SZÜLŐSÉG

Gyerekkorunk filmjei az Égig érő fűtől a Szeleburdi családig

2009. augusztus 14., péntek 11:54

A mostani kisgyerekesek, a hetvenes évek szülöttei, ha meghallják, hogy „...itt van, itt van Bagaméri...”, mindannyian a fagyira gondolnak, a Holovác egyről és a Holovác kettőről tudják, hogy nem egy ügyvédi iroda, ha pedig hanyatt fekszenek a fűben, egyszerre mondják: „csak az a szép, zöld gyep, az nagyon fog hiányozni”. Gyerekkorunk ifjúsági filmjei még a mai gyerekeknek is kihagyhatatlanok, mi pedig lélegzet-visszafojtva nézzük ilyen és hasonló felkiáltásokkal: „Olyan köpenyem volt nekem is!” „Ott a régi házunk, milyen kevés autó ment még akkor!” Idézzük fel együtt a klasszikusokat, néhány filmet pedig akár végig is tudunk nézni az MTV videótárában.

Égig érő fű

A 1979-ben készült filmet Palásthy György rendezte, az öreg bérház udvarának füvesítési projektjével pedig olyan filmet hagyott az utókorra, amit ha több tucatszor ülünk le megnézni, akkor sem ununk meg. Amikor még Ullmann Mónika ártatlan kislányként ette Misuval a lekváros kenyeret, azok voltak a szép idők, s egy generációnyi bérházgyerek álmodozott arról, hogy az udvar kockakövét felszedve füves udvaruk lesz, lufis Fiestákkal.

Együtt csodálkozunk most is a telezsúfolt panellakáson és a fiatalokon, akik a bérházban szenvednek és panelra vágynak, együtt mondjuk Misuval, hogy „Csúszik a széééén” és drukkolunk az utolsó percig, hogy Poldi bácsi ne érjen haza előbb, mint a gyeptégla. Végül aztán minden sikerül, Piroska (Ullmann Mónika) is kiszabadul a rácsok mögül, Kamilla nagynénje is vidám asszony lesz (és párra lel), a fiatalok és a szenesemberék is lakást cserélnek, Poldi bácsi pedig boldogan megy nyugdíjba, s a füvet sem kell hiányolnia.

Szeleburdi család

Bálint Ágnes Szeleburdi családja nemcsak filmen (szintén Palásthy György rendezte), könyvben is felejthetetlen élményt nyújt, sőt, sikerült a folytatást (Hajónapló) is remekül megírni. A Faragó családban sosincs csönd, pedig nagy szükség lenne rá, apa ugyanis a könyvén dolgozik, konkrétan a csigákról ír, melynek segítségével végre kiszabadulnak a kicsi lakásból, ahol a három gyerek és egy szekérnyi barát számos állattal együtt szűkösen fér már el.

A kávéba ping-pong labda repül, a hörcsögök folyton átmásznak a szomszéd egyke, Andrea (Ullmann Mónika) babaházába, s ez baj, mert a befolyásos Belviziék nem a legjobb szomszédok. Pedig Faragóék igazán kedvesek, az anyuka egyenesen a földre szállt angyal (Drahota Andrea), apa pedig igazi tudósember (Ernyei Béla). Együtt pedig mindent megtesznek azért, hogy a család igazán szeleburdi legyen, megsétáltatják az óriási fikuszt, palacsintával csalogatják a szökött hörcsögöket és befogadnak minden állatot. A Szeleburdi vakáció című folytatásban, melyben Faragóék egy öreg, dunai hajóhoz jutnak, továbbra sincs csönd és nyugalom. A Ramóna helyrepofozása közben ismét megannyi kaland vár a szereplőkre, akik kicsit megváltoztak, Benedek Tibor lett az apa, Kiss Mari pedig az anya.

Keménykalap és Krumpliorr

A Vadliba kisdobos örs akcióba lendül, miután ellopták az állatkertből a majmot. Jól szervezett csapatként dolgoznak össze a gyerekek, túljárnak Bagaméri eszén is, aki a fagylaltját maga méri, de a történet csak akkor lesz kerek, ha lesz egy saját cirkuszuk is, bizony, a Hörömpő cirkusz, ahol természetesen minden világszám lesz. A filmet 1975-ben Bácskai Lauró István rendezte Csukás István forgatókönyvéből, s számos nagy név szerepelt benne, többek között Alfonzó, Páger Antal, Haumann Péter, s itt tűnt fel először Berkes Gábor is, mint Süle, de nem hagyhatjuk ki Kovács Krisztián nevét sem, aki ebben a filmben éppen Kisreceként olvasztotta a fiús mamik szívét. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is megkapta a fil, amelyet itt lehet megnézni.

Le a cipővel!

Minden gyerek arról álmodik, hogy egyszer szülők nélkül fog majd nyaralni. Szabó Attila rendezésében ez az álom valóra vált, Csukás István regényét Nyár a szigeten című regényét remekül filmre vitték. Hat gyerek azt gondolja, hogy teljesen egyedül nyaral a Duna mellett, a felnőttek azonban találékonyak, s a környék összes felnőttjét mozgósítják, hogy titokban figyeljen a fiúkra. A hat gyerek pedig elhatározza, hogy számháborúzni fog, s a csatára úgy készülnek, mint egy igazi háborúra. Cselszövés, élelemkeresés, összeesküvés szálai bonyolódnak a történetben, miközben Gazsi bácsi lótetű, az ár pedig megállíthatatlanul közeledik. S hogy végül ki szerzi meg az ellenség zászlóját, teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindenki jól érezte magát, s épségben túlélte a nem kis kalandokkal teli nyaralást. A film itt található.

Utánam, srácok!

Nem tudom, hogy a fiúk hogy voltak vele, engem lányként nem annyira fogott meg a történet, bár kétségtelen, hogy tisztességgel végigültem a filmet, még akkor is, ha sok nyomot nem hagyott bennem. A cselekmény középpontjában egy kiselejtezett villamos áll, melyet az egyikük telkére el is juttatnak. Ez már önmagában is egy fiúálom, a szereplők boldogan rendezik be a járművet és különböző trükkökkel (magnóra vett kutyaugatással és egyéb mechanikai eszközökkel) igyekeznek megvédeni. Mint abban az időben oly sokan, a szereplők is lakótelepen töltötték mindennapjaikat, így egy ország tudta beleélni magát a srácok életébe. Parkolóban biciklizés, bandázás, kulcsos gyerekek, egyszóval minden megjelenik a filmben, ami abban az időben a legtöbb gyereket érintett. Lada, a rosszfej csapat vezére, Andris pedig a jókat képviselő csapatkapitány végül, megleckéztetve a rosszakat elássák a csatabárdot. A filmet, melyet Berkes Péter írt, 1975-ben rendezte Fejér Tamás. Berkes Gábor ebben a filmben is szerepelt, ő játszotta a Falrahányt Borsót. A film az MTV videótárban megnézhető.

Csutak a mikrofon előtt, Csutak és a szürke ló

A Csutak-filmek valahogy egészen más hangulatot közvetítettek, mint az addigi gyerekfilmek, pedig a mondanivalója nincs is olyan messze a többi alkotásétól. Mert hát Csutak is egy kulcsos gyerek, mint abban az időben sokan, s ez természetes volt, nem pedig egy megdöbbentő helyzet. És Csutaknak igencsak korlátozottak voltak a lehetőségei, mint ahogy a legtöbb gyereknek is. Így épült a filmek története a valóság és az álmok közötti hídra, a kisfiú álmaira és a saját maga által véghezvitt hőstettekre. Csutak lovat ment, bajba kerül, színész lesz, egyszóval zajlik körülötte az élet, a jó mindig jó marad, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését. A filmet 1977-ben rendezte Katkics Ilona, Mándy Iván írásából.

Tündér Lala

Szabó Magda Tündér Lalája annyira egyedi és elbűvölő, hogy sok év távlatából is kijelenthetjük, nem sikerült hasonló magyar mesefilmet készíteni azóta sem. Tündérország királynője, Írisz, okkal félti kisfiát, Lalát, hiszen emberszíve van, erre pedig nem jöhet rá senki. Ha kiderül, Lalának el kell hagynia a birodalmat, Aterpater, a gonosz varázsló, megtudta a titkot, s ezzel zsarolja Íriszt. Lalát pedig nem kell félteni, a kissé pufók, valóban tündéri ábrázat mögött egy „igazi” kisfiú bujkál. Az emberek közé szökve magával viszi a királynő jogarát, mellyel rajzolva tökéletes képet lehet készíteni arról, akiről csak szeretnénk. Sőt, Írisz konvertorát is elcseni, mellyel bármivé átalakíthatja magát Lala, Gigi, a kecske pedig mindenhová elkíséri a kistündért. Természetesen ebben a történetben is győz a jó és alul marad a gonosz, s a kezdetleges filmtrükkök sem tudják még ma sem elvenni a kedvünket attól, hogy végignézzük a mesét. A mese 1981-ben készült, s akár csak a Csutak-filmeket, ezt is Katkics Ilona rendezte. A Szeleburdi család Faragó apukája pedig sikeresen alakult át a szívtipró Amalfi kapitánnyá. A filmet ide töltötték fel.

Hahó,  öcsi! Hahó, a tenger!

Amikor kislány voltam, tudtam, ha nekem egyszer fiam lesz, az olyan lesz, mint Öcsike (Kovács Krisztián). A Balogh család legkisebbik gyermeke ugyanis olyan, amilyennek egy kisfiúnak lennie kell. Jó, persze rossz, vagyis inkább csintalan egy kicsit és valahogy mindig történik vele valami.

Palásthy György 1971-ben rendezte Török Sándor forgatókönyvéből a filmet, s égette bele a helyes kisfiú-imázst sok-sok generáció számára. Öcsi a filmben csodás barátokra lel Kököjszi és Bobojsza személyében, akik Török Sándor mesekönyvéből kerültek a filmvászonra, mindenki örömére. Öcsi fölkerekedik, hogy a folyton rohanó és kapkodó, szegény szüleinek időt hozhasson, ám időközben a törpék letartóztatják a családját, mert bántani merték őt. Öcsi persze megmenti a Balogh családot, s megküzd a hétfejű sárkánnyal is, mert az időt bizony ő tartja fogva.

Az Öcsikét alakító Kovács Krisztián egyébként nemcsak a Hahó-filmekben, hanem a Keménykalap és Krumpliorr, a Barátom, Bonca, Az öreg bánya titka, Utánam srácok című filmben is szerepelt.

forrás: mtv videótár

KOMMENTEK

 • 2009.08.14 12:41:15szövetszöcske

  Én épp a múlt héten töltöttem le torrentről a Hahó öcsi-t, és a Hahó a tenger-t (benne volt egy 30 magyar filmes gyűjteményben a bigtorrent-en). Kölyökkoromban szerettem, most untatott, nekem kevés a nosztalgia-fíling ahhoz, hogy lekössön.

 • 2009.08.14 12:45:48Ribizlee

  madz, keblemre! :-)

 • 2009.08.14 12:53:08Zsuzsi főz

  Gyerekrablás a palánk utcában?
  Én személy szerint nem bírtam a Kincskereső Kisködmönt sem olvasni, sem nézni, annyira sajnáltam a Kis Bicebócát, meg a szegénységben élő gyerekeket. Ebből kellett olvasónaplót írni, valamit gyorsan összehoztam - persze nem olvastam végig- , aztán meg, amikor háromnegyedet kaptam rá, mindenki előtt megtapostam a füzetet. Pedig mindig jó tanuló voltam, jó magaviselettel. Hiába, belőlem ezt hozta ki.-))

 • 2009.08.14 13:01:13egyremegy

  Barátom, Bonca?
  Egy kisfiú (Kovács Krisztián) keresi egyszer látott barátját (Berkes Gábor), akit Boncának nevez. Fontos megtalálni, hiszen együtt fogják lecsapolni a Viktória-tavat. Útja során különböző Boncákat talál: Madaras Bonca (Páger Antal), öregasszony(Bulla Elma?)és megismeri a színek titkát...

  Felnőttként is megnézném akárhányszor.
  Tündér Lala: én sem igazán szerettem, bár azt a tollat nagyon szerettem volna...

 • 2009.08.14 13:07:34M6

  Judit, csak PONTOSAN!!!
  Itt van, megjött Bagaméri"

 • 2009.08.14 13:23:37rath.dinen

  Én a szeleburdi családot könyvben a mai napig imádom. Viszont néhány hete megnéztem a filmet, és tök nagy csalódás volt. Egyrészt kihagytak belőle egy csomó korrajz-motívumot (harc a tanácsi lakásokért stb), másrészt a szülők teljesen úgy viselkednek, mintha bevettek volna valami mosolygó tablettát.
  A könyvben is lazák, de normálisak, szinte felelősségteljesnek mondhatók. A filmben meg egy percig sem gondolkodnak, álmokat kergetnek és végig vihognak.

  Pl a mikor a szülők tudtával több emelet magasságban átmászik a szomszéd kislány a világítóudvar felett az egyik ablakból a másikba... Szerintem ez nagyon durva jelenet, és az eredeti szeleburdi szülők biztos nem hagyták volna. Szeleburdiak voltak, de nem pszichopaták.

 • 2009.08.14 13:25:07Farkasokkal táncoló

  És A varázsló? Csilicsala bácsi?
  "... viri a varádé, piri a parádé, csili-csalamádé, hipp és hopp!!!"

  Páger Antal volt Csilicsala bácsi a varázsló, aki minden kivánságát teljesíti Balog Gyuszinak, és szelíd derűvel szemléli, hogy milyen galibák adódnak ebből, hogy Balog Gyuszi a saját kárán tanulhassa meg, hogy varázslattal nem megy semmire, szorgalommal annál inkább.

 • 2009.08.14 13:39:30Farkasokkal táncoló

  A Tündér Lala egyébként nekem se tetszett, én olvastam az eredetit Szabó Magdától, namármost abban a könyvben - hogy mást ne mondjak - Lala egy légiesen könnyű vékonycsontú tündérgyerek, aki amikor kisfiúvá változik, akkor megizmososdik, megnehezedik stb, ehhez képest a filmbéli Lala egy kifejezetten dagi gyerek volt.

 • 2009.08.14 13:51:13zoxó

  Rajz János ül a padon: "Csak az a szép zöld gyep!":). Az egész filmből ez maradt meg a legjobban.

  "Itt van, megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri!" viszont valós fagylaltos volt Kisújszálláson:).

 • 2009.08.14 13:52:28szövetszöcske

  Annak idején amikor még kiskölyök voltam még voltak szinházi közvetítések is a tévében (xy mesejáték, közvetítés a Z szinházból). Gondolom ma már óvodásokkal is külön dílt kellene kötni, hogy hajlandóak legyenek végig nézni, egy ilyen kevésbé pörgős, nem villodzós-hangeffektes-gyorsra vágott mesét, de én még kisiskolás koromban is szerettem ezeket. Volt egy kedvencem, mikor a kislány kap varázsgyűrűt a 12 hónaptól, és mikor a gonosz mostoha elküldi télen az erdőbe hóvirágot szedni, akkor segítenek neki, és tavaszt varázsolnak egy kis időre (ezt minden évben leadta a tévé abban az időben, biztosan valami nagy szovjet író írhatta). Egész addig kedvenc volt, míg valamelyik osztálytársam rá nem mondta, hogy lányoknak való, utánna már soha nem néztem meg, aztán később már nem is adták többet, biztosan kegyvesztett lett.

 • 2009.08.14 13:56:35Farkasokkal táncoló

  Én is emlékszem arra a szindarabra, azt hiszem az Áprilishónapnakvolt nagyobb szerepe benne, és - lehet tévedek - de mintha Pogány Judit játszotta volna a kislányt. Meg még a Hagymácska, meg Ágacska mesejátékokra is emlékszem.

  És voltak jó bábfilmek is, kedvencem a Minden egér szereti a sajtot volt.

 • 2009.08.14 14:07:51egyremegy

  Szövetszöcske, de jó, hogy írtad a hóvirágosat, olyan sokszor eszembe jut, de csak nyomokban emlékeztem, elmondani sem tudtam normálisan, hogy miről szól. Szóval már azt kezdtem hinni, hogy álmodtam.
  Mint ahogy az égből pottyant tortát. Arra sem emlékszik senki a környezetemben. Hatalmas torta, bele lehet menni, a fala csoki, meg fagyi mindenhol...

 • 2009.08.14 14:19:12Tééé

  Csicsóka és a Moszkitók? Szintén Csukás István, Székhelyivel, Tahi Tóth-tal, zizzent tanácselnökkel, gyerekrablással, úttörőtáborral és állatfodrászokkal... :D
  Olvasni is élvezet, nézni is! :))
  Nekem örök kedvenc.

 • 2009.08.14 14:30:39Tééé

  Vakáció a halott utcában? Szintén Csukás. KakulaZével, a gyanús újságossal és a magánnyomozó gyerekekkel...

 • 2009.08.14 15:08:45nyuszianyu

  Na és Az ezernevű lány? meg persze Bors néni!pár éve adták,ugyanúgy tetszett 30 felett is,mint gyerekkoromban.

 • 2009.08.14 15:09:26nyuszianyu

  Meg a kisfiú és az oroszlánok!!!!!!!

 • 2009.08.14 15:23:06Kipikopii

  Nagyon jo osszefoglalo.

  Miert nyomaszto a Tunder Lala? En mar nem emlekszem a tortenetre, csak a fekete kisgidara, meg hogy tetszett a film.

 • 2009.08.14 15:34:50szövetszöcske

  Emlékszem, mikor először vetítette a tv a Tündér Lalát karácsonykor, előző este beharangozónak volt egy másfél órás film arról, hogy milyen előrehaladott technika-csodája trükköket is alkalmaztak a filmkészítők, hogy csinálták a repülő kisfiút, meg a bluebox technikát mikor gurul le a kispárna a lépcsőn és a kék háttér meg le van keverve meg hasonlók. Szóval annak idején nem arra hajtottak, hogy valami kultusz-retro mesejátékot csináljanak, hanem hogy egy technikai szinten egy majdnem-nyugati tv-filmet csináljanak a jónépnek. Vicces, hogy mára a régi, jó hagyományos mesék közé sorolódott:)

 • 2009.08.14 15:39:06kavicsrobot

  Mas ertekrend volt akkoriban es ez ezekbol a filmekbol jol lathato. sajna mara ez nagyon megvaltozott

 • 2009.08.14 15:51:49Mimas

  Farkasokkal táncolóval egyetértek, a Tündér Lala filmet teljesen agyoncsapta a rettenetes címszereplő. Pedig a könyv a mai napig az egyik kedvencem.
  Nem tudja valaki, hogy az Intőkönyvem történetét filmen le lehet-e valahol tölteni? Egyszer elkaptam a Duna Tévén, persze a végét.
  És mi volt a címe annak a filmnek, amikor a kisfiú telefonon barátkozott össze az öreg bácsival? Rémlik valakinek?

 • 2009.08.14 16:07:12Ribizlee

  Mimas, asszem a Telefon Papa (Telefonpapa?)volt

 • 2009.08.14 16:08:57Kockásfülűnyúl

  A Tündér Lala tényleg sokkal jobb könyvben, a film kissé szürreális.A Szeleburdi család mindet visz, a hörcsögös jelenet ragadt meg bennem a leginkább.A többi is jó, volt valami nagynénis is, amelyikben egy szakadt autóval kirándultak (várak stb.).Bagamériért pedig a fiam is rajong, de a legnagyobb családi kedvenc az Indul a bakterház.Anno olvastam is, de ez pl. filmadaptációban sokkal jobb!Nyilván a szereplőgárda miatt, és ne feledkezzünk meg Sanyiról, a lóról sem!Ja, és a Csutak és a szürke ló is tök jó!

 • 2009.08.14 16:12:32Mimas

  Ribizlee, Telefonpapa, igen! Kösz!
  Kockásfülűnyúl: A fantasztikus nagynéni, az egyik legjobb.

 • 2009.08.14 16:16:21Kockásfülűnyúl

  Köszönöm, így már beugrik, azt hiszem delfin-könyvként adták ki annak idején (akkoriban állandóan csíkos, pöttyös és delfin könyveket zabáltam).

 • 2009.08.14 16:50:53csutkababa

  "Utánam, srácok!" Emlékeztek?

 • 2009.08.14 16:55:50csutkababa

  A Szeleburdi családban van az a jelenet, hogy a papa mindig elhajítja a pingponglabdát, ami odapattant hozzá, és egyszer a kávéscsészét végta messzire?

 • 2009.08.14 17:07:35Magenta

  A fantasztikus nagynéni filmen pocsék. :(

 • 2009.08.14 17:09:27Magenta

  Tessék engem elrabolni? Kismaszat és a Gézengúzok?

  Emlékszik rá más is?

 • 2009.08.14 17:11:59Farkasokkal táncoló

  A világ legrosszabb gyereke?

 • 2009.08.14 17:17:55egyremegy

  Az Indul a bakterház gyerekfilm?

 • 2009.08.14 17:23:23Subbantósdi

  Én is, én is, én is!!!!:o) Imádtam és imádom a mai napig a ezeket a gyerek-,ifjúsági filmeket, szerencsére időnként a DUNA TV vagy az M1 programjába tesz egypárat.
  De én még idesorolnám, bár nem filmek és későbbiek, a Kölyökidőt is, mostanában látom ismételni az M1-en, jó látni az ott szereplő tiniket, némelyik azóta is a médiában szerepel vagy szerepelt egy ideig, de már nem...

 • 2009.08.14 17:53:54Farkasokkal táncoló

  Meg volt régen a Kuckó c. gyerekműsor is, az is jó volt.
  Nem beszélve a régi rajzfilmekről. Ha sok pénzem lenne csinálnék egy gyerekcsatornát, ahol csakis ezek a retro gyerek és rajzfilek mennének, meg gyerekműsorok. Biztosan nagy siker lenne!!!

 • 2009.08.14 18:47:05korcsolya

  win, köszi, hogy felhívtad erre a figyelmemet, mert nem is tudtam, hogy van ilyen lehetőség a neten. majd szép lassan megnézegetem ezeket a filmeket, sorozatokat, mert most már tudom, hol kell őket keresni! Nagyon hasznos volt nekem ez a poszt, köszi!! :)

 • 2009.08.14 21:36:41mohaéspáfrány

  Palacsintás király???

 • 2009.08.14 21:41:34zskoncz

  a filmmúzeum is szokott játszani ezekből. :D

  a mai napig megnézem, a keménykalap krumpliorr ha van a tvben akkor kötelező program. férjem meg én nézzük, a gyereket meg még nem érdekli.

  :D
  kár hogy nem csinálnak hasonló filmeket. a mostani ifjuságnak szolo izék eléggé gázosak.... bár egy egy jo akad köztük.

 • 2009.08.14 22:24:46normama

  "miután ellopták az állatkertből a majmot." - neeeeeeeem! A teknősöket lopták el :-)))

 • 2009.08.14 22:39:08hinta-palinta

  2009.08.14 16:55:50csutkababa

  igen, Ernyei B. volt a hajigáló papa.

  A Vuk-ot erdemes felnőtt fejjel megnézni, lenyűgöző.Hatalmas poénok, fergeteges színészek hangja(i).

 • 2009.08.14 22:57:19nyúlmama

  Meg a régi esti mesék! Rémusz bácsi!!

 • 2009.08.15 00:30:43lunanyuszi

  Egy ilyen gyerekcsatorna biztos siker lenne. Ha máshol nem, hát a szülők körében. :)

 • 2009.08.15 01:52:10fatyol11

  A Tunder Lalat en sem szerettem, sot a foszereplo kisfiut is nagyon csunyanak talaltam akkoriban, azota sem lattam felnott fejjel.. Lehet, hogy mar maskeppen neznem. A Szeleburdi csaladra rogton le akartam csapni, sajna nincs fent a videotarban-((

 • 2009.08.15 10:24:37zuzmó

  A Tündér Lala könyvben csúcs :), de a film csapnivaló! A főszereplő dagi, nehezen mozgó kisfiúja köszönőviszonyban sincs a Szabó Magda által megálmodott tündérfiúval :((( !

  Nekem még tetszett az Öreg bánya titka c. film is!

 • 2009.08.15 20:10:03nyúlmama

  Tündér Lala: én is szeretem a könyvet, de a filmbeli kisfiú nagyon rossz ötlet volt szerintem is. Egyébként a Keménykalap, a Tüskevár és az Utánam srácok kapható DVD-n -legalábbis volt- olcsó kiadásban, meg is vettem őket.

 • 2009.08.15 21:02:36Farkasokkal táncoló

  Lunanyuszi, szerintem pedig a gyerekeknél lenne nagyobb siker. A mostani rajzfilmek mind annyira pörgősek, tele vannak hangeffektusokkal meg ide-oda kapkodják a bevágásokat stb... az unokámnak az apja letöltötte (többek között) a Süsüt, hát ne tudd meg mennyire imádta és hányszor kellett neki berakni. Nem beszélve a Magyar népmesékről... én bevallom férfiasan, hogy időnként bébiszitternek hazsnálom a tévét, bekapcsolom neki a minimaxot, de az ottani rajzfilmek a seggébe sem bujhatnak a régi MAGYAR rajzfilmeknek és bábfilmeknek.

  Csak sajnos nincsen sok pénzem egy új ker.csatornára. Bezzeg a Prekop Dóra ötlete annak idején hogy bejött, amikor elindította a Paprika csatornát... én is imádom.

 • 2009.08.15 21:07:16Farkasokkal táncoló

  Egyébként meg vagyok nyugodva: látom, hogy a Töndér Lala főszereplő dagigyerek másoknnál is kiverte a biztosítékot. (És csak szerényen jegyzem meg, hogy Szabó Magda meseregényei - Tündér Lala, Sziget-kék ) nagyjából 10-12 éves koron felül élvezhetők.... talán a Bárány Boldizsár az egyetlen kivétel.

 • 2009.08.15 21:29:43nyúlmama

  Dagigyerek gondolo valkinak a valakije leghetett akkoriban,azért lett ő.Igen FT ,ezek a regények nem az óvodás kororsztálynak szólnak.
  Mazsola?

 • 2009.08.15 21:49:09Farkasokkal táncoló

  Na igen ez a vaakinek a valakije ismerősen hangzik... volt pl. anno az a tvfilm sorozat, az Égető Eszter (nem tudom emlékszik e rá még valaki), na ott valami orosz luvnya volt a főszereplő, aki olyannyira nem volt külsőleg alkalmas rá, hogy egyszerűen ORDÍTOTT róla... én, aki imádom N. L. regényeit (első szülésemkor vajúdás közben az Égető Esztert olvastam, bizonyám, még a szülés előtt fél órával is olvasgattam belőle úgyse hiszitek el, a végén még a szülésznő is megkérdezte, hogy ugyan mi volt az az érdekfeszítő regény,ami ennyire lekötött, és mikor megmondtam mi, olyan bamba képet vágott, amit soha nem felejtek el... :-DDD )

 • 2009.08.16 21:05:44szövetszöcske

  Magenta, ha nem polcra kitenni akarjátok az Égigérő füvet díszdobozban, hanem csak megnézni, és jó divx-ben is (ezt is le tudják játszani a DVD lejátszók), akkor le tudod tölteni 1-2 óra alatt:
  http://www.storage.to/get/xTUyfpM7/DNS-Egigero.fu.DVDrip.XViD.HunDub.avi

 • 2009.08.16 21:50:25dodóó

  Magenta!

  Nekem megvan az égig érő fű!
  ha iwiw-re írsz címet postázom.

 • 2009.08.17 08:08:25Magenta

  Köszi a tippeket, dodóó, köszönöm a lehetőséget, közben megtaláltam Vaterán, mert nagy ügyesen csak ott nem néztem eddig. :)

 • 2009.08.24 12:09:47padosrozi

  És a Világ legrosszabb gyereke? A leragasztott fülű kiskrapekkal? Nagy Katalin kiváló író és a film is nagyon jó lett.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta