SZÜLŐSÉG

A bilire kényszerített gyerek rendmániás felnőtt lesz?

2009. augusztus 5., szerda 09:36 |

Mióta Freud bevezetett minket az én, a felettes- és az ösztön-én világába, azóta tudjuk, hogy a gyerek első éveiben egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan alakulnak a dolgok. A nők tisztában vannak azzal is, hogy a gyerek nemcsak szopik, hanem orálisan kielégül, a szobatisztaság pedig nem csak egy megugrandó ügy, hanem a pszichoszexuális fejlődés anális szakasza, amit a fallikus szakasz követ majd.

vcgyerek

Feltehetjük magunknak azt a kérdést is (vagy a Csernusnak), hogy hogyan válik majd szorongás- és frusztrációmentes felnőtté az a szegény kölyök, akinek most csak kakiügyei vannak, később pedig ebből majd mindenféle más is kialakul: például zsugori és rendmániás lesz. Mert szegény análisan fixálódik éppen, ami a szakértők szerint nem jó, pedig mi csak annyit szeretnénk, hogy ne a gatyába rottyantson be. De kezdjük az elején, piszkáljuk meg kicsit ezt a kaki-pisi ügyet!

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szobatisztaságra szoktatás nem könnyű időszak, s számtalan dolgon elcsúszhat az ügy, ráadásul igen apró hibákkal is komoly zavarokat okozhatunk. A pelenka nélküli időt éppen ezért sokan tudományos ismeretekkel közelítik meg, hogy biztosra menjenek, mert hát fontos, ha másért nem, hogy felvegyék az oviba.

Sigmund Freud pszichoanalitikus elmélete szerint a gyerek folyamatosan érésben és fejlődésben lévő szervezet, ez az érés és fejlődés pedig a belső és a külső környezet függvényében zajlik. Néhány reakció, vagy alkalmazkodási mód pedig rögzülhet, azaz fixálódhat, ami később a felnőtt viselkedést és személyiséget határozza majd meg. Magyarul, ha Pityut leüvöltjük, mert megint bekakált, pedig előbb ültettük direkt a bilire, később szorulásos felnőtt lesz belőle. A pszichoszexuális fejlődés első szakasza az orális szakasz, ahol a gyerek fő örömforrása a táplálkozás lesz, s a kapcsolatát a külvilággal orálisan éli meg (szopik, cumizik, nyalogat, rágcsál). A szobatisztaság időszaka, az anális szakasz, amikor 1,5 éves kortól körülbelül hároméves korig a pisi és a kaki visszatartása és szabályozása lesz a legnagyobb örömforrás.

Ekkor találkozik a gyerek ugyanis először azzal az érzéssel, hogy irányítani tudja és akarja a szervezetét, s ekkor áll szemben először azzal a problémával, hogy meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak. Az anális szakaszban a széklet és vizelet visszatartáshoz kapcsolódik a legtöbb öröme és kudarca a gyereknek, s az érés különböző zavarai más és más problémákat okozhatnak a későbbiekben. Az ürítéssel tanuljuk meg ugyanis a dolgok elengedését, s ha ez nem megy, nemcsak a pisihez és a kakihoz fogunk ragaszkodni, hanem rengeteg olyan dologhoz, amiről később nem is gondolnánk, hogy a pelenkánkhoz volt köze. Aki tehát nehezen válik meg a porfogóitól, a barátjától, vagy az SMS-itől, nem is gondolja, de lehet, hogy a „bilizavarai” miatt gyűjtöget.

A merev szobatisztaságra nevelés tehát anális fixációt okozhat, így amikor a gyereket erőszakosan akarjuk a bilire szoktatni, nagyobb bajt is okozhatunk vele, mint egy egyszerű nevelési baki. Azok a gyerekek, akik nem szeretik látni, hogy a bilit kiürítik, mert a végtermékhez ragaszkodnak, később ragaszkodó személyiséggé válhatnak, nemcsak emberekhez, hanem mindenhez. A pszichoanalízis szerint az anális személyiség erősen kényszeres beállítottságú, rendmániás és zsugori felnőttként jellemezhető, aki székrekedéssel küzd. A szakirodalom olyan eseteket is említ, amikor az anális fixáció következtében a legkisebb stresszre is hasmenéssel reagál, például az „el nem engedő anya” gyereke (csak legyen a problémán hamar túl).

Az anális szakaszban megélt dolgok vezethetnek számos rögzült székelési szokáshoz, mely a különböző kiskori rituálékhoz (mindig ugyanakkor tesszük a gyereket a bilire) kapcsolódhatnak, s felnőtt korban átléphetetlen szokássá mélyülnek (csak otthon képes vécére menni valaki, csak reggel tud kakilni, stb.).

A túlzott anyai szigor a szobatisztaság előforduló balesetek miatt nem hogy előre vinné az ügyet, hosszan tartó székrekedéshez is vezethet. Ilyenkor fordulhat elő, hogy a gyerek szorongása következtében inkább napokig nem kakil, vagy csak akkor hajlandó, ha visszaadjuk rá a pelenkát.

Láthatjuk tehát, hogy a szobatisztaságot nem lehet erőltetni, mert hosszú távú következményei lehetnek, ha nem várjuk meg, amíg a gyerek saját maga érik meg a kaka és a pisi irányítására. S ha nem is válunk a pszichoanalízis elvakult követőivé, igazán megfontolhatunk néhány szimpatikus gondolatot, s nem árt, ha hagyjuk, hogy a dolgok a saját tempójukban haladjanak, vagyis inkább folyjanak.

Forrás: Általános pszichológia: A gyermekpszichológia alapjai, neveléslélektani alapismeretek

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.05 14:27:04krumpli-nudli

  A "tapasztalt"
  Én a káosz királynője állítom,minden gyerek a saját tempójában fejlődik.
  Anyósom állandóan azzal próbált "nevelni", hogy a szomszéd, a házmester gyermeke/unokája megfordult,felállt,megy,beszél,szobatiszta.
  Meglehet kár,de soha nem érdekelt, hogy más hogyan csinálja.A csemetémnél meg pláne nem befolyásolt.Egyszerűen imádtam,örültem neki.
  Mindent /másokhoz képest/későn kezdett, de akkor a tökéletességével megelőzte a lépésről-lépésre haladókat.Nagyon sajnálom, hogy a mai fiatal szülők rá vannak kényszerítve, hogy időre megfeleltekké kell tenniük a csemetéket.
  Mivel"ő" már felnőtt.
  Soha semmire nem kényszerítettük./Munka mellett/amikor otthon voltunk szinte együtt lélegeztünk és mára egy -számomra-túl rendszerezett, túl rendes felnőttet kaptunk, aki önmagának akar megfelelni és ezért soha semmi nem igazán jó .

 • 2009.08.05 14:34:22Kételkedő

  Sem időm sem türelmem mindent végigolvasn: rendmániám nincs, de minden aktuálisan használt dolgom (kulcs, táska, mobil, stb, stb.) mindíg ugyanott kell hogy legyen, mert agyas vagyok ha nem. És a család ezt tolerálja..
  Anyámat nem merem megkérdezni a bilizésemről, mer elküldene....dokihoz.
  Gyerekeim szépen, békésen szobatiszták lette....sztem időben.
  Hopp: itt jegyezném meg, hogy gyanakvással fogadom azok szövegét akik azt mondják:...szobatiszta lett x,5 évesen és utánna soha (!) nem volt baleset...
  Én is szobatiszta lettem már ovi előtt, de - mit szépítsek - volt hogy bement ez-az, pl. azt álmodtam, hogy a fajanszon ülök. Aztán elmúlt...és..ettől még felnőttem.
  Mint minden tudományos nézetnek ennek is vannak hibái.A kivétel erősíti (vagy gyengíti) a szabályt.

 • 2009.08.05 14:39:33Zsákos ember

  szerintem nincs olyan ember, aki ne almodta volna azt, hogy a wc-n pisil, es kozben az agyban volt. en igy meg ovis koromban is pisiltem be parszor. akik aludtak az oviban, azok kozul rendszeresen pisiltek be, mindig ki is rohogtuk oket. neha meg ma is almodok ilyet, es riadtan ebredek fel, de szerencsere ma mar valahogy az alom ellenere sem engedem el :)

 • 2009.08.05 14:40:04Dekatlon

  Ha valaki nem meri megkérdezni az anyját a bilizéséről, ott azért távolról sincs minden rendben ;)

 • 2009.08.05 14:42:04Dekatlon

  Ilyen wc-n vagyok és pisilek álmom nekem is volt. Sőt, táborban azzal szivattuk egymást, hogy vizespohár csurgatással, hideg fémpénzzel a hasra, meg mittomén még milyen módszerekkel próbáltuk egymást bepisiltetni.
  Néha sikerrel :D

 • 2009.08.05 14:47:09Silverveil

  Volt életemnek egy nagyon nehéz stresszes időszaka, akkor nekem épp fordítva volt, a WC-n ébredtem :)

 • 2009.08.05 14:58:02Csacsika

  2009.08.05 14:00:39Dekatlon

  ÁÁÁÁ! Ettől ne félj! Maximum nem akar majd ráülni.

 • 2009.08.05 15:08:19Kételkedő

  2009.08.05 14:40:04Dekatlon
  Ha valaki nem meri megkérdezni az anyját a bilizéséről, ott azért távolról sincs minden rendben ;)

  Kapaszkodj a szavakba....dejóóó...

  Nem a merés kérdése, hanem az, hogy mennyiben változtatná meg a világhoz való hozzáállásomat, ha megkérdeném anyámat: Idefigyel anyám: Erőltettél-e bilire amikor gyerek voltam?....merthogy úgy tűnik (micsoda véletlen...) azért vagyok rendmániás, és bizonyos dolgokhoz ragaszkodó...NahogyisvolEZ? anya!

  Tényleg nincs minden rendben, hogy belemegyek egy ilyen vitába.....

 • 2009.08.05 15:10:37Csacsika

  2009.08.05 14:17:58mpbm

  Anyum elmondása szerint én meg egy szót sem szóltam vagy két éves koromig. Akkor aztán egy ebédnél megszólaltam, hogy: - Anyu! Tudod, hogy ezt a levest nem szeretem! :-D Teljesen el voltak képedve, hogy tudok beszélni. Addig csak egy vagy maximum két szót mondtam, mindig csak annyit, amennyit kellett.
  Onnantól kezdve állítólag már kerek mondatokban beszéltem. Hogy mi indította el, nem tudom, nem hiszem, hogy a májgaluska leves! :-D

 • 2009.08.05 15:12:22Kételkedő

  Betükihagyások...hegyekben.

  Dekatlon igazad lehet....ez a gépelés(nem)tudás.....

  leűltem..1-esalával

 • 2009.08.05 15:13:03Csacsika

  kimaradt egy szó: Anyum elmondása szerint én meg SZINTE egy szót sem szóltam vagy két éves koromig.

 • 2009.08.05 15:16:42Csacsika

  2009.08.05 15:08:19Kételkedő

  Neked legalább van önkritikád! :-DDD
  Én hülye bele szoktam menni az ilyen vitákba! :-DDD

 • 2009.08.05 15:25:47Dekatlon

  Dehisz ebben a témában nincs is vita. Csak elhangzott vélemények. :)

 • 2009.08.05 15:34:17Csacsika

  2009.08.05 15:25:47Dekatlon

  Ámen! :-D

 • 2009.08.05 15:38:49Dekatlon

  Kételkedő: ne úgy kérdezd meeeeg! Azzal befolyásolnád a kísérletet. :)
  Csak simán, társalogva:
  - Olvastál mostanában valami érdekeset? És mondd, rákötöztetek gyerekkoromban a bilire?
  - Hogy miért kérdem? Semmi, csak úgy eszembe jutott...

  :D

 • 2009.08.05 16:03:58Kételkedő

  2009.08.05 15:16:42Csacsika

  ..ez jólesett!

  2009.08.05 15:38:49Dekatlon

  Nyilván sarkítottam egy kicsit ;-)
  Úgy gondolom, hogy sokéves beidegződéseimen nem változtatna semmit a beszélgetés.Ha esetleg kiderülne, hogy azért vagyok ilyen, mert anno "erőnek erejével vettek rá" a bilizésre akkor......ááááh, megváltoznék? dehogy. Max lenne valami magyarázat, lám-lám, sanyarú gyerekkorom hordaléka..:-)

 • 2009.08.05 16:06:59Mirca

  Nálunk a helyzet a következő volt.
  A lányom viszonylag egyszerűen és gyorsan - még két éves kora előtt - lett szobatiszta, minden "erőszak" nélkül. (Persze anyám addigra szétszekált, hogy "bezzeg te már egyévesen szobatiszta voltál". Ezt ő a sajűt érdemének tekintette - na van is szorulásom :) - de nem foglalkoztam vele)
  Szóval az érdekesség nálunk annyi volt, hogy a pisilés minden gond nélkül ment, bilibe/wc-be, de a kakilni sokáig csak állva tudott :)
  Nem kakilt be sosem, de szólt, hogy kér pelust - már nem használtuk - és addig visszatartotta, míg meg nem kapta.
  Úgy emlékeszem ez a rész - míg a pelus helyett ülve is tudott - elég hosszú ideig tartott.

 • 2009.08.05 16:07:57Kételkedő

  2009.08.05 15:16:42Csacsika

  Bocsi de kimaradt: Ne becsüld alá Magad!
  Jól fejlett igazságérzeted nem engedi, hogy valaki "lenyomjon" egy vitában, pláne ha megvan a sziklaszilárd véleményed.

  Hííí de tudományosnak látszik ez így...."Herr Freud"...? erre biztos tud valami golyóállót..:-D

 • 2009.08.05 16:28:19Csacsika

  Köszi kételkedő! Igyekszem-igyekszem!!!
  De most már mennem kell! További jó eszme-cserét!

 • 2009.08.05 16:35:37buborék

  Kakiügyi porblémája van az én kisfiamnak is. Pár hete levettem a pelust a Samuról- 2.8 éves - a bilibe nem óhajt beleülni és az ülésszűkítő működik nálunk. Az is úgy, hogy viszem amikor úgy érzem pisilnie kellhet - mert ő aztán nem szólna - és szépen pisil is. No de a kaki, az már nem megy. Rászokott, hogy álmában kakil - vagy ébredéskor és nem is szól, hogy felébredt. Utálja, ha a kakispelust kicserélem. Pedig soha nem szidtam le, nem is magyaráztam túl a dolgot. Ő az a napokig visszatartós tipus, amikor aztán jön a nagy "szülés" a végén. Ötlet?

 • 2009.08.05 16:38:37buborék

  Mirca!
  Nálunk is ez van, hogy állva kakil és ülve nem akar. Most kezdjem neki magyarázni, hogy ha kakilni kell, kaphatsz pelust? olyan érzékeny minden ilyenre, képes ettől is beparázni és napokig nem kakilni, nem mintha ez az ágybakaki olyan nagykirályság lenne.

 • 2009.08.05 17:01:05Mirca

  buborék!
  Nálunk nem kellett magyarázni, ezt ő alakította ki magának.
  Én mondjuk inkább benne lennék egy állva, pelusba kakilásba, mint az ágybakakiba.
  Arra már nem is emlékszem, hogy szokott át a bilire. Talán sok rábeszélésre és a jó példa mutatásával :)

 • 2009.08.05 17:01:42Farkasokkal táncoló

  mpbm, "utálja a pelenkát, folyton belenyúlkál, leveszi, stb... de! Nem tud a bilibe belepisilni, ráül, de egyszerűen nem tud tudatosan pisilni: Nem tudja, hogy kell elengedni a cuccost."

  Nem tudom írta e már valaki, de egy trükk: ilyenkor a bili aljára egy kis melegvizet kell tölteni (magasabb hőfokút mint a testhőmérséklet), mert a hőinger kiválthatja a pisilést. Nem véletlenül pisilnek bele a gyerekek a kádba!

 • 2009.08.05 21:45:21Kiraaaaaa

  na,majd írok ehhez is: de most láttam egytápszeres reklámot a tévében:) végre, nem tabu:)

 • 2009.08.05 21:47:28Border

  DSM-IV
  (mentális zavarok diagnosztikus kritériumai)

  F60.5 Kényszeres személyiségzavar

  Kora felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben nagyfokú rendszeretetben, perfekcionizmusban és a rugalmasság, nyíltság, hatékonyság kárára vezető mentális és interperszonális kontrollban megnyilvánuló általános sajátosság, azaz 4 vagy több az alábbiakból:
  1. a tevékenységek lényegét elvesztően kötődik a részletekhez, szabályokhoz, listákhoz, rendhez, szervezethez vagy forgatókönyvhöz,
  2. a feladat befejezését akadályozó mértékben perfekcionista (pl. nem képes befejezni egy munkát, mert a saját szigorú standardjait nem képes elérni),
  3. szélsőségesen odaadó a munka és a produktivitás iránt, kirekesztve a szabadidős elfoglaltságokat és baráti kapcsolatokat (es azt pénzügyi szükség nem indokolja)
  4. aggályoskodó, mértéktelenül lelkiismeretes és rugalmatlan elvi, erkölcsi, más értékrendi ügyekben (és azt kulturális/vallási hovatartozás nem magyarázza)
  5. képtelen kidobni a tönkrement, értéktelen tárgyakat, még akkor se, ha érzelmi/szentimentális vonatkozásuk sincs,
  6. kelletlenül bíz meg feladattal másokat vagy dolgozik együtt másokkal, hacsak azok nem vetik alá magukat pontosan az ő elképzeléseiknek,
  7. maga és mások felé is fukar, a pénzt a jövőbeli ínséges idők tartalékának tekinti,
  8. merev és makacs.

 • 2009.08.05 21:54:58ági anyu

  Kele!
  3 gyerek tapasztalata azt mutatja nálunk, hogy akkor érdemes belefogni a dologba, mikor a délutáni alvós pelus száraz néhány napja - nálunk ez azt jelentette mindhárom alkalommal (a harmadik éppen most), hogy szűk két héten belül teljesen szobatisztává váltak a fiúk (az első 5 nap alatt)

 • 2009.08.05 22:04:08ági anyu

  Zsuzsi
  A szkepticizmusod jogos...

 • 2009.08.05 22:17:58csutkababa

  Teljesen korszerűtlenül, retró módon én dr Spockkal és anyum tanácsai alapján szoktattam le a pelusról mindkettőt.2,5 éves koruktól kezdtem.

  Nyár, meleg, pelenka le. Bili nem az arcunkban, de kézügyben. Ha készülődás volt, ráültettem. Utána naaagy dicséret, öröm.
  Jutalmul a hosszú távú sikeresség érdekében igazi nagylányos bugyik beszerzésének ígérete.

  WC szűkítő is hasznos volt.Utána leszoktak róla.
  Nem volt erőltetés.
  Mindkettő rendetlen:)

 • 2009.08.06 00:43:31nyuszianyu

  krumpli-nudli,teljesen igazad van.Nem szabad erőltetni.A fiam 2 éves koráig alig beszélt.Szavak,félmondatok.Jött a nyár,vettem egy lépcsős szűkítőt,betettem a wc mellé.26 hónaposan megkérdezte:mi ez?elmagyaráztam.június volt.augusztusra szobatiszta lett,éjjel-nappal,bár a kakihoz még októberig visszakérte a pelust,gyorsan belenyomta és le vele.Ezzel párhuzamosan aug.-ra folyékonyan beszélt,csuda választékosan.2-3 pisibaleset volt,meg egy hasmenés,mikor nem ért oda.

 • 2009.08.06 00:50:49nyuszianyu

  Van ellenpélda is a családban.Nagyobbik már 16 hónaposan bilit kapott a Mikulástól.állandó próbálkozás kezdődött,majdnem 4 éves volt,mire elhagyták az éjszakai pelust...szegény kiscsaj,erről szólt az élete.a másodikkal megismétlődött a sztori,próbálkozások,rohanás a wc-ig,gatyacsere,mér nem szólsz időben,ilyet nagyfiú nem csinál,apa is mérges,stb.rossz volt hallgatni...

 • 2009.08.06 00:55:36gjuci

  Fiamat egyszer öcsém fektette le, aki nem tudta, hogy akkor még éjjelente kapott pelust. Reggel látom hogy gyereken nincs pelus, de a pizsama is száraz. Nem pisilt. Ha volt rajta pelus, pisilt, ha nem, nem. Ilyen is van.
  Különben én a matracra a DM-es eldobható pelenkázó alátétet teszem, aminek fólia az alja, vatta vagy miacsuda a teteje. Így ha beleset történik, a matrac száraz marad.

 • 2009.08.06 07:28:58Temptation

  Csutka: én is Spockon neveltem a nagyobbakat.

 • 2009.08.06 08:01:42Töpike

  sziasztok
  a lányom tegnap volt 2 éves :) és "magától" lett szobatiszta.
  nyár elején ha elővettem a bilit, sikítva menekült. aztán ráül 1-1 pillanatra és 1x sikerült belepisilni :) nagy taps meg minden volt, azóta a bilinek központi helye van a lakásban, és a pelenkát már alváshoz sem engedi, hanem ébredéskor hangosan kiabál, hogy siessek a bilivel :)
  azt hiszem szuper csajom van :)

 • 2009.08.06 08:04:01Starlark

  A francba ez nálam nem jött be. Anyám szerint 1 éves koromra nappalra már szobatiszta voltam.
  Mégis mindig kupi van és utálok pakolni.
  A rendet mint állapotot szeretem de a fenntartásával komoly kihívásokkal küzdök :)

 • 2009.08.06 08:31:56ági anyu

  Border!
  Majdnem tökéletesen leírtad szegény néhai anyósom személyiségének fontos elemeit

 • 2009.08.06 08:35:06Csacsika

  2009.08.06 08:01:42Töpike

  De még milyen szuper csajod van! :-D Nagyon ügyi!
  (Minden gyerkőc szuper.)

  Starlark
  Én is szeretem a rendet, mindig arra is értem haza gyerekkoromban. Anyám mindig elpakolt utánunk még idősebb koromban is. Emlékszem, hogy főleg tiniként hogy szanaszét hagytam a ruhatáramat, ha mentem valahová, és mire hazaértem, minden vissza volt akasztva a szekrénybe. Szegény anyám! Na ő hogy megszenvedhetett a rend fenntartásával! (van még két öcsém)
  Állandóan a rendre értünk haza, és mindhárman igényeljük is a rendet. Jobb híján most már nekem kell megcsinálni, akár a rendet, akár a tisztaságot, de én élvezem. Nem vagyok mazochista, és nem tudom, hogy azért van-e, mert én is egy évesen szobatiszta voltam; de tény, hogy szeretem a házimelót. Lehet, hogy pont azért, mert gyerekkoromban, meg tinikoromban nem voltam rákényszerítve, magyarul nem utáltatta meg velem a dolgot anyám. Nem tudom miért van, de biztos nem a bili az oka. :-D

 • 2009.08.06 08:37:37Csacsika

  2009.08.06 08:31:56ági anyu

  Ez itt a környezetemben majdnem mindenkire igaz! :-D
  Még én is találtam benne egyet-kettőt, ami rám illik! :-D

 • 2009.08.06 13:04:02tonhalas rizs

  Erdekes, en is 1 eves koromra mar szobatiszta voltam, legalabbis szuleim egyontetuen allitjak. Tok rendetlen vagyok, viszont ize...vannak kenyszeres dolgaim es szorongo tipus vagyok! Lehet, hogy ezert?
  Szerintem sem szabad a gyerkocoket eroltetni a korai szobatisztasagra, viszont ha egy gyerek 3 eves koraig igenyli a pelust, az eleg sokba kerul es nem beszelve a kornyezet szennyezeserol, hiszen eleg lassan bomlik le! Persze ez nem fo erv, sajnos (?)...

 • 2009.08.06 13:16:02Farkasokkal táncoló

  Tonhalas rizs,
  tény és való, hogy amikor még a lányaim voltak pelenkásak, és textilpelus volt a szokás (más nem nagyon volt), akkor VALÓBAN alig hallottam 3 éves peelnkásról, tán amiatt, mert a textilpelus nem adta meg azt a "tiszta száraz érzést", és a gyerek maga is meg akart szabadulni a fenekét kicsípő pelenkáktól.

  (Egy éves kori szobatisztaságot még akkor sem hiszek, ha megesküsznek rá, ez afféle múltat megszépítő emlék lehet max. Olyat már láttam, hogy másfél éves korra nappalra nagyjából szobatiszta volt egy (főleg) lánygyerek, de az se lehetett tudatos.)

 • 2009.08.06 13:26:21másutt

  FT: jelentkezem, es szegyenkezve bevallom, hogy textilpelus ide vagy oda, 3,5 evesig pelenkaztak.
  (3 evestol szobatiszta voltam es volt egy trauma miatt visszaesesem)
  MINDEN doki, vedono, azt mondta a szuleimnek, hogy ez NEM ritka.
  70-es evek eleje.

 • 2009.08.06 13:35:14Silverveil

  Csatlakoznék Másutthoz, én sem lettem egy évesen szobatiszta, sokkal inkább 3 éves kor körül. Rendmánia sajnos nem jutott nekem.

 • 2009.08.06 13:46:16Farkasokkal táncoló

  Nem azt mondtam, hogy akkor nem volt ilyen. Hanem azt, hogy lényegesen kevesebbet láttam. Akkor is jártam a gyerekekkel orvosi rendelőkbe, akkor még minden lakótelepi lakásban (ahol laktunk akkor) nagyjából akkora gyerek volt mint az enyémek, és az enyémek is jártak közösségbe. És alig-alig láttam bugyros popsijú 3 évest, egyszerűen ritkaság volt. Az egyik első emeleti kislány ilyen volt, az igaz.

  De most ahogy viszem az unokámat a gyerekorvoshoz, meg ovodába, meg logopédiára, meg tornára stb, ott sokkal több ilyen kigyerekkel találkozom, és meggyőződésem, hogy a hiperszuper eldobható pelenkáknak is köze van ehhez.

 • 2009.08.06 13:56:01Csacsika

  2009.08.06 13:46:16Farkasokkal táncoló

  Persze, hogy van. Nem is érzi magát rosszul a mai csöppség benne.
  Engem azért neveltek korai szobatisztaságra, mert nekem hiper-szuper érzékeny bőröm volt/van. (vörös haj, fehér bőr, kék szem) Állandóan kicsípte a nunimat a pisi, így a doktornő is mindig azt mondta anyámnak, meg nagyanyámnak (együtt laktunk velük), hogy márpedig le kell engem szoktatni a pelenkáról, mert akármilyen sűrűn is cserélik, addig bizony piros is leszek. A kistesó is úton volt (1 év, 1 hónap és 1 nap van köztünk). Anyum nem akart volna kettőt is pelenkázni, s kettőre mosni, úgyhogy belehúztak. De állítólag nagyon könnyen ment, tetszett nekem a dolog.
  Egy hónapos az öcsém, le vagyunk fényképezve, és nincs rajtam pelenka. Tehát egy éves és két hónapos voltam, kb.
  Én elhiszem, hogy voltak egy évesek szobatiszták akkoriban. Itt vagyok rá élő példának én. :-D

 • 2009.08.07 18:49:11greencurse

  Én 6 hónaposan felálltam, 9 hónaposan járkáltam. Bilire nem tudom hogyan szoktattak, de amióta külön lakom, van egy enyhe rendmániám, pedig otthon minden jellemző volt rám, csak a rend nem. Székrekedésem meg van, de az a pajzsmirigyem miatt...

 • 2009.08.07 21:42:31Edinbogyo

  Allitolag en is mar 13 honaposan, bolcsibe menet szobatiszta voltam.Rettenetesen rendetlen vagyok!!!
  Az en lanyom lassan 15 honapos, de semmi erdeklodest nem latok rajta ez ugyben, ugyan mar probaljuk a figyelmet felhivni, ha bekakil, megkerdezzuk, hol a kaki, es olyankor mar mutat a pelusra:)de magatol meg semmi, es szerintem ez igy van rendjen. Majd jovo nyarra tervezem esetleg majd most karacsonyra kap egy bilit, hogy szokja.

 • 2009.08.07 21:47:51Farkasokkal táncoló

  Én meg már 6 hónaposan szobatiszta voltam (van ez is akkora blöff mint a 12-13-14 hónaposan szobatiszta gyerekek meséje) , és én is rendetlen vagyok, sőt soha semmi bajom nem volt a székrekedéssel vagy hasonlókkal.

 • 2009.08.07 22:14:37dodóó

  Lányom 25 hónaposan lett szobatiszta egy hét múlva ágy tiszta.De lassan négy éves lesz,a gumi lepedő alatta van a rendes lepedő alatt.
  Szeretem a rendet,de nem fogok egész nap a takarítással foglalkozni.

 • 2009.08.07 22:27:11Farkasokkal táncoló

  dodóó,
  az én nagyobbik lányom is csak 4 éves kora után lett ágytiszta egyik napról a másikra így ahogyan írom. És amúgy olyan okos volt mint a Nap. 2 és fél éves korában már második lett egy gyerekrajz pályázaton a "majmocska" rajzával, aztán kiderült róla, hogy túl magas az IQ-ja stb... szóval szó se volt arról, hogy tudatosan ne tudta volna befolyásolni, mert okos volt, csak nem ment. Na és?

 • 2009.08.07 23:08:27dodóó

  Farkasokkal táncoló! Itt,a közelemben,sokszor csodálkozom is hogyan lehet?
  Rengeteg a bezzeg anya.Amit mindennap végig hallgatok az az hogy jéééé milyen nagy a lányod,nem kellene ekkorának lennie.
  De most már az ilyen nagy vagy?Című kérdésre azt válaszolja hogy :Neeeem kicsit kissebb.
  4 éves lesz és 108cm.Engem nem zavar de ő már kezdi furcsállni a kérdést.

 • 2009.08.12 01:50:06Vierre_

  Zsákos ember ne legyél ennyire kocka. Semmivel nem jobb egy vérkocka ember, akinek az agya szögek és párhuzamok útján halad, mint aki elászáll. Fakk mindenki tudja mit jelent az, hogy rendmánia. Mint ahogy az e egyenlő mszercénégyzetről is van mindenkinek fogalma. Ha te mindent jó elméleti matematikus módjára le akarsz vezetni és bizonyítani akarsz, egy száraz zakkant ideget ölő életképtelen flotty leszel. Most tényleg vissza kell oda menni, hogy addig nem négy a kettő meg kettő, ameddig nem definiáljuk mennyi és mi a kettő továbbá az összeadás és a négy? Hagyd ezt az egyetemre és a kattantságra és ne degradálj egy tőled messze álló tudományágat. Én mindig azokat a fizikusokat szerettem akik tudtak magukon kacagni, az ilyen kakarágó vonal sosem érdekelt és nem tudtam tisztelni. :)

  Szobatisztaság. Rá kell hagyni a faszba. Nálam ez a módszer vált be úgy, hogy egy éjszaka alatt lett szobatiszta. Meg kell várni míg kommunikál, közölni kell vele mi a szitu, nem görcsölni rajta, hanem nincs pelus onnantól. Tehát személyiséghez kötném nem korhoz. Nálam egyik csicskánál sem volt para a szitu, a nagynál három hét a teljes, előtte fél éve már a nappali megvolt. A kicsinél egy éjszaka a teljes, előtte fél éve a nappali már megvolt. És orrba szájba egy szál pöcsbe rohangásztattam őket, bili semmi, egyből vécé.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta