SZÜLŐSÉG

A nyár étele: lecsó minden mennyiségben

2009. augusztus 7., péntek 13:48 |

A lecsó nekem a nyárhoz tartozik. Még gyerekként apuval önellátós vállalati üdülőbe jártunk a Balatonra, és minden alkalommal csinált nekünk lecsót.

lecso

Annak igazi varázsa volt, a strandról hazafelé bevásároltunk a zöldségesnél, amíg apu főzött, lefürödtünk vagy a lába alatt matattunk. Akárhogy próbálkozom, az én lecsómnak nincs meg ez a hangulata, majd ha megyünk a fiúkkal nyaralni megpróbálom, hátha...

Magyaros lecsó

Hozzávalók nálunk (két és fél személy): 3 közepes fej hagyma, 8-10 paprika, 4 paradicsom, kb 10 dkg szalonna, 15 cm kolbász és 4-5 tojás.

A kockára vágott szalonnát kiolvasztom, közben a hagymát és a paprikát (kimagozva) földarabolom, a fél főre vágott hagymát rádobom a szalonnára, megdinsztelem és megszórom pirospaprikával. Hozzáadom a paprikakarikákat, pici sót és fedő alatt párolom, ha kicsit rokkant, óvatosan átforgatom. Mikor már elvesztette a nyers színét, hozzáadom a paradicsomcikkeket, ezzel is hagyom kicsit rotyogni, közben a fölpöndörödő paradicsomhéjat kiszedegetem. Ízesítem egy kis borssal. A továbbiakban pedig úgy alakul, ahogy épp kedvem vagy alapanyagom van. Ez lehet füstölt kolbász, amit a végén rakok hozzá, mert nem szeretem, ha szétfő, vagy néhány tojást keverek bele, esetleg mindkettőt vagy egyiket sem.

Pirított tarhonyával tálalom, kivéve, ha tojás is van benne, akkor csak kenyérrel csúszik. Mi nem szeretjük a csípőset, ezért édes paprikát és csemege kolbászt használok. Általában kiröhögnek, mikor ez kiderül, mert a lecsó csípősen "az igazi" de nem tehetek róla, nem szeretem, ha ég a szám és a gyomrom. Csipet sokáig nehezen emésztette a paprikát, ezért csak jóval kétéves kora után evett lecsót.

Reform lecsó 

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, pirospaprikát szórunk rá és hozzáadjuk a paprikadarabokat, ízesítjük pici sóval, fokhagymával. Ha a paprika kicsit összeesett, belerakjuk a hámozott paradicsomot, összeforraljuk. Francia mintára adhatunk hozzá cukkinit és padlizsánt, majd az egészet a sütőben fedő alatt puhára pároljuk.

Rakott lecsó 

Személyenként két szelet húst (lehet madárcici, karaj) egy kevés olajban megpirítunk, tűzálló tálba tesszük. A visszamaradt zsiradékban hagymát dinsztelünk, rádobjuk a paprikát és a paradicsomot, elég csak kicsit összeforralni, a sütőben még párolódni fog. Ezzel a lecsóval leöntjük a húsokat, lefedjük az edényt és előmelegített sütőben megsütjük. A Vacsoracsatában Koltai Róbert készített hasonlót, ő a hús alá krumplikarikákat is rakott. A férjem addig nem volt hajlandó megenni semmit, ami úgy kezdődött, hogy lecsós... de ez megtetszett neki és azóta lecsós hús rajongó.

Rakott lecsó másként

Egy jó nagy darab alufóliára pici olajat csöpögtetünk, vagy szalonnaszeleteket rakunk rá, erre jön személyenként két szelet tarja, amit előtte kicsit kiklopfolunk, sózunk, borsozunk, megszórjuk zúzott fokhagymával. A húsokat beborítjuk fél főre vágott hagymával, paprika- és paradicsomkarikákkal. Becsomagoljuk az alufóliába, gondosan, hogy mindenhol jól zárjon és bedugjuk az izzó parázsba kb. 1,5-2 órára. Köretnek alufóliába csomagolt krumplit sütünk szintén a parázsban. Ezt először a mamám készítette egy nyaralás alkalmával, akkora sikere volt, hogy azóta otthon is rendszeresen készíti alufóliával letakart tepsiben a sütőben. Kicsit hiányzik a füstös íz (a szomszédokra is gondolni kell) de cserébe rövidebb a sütési idő.

Lecsós hús

Személyenként két szelet húst kis olajon megpirítunk, félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékban elkészítjük a fenti módok egyikén a lecsót, a húst visszatesszük és fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Variációk: lehet használni a csirke különböző alkatrészeit és máris kész a lecsós csirke. Egyszer olvastam egy májas receptet: a sima resztelt májhoz adunk paradicsomot, paprikát, a végeredmény lecsós máj. Valami más néven futott a receptben, nekem nagyon ízlett, a férjem csak a májat szedegette ki belőle.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.10 11:28:30baudolinA

    Veg_
    erre az olívás pulykamellre kíváncsi volnék. Egy szakács régebb úgy magyarázta a szárnyasmellet, hogy kevés olaj és kevés vaj. De akkor az olívaolaj nem is volt annyira elterjedt, meg a pénztárcám sem engedte volna meg. Olívás verziót nem ismerem, de kíváncsi vagyok rá. Milyen fűszereket használsz?

  • 2009.08.10 11:38:13madz

    Zamat, mit ne hagyjak abba?

  • 2009.08.10 11:50:12Veg_

    "2009.08.08 15:31:41madz
    Zamat, én pl azért használom a 'ratatouille' szót a "mezei cukkinis lecsóra", mert francia ismerőseim annak hívták, ők meg, gondolom, tudják, miről beszélnek
    az aranyos animációs filmet nem láttam"
    Pedig érdemes megnézni, azóta patkányos haverok fele Lecsónak hivja a kék patkányát (nem ez a neve, ez a film magyar cime) :-)
    Szal az emlitett étek ugy néz ki, hogy sütőben sül (ergo nem főtt kaja!), mindenféle zöld van benne, egymás mellé állogatják, és a tálban megsütik. A filmben mondjuk feltornyozták a tányéron, de nem értettem a Lecsó filmcimet, még csak nem is hasonlitott egy lecsóhoz. Ergo akár van cukkini a lecsóban, akár nem, semmiképpen se 'ratatouille' :-) (kivéve, ha mondjuk az egybesült sertéshust párolt sertéshusnak hivod, a petrezselymes ujkrumplit meg hasábburgonyának)

  • 2009.08.10 11:50:44undokmano

    2009.08.10 09:01:07mazsola84

    Sajnálom, hogy írtál kajásat és nem jelent meg! Hónapokkal ezelőtt bedobtál egy bolognai és lasagne receptet, azóta csak úgy készítjük itthon és imádjuk!!! Ezer hála és köszönet érte! :)

  • 2009.08.10 11:50:49Veg_

    2009.08.09 19:01:26Enahma
    Pörköltbe vizet??? :-O *döbbenten néz* Ha egyáltalában kell bele valami, hiszen a hus eleve levet enged, sőt, ha kicsit magyarosan csinálod, van benne egy paradicsom/paprika is, és az is levet enged, akkor tegyél bele bort. Fehér hus, fehérbor, vörös hus, vörösbor. Ne féltsd tőle a gyereket, az alkoholtartalma nulla, viszont nagyon kellemes izt ad neki.

  • 2009.08.10 11:53:59madz

    Veg, hidd el, a ratatouille-nek legalább annyi változata van, mint ahány lecsóvariációt fentebb leírtunk. sőt... és igen, van főtt is.
    de a töklecsós kommentet köszi, most ugrott be, hogy a mamám csinált ilyet, nem emléxem már az ízére, csak a nosztalgia miatt köszi :)

  • 2009.08.10 11:54:18undokmano

    Veg, nekem az öcsém szokta nyomni azt, hogy a pörkölt az zsírral az igazi meg disznóhúsból, marhahúsból. Egyszer nálam kajált, agybafőbe dícsérte a pörköltet, a férjemmel itt röhögtünk magunkban rajta, mert nyomta a szokásosat, hogy mennyire tudok főzni, mert hogy én zsírral csinálom, meg vöröshús stb., aztán amikor teleette magát, a legnagyobb lelki nyugalommal közöltem vele, hogy na, amit ettél, az olívaolajjal készült és pulykából... ;D

  • 2009.08.10 11:56:12undokmano

    madz, aszalt paradicsom ügyben léptél? szombaton okos fejjel szépen kitettem 3 kiló paradicsomot az erkélyre, hadd szóljon, úgyis jó idő lesz... ma reggel a guta majd megütött, amikor megláttam a sok-sok felhőt, meg azóta néztem időképet is, és anyáztam, hogy mennyire jól sikerült időzítenem... :D

  • 2009.08.10 12:05:42mazsola84

    Undokmano, örülök! Ha adsz email címet, szívesen elküldöm a posztnak szánt sütirecepteket is :)

  • 2009.08.10 12:08:03Veg_

    2009.08.10 11:28:30baudolinA:
    Hát akkor bocsi, akinek nem jön be, leirom, és az ugorgyon :-)

    Kevés olivaolajon (csak original olajat használj, az extra szüz főzés közben szétesik, amelyik meg sansa néven fut, abban max krumplit sütnek, nem véletlen) rengeteg hagymát szoktam piritani (két kiló hushoz legalább 80 dekát, de olykor többet, isteni szaftot csinál), amig át nem üvegesedik. Vigyázok, hogy ne kezdjen még pirulni, alacsony fokozaton csinálom éppen ezért. Általában csirke, vagy pulykamellet főzök, viszont ugyanugy felkockázva, mint a sertést szokták. Sertést ritkán főzök, de ha olyanom van, persze azt is. A húst kevergetve a hagymán fehérre piritom ("pörkölöm"), hogy az izek ne szökjenek meg belőle. Ha szükséges, ekkor teszek még bele olajat.

  • 2009.08.10 12:08:40Veg_

    Ekkor beleteszek 1 felkockázott, héjtalanitott paradicsomot, és általában egy paprikát, olyanra kockázva, mint a hagyma. Ekkor megy bele a bors (érzékeny gyomruaknak főzve borsikafű), majoranna, rozmaring esetleg kevés kakukkfű, de azt csak ha pulyka, csirkéhez tul erős ízt ad. Megy még bele a pirospaprika, és a só, vagy piros arany, és akkor nincs só, ez akkor szokott lenni, ha kimarad a paradicsom, mert segit besüriteni a szaftot. Beleöntök ugy 1-1,5 deci fehértbort (sertéshez, marhához, vadhoz vörösbort, de akkor durvábban füszerezek, jobban elbirják). Jól elkeverem, hogy mindenfele jusson, és fedőt rá. Teflonban főzöm, abban nem ég le a piros paprika. Lassu tüzön, 10-15 percenként keverem. Általában 3/4 óra mulva leveszem a fedőt. Ha elfőtte a levét (paradicsom, paprika, hus levet enged + a bor), akkor megkeverem, és fedő alatt marad, 5 percenként keverem még legalább negyed órát. Ha nem, akkor pedig lefőzöm a levét. Végig lassu tüzön, a tüzhely függvényében az egész folyamat 1-1,5 óra. Totál átveszi a hús az ízeket, és nagyon sürü szaftja lesz, tényleg nem lehet megállapitani, hogy nem zsir, hanem olaj volt a kiindulás...
    Nagyjából... Remélem, nem felejtettem ki semmit :-)

  • 2009.08.10 12:09:40Veg_

    Egyben nem akart elmenni :-DDD Anyu egyébként elöször gyanakodva nézte ezt a pörköltöt, de mikor elöször megkóstolta, hümmentett egyet, és elkérte a recipét :-)

  • 2009.08.10 12:10:55Veg_

    2009.08.10 11:54:18undokmano:
    Hát jah. Sokan azért nem szeretik, mert enyhén füszerezett, nem pedig mert nem zsiros...

  • 2009.08.10 12:12:06madz

    undokmano, sajnos nem sikerült normális paradicsomot kapnom szombaton, ma vagy holnap vadászok.

  • 2009.08.10 12:12:15Veg_

    2009.08.10 11:56:12undokmano:
    Azt hallottam, sütőben is lehet paradicsomot aszalni, de nem vagyok benne biztos, hogy ugyanolyan finom lesz... Napon száritani meg nem tudok, rosszul kapom a napot :-(

  • 2009.08.10 13:56:28madz

    egy hete kóborol a hűtőmben egy patisszon. mijafrancot csináljak belőle? nem, nem akarom rántani.

  • 2009.08.10 14:17:10Veg_

    Csinálj belőle a poszthoz illően töklecsót :-) Vegyél mellé mindenféle paprikát, és ez esetben felejtsd el a pirospaprikázást, egyébként mintha lecsót csinálnál.

  • 2009.08.10 14:19:08Veg_

    Jah! És nem kell bele paradicsom, csak sok hagyma :-)

  • 2009.08.10 14:28:19mazsola84

    Csinálhatsz belőle főzeléket is, ugyanúgy mint a tököt, kaporral.

  • 2009.08.10 14:28:21madz

    na meg is próbálom, köszi :) patilecsó. vagy: dafkeratatouille

  • 2009.08.10 16:36:41madz

    kész is. jó lett

  • 2009.08.10 17:28:49undokmano

    2009.08.10 12:05:42mazsola84

    undokmano kukac gmail pont com

    Előre is köszi!!! :)

  • 2009.08.10 17:34:28undokmano

    madz, férjemet zavartam ki a piacra a kisebbik gyerkőccel, nekem a nagyobbikkal volt máshol dolgom, és valami fantasztikusan finom paradicsomot vadászott nekem, pedig nem szereti a paradicsomot. Jövő héttől újabb adaggal kísérletezek a szüleimnél a telken.
    :D

    Veg, még a tejbenvajban rovatban volt a paradicsom aszalásáról szó, hogy sütőben is lehet, de azt nem nagyon akarom kipróbálni. Azt mondják a környezetemben, hogy jól tudok sütni-főzni, ennek ellenére nem merek szárítani sütőben, mert ismerem magam... :D Állítólag kb 4 óra alatt 100 fokon lehet megaszalni a paradicsomot. A napsütésban jobban bízok, azt nem lehet elrontani. :D

  • 2009.08.10 18:33:10baudolinA

    Veg_
    ez nagyon jól hangzik, köszönöm! Olívaolah ügyben kissé tájékozatlan vagyok: az original fel van tüntetve a címkén, vagy mit kell keresni? Mert extraszűz van itthon, de azt salátákba szoktam.

  • 2009.08.10 18:33:57baudolinA

    És írtad is, hogy az nem jó erre.

  • 2009.08.10 20:56:23anyamami

    BaudolinA a címkén fel van tüntetve:-)

    Kecsap recept érdekel valakit?

  • 2009.08.10 20:59:37baudolinA

    anyamami,
    köszönöm! Jöhet a kecsáp is. :)

  • 2009.08.10 21:57:39anyamami

    Paradicsomlé 3-4 liter
    4nagy fej vöröshagyma
    25 szem szegfűbors
    2 evőkanál só
    kb 35dkg cukor
    kb 0,5dl ecet 10%-os

    A paradicsomlevet felrakom a félbevágott hagymával és a szegfűborssal. Addig főzöm míg el nem kezd "puttyogni" ill. a kanálról lecseppentett massza nyoma megmarad a tetején. Ha elég sűrű akkor belerakom a többi hozzávalót. Turmixgéppel egyneműsítem és forrón jól záródó üvegekbe szedem.

    Tartósítószert nem használok bele.

  • 2009.08.11 06:04:57Veg_

    2009.08.10 18:33:10baudolinA:
    Látom, már kaptál választ :-) Egyébként ez általános szabálynak is jó, az extra szüz a nyers, a másik a főtt kajákba, sansaval meg max bő olajban sütés, de szerintem ahhoz drága, erre én is inkább napraforgó olajat használok :-)

    2009.08.10 17:34:28undokmano:
    Rémlett, hogy valahol olvastam... Köszi, megkeresem, bár eléggé félek én is a sütőmtől - már hogy elfelejtem :-D

  • 2009.08.11 08:38:07mazsola84

    Undokmano, e-mail ment :)

  • 2009.08.11 08:39:50undokmano

    Mazsola, köszönöm szépen! :)))

    Veg, madz, tegnap este nézegettem a paradicsomokat, szerintem gyorsítok ma a sütőben, mert láttam, hogy pár darab penészfoltos. Tuti kevés sót raktam rá, rákérdeztem másik rovatban, de még nem érkezett válasz, úgyhogy ennek tudom be, hogy kevés sóval láttam el a cuccost.

  • 2009.08.11 17:01:12mspoppy

    2009.08.10 11:20:09Veg_
    "baja" az nem lesz, csak más íze és akkor már nem kell "magyar"-nak vagy "magyaros"-nak nevezni.
    az, hogy valaki(ke)t sikerült megtévesztened, szvsz még nem azt jelenti, hogy valóban nincs különbség a két különböző alapanyag felhasználásával készült étel között.

    a többiről meg az Emma c. film jutott eszebe. abból is az öreglány, aki "nem szokta magát dícsérni, de a barátai szerint is ért a szendvicskészítéshez" :D :D

  • 2009.08.11 17:04:30cozumel

    En mar a vilag sok reszen ettem gulyast pl. es sirnatok, ha tudnatok, mi mindent arulnak gulyas neven :(((

  • 2009.08.11 17:53:14mspoppy

    cozumel,
    még itthonra(!!) is eljutottak a "gulasch" leves konzervek... a borzalom már az összetvőknél kezdődik.

  • 2009.08.12 06:09:36Veg_

    2009.08.11 17:01:12mspoppy:
    Megtévesztettem??? Már bocs, de nem azt mondtam, hogy csinálok sertéspörit sok zsirral, hanem hogy csinálok pörköltöt. Hogy ő annak vette, nem tudta megkülönböztetni, és izlett neki, az az ő dolga, és felvilágositottam a tévedéséről. Szóval ez a szó ide abszolut rossz, amit a leirásból tudnod kellett volna. Vagy a magyarral vannak problémáid, vagy tudatosan átértelmezted az általam irtakat. Jóhiszemü vagyok, maradjunk az elsőnél. A megtévesztés az tudatos átvágás, ami után a háta mögött röhögtem volna a kis hülyén - de nem igy történt.
    Viszont pont ez jelzi, hogy nincs igazad. Miért csak akkor mondható valami magyarosnak, ha fél kiló zsiros szalonnával kezdődik a recept - mint nagymamámnál, meg párom nagymamájánál -, vagy hogy végy 5 evőkanál disznózsirt??? Attól lesz magyaros, hogy intenziv hasmarsot kap tőle bárki, aki a könnyebb ételekhez van szokva, nem a vastagon zsirosakhoz? Mert biza, aki nincs hozzászokva a zsirhoz, az a végy 30 deka zsiros szalonnát, süsd meg... folytatásától a mellékesben köt ki. Az étel az izétől magyaros, nem az egészségtelenségtől. Ha ugyanazt az izt érem el, mint ők, de olajjal, akkor az magyaros. Még ha nem is több kanál disznózsirral vagy szalonnaheggyel indult.
    A gulyás is attól szar, hogy rosszul készitik el, totál ehetetlen lehet fél kiló zsir mellett is, pedig milyen magyaros is az!

  • 2009.08.12 06:18:10Veg_

    Mellesleg: honnan tudod, hogy rossz? Nekem lövésem sincs róla, igaz, nem eszek se készkonzervet, se fagyasztott készkaját, ezt meghagyom a koleszosoknak meg az amiknak és angoloknak :-)

  • 2009.08.12 14:31:42mspoppy

    "volt, aki közölte velem, hogy csak zsirral eszik csak sertést. Csináltam pörköltöt, olivaolajjal és pulykamellből. [...]megvártam, amig agyondicsérve megeszi, majd közöltem, hogy ez madár és oliva"

    Már bocs, de ha valaki közli veled, hogy "csak zsírral eszik csak sertést" és te ennek ellenére MÁST tálalsz fel neki, megvárod, míg megeszi, s csak aztán világosítod fel, hogy miből is főzted, az MEGTÉVESZTÉS.

    Egy étel szvsz attól lesz magyaros, hogy a hagyományos magyar konyha szokásainak, előírásainak megfelelően készítik el. Az oliva olaj nem tartozik a hagyományos magyar konyha alapanyagai közé, ezért az azzal készített étel nem magyaros.

    nem tudom, hogy rossz-e, nem kóstoltam. a megjegyzésem szó szerint így szólt: " a borzalom már az összetvőknél kezdődik." hogy ezt te úgy értelmezted, hogy eljutottam a fogyasztásáig, nos, ez inkább azt bizonyítja, hogy neked vannak problémáid a magyarral (mert ugye én se gondolhatok másra, ha hozzád hasonlóan jóhiszemű akarok maradni). :))))

  • 2009.08.13 06:35:11Veg_

    2009.08.12 14:31:42mspoppy:
    Már bocsi, de nem gondoltam, hogy egy rövid sztorihoz élettörténetet kell mellékelni, pláne, hogy nem cikket irtam, csak hozzászóltam. De csak és kizárólag a te kedvedért:
    Megbeszélitek egy társasággal (bocsi, bármennyire részleteznéd, pontos létszámot és neveket nem rok), hogy lesz pörkölt, noki, és valami zöld. A zöldet valaki magára vállalta, a nokit és a pörköltöt 2-2 fő. Én készitettem egy nagy adag pörköltöt, ahogy szoktam. Egy másik csaj csinált egy nagy adag pörköltöt, ahogy szokott. Ketten csináltak 1-1 nagy tál nokit, ahogy szoktak. Egy csinált egy nagy tál zöldsalátát, ahogy szokta. Ketten bevásárolták az italokat. Majd összeadtuk a bevásárlólistákat, és elosztottuk annyifele, ahányan voltunk, tehát mindenki ugyanannyival szált be, pár ember + melóval is. Ürge kiszed egy bazi adagot a pörköltömből, lelkesen eszi a nokival és zöldsalátával, és közben fejtegeti, mennyire rühelli a madarat és az olajjal készüld dolgokat, mert azok szarok. Pláne, ha valaki sznobul olivát tesz bele.
    Bocsi, ennél részletesebben nem fejtegethetem, hogy miért nem vágtam át senkit, szerintem eleve rosszindulatot feltételezni valakiről, aki csak annyit irt, hgy főzött pörköltöt, elég ejnyebejnye, de mindenki magából indul ki, te ebből.

  • 2009.08.13 06:43:32Veg_

    "2009.08.12 14:31:42mspoppy
    Egy étel szvsz attól lesz magyaros, hogy a hagyományos magyar konyha szokásainak, előírásainak megfelelően készítik el. Az oliva olaj nem tartozik a hagyományos magyar konyha alapanyagai közé, ezért az azzal készített étel nem magyaros."
    Szerintem a magyaros étel egyfajta, hagyományos izvilág. Hogy messzire rugaszkodjam, ha ugy tudok szójafasirtot csinálni, hogy ha egy tálban vannak, nem különbözteti meg fater muter hagyományos sertésfasirtjától (nem szeretem a szóját, csak piritva, bár a barátnőm képes erre, ez egy példa, mielött ebbe is belekötsz), akkor az egy hagyományos/magyaros módon készitett szójafasirt. Pedig a szója maga nem hagyományos fasirt alapanyag a magyar konyhában. Viszont az ize alapján akkor már magyaros szójafasirt, lévén egy francia halál más izt állitana elő.

    "nem tudom, hogy rossz-e, nem kóstoltam. a megjegyzésem szó szerint így szólt: " a borzalom már az összetvőknél kezdődik." hogy ezt te úgy értelmezted, hogy eljutottam a fogyasztásáig, nos, ez inkább azt bizonyítja, hogy neked vannak problémáid a magyarral (mert ugye én se gondolhatok másra, ha hozzád hasonlóan jóhiszemű akarok maradni). :))))"
    Nekem semmi bajom a magyarral. Én az összetételt csak olyan dobozon nézem meg, amit éppen aktuálisan venni szándékozom, és azt veszem, aminek normálisabb az összetétele. Ergo abból, hogy készkajás dobozt nézegetsz összetételileg, arra következtettem, hogy veszel készkaját dobozban, illetve hgoy azzal a tervvel mentél le, hogy készkaját vásárolj, valami ilyesmit. Vagy az a fixa ideád, hogy egy áruházban minden dobozt végig olvass, attól függetlenül, hogy megveszed, vagy nem? :-O
    Mert akkor ez az első ilyen fetisizmus, amiről tudok :-)

  • 2009.08.13 10:30:35mspoppy

    baromira nem lenne szükséges élettörténeteket mesélni, ha menne a pár mondatban korrektül fogalmazás. :))

    hát... ha a fasírttal példálózol, mint magyaros étellel... akkor az ízvilág contra alapanyag&elkészítési mód további részletezését passzolom. :))

    wow, szerinted tehát kizárólag ez a két opció létezik: vásárlási szándékkal nézegetni a termékek összetevőit VAGY _minden_ dobozt mániákusan végigolvasni. aha. hö-hö-hö. :D:D

  • 2009.08.14 05:53:30Veg_

    Amugy se szükséges élettörténetet irni. Szerintem ugyanis halálosan semmi közöd hozzá, hogy hol és kinek főzök. Arról nem tehehtek, hogy - gondolom magadból kiindulva, mert ugy szokták - folyamatosan rosszindulatot feltételezel embertársaidról
    A többire már nem irok semmit, mert soronként cáfolhatnálak, hogy nem is arról irtam, amire te értlmezted. De minek, bármit irnék, ugyis szarul főzök, mert nem disznózsirral, a magyaros az a szalonna, és amugy is félremagyaráznád. Bármit irnék, bármiről. Ugy vettem észre, ez itt a főfoglalkozásod, ha a fejedbe veszed hogy valakibe bele akarsz kötni. Irj nyugodtan, már ugyse nézem meg :-D

  • 2009.08.14 14:26:31mspoppy

    Ja ja, a jó öreg személyeskedés mindig beválik, ha nincs más, ugye? :))

    Nem én szóltam hozzád, hanem te szólítottál meg, majd példálóztál, hogy kinek-mit-hogyan főztél.

    Egy szóval sem méltattam a főztödet - hogy is tehetném, ha nem kóstoltam!? -, pusztán azt mertem leírni, hogy szerintem az étel magyarosságát nem feltétlenül az "ízvilága" adja, hanem a megfelelő alapanyagok és az elkészítési mód; ill. a Mesianyunak írt kommentáromban (amire rácuppantál) bátorkodtam a lecsónál a (mangalica)zsír használata mellett érvelni (hozzátéve, hogy "az olajat [simát/szűzet] és a főzővajakat, stb. mind bátran használhatjuk, mindet a megfelelő ételbe").

    S bár én csak a zsír használatát javasoltam (Mesianyunak) az oliva helyett, te már egyből _fél kiló_ zsírt és _vastagon zsíros_ kajákat emlegettél szemben a "könnyebb" olivással. Ennyi erővel beszélhettem volna én is arról, mennyivel jobb 2 szelet császárszalonna és 1 ek mangalicazsír, mint az egy liter olivaolajban csicsogó hús - de az efféle csúsztatásokat meghagyom neked. :) :)


    De persze én kötexem és magyarázok félre, aha... :) :)

  • 2009.08.14 14:33:45mspoppy

    *
    ...és ha már ennyire belebonyolódtam a lecsó témába, íme, ahogyan én készítem:

    2 szelet szalonnát apróra felkockázok, megpirítom. hozzáadok 1 ek mangalicazsírt, s ebben üvegesre dinsztelek 1 fej apróra vágott vöröshagymát. elmorzsolok benne 3 szelet házi szalámit és ráfarigcsálok 2 érett paradicsomot. fedő alatt, nagy lángon megrottyantom, hogy a paradicsom puhára főjön.
    ezután rádobok egy tucat kb. 2,5x2,5 cm-es kockákra vágott, enyhén megsózott paprikát (minél többféle a paprika, annál jobb) és fedő nélkül tovább főzöm.
    külön edényben megfőzöm a rizst (egy csészényit.
    ha a paprika leve elfőtt, lehet pótolni, de csak kevés vízzel. amikor a paprika puhára főtt, hozzákeverem a rizst és hozzá teszem a debrecenit. pár perc és kész.

  • 2009.08.14 14:49:03rath.dinen

    Én először a paprikát szoktam a lábosba tenni, és ha már puha, akkor jöhet a paradicsom, mert először is semmi szükség szarráfőzni a paradicsomot, másrészt a paradicsom egy kicsit savas, ezért nem biztos, hogy hagyja megpuhulni a paprikát.

    Ma egyébként lecsót csináltam, és a végén beleborítottam egy doboz babkonzervet, szerintem nagyon finom lett :-)

    Imádom a fejtett babot, de nincs türelmem a szárazbabbal vesződni. Egyébként nem vagyok egy konzervrajongó, de a babból mindig azt veszek.

  • 2009.08.14 14:57:32mspoppy

    rath.dinen: korábban én is a végén tettem hozzá a paradicsomot (kb. amikor a paprika már félig megpuhult), de egy ideje áttértem Édesapám verziójára, nekünk az vált be jobban.

    A babkonzervek általában jók, én vöröset és fehéret szoktam venni, a gyorskajákhoz használom őket, pl. pizza-feltétnek.

  • 2009.08.14 15:01:58rath.dinen

    Én szeretem, ha még látszódnak a paradicsom darabjai.
    Egyébként én is azok közé tartozom, akik nem tesznek hagymán, paprikán és paradicsomon kívül semmit a lecsóba. Én a paprika meg a paradicsom ízét imádom benne. Ha nem vagyok túl lusta, szaggatok hozzá nokedlit is. A nokedliben ugye nem a szaggatás a gáz, hanem utána a mosogatás. Viszont nagyon finom a lecsóba. Nem veszi el az ízét, de mégis tartalmasabb lesz.

  • 2009.08.14 15:06:11rath.dinen

    Ja és ha már konzerv: ha nincs a paradicsomnak szezonja, akkor főzéshez a hámozott paradicsom-konzervet szoktam használni. Szerintem ezerszer inkább paradicsomíze van, mint annak a spanyol gagyinak. Az az elméletem, hogy ezeket szezonban szedik le és teszik el, azért olyan jó paradicsomos az ízük.

    Ez a két konzerv található meg a háztartásomban, a többi kaja mind eredeti.

  • 2009.08.14 15:11:05manka78

    Én úgy szoktam a lecsót, hogy először a csíkokra szelt hagymát teszem rá egy kevés olajra, ezt megsózom egy picit, hogy mihamarabb levet engedjen. Közben felszeletelem karikákra a paprikát. Azt is ráteszem. Közben meghámozom a forrázott paradicsomot, felkockázom, azt is ráteszem. Ennyi. Én tojásosan eszem, a férjem natúr, anyukám tejfölösen. Kenyérrel.

  • 2009.08.14 15:27:42mspoppy

    A nokedliszaggatás is tud problémás lenni - mi úgy jártunk, hogy a férjem rögvest egy spéci (márkás) nokedliszaggatóval szerelte fel az induló háztartásunkat és mindketten csak kínlódtunk a szaggatással, míg a hagyományos palacsintasütő-formájú eszközzel pillanatok alatt megvoltunk.

    Ha a kényszerérett "hipermarketes" paradicsom vs. hámozott paradicsomkonzerv között kell választani, akkor én is az utóbbira szavazok. És a sűrített paradicsom konzerv is jó, ha nincs házi készítésű. (Mert azt ugye eleve mindenki a maga szája íze szerint készíti.)

    S ha már konzervek: a csemege kukorica sztem kifejezetten finom, és az is remek "alkatrész" a gyorskajákhoz.

  • 2009.08.14 15:46:17rath.dinen

    Én a kukoricakonzerv mellékízét már nem szeretem főtt ételben. Magában, kanállal igen :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta