Hétvégi programok: Zene, tánc, szigetelés

Mióta leköltöztünk vidékre, kvázi egy nyaralóövezetben lakunk, mindenféle emberrel találkozom, akik hullámokban érkeznek. Jönnek, nyaralnak és hazamennek. Ebből kifolyólag rengeteg emberrel beszélgetek és különböző megoldásokat látok arra, hogyan tudják az emberek megoldani a gyerekek nyaraltatását és egyben a sajátjukat is. S bár még főszezon van itt, a magyar tengernél, valahogy a nap is máshogyan süt és lehet, hogy pont azért, mert tele a levegő a „munkábagondoló”, nyársirató agyhullámokkal. Ezért már én is fél fenékkel ülök, gondolatban csomagolok, otthon takarítok és keresem a dátumot az ebédbefizetéshez. Hétvégén azonban még méltón elbúcsúztatjuk a Balatont, ahogy kell.

BUDAPEST

Sziget

Idén sem marad el a Sziget és biztosan akad olyan szülő, aki nem tudja leadni a porontyát a nagyszülőknek, de mégis szeretne egy kicsit elvegyülni a szigetlakók között és részt venni néhány programon. Megtehetik, hisz a Szigeten minden nap 14 órától ingyenes gyermekmegőrző működik a Vándor Vurstli környékén, ahol rengeteg játékkal berendezett szőnyeg-ovi várja a legkisebbeket, de sok gyerekeknek és felnőtteknek való játék is található, mint például ügyességi dobójátékok, dühöngőkonyha, halacska horgászat, sőt, játékkölcsönző is üzemel, valamint gyerekműsorok is megtekinthetők a Vándor Vurstli színpadán.

TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Szombaton, reggel 8 órától babaruha- és gyerekholmi börze lesz a TEMI-ben. Ez pedig minden anyukát felvillanyozhat, hiszen ismét egy újabb évszak előtt toporgunk lassan, amikor új pulcsi, nadrág, harisnya, kabát, rugdalózó, kising, egyszóval egy egész ruhatár lecserélése vár ránk. Aki tehát jó állapotú használt ruhát, vagy játékot szeretne vásárolni, vértezze fel magát és menjen el a börzére, hogy megküzdhessen a sok, szintén vásárolni vágyó anyatigrissel a legjobb darabokért. Tapasztalatból mondom, általában még a tömegnyomor árán is megéri a kaland.

Fővárosi Szabó  Ervin Könyvtár

Szombaton, 11:00 órától, „Kard és pajzs” címmel foglalkozást tartanak a gyerekeknek, a könyvtár témába illeszthető könyveinek a segítségével. A gyerekek lovagi jelmezeket, fegyvereket és pajzsot készíthetnek, valamint egyéb kiegészítőket, hogy lovagregénybe illő hangulatot teremthessenek a könyvtárban.

Budavár

A Szent György téren, pénteken, szombaton és vasárnap 18:00 órakor a Csillagszemű táncegyüttes húzza a talpalávalót, hogy bemelegítse az arra járókat a minden évben megrendezett augusztus 20-i, vásári hangulatra.

Millenáris Park

Vasárnap 10:00 órától Csoki koncert névvel, közös gyerekkoncertet szervez a Millenáris. A 8 koncertet magába foglaló rendezvénysorozat alkalmával a gyerekek betekintést nyerhetnek a zene világába, valamint Haydn és kortársai műveivel kerülhetnek közelebbi kapcsolatba.

VIDÉK

Debrecen

A Debreceni Virágkarnevál (szombattól szerdáig) már önmagában is remek program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Hogy a legkisebbeket és az aktív programra vágyó gyerekeket is lekössék, a szervezők kézműves játszóházzal is kedveskednek, valamint érdekes gyerekműsorokkal. Naponta 16:00-17:00 óra között várja a gyerekeket a gyerekkuckó, 18:00 órától pedig virágkötészeti bemutató is lesz.

Székesfehérvár

A belvárosban szombattól csütörtökig a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál kerül megrendezésre. Nemcsak a remek táncos bemutatók miatt érdemes ellátogatni a fesztiválra, 16-19-ig „Királyi gyermekjátszó” várja naponta a gyerekeket, valamint gyerekprogramok szórakoztatják majd a Táncházban őket. Augusztus 20-án, 22:30 órakor tűzijátékkal búcsúzik a fesztivál.

Erdőbénye

A Bor, mámor Bénye Fesztivál a Hegyalja Fesztiválhoz hasonló rendezvény, ugyanis a Tokaj-Hegyalja település, Erdőbénye gasztronómiai, kézműves és borászati sajátosságára szeretné felhívni a figyelmet. Nemcsak kézműves foglalkozás lesz az óvodakertben, 11:30 órától, hanem Hébe Hóba Banda, Vackarádió című gyerekkoncertje is látható és hallható lesz ugyanott, szombaton, 16:00 órától.

Zánka

Augusztus 12-17-ig XV. Országos Gyermek és Ifjúsági Táncfesztivál és Diákolimpia lesz Zánkán, melyre körülbelül 600 páros érkezik az országosan bejegyzett egyesületekből. A versenyek 10:00-től 19:00 óráig zajlanak, minden érdeklődőt várnak szeretettel.

Balatonszárszó

A Zenés Vers Hete Fesztivál lesz a Mikszáth utcai szabadtéri színpadon augusztus 13-tól 16-ig, ahol nap közben kézműves játszóház, bohócok, kirakodóvásár lesz, este 20:00 órától pedig koncertek, pénteken az Alma együttes, vasárnap pedig a Csík zenekar játszik.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Miről is szólhat ez a hétvége, mint a Szigetről, igaz, idén kicsit úgy állok hozzá, mint ez a reklám itt, ami hatalmasra sikerült egyébként. Ennek ellenére szombat este elképzelhető, hogy kimegyek, mert 'nehogymá' ne legyek ott, amikor mindig. Igaz, ez egy kicsit konzumidióta hozzáállás, ezért még nagy harc folyik a lelkemben az idei utolsó karaoke estéért, ahol egyébként egy emberként un minket a hopmester (aki egyébiránt színész és énekel, szóval nem véletlen, hogy nem halljuk a saját rossz hangunkat), valamint az állandó közönség is. Hétvégén gyertek ti is a Rezedába Balatonmárián, múlt héten még Dundika is ott dalolt, szóval igazán felkapott hely lett a kis álmos falunk.

Ha a Szigetre vágytok, akkor egyértelmű, hogy pénteken kell menni a Prodigyre, amely 21:15 órakor kezdődik. Szombaton pedig lesz Belga az MR2 Színpadon 21:30 órakor, és igen, Korda György és Balázs Klári a Táncdalfesztivál teraszon 23:00 órakor, ezt különösen ajánlom, előtte 21:30 órakor pedig Placebo a Nagyszínpadon. Különben meg a folyamatos vándorlás működik majd idén is, amikor keressük a Zolit, meg a színpadokat és szinte mindenről lemaradunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra