A nyár étele: lecsó minden mennyiségben

A lecsó nekem a nyárhoz tartozik. Még gyerekként apuval önellátós vállalati üdülőbe jártunk a Balatonra, és minden alkalommal csinált nekünk lecsót.

lecso

Annak igazi varázsa volt, a strandról hazafelé bevásároltunk a zöldségesnél, amíg apu főzött, lefürödtünk vagy a lába alatt matattunk. Akárhogy próbálkozom, az én lecsómnak nincs meg ez a hangulata, majd ha megyünk a fiúkkal nyaralni megpróbálom, hátha...

Magyaros lecsó

Hozzávalók nálunk (két és fél személy): 3 közepes fej hagyma, 8-10 paprika, 4 paradicsom, kb 10 dkg szalonna, 15 cm kolbász és 4-5 tojás.

A kockára vágott szalonnát kiolvasztom, közben a hagymát és a paprikát (kimagozva) földarabolom, a fél főre vágott hagymát rádobom a szalonnára, megdinsztelem és megszórom pirospaprikával. Hozzáadom a paprikakarikákat, pici sót és fedő alatt párolom, ha kicsit rokkant, óvatosan átforgatom. Mikor már elvesztette a nyers színét, hozzáadom a paradicsomcikkeket, ezzel is hagyom kicsit rotyogni, közben a fölpöndörödő paradicsomhéjat kiszedegetem. Ízesítem egy kis borssal. A továbbiakban pedig úgy alakul, ahogy épp kedvem vagy alapanyagom van. Ez lehet füstölt kolbász, amit a végén rakok hozzá, mert nem szeretem, ha szétfő, vagy néhány tojást keverek bele, esetleg mindkettőt vagy egyiket sem.

Pirított tarhonyával tálalom, kivéve, ha tojás is van benne, akkor csak kenyérrel csúszik. Mi nem szeretjük a csípőset, ezért édes paprikát és csemege kolbászt használok. Általában kiröhögnek, mikor ez kiderül, mert a lecsó csípősen "az igazi" de nem tehetek róla, nem szeretem, ha ég a szám és a gyomrom. Csipet sokáig nehezen emésztette a paprikát, ezért csak jóval kétéves kora után evett lecsót.

Reform lecsó 

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, pirospaprikát szórunk rá és hozzáadjuk a paprikadarabokat, ízesítjük pici sóval, fokhagymával. Ha a paprika kicsit összeesett, belerakjuk a hámozott paradicsomot, összeforraljuk. Francia mintára adhatunk hozzá cukkinit és padlizsánt, majd az egészet a sütőben fedő alatt puhára pároljuk.

Rakott lecsó 

Személyenként két szelet húst (lehet madárcici, karaj) egy kevés olajban megpirítunk, tűzálló tálba tesszük. A visszamaradt zsiradékban hagymát dinsztelünk, rádobjuk a paprikát és a paradicsomot, elég csak kicsit összeforralni, a sütőben még párolódni fog. Ezzel a lecsóval leöntjük a húsokat, lefedjük az edényt és előmelegített sütőben megsütjük. A Vacsoracsatában Koltai Róbert készített hasonlót, ő a hús alá krumplikarikákat is rakott. A férjem addig nem volt hajlandó megenni semmit, ami úgy kezdődött, hogy lecsós... de ez megtetszett neki és azóta lecsós hús rajongó.

Rakott lecsó másként

Egy jó nagy darab alufóliára pici olajat csöpögtetünk, vagy szalonnaszeleteket rakunk rá, erre jön személyenként két szelet tarja, amit előtte kicsit kiklopfolunk, sózunk, borsozunk, megszórjuk zúzott fokhagymával. A húsokat beborítjuk fél főre vágott hagymával, paprika- és paradicsomkarikákkal. Becsomagoljuk az alufóliába, gondosan, hogy mindenhol jól zárjon és bedugjuk az izzó parázsba kb. 1,5-2 órára. Köretnek alufóliába csomagolt krumplit sütünk szintén a parázsban. Ezt először a mamám készítette egy nyaralás alkalmával, akkora sikere volt, hogy azóta otthon is rendszeresen készíti alufóliával letakart tepsiben a sütőben. Kicsit hiányzik a füstös íz (a szomszédokra is gondolni kell) de cserébe rövidebb a sütési idő.

Lecsós hús

Személyenként két szelet húst kis olajon megpirítunk, félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékban elkészítjük a fenti módok egyikén a lecsót, a húst visszatesszük és fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Variációk: lehet használni a csirke különböző alkatrészeit és máris kész a lecsós csirke. Egyszer olvastam egy májas receptet: a sima resztelt májhoz adunk paradicsomot, paprikát, a végeredmény lecsós máj. Valami más néven futott a receptben, nekem nagyon ízlett, a férjem csak a májat szedegette ki belőle.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra