A női táska és a kocsiablak is veszélyes lehet a gyerekekre

Amikor kisgyerek érkezik a családba, fordul egyet a világ és más szemmel kezdünk nézi az egyébként pöpecül berendezett otthonunkra. A kedvenc kaktuszunkat például száműzzük a folyosóra a Mici néni ajtaja elé, a macskát nem engedjük be a szobába, a vásárlásnál pedig a jelszó a gyerekbarát és a biztonsági zár lesz. Mert hát ki tudja, mivel tehet magában kárt a gyerek. Egy amerikai internetes babaoldal összeszedett néhány olyan háztartási veszélyforrást, melyre először nem is gondolnánk, hogy bajt okozhat. Pedig a legártalmatlanabbnak tűnő tárgy is komoly, akár végzetes sérülést okozhat a kicsiken, mint például a lufi, egy pihe-puha kispárna, vagy csak egy rossz helyen felejtett, kincsekkel teli női táska. S míg a legtöbben azt gondolják, hogy a konnektorvédővel és a csúszásgátlókkal, valamint a különböző biztonsági zárakkal kivédhetnek minden veszélyforrást, addig nemcsak az ártalmatlannak tűnő dolgok, hanem egészen hétköznapi háztartási eszközök is veszélyesek lehetnek. Ezekre pedig nem árt odafigyelni, még akkor is, ha természetes, hogy nem engedjük a gyereket bemászni a sütőbe az almás pite mellé...

Mosogatógép

Bár egyre több háztartásban van már mosogatógép, néhány évtizede még nem nagyon lehetett kis hazánkban értelmezni ezt a problémát. A veszély pedig ott leselkedik a tiszta (vagy még nem tiszta) kések és villák körül, ugyanis a mosogatógép ajtaját igazán könnyen ki tudják nyitni a legkisebbek is. Éppen ezért figyelni kell arra, hogy az éles és szúró eszközöket mindig „fejjel” lefelé helyezzük a tárolórészbe. A készülékbe helyezett mosogatószer is ártalmas lehet a gyerekekre: nemcsak attól kell tartani, hogy megeszik a mérgező szereket, hanem könnyen irritálhatja a bőrüket és a szemüket is. Figyeljünk arra, hogy csak közvetlenül a mosogatás előtt töltsük fel mosogatószerrel a gépet! Soha ne hagyjuk nyitva az ajtaját, s az éppen kész program után figyeljünk arra is, hogy ne nyissa ki a gyerek, mert a meleg levegő (és meleg evőeszközök-edények) égési sérüléseket okozhatnak!

Lufi

Akármilyen meglepő, a lufi egy nagyon veszélyes játék, még akkor is, ha csak egy levegővel teli, ártalmatlan gömb. 1973 óta több mint 110 gyerek fulladt meg tőle, anyagából kifolyólag ugyanis tökéletesen képes a torokhoz illeszkedni, s ezzel teljesen meggátolja a légzést. Szakértők azt javasolják, hogy nyolcéves kor előtt - akinek van gyereke, tudja, hogy nehéz ezt betartani - ne engedjük a gyereket lufit fújni, vagy ha igen, csak a felügyeletünk alatt. Ha egy lufi kidurran, azonnal szedjük össze a darabjait és dobjuk ki, ugyanis nemcsak az egészen kicsi gyerekekre veszélyes, a nagyobb gyerek is a szájába veheti szórakozásból.

Sütő

No, igen, ez viszonylag egyértelmű veszélyforrása lehet a háztartásunknak, minden családban kering egy-egy leforrázott gyerekről szóló történet. Ráadásul a gyerekek már félméteres korukban megmagyarázhatatlan vonzódást éreznek a különböző gombok nyomkodása, tekergetése iránt, így a tűzhely beindítása komoly bajt tud okozni. Ne hagyjunk tehát semmit a főzőlapokon (villanytűzhely esetén), ne csak a konyharuhákra, edényfogókra figyeljünk, már kész ételeket se tároljunk rajta. Lehetőség szerint a hátsó lapokat, vagy gázrózsát használjuk, hogy ne tudja véletlenül se magára rántani a szemfüles gyerek a forró ételt! Már olyan tűzhelyeket is lehet kapni, ahol a gombok a felső lapon találhatóak. 1991-óta gyártanak olyan készülékeket, melyeken gyerekzár is van, érdemes a már meglévő gépeink gyártóinál érdeklődni, lehetőség van-e utólag beépíteni ezt a funkciót. A sütő-főző készülékeink különben is legyenek tabuk a gyereknek, elég egy rossz mozdulat, csak nekidől és kész a baj.

Puha párnák és rácsvédők

Velünk született ösztönünk, hogy a kisbabákat valamilyen puha, lágy és meleg kuckóba tegyük. Igen ám, de ha valami túlságosan is puha, azzal nemhogy jót teszünk, hanem egyenesen veszélyeztetjük az életét. Az első alapvető szabály a babák fekhelyével kapcsolatban, hogy ne legyen benne a klasszikusnak nevezett párna, csak egy tiszta textilpelenka, vagy egy legvékonyabb babapárnácska. A vastagabb, béléses párna ugyanis ahogy belesüpped a gyerek feje, teljesen felveszi a kicsi arcának a formáját, elzárhatja a légutakat, ráadásul ki sem tud a szorított helyzetéből keveredni a gyerek, aki talán az oldalára sem tud fordulni még. Figyelni kell hasonló okok miatt a kiságy rácsvédőjére is. Mindig ellenőrizzük, hogy jól van-e minden pontján rögzítve az anyag, s hogy nem lóg le semmiféle kötözőzsinór a babához, ami szintén fulladást okozhat.

Gyerek nyakába akasztott dolgok

Bár rendkívül praktikusnak tűnhet, a legtöbben nem szeretik használni az olyan eszközöket, ami a gyerekhez erősít valamit. Ilyen például a cumilánc. Nappal persze rendkívül jó szolgálatot tehet, hogy ne kelljen percenként mosni a kiköpött cumit, éjszaka viszont nem ajánlatos használni, nehogy a baba nyakára tekeredjen. Vannak olyan darabok is, amik túl rövidek ehhez, igaz, továbbra is veszélyesek maradnak, mert akármire rátekeredhetnek. Pontosan ezért semmilyen nyakba akasztós, zsinóros dologgal ne altassuk el a picit, se partedlivel, se kedvenc, felhúzható játékkal, a nyakláncról nem is beszélve.

Gyerekkészítmények, olaj, krém

Persze semmit sem jó, ha csak úgy megeszeget a gyerek, néha mégis megkaparint egy-egy popsikrémet vagy hidratálót. Vigyázzunk azonban, mert számos készítmény olyan anyagokat tartalmazhat (hydrocarbon például), amely veszélyes tüdőgyulladást okozhat vagy visszafordíthatatlanul károsíthatja a picik tüdejét. Olyan készítményeket vásároljunk, amelyek nemcsak tartalmában, hanem csomagolásában is gyerekbarátok, vagyis gyerek-ellenállók. Szakértők szerint még ezek a nehezen kinyitható csomagolások sem állítják meg a kíváncsi gyerekeket, de legalább lelassítják őket, amíg például elő nem kerülünk mi is.

A család kutyája

Nemcsak kutyabarátok, hanem gyerekbarátok is lehetünk, ráadásul egyszerre. Ez azonban azzal jár, hogy a gyereknek meg kell tanítani néhány alapvető szabályt a kutyával kapcsolatban. A legfontosabb azonban mégis az, hogy ne hagyjuk őket egyedül soha, a leghűségesebb és megbízhatóbb kutyában is furcsa érzéseket kelthet egy nyüzsgő, vad mozdulatokkal közeledő gyerek. Ráadásul a kicsi érkezésével kedvencünk úgy érezheti, hogy kiesett a gyümölcskosárból, a féltékenység pedig ronda dolgokra sarkallhatja a kutyánkat. Tanítsuk meg a gyereknek, hogy csak finoman simogassa a négylábú barátunkat és soha ne zavarja, ha eszik, vagy éppen ugat és acsarkodik.

Kocsiablak

Az egy gombbal felhúzható és lehúzható hátsó ablak a kocsiban még a felnőtteket is elszórakoztatja néha. Nekünk azonban általában több eszünk van annál, hogy kint felejtsük valamelyik testrészünket, amikor ezzel a remek dologgal szórakozunk, nem úgy a gyerekeknek. Életveszélyes sérüléseket szerezhetnek például, ha a nyakukat csípi be a megállíthatatlanul felkúszó ablak. Igaz, sok autóban nem megy tovább az üveg, ha ellenállásba ütközik, számos, régebbi típusú autóban azonban nincs ilyen funkció. A menetszéllel játszó gyerekkezeket pedig apa is oda tudja csukni, ha nem figyel, ezért tanuljuk meg mi is, hogy bejelentjük, ha a hátsó ablakokat készülünk felhúzni.

A kistáska csodái: körömlakk, parfüm

Ha gyereked van, nincs helye semmiféle lazaságnak. Már a táskádat sem dobhatod hanyagul a kanapéra, a szemfüles utód ugyanis hamar vérszemet kaphat egy csinos kis retikül láttán. A legnagyobb baj persze nem az lesz, hogy összenyálazza a gyerek a csili-vili mobilunkat és eldugja a lakáskulcsot úgy, hogy sosem találjuk meg. Elég, ha rászabadul a körömlakkunkra, rúzsunkra vagy rátalál a manikűrkészletünkre, ami olyan lehet a számára, mint egy fegyvertár. A dezodorokról, parfümökről ne is beszéljünk, könnyen a szemükbe fújhatják őket, és a szájukba kerülhet az oda nem való készítmény. A női táskák tartalma nemcsak mérgező lehet a picikre nézve, de fulladásveszéllyel is fenyeget.

forrás: www.parents.com

Oszd meg másokkal is!
Mustra