SZÜLŐSÉG

Utcán szülte meg gyerekét, mert a mentő nem akart kimenni érte

2009. augusztus 19., szerda 09:00 |

Úgy tűnik, ha szülésről van szó, más országok asszonyai is tudnának nekünk olyan történeteket mesélni, amitől égnek áll a hajunk. Nemrégiben Nagy-Britanniában egy terhes nő azért hozta világra a gyermekét a járdán, mert elutasította a mentő a hívását. Kislánya, aki a Mariah nevet kapta, végül kórházon kívül, a járdán született meg, egy járókelő segítségével, mielőtt a mentőcsapat megérkezhetett volna.

A háromgyermekes édesanya, Carmen Blake azután kérte meg a szülésznőjét, hogy hívjon mentőt a számára, miután váratlanul indult be a szülése a negyedik gyermekével. A 27 éves asszony állítása szerint a mentő visszautasította a kérését, s azt mondták, vegyen egy forró fürdőt, majd sétáljon 100 métert az otthonához közeli leicesteri Royal Infirmary kórházba.

A kádban aztán ráébredt az asszony, hogy hamarosan megszületik a baba, s úgy érezte, hogy nem képes még kijönni sem onnan egyedül. Visszahívta tehát a szülészeti osztályt, hogy küldjenek egy mentőautót hozzá azonnal. A szülészet válasza az volt, hogy nem küldenek mentőautót, valamint, hogy kilenc hónapja volt arra az asszonynak, hogy megszervezze a fuvarját.

A tapasztalt édesanya tudta tehát, hogy egyedül kell kiszállnia a kádból és meg kell próbálnia eljutnia valahogy a kórházba. Ráadásul a barátainak sem volt ötlete, hogy mit csináljon, neki pedig egy dolog lebegett csak a szeme előtt, tudta, hogy a baba hamarosan megérkezik, ezért valahogy ki kell jutnia a házból.

„ Azt gondoltam, ha átmegyek az úton, valaki biztosan képes lesz segíteni rajtam. Aztán, amikor elhagytam a házat, azt vettem észre, hogy nincs körülöttem senki.”- nyilatkozta Carmen Blake. Végül, Ms Blake-n egy gyógytornász segített, aki a szülő nő mellett ment el, munkába igyekezve. Tárcsázta a 999-et, segített világra hozni a pici Mariah-t, mialatt arra vártak, hogy a helyszínre érjen a mentő, még a köldökzsinórt is segített eltávolítani a baba nyakáról.

Az utcán szült nő nem sok mindenre emlékszik a történtekből, csak arra, hogy megszületett a kislánya, aztán kiérkezett a mentő és végül a szülésznő is. „Csak szerencse, hogy a gyógytornász ott volt.” vélekedik Carmen Blake, aki a szerencsés befejezés ellenére feldúlt. Felháborította, hogy azt mondták neki, menjen be saját maga a kórházba, hiszen ő egy tapasztalt anya, pontosan tudta, hogy nincs ideje bemenni már.

A University Hospitals of Leicester NHS szóvivője azt nyilatkozta, csalódottak, hogy Ms Blake nem elégedett a javaslatokkal és kezeléssel, melyben részesült. Természetesen minden panaszt megvizsgálnak majd. „ Örülünk, hogy Ms Blake és a kislány is a egészségesek és mindketten jól vannak.”

Minket persze nem vigasztal, hogy máshol sem sokkal jobb a helyzet, mint nálunk, ha pedig megpróbáljuk humorral kezelni a szituációt, eszünkbe juthat az is, hogy íme, egy szülés, mely az otthoni és a kórházi szülés közötti állapotot tükrözi.

(Forrás: dailymail.co.uk)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.19 10:10:55Farkasokkal táncoló

  Hát pedig van villámszülés, bár nem jellemző.
  Anyám mesélte, hogy velem ugye nagyon megszenvedett (lábtartásos farfekvés, úgy nyomtak ki belőle a végén), így arra számított, hogy az öcsémmel is elhúzódik a dolog. Reggel érezte a fájásokat, de azért szép kényelmesen mentek a kórházba, sőt előtte még valami közeli helyen meg is reggeliztek az apámmal, aztán be a kórházba.
  Apám leadta őt a szülészeten, aztán legyalogolt a lépcsőkön, és ment haza. A kapuból meg utánakiabált a portás, hogy hé, magát hívják Pandacsöki Boborjánnak ??? Mert akkor jöjjön vissza, fia van!

 • 2009.08.19 10:11:00másutt

  "A cikkből még az érthetetlen számomra, hogy barátai vagy a férje miért nem vitte be kocsival a kórházba."
  Az atment, hogy 100 meterre volt a lakasatol a korhaz??????

 • 2009.08.19 10:14:18szivecskevirág

  Fájásoknál 100 méter sok-főleg a végén.Próbáld ki.Mellesleg ha "csak "100 méter előbb miért nem ment át.

 • 2009.08.19 10:19:45manka78

  Én még itt szegény kisvárosunkban olyat nem hallottam, hogy a mentős visszautasította volna a hívást.

 • 2009.08.19 10:22:29másutt

  szicskevirag valamiert nem erted a dolgot.
  NEM ENGEDTEK be a korhazba. ne mehetett at elobb.
  neki is azt mondtak, mint nekem, hogy menjen egy meleg furdobe.
  az angol korhazba NEM MEHETSZ BE, amikor megkezdodik a szules.
  ezenkivul azert pl kocsival atmenni az Ulloi uton a Nagyvarad terrol sem olyan sokkal egyszerubb, mint gyalog...

 • 2009.08.19 10:23:12drlucifer

  Másutt!
  Nekem átment. Ezzel azért nem kötekedtem, mert nekem pl. olyan fájásaim voltak, hogy ha cibálnak, se akartam volna sétálni. 1m-t se, nemhogy 100-at.

 • 2009.08.19 10:27:24huncut_kata

  Rokonnak annyira gyors volt a szülése, hogy már a mentősök sem mertek vele elindulni, úgyhogy ott született meg a 7. emeleten (semmi előjel, egyszercsak elmenet a magzatvíz, már épp indultak le a taxihoz, amikor érezte, hogy itt a vég, szinte szétrepedt az alja, és majdhogynem kint volt babó feje). Szerencsére minden rendben ment, ők lettek a lakótelep sztárjai (pláne, hogy miattuk állt 3 mentő - egy sima, egy Czerny és egy ügyeletes - a ház előtt, el se kerülhették volna a feltűnést)

 • 2009.08.19 10:33:39szivecskevirág

  Valóban nem ismerem a londoni körülményeket. Ha másutt-nak jó , elnézést kérek.
  Sajnos, azt hittem, hogy olyanok körülmények, mint Németországban. Vagy, mint nálunk.

 • 2009.08.19 10:33:46kermi

  Ez kb. olyan szintű megnyilatkozás volt a kórház szóvivője részéről, mint a mi kormányszóvivőnké volt még maléves korában, miszerint örüljenek a sztrájkolók, hogy luk van a fenekükön. Ja. Oszt anyád hogy van?

 • 2009.08.19 10:38:13manka78

  másutt! Segítesz nekem?

 • 2009.08.19 10:38:23Subbantósdi

  Elképesztő!:o( Szerencsés az anya és a gyereke is, hogy nem lett semmi bajuk...Nekem tiszta sötét afrikai vagy ázsiai érzésem lett ettől az eljárástól, amit a kórház produkált. :o(

 • 2009.08.19 11:42:30SSW

  Miért kell kórházban szülni? Nem tudta volna otthon vilgára hozni a gyerekét? Muszáj volt kórházba menni? Egyedül nem tudta volna megszülni? A gyógytornász sem császározta meg az utcán. Ha nem indul el otthonról, akkor háza falai között szüli meg a gyerekét, nem volt kezdő. Ez olyan nagy tragédia lett volna? Bár így sikerült bekerülni az ujságba.

 • 2009.08.19 11:43:53Zahara

  Miért, Subbantósdi? Szültél már Afrikában vagy Ázsiában?

 • 2009.08.19 11:46:12Zahara

  SSW, te megalol vagy. Honnan tudta volna előre, hogy milyen lefolyású lesz a szülés? Vagy szerinted már teherbe eséskor elhatározta, hogy valahogy bekerül a hírekbe? Sőt, talán mind a négyet ezért szülte, csak az első 3 terve befuccsolt? Bruhahaha.

 • 2009.08.19 11:53:42nyúlmama

  "Miért kell kórházban szülni? Nem tudta volna otthon vilgára hozni a gyerekét"

  Mert nyilván nem akart otthon szülni.
  Atyaég, most megint jön majd az osz istenítése?

 • 2009.08.19 11:57:40tildy:)

  "2009.08.19 10:33:46kermi

  Ez kb. olyan szintű megnyilatkozás volt a kórház szóvivője részéről, mint a mi kormányszóvivőnké volt még maléves korában, miszerint örüljenek a sztrájkolók, hogy luk van a fenekükön. Ja. Oszt anyád hogy van?"
  Nos én vele napi kapcsolatban álltam, korrekt embernek ismertem meg.

  A malévos dolgozókról meg annyit, hogy magyar viszonylatban sokan elég jól fizetettek ott.
  Légiiránytók pl ezelőtt 5-6 évvel is 500 ezer-1 millió forint közötti összeget vittek haza, satöbbi.
  Szóval ja, azért valamennyire érthető ha valaki azt mondja, nem kéne sztrájkolni...

 • 2009.08.19 12:12:33pepikebaba

  Nekem a 2. elég gyors lefolyású volt, elfolyt a magzatvíz, szóltam a szülésznőmnek, mondta, hogy ilyenkor azonnal be kell menni. Bementünk, se fájás, se semmi, az ügyeletes doki azt mondta, teljesen zárt a méhszáj, kizárt, hogy magától beinduljon, majd másnap reggel beindítják, de Magyarországon elfolyt magzatvízzel bent tartanak. Férj haza, én kaptam egy ágyat, és amikor átöltöztem, azonnal indultak a 2!!! perces fájások, de a kutya se törődött velem, alig akartak megvizsgálni, hogy ennyi idő alatt úgysem tudok kitágulni. Mert ezt kívülről annyira lehet látni. Másfél óra múlva már aktívan cicizett a kisfiam, a dokim és a szülésznőm a baba kibújása előtt pár perccel érkezett meg, mivel elég későn vizsgált meg újra az ügyeletes, és ő maga is nézett, hogy 9 ujjnyi. Egy szülés lefolyását senki sem tudja még menet közben sem megjósolni, ahogy azt sem, adódik-e időközben olyan probléma, ami azonnali császárt igényel, és amit egy parkban sétálva egy vajúdó nő nem érzékelhet (köldökzsinór a nyakon, nem fér ki, elakad, oxigénhiány, stb.). Szerintem felelőtlen az angliai hozzáállás, és örülök, hogy itt legalább inkább bent tartják az embert, ha akarja, ha nem.
  másutt: Egyébként sem hiszem, hogy minden kórház stresszes lenne, vagy hogy rögtön le kéne feküdni, egyre több helyen van vajúdó, káddal, fürdővel, bordásfallal, labdával stb. az állami kórházakban is, ahol azonnal van orvosi segítség, ha kell. Egy szülészet hangulata sosem ugyanaz, mint a sebészeté. Egy parkban bizonytalanságban hagyva is elég stresszes tud lenni. A 4. gyerek meg már gyorsan szokott jönni.

 • 2009.08.19 12:31:01IrishOak

  tildy:)
  "A malévos dolgozókról meg annyit, hogy magyar viszonylatban sokan elég jól fizetettek ott.
  Légiiránytók pl ezelőtt 5-6 évvel is 500 ezer-1 millió forint közötti összeget vittek haza, satöbbi."
  Hmm- ha jól ismered a szóvivőt, akkor azt is tudnod kéne, hogy a légi irányítók NEM malévesek:-DD
  de hogy jön ez a kövönszüléhez... ahogyan Besenyő Pista bácsi mondotta volt: az utca hideg kövezetére:-DD Egyébként a baby nagyon helyes:-))

 • 2009.08.19 13:12:45VVICC

  SSW

  Geréb Ágnesnek meg Nobel-díjat mi?

  hülye

 • 2009.08.19 13:18:22tundee

  Ezért jönnek haza a Nagy-Britanniában élő magyar nők szülni!
  Persze lehet fikázni az itthoni viszonyokat is, hiba van bőven, de nem a brit egészségügy kell, hogy a példaképünk legyen, ez szerintem mindenkinek tiszta, főleg annak, aki gyerekkel élt kinn Angliában.

 • 2009.08.19 13:33:03huncut_kata

  hát a légiirányítók legyenek is megfizetve, elég sok múlik rajtuk

 • 2009.08.19 13:44:31Cyr

  zoxó: "Könyörgöm, negyedik gyerekét szülte! Azért az általában gyorsan megy."

  Vagy nem. Persze én csupán a saját tapasztalatomra támaszkodhatok...

 • 2009.08.19 13:54:36baudolinA

  Cyr,
  nálunk a harmadik (utolsó) volt a gáz. Szerény Személyemben. :D

 • 2009.08.19 13:56:28Edinbogyo

  mazsola84:
  Bodzanak hivjak, nincs hivatalos nevnapja, mi hataroztuk meg, mikor legyen. Ez volt az eljegyzesunk napja, kapcsolatunk egyik legszebb napja[romantikus, Eiffel-torony legteteje;)],innen jott:)

 • 2009.08.19 13:58:00Edinbogyo

  tundee, en nem ismerek senkit, aki hazament volna.sot, mivel minden korhaz bababarat, es nincs tullihegve a dolog, meg nem is csaszaroznak, fogadott orvos sincs, anelkul is elsoosztalyu ellatast kapsz.En semmi penzert nem mentem volna haza, raadasul otthon tuti megcsaszaroztak volna, tok feleslegesen..

 • 2009.08.19 13:59:17Edinbogyo

  Amugy Skociaban taxi is elvisz a korhazba, nem tudom, ott, ahol a no elt, mi a helyzet. En akkor hivtam volna egy taxit...mostmar bankkartyaval is lehet fizetni a taxiban..

 • 2009.08.19 13:59:29Magenta

  baud, én meg egy negyediket be se mernék vállalni, mert csak elveszteném valahol az eddigiek tekintetében. :)

 • 2009.08.19 14:04:05cidre

  Edinbogyo, én ismerek, de nem akarok ebbe a vitába belemenni, szerintem mindkét - angol és magyar - terhesgondozásban vannak jó és rossz dolgok egyaránt.

 • 2009.08.19 14:25:24Edinbogyo

  cidre, ez igy van:)
  Nekem jo tapasztalatom volt a szulesnel, meg igy is, h varnom kellett.Orultem, h nem kell allandoan orvoshoz jarkalni mindenfele vizsgalatokra.Ha baj van, azt ki tudjak szurni az esetek tobbsegeben, mondjuk nem szeretnek a kisebb csoportba tartozni egy kesobbi babaval..egy uh van pl, es nincs semmi nogyogy.vizsg.meg a 36.heten bementunk, mert azt hittuk, a magzatviz folyik, akkor megvizsgaltak kedvesen.
  Ez a dolog attol is fugg szerintem, mit akar a no, hogy vegig figyeljek, minden oke-e, vagy rabizni a termeszetre.mindkettoben van rossz.a legidealisabb szerintem a ketto kozott lenne.

 • 2009.08.19 15:51:48Bambano

  Azért azt mondani, hogy "sajnáljuk, hogy nem elégedett a szolgáltatásunkkal" mikor nem is volt szolgáltatás, pofa kell...

 • 2009.08.19 16:02:08RAMBO

  Bodza...

  "Róland! Jól kibaszott veled az apád ezzel a névvel!"

 • 2009.08.19 16:13:31másutt

  manka: "másutt! Segítesz nekem?"
  barmiben. mizu?

  tundee: "Ezért jönnek haza a Nagy-Britanniában élő magyar nők szülni!"

  en Londonban ennek az ellenkezojet tapasztalom, gyanusan sok terhes magyar no koltozik oda. tenyleg.
  a jatszohazunk tele van magyar kisbabakkal! :D

  neke 100% bejott a bekenhagyos rendszer, ahol nem paraztatnak, nem basznak le semmiert, akkor sem, ha 25 kiot hizol, nem akarnak kiirni de ha baj van ugranak.

  semmi penzert nem jottem volna Magyarorszagra szulni, mar csak azert sem, mert nincs mar magyar TB-m.

 • 2009.08.19 16:20:55flea

  Leicester nem kisváros...

  Angol-magyar összevetésről annyit, hogy mindkét helyen attól függ, melyik intézményben látnak el, és kicsoda. Mindkét országból tudnék rémtörténetet meg példaértékűt is mesélni. Az átlag színvonal viszont, azt hiszem, itthon jobb.

 • 2009.08.19 16:30:00tildy:)

  "2009.08.19 13:33:03huncut_kata

  hát a légiirányítók legyenek is megfizetve, elég sok múlik rajtuk"
  Oké de nettó 500 ezer forint 1 milliós fizetés esetén én nem hisztiznék, hogy jajj de keveset kapok.

 • 2009.08.19 16:32:46bes3

  elsö gyerekkel lassu kórházi tágulgatás mellett nulla fájással jutottam el a kitolásig.
  A második fájásnál kinn volt a fejebúbja

  NB-ban a telefonig nem jutottam volna el, nemhogy az utcára, persze ez nekik nem számít, hibaszázalék. :)

 • 2009.08.19 16:42:21hufnagel@citromail.hu

  másutt
  " "A cikkből még az érthetetlen számomra, hogy barátai vagy a férje miért nem vitte be kocsival a kórházba."
  [b]Mondjuk hogy nincs neki férje ... akkor mi van?[/b]
  Az atment, hogy 100 meterre volt a lakasatol a korhaz??????"
  Kellett már mondjuk nagyon huggyoznod és akkor még legalább száz méter a klotyó? Kibírod?

 • 2009.08.19 16:49:56másutt

  oy, azt nem en irtam, hanem
  2009.08.19 10:09:19 szivecskevirág
  en is csak ideztem, erthetetlenul, kiakadva.....
  ;)

 • 2009.08.19 16:53:52másutt

  "ertetlenul" akarommondani, na, a hibaim ugyanolyan magyartalanok, mint mindig, 3 het utan is. :(

 • 2009.08.19 22:59:51manka78

  Másutt! Köszi, csak közben "elkerültük" egymást. H segített, de azért köszi.

 • 2009.08.20 14:19:09jazmine

  Írtam már párszor, h mindkét szülésem gyors volt: első 3 óra, második 2. Az első fájástól a stoppolásig, ennek köszönhetően nem volt borotválás-beöntés, mert mire beértem, már nyitva is voltam, magzatvíz elfolyva, 3 perces fájások, a másik szülésnél a férjem és a doki épp hogy beértek a kitolásra.
  Node először nem tudtuk, h ez ilyen gyors, ha nem hívok mentőt a 3. fájásnál (mikor elment a magzatvíz), nem biztos, h beérek időben, az amúgy gyalog 10 percre lévő klinikára...

 • 2009.08.20 15:45:02Anouk1

  hogy 9 honapja volt megszervezni a fuvart?? pofanvagni aki akar ilyet GONDOL! nem tok mindegy? segitsegre van szuksege valakinek aki beleesett egy godorbe, annak se mondjak hogy neztel volna a labad ele, nem megyunk ki...

 • 2009.08.20 20:19:03glad az egyetlen

  Ha ez Magyarországon lett volna, mekkora anyázás lenne és közben magasztalnák a holland, brit és szomáliai rendszert....

 • 2009.08.20 20:36:20nyúlmama

  Ühüm,Glad,tényleg nem árt éha ilyet is olvsani- ezzel együtt szörnyű, ami történt, ha jó vége is lett- mert vannak, akik szerint csak nálunk vannak rémségek, máshol bezzeg minden gyönyörű, probléma egy szál se.

 • 2009.08.20 23:01:59glad az egyetlen

  másutt

  Nagyon véded a rendszert, nekem ez már túlzás is, hogy ha tojnak valaki fejére az neked a toleráns békénhagyás, "nem baszogatást" jelenti.
  Ez így ferde.
  Majd akkor hagyjanak békén ha én kérem!
  Ha akkor hagynak békén, amikor segítséget kérek az szimpla cserbenhagyás és nem jófejség!

  Nincs mit szépíteni: Járdán szült meg mert olyan a rendszer.
  Nem véletlen, nem emberi mulasztás vagy hiba hanem szerintük ez így működik jól és ezen nem változtat az hogy valaki segítséget kér.

  Amúgy első gyereknél nekünk is kb 100-150m volt a kórház és nagy naivan mi is úgy döntöttünk, hogy majd begyaloglunk (nem volt kocsink).
  Aztán jöttek a fájások és ment a telefon a barátnak, hogy jöjjön a kocsival (ha mentőt hívok az is kijött volna).

 • 2009.08.20 23:33:36Farkasokkal táncoló

  Glad,
  hát ez az. Én ugye - mint köztudott - nem most szültem, de már máshol is megírtam, hogy akkoriban nem volt szempont a kórházi ágy. Az volt a menü, hogy amint elindul a szülés, mondjuk elemgy a nyákdugó és 10 perces fájások vannak, akr irány a kórház, és mindekit felvettek. Volt olyan nő aki 48 órát volt benn, és igaz, hogy az első 42 órát átlébecolta, meg társalogta, de addig békén is hagygták... de ha szólt az ügyeletes szülésznőnek, az azonnal megvizsgálta és vagy visszairányította a vajudóba vagy a kürterembe (kórházfüggő volt ), vagy a szülőszobába. (Aztán, hogy a szüőszobában mi volt, az már más kérdés, de hogy nem fogyott annyi oxicilin mint manapság, az biztos).

 • 2009.08.21 02:19:18glad az egyetlen

  FT

  Ez ma is így van. Legalább is ahol mi voltunk.
  Bennünket figyelmeztetek is, hogy ha nem szeretünk kórházba vajúdni akkor kétszer gondoljuk meg mikor megyünk oda, mert simán ott fognak. :)

 • 2009.08.21 06:42:20nyúlmama

  Én már rég szültem , da a barátnőmé még csak 4 éves, tehát nem volt rég. Ő bement hajnalben, aztán még hzaküldték, és aznap mégis meglett a gyerkőc, délután visszamentek. A tesómmal dettó ez volt 8 éve. Tehát itt sem tartanak bent mindjárt ezek szerint, vagy nem minden kórházban.

 • 2009.08.22 16:40:10Macskanya

  Tildy: kérlek ne offold szét ezzel a hülye malévos témával a topicot. Sajnos biztosan tudom h fingod nincs arról, amit beszélsz és hidd el mindenkinek jobb lett volna, ha értelme is van ennek a sztrájnak. Hogy miért, nem fogom leírni és vszinű a nagy átlag sosem tudja meg, de talán nem csak a légiirányítók sztrájkoltak és nem csaj pénzért. A fickó pedig egy olyan fajta, aki még meg sem szólalt, a bicska már kinyílt a zsebedben tőle. Ez meg itt egy szülős topic. Pont.

 • 2009.08.22 16:42:43Macskanya

  Bocs, nem személyeskedni akartam, csak épp.. szval sztem gáz ez a téma.

  Amúgy remélem én is csak a végén kerülök be és minél kevesebbet kell ott lenni. A Baross nem a rugalmasságáról híres, bár legalább a legjobb kezdekben leszek. Vmit vmiét. Azért, ha lehet, nem fogok sietni nagyon.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta