SZÜLŐSÉG

A szülők egyharmada nem oltatja be gyermekét a pénzbe kerülő vakcinákkal

2009. augusztus 6., csütörtök 12:35 |

A szülők 31 százaléka nem adatja be az ajánlott védőoltást gyermekének, mivel nincs pénze rá - derül ki a debreceni egyetem, az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete és egy debreceni házi gyermekorvos csütörtökön közzétett felméréséből, amelynek során 1500 szülőt kérdeztek meg. A felmérés szerint a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék. Korábbi kutatásunk szerint az ajánlott védőoltások közel kétszázezer forintba kerülnek.

A kutatás felhívja a figyelmet, hogy több olyan ajánlott oltóanyag létezik, amellyel megelőzhetők halálos betegségek is. Például azok a halálesetek is, amelyek 2007-ben következtek be: pneumococcusz következtében 22 kisgyermek vesztette életét, 8 gyermek meningitisz miatt halt meg és még a bárányhimlő is 3 áldozatot követelt.

A felmérés szerint a szülők az oltásnál sokkal fontosabbnak tartják az egészséges táplálást (77,7 százalék), a vitaminok pótlását (87,7 százalék), és a rendszeres testmozgást (36,7 százalék).

Azok közül, akik semmilyen ajánlott védőoltást nem adatnak be gyermeküknek, a legtöbben anyagi okokkal indokolták ezt. A kutatásból az is kiderült, hogy az 1 gyermekes szülők általában több ajánlott védőoltást adattak be gyermeküknek, míg a 4 vagy több gyermekesek nagyobb arányban egyetlen ajánlott védőoltást sem kértek. A nagyvárosban élők, a vállalkozók több oltást adattak be gyermeküknek, míg a falun munka nélkül élő szülők a legkevésbé élnek ezzel a lehetőséggel.

A pénzért vehető, ajánlott vakcinák közül a szülők leginkább a fertőző agyhártyagyulladások elleni védőoltást tartják fontosnak, csaknem 30 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy beadatta vagy szívesen beadatná gyermekének. A bárányhimlő fertőzést csupán a szülők 9,3 százaléka szeretné megelőzni vakcinával, a hepatitis elleni védőoltást a válaszadók 7,8 százaléka tartotta fontosnak.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.06 15:50:35liva6

  Én beadattam a rotát, 2x18ezer volt. Nővérem kisfia nem volt egy éves, amikor elkapta, 1 hét kórház lett belőle. Elég sokat járunk hozzájuk, Andris általában elkap minden fertőző betegséget, ezért én inkább oltattam. A bárányhimlő inkább felnőtt korban veszélyes, a szövődmények miatt.

 • 2009.08.06 16:17:57Tamaravera

  Bár általában oltás-párti vagyok, azért a bárányhimlő és influenza oltásokkal szemben szkeptikus vagyok. Nálunk az oviban most volt egy bárányhimlő járvány. 30-an vannak a csoportban, az oltás nélküliek közül sem kaptam el mind. Viszont a 12 beoltott gyerekből 8 elkapta. Senkin sem jött ki nagyon durván szerencsére.
  Szerintem ma még nem lehet teljes biztonsággal megmondani, hogy az oltás egy életre védelmet ad -e. Bárányhimlőt felnőtt korban átvészelni pedig nagyon durva. Nincs jó megoldás szerintem.

  Az influenzáról annyit, hogy mivel emberekkel foglalkozom, mindig beoltatom magam. Minden évben megbetegszem csak én a családból.....Az influenza annyira gyorsan tud változni, hogy szvsz nem sok értelme van az oltásnak....

 • 2009.08.06 16:34:21Csacsika

  2009.08.06 14:34:38nyunyóka

  Megnyugodtam. Nálunk még a csapból is ez folyik.

 • 2009.08.06 16:34:43BlackCat

  http://www.youtube.com/watch?v=phUQyfNej_s

 • 2009.08.06 16:36:44Csacsika

  2009.08.06 14:57:26nyunyóka

  Ennek a javaslatnak nagyon örülök, köszi, hogy megosztottad velünk. Nem mintha most rohannék oltásért a gyerekkel! :-D
  De én is úgy gondolom, hogy arra kevesebb az esély, hogy elkapom, és ha el is kapom, erős lefolyású lesz, és ha erős lefolyású lesz, lesz-e szövődménye, mintha beoltatom magam, mert akkor már 100% hogy bennem van a cucc. De én sem vagyok doki, nem tudom. Nálunk mindenki ilyenekkel és ehhez hasonlókkal érvel.

 • 2009.08.06 16:45:55Csacsika

  Barátnőm is 20 évesen kapta meg a bárányhimlőt. Ő is majdnem belehalt. De azért azt tudni kell, hogy ez "gyermekbetegség". A gyerekek gond nélkül átvészelik, persze sajnos ebben is van kivétel (lásd 3 halott gyerkőc). Én emlékszem rá, és végigment a család összes gyerekén egy időben. Egymásnak kapartunk el egy-egy hólyagot. Nekem unokaöcsém sikeresen egyet az arcomon, a szemem alatt, én meg öcsémnek a hátán egyet. És akkor még csak ez a rázós folyadék volt, amiről közben már kiderült, hogy az sem jó.
  Hát a fene se tudja. Felnőttként elkapni viszont biztos, hogy nem egy életbiztosítás.

 • 2009.08.06 16:46:10BlackCat

  No, most látom, hogy csak a link ment el. Hová lett a többi...?

  Mindegye, a bárányhimlő szövődményeiről egy rövid film, nézzétek meg!

 • 2009.08.06 16:49:21Csacsika

  2009.08.06 16:17:57Tamaravera

  Nekem is ezt mondta a doktornő, hogy attól, hogy be lesz oltva, még nem biztos, hogy el sem kapja, és ha el is kapja, az sem biztos, hogy esetleg gyenge lefolyású lesz. (bárányhimlő)

 • 2009.08.06 18:30:22vannevemis

  Én beadattam az influenza ellenit még a tavasszal, és utána, amikor már állítólag volt hatása, akkor olyan beteg volt, hogy megfogadtam, soha többet nem kap nem kötelező oltást. Mert így az oltás miatt nem tudott rajt úgy kijönni az influenza, ahogy "kellett" volna, mert visszafogta az oltás. Ami megvédi a gyereket, azt úgyis kötelezővé teszik,és azért nem kell egy szülőt lenézni, hogy nem adat be minden szart a gyerekének!

 • 2009.08.06 19:15:10mspoppy

  "A szülők egyharmada nem oltatja be gyermekét a pénzbe kerülő vakcinákkal

  | 2009.08.06. 12:35 - Tünde

  A szülők 31 százaléka nem adatja be az ajánlott védőoltást gyermekének, mivel nincs pénze rá..."

  Érdekes módon, míg az itt kommenteáló oltás-ellenesek többsége NEM a pénzre, hanem elvi okokra hivatkozik, addig a megkérdezett 1500 szülő egyharmada MIND a pénzhiányra hivatkozott!? Ezt nehéz elhinni...

  (már ha a 31%-ot tekinthetjük egyharmadnak, mert hogy az előző kérdésemre - t.i. hogy az összes nem-olttató közül hányan hivatkoztak az oltás árára - nem érkezett válasz)

 • 2009.08.06 19:52:41Farkasokkal táncoló

  MOndjuk én nem oltattam be anno a gyerekeimet csak a kötelezőkre, és az unokám is csak a kullancs csípés ellenit meg a bárányhimlő ellenit kapta meg (éppen karácsony előtt 2 héttel tört ki a b.himlő az oviban csak emiatt azt is). Nem lehet egy gyereketminden ellen megvédeni, nekem még a mumpsz meg a rubeola elleni oltás se megy begyembe, én nem vezettem volna be azt sem.

  Meggyőződésem, hogy minél több ellen van beoltva az ember, annál hamarabb megtalálja egy mutáns vírus, aztán nézheti magát. Én csakis a kifejezetten halálos vírusok elleni oltásokat adnám be és adatnám be.

 • 2009.08.06 20:01:09hinta-palinta

  "Az 50% azt jelenti, hogy vagy elkapom, vagy nem. Ha nem kapom meg az oltást, ez akkor is igaz... "
  Jöjjön már egy matekos..Ha nem oltunk senkit és vagy elkapom vagy nem, az 50-50 %.
  Ha valamennyit (x) oltunk, akkor a nem oltottak-x vagy megkapja vagy nem, az oltottak x)50 %-a vagy megkapja vagy nem az már nem 50-50 % az egész halmazt figyelembe véve...érted?

 • 2009.08.06 20:28:45Csacsika

  Nnna, csak gyorsan beírom... mert mindjárt alvás van nálunk. Szóval voltunk ma doktornéninél. Meggyógyult, influenza huss, úgyhogy tök jó!
  Megkérdeztem a bárányhimlős oltást. (Itt valaki mindig belémteszi a parát. :-D)
  Azt mondta, 10 évre ad védettséget. Elvileg nem kapja el a gyerek 10 évig, de hát az kinek jó, hogy mondjuk most 3 éves a lányom, és 13 éves korában lejár a védettség, és akkor lesz bárányhimlős? Senkinek nem jó az, mert egy 13 éves gyereknek már sokkal több szövődménye lesz. (Arról most nem is beszélek, hogy mi van, ha mondjuk 20 évesen kapja el...)
  Szóval én biztos nem fogom neki beadatni.
  Viszont azt mondta, hogy a h1n1 ellenire mindenféleképpen iratkozzunk fel mindhárman (én azért, mert ha én elkapom az influenzát, akkor nagyon-nagyon beteg szoktam lenni), a gyerkőc azért kapja meg, mert közösségbe jár ugye, és akkor már apa is legyen védett, majd ezután a sima influenza ellenit is adassuk be. Ez októberben lesz. Van szövődménye a védőoltásnak, általában a bénulás. De az a jellemző, hogy amelyik gyerek, felnőtt jól bírta a kötelező oltásokat is, (lányom még be sem szokott lázasodni, tehát ő állítólag jó alany) annak nem szokott különösebb problémája lenni az influenza elleni védőoltásokkal. Hát akkor most legyek okos, mi?

 • 2009.08.06 20:32:26mspoppy

  "Egyes oltások egyébként 50%-os védelmet nyújtanak, vicces, nem??? "

  nyunyóka, ezt nem úgy kell érteni, hogy bizonyos betegségek esetében, aminek többféle kórokozója is lehet?
  pl. a prevenarral nem leszel 100%-ig védett a vírusos tüdőgyulladások ellen, mert mondjuk a 28 féle vírusból, ami azt okozhatja, csak 22 ellen véd? ha így nézzük, akkor valóban a legtöbb védőoltás vagy megvéd, vagy nem és ezt lehet kvázi fifti-fiftinek venni.

 • 2009.08.06 21:52:57Farkasokkal táncoló

  Csacsika, mi beadattuk, és tudtunk erről a 10-15 éves védettségről, úgyhogy a felsőtagozat végén ujra lesz oltva a kisfiú. Aztán ujabb 15 év muva ujra oltatja magát gondolom. Vagy nem, de ez már az ő dolga.

  De ha nem éppen karácsonyra jelentkezett volna ez a bárányhimlő (és én a két lányommal már végigcsináltam, szóval tudom, hogy a legundorítóbb és legrohadékabb gyerekbetegség) , az unokám se lett beoltva.

 • 2009.08.06 22:49:15LBZSU

  A ROTA és bárányhimlő elleni oltásról engem is lebeszélt az összes gyerekorvos. A ROTA ellenit azért tartják feleslegesnek, mert a vakcina csak a néhány leggyakoribb vírustörzset tartalmazza, így az oltás ellenére is elkaphatja a gyerek a fertőzést. Az ilyen jellegű betegségeknél általában a kiszáradás miatt kerülnek kórházba a gyerekek, ami megelőzhető 5 percenként egy kávéskanál víz folyamatos adagolásával.
  A bárányhimlő elleni oltás csak 10-15 évre ad védettséget, így nagyobb az esély, hogy felnőtt korban fogja elkapni a betegséget a gyerek, ami még veszélyesebb lehet.
  Én a pneumo-és meningicoccus elleni oltást beadattam, aztán majd a HPV (méhnyakrákot okozó vírus) ellenit fogom beadatni a csemetémnek, lányról lévén szó (bár a vírust a férfiak is hordozzák).
  A ROTA vírus elleni kampány és a H1N1 körüli hisztéria helyett inkább a TBC-re kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, mert erről a média nem beszél, mégis évente többezer áldozatot szed!!!!!

 • 2009.08.06 23:15:56Matykoka

  Temptation,

  ez durva ami történt veled. Én is terhes voltam a 3. gyermekemmel mikor a másik két nagy bárányhimlős volt.
  Én voltam bárányhimlős gyermekkoromban, így én nem kaptam el.
  Nekem annak idején elmondta az orvosom, hogy gyermekvállalás előtt, ha nem voltam bárányhimlős oltassam be magam.

  A babának ugye nem lett semmi baja?

 • 2009.08.06 23:37:40Farkasokkal táncoló

  Matyóka, ha már voltál bárányhimlős, akkor biztos nem lesz a babának semmi baja!
  Az egyetlen veszély ami rád leskelődik az az, hogy esetleg övsömört kaphatsz a bárányhimlős gyerektől (nagyjából 1:100-hez az esély) , de az se veszélyes a babára.

 • 2009.08.07 06:39:49kockpit

  Én se oltattam a nem-kötelezőkkel, és nem anyagi okokból.
  Nem attól félek, hogy jaj, belázasodik az oltástól, még csak attól se, hogy belehal, hanem az olyan hosszútávú, előre nem látható károsodásokról, amikről kutatások sincsenek. Viszont az oltások károsítják az idegrendszert - persze erre lehet azt mondani, hogy pl. az, hogy 30 évesen sclerosis multiplexes lesz valaki, az biztos nem a +3 oltás következménye - és az tényleg igaz, hogy úgyse lehet ráfogni, hogy pont attól van.
  Szerintem az a fontos, hogy az ember megnézze, a gyereke hogyan reagál a kötelező oltásokra, és hogy a családban hosszútávon milyen betegségek fordultak elő. Ahol voltak idegrendszeri eredetű betegségek, akár idős korban is, én ott biztos nem merném a gyerekemnek beadatni.
  Ami még biztos, hogy 3 éves kor alatti gyerekemet nem oltatnám semmi nem-kötelezővel, mert akkor még fejlődik az idegrendszer, nagyobb károkat okoz az oltás, mint egy nagyobb embernek-felnőttnek.

  Különben sokmindenkit megkérdeztem a témában. A László kórház oltási ambulanciája volt az egyetlen hely, ahol kategórikusan kijelentették, hogy igenis, minden ellen, ami ellen lehet, oltassam a gyerekem. Nekem ez hiteltelen volt. Egyrészt ők valóban a szövődményes eseteket látják mindenből - ellenben az idegrendszeri sérült felnőttek nem hozzájuk kerülnek - másrészt meg se kérdezték, hogy mi a családi kórháttér, kinek milyen betegsége van stb.
  Kérdeztem neurológusokat is, elég egybehangzó véleményeket hallottam, az egyik meg mosolyogva azt mondta, hogy hát nem nagyon fogok olyan neurológust találni, aki azt mondja, hogy nem kötelezőket adassak be.

 • 2009.08.07 07:03:24kockpit

  Akit részletesebben érdekel a téma, annak javasolnám Dr. Martin Hirte: Védőoltások pro és kontra c. könyvét, szerintem nagyon jó, mert nem kategorikus kijelentéseket tesz, hogy ez vagy az az oltás kell-e, hanem előnyöket, hátrányokat sorol fel, amit mindenki számba vehet, hogy a saját családi kórelőzmények, életkörülményei miatt mennyire veszélyeztetett, indokolt-e az ő (gyereke) esetében az oltás.

  Aki azzal az érvvel jön, hogy ha van valami ellen oltás, akkor beadatom, mert attól legalább megvédem a gyerekem, annak idéznék egy példát a könyvből. Azt írja, hogy a kanyaró szövődményeként fellépő agyvelőgyulladások száma ugyan lecsökkent, az agyvelőgyulladásos betegségek/halálozások száma viszont nem, hiszen nem csak a kanyaró szövődménye lehet az agyvelőgyulladás. Nagyobb szerepet játszik tehát a hajlam, hogy valakinek arra a betegségre nagyobb hajlama van, tehát könnyebben megtalálja egy olyan betegséget okozó vírus.

  Szóval szerintem bár tragikus az, hogy a bárányhimlő szövődményeinek 3 halálos áldozata volt, könnyen lehet, hogy ugyanezek az emberek, ha be vannak oltva bárányhimlő ellen, máshogy szedik össze a szövődményt, amibe belehaltak.
  Ez gondolom nem vigasztalja a hozzátartozókat - engem se vigasztalna -, mert azért az is biztos, hogy aki minden nem-kötelezőt beadat, az sose kerül újságcímlapra, hogy "pedig beadathatta volna az oltást" - ugyanakkor nem kéne felelőtlennek bélyegezni azt, aki nem adat be nem-kötelezőket, mert sokszor a nemleges döntés mögött sokkal tudatosabb, felelősségteljes mérlegelés áll.

 • 2009.08.07 07:10:42kockpit

  Ja, ha nem lett volna egyértelmű: az általam kérdezett neurológusok egybehangzó véleménye eléggé éles ellentétben állt az oltási ambulancián kérdezett orvos véleményével...

 • 2009.08.07 08:32:37luckymom

  2009.08.06 20:32:26 mspoppy
  "ezt nem úgy kell érteni, hogy bizonyos betegségek esetében, aminek többféle kórokozója is lehet?
  pl. a prevenarral nem leszel 100%-ig védett a vírusos tüdőgyulladások ellen, mert mondjuk a 28 féle vírusból, ami azt okozhatja, csak 22 ellen véd? ha így nézzük, akkor valóban a legtöbb védőoltás vagy megvéd, vagy nem és ezt lehet kvázi fifti-fiftinek venni."

  A Prevenar biztosan nem véd meg semmilyen vírusos tüdőgyulladástól senkit. Ugyanis bakteriális fertőzésekkel szemben ad védettséget. Mégpedig a pneumococcus 7 szerotipusa ellen véd.

 • 2009.08.07 09:23:23csirimiri

  Meningococcus oltáson 2 éves kor alatt 90%-os a támogatás, csak a dokik nem szokták tudni!!!!!!!!! A mi dokink sem tudta, aztán az egyik orvos nagyszülő hívta fel erre a figyelmét.

 • 2009.08.07 11:54:01summarygloss

  Na ez egy jó téma.

  A lányom az MMR-től olyan beteg lett, mint a kutya. Szerintem ez igy nagyon durva, és azt oltanám vele farba, aki kitalálta.

  Rotavírus ellenit kapott, mert kis súlyú volt, és egy durva hasmenés rá akár végzetes is lehetett volna. Prevenarra feliratkoztunk, de még húzódik a "rendes", 18 hónapos oltása is. Én ügyeskedve kitoltam a 20. hóig a 15 hónapost, mert úgy ítéltem meg, ehhez még gyenge.

  A környezet is meghatározó lehet. Egy városi gyereknek szinte felesleges a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás, de nálunk sok kullancs van, lehet, hogy arra még benevezünk.

 • 2009.08.07 11:59:40summarygloss

  Nyunyóka,

  napi 2000 mikrog c-vitamin? Ennyitől egy 1-3 éves gyereknek akkora hasmenése lesz, hogy győzd utána megfogni.

  Azért ésszel.

 • 2009.08.07 12:08:18Csacsika

  2009.08.07 06:39:49kockpit

  Szívemből szóltál. A volt sógornőm a neurológián főnövér. Hát ő is tudna mesélni. Egyik barátnőm meg sclerosisi multiplex-es lett. Neki azt mondták, hogy a szülés hozta ki, de hogy már előtte is ugye beteg volt.
  Az első szülése 19 éves korában volt, a második, ami előhozta a betegséget, 27 éves korában. Nagyon durva betegség... Ezt látod, még sosem hallottam, hogy a védőoltások okozhatják, de azt én is tudom, hogy a neurológusok nem támogatják a védőoltásokat. (Szerencsére a mi gyerekdoktornőnk sem.)

 • 2009.08.07 12:10:20Csacsika

  2009.08.07 07:03:24kockpit
  Pont ugyanezzel érvelt most a doktornő, hogy azok a gyerekek a szövődménybe haltak bele, nem a bárányhimlőbe. És a szövődményt sok más betegség is tudja okozni.

 • 2009.08.07 12:14:16Csacsika

  2009.08.07 11:54:01summarygloss

  ezt még kiegészíteném azzal, hogy egy kullancs nem csak agyvelőgyulladás miatt veszélyes, hanem más egyéb miatt is. (Én nem ismerem ilyen mélységében a dolgokat, megnevezéseket, ne haragudjatok.) Szóval nekem azt mondta a doktornő, hogy inkább arra figyeljek, hogy egyáltalán ne menjen bele kullancs. Mi riasztót használunk tehát, és nem oltattuk be. Viszont nekünk meg a pneumot javasolta, mert koraszülött volt. (Én örülök, hogy nem adat be velünk minden nem kötelező védőoltást.)

 • 2009.08.07 12:18:22kockpit

  Csacsika, a kullancs elleni oltás betegtájékoztatójában konkrétan szerepel a szklerozis multiplex. természetesen nem az oltás "okozza", hanem az arra hajlamosaknál előrébb hozza a tünetek jelentkezését. Kösz...

  MMR tényleg nagyon durva oltás, különösen 15 hónapos korban.

  A bárányhimlő 3 halálos áldozatán is gondolkodtam, és amúgy nem írják, hogy gyerekek lettek volna (na nem mintha lényegi különbséget eredményezne), de ha olyan felnőttek, akik gyerekkorban nem estek át bárányhimlőn, akkor nem tudom, mennyire jó az, ha oltásokkal kitolják a gyerekeknél a bárányhimlő elkapását, aztán utána a kutya se ellenőrzi nekik évente, hogy megvan-e még a védettségük, és ha vkinek teszem azt nem 1

 • 2009.08.07 12:21:45kockpit

  ...teszem azt nem 10 évre szóló védettséget ad az oltás, csak 8 évre szólót, akkor ott áll meglőve, amikor véletlenül 9 évvel oltás után beteg lesz. Márpedig háziorvostól úgy kell kikönyörögni ellenanyag-vizsgálatot, merthogy drága...

  Amúgy azt mondják, a bárányhimlő elleni oltást kétszer kell beadni, 1-2 hónap különbséggel, és akkor teljes védettséget ad.
  Jó annak, aki elhiszi... talán 15 éves oltás lehet, úgyhogy semekkora tapasztalat nincs vele, ez a dupla oltás most a legújabb ajánlás.

  A védőoltásos könyv azt írja róla, hogy az oltást követő évben 95-98%-os védettséget ad, majd fokozatosan csökkenő mértékűt.
  A könyv idején még nem volt érvényben ez a duplaoltásos ajánlás.

 • 2009.08.07 12:32:47Csacsika

  2009.08.07 12:21:45kockpit

  Nekem azt mondta most a doktornő, hogy az első években 99%, hogy nem kapja el (a bárányhimlőt), de utána hiába van beoltva, lehet, hogy elkapja mégis. Lehet, hogy ugyanolyan durva lefolyású lesz, és az is lehet, hogy kijön rajta egy-két pötty. Semmit nem tudni biztosan. De szervezettől, egyéb betegségtől is függ, hogy mennyire ismeri fel a bárányhimlőt a beoltott szervezet. Mert ha úgy van, hogy most a lányom 3 és fél éves, beadatom neki a bárányhimlő ellenit,akkor oviban szinte 100% hogy nem kapja el, de lehet, hogy a suliban már igen. Az ovisok (általában) napok alatt túl vannak rajta, ha nincs mellé más egyéb betegség, a sulisok már sokszor kórházban is kiköthetnek. Tehát inkább várjunk ezzel 3-4 évet, és ha az oviban nem kapja el, akkor már inkább érdemes beadatni, de akkor sem jó dolog. Ezen tényleg gyerekkorban kell túl lenni.
  Ettől vagyok kész, ez a rengeteg mérlegelés. Mindig oda húz a mérleg nyelve, hogy akkor inkább ne oltsák, mert sok a ha!

 • 2009.08.07 12:34:19Csacsika

  Az influenza elleni védőoltásról mit ír? Ha van egy kis időd leírnád?

 • 2009.08.07 12:41:25kockpit

  Azt még el se olvastam, mert abban az egyben 100%-ig biztos voltam, hogy nem akarom beadatni. Rengeteg olyant hallottam, aki megkapta és rosszabbul járt, így nem kísérleteznék vele. Gyereken végképp nem.

  Tesóm rizikócsoport, neki járna az ingyenes, de háziorvos azt javasolta, ne az ingyenest adassa be magának, mert az nem olyan jó, hanem van egy másik, az akkor már jobb. Egyszer beadatta magának, nagyon durván influenzás lett, így azóta ő se adatja be.
  Azóta nem volt influenzás - (kb 5 éve).

  megelőzésre téli időszakban az Oscillococcinumot szedjük - homeopátiás gyógyszer -, van, aki ebben se hisz, én úgy vagyok vele, hogy ártani nem árt, de 3 éve, amióta szedjük, mi se voltunk influenzásak.

  De el fogom olvasni a könyv erre vonatkozó fejezetét, és megírom, legkésőbb holnap.

 • 2009.08.07 12:46:15Farkasokkal táncoló

  A kullancs elleni védőoltás, a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladástól véd, de nem vég a szintén kullancsok által terjesztett Lyme kór (borelia?) ellen. Viszont utóbbit időben fel lehet ismerni: a csípés körül kb 10-14 nap mulva kokárdaszerű piros kör keletkezik. Ha valaki ilyet tapasztal akár magán, akár a gyereken, azonnal menjen orvoshoz, mert az időben megkezdett antibiotikum kúra segít.

  (Nálunk iszonyú sok a kullancs sajnos.)

 • 2009.08.07 12:49:16Csacsika

  2009.08.07 12:41:25kockpit

  Oké, köszi!
  Én is azért dillemmázok, mert eddig egybehangzóan az volt, hogy ne! Hamar felgyógyul az influenzából a kiscsaj, tehát nem kell. Viszont pont tegnap mondta a doktornéni, hogy be kéne adatni mindhármunknak a h1n1 ellenit, majd azt követően az influenza ellenit is. (A h1n1-től ő is tart.)
  Ugyanakkor az influenza elleni védőoltásról MÉG SOSEM HALLOTTAM JÓ DOLGOT. Mindig az volt, hogy úgyis elkaptam, meg hogy lebénult az oltástól (még a tévében is volt két ember) szóval nagyon félek tőle.
  Köszi előre is!

 • 2009.08.07 12:49:58Csacsika

  Oscillococcinumot szedtek...
  Én is homeomami vagyok inkább, de erről még nem is hallottam. Mindjárt meglesem a könyvben...

 • 2009.08.07 12:51:02Csacsika

  2009.08.07 12:46:15Farkasokkal táncoló

  Az-az a Lyme-kór!

 • 2009.08.07 12:56:41Csacsika

  Nekem az egyik könyvem, (antihomotoxikumok) azt írja, hogy ha magas lázzal járó fertőzés van, nyálkahártyát érintő gyulladás, és poststreptococcalis betegség, akkor a Phytolacca americana.

  Most megnézem a másikat,azt a könyvet jobban szeretem, nem ennyire orvosi, inkább "emberibb".

 • 2009.08.07 13:01:58Csacsika

  Na, ez az! Ebben benne van! (homeopátia napjainkban)
  Oscillococcinum heti 1x1 tartály. Influenza megelőzésére. Hogy ezt eddig miért nem kerestem!
  Ősztől tavaszig, szoptatás alatt is lehet, akár csecsemőknek is... ez remek, köszi a tippet!

  Itt van alatta, ha már elkaptuk, tünetek alapján 8 félét is ajánl, illetve külön még hármat a lábadozás idejére is...
  Van még az immunrendszer megerősítése, visszatérő felső légúti panaszokra is kettő, egyikük úgyszintén az oscillococcinum, úgyhogy engem ez most tutira meggyőzött. :-)

 • 2009.08.07 13:08:17summarygloss

  Na tessék, elszállt a kommentem.
  A H1N1-től rettegek, de félek a védőoltástól is, pláne, hogy a kicsinek beadassam. Sajnos októbertől már mindketten dolgozni fogunk az apjával, pedig pont akkorra mondják a járványt is. Venni fogok egy egészségügyi maszkot - inkább szóljon be pár idióta a metrón, minthogy hazahozzam a vírust a kétévesnek.

 • 2009.08.07 13:13:45Farkasokkal táncoló

  Ebben h1n1-ben az a ciki, hogy ugyanúgy fertőz mint a bárányhimlő, azaz a kitörése előtti 5. naptól már fertőz.

  Viszont azt nem értem, hogy a járványügyi tervben miért nem szerepel az amit a mexikóiak csináltak, nevezetesen 5 napra bezárt minden közintézmény, és szórakoztató helység, nem volt se tanítás, se semmi. 5 napra kiürült a város, és utána nem is volt megbetegedés.

  (Emlékszem gyerekkoromban mikor a gyerekbénulás pusztított, az egész nyarat a hátsó kertben töltöttük az öcsémmel, a strandok be voltak zárva...)

 • 2009.08.07 13:16:05Csacsika

  2009.08.07 13:08:17summarygloss

  Hát, ha a maszk tényleg megvéd, akkor röhögjenek. Akkor én is veszek párat, csak sajnos a gyerekem tuti levenné magáról az oviban... :-(

 • 2009.08.07 13:17:40Csacsika

  2009.08.07 13:13:45Farkasokkal táncoló

  Én élvezném, ha a munkahelyeket bezárnák egy hétre! Sőt, bezárhatnák kettőre is! ;-)

  Komolyra fordítva a szót, sokan nem veszik komolyan ezt a betegséget, ezért szerintem semmi hasonló nem lesz itthon. :-(

 • 2009.08.07 13:18:45mspoppy

  luckymom igazad van, ezt eltévesztettem, de attól a kérdés lényege még érthető, szerintem.

 • 2009.08.07 15:07:39kockpit

  Csacsika, influenza összefoglalója:
  - az influenzának veszélyes szövődménye szinte kizárólag 65 év felett vagy krónikus betegek esetében van, de pont az idősek és gyerekek esetében meglehetősen alacsony az oltás hatékonysága
  - oltás nem az influenzás megbetegedéstől véd, csak a szövődmények veszélyét csökkenti
  - oltóanyag jobban tolerálható, ha bőr alá, nem pedig izomba fecskendezik
  - az oltási szövődmények ritkák, de esetlegesen súlyosak

  Amúgy sok egyéb oltással ellentétben az influenza oltás hosszútávú súlyos következményeiről nem ír olyan rosszakat, inkább azt írja, hogy csekély a hatékonysága (52-67%, gyermekek esetében pedig csak kicsit haladja meg a placebo hatást).

  Azt is írja, hogy évente állítják össze, hogy adott évben mi legyen az összetétele, és pl. 2003/2004-ben egy influenzavírust nem vettek figyelembe, így gyakorlatilag hatástalan volt az oltóanyag.

  Madárinfluenzáról is szól egy fejezet (ez nem a szerzőtől, hanem magyar szakemberek bevonásával készült kiegészítés), de ott leírják, hogy az embereket nem a madárinfluenzától kell megvédeni, hanem a madárinfluenza és a humánvírus kombinálódásából létrejövő új humán influenzavírustól. Ha létrejön ilyen vírus, akkor az ellen kel oltóanyagot kifejleszteni.

  A szerző említi a sertésinfluenzát, amit veszélyesebbnek tart a madárinfluenzánál, mert az simán át tud terjedni emberre.

 • 2009.08.07 15:10:30kockpit

  Ami engem illet, én nem adatom be magamnak a h1n1-et, most épp terhes vagyok, októberre várjuk a picit, tehát addig semmiképp. Jobban félek az oltás esetleges káros hatásaitól, minthogy most 2 hónapon belül elkapom.
  Hogy utána mi lesz, az passz, mert van egy 2,5 évesem is itthon, és az apja meg dolgozni jár, tehát elvileg bármit hazahozhat.
  De ezen ráérek 2-3 hónap múlva gondolkodni, addig biztos kokázatosabbnak találom az oltást, mint a nem-oltást.

 • 2009.08.07 15:54:38Csacsika

  2009.08.07 15:10:30kockpit

  Köszönöm szépen! Nagyon aranyos vagy, hogy leírtad. Ezzel most megnyugtattál nagyon, én is valahogy így gondolom... mármint, hogy inkább nem, mert ott a sok ha...
  De örülök, hogy leírtad! Még egyszer nagyon szépen köszönöm! :-)

 • 2009.08.07 15:56:03Csacsika

  Egyébként nekünk is mindig az apja hozta haza a bacikat. Nem tehet róla szegénykém, ez van, és szerintem mindenhol ez volt gyakrabban.
  Emlékszem, mikor jött a melegfront, akkor sosem mertem vele menni a játszótérre a többi gyerek közé, mert tuti elkapja, erre rá 3-4 nappal hozta haza az apja a melóból. A szívem szakadt meg, hogy én meg "megfosztottam" a játszóterezéstől.

 • 2009.08.15 13:43:07Sünfi

  a rohadék oltások valóban aranyárban vannak.. Nem értem, miért gondolják, hogy a kórházi kezeltetés olcsóbb?! Az én gyerekem bölcsődés, minden sz.rt összeszed, hazahoz. A rotán már túl vagyunk, szerencsésen kibekkeltük itthon, még jó, hogy pár napig tart csak. De én védőoltást tizen, meg annál több ezrekért beadatni nem tudok. Gyanítom, vannak még így ezzel egy páran...
  Tegnapelőtt is, kiírt a doki vmi receptet a gyereknek, kiváltásnál közli a gyógyszerész, hogy 14 ezer. HAng nem jött ki a torkomon, visszaadtam az oltást.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta