SZÜLŐSÉG

A cifrafonástól a Legolas-frizuráig - hajápolás kicsiknek és nagyoknak

2009. augusztus 5., szerda 10:55

A különböző beszélgetések során többször is felmerült a haj. Szó esett arról, hogy ki hogyan hordja, szereti vagy ápolja. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot szeretnék adni arra nézve, hogy mire kell figyelni.

"korona"
"korona"

Egy részét már leírtam korábbi posztoknál, de összegyűjtve talán használhatóbb.

Hajmosás

Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy a sampont hajtípusnak megfelelően válasszuk ki. Személy szerint előnyben részesítem a növényi kivonatos samponokat, illetve megnézem azt is, hogy végeztek-e állatkísérletet az előállítás során. Ide kattintva meg lehet nézni a „feketelistás” cégeket, lennebb görgetve pedig azokat, amelyek nem végeznek állatkísérleteket. Hajmosáskor a sampont a fejbőrbe kell masszírozni (nem idegesen beledörzsölni-vakarni), kicsit rajta hagyni, majd alaposan leöblíteni. A balzsamot (ha szükséges) viszont a haj hosszára kell tenni, és a samponhoz hasonlóan néhány perc hatóidő után öblíteni.

Az utolsó öblítést (balzsam leöblítése után) gyógynövényes forrázattal is lehet végezni. Főleg nyáron tanácsos ezeket használni, mert a tűző nap kifakítja a hajat. Elkészítés: 1-1 evőkanál zsálya, zsurló, rozmaring (vagy csak az egyik, de abból 3 ek.), 1 l forró vízzel leforrázni. Kb. tíz percig állni hagyni, leszűrni, majd ha langyosra hűlt, leöblíteni vele a hajat. De ugyanezt el lehet játszani egyéb gyógynövényekkel is: kamilla, levendula, kakukkfű, zsálya stb. Almaecetes öblítés: 1 evőkanál tejben oldjunk fel néhány csepp illóolajat, ezt öntsük fél liter langyos vízbe, és tegyünk hozzá 1 evőkanál almaecetet. Ezt már nem kell lemosni.

Fésülés

A kádból való kiszállás után a hajat óvatosan csavarjuk egy száraz törülközőbe. A vizes haj nagyon érzékeny, könnyen törik. Nem szabad dörzsölni (a rövid hajat sem), aprófogú fésűvel tépkedni még annyira sem. Óvatosan leitatjuk a hajról a vizet, és száradni hagyjuk. Ha nem muszáj, ne szárítsuk hajszárítóval. Ha mégis kell a hajszárító, akkor a legkisebb fokozaton, és messziről, hogy langyos szellőként érje a hajat. Fontos: sokan úgy „szárítják” a gyerekeik haját, hogy a vizes hajat sapkába bugyolálják, nehogy megfázzon a feje. Ez azért nem jó, mert a fejbőr bepállik (olyan neki, mintha bedunsztolták volna), és akár koszmószerű lerakódások is létrejöhetnek a fejbőrön. Ezért az esti hajmosás sem túl jó, mert a fejbőr nem tud rendesen kiszellőzni a hajmosás után. Nyilván kisgyerekkel teljesen más, de amennyiben lehet, inkább egy napos délutánon kellene megejteni a hajmosást, a szárítást meg elvégzi a délelőtti vagy a délutáni nap.

Déli órákban nem tanácsos hajat szárítani: a sugárzás a hajnak és a fejbőrnek sem tesz jót, a melegről nem is beszélve. Ha ezt nem lehet megoldani (mert mondjuk gyerekről van szó, aki hajmosás után tíz perccel már javában önti a homokot a fejére), akkor inkább félig gyengén megszárítani a hajszárítóval, de vizes fejbőrrel ne feküdjön le. Fésüléshez lehetőleg fából készült nagyfogú (és ritkás) fésűt használjunk. Nem olcsó, de egyszeri beruházás. Feltéve, hogy a krokodilfogsorral rendelkező gyerekszájtól elzárva tartjuk. A hajat fésüléskor nem szabad tépni (vizesen lehetőleg ne is fésüljük), ezért a kócok kibontását tincsenként és a haj alján kell kezdeni. Fokozatosan haladjunk felfelé.

Hajgumik, büngyürök, frizurák

Alapszabály: a befőttesgumi a celofánra való (vagy már oda sem), nem pedig a hajra. Igénytelen, csúnya, ráadásul megtöri a hajat is. Azt javasolnám, hogy amennyiben hosszabb hajról van szó, legyen néhány könnyen elkészíthető frizura, amelyeket a reggeli rohanásban is el lehet készíteni. A hagyományos két vagy egy copfba font frizurát kislányoknál lehet úgy variálni, hogy kettéválasztjuk a hajat, és elkezdjük fonni a copfokat. A tarkón pedig egy copfba fonjuk az egészet, a végére hajgumit teszünk. De lehet akár több fonott copfot is készíteni – nem azt a vékony rasztásat, „csak” 4-5 copfot. Vagy búzakalász formában befonjuk a hajat (fejtetőről kezdjük a fonást három vékony tinccsel, majd újabb hajtincseket veszünk hozzá).

"búzakalász"
"búzakalász"

Nagyon fontos, hogy ne mindig ugyanaz legyen a frizura. Ha mindig ugyanott van megkötve a haj, vagy mindig ugyanott húzódik a szoros fonás miatt, előbb-utóbb elkezd kopni és hullni. Vannak különféle „ünnepi” frizurák is, az egyiket Erdélyben „szászné” néven ismerik, ugyanis ők fonták így a hajukat. Elsősorban hosszú (tényleg hosszú) hajúaknak való. A hajat a búzakalászhoz hasonlóan elkezdjük fonni az egyik oldalon (fül fölött), majd fokozatosan vesszük hozzá a többi tincset, ügyelve arra, hogy a tarkó felé vezessük a frizurát. Mire elérünk a tarkón keresztül a túlsó felére, minden hajat fel kell fonni. Most megfonjuk a copfot (végig), és átvezetjük a fejtetőn. A copf végét elrejtjük, a frizurát csattal megtűzzük.

Újabb lehetőség az úgynevezett „korona” (egy szír barátom szerint ezzel királynőnek is elmehettem volna): a hajat magasan (nem egészen a fejtetőn) egy copfba kötjük. Copfot fonunk, a végére vékony gumi kerül. A haj hosszától függően a copfot körbetekerjük a copf töve körül (nekem kb. háromszor kell), a végét a konty alá rejtjük, csattal rögzítjük. Ha többször kell tekerni, akkor az első „tekerést” sima csattal rögzítjük.

Cifrafonás”: hátrafésüljük a hajat, és három fonott copfot készítünk, a végét ideiglenesen gumival rögzítjük. A három fonott copfot újból összefonjuk, vigyázva arra, hogy az eredeti copfok fonása is látsszon: az így létrejövő copf széles lesz. A végén kivesszük az ideiglenes gumikat, és egy gumival fogjuk össze.

Legolas-frizura” (igazából „Legolász”, mert így ejti): unokahúgom kedvence, nekem rémálom. A lényege, hogy több vékony tincset kell befonni, amelyek oldalról indulnak hátrafelé, hátul pedig egy copfban találkoznak, tarkótól lefelé kibontva hagyjuk. A gumikat mind el kell rejteni. Hosszú hajnál variálható úgy is, hogy a hátsó egy copfot egy ideig fonjuk, majd újból szétválasztjuk 3-4 copfra, és így fejezzük be. Újabb verzió: a vékony tincseket nemcsak oldalról, hanem fejtetőn is vezetjük, alattuk azonban marad haj is – tehát nem azonos a rasztafonással, amikor minden hajat befonnak. A tincseket a fejtető alatt egybefonjuk, és vagy kibontva marad a többi rész, vagy egy copf lesz belőle (klasszikus vagy búzakalász).

Figyeljünk a frizurák váltakozására: ha ma szoros konty volt, akkor holnap legyen laza, vagy kibontott haj, esetleg egy-két csattal megtűzve. Már ha lehet válogatni. Ha nincs sok idő, akkor a lófarkat néha fel kell váltani fonott copfra, vagy lazán megtűzött kontyra.

Hajfestés, dauer, zselé  és a társai

Ebben semmilyen tapasztalatom nincs, azonban egy biztos: a gyakori beavatkozás roncsolja a hajat. Ha már hajfestés, akkor érdemes olyan hajfestéket választani, amelyik viszonylag kímélő, és nem teszi tönkre a hajat. Aki „beleavatkozik” a hajába, az figyeljen oda a hajápolásra. Éjszakára sokan befonják vagy begumizzák a hajukat. Nem tudom, hogy ez mennyire káros vagy sem, de a magam fejével úgy gondolom, hogy ha egész nap be volt kötve, akkor legalább éjszaka hadd pihenjen ő is. Fenéken alul ér a hajam, és lehet vele aludni: az egészet a fejem fölé teszem, és ha éjszaka valahogy mégis lennebb csúszik, akkor egy mozdulattal fennebb tolom. Esti hajfésülés: csak a nagy kócokat kell óvatosan kibontani, itt is érvényes az, hogy nem szabad tépni és százszor végigfésülni a hajat.

És végül egy nyári hajpakolás: kevés natúr joghurtot (a haj hosszától függ) összeturmixolok néhány szem szilvával vagy barackkal. Ezt felkenem a hajamra (fejbőrre és hajra egyaránt), félórát rajta hagyom, és utána hajat mosok.

(Ha a frizurák leírása nem világos, kérdezzetek: még életemben nem magyaráztam el ilyesmit. Illetve szívesen elkészítem élőben, ha van hozzá vállalkozó kedvű „anyag”.)

baudolinA

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.06 14:22:38Pandi

  Ok, jelentkezem.:)
  A legfontosabbakat már ugye tudom is, de azért érdekelne még a "kérek egy kiló kenyeret" illetve ugyanez egy pohár vízzel.:))

 • 2009.08.06 14:24:59madz

  Temptation, az ilyesmi nem változik olyan gyorsan :)

 • 2009.08.06 14:28:24Temptation

  madz: kedves vagy, de az elmúlt 25 évben változhatott.:-)

 • 2009.08.06 14:29:42Zsákos ember

  es hogy jut valakinek eszebe ogorogot tanulni?

 • 2009.08.06 14:30:41onixbeata

  Baud, egy finn ismerősöm mondta egyszer egy pasinak, akit már nagyon meg akart sérteni, mintegy végső érvként: pieni muna.
  Lehet, hogy Wolff-nak is az a baja.
  Ignore on.

 • 2009.08.06 14:30:49Zsákos ember

  nekem azt adtak be altalanos iskolaban, hogy finnul a viz az "ved" es innen jon a vedelni szo a magyarban. ez igaz vagy hulyeseg?

 • 2009.08.06 14:31:44madz

  Temptation, neeem, még lassabban :)

 • 2009.08.06 14:31:49Csacsika

  wolff
  Szerintem hagyd ezt a témát, de komolyan.
  Bebizonyítottad (legalábbis nekem), hogy veled más témáról tök jól el lehet dumálni.
  Beszélj inkább azokról, ezt a témát meg inkább hanyagold.

 • 2009.08.06 14:35:07Ribizlee

  zsákos, a víz finnül vesi...

 • 2009.08.06 14:37:41Zsákos ember

  akkor atvert a szemet tanitoneni

 • 2009.08.06 14:37:43onixbeata

  Finnül a víz vesi, de genitívuszban kaphat d-t, lásd veden alla (víz alatt). De hogy köze van-e a vedeléshez, arról fogalmam sincs.

 • 2009.08.06 14:40:58onixbeata

  Majd jön Baud és megmondja :)

 • 2009.08.06 15:02:43baudolinA

  Zsákos,
  úgy, hogy szereti azt a nyelvet. :) Egyébként nagyon sok támpontot nyújt a nyelvtanulásban. Ha az ógörög nyelvtant érted, akkor egy csomó nyelv sok meglepetést már nem okozhat.

  onixbeata,
  ugyanezt akartam én is írni. Hogy a vedelés innen származna-e, nem tudom, de kötve hiszem. Vajon madz nem tudja?

 • 2009.08.06 15:04:42Zsákos ember

  baudolin csak arra gondolok, hogy milyen szenvedes osszeszedni egy hasznalhato szokincset, es ezt megcsinalni egy olyan nyelvvel, amit igazabol nem is lehet hasznalni.

 • 2009.08.06 15:07:01wolff

  Csacsika
  Csak a Te kedvedért hagyom.:
  A máséért nem.:)))
  Onixbeata:
  Hölmö kana!

 • 2009.08.06 15:08:43wolff

  A haista büdös-et jelent finnül...

 • 2009.08.06 15:10:11madz

  én passzolok
  Zsákos, holt nyelveknél nem igazán számít a szókincs, ott a szótár. bővülni már úgysem fog :)
  a nyelvtan a lényeg

 • 2009.08.06 15:12:55Zsákos ember

  madz de akkor meg az az elonye sincs meg, hogy felvagosan le tudsz forditani valamit valahol a tobbieknek, mint az ereklye vadaszokban :)

 • 2009.08.06 15:17:04Zsákos ember

  akkor tessek ezt leforditani, mert kulonben rohoges lesz, hogy nem is megy az ogorog:

  Ὅτι μὲν ὑμεῖς, ὦ ἄνδρες Άθηναῖοι, πεπόνθατε ὑπὸ τῶν ἐμῶν κατηγόρων, οὐκ οἶδα: ἐγὼ δ' οὖν καὶ αὐτὸς ὑπ' αὐτῶν ὀλίγου ἐμαυτοῦ ἐπελαθόμην, οὕτω πιθανῶς ἔλεγον. Καίτοι ἀληθές γε ὡς ἔπος εἰπεῖν οὐδὲν εἰρήκασιν.

 • 2009.08.06 15:17:28baudolinA

  Zsákos,
  tényleg a nyelvtan a lényeg. És mire elsajátítod a nyelvtant, hidd el, hogy lesz annyi szókincsed, hogy felvághass vele. :)

 • 2009.08.06 15:20:41baudolinA

  Zsákos,
  ezt már Devecseri Gábor lefordította magyarra. Szókratész védőbeszédéből van, ezt speciel megtanultam (egy részét). :)

 • 2009.08.06 15:20:58madz

  Zsákos, hát olyankor kamuzik egy kicsit az ember :D

 • 2009.08.06 15:24:27Zsákos ember

  akkor annal konnyebb lesz leforditani, bar az en forrasom szerint platontol van.

 • 2009.08.06 15:27:27madz

  Zsákos, igen, a Szókratész védőbeszédét Platón írta (le)...

 • 2009.08.06 15:37:32Csacsika

  Akkor jó wolff. ;-)

  Egyébként le a kalappal előttetek, hogy ennyi nyelven beszéltek!
  A gyerkőcöknek is meg fogjátok tanítani?

 • 2009.08.06 15:38:53Dekatlon

  te zsákos, nem akarok kötözködni (dehogyneeem :)
  de ezt még én is lefordítom, pedig szót nem tudok ógörögül:
  http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1185387
  vagy
  http://acepilots.com/greek/2009/02/lysias-speech-12-against-eratosthenes.html

  a google jóbarát, és még görögül is tud :)

 • 2009.08.06 15:42:12Zsákos ember

  dekatlon mondhattad volna szegeny baudnak korabban, most a pinceben keresi a jegyzeteit.

 • 2009.08.06 15:53:32baudolinA

  Zsákos,
  Szókratész védőbeszéde egy cím. A klasszikusokból pedig kellett tudni idézni. Most tehetek én arról, hogy ez nem a pincében volt meg (nincs is pincénk), hanem a fejemben? Egyébként pedig nem tudok mindent lefordítani, ezt sosem állítottam.

 • 2009.08.06 15:58:48Zsákos ember

  na jo, latom, hogy akkor arab szoveget mar nem is kell keresnem... nagyzolo.... :))

 • 2009.08.06 16:00:40baudolinA

  Zsákos,
  arabot öt hete tanulok, grácia árva fejemnek... :)
  De majd szólok, ha eljutok a Korán-recitálásig. ;)

 • 2009.08.06 16:37:09Dekatlon

  Korán!
  Mindig érdekelt, hogy mi van abban a könyvben. Annyi mindent mondtak már róla. De ha a Bibliával állítom párhutamba, végülis annak a nevében is szentháborúztak kicsit.
  Szoval érdekelne a ferdítetlen (kevéssé ferdített) tartalma... :)

 • 2009.08.06 16:44:15baudolinA

  Dekatlon,
  a Koránnak van magyar fordítása, de a muszlimok szerint az igazi az arab eredeti. Azt pedig egyelőre csak olvasni tudom (mert be van mellékjelezve az egész), érteni egy kukkot sem értek a biszmillahon és néhány hasonló fordulaton kívül, ugyanis kb. olyan, mintha az Ómagyar Mária-siralmat olvasnám, csak még bonyolultabb.

 • 2009.08.06 16:51:11Dekatlon

  Ja, a magyar fordytás itt van a polcon, pont a különbség érdekelne ;)

 • 2009.08.06 17:08:49baudolinA

  Dekatlon,
  akkor erre térjünk vissza néhány év múlva, mert ebben nem vagyok kompetens. :) Ha esetleg ezt nincs türelmed kivárni, akkor javasolnám, hogy a Magyarországi Muszlimok Egyházát vagy a Magyar Iszlám Közösséget keresd fel. Ott biztosan van egy imám, aki fel tud világosítani.

 • 2009.08.06 17:16:36Dekatlon

  A leírt szótól nem félek. Az imámok meg esetleg ellátnak egy pukkanós mellénnyel közvetlenül az agymosás után. Nem köszi, kivárom a pár évet. :)

 • 2009.08.06 17:29:12baudolinA

  Dekatlon,
  ne legyen már ennyi előítéleted. :) Én Tübingenben négy hónapig laktam egy olyan kollégiumban, ahol rajtam kívül két lány volt a folyosón, a többi pedig orosz, kínai, de főleg arab férfi volt. Az egyik imám volt a helyi közösségben. Nagyon jókat beszélgettünk, pedig nem jártam csadorban, és muszlim sem lettem. De ha ennyire bizalmatlan vagy, menj a Pázmányra, az ottani tanárok jók iszlám teológiából.

 • 2009.08.06 17:43:02Dekatlon

  baudolinA: tudod, azért meg egy oroszlán nem evett meg, abból még nem következik, hogy a többi se fog. :P
  Megnézek egy híradót, és több fanatikus pukkantóról van bene szó, mint a te tübingeni kollégiumod jófej arabjai...

 • 2009.08.06 17:54:28baudolinA

  De én csak a jófej oroszlánokkal állok szóba. :) Fanatikusok (vallási és másfajta) pedig mindenhol vannak, nem kell értük messzire menni.

 • 2009.08.06 18:12:01Dekatlon

  De mivan, ha ők állnak veled szóba? :D

 • 2009.08.06 19:14:53baudolinA

  Dekatlon,
  a barátaimat meg tudom válogatni.

 • 2009.08.06 20:24:05tildy:)

  2009.08.06 11:00:43Csacsika

  Egyszerű. Úgy kell csinálni, mint a normál hármas fonatot, csak nem 3 részre osztod a hajat, hanem 4-6-8ra, de lehet páratlan is.
  Szóval én ezt úgy csinálom, hogy a szélső kettőt keresztezem középen, és aszerint melyik oldali van felül, mindig a szélsőket pakolom be középre.
  Érdekes amúgy a fenti képen lévő parkettafonatot a neten másra írják .
  Ha meg tudom csinálni magamnak a hajamból próbálok mind a normálra, mind a kalászra, mind pedig a parkettára példát mutatni.
  Ami a neten parketta néven ismert, az felénk az afrofonat(http://afroline.hu/hajfonasgaleria/images/hajfonas110.jpg).

  Itt a hajfonatok könyv:
  http://morokonyv.hu/Hajfonatok/16887/24
  Na ennek a könyvnek az elején lévő fonat a francia vagy mifelénk parkettafonat.

 • 2009.08.06 20:42:17Csacsika

  2009.08.06 20:24:05tildy:)

  Oké, ezt már valaki egyszer mondta nekem, de hova középre? Mert ugye ha 4 vagy még több szál van, akkor aztán nem egyértelmű, hogy mi számít középnek? Vagy teljesen mindegy? Vagy egyszer a "jobb oldali középre" aztán a "bal oldali középre"? Bocs, hogy értetlenkedek.

 • 2009.08.06 20:46:11Csacsika

  Ezek a fonások a könyv elején nagyon szépek!
  (Én parkettafonásként ismerem, de nem tudom, hogy kell csinálni.) Azt a fonást hogy hívják, amivel mondjuk az ostorokat is fonják? Bocsánat a rossz hasonlatért, de más most hirtelen nem jutott eszembe. Szóval mikor összecsomózok négy szálat, és mindig a mellette levőre teszem át. A végén pedig olyan eredmény születik, mint ha egy "ostor" lenne?

 • 2009.08.07 00:21:45tildy:)

  igen, egyszer a jobb oldali megy be középre, aztán a bal oldali.4-es fonat esetén kettő felett viszed át mindig a szélsőt.

  A parketta fonás sem nehéz. Fejtetőn 3 kis tincset csinálsz és ahhoz a részhez, ami épp következne, veszel fel még egy kis tincset a megegyező oldalról.

 • 2009.08.07 00:21:45tildy:)

  igen, egyszer a jobb oldali megy be középre, aztán a bal oldali.4-es fonat esetén kettő felett viszed át mindig a szélsőt.

  A parketta fonás sem nehéz. Fejtetőn 3 kis tincset csinálsz és ahhoz a részhez, ami épp következne, veszel fel még egy kis tincset a megegyező oldalról.

 • 2009.08.07 00:28:57tildy:)

  http://images.banfabetti.multiply.multiplycontent.com/attachment/0/SKlr0goKCDIAAC@L5OU1/Hajfonatok.rar?nmid=111086621

  Szintén egy jó kis leírás, képekkel...

 • 2009.08.07 13:26:17wolff

  "igen, egyszer a jobb oldali megy be középre, aztán a bal oldali.4-es fonat esetén kettő felett viszed át mindig a szélsőt..."
  Igen, tildy, ez olyan, mint a parlamenti erőviszonyok változása...:))))

 • 2009.08.07 13:32:40Csacsika

  Tehát kettőn kell átemelni. Ennyi nekem elég, így világos, köszönöm szépen.
  Megyek meglesem mit ajánlottál. :-)

 • 2009.08.07 13:36:38Csacsika

  Jellemző, megint tömörített file... :-(
  Holnap pucolja le öcsém a gépem, mert én csak felhasználói szinten művelem a dolgot, majd utána már meg tudom nézni a rar-okat is...

 • 2010.07.19 03:51:17Éduácska

  látom, hogy régi a poszt, de hátha más is idetéved.
  Tojássampon
  Méreganyagoktól mentes, természetes összetevőkből áll.
  [link]

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta