlapfotó-perfekt legyen. Azt az aprócska, de ehhez elengedhetetlen tényezőt, amit sportnak hívunk, már ne is említsem...
Ellenben nem is volt szándékom a “tökéletes külső” érdekében kampányolnom, azért ugyan egy karaktert le nem ütöttem volna. Amit ígérek, az csupán annyi: minél több apró változtatást eszközlünk a javaslataim közül, annál egészségesebbek leszünk. Könnyebb emésztést, több energiát, kevesebb ólmosan fáradt pillanatot, jobb általános közérzetet kínálok. Döntse el mindenki, hogy ennek tudatában belevág-e...

cozumel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.23 19:32:23csutkababa

    BaudolinA
    Email ment.

  • 2009.08.23 19:35:18baudolinA

    csutkababa,
    csicseriborsót nemcsak konzervben lehet venni, bioboltban meg lehet venni száraz állapotban is. Az én receptem:
    - 50 deka csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatom. Másnap friss vízben teszem fel főni. Amikor félig megpuhult, megsózom. Ha megfőtt, lecsöpögtetem, és ledarálom. 2 evőkanál szezámmagot egy teflonban megpirítok (óvatosan, mert hamar odaég), ezzel összekeverem, teszek hozzá néhány evőkanál olívaolajat (ízlés szerint), jöhet bele még kicsi só, illetve 2 gerezd fokhagyma. Az egészet összeturmixolom. Egyéb fűszereket is lehet belé tenni, aki szereti: pirospaprika, római kömény.

  • 2009.08.23 19:36:52csutkababa

    BaudolinA
    Köszi! A szezámmag elmaradhatatlan??Annyira nem szeressem, ugyanis...

  • 2009.08.23 19:37:33csutkababa

    Ja, mivel darálod le? Húsdaráló? Robotgép?

  • 2009.08.23 19:38:15baudolinA

    csutkababa,
    szerintem ahány ház, annyi recept. :)

  • 2009.08.23 19:38:46baudolinA

    Nekem robotgépem van, annak van ilyen kése.

  • 2009.08.23 19:42:39cozumel

    Csuti

    kb. ugy csinalom, mint Baud, de konkret receptet azert ne kerj
    mert nalunk tulkepp a ferjem csinalja
    most lebuktam :D:D:D

  • 2009.08.23 19:44:07csutkababa

    BaudolinA
    Oké, köszi.
    Coz
    Na, egy világ omlott össze bennem:DDD

  • 2009.08.23 21:18:32YBC®

    Wolff te nem vagy kimodizva?

  • 2009.08.23 22:02:57cozumel

    Wolff

    ketteszarom, hogy itt tombolsz, egyetertek Zolnaiddal: ha valaki konstans modon es kenyszeresen hulyet akar csinalni magabol, akkor azt hagyni kell.

    Aztan ha nagyon elunlak, akkor majd teszek rola, hogy befogd az arcod. De ne aggodj, vegtelen az en turelmem...

  • 2009.08.23 22:07:55nyúlmama

    Tünde csinál egyáltalán valami mást, szegény, mint töröl?Mindennél ott van.

  • 2009.08.23 22:12:47renege

    cozumel! teljesen felbuzdultam a cikkeden, épp mostanában választotta el magát a kislányom, és csak úgy röpködnek fel rám a kilok, pedig annyira örültem a 10 kilo mínuszomnak... mondjuk elég rosszul és rendszertelenül ettem, így az első lépcsőt próbáltam ki, napi ötször enni.
    A tízórai és az uzsonna a gyerekekkel együtt gyümölcs volt.
    Ok, nem rég óta csinálom, de valamit talán nagyon rosszul. Eddig tök jól elvoltam egész nap, szinte sosem voltam éhes, most viszont EGÉSZ NAP. Igyekszem nem sokat enni a főétkezésekkor, a gyümölcs meg egy őszibarack volt. de ez így kibírhatatlan.
    El fog ez múlni, vagy normális egyáltalán?
    Mit csinálok rosszul?

  • 2009.08.23 22:23:09cozumel

    Renege

    ket dolog lehetseges:
    -egyreszt, nem reg hagytad abba a szoptatast, ilyenkor megint van egy hormonalis atallas, ami befolyasolhatja az ehsegerzetet is
    -masreszt, az uj eletmodra lehet, hogy a szervezeted furan reagal eleinte, ez varhato

    Szerintem semmit nem csinalsz rosszul, csak az atmeneti periodust "szenveded" meg
    Kitartas :)

  • 2009.08.23 22:30:03renege

    cozumel, köszi szépen. akkor igyekszem még kitartani egy darabig. no meg a lépcsőfokok számát növelni, hátha eljutok a fél adag barna rizsig is :))

  • 2009.08.24 10:11:49csutkababa

    renege
    Talán érdemes lenne a krómtablettát megpróbálnod. Csökkenti az éhségérzetet.

  • 2009.08.24 13:30:37Macskanya

    Hummusz... izraelből hoztak mindig jó nagy dobozzal a volt főnökeim... egy ideje nem ettem, mert még sok évvel ezelőtt egy féktelen buli utáni éhségemben betoltam egy literes doboz felét. Pitát lehet venni az erre szakosodottaknál és mélyhűtőben kitűnően eláll. Ez volt az én nagy balszerencsém. Amúgy imádom. :-D Akkor viszont szörnyen beteg voltam. Nem jó lelki bánatot kajával ellensúlyozni.

  • 2009.08.24 13:32:02Macskanya

    Jah, Baud, bocsi a helyesírásért. Tudom, földrajzi név pl nagy betű... már csak ilyen figyelmetlen maradok.

  • 2009.08.24 13:45:57baudolinA

    Macskanya,
    azért nem kell tőlem ennyire félni, nem harapok. :)

  • 2009.08.24 14:40:33hallohallo

    hm, nyam, hummusz.
    egyébként úgy tudom humusznak is írható, a törökből pl biztos így jön át. angolul sincs még egyértelműen kimondva a helyesírása.

    pitát lehet kapni rotschildban is, asszem két darab egy zacsiban.

  • 2009.08.24 15:21:28Macskanya

    :-D Dehogynem! :-DDD Na, jó...

  • 2009.08.24 15:29:36cozumel

    Macskanya

    sajnos, nekunk noknek szokasunk ez, hogy banatunkban jot zabalunk...es erdekes, sosem spenotbol vagy karfiolbol :D:D:D

  • 2009.08.24 15:30:37cozumel

    Amugy egyszer majd arrol is irok posztot, hogy mennyi veszely leselkedik egy kismamara/otthon levo anyara kaja ugyben. Sajnso nehez elkerulni a felesleges zabalasokat ... :S

  • 2009.08.24 15:30:47fannibébi

    Cozumel, nekem is kérdésem lenne, nem tudom, ilyesmivel van-e tapasztalatod. Az érdekelne, van-e esélyem fogyni, ha lóadag hormonokat kaptam lombik-ügyben (ennek már 5 éve) aminek köszönhetően jónéhány kiló felszaladt és azóta is ragaszkodik hozzám. Vagy ezt a hormonális dolgot nem tudom sporttal, kajával befolyásolni? Mondjuk, sose voltam nádszál, de az étkezéseim nem indokolják ezt a súlynövekedést...

  • 2009.08.24 15:49:47cozumel

    Fannibebi

    sajnos tudtommal a lobik be tud ugy kavarni, hogy nem elegendo a sport+dieta a fogyashoz, mert bizonyos hormonok alul vagy tulteljesitenek.
    A valaszt igazabol akkor kapod meg,
    -ha mar mindent megtettel az ugy erdekeben
    -kivizsgaltatod magad orvossal

    Jo hir, hogy gyogyszerrel ugyan, de altalaban helyre tudjak allitani a problemat.

    Egyebkent mit jelent, hogy sosem voltal nadszal? eros csontozatu vagy?

  • 2009.08.24 16:08:50fannibébi

    Cozumel, köszi a választ, sejtettem, hogy nem lesz egyszerű, de reménykedtem hátha...
    A nádszálat úgy értettem, hogy mindig is teltebb voltam, főleg "mellesleg" :)

  • 2009.08.24 16:31:46baudolinA

    hallohallo,
    törökül lehet, hogy lehet, azt nem tudom, én az arab verziót ismerem csak. Egyébként szerintem a 'humusz' változat azért nem túl szerencsés, mert az már foglalt.

  • 2009.08.24 16:48:24rita a felcser

    FAnni
    Milyen gyogyszer volt az?
    Es mikor voltal utoljara laborteszteken azota.
    Addig el se kezdd a dietat.

  • 2009.08.24 17:04:23fannibébi

    Ritának,
    GonalF injekció+Utrogestan, a beültetéseket magánklinikán végezték, és amikor többszöri sikertelen kísérlet után befejeztük a próbálkozást, ott senkit nem érdekeltek a kellemetlen következmények. Nem tudom, milyen tesztekre gondolsz, nem igazán értek hozzá, csak érzem, hogy nem oké - és ebből a súlyfelesleg csak egy probléma. Kértem, de se a nőgyógyászom, se a kezelőorvosom nem küldött hormonális vizsgálatra, az egyik a másikhoz küldött, azt mondták, bonyolult, drága, nálunk a közelben (kisváros) nem is végzik stb. Ja és mióma miatt még kaptam Decapeptylt.

  • 2009.08.24 19:44:50verkaverka

    Még a fentebbihez:
    Ó dehogynem cozu, én pont főzeléket szoktam zabálni nagyon nagy tételben, simán megeszem egy kiló zöldbabból a főzeléket egy délután mint más a csokit ki be járkálva a konyhából. Ez pont megment attól hogy 70 kiló legyek de a jelenség amúgy ugyanaz. :))

  • 2009.08.24 20:26:10kriszi

    Coz, én most épp lilahagymát nassolok magában (fárasztó napom volt, szükségem van egy kis vigaszra :D ) :))))))))))

  • 2009.08.24 20:30:28psyché

    en ahogy öregszem, egyre jobban a sos finomsagokert rajongok. a csokit is szeretem, de mar nem akkora a vonzerö. viszont a sajtokbol, salatakbol elegge be tudok pakolni. tudom, ez igy jol hangzik, de valahogy megsem fogyok. söt, most nyaron anyukameknal felszedtem vagy 3 kg-t, nem nagyon akar lemenni.:-((

  • 2009.08.24 20:31:27psyché

    en tegnap fokhagymat nassoltam. isteni volt, de sajnos utana elegge büzölögtem.:-)

  • 2009.08.24 20:44:31dodóó

    Verkaverka én is így vagyok a főzelékkel.
    Cukorborsó,krumplifőzelék jöhet bármikor.
    Mindkettőt fokhagymásan csinálom,a krumplisba teszek tejfölt és ecetet is.

  • 2009.08.24 20:57:03kriszi

    No jó, belefér, hogy néha bűzölög az ember... viszont elsőrangúan egészséges, igaz, Coz? :)

    Dodóóó, nekem a borsó jöhet simán magában, főzőlevével együtt, nálam csoda, ha eljut a főzelékké lényegülésig :)

  • 2009.08.24 21:03:11dodóó

    A karfiol és a tökfőzelék is jöhet.

  • 2009.08.24 21:11:04rita a felcser

    Az utrogestan az progesteron.A progesteron nem segit e dietanak,vizesit,almosit, ehesit butit.(sportorvsok mondjak,hogy a noknek a menstruacio elso feleben amikor az osztrogen van tulsulyban,megy az edzes,a progeszteronos masodik feleben nem megy.)

    A meddosegenel gyakran a pajzsmiriggyel is gond van.meg volt nezve?
    PCOS-s ki volt zarva?(nem ulrtahangrol van szo)
    Insulin-rezisztancia?
    Terheleses inzulin teszt?

    Szerintem pont csinald Cozumel dietajat,tanulj meg rendszeresen enni,es ugy fozni,ahogy mondja. Naponta egy ora intezniv seta,monoton legyen,ez ingyen van.
    Ez el kene inditsa a a fogyast.Ha tul lassu,vagy nem megy sehogy sem,akkor menj a bodybuilder.hu-ra az alapismeretekhez ott vannak dietas tippek,de azok a dietak nem ennyire kellemes mint a Cozumele,mert monotonabb.De hasznal,az biztos.
    Nehogy dietetikushoz fordulj,mind idiota.
    AH endokrinologust latsz ,tartsd be a gyogyszeres kezelest,de a dietas tanacsokat vedd Cozumeltol es a bodybuilder.hu-rol,oszinten,tapasztalatbol mondom,hogy az atlag orvos tokhulye a dietas tanacsaival.Eleg a testukre vetni egy pillntast.

  • 2009.08.24 23:37:08fannibébi

    Köszi a tanácsokat, megnézem azt az oldalt, már nagyon itt az ideje a változásnak.

  • 2009.08.25 23:41:25clarissima

    Cozumel, nekem is van egy kérdésem. Én úgy fogyok, ált. szülés után, hogy este nem eszem, sőt, inkább délután 4-5 körül eszem utoljára, utána semmi, esetleg 1-2 paprika, paradicsom, mandula, ilyesmi. Előtte viszont mindent bele, édesség főleg reggel, de előfordul délután is. Különben sikeres, heti kb fél kilót fogyok. Szerinted ez baj, egészségtelen, jojó, vagy rendben van?

  • 2009.08.26 02:35:31cozumel

    Clarissima

    a kerdes az, hogy mit csinalsz du. 4-5 utan, illetve, hogy mikor fekszel le.
    Ha este jarsz tornazni, vagy olyankor kell valami nehezebb fizikai megterhelest jelento munkat vegezned, akkor nem szerencses, ha nincs megfelelo energiabevitel.
    Valoszinuleg ha ez lenne a helyzet, nem is birnad kaja nelkul, egyszeruen rosszul lennel az ehsegtol.

    Masreszt, az is fontos, hogy mit jelent korabban a "mindent bele". Nem baj, ha belefer neked az edesseg de. es du. is, ha mellette megfelelo mennyisegben es aranyban eszel taplalo eteleket, szenhidratokat, zsirokat es feherjeket is.

  • 2009.08.26 07:58:16clarissima

    Cozumel. Hát tényleg nem végzek ilyenkor megerőltető fizikai munkát, "csak" a gyerekekkel vagyok, azután olvasok, vasalok, pihenek. Napközben pedig elég egészségesen eszünk, nagyjából az általad is leírtak szerint, különbség csak az édesség, de az is minőségi, tehát például jó csoki, házi gyümölcssorbet. Sok zöldség, húsok, nem rántunk semmit, sok vizet iszunk.

  • 2009.08.26 14:20:46clarissima

    Ja, és kérdésedre válaszolva este 11 körül fekszem. Szóval mit gondolsz? Ha működik, mehet? VAgy végzetesen elszúrok valamit? Gondolom az fontos, hogy ha elérem a kívánt testsúlyomat, akkor azért ne ugorjak fejest a hűtőbe késő este nagy örömömben. Amúgy kezdem szinte élvezni az esti éhséget, ha véletlenül, mondjuk vendégek miatt vacsorázom rendes adagot, alig tudok elaludni, olyan nehéznek érzem magam.

  • 2009.08.26 16:37:11cozumel

    Clarissima

    szerintem semmi gond, ha igy megszoktad, nincs hianyerzeted, nem szenvedsz, akkor neked ez mukodik.
    Igen, az fontos, hogy ha elerted a kivant testsulyt, akkor se csapj bele nagy esti lakomazasokba :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta