SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Palkó UFÓ-val játszik

2009. augusztus 6., csütörtök 09:08 |

Palkó három hónapos lett, így aztán úgy gondoltam, itt az ideje valami számvetésnek vagy felmérésnek vagy minek, hogy lássuk, mit is kezdett Palkó ezzel a három hónappal, kamatoztatta-e előnyös adottságait, kiváló neveltetését, vagy csak szimplán lógatta a lábát. Most, hogy leírtam ezt a szép hosszú mondatot, hirtelen ötlettel odafordultam a gyerek apjához, azt gondolván, hogy együtt gyorsabban összehozzuk Palkó tudástárát, és lám-lám, mivel kezdte a felsorolást:

palko0806 1

– Ööö... Hát lógatja a lábát! Például.. – fejezte be egy kicsit bizonytalanul, én meg azt hiszem, mégis inkább a saját megfigyeléseimre hagyatkozom.

Elfogult anya vagyok, azt sem tudom, hol kezdjem a rengeteg sok tudományt sorolni, itt van például rögtön az ordítás, vagy ahogy a rózsaszínű kismama-magazinok fogalmaznak, a sírás. És ennek különböző fokozatai. Ezek közül egyet emelnék ki, az “azonnal gyere ide” sírást. Ez egy igazi mestermű, látszik rajta, hogy sokat csiszolgatta a fiatalember, mire olyan elviselhetetlenné vált, hogy tényleg csapot-papot hátrahagyva rohanok. Szükség is volt a fejlesztésre, mert két gyerek után már lényegesen magasabb az ingerküszöböm, nem könnyen gyorsulok egy perc alatt százra.

Persze Palkó nemcsak sír, hanem mosolyog is, és akkor annyira édes, hogy nem lehet sokáig tétlenül nézni, előbb-utóbb meg kell zabálni. Ilyenkor aztán gurgulázva nevet, mire én még jobban vérszemet kapok, sőt, néha a másik két gyerek is megjelenik a hátamon, és kettőnk kis kupacából hirtelen nagy rakás lesz.

De lépjünk csak tovább, mert Palkó már beszél is, bizony. Azt mondja, hogy “heő”. Rafinált szó ez a heő, gyakorlatilag minden szituációra passzol, Palkó pedig legalább kilencvenféleképpen tudja mondani. A halkabb, gőgicsélős heőzés, aminek a végén felmegy a hangsúly, vagy nagyon lágyan lassan leszáll, az a “beszélgetős” heő, amikor gyorsan, érdesen, határozottan süllyed, az a türelmetlen, sürgető heő. Például szoptatás előtt. Palkó kétségbeesett heőzéssel magyarázza, hogy nem kell gombolgatni azt a ruhát, lehet egyszerűbben, gyorsabban is, például így:

– Heő, heő, heőő!!! – És nekiáll tépni rólam a cuccot. Innét pedig már nemcsak a gombokkal, de Palkóval is huzakodhatok, legalább kétszeresére nyújtva mindkettőnk kínjait, míg végre valahára buzgó csámcsogásba fulladnak a szapora heők.

  Bővült a “nézések” sora is. A Palkóra oly jellemző sötét nézés mellé betársult az elszánt nézés. Ezt valami szuperhőstől leshette el Palkó, és nagyon tetszhet neki, mert gyakran előveszi. Elszántan alszik, elszántan szopik, de még pelenkázás után is olyan kemény elszántsággal néz, mintha azt mondaná:

  - Mami, ha kell, át is tudok repülni a pelenkázóról a szoptatós párnára

  Arcát nézve néha el is hiszem. Komolyan mondom.

  Palkónak hobbija is van, szívesen olvas. A mellékelt képen épp a “A Maci estéje” című kötetből csemegézik egy kicsit elalvás előtt. Itt vetném közbe nem kis büszkeséggel, hogy az alvás sem egy olyan kis háromórás vicc többé, hanem komoly, este 11-től reggel 6-ig tartó teljesítmény. Többnyire. Mert azért vannak még hibák a szisztemben, de azt hiszem, így is sokan cserélnének velem.

  palko0806 2

  Palkó született diplomata, tudja, hogy a nagymamát és a dédiket mivel bűvölheti el a legjobban, ezért a kezdetektől hangsúlyt fektet a helyes étkezésre. Jelenleg 6200 grammnál tart, és a karján, lábán növesztett párnácskák, redőcskék mellett olyan puha, hamvas narancsbőr van a combiján, ami igen sok botsáska modellt elgondolkodtatna, mert ezek a combik egyenesen szabotálnak mindenféle fogyókúrás törekvést.

  De nézzük tovább. Palkó végül is a családi divatot követve kék szemet fejlesztett ki magának, és szőkés pihéket a fején. Megtanult kézfejjel integetni, mint az igazi diktátorok, bár ez valószínűleg nem tudatos tanulás volt, mert a kezét máig UFÓ-ként kezeli. A dolog úgy néz ki, hogy Palkó hadonászik, vagy brezsnyeveset játszik, amikor hirtelen befixálja valamelyik kacsóját:

  – Húú de szép! – Heőzik boldogan, mi meg az apjával ellágyulva állunk fölötte, hogy nézd már, felfedezte a kezét, hogy repül az idő! Palkó pedig tovább vizslatja az ismeretlen gyönyörűséget, és közben látszik az arcán, hogy nagyon szeretne ő is ilyet.

  – Mikor is jön a Jézuska? - Néz rám, és felejti el azon nyomban az összes rózsaszín mancsot a világon, mert szerintem nekem valami láthatatlan tintával a homlokomra van írva, hogy KAJA, ami aztán hipp-hopp előhozza a türelmetlen heőt majd azt a fajta ordítást, amiről már fent beszéltem, az elszánt nézést, csámcsogást, nevetgélést, beszélgetős heőt, olvasgatást, alvást. Szóval a világ szépen visszaáll a szokott körforgásba. Úgy hallom, most.

  Panzej

  Ne maradj le semmiről!

  KOMMENTEK

  • 2009.08.06 09:39:10Zsuzsi főz

   Palkó továbbra is nagyon helyes, igazi vagány fickó. Hogy repül az idő, már három hónapos!
   Nagyon tetszik ez a babanapló, szórakoztató a stílusod Panzej!
   9 hónaps lányom is olvasott már, mostanra meg e szokás rabjává vált, ami igazán le tudja kötni, az a könyv. Amikor együtt olvasunk, az ujjammal mutatom neki a dolgokat, ezt ügyesen eltanulta, ha egyedül olvas, ő is mutogat a figurákra heves "ö,ö,ŐŐŐŐ" magyarázattal kísérve magát. Tündéri.

  • 2009.08.06 09:43:40KovácsMicike

   Jaj, de klassz ez a cikk. Nagyon szeretme a Panzejt olvasni. Palkó pedig Nobel-díjas. A frizurája is tökéletes.

  • 2009.08.06 09:54:10Laliath

   Gyönyörűen mosolyog ezen a képen még a szemeivel is :) Nagyon jó volt ezt (is)olvasni.
   Ez a macis könyv pedig nagyon tetszik. Egy ilyen lehet, hogy nekünk is be kéne szereznünk majd, de még nem is láttam sehol.

  • 2009.08.06 09:54:10Pikka

   Az első kép tündéri, a brezsnyevezsen meg annyira elkezdtem röhögni, hogy furán néztek a kollegák.

  • 2009.08.06 09:59:26anyatájger

   Cukorfalat ez a Palkó! Panzej, te meg nagyon jól írsz, tetszett! (heő)

  • 2009.08.06 10:02:26boruska

   Hát ezen hangosan nevettem:)

   Az UFO-kéz:)

   Ez a heő nagyon ismerős - a kis keresztfiamnak is ez volt - és sokáig ez is maradt - az első szóbeli megnyilvánulása!

  • 2009.08.06 10:30:18zsiri

   Én is nagyokat röhögtem!
   Jó ez a heözés, de gögööö, buborékfújás nincs? Gyönyörűen emeli a fejét! Próbál már görögni? Az alvást nagyon irigylem. Nekünk fél évbe telt.
   Most viszont már akár egy esti buli is belefér. Ha a fiatalúr elenged. Szétvethet a kipihentség!!!:-)

  • 2009.08.06 10:44:13korcsolya

   Panzej, Palkó egyszerűen zabálnivaló! :) Tényleg nagyon szerencsés vagy ezekkel a nagy alvási időkkel, az enyém hol volt még ilyenkor.... :) Jó kis számvetés lett a poszt, ugye mennyi mindent tud már egy háromhónapos??? Hihetetlen.

  • 2009.08.06 11:12:38Csacsika

   Milyen gyönyörű kisfiú!
   Igen, anya ilyenkor egy nagy "tejeszacskó"! :-D

  • 2009.08.06 11:47:36sn

   panzej nem gyozok mindig csodalkozni hogy megtalaltad a stilusod:-)) nagyon jo, elmeny olvasni mindig. Palkonak meg a szeme sem all jol;-)

  • 2009.08.06 11:52:34ügyfélszolgálatos

   A fiam Máté 3 hónapos kora óta este nyolctól reggel hatig alszik (itt egy reggeli szünetet tart, majd szunya 10-ig). A beszédben nála a Hö! Hö! kiabálás a menő ha akar valamit. Ha csak úgy magában beszélget akkor a Daj-daj-daj kombót használja.

  • 2009.08.06 12:17:49Csacsika

   De irigylem az ilyen kisbabás szülőket! :-D
   Az én lányomat éjjel 2 óránként ébreszteni kellett, majd mikor már nem kellett volna, szépen hozzá is szokott! :-D

  • 2009.08.06 12:30:39madz

   miért kell egy gyereket ébreszteni éjszaka?

  • 2009.08.06 12:35:17Csacsika

   Azért, mert koraszülött volt, kis súllyal született, aluszékony volt, és keveset szopott.

  • 2009.08.06 12:36:29Csacsika

   Mármint szoptatásonként mérve szopott keveset, a napi adag így jött ki, ha napjában többször (sűrűbben) tettem mellre.

  • 2009.08.06 12:41:23Hilus

   Az enyémet is kellett 1-és 3 hónapos kora között ébreszteni. Ha relatív sokat aludt (4-5 óra), akkor olyan mohón evett, hogy majd megfulladt. Szó szerint. GYerekklinika, kivizsgálás, utána a fenti diagnózis. Gygógykezelés: SZIGORÚAN 3 óránként etetni, mindegy éppen mit csinál, napi 8x, nehogy nagyon éhes legyen.Utána 7x, majd 6x. Most 5 hónapos, de mióta 5x eszik este 10-től reggel 6-ig alszik, és ami fontos, már nem akar megfulladni, megtanult enni, rájött, hogy nem fog éhenhalni.
   Igy utólag nem tűnik olyan vészesnek, de amikor fulladozott végigbőgtem az etetéseket.

  • 2009.08.06 12:43:16Subbantósdi

   Panzej: Nagyon szép a kisfiad, látom, a BCG oltást letudtátok sikeresen, ahogy általában mindenki. :o)
   Nekünk a lányomnál nem is volt gond, mert hatalmas piros kifakadó pattanás-szerűség jelent meg Nála, a fiamnál nem, Őt újra kellett oltatni.
   Nálunk a "neee"-zés megy, a "heö"-zés helyett, úgy látszik, minden gyereknek megvan a maga első jellegzetes szava. :o)

  • 2009.08.06 12:45:30Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

   narancsbőr egy 3 hónapos combján? ez komoly?

  • 2009.08.06 12:49:51Csacsika

   2009.08.06 12:41:23Hilus

   Nekem is kórházi javaslatra, csak nekem SZIGORÚAN két óránként, és méricskélés, mert ugye pont az ellenkezője volt étvágyban. (Én meg ezért bőgtem.)

  • 2009.08.06 12:51:12madz

   oké, értem, köszi

  • 2009.08.06 13:07:37keke80

   Palkó kinyílik, jelentem, már a szeme sem áll jól!!!

   Az UFÒ kézröl jut eszembe!!! Nálunk a Lena egy idöben a pihenöszéke fölé lógatott plüss játékokat üdvözölte minden alvás után egy hangos kacajjal!!! Ök voltak a haverjai, illöen köszöntötte öket...

  • 2009.08.06 13:59:15soci

   Palko narancsboros? Fogyokurara vele!:-) Viccet felreteve azert szep sulya van..

  • 2009.08.06 14:37:28Chelly2

   Panzej. iszonyú jó lett a stílusod!
   Az én lányomnak is ilyen kék a szeme. Reméljük marad is. (a fiamnak fél évesen ment át zöldbe) A heözés nála is nagyon megy, meg a buborékfújás, teli szájjal nevetés (hanggal!)Ő jövő héten lesz 3 hónapos. És had "dicsekedjek". 3 hete fürdés után fél 9kor eszik, berakom az ágyába és fél 8 körül kel, akkor eszik, átöltözünk, fél órát fent van és újra alszik. Most a nagy melegben ugyan felkelt éjjel egyszer "inni", de azt is csukott szemmel, utána böfi, alvás. Álmodni nem lehet ilyen nyugodt, jó babát, mint ő. Bár nem akarom elkiabálni. Igaz a fiammal megküzdöttem...

  • 2009.08.06 14:43:29levibéjb

   Az én fiam is heö-t mondott először :) viszont négy és fél hónapos és 3 óránként kel :(

  • 2009.08.06 14:58:32Chelly2

   levibéjb

   Hidd el az még mindig jobb, mintha az éjszaka nagy részében is cipelgetnéd, mert különben sír. A fiamnál nemegyszer volt, hogy már a falnak dőlve "aludtam". Mert még csak le se ülhettem... Bár így is nagyon nehéz lehet.

  • 2009.08.06 16:41:56BlackCat

   Csodaszép szemei vannak!:D

   Erre szokták mondani: csak úgy pisilnek majd utána a lányok! :D

   Tetszett nagyon az írás, mint mindig! Várjuk a következőt!

  • 2009.08.06 20:38:28psyché

   Palkó még mindig gyönyörű! A poszt is nagyon aranyos volt.:-)

  • 2010.03.28 13:54:17Ylmor

   Ez érdekes. A mi Palikánk április végi csemete és Heőnek hívjuk, mert ez volt az első szava. Mik vannak.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta