SZÜLŐSÉG

Gerincbe szúrat a kismama a fájdalommentességért?

2009. augusztus 18., kedd 15:15 |

A szülés közbeni érzéstelenítés témakörét már sok cikkben tárgyaltuk itt a Porontyon. A mai heti kérdésben azt szeretnénk tudni, hogy az olvasók hogyan vélekednek az epidurális érzéstelenítésről: igénybe vették-e, ha igen, mik a tapasztalatok, ha pedig tudatosan érzéstelenítés nélkül vállalták be a szülést, mi volt ennek az oka.

Első szülésem előtt (pláne, mert farfekvéses volt a lányom), mivel rendkívül rosszul viselem a fájdalmat (értsd: hisztis vagyok), elhatároztam, hogy mindenképp igénybe fogom venni napjaink legkedveltebb fájdalomcsillapítási módszerét, az epidurális érzéstelenítést. A dolgok azonban másképp alakultak, minden olyan gyorsan zajlott, hogy nem volt idő elvégezni a beavatkozást, így megtapasztaltam a természetes szülés minden fájdalmát. (Jelzem, kibírható volt.)

Másodszorra úgy voltam vele, hogy ha egy faros babát megszültem érzéstelenítés nélkül, akkor ezt is ki fogom bírni. Most pedig (talán mert öregszem), annyira félek a fájdalomtól, hogy elgondolkodtam: talán ki kellene próbálni a fájdalommentes szülést is. Az orvosom lebeszél róla, mert – mint minden beavatkozás – ez is hozhat nem várt komplikációkat és mellékhatásokat, és különben is, szerinte a harmadik gyerek is hamar meg fog születni.

Egy brit szülész szerint nem is igazi anya az, aki nem szenvedi meg a szülést, ő úgy véli, a vajúdás kínjainak átélése rituális út ahhoz, hogy kialakuljon a kötődés az anyában a gyermekéhez. A Poronty szüléstörténetei között szép számmal szerepelnek beszámolók epidurális érzéstelenítéssel történt szülésekről, egy tanulmány szerint pedig az epidurállal szült nőknek gyakrabban támadtak gondjaik a szoptatással, mint azoknak, akik fájdalomcsillapítás nélkül hozták világra babájukat.

A kérdés tehát az, hogy ti hogyan szültetek: érzéstelenítéssel vagy anélkül? Aki pedig mindkét variációt kipróbálta, ossza meg tapasztalatait a Poronty olvasóival: jobb-e fájdalommentesen szülni vagy bízzuk a természetre a dolgot: a gyerek így is, úgy is kibújik, a fájdalom pedig abban a pillanatban megszűnik?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.19 10:44:12hétszűnyű kapanyányi monyók

  másutt,
  szerintem itt most magadra vettél valamit felselegesen...idézd már vissza hol írtam olyat hogy nem vagy fasza, ha eda-val szülsz.
  az egyetlen általánosításként felfogható megjegyzésem az volt, hogy nagy kockázatai vannak.
  a saját véleményemet és tapasztalatimat írtam le, a poszt kérdésére válaszolva, ahogy te is.
  minek belekötnöd mindenbe? ingerszegény a környezeted? ha így van, legalább vitatkozzunk valami izgalmasabbon..:)

 • 2009.08.19 10:58:43másutt

  Nem hiszem, hogy magamra vettem volna, en pontonkent valaszoltam altalanossagban arra, amit irtal, az EDA nelkuli szulesrol.
  nem tettem egyetlen szemelyest megjegyzest sem rad (nem ismerlek)vagy a "kornyezetedre" (te viszont igen).

  Viszont abbol, amit irtal, nekem valami katedrarol lebeszeles jott at (Osanyak Konyve 2. fejezet), meg az, hogy csak ugy erdemes szulni, ahol te, aki ugy szul, hogy szolidaritast erez "szolidaritast" (WTF) a gyerekkel es kizarolag az erzestelites ianya miatt elt at katarzist. Anelkul, hogy kiprobaltad volna valaha milyen a masik oldal.

  A kockazatokkal azt hiszem tisztaban van az, aki elvallalja az EDA-t, mert az orvos el is mondja neki. Sokan viszont, akik nem, gyakran ugy erzem fogalmuk nincs arrol mirol is beszelnek, milyen kocakazatokrol.

  Ezenkivul nem hinem, hogy egy kommentelo megjegyzesere valaszolni es azzal egyet nem eteni kotozkodes lenne. ha az, itt mindenki kotozkodik. Hozza kellene szokni hogy nem mindenki et egyet veled, es idonken valaki ezt meg is mondja. Kemeny vilag ez nagyon.

  En nem szemelyeskedtem, te viszont, most, igen.

 • 2009.08.19 10:59:44hétszűnyű kapanyányi monyók

  nálam a szülés teljesen más tészta, mint a fogbaj, amputáció vagy vesekő műtét.
  ahogy a fájdalmaknak is annyiféle változata van.néha pl. egy érzelmi probléma szinte testileg is hasogat.

 • 2009.08.19 11:00:11másutt

  kihagy a bilentyuzetem, de nagyon (15 eves)
  kepzeljetek oda a kihagyott betuket.
  most megyek az allatkertbe, tovabbi jo mulatast.

 • 2009.08.19 11:02:29hétszűnyű kapanyányi monyók

  sajnálom, hogy így jött át és ezért belehergelted magad...
  nem a reagálásod kötözködés nekem, hanem hogy beleadsz a számba valamit, amit nem mondtam és ezzel kimagyarázkodásra késztetsz.

 • 2009.08.19 11:15:38nyina&mika

  nagyon nagyon távol állok az ősanyaságtól, de vmiért meg akartam próbálni fájdalomcsillapítás nélkül a szülést. nem tudom megmagyarázni, miért, de így indultunk neki.
  és így is fejeztük be, pedig kurvára nem volt egyszerű szülésem. (4360grammos gyerek, vállelakadás, fájásgyengeség, ilyenek) és a mai napig azt gondolom, hogy nekem ez nagyon jót tett. hogy végig éreztem mindent.
  soha egy gondolat nem volt bennem arról, hogy aki a liftben már edát kér, az kevésbé lenne fasza anya, mint én. ostobaság. neki úgy jó. nekem így. ettől miért lennék én hülye, nem értem.

 • 2009.08.19 11:54:28papparappa

  Bár nem az érzéstelenítéshez kapcsolódik, hanem magához a szüléshez: van esetleg köztetek vagy ismerőseitek között született vérzékeny? Vérzékeny nő, aki szült?Nekem hemofília C-m van, ami nőknek is lehet, 1-2 éven belül gyerkőcöt szeretnénk,de még nem találtam senkit, akit ez érintett volna,akitől infóm lehetne.Az itthoni kórházban biztos nem vállalnának,ennyit már tudok.

 • 2009.08.19 12:39:51BlackCat

  Soha egyetlen ismerősömtől nem hallottam még, hogy nem élt át katarzist, mikor a babája megszületett. Pedig volt közte császáros nem is egy (altatással, EDA-val, spinallal), hüvelyi szülés (EDA-val, anélkül). Vajúdtak otthon, kórházban, ülve, állva, lógva, kádban, és szültek fekve, szülőszéken, kádban.
  Tényleg mindenki átélte a katarzist.:) Vagy csak az én környezetem ennyire "fasza"?

 • 2009.08.19 12:47:40oreille

  BlackCat, én is ilyen fasza vagyok :-)
  nekem például óriási siker volt az is, hogy 1. mégsem kellett indítani, 2. nem szakadtam szanaszét, 3. nem volt olyan rémálom a szülés mint a családom ÖSSZES nőtagjának (inklusive unokatestvérek és nagynénik) több generáción keresztül.

  Másutt nagyrészt leírta azt, amin nekem is eldurrant az agyam, csak nem voltam itt időben, hogy leírjam :-)

 • 2009.08.19 12:57:42stelly

  BlackCat, ezek szerint én is "fasza" vagyok, mert hatalmas katarzis volt a szülésem, pedig oxival és edával kellett végül segíteni.
  Nyina&Mika, én is úgy mentem neki, hogy nem szeretnék fájdalomcsillapítást, aztán mikor emelték az oxitocin adagot, és hosszú órák óta majdnem egybefüggő fájásaim voltak, ehhez mindössze szűk kétujjnyi méhszájjal, már könyörögtem érte. Ahogy te is írod, mindenkinek az adott helyzet dönti el, hogy hogyan jó, és egyikünk se lesz ettől jobb vagy rosszabb anya. Jó vagy rossz anya szerintem attól lesz valaki, hogy a már megszületett csecsemőjével/gyermekével hogyan bánik...

 • 2009.08.19 13:23:40Békanőci

  Enahma: egyik barátnőm Szekszárdon szült epidurállal, orvos javasolta neki, de valamit elrontottak, mert szülés után olyan fejfájása lett ami nem múlt el kilenc napig, addig nem is engedték haza mert nem tudta ellátni a babát.
  Jómagam mind a két szülésnek úgy indultam neki, hogy ha nem érzem úgy, hogy itt a vég, nem kérek fájdalomcsillapítást. Először azért, mert kíváncsi voltam, hogy milyen és ha nem lesz több gyerekem akkor ugye honnan tudnám meg, másodszor azért nem, mert először nem is volt olyan borzasztó amilyennel előtte ijesztgettek.
  Az elsőnél bevált a fájások alatt a 4-5-re beszívomalevegőt 4-5-re kifújomalevegőt, valamint az ágy végébe kapaszkodva hajolni és guggolni, és nem alátámasztani ott, ahol kijön az a gyerek. A kitolás fájt a legjobban és a varrás.
  A második meglepően könnyebb volt mint az első, maximum táncikálni esett jól a négypercesekkel míg megkaptam az oxitocint, utána fél órát elvoltam a 4-5-re beszívkifújjal, a következő félórában még a szememet is becsuktam és markoltam a lepedőt, aztán ki is bújt a kiscunás. Kitolás csak feszített, nyomni alig kellett.
  Mázlista is vagyok, és talán jól is bírom.
  De nem minden szülés ilyen, és nem mindenkinek egyforma a fájdalomküszöbe. Úgy gondolom, hogy aki kér EDA-t az kapjon, és ha elhúzódik a szülés vagy bonyolódik, akkor az orvos ajánlja fel!

 • 2009.08.19 13:26:42makikenguru

  Terhességem alatt végig úgy készültem, hogy bármilyen fájdalom csillapítás jöhet, de a gerincemet senki ne szurkálja.de rosszul viseltem a fájdalmakat, a doki javasolta, mert lassan tágultam, így beleegyeztem. Amíg beadták az nem fájt. de semmit nem enyhített a fájdalmaimon, csak 6x hánytam tele a szobát, ahol feküdtem.szülés után fél évig még emelésnél egy bizonyos ponton szúró fájdalmat éreztem, de ez szerencsére azóta megszűnt. de a legfontosabb:van egy egészséges gyerekem.

 • 2009.08.19 13:41:49Csajszi74

  Sziasztok. Én is epidurállal szültem. Nem mertem máshogy, mert féltem, hogy a fájdalmak hatására rosszul leszek (epilepszia). Az előző 10 óra vajúdás sem volt kibírhatatlan. 2 perces fájásokkal mentem be a kórházba. Fél ötkor adták be, 6-kor született meg a lányom. Valamennyi fájdalmat éreztem a vajúdás végéig, mert azt mondták, hogy nem lehet teljesen fájdalom mentes, hogy érezzem a tolófájásokat. Ennek ellenére a tolófájások csak feszítő érzések voltak szerencsére. Harmadik nyomásra megvolt. Úgyhogy az hülyeség, hogy akkor tovább tart a kitolás. És persze az is, hogy nem alakul ki a kötődés. A középkorban a fejfájást sem csillapították gyógyszerrel, ma pedig mindenki bekap egy pirulát. Természetes és senki nem mondja, hogy ki kell bírni a fájdalmakat. Ha manapság tudják a szülési fájdalmakat csillapítani, akkor miért ne venné igénybe az ember lánya. És nagy előny, hogy nem éreztem a varrást, pedig stoppoltak rendesen kívül belül.

 • 2009.08.19 15:15:12Medellin

  Hú, most meg én nézek nagyokat! Lehet, hogy 20-40 óra után én is könyörögnék edáér, de nekem mindkét gyerek 8 órán belül megvolt az első fájástól (nem a rendszerestől) számolva.
  De persze fájt az is, nagyon.
  És én baromira nem vagyok fasza, mert semmilyen katartikus élményem volt. Valahogy úgy emlékszem az egészre, hogy végre túl vagyok rajta, de még jön a "rendbetétel", hogy száradna le az orvos mindkét keze...:)
  Ezen kívül már hogy ne fájna a kitolás? Úgy feszített, hogy majd' kiesett a szemem:)
  Épp tegnap este mondtam a férjemnek, hogy a 3. terhességem maradék 6 hónapját nem tudom hogy fogom túlélni, már az első három hónap is pocsék volt, de a gyereket igazán megszülhetné most helyettem. Vagy hozhatná a gólya. Vagy valami. (De a hátba szúrás nagyobb mumus, mint a szülési fájdalom).
  Ja, a és a fogorvosnál sem kérek fájdalomcsillapítást! Van kb. 10 tömésem (pocsék fogaim vannak), de ebből egyszer kaptam csak szurit. Azóta nem kérek. Inkább fájjon.

 • 2009.08.19 15:53:00rita a felcser

  Fajdalomcsillapitas?
  Hat nekem van harom apro tomesem,mindegyikhez elore kertem egy injekciot.

 • 2009.08.19 16:01:01Farkasokkal táncoló

  Gyerekkoromban (50 es évek második fele) volt iskolafogászat, kötelező jelleggel. Egy vén szadista picsa volt a fogorvosnő. Nekem érzéstelenítés nélkül ölt ideget, ráaádul üvöltözött is velünk, na azóta én annyira félek a fogorvosoktól, hogy egyszerűen nem hiszem el, hogy bárki is humánus lenne velem... minden fogászati megjelenésem egyenlő volt az előzetes idegösszeomlással, úgy mentem oda mint a vesztőhelyre. Inkább egymás után megszülök 8 gyereket, mint az!!!

 • 2009.08.19 16:05:13másutt

  Szoval most ertem vissza az az allatkertbol, az eset 15 perce tortent.

  A trolira vartunk a fobejarat elott, amikor behuzott melenk egy Alfa Romeo. (Qrva jol nezett ki,a ranyszinu, stos, stb) Kiszall belole: szuper jokepu pasi + csinibaba szoke csaj + annak OLEBOL az elso lesrol egy kb masfel eves gyerek. A hatso ulesen babaules, raktarnak hasznalva, radobalva taskak.
  Csaj elso szava a kicsihez a kocsin kivul: Ugye szomjas vagy, kicsim? Hatso ulesrol 2 literes Coca Cola elovesz, masfel evesnek a szajaba tom, mama nyomja bele.
  Na, ez a "fasza anya", nem az, aki fajdalomcsillapitast ker.

 • 2009.08.19 16:05:52madz

  FT, basszus, én pont ezért már hónapok óta rimánkodom anyukámnak, hogy menjen már el fogorvoshoz, már egészen máshogy csinálják...

 • 2009.08.19 16:15:05rita a felcser

  EN egy olyan jatszoterre viszem a gyerekemet ahol kell fizetni,mert egy sportparkban van.ott homokozik.
  PAr napig egy kozelebb levo orias jatszoterre viszem,aholingyenes.Hat ott focinak nagy borlabdakkal.A jatszoteren a heteveseke,a jatszoter mellett dologtalan ferfiak.
  Az egyik gyerekt jol pofanverte a labda.Egyeves.
  NA tobbet se viszem oda.
  Hemzsegnek a gyerekek.Persze az Avent fejogep es a Maxicosi babakocsi fontos.utan mar sporolunk es az ingyen jatszoterre vizssuk a kicsit.
  Egy idiota Avent fejogep arabol kb ket es fel evre lehetne berletet venni a labdazok nelkuli parkba.

 • 2009.08.19 16:16:31Farkasokkal táncoló

  madz, én voltam fogászaton azóta, szóval tudom, de akkor se megy... Ha beleülök a fogorvosi székbe, a szájam vitustáncot jár, kezem lábam remeg, és állandóan fel akarok ugrani és kifutni. ÖLtek azóta ideget, számtalanszor tömtek, van fogpótlásom, (csak már új kéne, de arra meg nincsen pénzem), húztak, volt gyökérrezekcióm is 11 öltéssel, vésték a fogam stb... Legjobb lenne ha elkisérnéd.

  Engem is a lányom kisért el a múlt héten, amikor egyik napról a másikra begyulladt egy gyökérkezelt törött fogam, és ki kellett húzni, mert begennyesedett. Ha előtte nem nyugtatóztam volna le magamat, akkor nem is tudom mi lett volna, mert érzésteleníteni nem lehetett (illetve nem hatott) :-(((

 • 2009.08.19 18:47:22Silverveil

  Nekünk is ilyen hentes/vadállat keveréke volt a fogorvosunk régen, egy barátnőm rendszeresen ájult el nála, a székig sokszor el sem jutott :(

  Emlékszem amikor azt üvöltötte a váróban, hogy fiatalok nem érdemelnek érzéstelenítést.

 • 2009.08.19 18:50:00Silverveil

  Én egyébként kihevertem a traumát, de inkább másik fogorvost kerestem. Életem első és eddigi utolsó tömésénél még el is aludtam a székben:)

 • 2009.08.19 20:20:58Farkasokkal táncoló

  Hát Silverveil, ha nekem is egy és utolsó tömésem lett volna az életben, lehet én is elaludtam volna... De ezek a fogak egyébként genetikusak. Jó, mondjuk az én generációmban közrejátszhatott az, hogy a háború utáni első évtizedben, amikor születtem, meglehetősen silány volt a választék a kálciumdús ételekből, és elég sokan voltunk alultápláltak. De pl a lányaim kaptak rendszeresen D vitamint, vittem őket 4 éves koruktól rendszeresen ellenőriztetni, és a nagyobbik lányomnak ma sincsen egyetlen rossz foga sem, a kisebbik meg már szenvedett néhányszor a fogorvosnál.. az exvejemnek sincsen egyetlen rossz foga sem, pedig édeszájú, remélem az unokám az ő fogait örökli.

  Szoktam álmodozni arról, hogy mi mindent tennék, ha megnyernék egy milliárdos lottó ötöst, hát az biztosan benne lenne, hogy befekszem valami fogászati magánklinikára, aztán megmondanám, hogy altassanak el szépen, és csinálják meg a fogaimat, meg a pótlásokat meg mindent. Csak ébren ne legyek!!!

  Utána már fájhat, a sebfájdalmat jól viselem.

 • 2009.08.19 20:45:25nyúlmama

  Atyaég,, lehet hogy minden iskolai fogászaton ugyanaz a nő volt?!
  nekem-kop, kopp- jók a fogaim, de még így is iszonyú élmény volt mindig. A végén, emlékszem, mindenki szerzett valami igazolást, hogy a fogai kezelés alatt állnak. Akkor is el kellett menni, de legalább nem nyúlhatott hozzá. Akkor meg persze azért ordibált.
  Szerencsére azóta már jó fogászhoz járok.

 • 2009.08.19 20:49:59Farkasokkal táncoló

  Hát remélem az a vén picsa aki még engem kezelt (KIrályhágó tér Bp. XII. ker) már megbékélt az úrban azóta, de lehet, sok lánya volt...

 • 2009.08.19 20:55:08nyúlmama

  Ft, nem mondod?! AkkOr tényleg ugyanaz volt!

 • 2009.08.19 21:01:03Farkasokkal táncoló

  Jesszasz, mondom én, hogy nagyon kicsi ez az ország, ha jól megpiszkáljuk, mindenki személyszerint ismeri egymást... :-DDDD

 • 2009.08.19 21:02:05nyúlmama

  Aha! Kiss János, vagy Tanítóképző? Ha nem titok?

 • 2009.08.19 21:02:07Silverveil

  Mindenesetre elég bizarr volt az a jelenet, amikor üvöltötte rám kedvenc fogorvosom, hogy "hagytad elrohadni a fogaidat, nem is érdemelsz fogorvosi ellátást", aztán nem talált lyukas fogat:))

 • 2009.08.19 21:06:03Farkasokkal táncoló

  Nyúlmama, Érdi úti általános. A tanítóképzőbe, aztán az Arany Jánosba a férjem járt... gyerekkori haverok vagyunk, tán emiatt is tartunk ki egymás mellett 37 éve. :-)

 • 2009.08.19 21:06:28nyúlmama

  De maradandót alkotott a nyanya, több, mint 30 év távlatából is emlékszem rá.

 • 2009.08.19 21:07:28nyúlmama

  Vicces, a férjem öccse meg az Érdi útiba.
  Én Kiss János

 • 2009.08.19 21:15:17Magenta

  Nálunk férfi volt az iskolafogász, mégis egy állat volt. Szerintem azokat rakják az iskolafogászatra, akik libáért vették a diplomájukat.

  A mostani fogorvosom egy isten a szakmájában. Imádom.

 • 2009.08.19 21:16:49Farkasokkal táncoló

  Mikor született a férjed öccse? Mert az 1955-56-os elsősökről tudok egy linket adni.

 • 2009.08.19 21:18:28Farkasokkal táncoló

  Mellesleg a férjem is a Kiss Jánosba járt (ott is lakott mellette, a Beethowen utcában).

 • 2009.08.19 21:20:49kriszi

  A témához:
  1. szülés: vérnyomás-ugrálás (alapjáraton 90/60-nal mászkálok, a terhesség alatt volt, hogy kiakadt a vérnyomásmérő), ájuldozás, megijedés, epidurálkérés, fájásgyengeség, oxytocin, még több, még több, végén kikönyöklés. Jó nagy vágás, jó nagy varrás, közben még jó, hogy a férjem elment a babával, mert kettéharaptam volna a csuklóját (EDA hatás akkor már sehol). Aluszékony bébi, szoptatási problémák (a fejemben az EDÁ-hoz kapcsolódik, bár a lányomat ismerve ez korántsem biztos).
  folyt. köv.

 • 2009.08.19 21:24:54kriszi

  2. szülés: lágy tavaszi fuvallat, három óra, a vérnyomás-ugrálás, ájuldozás most is előjött, de nem ijedtem meg tőle, és abba is maradt. Tolnom gyakorlatilag nem kellett, kölök jött, mint a rakéta. Gátmetszés semmi, gátseb semmi. (Két nappal később mondják az osztályon, akarok-e varratkezelést. Mondom, kösz, de nekem nincs gátsebem :D ) Tej temérdek, kölök hízott, mint egy kismalac.

  Tanulság semmi. Van szülés, amihez jól jön, van, amihez nem kell, és van, aminél még az sem segít (ez volt nekem az első).

 • 2009.08.19 21:24:54nyúlmama

  Ft, 1964-ben. Én meg a Tartsayban, az a szomszéd utca. Tényleg kicsi a világ!

 • 2009.08.19 21:42:54Farkasokkal táncoló

  :-DDD

  Ez a környék: KIrályhágó tér, XII. ker Tanács (ma Önkormányzat) , Böszörményi út, Márvány utca gyerekkorom meghatározó helyszínei... mennyit jártam az Ugocsa moziba istenem... ma könyvtár van a helyén.

 • 2009.08.19 21:46:33nyúlmama

  Az biza, oda járunk ovisaimmal, Éva nénihez. Igen,nekem is a gyerekkor. Sajna, elvetődtem onnan

 • 2009.08.19 22:01:43nyúlmama

  Na, mára vége, megjött a gép jogos tulajdonosa.

 • 2009.08.19 23:21:33franciss

  Nekem indított szülésem volt, úgy beszéltük meg szülésznővel, hogy útközben meglátom, ha kérek edát, szólok. Pár óra múlva szóltam, minden adott volt, jött anesztes, szépen beadta, vártam, hogy végre enyhül a fájdalom, és semmi. Egyáltalán semmi, na akkor rosszabb lett, mint előtte volt, mert akkor kértem, amikor úgy éreztem, már nem bírom tovább. Gondolom az indítástól, de a kezdetektől 2 perces fájásokkal indultam, addigra már kicsinált. Viszont felgyorsította a szülést, utána nemsokkal (kb 2 óra)szinte kirepült a bébi, mindenki meglepetésére. Szval ha hatott volna, minden szuper lett volna, amíg beadták, ülnöm kellett plusz 20 percet feküdni, de utána már álltam, mentem. Így járt már vki? Azóta sem tudoim, miért nem hatott.

 • 2009.08.20 18:21:29tildy:)

  Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire nehezen bírják az emberek a fájdalmat. Nekem nagyon az jön le a hozzászólásokból, hogy egyesek emg sem próbálták a legvéksőkig eda nélkül, egyszerűena z egyszerűbb utat választották.

 • 2009.08.20 18:48:06bmbsz

  tildy, nem egyforma az emberek fájdalom- és tűrésküszöbe.

  és különben is tök mindegy, a lényeg, hogy minden rendben legyen. szerintem.

 • 2009.08.20 18:59:08Farkasokkal táncoló

  Tildy, kérdés kinek mi az egyszerűbb, már a legelején leírtam, hogy én akkor lettem volna beszarva, és akkor estem volna pánikba, ha valaki nekem a gerincembe ad egy injekciót. Istennek hála nálam nem volt császár, no meg régen nem is volt spinális érzéstelenítés, csak altatás, de ha mégis ilyenre került volna sor és lett volna, akkor egészen biztosan az altatást választom, mert nálam meg inkább ez számít hősiességnek, hogy valaki ilyet hagy magával. Hogy ébren legyek, amikor a hasamat felvágják brrr.... :-((((

  Arról nem is beszélve, hogy 1. más a fájdalomküszöbe mindenkinek 2. teljesen egyéni a szülés, van aki könnyen tágul, gyorsan szül, van aki sokkal erősebb görcsökkel is alig tágul. 3. olyan is van nagyon gyakran, hogy a szüléstől való félelem idikálja azt, hogy a méhszáj nem tágul... és még sorolhatnám.

  Egy dolog biztos: egy nő életében a szülés a lehető legnagyobb (és legszebb) trauma, nem véletlen, hogy a nők 90%-a szinte percnyi pontossággal visszaemékszik arra a napra/napokra, amikor szült, és még a szenilitás határásn is is vissza tudja idézni.

 • 2009.08.20 20:40:34nyúlmama

  Tildy, mindenki más, máshogy bírja a fájdalmat. Amúgy ez egy nagyon szubjektív dolog, senki nem tudhatja, mit érez a másik.
  Én például altatást kértem a nemrégen volt nőgyógy. műtéthez, mert nem tudom elképzelni magamról, hogy ébren szeretném végigcsinálni, ha nem is fáj. Más meg az altatástól fél,. Ez van.

 • 2009.08.20 21:20:12Farkasokkal táncoló

  Nyúlmama ugyanazt daloltuk két szólamban... :-)))

 • 2009.08.20 21:23:04nyúlmama

  Ft, van ez úgy!:)

 • 2009.08.22 22:54:25döm dödöm

  Sok hozzászólással ezelőtt olvastam indokként, hogy "ami fáj, annak kell is". Ez így elég vicces, mert ilyen alapon akkor fájjon minden műtét, a haldokló rákosnak a halál, a sérültnek meg a nyílt törése. Meg lehet magyarázni, hogy a természet ezt így találta ki, de ugye mióta a természet kitalálta, az ember is kitalált rengeteg dolgot, akkor miért éppen az EDA-t utasítsuk el, ellenben pl a ház, a telefon az internet stb.. mennyire csudajóó.

 • 2009.08.24 16:20:03gyöngy1

  Sziasztok!
  Két baba = két epiduràlis
  1, inditott szülés mert baba nem nagyon növekszik pedig 40 hét, nincs tàgulàs, nincs fàjàs.
  Az érzéstelenités fantasztikusan jol sikerült: elsöre sikerült, éreztem a fàjàsokat, de csak feszitö érzés volt, éreztem a tolofàjàsokat, nem volt hànyàs sem fejfàjàs.
  2, Megint semmennyire nem voltam kitàgulva (férjemet haza akartàk küldeni este 7kor, hogy reggel jöjjön vissza. Baba 23kor màr kinnt volt) Elöször csak a jobb felemet nem "éreztem", de a bal ugyanannyira fàjt, kicsit többet adtak, de semmi eredménye nem volt; ezért egy kicsit megbirizgàlta az anesztes a tüt. Basszus, teljesen "lebénultam", még a feszitöérzés is eltünt. DE igy is tudtam nyomni!
  Ha valakinek a fàjdalomküszöbe megengedi hàt szüljön "természetesen", de ne vàrja el tölem, hogy az ö normài szerint viselkedjek.
  Fogorvosnàl is kérek érzéstelenitöt, és fejfàjàsra is beveszek egy pirulàt. Bocs, de ez az én testem, az és döntésem és jogom van hozzà.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta