SZÜLŐSÉG

Kevés a haszna a gyerekeknél a vírusellenes szereknek

2009. augusztus 11., kedd 17:21

Nem szabadna a gyerekeknek rutinszerűen Tamiflut vagy hozzá hasonló influenza elleni szert adni, mert nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy megelőzi a szövődményeket, sőt káros mellékhatásai komolyabbak lehetnek előnyeinél - közölték hétfőn brit kutatók a British Medical Journal című folyóirat legfrissebb számában.

"Amíg a morbiditási (megbetegedési) és mortalitási (halálozási) adatok alacsonyan maradnak a mostani világjárványban, addig egy hagyományosabb stratégia bölcsebb lenne, figyelembe véve, hogy az adatok korlátozottak, olyan mellékhatások léphetnek fel, mint a hányás, valamint ellenálló influenzavírus-törzsek fejlődhetnek ki" - jelentették az Oxfordi Egyetem munkatársai.

Nagy-Britanniában több százezer adag Tamiflut adtak ki influenzás embereknek, akik fele gyerek volt. Matthew Thompson és kollégái azonban úgy találták, hogy bár a vírusellenes szerek nagyjából egy nappal lerövidítették az influenzával töltött időt a gyerekeknél, nem csökkentették a fellobbanó asztmás esetek számát, vagy annak valószínűségét, hogy a gyerekeknek antibiotikumokra lett szükségük.

A Tamiflu mellett növekedett viszont a hányás kockázata, ez pedig gyerekeknél veszélyes lehet. Az elemzést hét korábbi tanulmány eredményeinek áttekintésére alapozták. A szóban forgó tanulmányokban a Tamiflu és a hozzá hasonlóan vírusellenes Relenza használatát vizsgálták 1 és 12 év közötti, szezonális influenzával megfertőződött gyerekeknél.

Thompson újságíróknak elmondta: nincs okuk feltételezni, hogy megállapításaik az újinfluenza jelenlegi, viszonylag enyhe kitörésére ne vonatkoznának.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.11 20:39:10foreigner

  Influenza és antibiotikum? Itt valami nem stimmel.

 • 2009.08.11 20:49:06csutkababa

  Sztem arról van szó, hogy a bakteriális felülfertőzések esélyét,arányát növelhették.

 • 2009.08.11 21:33:42Subbantósdi

  Nekem nem is jutott eszembe Tamiflu-t vásárolni, lehet, hogy felelőtlen vagyok? :o)
  Egyébként meg valóban, elég furcsa, hogy vírus ellen antibiotikumot vetnek be.

 • 2009.08.11 21:44:35Hűbele

  Vírus ellen nem vetnek be antibiotikumot. Sem a Tamiflu, sem a Relanza nem antibiotikum.

 • 2009.08.11 22:40:26nyuszianyu

  A mi gyerekorvosunk nem szokta ajánlani az inf. elleni oltást,gyereknek különösen nem.Minden évben megkérdeztem,hogy mi legyen,a válasz mindig ugyanaz:megelőzés!Vitamin,egészséges táplálkozás,gyakori kézmosás,főleg,ha voltunk valahol,találkoztunk valakivel,ha nagy gáz van,akkor gyógyszertári maszk.Nemrég beszéltem egy gégésszel,együtt voltunk biopszián,ő ugyanezt mondta.ja,heti 1 tubus OSCILLOCOCCINUM a család minden tagjának.

 • 2009.08.12 01:01:22hinta-palinta

  "'a vírusellenes szerek nagyjából egy nappal lerövidítették az influenzával töltött időt a gyerekeknél, nem csökkentették a fellobbanó asztmás esetek számát, vagy annak valószínűségét, hogy a gyerekeknek antibiotikumokra lett szükségük"
  Teljesen egyértelmű, hogy a szövődmények miatt lett szükség antibiotikumra. Hiába adák a vírusellenes szert, mégis megbetegítette a szervezetet, szovődmények miatt AB.kellett.

 • 2009.08.12 01:03:03hinta-palinta

  mondjuk " lett volna szükségük" fordulat egyértelműbbé tenné.

 • 2009.08.12 10:24:14Chang Yai

  a H1N1 minták nagy részéből az derült ki, hogy szegény vírus már rezisztens a tamiflura.

 • 2009.08.15 16:47:29Ronja

  akkor most beadassam a 10honaposnak vagy sem? es magamnak, terhes nonek?

 • 2009.08.15 19:26:27nyuszianyu

  én is babát várok,és a kicsi 1 éves múlt,de nem adatom be.ha kötelező lesz,akkor se!megoldom valahogy...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta