SZÜLŐSÉG

Egy hároméves gyerek olyan erősen harap, mint egy kutya

2009. augusztus 18., kedd 17:41

A kisgyerekek már háromévesen olyan erősen tudnak harapni, mint a kutyák - derült ki egy új kutatásból, amely remények szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a kicsik játékai "harapásállóbbak" legyenek.

A Leedsi Egyetem által végzett kutatás révén az öt év alatti korosztályban csökkenhet a játékok harapdálásából származó sérülések vagy halálesetek száma. Szakértők szerint az eszközökön látható jelzések nem megfelelőek a balesetek megelőzésére, mivel a szülők vagy nem olvassák el, vagy pedig félreértelmezik a figyelmeztetéseket - írta internetes kiadásában a The Daily Telegraph.

A kutatás során kétszáznál is több, három és öt év közötti gyerkőc harapását tesztelték - ugyanis ez az a korosztály, amely a legnagyobb hévvel esik neki fogaival a tárgyaknak. A vizsgálatok érdekes eredményt hoztak: kiderült, hogy egyes gyerekek olyan erősen tudnak harapni, mint a kutyák. A tanulmány ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a harapás erőssége a csemeték súlyától, nemzetiségi származásától és természetesen fogaik állapotától is függ.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.18 18:15:52drlucifer

  Kivételesen igazolni tudom a brittt tudósok kutatási eredményeit. Nagyfiam az óvodában harapással viszonzott egy kapott pofont. Pulcsin-kabáton keresztül megkékült a nyoma. (pirulósszmájli)

 • 2009.08.18 18:20:49Kipikopii

  "A kutatás során kétszáznál is több, három és öt év közötti gyerkőc harapását tesztelték - ugyanis ez az a korosztály, amely a legnagyobb hévvel esik neki fogaival a tárgyaknak."

  En ugy tudtam, hogy ez a 3 ev alatti korosztaly...
  Bar az en 5 evesem nem reprezentativ minta, de hogy o egyszer sem esett neki foggal semminek az elmult 2 evben, az tuti biztos. Nem ertem, valaki segitsen ki.

 • 2009.08.18 18:53:24Subbantósdi

  Nem egyszerű kutatási téma és eredmény :o)
  Én még nem is gondoltam erre, bár az is igaz, hogy el tudom hinni... :o)
  Lehet, hogy szájkosarakat kellene vennem a gyerekeknek? :o)

 • 2009.08.18 19:47:18Anyek

  Az durva lenne, ha többet kóstolgatna a fogával két év múlva, mint most 11 hónaposan.

 • 2009.08.18 20:30:18k-pk

  Nálunk sem illik a képbe a korosztály. A majdnem 5 éves egyáltalán nem esik neki semminek (senkinek:)) a fogaival, max. a lego részeket próbálja szétszedni velük.
  Bár a majdnem 2 éves sem harap semmit-senkit.
  Így belegondolva, nem is emlékszem, hogy harapdáltak-e valamikor komolyan. Az még rémlik, hogy a friss fogakkal ismerkedve kipróbálták, de aztán semmi.
  De én is inkább 3 év alatt tudom elképzelni a dolgot.

 • 2009.08.18 20:57:09lifepak

  "egyes gyerekek olyan erősen tudnak harapni, mint a kutyák"

  Ez elég tág fogalom. Van csivava is, meg pitbull is. Na de nem hasogatom a szőrt:)

 • 2009.08.18 21:44:27lm

  Lifepak, nekem is ez jutott eszembe, hogy nagyon szép, hogy a tanulmány árnyalja, hogy a harapás erőssége függ a harapó nemzetiségétől, én már csak arra az árnyalatra lennék kíváncsi, hogy palotapincsi avagy buldog volt a tesztállat.

 • 2009.08.19 08:18:46nastygirl

  2009.08.18 19:47:18Anyek

  Hát nem tudom, az én fiam soha nem volt harapós, de most két és fél évesen jött rá...játékból igaz, de jó nagyot.
  Nem mintha meg lenne neki engedve. Szóval előfordul bizony három éves kor körül is az ilyen.Csak látványosabb mikor fogzik, hogy állandóan a szájában lóg vmi, mint mikor nagyobb és csak néhány dolgot próbál elintézni szájjal :D

 • 2009.08.19 08:54:09manka78

  Nálunk a nagy egyáltalán nem volt harapós. A kicsi is csak játékból, vagy akkor, mikor még nem tudott puszit adni, harapással fejezte be a puszinak indult valamit. Igaz, hogy olykor beszarás, ahogy fáj. Ő a csupasz lábujjakra kattan, de inkább már ezt is múlt időben írhatnám. Másik gyereket sosem harapott meg. A nagyobb lányunk egyik bölcsis társa nagyon harapós volt. Napi szinten csinált kék-zöld foltokat a társain. A szülők morogtak is sokat miatta, már felvetették, hogy összedobnak a kisfiúnak egy szájkosárra valót.

 • 2009.08.19 08:56:35manka78

  Ja, a kicsi mindig elkéri a szomszédasszonyunk telefonját, ő pedig oda is adja neki, és olyan lehajthatós telefonja van. A múltkor a kicsi szép fogsornyomot hagyott a lehajtható részen. Örök emlék.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta