SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Kenyér és cirkusz a népnek

2009. augusztus 20., csütörtök 09:59

Ma ünnepi hangulatba borul az ország, Szent István napján nemcsak az államalapításra emlékezünk, hanem az új kenyér ünnepe is egyben. Olyan szépen hangzik ez, hogy kár is arra gondolnunk, az emberek többségének valóban nem kell egyéb, mint a kenyér és cirkusz, ahogy ezt már az ókorban is remekül látták az uralkodók. Tulajdonképpen nincs ezzel semmi baj, én is szeretem a sört, a kenyeret, igaz, a cirkuszt nem annyira, de a tűzijátékot például nagyon, ráadásul nem is kell ezért felmennünk Pestre sem, ugyanis országszerte, így itt, Balatonon is sok helyen röpítenek rakétákat az égbe. Ha Pesten lennénk, most biztosan nyakamba akarnám venni a várost, hogy kirakodóvásárba vigyem a gyerekeket, meg vízi és légi parádéra és koncertekre. Közel egy évtized szülősködése azonban annyi tapasztalatot adott, hogy az ilyenkor normálisnak tekinthető kánikulában ez egy viszonylag nem annyira szórakoztató egyveleg. Az egyiken túl sokan vannak, a másik túl drága, a harmadikon nem látunk semmit, csak izzadó hónaljakat, a negyedikre pedig minden gyerek elalszik. Nos, kérem, ilyen egy igazi bepunnyadt anyuka, ugyanis a gyerekek minden előbbi probléma mellett imádják az összes programot.

BUDAPEST

Budavári Palota

Ha augusztus 20, akkor az origó nyilván itt van, a Mesterségek ünnepére legalább egyszer mindenki eljutott már. A négy nap alatt a különböző mesterségek portékáit nemcsak megvásárolhatjuk, hanem betekintést nyerhetünk azok hagyományos elkészítésébe is. Ezen kívül egész napos gyerekprogramok, néptáncbemutatók és gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. Csütörtökön Szalóki Ági énekli a közönségnek Hallgató című műsorát 17:00 órakor, szombaton a Kaláka zenél kicsit később, 20:30 órakor, vasárnap pedig a Kerekes Band lép fel 19:00 órai kezdettel.

Kossuth tér

Kenyérfeszivál lesz csütörtökön 11:00 órakor, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével. Megismerkedhetünk a kenyérsütés fortélyával, különböző népi játékokon vehetnek részt a bátor jelentkezők, valamint finomabbnál finomabb kenyereket kóstolhatunk meg.

A38 Hajó

Földön, vízen, levegőben, egyszóval mindenhol várják a városban a gyerekeket is jobbnál jobb programokkal, az A38 Hajón történetesen a vízen. Csütörtökön, 20:00 órakor a Tetőteraszon, a Mesehajó, a Magyar Mesezenekar lép fel, valamint Mikola Péter és a Buborék együttes is. A belépő 1.500 forint. 10:30 órakor a 100 Folk Celsius születésnapi koncertjét hallgathatják a gyerekek.

Magyar Vasúttörténeti Park

Szombaton 10:00 órától vasárnap 18:00 óráig Európai Kerti Vasutak Találkozója és Kiállítása lesz a parkban, idén harmadik alkalommal. A működő kismozdonyok mögé felülhetnek a gyerekek, s kipróbálhatják, milyen utazni régen elfeledett járműveken.

VIDÉK

Szolnok

A Szent István napi rendezvényen a Kolompos együttes fellépésével kedveskednek a szervezők a gyerekeknek, 11:00 órai kezdettel csütörtökön. Lesz ezen kívül Ghymes koncert, utcabál és tűzzsonglőrökkel is találkozhatunk.

Ajka

Az Ajkai Nyári Fesztivál keretében, melyet harmadik alkalommal rendeztek meg, egész napos zenei programok várják a közönséget. Csütörtökön olyan neves fellépők érkeznek a fesztiválra, mint Bangó Margit és Bródy János is, este pedig 22:00 órakor tűzijáték is lesz.

Keszthely

Csütörtökön 08:00 órai kezdettel, IV. Keszthelyi Burgonya Fesztivál lesz, paprikás krumpli főzőversennyel. Ezen kívül a vendégek kóstolót is kapnak, valamint egy traktorkiállítás is lázba hozza majd az egybegyűlteket.

Székesfehérvár

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál 20-án zárja be kapuit, hiszen 15-től várta remek programokkal a látogatókat. 19:00 órakor jelmezes felvonulással, 20:00 órakor fesztiválzáró műsorral, valamint 22:30 órakor tűzijátékkal készülnek a szervezők.

Balatonmáriafürdő

A kenyér ünnepén a helyi szabadtéri színpadon az István a Király című rockoperából láthatunk és hallhatunk részleteket, este pedig velem együtt csodálhatjátok meg a 22:30 órakor kezdődő tűzijátékot.

Pécs

A Mediterrán Hangulatok Fesztiválján – hiszen tudjuk, hogy Pécs mediterrán város- családi és ünnepi programok lesznek, csütörtökön 13:00 órakor a Zengő Együttes lép fel, a Barbakán Várárokban, pénteken és szombaton pedig gyerektáncház lesz 12:00 órakor.

Őriszentpéter

Vándor vurstli lesz a Malomudvarban pénteken, 14:00 órai kezdettel, ahol a szervezők a hagyományos vásári és népi mutatványosok szokásait és műsorait elevenítik fel.

Nyíregyháza

Sóstófürdőn a Sóstói Múzeumfaluban KGST Party lesz szombaton, 08:00 órától. Egész nap vetélkedők, kézműves programok, ügyességi játékok és kézműves vásár várja a látogatókat, valamint felvonulás is lesz rendőri felvezetéssel.

Kecskemét

A Hírös Hét Fesztivál idén 75 éves, ebből a számból pedig látszik, hogy az egyik legrégebbi fesztiválunk egyike. Az augusztus 17-től 24-ig megrendezésre kerülő fesztiválon kézműves foglalkozások, népi vásár, gasztronómiai bemutatók, valamint különböző koncertek és szórakoztató programok várják a látogatókat.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Még mindig Balaton, még mindig nyár-hangulat, kicsit úgy érzem, soha nem megyünk haza. Sőt, már lassan nem is akarok, titkon átsuhant az agyamon, hogy le kéne költözni, sokkal nyugodtabb itt minden. De az iskola vár minket, meg az ovi is, így lassan, persze nem sietjük el, visszatérünk a fővárosba. Ha ti már Budapesten vagytok, vagy még mindig, és van olyan perverziótok, hogy Madonna koncertre akartok menni, akkor már biztosan van is jegyetek szombatra, 22:00 órára a Kincsem Parkba. A Corvintetőn szombaton Budapest Bootleg Banzaj lesz, a Budapest Jazz Clubban Tilos Summer Jam lesz 23:00 órától.

Ha pedig gyerekmentesen szeretnétek utazni egy picit, itt a legjobb alkalom, hiszen nemcsak akciós utakkal vannak tele az utazási irodák, hanem lelkiismeret-furdalás nélkül otthagyhatjuk két-három napra a gyereket a nagyszülőknél, hiszen egész nyáron szórakoztattuk őket, a szabadság pedig nekünk is jár. Ha nem akartok messze menni, gyertek ki Kisorosziba, a szigetcsúcsra velünk, ahol nincs se víz, se WC, de mi így is remekül szórakozunk a sátorozás közben.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Lacikonyha miatt pereli a Miniszterelnöki Hivatalt - 2010.03.31.
100 millió forint kártérítést kaphat, amiért háza előtt buliztak augusztus huszadikán.

KOMMENTEK

 • 2009.08.20 11:21:31Subbantósdi

  Na mi is kisétálunk délután a Városligetbe, mert ott ilyenkor van mit nézni, a gyerekeknek is kell az izgalom és végsőképp ott van játszótér is. :o)

 • 2009.08.20 11:23:42Subbantósdi

  A férjem meg előtte, a kenyér-ünnep tiszteletére megsüti nekünk itthon a nagy tepsi töki pompost.:o
  )

 • 2009.08.20 12:32:25BlackCat

  Programok még vidékre:
  Debrecen: Virágkarnevál 20.00-23.00-ig virágkarnevál esti fényben, tüzijáték, utcabál

  Hortobágy: Hídi vásár, eégszen vasárnap estig
  Vasárnap egyébként 16 órától a Csík zenekar ad koncertet.
  Minden nap műsoron lesz a Szeredás népzenei együttes.

 • 2009.08.20 13:34:20Mírmúr

  Szombathelyen a Savaria karnevál ma kezdődik,van minden féle program gyerkőcöknek is.

 • 2009.08.20 13:45:56neménfingtam

  ..... ha a tömegben mellettem állnál.

 • 2009.08.20 22:02:40normama

  Savaria Karnevál, egészen vasárnapig:-)))) Babakocsik százszám, önjáró kiskölykök síppal-karddal.... Meg pocakkal is jópáran.

 • 2009.08.21 09:08:30Subbantósdi

  ...hát voltunk a Városligetben, kora délután és semmi programot nem láttunk, amire annyira vágytunk és tavaly elkerülni sem tudtuk volna (kenyérünnep a Mezőgazdasági Múzeum körül pl.), ha akartuk volna... :o (

 • 2009.08.21 09:12:19BlackCat

  Mi meg Dbben voltunk a tüzijátékon meg előtte megnéztük (hát ez túlzás, mert csak itt-ott láttuk) a virágkocsikat.
  Rengetegen voltak. És milyen türelmetlenek és morgolódók és beszólogatók, ahhhh...

 • 2009.08.21 13:22:44sztroberi

  ma este Velencén a város születésnapja alkalmából lesz tüzijáték illetve koncertek, ezzel párhuzamosan Agárdon zajlik a kenyérfesztivál, hétvégén pedig szintén Velencén lesz két fesztivál: a Rigó Jancsi és Retro fesztivál.

 • 2009.08.21 14:09:12szövetszöcske

  blackcat, én ugyanazt a tüzijátékot néztem tegnap este a kölökkel, és nekünk bejött. a virágautók is olyan aranyosan trék voltak, amikor süsüsárkány szelektív petpalack gyűjtésre oktatja a királyfit, meg amikor szellemvasút stílusú bocskai a hajdúk helyett a táncoslányok fenekét bámulja meg ilyesmik. a tömeg meg pont olyan menő volt mint egy rockkoncerten, bementünk a sűrűbe a tér közepére, szereztem a kölöknek vip helyet egy betonkuka tetején, onnan nézte a tüzijátékot végig tátott szájjal.

 • 2009.08.21 14:56:19BlackCat

  szövetsz.
  nekünk is bejött, akár minden évben megnézném délelőtt is és este is tüzijátékkal együtt.:)
  Csak a körülöttünk lévő emberek morgolódtak. És ez úgy elszomorított, de a látvány kárpótolt mindenért. A tátott száj itt is megvolt, bár mi már jócskán nagykorúak vagyunk.:D

 • 2009.08.21 21:26:02Magenta

  Nem is tudom, kritizáljak-e vagy sem? :)

 • 2009.08.21 22:11:59Silverveil

  BlackCat,

  Min morgolódtak egy tűzijáték/virágkarnevál alatt?

 • 2009.08.22 09:00:03BlackCat

  Silverveil
  talán a tömegen. Voltak vagy ketten.:D

  Magenta
  sztem kritizálj nyugodtan.:)

 • 2009.08.22 12:06:29dodóó

  Mi Siófokon voltunk.23-kor kezdődött a tűzijáték.
  Szép volt.Viszont:Vettem a lánynak főtt kukoricát a strandon 260ft-ért.Másodjára mikor megyek hogy kérek még kettőt azt mondta az árus 940ft.Nem kértem.Volt akinek 500 pénzbe került 1db.
  20.-án a parkolók ingyenesek voltak.(máshol is?)
  Babakocsis találkozónak is jó lett volna mert a tűzijáték után elég sokan ültek le a pár hetes hónapos babával koncertet hallgatni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta