SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: A főváros kiürült, fesztiválozzunk vidéken!

2009. augusztus 7., péntek 09:07 |

Az augusztus sok mindent elhoz, a múlt héten például még teljes mellszélességgel ellenkeztem a nyárvége ellen, most már van némi elképzelésem arról, hogy mi jót fogok csinálni, ha tartósan nem kell a kánikula ellen védekeznem. Például aktív leszek. Mert be kell, hogy valljam, kezdek olyan lenni, mint a nagytestű, lassú és mély zümmögésű legyek, akiken látszik, hogy nehéz egyik helyről a másikra repülniük. S bár kívülről nem látszik még a változás, belülről érzem a tespedtséget, hogy fáj minden aktív dolog. A mostani lehűlés persze jól esett, de mire odaérünk valamilyen mozgalmasabb eseményre, a kezdeti ruhatár, amit magunkra kapunk, vajként olvad le rólunk, s az előadások, városnézések, kirándulások ötödik percében legszívesebben elfeküdnék, ha lehet, valamilyen vízbe. A város azonban még mindig úgy tűnhet, hogy üres, a programszervezők továbbra is vidéken aktívabbak. Szinte bármerre megyünk, mindenütt fesztiválokba botlunk, ezeket pedig látogassuk szorgalmasan végig, s ismerkedjünk meg a helyi kultúrával.

BUDAPEST

Búgócsigatanya

Aki szeret társasjátékozni, ne fogja vissza magát, látogasson el a Rózsa utcában található helyre, hogy nagyobb társaságban tudjon hódolni szenvedélyének. Ez nyáron különösen jó ötlet lehet, amikor kiürül a város és nem találunk magunknak, vagy a nagyobbacska gyerekünknek játszótársat egy-egy társasjáték-csatához. Szombaton 19:00 órától kipróbálhatjuk a Capitaly-t, Gazdálkodj okosan-t, vagy akár Activityzhetünk is.

Holdudvar

A Margitszigeten szombaton 16:00 órától kézműves foglalkozások lesznek ismét a Noha Stúdióval 4-12 éves gyerekek számára egészen 18:00 óráig.

VIDÉK

Bánk

A Bánkitó Fesztivál – Tekerj a tóra! hétvégén indul, s szeretnének a szervezők ezzel egy új, minden évben jelentkező programot indítani. A cél, egy laza és igényes, valamint sokszínű, semmiféleképpen nem tömegrendezvény, melyben megismerhetjük különböző rétegek, társadalmi csoportok, korosztályok, vallások kultúráját.

Szigliget

A Szigligeti Nyári Napok keretében a strandon, szombaton 17:00 órakor zenés gyerekműsorral szórakoztatják a kicsiket, s ismert gyerekdalokkal, zenékkel tesznek a vidám hangulatról a szervezők.

Palkonya

Második alaklommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált Palkonyán, Kisharsányban és Nagyharsányban. Nemcsak gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint jó borral és mindenféle finomsággal szeretnék a térségben a minőségi kultúrát terjeszteni. S persze nem lesz hiány kézműves vásárban sem, fazekasokkal, bőrösökkel, szövőkkel, faragókkal és csipkeverőkkel. Szombaton 11:00 órakor pedig a gyerekek örömére az Alma együttes koncertezik a Zenekertben.

Balatongyörök

A Györöki Bor-Dal-Fesztivál ezen a hétvégén színesíti a helyiek és a nyaralók mindennapjait. Nem csak utcabál lesz és táncház kicsiknek és nagyoknak, hanem a móló melletti sétányon, szombaton, 19:00 órakor gyerekműsorral is kedveskednek a piciknek.

Jászberény

Augusztus 6-9-ig tart Jászberényben a XIX. Csángó Fesztivál, melyben szeretnék megmutatni, hogy hogyan élnek a csángók és hogy próbálják megőrizni a magyarságukat. Szombaton 10:00 órakor Aprók tere címmel gyerekprogram lesz a Margit-szigeten népi gyerekjátékokkal.

Mikerpécs

A fesztiválszezonban természetesen Mikepércs is kiveszi a részét, ezen a hétvégén rendezik ugyanis a Mikepércsi Nyári Fesztivált is. A fesztivál programjai közül szombaton, 10:30 órakor a Role együttes gyermekelőadása, A zene varázsa címmel lehet érdekes, melyet Kodály Zoltán születésének 125., halálának pedig 40. évfordulója tiszteletére készítettek.

Balatonvilágos

A Club Aliga egy igazi nyári, mesés szombatot kínál mindenkinek augusztus 8-án, közvetlenül a Balaton partján. A reggeli tornát követően egész nap artisták, zsonglőrök, bűvészek és légtornászok szórakoztatnak mindenkit a Cirkuszi Akadémián, míg a mesevetélkedő alkalmával bárki lemérheti meseismereti tudását. A Kreatív Manóvár Játszóházban pedig minden gyerek lerajzolhatja kedvenc mesefiguráját. Szintén egész nap nyitva áll a Teddy Kórház, ahol minden kis vendég meggyógyíthatja kedvenc plüssállatát, sőt, ezzel még nyerhet is. A sportos családok számára is lesz bőven programlehetőség, hiszen a strandolás mellett családi strandvízilabda bajnokság, csocsó bajnokság, ping-pong verseny, biliárd és darts is vár mindenkit. A Retró Presszóban pedig ismét nyitva áll majd a pókerszoba.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Ha pici még a gyerek, vagy ha nagy, de nem hozható békében össze semmiféle vízi alkalmatossággal, lopjunk magunknak egy hétvégét és menjünk el nélkülük vízitúrára, a Tiszára. Egy bizonyos kor alatt amúgy is gyerekkínzásnak tartom a kenuzást, nekünk pedig páratlan élmény lehet, hogy hogyan ne boruljunk bele az ingatag hajóból a vízbe, a sátorozás, a tábortüzezés, egyszóval kész időutazás lehet. Én személy szerint több nyarat is ezzel koronáztam meg, sőt, a Remek Embert is egy ilyen mókának köszönhetem, s ha mélyen magába néz a társaságom, akkor talán több mint a 80 százalék egy vízitúrán talált párt magának. Nem kell a dolgokat persze agyonszervezni, számos helyről bérelhetünk csónakot, akik a kiindulási helyre viszik a hajókat, majd a végállomásról elszállítják. Ha pedig egy háromnapos út után túléltük a tűző napot, a szúnyogok támadását, az izomlázat a nyakban, a hátban és a vállban, valamint az esti ivászatot és a sátorban alvást, ígérem, hogy életre szóló élményekkel gazdagodtunk.

Ha zenére vágyunk, a VHK-ból alakult Vágtázó Életerő koncertezik a Fekete Zaj Fesztiválon Gyöngyösön, pénteken, 21:30 órakor. Én ugyan még a VHK-nál tartok, de az új névből ítélve Grandpierre Attila is pozitívabban látja az évek múlásával az életet, szóval talán csirkét már nem vág a színpadon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta