13 millió abortuszt hajtanak végre Kínában évente

Évente mintegy 13 millió abortuszt hajtanak végre Kínában, és ezért részben a fiatalok szexuális tudatlansága okolható - jelentette a kínai média csütörtökön.

Egy sanghaji segélyvonalra érkező három hívásból kevesebb mint egy esetében tudja a telefonáló, miként védekezhet a nem kívánt terhesség ellen, és csak minden ötödik hívó hallott a nemi betegségekről - idézte a város 411 kórházában készült felmérést a China Daily kínai napilap.

"A fiatalok nem tekintik tabunak a szexualitást, és úgy vélik, hogy a témával kapcsolatban az internetről minden tudás megszerezhető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is értik az olvasottakat, illetve képessé válnak a megfelelő hozzáállás kialakítására" - magyarázta Jü Tung-jen (Yu Dongyan) nőgyógyász.

A 90-es évekig a terhességmegszakítások többségére a kínai születésszabályozási politika miatt került sor, és a védekezéssel kapcsolatos tanácsadásokat elsősorban a fiatal házaspároknak szánták.

A kormányzati adatok szerint azonban az abortuszra jelentkezők kétharmada a 20 és 29 év közötti korosztályból kerül ki, többségük egyedülálló.

Néhány városi nő azért választja a terhességmegszakítást, mert a jelenlegi szabályok szerint a házasságon kívül született gyermekek nem kaphatják meg a városban maradáshoz szükséges lakcím-regisztrációs kártyát. A dokumentum nélkül rendkívül nehéz a hozzáférés az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és egyéb közszolgáltatásokhoz.

Kínában évente mintegy 10 millió darab esemény utáni tablettát értékesítenek, valamint számtalan, engedélyekkel nem rendelkező klinikán is végeznek abortuszokat - közölte az állami családtervezési iroda területi vezetője.

Összehasonlításul: a távol-keleti ország lakosságának kevesebb mint egynegyedével rendelkező Egyesült Államokban - Kalifornia, Louisiana és New Hampshire kivételével - összesen 820 ezer abortuszt hajtottak végre 2005-ben.

A sanghaji családtervezési iroda oktatási osztályának munkatársa szerint a szexuális nevelés iskolai szinten történő bevezetését a szülők, és a tanárok egy része hátráltatja, akik szerint a témával kapcsolatos információk ösztönöznék a fiatalokat az aktív szexuális életre.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra