A szülők egyharmada nem oltatja be gyermekét a pénzbe kerülő vakcinákkal

A szülők 31 százaléka nem adatja be az ajánlott védőoltást gyermekének, mivel nincs pénze rá - derül ki a debreceni egyetem, az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete és egy debreceni házi gyermekorvos csütörtökön közzétett felméréséből, amelynek során 1500 szülőt kérdeztek meg. A felmérés szerint a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék. Korábbi kutatásunk szerint az ajánlott védőoltások közel kétszázezer forintba kerülnek.

A kutatás felhívja a figyelmet, hogy több olyan ajánlott oltóanyag létezik, amellyel megelőzhetők halálos betegségek is. Például azok a halálesetek is, amelyek 2007-ben következtek be: pneumococcusz következtében 22 kisgyermek vesztette életét, 8 gyermek meningitisz miatt halt meg és még a bárányhimlő is 3 áldozatot követelt.

A felmérés szerint a szülők az oltásnál sokkal fontosabbnak tartják az egészséges táplálást (77,7 százalék), a vitaminok pótlását (87,7 százalék), és a rendszeres testmozgást (36,7 százalék).

Azok közül, akik semmilyen ajánlott védőoltást nem adatnak be gyermeküknek, a legtöbben anyagi okokkal indokolták ezt. A kutatásból az is kiderült, hogy az 1 gyermekes szülők általában több ajánlott védőoltást adattak be gyermeküknek, míg a 4 vagy több gyermekesek nagyobb arányban egyetlen ajánlott védőoltást sem kértek. A nagyvárosban élők, a vállalkozók több oltást adattak be gyermeküknek, míg a falun munka nélkül élő szülők a legkevésbé élnek ezzel a lehetőséggel.

A pénzért vehető, ajánlott vakcinák közül a szülők leginkább a fertőző agyhártyagyulladások elleni védőoltást tartják fontosnak, csaknem 30 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy beadatta vagy szívesen beadatná gyermekének. A bárányhimlő fertőzést csupán a szülők 9,3 százaléka szeretné megelőzni vakcinával, a hepatitis elleni védőoltást a válaszadók 7,8 százaléka tartotta fontosnak.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra