SZÜLŐSÉG

Hogyan rontsuk el a gyerek életét?

2009. augusztus 17., hétfő 15:58 |

Ahogy nő a gyerekünk, úgy változnak a vele kapcsolatos érzéseink is. No, nem arra gondoltam, hogy nem szeretjük majd úgy, mint pici korában, hanem konkrétan arra, hogy fel kell dolgoznunk azt a furcsa, de az élettel együtt járó dolgot, hogy egyszer csak pont olyan gyarló ember lesz, mint mi magunk. Nemcsak hibái és tévedései lesznek, nemcsak rossz napjai, hanem egyenesen olyan elhibázott döntései, amik komolyan eltéríthetik őt a helyes útról. Ahogy egyre nagyobb lesz ugyanis, egyre több dologban szeretnénk, ha önálló lenne, és egyedül tudjon hozni komoly, felelősségteljes döntéseket. Míg először csak arra kell válaszolnia, hogy kér-e még egy kanál tejbegrízt, vagy hogy milyen színű pólót vegyen föl délután - mert hát tudjuk mi is, hogy nem mindegy-lassan eljutunk odáig, hogy rá kell hagynunk az őt érintő döntéseket. Ez pedig nehéz dolog, még akkor is, ha most azt mondjuk magunknak, mi igazán bölcs szülők vagyunk, és persze leszünk is. Nem szólunk bele a gyerekünk életébe, mert tudjuk, hogy az ember a saját hibáiból tanul leginkább. Mi pedig nem akarunk életképtelen felnőttet nevelni. Ugye. De vajon tényleg megengedhetjük magunknak ezt a luxust?

Sokféle szülő van, ráadásul sokféleképpen viszonyulhatunk az eltérő nevelési elvekhez, arról nem is beszélve, hogy ahány gyerek, annyiféle jó megoldás lehet. És rossz is. Választhatunk meggyőződésből jó iskolát alsóban, vagy tanító nénit, aki szimpatikus és megbízunk benne. Választhatunk olyan idegen nyelvet, amiről azt gondoljuk, hogy nélkülözhetetlen később, vagy beírathatjuk olyan sportra, amit mi szeretünk, vagy esetleg szerettünk volna csinálni. Aztán amikor nem bírja az általunk preferált iskolában a gyerek a tempót, nem szereti a spanyol nyelvet és utálja a focit, először dühösek leszünk rá, aztán magunkra, végül pedig végtelenül csalódottak, hogy valamit megint elrontottunk.

Amikor elérkezünk a középiskolához, esetleg megkérdezzük majd, hogy mit szeretne tanulni, vagy hol, de igazából csak a rend kedvéért, mert mi tudjuk, hogy oda, ahová ő akar menni, csak a hülyék mennek, hiába megy majd a fél nyolcadik bé, ez nem választási szempont. És különben is, ha valamire vinni akarja, akkor csak is közgazdaságtant tanulhat, mert a közgazdász mindenhez ért és különben is, mi is azok akartunk lenni, csak lecsúsztunk a felvételinél három ponttal. Ezért, hogy a gyerek már biztosra menjen, mivel egy kicsit nehezebben megy neki a matek, a délutánjait a korrepetáláson és a fakultáción tölti. Hiába mondja, hogy ő igazából az irodalmat szereti és a történelem is sokkal jobban érdekli, mint bármi más, nem engedünk, s büszkék vagyunk a saját ellenállásunkra, s titkon már most kezet fogunk magunkkal, hogy majd meghálálja nekünk ez a gyerek, hogy tudtuk, mihez kezdjen az életével.

Aztán, amikor bekerül az egyetemre, csak dagad a mellünk a büszkeségtől, s még az sem szomorít el bennünket, hogy tele van UV-vel és hogy alapvetően lehangolt és utálja az egészet, de mi azt gondoljuk, hogy ez csak egy átmeneti állapot, csak lázad, mert a kölykök ilyenkor azt szoktak. S csak sok-sok év múlva döbbenünk rá, egy karácsonyeste arra, amikor némi bor hatására a keserűség kibuggyan a gyerekből, hogy mennyire boldogtalan, mert kényszer szakmában és kényszerpályán él, a mi álmainkat kergetve.

De előtte még van némi feszültségünk a kislánnyal, akivel az egyetemen ismerkedett meg, hiszen mi látjuk, hogy mennyire nem való a fiunkhoz, csak kihasználja és leszívja minden energiáját, pedig bármilyen nőt találhatna igazán magának az a gyerek, hiszen mi aztán csak tudjuk. Ezt meg is mondjuk neki, s legnagyobb kétségbeesésünkben még meg fenyegetjük, hogy nem fizetjük az albérletét, ha továbbra is azzal a nővel él együtt. A menyünkkel a kapcsolatunk akkor sem felhőtlen, amikor bejelentik, hogy a két gyerek mellé bevállalnak egy harmadikat, mi pedig hiába mondjuk nekik, hogy a mai világban egy gyereket is őrültség vállalni, hát hogyan fogják fölnevelni tisztességesen azt a szekérnyi kölköt? Aztán, amikor túl a negyvenen a válására készül a gyerek, érzünk ugyan némi elégtételt, hogy mi megmondtuk, de valahogy ez nem segít rajtunk, a fiunk meg nem hallgat ránk megint, mert egy gyereklánnyal áll össze, akivel nem akarunk semmilyen kommunikációt, s ötvenévesen, összesen öt gyerekkel, már csak karácsonykor küld üdvözlőlapot.

Elrontottuk az életét a saját döntéseinkkel, hogy olyan hivatást „adtunk” a kezébe, amit sosem akart? Vagy azzal rontottuk el, hogy soha nem fogadtuk el az ő döntéseit? A gyerek mellé kell állnunk, vagy elé, esetleg mögé? Beleszólhatunk az életébe, ha látjuk, hogy rossz úton halad, vagy bízzuk rá és szeressük? Hányféleképpen ronthatjuk el a gyerekeink életét? Döntsünk helyettük?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.18 13:15:57mazsola84

  Mondjuk nem tudom milyen tanfolyam volt, de nálunk buktattak meg valakit azért mert férfi modellt hozott a vizsgára és nem lehetett rajta elkészíteni az adott technikát.

 • 2009.08.18 13:16:39Heatherette

  nem. az épített az, amit ált raknak, ami alá azt a kis papírt teszik, és úgy teszi rá a zselét. amikor a sima köröm megtartja a zselét. igaz? a tip meg a tip, baszki, hát tudom, mi a tip, ne vicceljél már.

 • 2009.08.18 13:25:57mazsola84

  Ja, a kis papír, amit úgy hívnak sablon :) Amit megtart a köröm az meg lehet zselé vagy porcelán.

  Na ez pont olyan, mintha azt írnám, értek én az autószereléshez. Van ott valami berregő szar ált. az elejében, na azzal megy.
  Hát én tudom, hogy működik az autó baszki, ne vicceljél már :)

  Inkább sminkeld ki Baud-ot, majd egyszer megcsinálom én is, ha hagyja.

 • 2009.08.18 13:27:55Heatherette

  most mit vagy ilyen ellenséges?
  ja, sablon, bocsesz, attól függetlenül még én is könnyedén meg tudnám csinálni, h nem tudom a nevét. vagy most a sértettség szól belőled?

 • 2009.08.18 13:33:10Heatherette

  hát nem azért, de én úgy tudom (persze, én ugye nem vagyok íkúfájtör), hogy az épített köröm annak való, akinek elég erős a körme ahhoz, hogy ne kelljen tipet használni. én még olyat nem láttam, hogy papírvékony körmökre építettek volna. és ja, zselét emlegettem, mert én nem szeretem a porcelánt, szerintem az a tipikusan semmit se csináló cicababáknak való, bár van, aki meg azzal jön, h a porcelán strapabíróbb. szerintem nem, nekem akárhányszor volt, hamar beadta a kulcsot. tehát ezért emlegettem a zselét, vagy most itt felelet zajlik, ahol csak pontos válaszokat lehet adni?

 • 2009.08.18 13:33:39mazsola84

  Nem sértettség, csak bírom, hogy te mindenhez értesz. Már a múltkor elég jól eldumáltunk itt sminkelésről veled, és el kell ismerni, hogy az átlag férfinél többet tudsz róla, de nem kell azt állítani, hogy te papír nélkül is a legjobb vagy.

  Köröm: nem tudnád megcsinálni, hidd el. Fogalmad sincs mi a C ív, hol vannak a stresszpontok, mennyi idő alatt megy végbe a polimerizáció egyes anyagoknál, mi a különbség az egyes porcelánok között. Ezek nélkül meg nem tudsz körmöt építeni.

 • 2009.08.18 13:40:27mazsola84

  H, akkor elmondom: a tip semmilyen megerősítést nem ad a körmöknek, nem tehermentesít az anyag súlyától. Régen azért alkalmazták a tipet, mert nem volt olyan az anyagok minősége, hogy lehessen szépen építeni. Ma már olyan minőségű anyagok vannak, hogy nincs rá szükség. Jobb körmösök nem is használnak tipet egyáltalán.
  Porcelán vs zselé: mindenkinek más jön be, a porcelán egyébként strapabíróbb, keményebb anyag. Ha letört, akkor túl szárazon vitték föl és nem tudott megkötni.
  Ránézésre semmi különbség, én napi 8-9 órában verem a billentyűket, ellátom a háztartást, főzök-mosok-vasalok és porcelánkörmöm van. Szóval nem mondanám, hogy semmit sem csináló cicababa vagyok.

 • 2009.08.18 13:41:14Heatherette

  mi témám, ahhoz értek, bocs, ez nálad nem így működik?
  honnan ne tudnám, mi az a C ív, mikor egy egész tanfolyamon át hallgattam, h az mennyire fontos, pedig szerintem a kibaszott C ív az, ami rusnyává teszi a végeredményt. én a laposabb körmöt szeretem. olyan körmöst meg még szintén nem láttam, aki másodpercre pontosan vágta volna, mennyi ideig tartsd a lámpa alatt a kezed, mert annyira vágta, h milyen gyorsan köt a cucc. akár zselé, akár porcelán. de nyilván, mert ők aztán nem műkörömépítő mesterek voltak, mint itt egyek, akiknek még papírjuk sincs róla, ha jól olvastam, szal nem értem, mire föl most akkor ez. az anyagokat is ki kell tapasztalni, pl. sablonból is kipróbáltunk már ötfélét, mire megtaláltuk azt, amivel a legegyszerűbb dolgozni. szerintem ez minden szakmában így működik, ezt kurvára nem a tanfolyamon fogják a fejedbe verni.

 • 2009.08.18 13:43:32mazsola84

  Amúgy te kezdesz személyeskedni, az íkúfájterrel.
  Nem a körmözés a lényeg, hanem, hogy nem kell mindenről azt állítani, hogy értesz hozzá, mikor nyilvánvaló, hogy nem.
  A divathoz pl. biztos jobban értesz mint én, de soha nem is állítottam, hogy én vagyok a legjobb stylist a világon.

 • 2009.08.18 13:44:00Heatherette

  háhh, na azért azt ne mondd nekem, h épített körmöt fognak tenni egy papírvékonyságú körömre. ezt azért már ne. még én is érzem a különbséget tip és épített között, nemhogy az, akinek gyenge.

 • 2009.08.18 13:44:57Heatherette

  fura, denem emlékszem rá, h állítottam volna, én lennék a legjobb műkörömépítő a világon, idézd, kérlek!

 • 2009.08.18 13:47:19csutkababa

  Absz. kívül
  állóként: lányom érettségi előtt lerágta a körmeit, szinte húsig, mert ideges volt. Most műkörmöket rakatott fel, tip van alatta, mert gyenge lett a körme a megpróbáltatás miatt. Viszont letört az egyik, az egész tip úgy ahogy van, lepattant, mert ágyazás közben a falba ütötte. Ez normál terhelés? Vagy a tip volt gyengén feltéve?

 • 2009.08.18 13:49:36mazsola84

  H, papírvékony körömre azért nem teszünk tipet, mert ciánakrilátot tartalmaz a műkörömragasztó, ami egy rágott vagy papírkörömnél könnyen felszívódik és mérgező.
  Nem tudom neked elmagyarázni ennél érthetőbben, hogy a tipnek nincsen semmilyen funkciója, csak hátrányai vannak.

  Idézet (a sminkelésről):
  "hát, baud, lehet, h nincs papírom róla, de én akkor is jobb vagyok bármelyik sminkmesternél!"

 • 2009.08.18 13:52:38mazsola84

  Csutkababa, így letörhet, de tény, hogy rágott körömre nem kéne tipet tenni, amiatt, amit az előbb leírtam. Építeni lehet bármilyen rágott körömre.

 • 2009.08.18 13:52:50Silverveil

  Mazsola,

  Gyerekeknek is csinálnak manapság műkörmöt, vagy létezik felnőtt, aki rágja?

 • 2009.08.18 13:53:29Heatherette

  mazsola, most te olyat idéztél tőlem, ami marhára nem a műkörömépítéshez kötődött :)
  ezt meg tartom. jobban sminkelek. és tudod, van egy barátnőm, aki meg papíron is profi. folyton jön azzal, h az úgy márpedig nem jó, mert NEM ÚGY TANULTA, ahhoz képest az én munkámat dicsérik, nem az övét. ő azt csinálja, amit a könyv megmondott, én meg azt, amit én megmondtam. és működik, jobb. és szerintem a végeredmény számít, nem az, hogy tökéletesen pontosan úgy tedd, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. ez olyan, mint a nyelvtanulás. hányan verik magukat a felsőfokúra, aztán éles helyzetben meg nem tudnak kinyögni semmit, mert fosnak attól, h nem mondják helyesen, ellenben én nem mondom helyesen, de tudok kommunikálni.

 • 2009.08.18 13:54:05Silverveil

  Bocsi, most láttam Csutkababa kommentjét, ezek szerint van aki így reagál komoly stresszhelyzetekre.

 • 2009.08.18 13:54:27csutkababa

  Silverveil
  A lányomnak először 14 évesen lett műkörme, hogy leszokjon a körömrágásról.Sikerült:)

 • 2009.08.18 13:55:51csutkababa

  Silverveil
  Nekem még egyetemen is volt évfolyamtársam, aki húsig rágta. A legszebb lány volt különben.Aztán megjelent műkörmökkel.

 • 2009.08.18 13:59:09mazsola84

  Heatherette, annál a barátnődnél lehet, hogy jobban sminkelsz, de nem mindenkinél már bocs.
  Épp azt írtam egyébként én is, hogy olyan valakinél fogok tanulni aki papírt nem ad, mert hivatalosan nincs iskolája, nem szervez tanfolyamokat, de az egyik legjobban foglalkoztatott a szakmában, és ez nekem elég.

  A körmözés egy veszélyesebb dolog, ott a hanyag körmös kurva komoly egészségkárosodást is tud okozni, szóval ott szerintem fontos a papír.

 • 2009.08.18 14:00:27lm

  Silverveil, van egy finn-magyar házaspár ismerősöm. A pasi azóta nem rágja a körmét, amióta a felesége hetente kétszer levágja neki :)

 • 2009.08.18 14:00:40Silverveil

  Csutkababa,

  Én egy hajtincset csavargattam körömrágás helyett :)

 • 2009.08.18 14:01:42Heatherette

  már nem azért, mazsola, de ez egy hülyeség. ott a tanfolyamon olyan alakok kaptak papírt, akik tényleg segghülyék voltak. elméletből kettest megcsinálták vhogy, addig kérdezgették őket, míg átrugdalták, a gyakorlatban meg vhogy felszenvedték azt a körmöt, meg összehoztak egy pedikűrt. de h micsoda szerencsétlenkedések voltak ott, hát egy vicc volt az egész. és senki sem bukott be, mindenkit átengedtek, és most ezek szaladgálnak papírral arról, h értenek hozzá. ennyit a papír fontosságáról.

 • 2009.08.18 14:02:28Silverveil

  Hm, csupa új dolgot tudok itt meg, körömrágó felnőtt, körömrágó férfi, szupervödör és utcai seggtaperolás:)

 • 2009.08.18 14:04:42mazsola84

  Heatherette, ez minden szakmánál így van. Aki 3 óra alatt szenved fel 2 db körmöt azt majd szelektálja az élet, mert egyszerűen nem lesz vendége. Hiába van papírja, nem fog dolgozni a szakmában.
  Nálunk minden gond nélkül vágtak meg 5 embert, pedig nem követtek el nagyon durva hibákat.

 • 2009.08.18 14:05:31Heatherette

  én ezt tudom, mazsola, de akkor ne szónokolj a papír fontosságáról :)

 • 2009.08.18 14:06:38psyché

  Rita, nekem valami hasonlo problema lehet a szememmel, mint, amit irtal. Az egyik szemem tökeletes, a masik viszont minusz 2-es mar kb 10 eves korom ota. Lehet, hogy mar elötte is megvolt ez a problemam, de en csak akkor vettem eszre, szemesznel pedig addig termeszetesen nem voltunk. Azt mondtak, hogy valoszinüleg meg fogok vakulni erre a szememre, de 25 eve ugyanannyi a dioptriam, igy azert bizakodom. Sok problemam amugy nincs, csak az autoval jobbra kanyarodas okoz kicsit gondot. Neha elvetem.:-)

 • 2009.08.18 14:09:30csutkababa

  psyché
  Szerintem max.4-5 éves koráig MINDEN gyereket meg kéne vizsgáljon szemész. És nem csak úgy kutyafuttában, hanem pupillatágítással, alaposan.Van olyan fontos, mint az ergonómiai cipő.

 • 2009.08.18 14:11:10psyché

  csutkababa, a fiaim szemet a gyerekorvos vizsgalta csak meg idaig. letakarta az egyik szemüket es a legkisebb jelet is hibatlanul felismertek. ez engem megnyugtatott. vigyem el megis szemeszhez öket?

 • 2009.08.18 14:12:43mazsola84

  H, figyelj az elmélet olyan szinten fontos, hogy ne okozz kárt. Láttam én már húsig bereszelt körmöt, mert nem jól reszelték össze a tipet, illetve hallottam már pedikűrösnél összeszedett orbáncról. Anyámnak volt egyszer tipes körme, amit nem én csináltam, rossz tipet választott anyám lapos körmére. Úgy húzta szerencsétlennek, hogy éjjel 2kor sírva jött át, hogy szedjem le, mert annyira fáj. Vörös volt az egész keze szegénynek. És ez gáz. Na az ilyenek végeztek sufniiskolában, vagy lettek autodidakta körmösök.

  A sminkelés más, ha elbaszod lemosod, nagy gond nem lehet. Egy köröm más.

 • 2009.08.18 14:18:00Farkasokkal táncoló

  Én az első szemüvegemet olyan 45 éves korom körül kaptam, és akkor azt mondta a szemész, hogy a bal szemere mindegy mennyit ír, mert az tompalátó. Hát köszönnöm. De azért annyira nem keseredte el, mert amúgy soha nem volt baj a látásommal, sőt térlátásom is van.

  Na aztán az lett, hogy 10 év mulva kaptam egy övdsömört, méghozzá a jobb homlokomra a jobb szemem fölé. Teljesen be voltam szarva, hogy mi lesz, ha ráterjed aszememre, és esetleg az a szemem is gajra megy? Felgyógyulásom után elmetem egy ajánlott maszek szemészhez, az azt mondta, hogy rejtett tompalátás vagy mi, lényeg a lényeg, visszahozható a bal szemem látása. Eltérő dioptriás nappalra is viselendő szemüveget kaptam, és tényleg visszajött a bal szemem látása. Apró kellemetlenség, hogy szemüveg nélkül már egyáltalán nem látok élesen a két szememmel sem, és ez kb 2 heti szemüvegviselés után következett be.

 • 2009.08.18 14:21:40rita a felcser

  En nem azt mondtam,hogy meg fogsz vakulni.
  HAnem,hogy nagyban csokken a funkcionalitasa annak a szemnek,amelyik nem funkcionalis.Foleg akkor igaz ez,amikor tobb dioptria van a ket szem kozott.Pl -3 es a masik perfekt.VAgy 3 es 1.
  Amugy a terlatas vizsgalata sokkal bonyolultabb,es ott dol el,hogy mit is tud a szem,nem a szamolvasasnal.
  De ha mindket szem minden szamot szuperul szemuveggel,akkor nem all ez fenn.Csak ha nagy a kulombseg a ket szem kozott.
  Ha szemuveg nelul latja akkor meg jobb.

 • 2009.08.18 14:37:45rath.dinen

  A tompalátás nem azt jelenti, hogy az egyik szemedre vak vagy. Azt jelenti, hogy a 2 szemed nem működik együtt megfelelően.

 • 2009.08.18 14:40:10rath.dinen

  Plusz még hozzá jön, hogy a tompalátó szem nem korrigálható. Nem mindegy, hogy mondjuk van egy 6-7 dioptriás szemüveged, amivel úgy látsz, hogy minden lövészversenynek te vagy a sztárja, vagy van egy szemed, amivel mondjuk közvetlen közelről látod, hogy busz jött-e vagy villamos, de akármilyen szemüveget tegyenek is az orrodra, sosem fogsz ennél jobban látni.

  Ezért kell mindenképpen kiszűrni az ilyen eseteket kicsi korban.

 • 2009.08.18 15:00:14Farkasokkal táncoló

  A nagyobbik lányom bandzsán született. Hol az egyik szeme szaladt az orrába, hol a másik, iszonyatos volt... 8 hónapos korától viselt letakart szemüveget egészen a 4 éves korban megejtett műtétig.

  Később csak dioptriás szeme volt olyan 12 éves koráig, amikorra is kinőtte.
  DE.
  Nincsen térlátása, és azóta se tudja egyszerre használni a két szemét. Ha jobbra néz, akkor a jobbot használja, ha balra akkor a balt (ezt nem lehet kivülről észrevenni egyébként, nagyon szép szemei vannak), mert az agyának egyszerűen nincsen emlékképe arról, hogy hogyan is kell egyszerre használni a kettőt a sok takarás miatt.

 • 2009.08.18 15:01:07Farkasokkal táncoló

  szeme= SZEMÜVEGE

 • 2009.08.18 17:45:01Kockásfülűnyúl

  A szemüveges dologhoz érdemben hozzá zudok szólni.A jobb szemem olyan , mint egy pilótáé, míg a bal alig van 40%-os.Lencsét nem használhatok, és szemüvegből is speckós kell (persze méregdrágán).Mellé még kancsi is vagyok, van olyan szemész aki azonnal ugrott volna neki lézerrel, míg volt olyan is, aki azt mondta, h kb. egy év múlva úgyis vissza "kancsulnék", úgyhogy fölösleges.A jobb szemem teljesen átvette a baltól a látó funkciót, mert hiúságból nem hordtam szemüveget jó ideig.

 • 2009.08.18 21:29:01Vakmacska

  Ha még van itt valaki, én aztán igazolhatom hogy CSutkababának van igaza, minden gyereket meg kéne ALAPOSAN vizsgálni szemileg, még az iskola előtt, mert utána vannak korrigálhatatlan dolgok, pl. az én szemem, amit csak iskolás koromban fedeztek fel. Egy kicsi hályog vagy mi ül a közepén az egyiknek, no azzal pont úgy látok ahogy rath dinen írta - közelről eltalálom hogy busz vagy villamos, de olvasni stb. azzal aztán nem. Kívülről nem látszik semmi, nem kancsítok, legfeljebb hunyorgok, gyorsolvasó bajnok vagyok, 12 éve vezetek B10, tehát életemben senkinek nem mentem neki (na jó, háromhetes jogsival egy fának, nem azért mert nem láttam....), térlátásom viszont nincs, minden reflexjáték (csocsó stb) az őrületbe kerget, kosárlabda elől max. elhajolni tudok, de ha egy gyereknél ezt időben ki lehet védeni, akár korai műtéttel, akkor tegyék. Amíg nem fedezték fel hogy vaksi vagyok jobb oldalra, addig rám ragadt a kétbalkezesség meg az ügyetlenség, aztán persze már nyilvánvaló volt, miért, de mivel nem voltam szemüveges (rakhatnak az én szemem elé órásnagyítót is, azzal se látok többet), az épp ügyeletes tornatanár tojt rá.

 • 2009.08.18 22:45:44Magenta

  Hány éves korban érdemes elvinni a gyereket először szemészeti vizsgálatra?

 • 2009.08.18 22:47:44csutkababa

  Magenta
  Magánvélemény, de amikor elkezd rajzolgatni, figyeled, oldalra hajtja-e a fejét, két szemmel néz-e, vagy csak az egyikkel dolgozik, ez 3 éves korában már feltűnhet. De suli előtt mindenképpen, legkésőbb 5 évesen.

 • 2009.08.18 22:51:04Magenta

  Köszi.
  És van olyan szemészet, ahol jobban is megnézik, mint hogy olvasd mi van a táblán? (illetv milyen képek)

 • 2009.08.18 22:52:15Magenta

  Én kicsi koromtól úgy írtam, rajzoltam, hogy ráfeküdtem a jobb kezemre az asztalon, a ballal meg írtam.
  Mi az, hogy egy szemét használja-e? (ma csak kérdezek)

 • 2009.08.18 23:00:37Farkasokkal táncoló

  Mageta annyit jelent, hogy a másik szeme csak együtt mozog vele.
  Volt a szomszédomban egy fiatalasszony még régebben, az mesélte, hogy hazajött a 8 éves fia az iskolából a feje baloldalán egy tiplivel, mert vagy ellökték, vagy valami hasonló, és úgy odavetette, hogy szerencse anyu, hogy nem a jobb felemet találták el, mert ezzel a szememmel úgyse látok... és akkor megnézették, és valóban.

  MOndjuk ha valaki alaposan meg akarja vizsgálatni a gyerek szemét, atropinnal stb, akkor azzal ugyan az sztk gyerekszemészet nem fog foglalkozni, okvetlenül magán szemészt kell keresnie, méghozzá gyerekszemészt, aki alsó hangon 10ezret kér el egy vizitért, és kb 6 hét a várakozási idő. Tudom, mert mi megnézettük az unokámét. (És számoljon azzal is, hogy az atropin időlegesen lebénítja a pupillát, az tág lesz és minden fényt beereszt, szóval szegény gyerek egy ideig majdhogynem vak lesz, csak a félhomályban fog látni. )

 • 2009.08.18 23:06:08Magenta

  FT, köszi!

 • 2009.08.19 07:50:27Veg_

  "2009.08.18 09:03:54szövetszöcske
  Egyébként a kölkök különböznek ám befolyásolhatóság szerint is. Vannak teljesen autonómok, akiknél az erőszakolt dolgokkal csak az azért sem effektust érhetjük el max."
  Te most rólam irkálsz? :-DDD
  Egyre emlékszem, mikor az exélettársam előre egy kuma szót se szólva elöttük megkérte a kezem (gondolom azt hitte, hogy akkor igent mondok), és én nemet mondtam, akkor muter késöbb kettesben azt mondta: "hát ha hozzámennél, lenne esküvő, meg minden, de igy, hgoy hálistennek nem mész hozzá, mond meg, milyet akarsz, és örömömben veszek neked egy számitógépet!" (akkor még nem volt - uristen, de rég is volt már! -, tudta, hogy jó ideje spórolgatok rá, ők meg már akkor is sokszorosát keresték a fizumnak, nem volt nekik komoly összeg egy jó gép) No ezzel szerinem jelezte, hogy nem pattog az élettársamért :-) (hozzámenni azért nem akartam, mert kettőnk közül csak ő volt szerelmes, én csak kényelmesnek tartottam egy jól főző, jó és állandó szexpartnert, akivel együtt lehet mindenfele menni, amig találok valami jobbat - találtam, bár késöbb, 6 év mulva beelegeltem :)

 • 2009.08.19 08:58:41szövetszöcske

  Veg_, nem kevés ilyen autonóm ember van (egyébként a másik véglettel, a függő tipusból is találkozom rengeteggel).
  Fura, de az asszony is hasonlóan bánt el az elődömmel annak idején, elmesélése szerint már jópár éves kapcsolat volt, és egyszer csak beállított hozzájuk, amúgy bokacsattogtatósan, jövendőbeli apóssal jópofizóssan leánykérésre, meg hogy meg kellene állapodni, házat építeni, gyerekek, mittudomén. Ő meg nemet mondott (pedig a szülők is nyomták volna), másnap felmondott a melóhelyén, egy hónap múlva már Pesten melózott, bő 200 km-re a szülőktől és az extől. Pedig van egy olyan érzésem, hogy ha a hapsi nem lett volna nyomulós, meg nem lett volna nyomás az ügyön, lehet, hogy nem lett volna belőle ex...

 • 2009.08.19 10:51:13baudolinA

  Úristen, nehogy rajtam vesszetek össze, inkább maradok smink nélkül. :)

 • 2009.08.19 10:54:58mazsola84

  Baud,
  azért ennyire nem rázott meg a szóváltás, szerintem H-t se :)
  Egyébként szívesen megcsinálom, sőt majd szükségem lesz modellekre is ;)

 • 2009.08.19 11:27:10Veg_

  2009.08.19 08:58:41szövetszöcske:
  Én tovább éldegéltem vele - akkor még -, csak megkértem, hogy ezt a hülyeséget hagyja már abba, ugyanis kétszer már elötte négyszemközt nemet mondtam, meg is indokolva: a válás drága, és tutira nem éljük le együtt az életünket. Sajnos késöbb rátört a féltékenység, és azon hisztizett, hogy biztos megcsalom, mert milyen öreg hozzám (12vel), kb egy év alatt eljutottam odáig, hgoy tényleg, miért is??? Összecuccoltam, és hazaérve ott volt a pakkja a folyosón... Az elérte, hogy azóta csak nálam fiatalabb pasival kezdek, azok nem öregek hozzám :-D

 • 2009.08.19 12:27:09Veg_

  2009.08.18 11:40:47baudolinA:
  Ha még visszanézel: azt mondod, van nagyjáboli elképzelésed a szekrényre, csak kevé a kézügyesség... Két tippem van:
  - keress hasonló decoupage papirt, és nyald fel tapétaragaccsal vagy dekuragaccsal, utóbbi lakknak is jó, utána nem árt spriccnis akrillakkal lefujni, minél többször (öregiteni vékonyan felkent lazurral vagy fapáccal lehet legegyszerübben, összevissza kenve és törölve) ilyen fatálcát öl a párom nagymamája, és max a drótkefe árt neki.
  - keress az elképzelésedhez hasonlitó ábrákat, képeket, képrészleteket a neten, ragd össze a gépen, legyen sötét amit nem kennél, világos, amit igen, irásvetitővel rávilágitasz, és van egy kifestőkönyved felnőtteknek. Akrilfestékkel tudsz legkönnyebben boldogulni, ugyan hamar szárad, de van hozzá lassitó, de ha megszáradt, olyan stabil, mint pl. az olajfesték...
  Remélem, sikerül valami szépet ügyeskedned :-) Ha félsz, hogy elfolyik, rajzold fel rá a körvonalakat, akaszd le, és ugy fesd oda.
  Aki el tudja képzelni a diszitést, meg is csinálhatja, max nem, mint valami hires festő, memóriából, és akkor mi van? :-)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta