SZÜLŐSÉG

Celebanyákkal reklámoznak a kismamaboltok

2009. augusztus 12., szerda 12:16 |

Tegyük fel, hogy kismamák vagyunk. Ülünk a gép előtt, enyhe terpeszben, kicsit hanyatt dőlve, mert előre nem tudunk a hasunktól, hanyatt fekve meg ugye nem kapunk levegőt. Képzeljük el, hogy szeretnénk vásárolni valami göncöt, mert shoppingolni van kedvünk, és mert kihíztunk minden emberek közé felvehető cuccot. Aztán, amikor mindezt végig gondoltuk, adjunk hálát annak, hogy a CERN megálmodta a hétköznapi emberek számára a www-t, élesítsük be az ujjainkat, s kezdődhet is a szörfözés a világhálón. Internetes terhesbolt-körkép.

Ha a keresőbe bepötyögjük a „kismama boltok” szavakat, azonnal láthatjuk, hogy első körben 6.170 találat sikeredett, pedig ebből nekünk teljesen elég egy is. Mondjuk pont az, ahol jók a ruhák, amit onnan vesszük észre, hogy rendesen le vannak fotózva a termékek. Ahhoz azonban, hogy vásárolni is tudjunk, nem elég, ahogy a fényképek jók - bár kétségtelen, hogy biztató egy igényes weboldal – olyan modelleken és pózban, valamint szögben kell látnunk, hogy legyen bátorságunk a virtuális kosarunkba tenni.

Ahhoz, hogy potenciális vásárlók legyünk, fontos szempont, hogy komolyan vegyük a magát hirdető boltot. Ez viszonylag nehéz, ha az oldal felén ingyen reklámok ugrálnak, a másik felén pedig Micimackó képek éktelenkednek, mondjuk néhány mézesbödönnel, az igényes online bolt pont annyit mutat, mint amennyire kíváncsiak vagyunk. Kiválasztottunk tehát a sok közül néhány olyan oldalt, ahol vásárolhatnak a mamik maguknak.

Waiting for You

A Waiting for You elnevezésű online mamabolt oldalán rengeteg ruhát találhatunk, melyek főleg az elegánsabb stílust kedvelő kismamák kedvenceivé válhatnak. Az oldal webcíme is erre utal, az online boltban téli-nyári, alkalmi kollekciókba csoportosítva válogathatunk a ruhák között. Az oldal igazán igényes és széles választékkal várja a kismamákat, de az egyes termékek árai nincsenek feltüntetve a képeknél, ez pedig sok nőt visszatart a vásárlástól, hiszen nem tudja, hogy pontosan mennyibe kerül a kiválasztott darab. Egyébként az árakat figyelembe véve a Waiting for You nem a legolcsóbb boltok közé tartozik, nadrágjai 10.900 forinttól, blúzai 7.900 forinttól, alkalmi ruhái pedig 18.900 forinttól vásárolhatók meg. Külön meglepetés volt számunkra, hogy specialitást is tartogat a látogatóknak a bolt: kismama menyasszonyi ruhát is kínálnak. Ami csalódás volt, hogy online nem lehet vásárolni az oldalon, bár egy kicsit reménykedtem, amikor regisztráltam a megfelelő helyen. Így viszont nem igazán értem, hogy minek regisztráljak. Ha kedvet kaptunk a vásárláshoz, látogassunk el a Ráday u. 19. alatti boltba (ahol egyébként lehetőség van arra, hogy profi fotós készítsen a kismamákról képeket a Waiting for You ruháiban).

Mammystic

A következő bolt, amit megfigyeltünk, a Mammystic, ahol a lassú internettel rendelkező versenyzők az intro átugrása után vethetik bele magukat a nézelődésbe. Úgy látszik, a celebanyukákkal való reklámozás sokat segít az üzleten, itt is sok ismert hölgy tűnik fel a bolt ruháiban domborítva. A Mammystic weblapja, igaz kicsit élénk, tartalmilag azonban próbál túlmutatni a kismamaruhákon és a vásárláson. A tájékoztatást is szem előtt tartva interjúkat olvashatunk sztármamikkal, hasznos tanácsokkal látnak el a szerkesztők a kilenc hónappal kapcsolatban, egyszóval egy komplex szolgáltatást is építettek a kismamaruhák köré.

A boltban a sportos ruhák kedvelői is találnak maguknak termékeket, nadrágot 5.900 forinttól, elegáns felsőt 3.900 forintért, ruhát pedig 6.900 forintért is. Az Outlet gomb alatt pedig akciós termékek közül is válogathatunk (felső már 1.900 forintért, farmer 4.900 forintért). Egy gyors regisztráció után a postafiókunkba érkezett kóddal már vásárolhatunk is a webshopban. Nemcsak ruhákat, fehérneműt és fürdőruhát vehetünk egy gombnyomással, hanem könyvet, vagy CD-t, vásárlási utalványt is a kosarunkba tehetünk. Ha személyesen szeretnénk a boltban vásárolni, akkor azt megtehetjük a József krt. 9. szám alatt a VIII. kerületben a mintaboltban, vagy az Outletben, a Bartók Béla u. 44. szám alatt, a XI. kerületben.

Mum on Board

A Mum on Board névvel működő kismamabolt a való világban Szentendrén található, a virtuális hálón pedig nemcsak webshopként, hanem közösségi portálként is próbál működni, sőt, még blogot is vezethetnek rajta a lelkes vásárló-olvasók, ha majd akarnak. Igaz, lehet, hogy a vásárlásról túlságosan elvonná a figyelmet, ha egyszer valóban beindulna a „magazin”, a ruhák így is túlságosan a háttérbe szorulnak. A Mum on Board nem híres kismamákkal, hanem az alacsony áraival szeretné a vásárlókat elcsábítani. A ruhák közül méret szerint válogathatunk, felsőt 1.990 és 5.500 forint között találunk, nadrágot pedig 1900-tól 6.900-ig vehetünk. Plusz funkcióként nemcsak mérettáblázatot találhatunk az oldalon, hanem akár a szoptatós kendőt is megrendelhetjük. Ha az interneten keresztül vásárolunk, a szállítási költség az egész ország területén 1.990 forint, bruttó 15.000 forintot meghaladó vásárlás esetén ingyenes. A bolt Szentendrén, a Kucsera Ferenc utca 2. alatt található.

Mammola

A Mammola kismamabolt weboldala nagyon ízléses, nem hivalkodó, s könnyű eligazodni a funkciók között. Az eleganciát nemcsak a ruhák, hanem az árak is tükrözik, s bár igazán csinos felsőket lehet kapni, 9000 forint alatt nem nagyunk találunk, valamint a szoknyák, nadrágok is a magas árkategóriát képviselik. A kiegészítők között nemcsak eldobható bugyit találunk (1.900 forint), ami majd a szülés után lesz hasznos, hanem olyan nyakláncot is, ami csilingel és megnyugtatja állítólag a pocakban lévő babát (5.500-6.900 forintig). Ezenkívül ülőpárnát, melltartóbetétet, tejgyűjtő kagylót és terhes párnát is vehetünk, valamint tájékoztatást kaphatunk a” Pocakmegoldások” gomb alatt arról is, hogyan a kismamaruhák milyen megoldással válnak pocakbaráttá. Sajnálatunkra azonban interneten keresztül nem lehet vásárolni. A Mammola a Mamut I. üzletházban található, a Lövőház utca 2-6. szám alatt.

Maternelle

A Maternelle nevet viselő várandósok szaküzlete (honlapukon ilyen szakszerűen írják) a VIII. kerületben, a Baross utca 21-ben található. Weblapjuk egyszerű, már a főoldalon igyekszik felhívni a kismamák figyelmét az aktuális akciós termékekre. Mint ahogy más kismamaboltoknál, itt is találhatunk plusz szolgáltatásokat, nemcsak a ruhákkal kapcsolatban (milyen alapanyagokból érdemes terhesként ruhát viselni), hanem különböző kozmetikumokat, valamint gyógynövényekből készült teákról is írnak. Az egész oldal szellemisége a természetességet sugallja, olvashatunk mosható pelenkáról is, javaslatot kapunk gátmasszázshoz alkalmas olajra, sőt, még mellszívó készülékre is. A weboldal erőssége a megvásárolható ruhákkal szemben a kilenc hónappal kapcsolatos információk lényegre törő összegyűjtése és rendszerezése, árfekvésben pedig középkategóriába tartozik. Nadrágot például 6.900 és 13.000 forint között vásárolhatunk, alkalmi ruhát pedig 9.000 forintért. Bár interneten keresztül nem tudunk rendelni, telefonon keresztül, a megfelelő méretek megadásával lehetőség van otthonról is vásárolni.

B.boom

A b.boom kismama divat igazán impozáns weblappal szeretné elcsábítani a csinosodni vágyó pocakosokat. S bár itt tényleg minden a divatról és a ruhákról szól, mégis egyedül ezen az oldalon olvastam olyan tartalmat, ami valóban szórakoztató olvasmány a ruháktól és kiegészítőktől függetlenül is. A kilenc hónap történései című blogjában egy kismama mindennapjait olvashatjuk, ami nem attól izgalmas, mert híres az illető, hanem mert humoros és olyan igazi.

A b.boom ezenkívül széles választékkal készül szezonról szezonra, s a legtöbb darab nem terhes nőként is felkelti az érdeklődésem, ugyanis nem hagyományos kismamaruhákkal keresi a helyét a piacon. A ruhák mellett elegáns és igazán hordható pelenkázótáskát (6.000 forinttól) is beszerezhetünk a b.boomban, valamint elasztikus anyagból készült kismamaövet is, amit kedvük szerint variálhatnak nem kismama ruhájukhoz is, hogy „hasbaráttá” váljanak (2900-3900 forint). A bolt a még aktív kismamákra is gondol, azokra, akinek naponta elegánsan kell megjelenni a munkahelyükön. A Business look gomb alatt szoknyákat (7.990 forint), nadrágokat (11.500 forint), blúzokat (10.990 forint) találhatunk a megfelelő stílus jegyében.

Az oldalon a netes vásárlás is tökéletesen működik, gyors regisztráció után megrendelhetjük a kiszemelt terméket, ami 2-3 munkanapon belül meg is érkezik. Fizethetünk utánvétellel, vagy banki átutalással is, a postaköltség előző esetében 1660, utóbbiban pedig 1260 forint. A ruhák, a vásárlástól számított három héten belül visszacserélhetőek. A bolt a II. kerületben, a Lövőház utca 33-ban található.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.12 15:50:04cozumel

  Gondolom, ezek markaboltok, a vilagon mindenutt ugyanazon a neven futnak, nem?

 • 2009.08.12 15:54:42manka78

  igen, én is így gondolom

 • 2009.08.12 15:54:54rath.dinen

  Az ilyesmit szerintem tiltással sosem lehet megoldani.

 • 2009.08.12 16:04:36másutt

  rath, jaj dehonnem, kivaloan mukodik Franciaorszagban!
  ezenkivul a multikat megertem, de azert a balatoni butikok is nyomjak.
  senki nem keri hogy foritsak le azt, hogy "Zara".
  A Mum on Board nem multi, tudtommal.

 • 2009.08.12 16:21:15rath.dinen

  Azért az idegen nyelvekhez és kultúrákhoz való hozzáállásban nehogy már a franciák legyenek a példakép! Sokkal kevesebbnek van használható nyelvtudása, és mégis sokkal több torzan kiejtett angol szót-kifejezést használnak köznyelvi fordulatként, mint mi.


  Az ilyesmi ellen sokkal jobban beválik, ha a népesség idegen nyelveket tanul, frankón. Aki tud egy-két idegen nyelvet, az nem érez késztetést, hogy idegen nyelvű nevet adjon a boltjának, illetve nem vágódik hasra az idegen nyelvű nevektől.

 • 2009.08.12 17:14:02andie

  A Mammystic a Pintácsi Vikié, ha jól tudom. (Szandi nővére)

 • 2009.08.12 17:53:56drlucifer

  Andie!
  Jól tudod. :-)

 • 2009.08.12 18:17:28khushi

  Andie,
  Akkor biztosan azért láttam ma reggel a TV-ben a neve alatt, hogy 'divattervező'. Aszittem lemeradtam valamiről :-)

 • 2009.08.12 18:37:04El Argentino

  Bót! Nem kell több. Gyere be és vedd meg ezt a szart, amit ezzel a köcsöggel reklámozunk. Pont!

 • 2009.08.12 19:27:31Pearl.79

  2009.08.12 15:22:13Hilus
  Nagyon jó a scamp weboldala. az ár, a minőség és a kiszállítás is korrekt. Ja és magyarok.
  http://www.scamp.hu/

 • 2009.08.12 20:46:52Adelaide_

  A Scamp jó márka, nem is tudtam, hogy magyar, volt egy olyan kombidresszünk, de mivel most kismamákról van szó megemlíteném, hogy ha a kismamáknak menüpontra kattintok, réklis kombidressz jön föl. :)

 • 2009.08.12 21:13:35cso zsi

  A celebanyák egyes száma cele banya?

 • 2009.08.12 21:21:24Mirca

  sosem értettem, hogy lehet ruhát - bármilyet is - interneten vásárolni. Sosem voltam ilyen bátor - vagy konzervatív vagyok. Bemegyek a boltba, leveszem a polcról, megfogom, érzem az anyagát, felpróbálom és a legtöbb esetben így sem passzol :)

 • 2009.08.12 21:34:58Magenta

  "WEBÁRUHÁZUNKBAN MEGKEZDŐDÖT A NYÁRI LEÁRAZÁS!"

  Azért szerintem egy weboldalon ez gáz.
  Egy barátnőm ajánlott egyszer fodrászt a hatodik kerületben, megnéztem a honlapot, ahol az első oldalon kb. öt helyesírási hiba volt (olyanok, hogy "mennyaszonyi konyt"), inkább nem mentem el.
  Előítéletes vagyok, tudom. :)

 • 2009.08.12 21:46:46Magenta

  win, terhes vagy?

 • 2009.08.12 21:52:20manka78

  Magenta! Ez a kérdés mostanában többször megfogalmazódott bennem is.

 • 2009.08.12 21:56:00Magenta

  "Ami csalódás volt, hogy online nem lehet vásárolni az oldalon, bár egy kicsit reménykedtem, amikor regisztráltam a megfelelő helyen."

  Ez a mondat valahogy azt sugallja.

 • 2009.08.13 00:57:34másutt

  rath, reszben igazad van es szamomra a franciak nem peldakepek, de azert vannak dolgok amiket jol csinalnak, es nem csak a kajarol van itt szo. :)
  en ertekelem, hogy vedik az utcakepet az idegen szo domping elol. pedig klasszisokkal tobb amerikai turista jar arra, mint nalunk.

  en egy egynyelvu orszagban nottem fel es most egy olyanban latogatok, ahol sok bolti tabla angolul gyakran hibasan van.

  mi a lopicinek kell kiirni egy balatoni fagyizo cegerere, az embermeretu fagyiszobor melle azt, hogy "ICE". minden lato ember szamara egyertelmu, hogy a qrva nagy fagyi az ajtoban, es az 53 gombocot tartalmazo vitrin mogott mit arulnak.

  nem vagyok sem a nepi identitas kardos vedoje, sem militarista hazafi, de engem ez mar zavar.

  a fenti boltok neve egyetlen kivetellel (Mammola, amit em tudom mit jelent) idegen nyelven van. ez mit ad hozza a dologhoz? magyaroknak arulnak arut, gondolnam en, hogy sem a kaliforniai sem a londoni kismamak nincsenek a celkozonseg kozott.

  en 3 nyelvet beszelek, ebbol kettot anyanyelvi szinten, a harmadikat meg eleg jol ahhoz, hogy egyetemen tanitottam, es engem zavar. a nyelvtanulasnak semmi koze ehhez. majd ha magyarjaink utcanepe megtanultak helyesen beszelni es irni magyarul, akkor alljak meg a helyuket a kulfoldi utcatablak kozott, de ne Szentendre az angol utcatablak kozott.

  ha pedig ez valami sznobsag, marpedig en azt gondolom az, akkor meg rohejes.

 • 2009.08.13 01:12:14Vierre

  másutt mi az isten van baszod, eltűntél mint szürke szamár a ködben, azóta is várom a telót:)))))))) Kapd össze magad oszt csörgess meg valamikor. :)

 • 2009.08.13 07:20:14manka78

  2009.08.13 00:57:34másutt
  Teljesen egyetértek.

 • 2009.08.13 08:30:30rath.dinen

  másutt: szerintem félreértettél, mert azt mondtam, hogy az a népréteg tartja menőnek az idegen feliratokat, amelyik nem beszél magas szinten idegen nyelveket. Ezért ha a népesség megtanulna idegen nyelveken (ugyanúgy, mint te meg én), akkor ezek a feliratok már nem lennének olyan vonzóak, és tiltás nélkül is eltünedeznének.

  Egyébként szerintem a tiltással alapból az a baj, hogy sosem jön be. Itt negyven évig tiltották a farmert meg a coca-colát, láthatjuk, milyen eredménnyel :-)


  Végezetül elmesélek két gyöngyszemet a kilencvenes évekből, amikor elindult ez az anglománia, de még csa az átképzett orosztanárok tudtak valamennyire angolul:

  az Alkotás utcában volt egy bolt, aminek a következő felirata volt: "FARMER SHOP - BLUEJEANS BOLT" Mindenki válogassa össze a számára értelmes szavakat :-))) Nem messze egy éjjel-nappalit meg úgy neveztek: Super Sarok. Mindig azt találgattuk, vajon magyarosan supersaroknak, vagy angolosan szuperszaroknak kell-e kiejteni a nevét :-)

  Én hiszek abban, hogy a nevetségesség öl, és ha a népesség elég nagy hányada fogja tudni, miért nevetségesek ezek a feliratok, akkor eltűnnek maguktól.

 • 2009.08.13 09:10:31Temptation

  Tegnap jó ötvenes - nyelveket nem beszélő- kolléganőm pólójának felirata: "Come to the real paradise!"
  Én jól szórakoztam.:-))

 • 2009.08.13 09:41:00Silverveil

  Temptation,

  Én egyszer egy piacon próbáltam legyűrni a kitörni készülő sikítva röhögést, amikor egy kedves idős néni nézett magának pólót amiben a kertbe lehetne menni. Sajnos az "I would fuck for beer" tetszett neki:)

 • 2009.08.13 10:13:07Ribizlee

  120 kilós csajon láttam 'nobody is perfect but me' feliratú pólót, az sem volt gyenge...

  unokatesóm kínai jeleket varratott tetkónak, állítólag azt jelenti szerencse lánya, szerintem pekingi kacsa tojásos rizzsel

 • 2009.08.13 10:17:18Silverveil

  Ribizlee :))

 • 2009.08.13 15:16:49megkövült

  rath.dinen és másutt!
  Ti kik vagytok, hogy íly magas lóról ítélkeztek mások szellemi képességei felett?
  Nem túl erős ez a népségezés?
  A mai világban vagytok kiakadva egy mum on boardon, amikor minden második autóra az van kiírva, h baby on board?

  Ha már ennyire a magaskultúra útmutató zászlóiként lobogtok, akkor hadd kérdezzem meg, mit kerestek egy bulvársajtó blogján? Az nem ciki? A bulvársajtó nem egyenlő a magaskultúrával, ezt nem tudom tudtátok e...
  Egy egyetemi tanárt valahogy nem így képzelek el, hogy ilyen szinten lénéz minden embert, akivel egyáltalán szóbaáll...

  Amúgy meg jártatok Szentendrén az elmúlt néhány évben? Tudjátok pl. hogy Szentendrének nem az a gondja, hogy van egy-egy cég, aminek nem magyar a neve, hanem az a giccsparádé, ami végigvonul a városon?
  Sokkal nagyobb gáz, hogy Budapest utikönyvvel van tele Szentendre főutcája és a külföldiek Budapest külkerületének hiszik Szentendrét...
  Vagy a sok kiaggatott ruha, és temérdek műcserép, amitől már lépni nem lehet?
  De ne csak Szentendrét emlegessük, ugyanez az ízléstelen giccsparádé a helyzet még a budai várban is, de szerintem minden műemlékhelyre igaz ez!!!!

  Ja, Szentendrén nem angolul vannak az utcatáblák... bár gondolom a cégérekre gondoltál...

  A szupersarkos és a farmer boltos sztorit meg vagy jó nyolc éve hallottam az egyetemen egy retorika előadáson, már akkoris túlságosan kekecnek gondoltam...de ott beleillett az előadó gondolatmenetébe...

 • 2009.08.13 15:35:11Temptation

  Silver: ez is oltári!

 • 2009.08.13 15:37:05Temptation

  megkövült: ezek szerint egy bulvár sajtó blogján csak bizonyos szellemi szint alatt lehet részt venni és írni? Anti-iq teszt lesz a belépő, vagy hogy?

 • 2009.08.13 16:35:48megkövült

  Temption, egyáltalán nem ez a lényeg, hanem, amit megszoktam a magaskultúra kontra tömegkultúra szemléletmódoktól (vagy mi :)
  Másutték pont egy olyan szöveget nyomatnak, amibe nem illik bele a viselkedésük...
  Szóval ez a mi tudunk nyelveket,mi egyetemen tanítunk stb. bezzeg ez a frusztrált műveletlen népség nem. Mi az agyonkulturáltak majd stb stb.
  De az ilyen emberek (akiket ismerek és ilyen szövegeket nyomatnak, mint ők), azoknak beírni egy blogba is derrogál, nemhogy bulvársajtót olvasni. Ők azok, akik minden egyes celebnél, az ez meg kicsoda? kezdetű nemtudomka szövegeket mondják és Nietchét idézgetnek szabadidejükben... amúgy meg potosan tudják, hogy ki az...

  Egyszóval a viselkedésükben én némi ellentmondássosságot vélek felfedezni és inkább azt érzem, hogy most jöttek haza Angliából a babysitterkedésből és ezért beszélnek jól angolul...

  Szóval nem a kérdésedben felvetett dimenzióban merült fel bennem a probléma...

  Egyszerűen szerettem volna megtudni, hogy kik ők ahhoz, hogy ennyire fölöttünk járva fikázzák azokat a népségeket, akik nem beszélik oly magas szinten az idegen nyelvet... (közben meg észre sem veszik, hogy különösen az angol, "hála" a globalizációnak, észrevétlenül beépült mindennapjainkba, tehát akkor egyúttal mindennapjaink nevetségesek, tehát ki fogunk halni - ha igaz az, hogy a nevetségesség öl :)

 • 2009.08.13 17:20:01cozumel

  Megkovult

  hat, Rathot nem ismerem, de Masutt kb. a fel eletet angol nyelvteruleten toltotte, jelenleg is Angliaban el, szoval mellelottel.

  Amugy tevedsz, a ket csoportnak semmi koze egymashoz.

 • 2009.08.13 17:23:13másutt

  megkovult,
  Kicsit melle lottel velem.

  2 diplomam van es utalom Nietchét. Imadom a bulvarsajtot. mert vicces. Bar a magyar celebekrol fogalmam nincs, Hollywoodbol nyugodtan vizsgaztathatnal.
  Nemelyikhez szemelyesen is volt szerencsem.
  Nem babysitter voltam Angliaban, hanem manager egy vallalatnal, ami becsulte a munkamat, es nagyon jol kerestem.

  20 eve lakom kulfoldon, tini korom ota.
  Eme 20 evet angol nyelvteruleten toltottem, es igen, nagyon bant, hogy minden el van lepve angol feliratokkal Magyarorszagon.
  Szurja a szemem.

  A szentendreiek meg budapestiek meg oruljenek, ha megy oda valaki. Mert az atlag angol v amerikai turista biza Csehorszagba megy inkabb, ment ott nincs szetbarmolva a belvaros, sot meg boltok is vannak ott, nem csak graffiti. Meg Prada bolt. Es jobb es olcsobb a sor. A turistak mar csak ilyenek. legkisebb kozos nevezo.

 • 2009.08.13 17:43:40Heatherette

  másutt
  hát itt még Prada üzlet konkrétan nincs (illetve a La Boutique-okban kapható Prada is), de van Gucci, LV, Ferré, Fendi, Dior, Versace, Cavalli, Byblos, Burberry, Donna Karan, D&G, Moschino stb - tehát azért ne hidd, h annyira le volnánk maradva a luxusmárkák tekintetében.

 • 2009.08.13 17:54:13másutt

  tudom, latom, figyelek. :) pont azert irtam buta peldanak....
  mert Prada nincs. nekem nem hianyzik, de a sok hulye ilyenekre bukik meg szines kepeslapra.
  ha idegennyelvu konyvek fogynanak a polcrol, akkor angol/nemet/olasz nyelvu szepirodalmi konyvesboltok nyilnanak Szentendren.
  de a busszal kalauzolt nepnek a bovli kell, meg a gepi himzes... sajnos.

  persze van egy amerikai ismerosom, aki minden evben eljon a Budapesti Tavaszi Fesztivalra klasszikus zenet hallgatni, aldassek a neve.

 • 2009.08.13 17:54:32cozumel

  H.

  sajnos, ez nem von le semmit a lenyegbol: a csehek sokkal jobban eladtak magukat az amcsi-kanadai vonalnak
  Finom sor, Hrabal, Menzel, tiszta belvaros, nemleszedos-atkuros taxis...
  Evvan.
  Pedig potencialja Budapestnek is van, sot, szerintem szebb.

 • 2009.08.13 18:38:27megkövült

  Na, mellélőttem - meakulpa, de akkor meg mire a nagy fényezés, hogy milyen tökéletesen beszélsz angolul? Az lenne a csúnya, ha nem bírnád a nyelvet.
  Na, nem személyeskedni akartam, elvi síkon mondtam, amit mondtam. Ráadásul ma már nem nagy kunszt külföldön élni - a feleségem is éppen rágja a fülem, hogy adjuk el a házat, menjünk Ausztráliába, mert a hülye barátnője teletömte a fejét, hogy ott kolbászból a kerítés.
  De rátértetek a lénygre nélkülem is:
  erről van szó: Prága nincs telenyomva giccsel (tudom, ott ismerkedtem meg az asszonnyal - oda járunk évfordulózni, évről évre látom a fejlődést), nem rohadnak a házak, olcsó és JÓ a sör :)
  Ezért mondom, hogy a legkevesebb, hogy pl. Szetnendrén milyen neve van egy boltnak, amikor a matrioska babákat, meg a szovjet kitűzőket és katona sipkákat árulják...
  A népnek az kell, amit elé raknak, ha nem a giccsparádét, hanem valóban népművészeti cuccokat, igényes boltokban és nem kirakodóvásárként... Te élsz Angliában, láttál ilyen cirkuszt Oxfordban vagy Londonban? Én ugyan fél évet, ha töltöttem ott, de a szemét ilyen mértékű megjelenésével nem találkoztam...
  Azért szóltam hozzá (férfi létemre) ehhez a bloghoz, mert őszintén megbotránkoztatott párbeszéded a másik tökéletesen angolul beszélővel, mert maradjon köztünk, de elég elitista volt - az meg nem mindig szül jó fényt... bár ez béna hasonlat...
  Az meg, hogy ilyen értelmiségi létedre falod a bulvárt :) Mindenkinek meg van a maga perverziója és akár még vizsgáztatnálak is, de én a focit szeretem ja és csak festő vagyok, bár jól keresek, ha a mostani viszonyokat nézzük:)

 • 2009.08.13 18:40:16megkövült

  Azóval angolul sem beszélek tökéletesen, ezért is esett rosszul ez a mi tudunk angolul, de a magyarok még magyarul sem tudnak helyesen írni...

 • 2009.08.13 18:45:14Heatherette

  fura, mert nekem Londonról az volt a véleményem, de kicseszettül mocskos egy város. undorító, minden tiszta kosz meg szemét. ahhoz képest Pest annyira nem is gáz.

 • 2009.08.13 18:49:29megkövült

  Londonban nem voltam, csak vidéki városokban próbáltam szerencsét, szerintem azok okésak.
  Viszont Párizs, na, az brutál retkes...De legalább minden a helyén van. Egy egy direkt olyan helyen kívül sehol nem lóg az ember szájába a túristáknak szánt ehte (kínában gyártott) eiffel torony... Bezzeg a várban, vagy Szentendrén, ha már azt hoztuk fel példának...

 • 2009.08.13 19:17:03cantaloupe

  Nekem a kisebb varosok jonnek be jobban, pl. Gyor jobban tetszik Pestnel es Brno is Praganal. Amszterdam meg Parizsnal.

  Amugy a magyar nyelv fenntartasaert barmikor kuzdok, de nevetseges ezt a boltnevekkel kezdeni. Kishazank nem ruhagyarto nagyhatalom, a kinai rucik is angol nevek alatt erkeznek, ez van, presztizskerdes, jobban hangzik az atlag, kulfoldot majmolni akaro vasarlonak a Mayo Chicks mint a tanyasi tyukok marka. :D

 • 2009.08.13 19:27:20megkövült

  Ez is egy előítélet :) Jó a példád cantaloupe!!!
  Ami magyar az, szar, akárhonnan nézzük, ez a vásárlói reakció.
  Ugyanaz, mintha valami drágább, az jobb is. Pedig mindenki tudja, hogy ez nem így van...
  Ezt pedig "ti" generáltátok, vagy mi, bár én azt veszem meg, ami tetszik, de az asszony... Most promódba kell kísérgetnem őt, pedig van egy csomó jobb és szebb ruha bolt is... dehát ő Vouge-ot olvas, nem Nőklapját - pedig ahogy elnézem a két lapot, túl sok különbséget nem látok...

 • 2009.08.14 13:53:23rath.dinen

  megkövült: nem tudom, itt vagy-e még, de eőször tisztázzun valamit: attól még, hogy valaki egyetemen tanít, még nem egyetemi tanár. Ahhoz phd kell meg státusz, meg szerintem jó néhány év munkaviszony. Ja, és szügyig bele kell merülni a belső intrikákba :-) Én is tanítok-tanítottam 2 egyetemen és egy főiskolán, de nem nevezem magam egyetemi tanárnak.
  Nem értem, miért kerültem egy kalap alá másutt-tal, amikor tök más volt a véleményünk a kérdésben...

  Ja, és nagyon örülök, hogy a farmer shop meg a super sarok bekerült az egyetemi tananyagba :-) Tökre vicces látni, amikr az ember élete felkerül a katedrára. Én azon a környéken voltam kiskamasz, mindkét említett műintézményben vásároltam anno.

 • 2009.08.14 14:01:39rath.dinen

  Végül bóvli ügyben: ez tényleg nagyon szomorú. Nekem pl a népviseletbe öltözött babák a mániáim, mindenhonnan szeretek hozni, ahol járok. Gondoltam, Matyóföld ideális hely egy ilyen baba beszerzésére... Aha... Még a múzeumban is csak sorjás szélű fröccsöntött babákat lehetett kapni, amikre szilikonragasztóval volt rágyógyítva valami igénytelen műszálas ingecske. A viseletre maximum a fejükre bigyesztett 3 pompon emlékeztetett :-(

  De én úgy látom, a szemét külföldön is burjánzik. Neonrózsaszín, világítós Eiffel-tornyot azért elég sok helyen kapni Párizsban. Brüsszelben fröccsöntött hugyozós kisfiút...
  Triesztben van egy komplett negyed, ahol csak kínai ruhaboltok vannak :-(

  Na mindegy, a lényeg szerintem az lenne, hogy ne csak a szemét legyen, hanem normális holmik is.

 • 2009.08.14 19:51:05megkövült

  Itt wok rath dinen
  Én csak az akkori csajomat kísérgettem az egyetemre, úgy két hónapig, ha volt időm. Utána meg a haverjaival még kocsmáztunk.
  Mit tudom én, milyen seggnyalás megy a katedráig. Azt hittem oda tudás is kell.
  Bár így utólag, amilyen sznob dumát nyomatott mindegyik, biztos igazad van.

  Bóvli mindenhol van, de nem lóg mindenhol a szádba, hát te is azt írod, hogy külön negyed van rá.
  Azét kerültél egy kalap alá másuttal, mert ti borultatok össze, hogy mindenki a külföldöt majmolja és tanulatlan bunkó, bezzeg ti, akik megtanultatok tisztességesen angolul. Na hát evvan, ha az ember kívülállóként pofázik bele a dolgokba és nem ismeri, hogy ki kinek az elvtársa. Ahogy a volt csajom hasonló dumája is kiakasztott, hát ez is, biztos, mert nem tudom, hogy miért nevetséges az ami nektek az.

 • 2009.08.14 20:12:38bmbsz

  másutt,

  ne haragudj, de ezen szónoklat után: "en 3 nyelvet beszelek, ebbol kettot anyanyelvi szinten, a harmadikat meg eleg jol ahhoz, hogy egyetemen tanitottam (...)"

  leírni ezt: "2 diplomam van es utalom Nietchét."

  a legmagasabb labda... szóval, ha már tanítunk meg ilyenek, akkor írjuk le helyesen ezt a szerencsétlen nímandot:

  N I E T Z S C H E

  :))))))

 • 2009.08.14 20:16:28rita a felcser

  Elirta.Biztos vagyok benne.

 • 2009.08.14 21:10:56baudolinA

  másutt,
  egy idegen nyelv anyanyelvi szintű nyelvtudása nem azt jelenti, hogy tudsz egyetemen tanítani azon a nyelven. Még azt sem, hogy azt a nyelvet tudod tanítani. Az anyanyelvi szintű tudás azt jelenti, hogy bármilyen (fontos: bármilyen) helyzetben adekvátan fejezed ki magad, ismered a millióegy kifejezést, szólást, szakszót stb. Biztosan nagyon jól tudsz ezeken a nyelveken, nem vonom kétségbe. Az ember a saját anyanyelvét sem beszéli tökéletesen...
  (a tolmács ezentúl kussol)

 • 2009.08.14 21:16:52Magenta

  baud, mi újság B- - vel?

 • 2009.08.14 21:19:47baudolinA

  Magenta,
  nem tudom, a vizsga óta nem találkoztunk. Lehet, hogy szégyelli, hogy ismer? :D

 • 2009.08.14 21:22:24Magenta

  Nagyon eltűnt.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta