Hétvégi programok: A főváros kiürült, fesztiválozzunk vidéken!

Az augusztus sok mindent elhoz, a múlt héten például még teljes mellszélességgel ellenkeztem a nyárvége ellen, most már van némi elképzelésem arról, hogy mi jót fogok csinálni, ha tartósan nem kell a kánikula ellen védekeznem. Például aktív leszek. Mert be kell, hogy valljam, kezdek olyan lenni, mint a nagytestű, lassú és mély zümmögésű legyek, akiken látszik, hogy nehéz egyik helyről a másikra repülniük. S bár kívülről nem látszik még a változás, belülről érzem a tespedtséget, hogy fáj minden aktív dolog. A mostani lehűlés persze jól esett, de mire odaérünk valamilyen mozgalmasabb eseményre, a kezdeti ruhatár, amit magunkra kapunk, vajként olvad le rólunk, s az előadások, városnézések, kirándulások ötödik percében legszívesebben elfeküdnék, ha lehet, valamilyen vízbe. A város azonban még mindig úgy tűnhet, hogy üres, a programszervezők továbbra is vidéken aktívabbak. Szinte bármerre megyünk, mindenütt fesztiválokba botlunk, ezeket pedig látogassuk szorgalmasan végig, s ismerkedjünk meg a helyi kultúrával.

BUDAPEST

Búgócsigatanya

Aki szeret társasjátékozni, ne fogja vissza magát, látogasson el a Rózsa utcában található helyre, hogy nagyobb társaságban tudjon hódolni szenvedélyének. Ez nyáron különösen jó ötlet lehet, amikor kiürül a város és nem találunk magunknak, vagy a nagyobbacska gyerekünknek játszótársat egy-egy társasjáték-csatához. Szombaton 19:00 órától kipróbálhatjuk a Capitaly-t, Gazdálkodj okosan-t, vagy akár Activityzhetünk is.

Holdudvar

A Margitszigeten szombaton 16:00 órától kézműves foglalkozások lesznek ismét a Noha Stúdióval 4-12 éves gyerekek számára egészen 18:00 óráig.

VIDÉK

Bánk

A Bánkitó Fesztivál – Tekerj a tóra! hétvégén indul, s szeretnének a szervezők ezzel egy új, minden évben jelentkező programot indítani. A cél, egy laza és igényes, valamint sokszínű, semmiféleképpen nem tömegrendezvény, melyben megismerhetjük különböző rétegek, társadalmi csoportok, korosztályok, vallások kultúráját.

Szigliget

A Szigligeti Nyári Napok keretében a strandon, szombaton 17:00 órakor zenés gyerekműsorral szórakoztatják a kicsiket, s ismert gyerekdalokkal, zenékkel tesznek a vidám hangulatról a szervezők.

Palkonya

Második alaklommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált Palkonyán, Kisharsányban és Nagyharsányban. Nemcsak gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint jó borral és mindenféle finomsággal szeretnék a térségben a minőségi kultúrát terjeszteni. S persze nem lesz hiány kézműves vásárban sem, fazekasokkal, bőrösökkel, szövőkkel, faragókkal és csipkeverőkkel. Szombaton 11:00 órakor pedig a gyerekek örömére az Alma együttes koncertezik a Zenekertben.

Balatongyörök

A Györöki Bor-Dal-Fesztivál ezen a hétvégén színesíti a helyiek és a nyaralók mindennapjait. Nem csak utcabál lesz és táncház kicsiknek és nagyoknak, hanem a móló melletti sétányon, szombaton, 19:00 órakor gyerekműsorral is kedveskednek a piciknek.

Jászberény

Augusztus 6-9-ig tart Jászberényben a XIX. Csángó Fesztivál, melyben szeretnék megmutatni, hogy hogyan élnek a csángók és hogy próbálják megőrizni a magyarságukat. Szombaton 10:00 órakor Aprók tere címmel gyerekprogram lesz a Margit-szigeten népi gyerekjátékokkal.

Mikerpécs

A fesztiválszezonban természetesen Mikepércs is kiveszi a részét, ezen a hétvégén rendezik ugyanis a Mikepércsi Nyári Fesztivált is. A fesztivál programjai közül szombaton, 10:30 órakor a Role együttes gyermekelőadása, A zene varázsa címmel lehet érdekes, melyet Kodály Zoltán születésének 125., halálának pedig 40. évfordulója tiszteletére készítettek.

Balatonvilágos

A Club Aliga egy igazi nyári, mesés szombatot kínál mindenkinek augusztus 8-án, közvetlenül a Balaton partján. A reggeli tornát követően egész nap artisták, zsonglőrök, bűvészek és légtornászok szórakoztatnak mindenkit a Cirkuszi Akadémián, míg a mesevetélkedő alkalmával bárki lemérheti meseismereti tudását. A Kreatív Manóvár Játszóházban pedig minden gyerek lerajzolhatja kedvenc mesefiguráját. Szintén egész nap nyitva áll a Teddy Kórház, ahol minden kis vendég meggyógyíthatja kedvenc plüssállatát, sőt, ezzel még nyerhet is. A sportos családok számára is lesz bőven programlehetőség, hiszen a strandolás mellett családi strandvízilabda bajnokság, csocsó bajnokság, ping-pong verseny, biliárd és darts is vár mindenkit. A Retró Presszóban pedig ismét nyitva áll majd a pókerszoba.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Ha pici még a gyerek, vagy ha nagy, de nem hozható békében össze semmiféle vízi alkalmatossággal, lopjunk magunknak egy hétvégét és menjünk el nélkülük vízitúrára, a Tiszára. Egy bizonyos kor alatt amúgy is gyerekkínzásnak tartom a kenuzást, nekünk pedig páratlan élmény lehet, hogy hogyan ne boruljunk bele az ingatag hajóból a vízbe, a sátorozás, a tábortüzezés, egyszóval kész időutazás lehet. Én személy szerint több nyarat is ezzel koronáztam meg, sőt, a Remek Embert is egy ilyen mókának köszönhetem, s ha mélyen magába néz a társaságom, akkor talán több mint a 80 százalék egy vízitúrán talált párt magának. Nem kell a dolgokat persze agyonszervezni, számos helyről bérelhetünk csónakot, akik a kiindulási helyre viszik a hajókat, majd a végállomásról elszállítják. Ha pedig egy háromnapos út után túléltük a tűző napot, a szúnyogok támadását, az izomlázat a nyakban, a hátban és a vállban, valamint az esti ivászatot és a sátorban alvást, ígérem, hogy életre szóló élményekkel gazdagodtunk.

Ha zenére vágyunk, a VHK-ból alakult Vágtázó Életerő koncertezik a Fekete Zaj Fesztiválon Gyöngyösön, pénteken, 21:30 órakor. Én ugyan még a VHK-nál tartok, de az új névből ítélve Grandpierre Attila is pozitívabban látja az évek múlásával az életet, szóval talán csirkét már nem vág a színpadon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek