SZÜLŐSÉG

Szirénázó rendőri kísérettel mentek szülni

2009. augusztus 9., vasárnap 09:35 |

A Poronty egyik törzsolvasója, Magenta két nagyobbik gyermekének szülését írta meg. Amikor lányával vajúdott, azt gondolta, soha többé nem akar szülni, ám ahogy kibújt a baba, elfelejtett minden negatív gondolatot. Kisfiával háromperces fájásokkal indultak szülni, a Thököly úti dugóban ácsorogtak sokáig, amikor is rendőri segítséget igénybe véve szirénázó felvezetéssel érkeztek meg a szülészetre. Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

A nagylányom:

Este hét óra, a zuhany alatt állok, folyik rám a meleg víz. Élvezem, annak ellenére, hogy a kórházi zuhanyzó nem olyan kényelmes, mint az otthoni. Egyszer csak kis pukkanást érzek és nagy mennyiségű víz ömlik ki a lábam közül. Február 29 van, ne már, én nem szeretnék ilyen extra dátummal szülni! Befejezem a fürdést, felöltözöm pizsamába és kimegyek a nővérhez, szólni, hogy elment a magzatvizem. Rám morog, hogy nem első szülőként nem tudhatom, milyen az, figyeljem és ha folydogál, akkor szóljak később. Leforrázva visszamegyek a szobába, lefekszem, olvasok, végül elalszom. Éjjel fél háromkor erős fájásokra ébredek, kimegyek újra a nővérhez szólni, hogy most nagyon fáj. Felkísér a szülőszobára, átad az ügyeletes szülésznőnek, aki megvizsgál, közli, hogy jöhettem volna előbb is, mert sehol semmi magzatvíz és kétujjnyira nyitva vagyok már.

Leborotvál, kapok beöntést, utána zuhanyzom. Felveszem a kórházi hálóinget, ő pedig bekísér a szülőszobára. Nagy hodály, hét vagy nyolc ágy egymás mellett, tegnap telt ház volt, de most én vagyok itt egyedül. Felfektet az ágyra, rám köti a ctg-t, kinyitja az ablakot („legyen egy kis friss levegő”), ad egy lepedőt takarózni, odatesz egy bögrében vizet mellém azzal, hogy ne igyak belőle, csak öblítsek. Megkérdezem, hogy az orvosomat nem lehetne felhívni? Nem, minek zavarni az éjszaka közepén. Rendben, és az ügyeletes orvos? – kérdezem. Őt csak akkor zavarjuk, ha gond van, de én egyelőre szépen haladok, vajúdjak nyugodtan – mondja, ezzel otthagy. Három óra van, iszonyú hideg, félhomály, soha ilyen magányos nem voltam, jönnek a fájások, kínomban a bennem levő gyerekkel beszélgetek, hogy ne féljek, de közben mégis az kattog az agyamban, hogy mi van, ha megszülök itt egyedül?

A szám rettenetesen kiszáradva, öblítenék, de nem bírok magammal és ledöntöm a vizet, ami azzal a lendülettel vissza is jön. Három óra telik el így, ekkor végre megjön a reggeli műszakváltás, legalább társaságom van. Újabb szülésznő vizsgál meg, legyek nyugodtan, nyolc körül jön a dokim úgyis dolgozni, ha addig van valami, akkor szólunk az ügyeletesnek. Most már nyugodtabb vagyok, mégsem egyedül fogok szülni, sűrűbben néznek rám végre. Nagyon szeretnék felkelni, de nem engedik, mondván, a ctg-nek rajtam kell lenni. Próbálok oldalt feküdni, hanyatt feküdni, sehogy nem jó, iszonyúan fáj, ordítok most már. A szülésznő figyelmeztet, hogy ne kiabáljak, mert nem lesz erőm a kitolásra, de nem érdekel, minden fájást üvöltve csinálok végig. Nyolc körül jön az első tolófájás, ekkor esik be az orvosom is, aki rögtön lecseszi a szülésznőt, hogy miért nem szólt neki senki, megvizsgál, azt mondja, ez kicsit fájni fog, tágítunk egy keveset. Legszívesebben vonyítva lerúgnám, de csak kapkodom a levegőt, azt hiszem, ebbe belehalok, soha többet nem szülök gyereket, az hétszentség!

Pár perc múlva megérkezik az első tolófájás, lábakat a nyakba, nyomok-nyomok-nyomok. Ez megismétlődik még háromszor, de semmi. Ekkor a doki mellém ül, hogy rásegítsen a gyereknek a kijövetelre, azt mondja, a lábam helyett most a derekába kapaszkodjak nyomáskor. Igyekszem figyelni, de a második ilyen menetnél véletlenül mégis mást markolok meg, becsületére legyen mondva, hogy kibírta ordítás nélkül. Végül közel 50 perc kitolás után végre hirtelen megkönnyebbülést érzek és hangos ordítást hallok.

Elviszik a kislányom, én már csak a fürdés és egyebek után kapom meg, jajdegyönyörűvagy, nevetek rá, rám néz a hatalmas kék szemeivel és békésen elalszik. A fején csak pár szőke pihe, azóta is Csibe a „becsületes” neve itthon.

Az elmúlt órák pedig máris elfeledve, boldog vagyok.

A kisfiam:

Egyedül vagyok otthon, férjem dolgozik, lányom a nagyinál, mert reggel eszméletlen erővel tört rám a takaríthatnék, így átvittem. Délután két óra van, a lakás ragyog, éppen teregetek, amikor feltűnik, hogy a hasam mostanra annyira fáj, hogy elakad a lélegzet tőle. Megnézem az órát, három perc múlva jön a következő. Erre nem számítottam, még három hét van hátra!

Telefon a dokinak, rám parancsol, hogy azonnal indíts a kórházba. Felhívom a férjem, aki épp vezetői meetingen ül, onnan ugrasztja ki a titkárnő, hogy szül az asszony! Negyed óra múlva itthon van, elindulunk a kórházba, ekkor már kétpercesek a fájások, hirtelen jöttek. A Thökölyn dugó van, itt fogok megszülni a kocsiban, remek. Gyötör a hányinger, szólok a férjemnek, aki onnantól fogva egyfolytában aggódik. Nem, nem miattam, hanem hogy nehogy a kocsiba hányjak, illetve nehogy most menjen el a magzatvíz. Alig haladunk valamit előre, amikor észrevesz egy rendőrautót, odaszalad, ők pedig jó fejek és kiszednek minket a dugóból. Így szirénázó rendőri kísérettel érkezünk meg a kórházba.

A doki már vár minket, az apás szülőszobába megyünk, borotválás, beöntés, zuhany, papírmunka, ezután felraknak a szülőágyra, rám kötik az utált ctg-t. Így fekszem másfél órát megint forgolódva, csak most a férjem is rám szól, hogy ne nyervogjak már annyira, a fájásmérő még nincs is a maximumon... De szívesen cserélnék vele! Közben valamikor elmegy a magzatvizem, lepedőcsere, onnantól felgyorsulnak az események, egymást érik a fájások. Az első tolófájásnál egyszer csak megjelenik hat medikus, a doki megkérdezi, zavarnak-e? Igen, zavarnak, mindenki kifelé! – kiabálom, közben fél füllel hallom, hogy a szülésznő szerint hisztis vagyok, de ez most nem érdekel.

Nyögve, morogva próbálok nyomni, a harmadik nyomás után végre felhangzik a sírás és a doki hangja: „Hű, mekkora gyerek, el is hiszem, hogy fájt!”. A bébit elviszik lemosdatni, ezután nekem megmutatják, még konstatálom, hogy sűrű fekete haja van és koromfekete szeme (ez azóta sem változott), majd odaadják az apja kezébe: „Gratulálok, Apuka!”

Végül is...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.11 09:52:13Heatherette

  cant, már megint úgy viselkedsz, mint az ovisok. mikor jön a "szerintem H. még szűz" beszólás? jaaa, hogy már megvolt? eh. fejlődnöd kell még az osztásban, de majd segítek, néha feladom a magas labdát, és sikerélményed lesz.

 • 2009.08.11 10:10:52drlucifer

  H!
  Jó reggelt, látom felkeltél. :D
  Magas labdát kérünk szépen...:P

 • 2009.08.11 16:25:17wolff

  Na, kidobták az utolsó két hozzászólásomat..???

 • 2009.08.11 16:27:15wolff

  Magyarázatot erre,ha lehet,a modoktól...

  "Előre szólunk, hogy a hozzászólásokat moderáljuk, az alpári, rasszista, homofób, vagy bármilyen módon törvénysértő, személyiségi jogokat sértő kommenteket előbb-utóbb töröljük, a rendszeresen ilyen hozzászólásokat írókat blogjainkból legnagyobb sajnálatunkra ki is tiltjuk. Kérjük, gondoljon erre, mielőtt elküldi hozzászólását."

  Na,ezek közül melyik illett a hozzászólásaimra?
  Nem igaz, basszus,megint ragadjak tollat és irkáljak?:(

 • 2009.08.11 16:41:26drlucifer

  Wolff!
  Küldj mail Tündének, itt nem mindig olvas.

 • 2009.08.11 16:45:12wolff

  Köszi, drlucifer, amikor kellett,akkor olvasott, eh, nem érdekel már, lassan elköszönök innen...

 • 2009.08.11 16:47:47wolff

  No,lássuk, tegyünk egy próbát, egy idézet a Vörös Malom-ból...
  "Vexilla prodeunt magister inferni..."
  Azt hiszem, a latinra érzékenyek...:P

 • 2009.08.11 16:52:31Heatherette

  wolff, nyugi, nem moderáltak ki téged, Tünde nincs gépközelben jelenleg

 • 2009.08.11 16:54:11wolff

  Szia Heatherette!
  Csakhogy látni Téged!
  Két hozzászólásomat kitörölték, azért vagyok zabos...

 • 2009.08.11 16:55:27Heatherette

  mondom, h nem törölték ki, baszki
  csak nem küldte el a rendszer
  higgy nekem!

 • 2009.08.11 16:56:37wolff

  És Gratula a blogodhoz, nagyon kafa...

 • 2009.08.11 16:57:14wolff

  OK, megnyugtattál...
  De én olvastam őket elküldés után...

 • 2009.08.11 16:58:07wolff

  A legendás párbeszédedet Vierre-rel kinyomtattam, az már történelem...

 • 2009.08.11 17:00:12Heatherette

  hogy tudod te olvasni a blogom? leszedtem róla szinte mindent, kb. 5 bejegyzés maradt kint, azok is Britney-sek meg Madonnások.

 • 2009.08.11 17:01:02wolff

  "Hamburg egy északi kikötőváros,
  Az én tanyám a Reeperbahn..."

 • 2009.08.11 17:01:34wolff

  Van azon több dolog is...

 • 2009.08.11 17:03:38Heatherette

  mi? hol? le vannak tiltva, baszki

 • 2009.08.11 17:09:49Heatherette

  amúgy meg felvettelek MSN-re, ha még nem tűnt volna fel

 • 2009.08.11 17:24:26wolff

  Itt kórház van, ügyelet, nem tudok MSN-ezni, holnap odahaza majd és köszi!

 • 2009.08.11 17:59:27Macskanya

  Sziasztok fiúk, lányok! Még egyben vagyok, jóslók továbbra is, de ma még csak egy pár volt, nem vész annyira. Viszont éjjel arra ébredtem, mintha a gyerek szanaszéjjel akarná a bordáimat szabályozni, éhes is voltam, akkor kezdett esni. Visszaalvás nem sokkal rá, majd megint ébredés, nem kapok levegőt. Kifújtam az orromat, persze kb semmi nincs benne, de vérzik. :-S Nem voltam én ilyen nyűgös idáig. Visszaalvás nagy nehezen, f10kor kelt a párom, elvileg 9kor kezdődik a munkaidő, akkor kellett volna belogolnom.

  Hát én még nem fogok szirénázni. Viszont gondoltam arra, mi lenne, ha aug 20-án indulna be :-) Vicces lenne. Illetve nem. Mindenesetre jó tipp Magentától, kicsit megnyugtat most, h ez esetben nem csak helikopterrel érek be a Baross utcába, ahol amúgy sem lehet közlekedni :-DDD

 • 2009.08.11 18:11:05wolff

  Szent-István napra egy kis Istvánka?:)

 • 2009.08.11 18:18:46manka78

  Van egy rokonunk, aki aug. 20.-án született, minden tűzijátéknál megjegyzi, hogy igazán nem kéne miatta ekkora felhajtást csapni.:)

 • 2009.08.11 18:20:05wolff

  manka78
  :)))

 • 2009.08.11 18:24:09Macskanya

  Kislány lesz :-) István kilőve.

 • 2009.08.11 18:24:22drlucifer

  Wolff!
  Néha tényleg gatya rendszer is... Előfordul, hogy csinál meredek dolgokat.

  És ha aug. 20. akkor részemről max. Koppány vagy Vajk. :P

 • 2009.08.11 18:25:59drlucifer

  Ja, Wolff!
  Tudom, hogy neuromókus vagy, de masszív hátfájásra tudsz valamit? Nyaralás alatt minden nap úsztam, akkor nem volt vele gáz. Nem úszom, megint kijött. Ja, és nem tudok minden nap úszni járni, ha mákom van, heti egy alkalmat ki tudok gazdálkodni.
  Bocs az OFFért.

 • 2009.08.11 18:29:38cozumel

  DrLuci

  hol faj a hatad? felsohat, vagy derektaji szakasz?

 • 2009.08.11 18:30:52Macskanya

  Luci, már nem tudja reumatológus felírni a belépőt? Nekem annak idején csináltak ilyet, masszázs is volt hozzá. Feketenadálytő krém csodát tesz, torna, jóga (meg lehet tanulni). A vállfájás is szörnyű, nekem az volt gyakoribb. Baba óta nincs, de most már a derekam kezd fájni, asszem' jel, h készülgetünk szép lassan.

 • 2009.08.11 18:31:16wolff

  drLucifer
  El szoktuk küldeni fiziotherápiára vagy fürdőkezelésre a háti fájdalmakban szenvedőket.
  Amúgy NSAID (nemsteroid gyull.csökk.), izomellazítók jól jönnek...
  Pl. nimesulid tartalmú Xilox-por, tolperison tartalmú Myderison, Diclac 5%-gél, stb.

 • 2009.08.11 18:32:08wolff

  A makacs hátfájdalmakban szenvedőket meg szoktuk vizsgáltatni MRI-vel...

 • 2009.08.11 18:33:51cozumel

  Es termeszetesen a tartasjaviot, torzserosito tornakkal megelozheto a fajdalom es elkerulheto a gyogyszerezes, ugye Wolff? :)

 • 2009.08.11 18:34:22Macskanya

  Diclac jó, de van egy csodacucc, ben-gay krém, lezsibbaszt. A nadálytő azért jobb, mert attól hosszú távon is múlik. Diclofenac is bejött, de durván odatesz a gyomornak, meg a voltaren is, a krémben uaz van... profi vagyok. Annyi fájdalmam volt már, h a babavárás felüdülés, teljesen elmúltak!

 • 2009.08.11 18:36:09wolff

  Cozumel, chérie, c'est naturellement vrai...:)
  Macskanya, a Ben-Gay is jó...Javulást...

 • 2009.08.11 18:36:38Macskanya

  Nem akarok semmit sem mondani, de igazán nekem csak a picilány használt. Lehet h hormonális is, de nem is stresszelek annyit. Azelőtt hiába volt minden ... remélem nem jön majd vissza.

 • 2009.08.11 18:42:22Macskanya

  Wolff, köszi :-) Most sajna kénytelen vagyok tűrni.

  Annyira most sem fáj a derekam, a vállfájás után ez mind tényleg semmi. Az szokott kibirhatatlan lenni. Legszebb emlékem mikor egy szteroidinjekciótól még meg is jött...

  :-S

  Voltak idők, mikor vállfájástól már se aludni, se semmit nem tudtam. Igazából most fitt vagyok, nem is tudom mit nyekergek nektek éjszakai nem alvásokról, a terhesség ahhoz tényleg hozzá sem fogható.

 • 2009.08.11 18:51:49drlucifer

  Cozu!
  Cakkompakk az egész, leginkább a gerincem a derekam fölött kicsivel...

  Macskanya!
  Nem a belépő ára a gáz, hanem az idő, amíg eljutok. :-) A közeli sulinak van uszodája, fillérekért be lehet menni.

  És köszi.

 • 2009.08.11 19:39:36Farkasokkal táncoló

  Macskanya,
  a vállfájás lehet a nyaki alsó gerinccsigolyák elmozdulása miatt is, avagy ha ott becsípődik egy ideg. Ugyanez a lenti gereincszakaszban okozhat hátfájást is.

  Én speciel a KIm doktorhoz szoktam járni, az gerincterapeuta, és kitornáztatja belőlem a fájást. (Csak már túl sokan járnak hozzá, elég sokat kell várni...)

  Én a helyedben elmennék az orthopédiára. Nem a reumára, hanem oda. Sokka hamarabb bejutsz, és egy orthopéd orvos jobban ért a csontokhoz, mint a reumás, ezt tapasztalatból mondom.

 • 2009.08.11 19:52:11wolff

  Egy orthopaed orvos elsősorban sebész, inkább a gerinc statikájával törődik, mint a tünettanával...Felír egy fűzőt vagy ha lysthesised van, meg is műt...de abban többnyire nincs köszönet...
  Milyen fura, volt idő, amikor 100%-ra mentem, hogy orthopaedus leszek...:)
  Imádtam...

 • 2009.08.11 20:00:10Farkasokkal táncoló

  Nohát ezt nem írom alá. Én eddig akárhányszor elmentem az orthopédiára, az orvos azonnal a megfelelő gyógymódot javasolta. Voltam pl pokoli vállfájdalmakkal, azonnal mondta, hogy hányas nyakcsigolya a ludas, azonnal felírt olyan spéci fájdalomcsillapítót amitől azonnal át tudtam aludni az éjszakát, és nagyon rövid idő alatt tünetmentes is lettem, aztán elküldött gyógytornára, ami szintén sokat segített.

 • 2009.08.11 20:02:29csutkababa

  FT
  akkor szerencséd volt. Egy válli rotator köpeny sérülés, rándulás marha sokáig gyógyul...és fiatalok is megszenvedik, pl. sportsérülés.

 • 2009.08.11 20:02:55cozumel

  DrLuci

  javaslom neked a pilates tornat.
  Nagyon jol elsajatithato konyvbol is, tenyleg baromi egyszeru gyakorlatokrol van szo, es ez VALOBAN segit rajtad napi 15-20 tornazas utan.

  NEm, nem leszel tole karcsu, nem fogy a popsi, nem csokken a testzsirszazalek, de a megfelelo izmokat jelentos mertekben kondicionalja, hogy a mindennapi terhekkel sokkal jobban tudj megkuzdeni.

  Ja, es nem olyan torna, amihez huu de sok energia kell, inkabb amolyan pihenos jellegu, ami kifejezetten jol is esik egy hosszu nap vegen :)

 • 2009.08.11 20:03:11csutkababa

  Én egy darabig baleseti sebész akartam lenni, állandóan a műtőben meg az ambulancián tanyáztam.

 • 2009.08.11 20:18:08rita a felcser

  En sebesz akartam lenni.De eszhez tertem.Nem ugy van az,hogy akarsz valami lenni.

 • 2009.08.11 20:42:35wolff

  FT, kiváló orthopaed orvosod van, aki profi a gyógyszeres kezelésben is.Van ilyen is.
  Csutkababa,Rita
  Mindig csodáltam a női sebészeket, kemény, határozott nőkből lesz csak sebész...

 • 2009.08.11 20:45:12wolff

  És valóban,nem mindig az leszel,ami akarsz...
  Ötödéven a neurológia rettegett tantárgy volt, óriási volt az elhasalási arány, én akkor nagyon jól teljesítettem, de véres verejték árán, vizsga után megfogadtam, hogy soha neurológus nem leszek,többé ne lássak KIR-t vagy idegpályákat...
  Lám,lám...:)

 • 2009.08.11 20:47:53csutkababa

  Én meg hatodévben medikus mentőztem, oszt úgy maradtam...
  A traumatológia nem is fizikailag kiborító, hanem a sok ügyelet és idő, emellett nem lett volna sok családi életem.Na meg a férfikollégák enyhe lenézése...pedig hívtak kézsebésznek, az finom, babrameló. A diplomamunkám alapján Berentei prof állást is ajánlott, de sajnos nem tudtam elfogadni.

 • 2009.08.11 20:50:16Heatherette

  Lucifer, nekem gyorsabb és hasznosabb módszereim vannak :)
  gyorsdiéta tanfolyamot fogok indítani

 • 2009.08.11 20:51:52csutkababa

  A pasi orvososk gyakrabban tudnak azok lenni, akik akarnak, a nők gyakran inkább ami jut, ami belefér abba, hogy család is legyen. ismerek olyan férfikollégát, aki mögött a szintén orvos feleség csak háttérország, a gyerekek és a család a feladata, a pasi szárnyal, sikeres, klassz, a nő meg...hol van szakmailag? Sehol.
  Evvan.

 • 2009.08.11 21:11:27drlucifer

  H!
  El tudom képzelni... De hidd el, ha én rinyálok, akkor télleg fáj.

  Na cupp nektek, mert a pasim szétveri az asztalt, ha itt rontom még 2 percig a levegőt. :DDDD

 • 2009.08.12 14:57:26Macskanya

  Na hi. Tegnap befáradtam... szval a nem elegendő pihi, a stressz és az örökletes gerincbajom a ludas. Hormonális löket, pms sem tett neki jót.

  Amúgy most, hogy vigyázok magamra, nem túlórázom, jóga és igyekszem pihenni, érdekes, kutya bajom. A derékfájás meg a 9. hónapban... ;-) azt hiszem már tök normális. Amúgy ma voltam dokinál, minden ok velünk.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta