SZÜLŐSÉG

Aki nem szoptat, az nem igazi anya

2009. augusztus 17., hétfő 08:53 |

A gyermekét nem szoptató anya még arra sem érdemes, hogy feleségnek nevezzük, és ezzel a hozzáállásával elveszít minden olyan jogot, ami a többi embernek alapvetően kijár - legalábbis Mary Wollstonecraft brit feminista író és filozófus szerint.

brf

A kijelentés nem most hangzott el ugyan, de elég a kezünkbe venni a szoptatást népszerűsítő brosúrák némelyikét, és máris bő kétszáz évet repülhetünk vissza az időben.

Az időutazásra általában nem önszántukból vállalkozó anyák ugyanis arról értesülhetnek ezekből a kiadványokból, hogy a tápszeres babákat anyjuk veri és elhanyagolja, és a tápszerrel etetett csecsemők asztmás, ekcémás, fülfájós és úgy egyébként is folyton betegeskedő gyerekké, majd felnőtté cseperednek, rövidesen meghalnak a rák valamelyik fajtájában. Ehhez képest már csak könnyed ráadás, hogy rövidke nyomorúságos életükben butábbak és kövérebbek lesznek, mint szoptatott társaik. Ezt sem én mondom, hanem Joan Wolf amerikai akadémikus, aki akkor jutott erre a megállapításra, amikor első gyermekét várva olvasgatta a brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS tájékoztató füzetkéit, melyekbe lépten-nyomon belebotlott a terhesgondozás rögös útjait járva.

Az is hamarosan nyilvánvaló vált számára, hogy a kérdésben egymásnak feszülő felek elsősorban nem racionális, hanem érzelmi alapon érvelnek álláspontjuk mellett, ezért elsőként az általa meglehetősen elfogultnak ítélt kiadványokat mutatta meg a téma néhány szakértőjének. A válaszokból az derült ki, hogy bár kétségtelen, hogy a szoptatás optimális táplálást biztosít, a szoptatás hívei meglehetősen túlhaladott, sőt sokszor félrevezető kijelentésekkel érvelnek meggyőződésük mellett, a kétségtelenül meglévő bizonyítékok erejét eltúlozva tálalják a laikus közvélemény felé, ami többnyire azt jelenti, hogy laza kapcsolatokat szoros összefüggésként tüntetnek fel. Ezzel pedig akaratlanul - vagy nagyon is akarva - lelkiismeretfurdalást és önvádat keltenek azoknak az édesanyákban, akik valamilyen okból nem szoptatják csecsemőjüket, azt sugallva, hogy a tápszeres üveg után nyúló anyák rögtön a megszületés után örök életre megpecsételik gyermekük sorsát.

„Tudományos kutatások sora bizonyítja kétségbevonhatatlanul, hogy az anyatejes táplálás minden szempontból, egyértelműen jobb a tápszernél” - a szoptatással kapcsolatos írások első mondataként már-már mantraként ismételt általános kijelentés érvényességének meghatározására Joan Wolf másfél évig gyűjtötte és elemezte a szoptatás rövid és hosszú távú hatásaival kapcsolatos tudományos vizsgálatok eredményeit. Összességében azt találta e kutatások legnagyobb gyengéjének, hogy szinte képtelenség különválasztani, hogy a kimutatott előnyök hátterében maga az anyatej összetétele vagy a szoptatást bármi áron preferáló anyák életmódjában és szemléletében fennálló egyéb tényezők állnak.

Ezt látszik bizonyítani például az a statisztikai adat, miszerint az Egyesült Királyságban a jobban képzett, anyagilag kedvezőbb helyzetben élő anyák körében 60 százalékkal nagyobb a gyermeküket szoptatók aránya, mint a kevésbé iskolázott, kevésbé jómódú rétegekben. Ennek ismeretében pedig valóban nem meglepő, hogy a vizsgálatok szerint az előbbi csoport gyermekei egészségesebbek és jobb tanulmányi előmenetelt tanúsítanak. Wolf szerint azonban korántsem ennyire meggyőző az összefüggés akkor, ha az eredményeket esetlegesen befolyásoló tényezők zavaró hatását kiiktatják az elemzésből. Másként kifejezve ez azt jelenti, hogy a kutatások pusztán azt igazolják, hogy előnyös dolog, ha az ember a gyerekekkel felelősséggel foglalkozó, egészséges életmódot követő családban nő fel. Ehhez természetesen még az anyatej előnyei is hozzátesznek egy picit, de nem ez a döntő. Egyetlen kivételt idéz, amiben az anyatej kétségkívül veri a tápszert, ez pedig a gyomor-bélrendszeri fertőzések elleni védelem, ezzel kapcsolatban azonban rögtön azt is megjegyzi, hogy ez inkább a rossz higiénés körülményekkel és gyér egészségügyi ellátással rendelkező fejlődő országokban - szó szerint - életfontosságú a csecsemők számára.

A szakirodalom alapos kutatása alapján Wolf azt mondja, hogy a szoptatás ilyen vagy olyan előnyeit bizonyító bármely tanulmányra teljes bizonyossággal tud egy másik kutatással válaszolni, mely éppen hogy cáfolja az előbbi által „kétségbevonhatatlanul” igazolt összefüggést. Azt mondja, hogy az anyatej- és a tápszer-lobbi tagjai és a hozzájuk csapódó laikusok egyaránt önkényesen, elfogultan és saját céljaikat szem előtt tartva válogatnak az eddig összegyűlt adatok tengeréből. Véleménye szerint sokkal árnyaltabb a helyzet annál, mint amit bármelyik fél közvetíteni próbál a közvélemény felé, de a propagandaanyagok éppen azt használják ki, hogy az árnyalt gondolkodás némi szellemi erőfeszítést igényel, ezért az emberek jobban szeretik pusztán két színben - feketében és fehérben - látni a világot. Ugyanakkor az is emberi gyarlóság, hogy ha valamit elég sokszor hallunk, annak valódiságában egy idő után már nem kételkedünk.

Álláspontjának megerősítésére vagy cáfolatára felkereste a szoptatással kapcsolatos kutatások világviszonylatban is jól ismert szakértőjét, Michael Kramert, aki a WHO és az Unicef számára is végez szakértői munkát. Kramer professzor kicsit megengedőbb ugyan a szoptatás előnyeit illetően, de alapvetően egyetért Joan Wolffal abban, hogy a szoptatási propagandában felhasznált adatok egy részén már valóban túllépett a világ sora, jelentős része pedig tényleges értékénél messze nagyobb hangsúlyt kap, hiszen a szoptatás és bizonyos betegségek gyakorisága között feltárt összefüggések inkább lazák, mint szorosak. Ő sem cáfolja, hogy a szoptatás valóban optimális táplálást biztosít, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az anya ezzel kapcsolatos döntésében közreműködő szakemberek - elsősorban a gyermekorvosok és védőnők - a jelenlegi gyakorlat, vagyis a szoptatás mindenáron való erőltetése helyett reális képet fessenek az előnyökről és hátrányokról, melynek során lehetőleg mellőzzék az elítélő morális felhangokat. Ily módon minden anya valós adatok birtokában dönthetne arról a nem egy-, hanem legalábbis kétszereplős helyzetről, amiben nemcsak a csecsemő érdekeit, hanem az anya lelki békéjét és kiegyensúlyozottságát is figyelembe kell venni. Tévedés ne essék, a tápszert nem a pokol tornácának feltüntető, hanem objektív adatok alapján bemutató kiadványok célja nem az, hogy bárkit eltántorítson a szoptatástól, de így talán kevesebb lenne a szoptatási propagandától frusztrált, lelkiismeretfurdalástól és önvádtól gyötört anya - ez pedig végső soron a baba érdeke is.

A The Times idézett cikke azzal kapcsolatban jutott eszembe, hogy úgy tűnik, a Joan Wolf által kifogásolt brit kórházi brosúrák máris éreztetik hatásukat. Az egyik brit lap által idézett felmérés szerint a brit kórházak személyzete a szoptatás harcos propagálása mellett megfeledkezik arról, hogy szakszerű tanácsadást nyújtson azok számára is, akik valamilyen okból mégis a tápszer mellett döntenek. A cambridge-i kutatók által megkérdezett több mint 13 ezer anya válaszaiból az derült ki, hogy az újszülöttosztályokon dolgozók odafigyelése csak a szoptatásig terjed. A tápszeres táplálás „használati útmutatója” ezzel szemben kimerül néhány lesajnáló pillantásban és elítélő megjegyzésben, így az újdonsült anya jobb híján a nagymama vagy a szomszédasszony tanácsai alapján állítja össze és adja a tápszert - rendszerint helytelenül, a szükségesnél többet adagolva. Így egyrészt óhatatlanul továbbadódik az előző generációk helytelen csecsemőtáplálási gyakorlata, másrészt a tápszeres babák között gyakoribb a túlsúly és az emésztési zavarok. Ezzel ismét visszatértünk a korrekt tájékoztatáshoz, melyhez akkor is joga van minden anyának, ha nem szoptat, hanem tápszerrel etet... és nem mellesleg erre van szüksége a babának is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.23 11:24:55dodóó

  Nekem is pushup-os a melltartóm,vagy szivacs van benne.Ha kivillan a ruha alól igyekszem olyant húzni alá ami színben passzol.Bár most nem a színes ruhák vannak előnyben,feketénél is szoktam úgy hogy egy pánt van és azt akasztom be a másik helyére is és akkor ha nyakba kötős a felsőm nincs a vállamon a melltartó pánt.

 • 2009.08.23 11:25:53csutkababa

  Kriszi
  Nem tudom, a kötőszövet mit szól, a bőr nyúlása szokott gondot okozni, a kor előrehaladtával, meg a súlynövekedés.
  És ne nagyon reménykedj:((, az idolok példája akkor is ilyen lesz sztem...
  A történelmi utalásokban igazad van, nekem a krétai nők ugrottak be, de ők nem emelgették, egyszerűen szabadon hagyták...

 • 2009.08.23 11:26:06kriszi

  Egyébként meg inkább nagyobban járjon, mint túl kicsiben, az többet árt (testileg). A nagyobban nyilván van egyfajta vágykép, hogy ekkora kellene legyen :)
  Ééééérdekes, pár hónapja valaki kikelt azon, hogy a tinilányok úgy öltöznek, hogy még a mellbimbójuk is látszik. De ha rápakolják a szivacsot, akkor hogyan is? ;)

 • 2009.08.23 11:26:25baudolinA

  Na, most elkezdtem mérni, hogy vajon mekkora melltartó kellene, ha valaha venni akarnék (pusztán elméleti kérdés). :D

 • 2009.08.23 11:28:12kriszi

  Csutka, milyen súlynövekedés? Az, amitől a fenekem is nő? :)
  Akkor az nem játszik, hogy ha folyamatosan támogatom alá, akkor előbb fog csüngeni? (Már ha nem nagy, a naggyal nem vagyok képben.)

 • 2009.08.23 11:29:00kriszi

  Csutka, az jobb lenne? A szabadon hagyás? Bár ha mindenkire érvényes lenne, semmi különös nem lenne benne :)

 • 2009.08.23 11:30:46csutkababa

  BaudolinA
  Válasz is:)

 • 2009.08.23 11:31:27kriszi

  Baud, én sem szeretem, de a mellbimbómat sem szeretem villogtatni vékonyabb pólóban, illetve ha kivágottabb felsőt veszek fel, akkor kell az emelés, különben kiesek belőle :D Egyébként meg harmincöt vagyok, és már nem annyira feszes, mint tíz évvel ezelőtt (bár nem vészes)...

 • 2009.08.23 11:33:43csutkababa

  Kriszi
  Pont ez az, a mellbimbó ruha alóli átsejlése irtózat tárgya ma a lányoknál, erre van a péncél szivacs.
  A folyamatos alátámasztás káros hatását még nem bizonyították be, úgy tudom.
  És igen, az általános súlynövekedésről beszélek. Sok nő keserűsége, hogy fogyni akar, de a melle az elsők között lesz kisebb, a popsi meg konokul ellenáll:((

 • 2009.08.23 11:33:45baudolinA

  kriszi,
  átlátszó póló alá én is veszek melltartót. Az átlátszó ruháknál pedig édesanyám megoldja a kérdést. Nemrég vettem egy nagyon szép fehér ruhát (csutkababa, azt te is láttad), de átlátszó felül. Megoldás: zsebkendőbatiszt anyag, édesanyám ügyes keze, és nem kell melltartóban szenvedni. :)

 • 2009.08.23 11:33:54rita a felcser

  Baudolina te nem hordasz melltartot?
  Miert?

 • 2009.08.23 11:35:05baudolinA

  Amúgy nekem is ereszkedett már valamennyire, és nem olyan, mint tíz éve (28 vagyok), de egyelőre nincs miért idegeskedni. Egyébként pedig ha olyan nagyon csúnyán leereszkedik, hogy zavarni fog, akkor minden lelkiismeret-furdalás nélkül felvarratom.

 • 2009.08.23 11:35:54csutkababa

  Apropó, Rita, sporthoz hordasz sportmelltartót?

 • 2009.08.23 11:37:33rita a felcser

  Persze.Es utcara mas melltartot.

 • 2009.08.23 11:37:50manka78

  Még a mi tinikorunkban, topot hordtunk. Még akkor azt hívtuk topnak, ami olyan volt, mint egy trikó, csak mell alatt végződött és gumiszalag volt az alján. Aztán jöttek csak a melltartók.

 • 2009.08.23 11:38:15rita a felcser

  EN mindig hordok melltartot.
  A bugyit szoktam leflejteni sorozatoasan.De gyakran mosok farmert;)

 • 2009.08.23 11:38:36baudolinA

  Rita,
  már leírtam: idegesít, és nem is kell. Áll az magától egyelőre.

 • 2009.08.23 11:39:35baudolinA

  manka,
  ez az: top volt a neve. Na, azt hiszem, az utáltatta meg velem a melltartókat. Az a gumi az alján, brr...

 • 2009.08.23 11:40:56csutkababa

  rita
  Uááá, bugyi nélkül a naci nem vág meg dörzsöl????

 • 2009.08.23 11:41:34kriszi

  Hm, a felvarrás nem rossz ötlet :)

  Apropó, Csutkababa, nem akarsz mesélni a sminktetoválásodról, ha már így összejöttünk? ;)

  Rita, szerintem azért nem hord, mert kényelmetlennek érzi. Alapjáraton én egyébként (átlátszás ellen) merevítő nélküli kismamamelltartót hordok (komolyan ez a legkényelmesebb, és felfedeztem, hogy nemcsak nőtt a mellemmel együtt terhesség alatt, de később össze is ment vele együtt :) ).

  No látod, Baud, nekem azért, ha szépen akarok mutatni, akkor nem árt egy kicsit megemelgetni. De ez főleg a mérete miatt van így. Nekem is van most egy csoda fehér ruhám, nem látszik át, de valahogy nem úgy áll benne melltartó nélkül, ahogy szeretném.

  Tényleg, elmondaná nekem valaki, hogy a szilikonpántban mi a jó? (Tudom, ez olyan ritás kérdés :) ). Tényleg nem tudom belátni.

 • 2009.08.23 11:42:25rita a felcser

  Nem.Megszoktam.

 • 2009.08.23 11:44:01kriszi

  Juj, Rita, engem zavarna, ha naponta kellene mosnom a nadrágot... persze ez is egyéni lehet, hogy ki mennyire hm, nedves alul...

  Top, én szerettem, most is elviselném (tényleg, van is még valahol egy a padláson, néha fel szoktam venni csipkés felső alá - melltartó helyett :)

 • 2009.08.23 11:45:43rita a felcser

  Szet is megy eleg hamar egy -egy farmer.Meg elnyulik.

 • 2009.08.23 11:46:12baudolinA

  Szilikonpánt: azon ritka alkalmakkor, amikor melltartót veszek, többnyire fehér (pántos) blúz alá kell. Engem pedig zavar, hogy a melltartó pánt kilóg a blúz pántja alól, esetleg lecsúszik a vállamon. Hát ezért.

 • 2009.08.23 11:47:33baudolinA

  kriszi,
  édesanyám úgy varrta fel nekem kézzel a ruhára azt a két batisztdarabot, hogy meg nem mondod, hol van a varrás, és hogy azt kézzel varrták. Kívül nem is látszik egyáltalán semmi.

 • 2009.08.23 11:49:56manka78

  Bugyi nélkül gatyó? Nem tudnám elviselni. Rajtam mindig van bugyi, vagyis egy ideje már éjszaka nincs, de ezelőtt még akkor is volt. Melltartót is legtöbbször még itthonra is veszek. Csak akkor szoktam levenni, ha dög melegből hazaérek, ruhacsere és olyankor jól esik a melltartótól is megszabadulni. Azért nem kevesen bámulnának nélküle.:)

 • 2009.08.23 11:50:21csutkababa

  Sminktetkó:
  Szemhéj körüli van. A tüneményes kozmetikusom először ceruzával megrajzolta, milyen lesz, rábólintottam, annyi volt a kérésem, hogy alül ne határozott vonal legyen, csak satír.
  Az első áthúzás fájt, utána már tudta érzésteleníteni, első alkalommal Lidocain sprayt fújt vattára, azzal áttörölte. Utána nem volt gond.3 éve volt először, tavaly kellett frissíteni, már volt nála spéci gél, a neve nem jut eszembe, ezzel sokkal jobb volt.De megdicsért, milyen jól tűröm.
  Csukott szemmel kellett feküdni, ő kézzel finoman kifordította a munkaterületet, és csinálta.A vonal a szemformához igazodik, ahol vastagabb, ott többször ment át rajta.
  Mivel a bőr alatti réteg nem egyenes, a festék bejutása sem az, ezért az árban benne volt 2 utánaigazítás is. 1 hétig vékony var fedte, ezt vazelinoztam napi 3x, utána ez leesett, és voila, nagyon klassz azóta is. BudolinA látta, milyen.

 • 2009.08.23 11:54:28kriszi

  Baud, elhiszem. Nekem nem is ezzel van a problémám, hanem hogy nem áll benne olyan szépen, mint kellene. Tudod, laza a mellrésze - és eleve dupla -, viszont kivágott és fodros. Szóval ha lenne egy olyan cuccom, mint a pornófilmekben, hogy csak emeli, de nem fedi, azt venném fel alá :)

  Igen, értem, hogy fehér melltartópánt. De a műanyagpánt is látszik már három-négy méterről... szóval nekem nem éri meg, hogy 1) nekem kényelmetlenebb (én még _izzadok_ is, csak a pánt alatt, rémes) 2) úgyis látszik 3) sok ruhának abszolút nem passzol a stílusához (legalábbis szerintem).

  Én a magam számára inkább a passzoló színű melltartó mellett vagyok. Jelzem, engem kevésbé zavar a szivacs-merevítő (ideig-óráig), mint a szilikonpánt.

 • 2009.08.23 11:58:53kriszi

  Hm, és a vékony var meg a vazelinozás ugye nem zavart a melóban /mindennpi rutinban? És megkérdezhetem, hogy mennyibe került? (Mondjuk engem az érdekelne, hogy mennyi most az aktuális ára.) Kacérkodom a gondolattal én is, de még nem most akarom, hanem egy nyugisabb időben. És mikor érdemesebb csináltatni, mármint a kinti hideg vagy meleg nem zavar bele (mondjuk nem érzékenyebb hidegben vagy melegben a helye gyógyuláskor)?

  Utána kellene néznem, hogy itt nálunk hol csinálnak ilyet, és hogy az milyen hely. Dodóó, te mennyire vagy otthon helyi kozmetikusokban?

 • 2009.08.23 12:00:00kriszi

  Ja és csutkababa, mennyi ideig tart a művelet?

 • 2009.08.23 12:02:04csutkababa

  Kriszi
  Abszolút nem zavart. A kis duzzanatot meg jegeléssel oldottam meg.
  3 éve volt 12 ezer, most 15 ezer ha először mész, Pesten 20 fölött van.
  Nem véletlenül ragaszkodom az enyém kozmetikushoz:))
  Az első tavasszal volt, a másik nyáron. Nem észleltem különbséget.

 • 2009.08.23 12:03:23csutkababa

  Kb.40- 50 percig, először, másodszor nem volt fél óra. De nekem nagyobb volt az önuralmam, mások állítólag rosszabbul bírják, az lehet 1-2 óra is.
  És alul az érzéstelenítés nem nagyon lehetséges.

 • 2009.08.23 12:11:44kriszi

  Oké, köszönöm, utánanézek.

 • 2009.08.23 12:14:55dodóó

  Kriszi,én életembe kétszer voltam kozmetikusnál,lánykoromban.Pedig kellene mennem.
  Én nagyon gondolkozom a hogy megcsináltatom a szemöldököm,de félek hogy nem állna jól,vagy nem sikerülne bla...

 • 2009.08.23 12:19:23dodóó

  Amin most gondolkozok hogy ha elmegyek szoliba akkor kevésbé látszana a bikinim helye?
  Mert nekem meg az nem tetszik hogy nagyon lebarnultam és virít a bikini felsőm helye.

 • 2009.08.23 12:41:58manka78

  dodóó! Néhány alkalom kell a szoliban is hozzá.

 • 2009.08.23 13:10:27baudolinA

  manka,
  éjszakára bugyi? Ez meg nekem furcsa. :) Én teljesen meztelenül alszom, s még így is képes vagyok mindent összegyűrni. Régebb próbálkoztam hálóinggel, pizsamával, pólóval, hiába. Félórán belül minden a nyakamban volt. Meztelenül sokkal kényelmesebbnek találom az alvást. Ha máshova megyek aludni, akkor is így alszom, ha a szoba ajtaja zárható. Ha nem, akkor gáz van, mert rosszul alszom.

  kriszi,
  én is izzadok pánt alatt, de néha muszáj melltartót venni, hacsak nem akarok közmegbotránkozást kelteni pl. egy horgolt blúzzal. :) De mondjuk az én blúzaimon nem látszik át, mert ott megy el a (2-3 centis) horgolt pántjuk alatt.

 • 2009.08.23 13:14:14manka78

  Baud! Igen, most már én is jobban szeretek anélkül aludni. Fogalmam sincs miért szoktam úgy meg, hogy abban alszom. Egyébként ilyen melegben kitakarózok és olyankor azért érzem, hogy ki van mindenem, de attól még alszok tovább.:)

 • 2009.08.23 13:20:03baudolinA

  Nekünk van egy nagyon vékony nyári paplanunk, nyáron azzal takarózunk. A derekamat szoktam legtöbbször betakarni, de még sosem fáztam meg. Az pedig nem zavar, hogy mindenem kint van: a párom látja (ha felébred), neki pedig nem újdonság. :)

 • 2009.08.23 13:24:59Kibou no Hikari

  Érdekes téma.

  csutkababa
  Én védekezésül hordtam melltartót tinikoromban, nem felnőttnek akartam látszani. A fiúk az osztályban (úgy 12 éves korunktól)állandóan csak a lányok mellét stírölték és kicikizték, kigúnyolták a "hátul kullogókat", így inkább becsomagoltam a semmit, mintsem bántsanak. Azóta se lett több (ha borogatnám elmúlna), most se megyek melltartó nélkül az utcára, igaz, ha kapok, akkor a lehető legkevesebb "rétegűt" választom. Amilyen rossz lehet, ha csak a melledhez beszélnek, olyan rossz az is ha a semmit keresik ott a szemükkel a pasik. Elég nehéz volt ezt kamaszkoromban elfogadni. (Párkapcsolatban nem okozott gondot, de az utcán inkább vagyok átlagos).

 • 2009.08.23 13:33:19baudolinA

  Kibou no Hikari,
  velem is csinálták tinikoromban, hogy keresték a mellemet (nem voltam soha nagymellű), erre én úgy reagáltam, hogy elkezdtem fixírozni a lába közötti részt, és pofákat vágtam. Jött a kérdés, hogy mit bámulok. Válasz: milyen kicsi lehet a farkad, hogy semmi sem látszik... Elég hamar abbahagyták. :D

 • 2009.08.23 13:33:57baudolinA

  Wolff*
  IGNORE ON

 • 2009.08.23 13:37:10dodóó

  Wolff miért csinálod ezt?

 • 2009.08.23 13:41:34baudolinA

  dodóó,
  azért csinálja, mert sehol máshol nem kap figyelmet, és így próbálja kicsikarni.

 • 2009.08.23 13:43:10kriszi

  Hehe, ez jó :) Baud, én a szilikonpánt alatt izzadok, érzem, hogy folyik ki alóla a víz :) A "sima" pánt, még ha műszálas is, valahogy nem izzaszt annyira.

  Dodóó, én jártam egy időben rendszeresen, csak a gyerekek óta nem jutottam el (meg sajnálom is rá az időt rendszeresen), de az a kozmetika szerintem már nincs is meg, ahová jártam. Azért kérdeztem, mert láttam, hogy pl. az Alkotmány utcában csinálnak sminktetoválást, de kicsit bizalmatlan vagyok, mert sosem voltam ott. De majd körbeérdeklődöm. Én szemhéjat szeretnék, a szemöldök nekem is rizikósnak tűnik. Egyébként is, ha kicsit szedegetem, rendben van, nem nagy macera, a színe is elmegy. De a szemkihúzást mindig elkenem, lekönnyezem, leolvad, és nem vagyok akkora májer, hogy sose legyen cikkcakkos :D

 • 2009.08.23 13:45:25dodóó

  Én nem tudtam írni.Az volt kiírva karbantartás miatt...

 • 2009.08.23 14:03:51Kibou no Hikari

  2009.08.23 13:33:19 baudolinA
  Jópofa lehetett :). Én túlzottan visszahúzódó és félénk voltam ahhoz, hogy ilyenekkel próbálkozzak. De szerencsére ezt is kinőttem. :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta