SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Pelenkával kitömött gyerekszájak

2009. július 30., csütörtök 08:00

Ez a hét nálunk a meg nem értett cumi hete volt. Ma pedig a nemalvás napja lehet, meg a szoptatva gépelésé. Délutáni csendespihenő van, a két nagyobbat egyórás próbálkozás után elkülönítettem, de semmi sem használ, Mici hangosan énekel, Lackó meg az alvóállataival játszik, ha jól hallom a nyuszi épp lefejelte a hörcsögöt, puff, a hangok alapján talán fel is robbant. Katonásdi korszakunkat éljük. És hát persze, mikor máskor, éppen most lett éhes Palkó. Így aztán most szoptatva irkálok, nesze neked ihlet, te is épp jókor jöttél. Nem baj, csakazértis leírom, hogy jártunk a cumival, amit már hetek óta mindenki ajánlgatott nekem sunnyogás (vagyis a felesleges cicin nyammogás – lecuppantás – ordítás) ellen, míg végül csak betörtem, és megvettem. Már a vételben volt valami kalandos, ugyanis Palkó méretében egyetlen cumi volt a patikában. Nem bántam, úgysem értek a cumikhoz, gyorsan megvettem. Aztán el is süllyesztettem a táskámba, várván azt a bizonyos "namostmárelég" pillanatot, amikor összes ötéves meggyőződésemet és húzódozásomat sutba dobva csak betömöm vele a gyerek száját.

Mert ez a helyzet, mit szépítsem. Nálunk a cumizásnak nincs hagyománya, mivel nem is teremtettem. Felesleges macerának tartottam a cumit, amit folyton keresni, karbantartani, és később elvenni kell. De nem biztos, hogy igazam volt. Mert ha este valaki közelebb menne a gyerekeimhez, érdekes látványban lenne része. Lackóhoz a felületes szemlélő azonnal kihívná a rendőrséget: a szája, akár egy túsznak, hatalmas textilpelenkával van betömve. Nem, ez nem az én végső kétségbeesésem jele, hogy aludjanak már végre ezek a büdös kölkök, hanem Lackó saját kis perverziója. Rém gusztustalan, amikor elalvás után kibányászom a szájából, és szembesülök azzal, hogy aktuálisan mekkora darabot nyelt le belőle. Állhatunk a fejünk tetejére is, a pelenka minden alvás előtt a Lackó szájában-torkában landol, ha elveszem tőle, a párnát, a paplant vagy a lepedőt tömi a szájába. Mici pedig egy rózsaszín kendőcskét morzsolgat az elalváshoz, amellett, hogy az ujját szopja. És persze hiába minden, a pelenka meg a rózsaszín rongyocska egyeduralmát még a legnagyobb legóígéretek is képtelenek megtörni, már szinte látom, ahogy a kölkök az egyetemi kollégiumba is cipelik őket magukkal.

Vacilláltam. Jobb a cumi? Épp készülök elrontani valamit, vagy akkor rontottam el a dolgokat? Mi lenne jó Palkónak? Sunnyogni nem hagyhatom, egyszerűen nincs rá idő, mert míg mi sunnyogunk a hálóban, a másik kettő apró darabokra szedi egymást meg a lakást. A melleimről már nem is beszélek. De sírni sem szívesen hagyom. Jöjjön hát a cumi.

Jött is, Balatonon az első szoptatás utáni bömböléskor bevetettem, megértően mosolygó háromgyerekes barátnőm támogatása mellett. Palkó éppen folyamatosan ordított, így meg sem érezte, hogy a cumi a szájában landolt. Aztán megbirizgáltam vele a szájpadlását, mire elhallgatott, óvatosan körülnyalogatta, és a következő pillanatban egetverő sikoltozásba kezdett. Barátnőmmel kínunkban röhögtünk, aztán másképp próbálkoztunk. Megvártuk, míg Palkó magához tér egy kicsit, és a nyugodt kis csőrébe dugtuk a cuccot. Ordítás. Akkor cicire rá a gyereket, onnét siklatni a szájába a cumit. Ezt is kiszúrta. Óvatosan forgatta egy darabig, aztán kilökte a nyelvecskéjével. Nem csukta rá a száját a cumira, nem szívta meg. Próbálkoztam másnap, harmadnap. Akkor már kezdett egy jó játéknak tűnni neki a dolog, rutinosan megforgatta a szájában, véletlenül sem harapott rá, ügyesen kilökdöste a nyelvével és huncutul vigyorgott. Várta a következő menetet. Negyedik nap aztán feladtam.

Végül is logikus. Egyik gyerekem sem fogadta el a cumisüveget, még vészhelyzetben sem, Palkó sem fogja a cumit, egyszerűen hiányzik belőlük a "cumizós" gén. Mármint a cumival cumizós. Mert Palkó már szemezget a textilpelenkákkal, és alkalomadtán ügyesen a szája elé húzogatja bukós pelusát. Innét már csak egy lépés, hogy a szájába tömje. De legalább ő választja magának, vigasztalom magam. Vagy csak egyszerűen minden fiú így működik nálunk?

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.07.30 12:40:22Csacsika

  Én műkörmös vagyok, nem véletlenül. :-D
  Ha néztünk egy izgi filmet, szó szerint lerágtam mind a tíz körmöm, és nem is emlékeztem rá, hogy mikor! :-D
  (Ha műkörmöm van, eszembe se jut.)

 • 2009.07.30 13:14:10Mirca

  A lányom cumizott és cumisüvegből itta a tejet (nem tudott szopni/én nem tudtem őt szoptatni és fejtem). Ettől még tökéletesen megtanult pohárból inni - egész kis korában.
  A cumiról leszoktattuk, amikor eljött az ideje.
  Bár ő is orálisan fixált, úgyhogy mindenfélét a szájába töm, tkp észre sem veszi. Szopogatja a ruháin a zippzárat, a kapucnik zsinórját, a ruhái sarkát, a ceruzák, tollak végeit - bármit.
  Ez kiskorában nagyon ijesztő volt, mert kavicsokat tömködött a szájába.

 • 2009.07.30 13:34:33lita-tita

  Én bölcsődei gondozónő vagyok,jelenleg 7 hetes kisfiammal vagyok itthon.
  Szakmámból adódóan cumi ellenes vagyok.DE a fiam mióta haza jöttünk a kórházból cumizik!
  A kórházban ugyanis szétrágta a cicimet,ha kivettem a szájából jött a sírás.A cumi bevállt.Sajnos a tejem kevés,cumisüveg is van,de a cicit is ugyanúgy elfogadja.(nem szokott le róla az üveg miatt)A cumiról meg majd leszoktatom valahogy.Szerencsére sokszor magától kiköpi.Egyébként a fejéstől nekem sem lett több a tejem.

 • 2009.07.30 13:43:56Csacsika

  2009.07.30 13:34:33lita-tita

  Gratulálok a babához! Sokat alszik? Gyarapodik a súlya? Mosolygós baba? (higgyél nekem: legfőképp ezekre koncentrálj, mielőtt azt mondod, hogy kevés a tejed)

 • 2009.07.30 13:52:41annyaja

  2009.07.30 12:24:08Cobold

  "És vannak, akiknek be sem indul a tejleadó reflex fejés hatására."

  Hát ja, a fejés szerintem se (azaz nekem se) indítja be a leadó reflexet, de ki lehet trükközni a dolgot. Ugyanis szerintem amit a fejő csinál, az azért elég messze van attól, amit a gyerek csinál. Amikor a gyereket cicire teszem, az elején sokszor így rezegteti a száját-nyelvét, ami mindjárt "beindít". Hát a fejő az meg csak szív kíméletlenül... Úgyhogy én fejés előtt egy tiszta textilpelussal kicsit megsimogatom a mellbimbómat, és amikor érzem, hogy indul a tej, akkor jöhet a fejés :D Mondjuk az is hozzátartozik, hogy ezt közvetlenül szoptatás után nem tudom megcsinálni, azaz akkor nem váltódik ki a reflex, kell egy kis időnek eltelnie (de hát szoptatás után úgyis böfiztetni kell...)

 • 2009.07.30 14:02:35k-pk

  Csacsika,
  úgy gondolom, tudja a gyerek, hogy kinél mit várhat el.
  Kisfiam is aludt mamánál többször is, mikor még cicin aludt el velem, de nála nem kérte, eszébe sem jutott.:) Nem kellett ringatás se, semmi fortély, csak mellette kellett lenni, míg elaludt. Persze az első alkalommal végig paráztam, hogy hogyan fog elaludni, de felesleges volt.:)
  Kislányommal már bátrabb voltam, ő már három napos mamizással kezdte, és minden további nélkül elaludt. Bár mami elmondása szerint vagy fél órán keresztül szórakozott a saját hablatyolásán, jókat röhögött magán alvás előtt.
  Valószínűleg azért az is számít, hogy kisfiam két évesen aludt először nélkülem, kislányom pedig másfél éves volt.

 • 2009.07.30 14:06:02lita-tita

  Csacsika!
  Kicsi súlyú baba volt(2550g)de most már szépen hizik.Ha fent van,akkor sokat mosolyog.Aludni nappal szeret...Sokszor van,hogy hajnal 4-kor úgy gondolja,hogy már kialudta magát.Úgy,hogy előtte 2-kor eszik.
  De alapjában véve jó baba.

 • 2009.07.30 14:11:02Csacsika

  Köszi, hogy leírtad. Nekem is még szopizik azért kérdeztem. A bölcsiben gond nélkül elalszik, de anyunál mindig én altattam el.
  És a fiad kérte, hogy had aludjon a mamánál, vagy vitted, mert a mama akarta (vagy nektek volt dolgotok)?

 • 2009.07.30 14:12:59Csacsika

  Akkor ne aggódj, hogy kevés a tejed. Mindig egy picit többet tedd cicire, és annak arányában picivel kevesebb legyen a mellétáplálás. Hidd el, napok alatt azt fogod látni, hogy jéééé, már elég neki a cici is!

 • 2009.07.30 14:19:43lita-tita

  Eddig inkább fejtem,de már 2 napja inkább cicire rakom.Bizom benne nagyon,hogy több tejcsi lesz.

 • 2009.07.30 14:28:06k-pk

  2009.07.30 14:11:02Csacsika

  Eleinte kényszerből aludt nélkülem, aztán hogy nem volt gond, már ment nyaralni is.
  Most viszont eszembe jutott, hogy kislányom először 14 hónaposan aludt nélkülem, ezt jól elfelejtettem. Simán elaludt, viszont akkor még többször ébredt éjjel, úgyhogy mamiék fáradtan keltek.:)
  Mennyi idős a picid?

 • 2009.07.30 14:54:19Cobold

  2009.07.30 13:52:41annyaja

  Érdekes, én viszont csak akkor tudtam fejni egy kicsit, ha abbahagyta a szopást, és még maradt benne. Amúgy semmilyen trükk nem segített, se baba fénykép, se semmi...

 • 2009.07.30 15:04:33Csacsika

  2009.07.30 14:19:43lita-tita

  Na azért fejni is kell! Tévedés ne essék! De szoptatás után! Hogy ami bennmarad, az még kijöjjön. Előtte pl. én nem is fejtem, de ilyenre is volt példa. Én csak átmasszíroztam, s ha megjelent a tej, abba is hagytam.

 • 2009.07.30 15:06:10Cobold

  2009.07.30 15:04:33Csacsika
  Nem, nem kell. Nem általános. Én csak akkor fejtem szoptatás után, ha
  1. tartalékolni akartam a fagyasztóba
  2. valami gond volt (brutális külső fizikai ingerre, pl. lányom mellbe rúgott, begyulladt a cici)
  Én máskor sose fejtem, sose volt gondom.

 • 2009.07.30 15:07:36Csacsika

  2009.07.30 14:28:06k-pk

  Picim? :-D Három és fél éves lesz most augusztusban! Még nem aludt nélkülünk, gondoltam már ideje elkezdeni. Mikor felkelt a lánykád éjjel, mivel "pótolták" a szülőket?
  Bár, ő is még "pici" volt, lehet nekem az megint nem válna be, de azért meghallgatnám.

 • 2009.07.30 15:10:35Csacsika

  2009.07.30 15:06:10Cobold

  Nekem másként nem növekedett a mennyiség.
  Én előtte nem fejtem, csak bemasszíroztam, jött a gyerkőc, és amit benne hagyott, azt fejtem ki. Így nőtt a tejmennyiség. De mikor már beállt, én is abbahagytam a fejést. (sőt, már vagy két és fél éve egyáltalán nem is fejtem, azt sem tudom a padláson hova raktam a gépet :-D)

 • 2009.07.30 15:23:37k-pk

  Csacsika,

  simogatás, halk beszéd, végső esetben egy kis séta. Néhány perc alatt visszaaludt.
  Biztos függ a gyerek habitusától is, kisfiam függőbb volt, vele nem is próbálkoztam hamarabb a másnál alvással, de kislányom kevésbé ragaszkodik a cicihez, hamarabb hagyta abba a napközbeni szopikat is, ezért "mertem" korábban másra hagyni.
  Tényleg nem is olyan pici már a gyerkőc.:)

 • 2009.07.30 15:45:44Csacsika

  Hát nekünk is ez jött le, hogy még nagyon ragaszkodik hozzánk, és majd később újra nekifekszünk. Anyum már szeretné, ha nála aludna az unoka, ezért szeretne próbákat tenni, de engem a próbálgatások kicsit aggasztanak azért kérdeztem. Valamelyik nap volt ez nálam téma, szóval már túl vagyok rajta, én is oda jutottam, hogy még neki korai, de azért gondoltam téged is megkérdezlek. (Természetesen anyu is ilyenekkel próbálkozott: Simi, duma, mese, figyelemelterelés, kakaó, de nem használt.)

 • 2009.07.30 16:52:06liva6

  Csacsika

  Én bármit csináltam, nem volt több tejem. Szoptattam igény szerint, fogyott. Fejtem szoptatás után, nem lett több. Így maradt a folyamatos fejés és ennyi. Nővéremnek semmi teje nem volt, én hét hónapig szoptattam a gyereket. Már ez is nagy teljesítmény!
  Na, irány a játszótér. :)

 • 2009.07.30 17:01:36Csacsika

  liva6
  Értem, szegénykém!
  De egy mondatodat most elkapom. Azt írod, hogy maradt a fejés. Miért nem a szoptatás maradt? Hisz pont azt írtam, hogy minél többet mellre.
  Jó játszóterezést. Mi ma nagy sétát tervezünk, gyalog át anyumhoz másik kerületbe. :)

 • 2009.07.30 21:09:10Farkasokkal táncoló

  Én mind a két lányomnak adtam cumit ez az igazság. Mert off gombot jelentett a síráshoz, ez van. Hálistennek akkoriban csakis egyfajta cumit lehetett kapni, így nem volt olyan problem mint az unokámnál, aki - míg cumizott - csakis egyfajta egészen olcsó kommersz cumit volt hajlandó a szájába venni, és nála már vadásztuk a bazárokban meg kínai boltokban ezt a fajta egészen olcsó cumit...

  De istennek hála, nem lettek cumifüggők - amikor már felültek, onnantól kezdve csakis alváshoz dukált a cumi. 3 éves korra mind a két lányom elhagyta, az unokám meg másfél évesen egyszercsak kiköpte és nem volt tovább.

  Én nappalra soha nem adtam a szájukba, mert engem nagyon irritált, amikor egy éber gyerek arcát nem láttam a cumitól... és valahogy gusztustalannak láttam, amikor a cumiban a szája sarkában beszél, vagy egyáltalán cumival a szájában játszik...

 • 2009.07.30 21:18:24baudolinA

  Cumihoz kérdeznék: szerintetek az még belefér, hogy szinte kilencéves gyerek lefekvéskor cumiból issza a tejét? Meg néha napközben is a narancslevet meg úgy általában a leveket. Ha napközben nem is mindig, de este mindig cumiból. Egy itteni barátom kislánya csinálja.

  (Tudom, hogy érettségiig leszokja - bár ő azt mondta, hogy nem :) -, de most nem is annyira az érdekel, hogy hány éves koráig "kaphat" cumisüvegből italt, hanem a háttér. Már ha van rá magyarázat.)

 • 2009.07.30 21:24:02opti

  Nem. Nem normális. Szerintem kb amíg szoptatni is normális, tovább semmiképp. Elvégre a cumisüveg a szopi helyett van KISBABÁKNAK.

 • 2009.07.30 21:25:36Farkasokkal táncoló

  Nem, szerintem ez már nem normális. Annak ellenére mondom én ezt, hogy az én lányaim majdnem 6 éves korukig itták este az ágyban lefekvés előtt cumiból a kakaót... de aztán egyik nap elbúcsúztattuk a cumisüveget és kész.

  Az unokám még 2 hónapja is (júliusban volt 5 éves) az esti kakaót szintén cumiból itta, de aztán a lányom azt mondta, hogy ez már nem járja, így először egy afféle spéci ivós műanyag üdítősüvegbe töltötte, amiből ki lehetett szívni, aztán pohárban, szívószállal adta, aztán ma már csak pohárból.

  (Egy 8-9 éves gyereknek már sértő kéne legyen az esti cumis kakaó, ott valami más is hibádzik szerintem.)

 • 2009.07.30 21:55:58Mirca

  Ágyban kakaó? És a fogmosás? És a fogaik?

 • 2009.07.30 22:07:27Panzej

  Sziasztok!
  A kép sajnos csak lapzárta után tudtam elküldeni, átteszem a jövő hétre, mert irtó cuki. A cumiügyhöz: a pelenkaszopogatás gusztustalan, és ijesztő, de a Mici ujjszopása viszont a gusztustalanság mellett már most eldeformálta a fogait. A felső fogai kicsit előreállnak. Már többször próbáltam rávenni, hogy hagyja abba, eddig sikertelenül. Minden ötletet ezzel kapcsolatban szívesen olvasok. Egyébként mindkét nagyobb gyerekem jól aludt, nem kellett segédeszköz soha az elalváshoz, ezeket a szokásokat jóval később, 9 hónapos-1éves koruk közt vették fel egyik pillanatról a másikra. Hogy miért szoktak rá az ujjszopásra meg a pelenkaszopogatásra, az egy rejtély.

 • 2009.07.30 22:09:30liva6

  Csacsika

  Azért nem szoptattam, mert nem volt elég a tej és ha óránként- két óránként evett, akkor fogyni kezdett. Ezért keltem hajnalban és feküdtem későn és fejtem pluszba tejet. + hónaposan aludta át az éjszakát, nem kelt fel enni. Próbáltam mindent, de egyszerűen nem lett több tejem. Most már nincs is és őszintén szólva, nem hiányzik a fejős macera. :)

 • 2009.07.30 22:10:24kanga t

  Az én fiam kéthetes korára véresre rágta a kezét. Emellett a nap felét a mellemen töltötte, képes volt másfél órákat szopni (két mellből szoptattam). Úgyhogy vettem neki cumit. Három napomba került, hogy elfogadja, de végül sikerült. Szerintem már nem lenne keze ... Sokáig csak altatáshoz használtuk, meg - amikor már nem szoptattam - vigaszra, de amióta jönnek a felső fogai és ki tudja halászni az ágyából, azóta gyakran napközben is a szájában van néhány percre. Szerencsére cumival sokkal kevésbé hatékonyan lehet kiabálni, grimaszolni, berregni stb, úgyhogy előbb utóbb elhagyja valahol. Kb. 12 cumija van, mindenféle típus, méret, de nem vettem észre, hogy különbséget tenne köztük.

 • 2009.07.30 22:11:46liva6

  + helyett 3

 • 2009.07.30 22:48:05Panzej

  Opti, neked nem kellene még babázni? Vagy végül te leszel az örökterhes? :-)

 • 2009.07.30 22:59:49dodóó

  2009.07.30 11:13:55keke80
  Nekem is textil pelus volt a rongyikám a lányomnak is az és Tutuka a neve.Néha barát.
  Elalváshoz feltétlen kell neki,de ha megyünk valahova bedugja a tatyómba és kész.

 • 2009.07.30 23:05:23dodóó

  Az én 3.5 évesem is esténként meg reggel cumisüvegből issza a kakaót.

 • 2009.07.30 23:13:53Laluna

  Mindkét gyerekem 3-4 hónapos volt mire elfogadták a cumit, és mindkettő esetében számtalan típust kipróbáltam mire kiderült melyik jön be neki, és persze tök más jött be nekik: a lányom csak és kizárólag a szimmentrikus latex mam cumit szerette, a fiam meg csak egy bizonyos fajta asszimetrikus ortodontikus nuby szilikon cumit szeret. Mindkét gyereknél már tulajdonképpen feladtam a cumival való próbálkozást mikor ez egy véletlen következtében kiderült. Amúgy két év különbség van közöttük. A fiam szájába a lányom dugta be azt a cumit ami végülis bejött neki - megtaláltunk egy régi cumit, amit még a lányomnak vettem anno a próbálkozós időszakban, de neki nem jött be. (a cumit nem koszosan dugta a kicsi szájába, hanem elmosva, sterilizálva, mielőtt valaki nekem esne)

 • 2009.07.30 23:19:35Farkasokkal táncoló

  liva, nehogy mentegetőzni kezdjél a szoptatásod miatt, mert itt s most öngyilokolok esküszöm!!!
  Egyik lányomat 6 hétig bírtam szoptatni (aztán gennyes mellgyulladás stb, 3 hét kezelés, mellfelvágás, sönt a mellben egyebek), a másikat még addig sem, mert a már átvágott mellemben nem fejlődött tej, csak az egyik mellem működött EGY SZOPNI NEM AKARÓ gyerek mellett, eredmény: 5 hetes korára sok fejéstől az az egy mellem ami még működött már kék és zöld lett, a gyerkorv os aszonta, hogy ennyi idő alatt már elég immunanyagot szerzett agyerek, hagyjam a fenébe. Jelzem innentől gyarapodott a kisebbik, hogy vgre kapott tápszert is, és nemcsak azt a nyomorúságos mennyiséget, amit én tudtam adni neki...

  Anyám engem sem tudott szoptatni, egyszerűen nem volt teje. Nem volt. 1948 volt, nem volt semmiféle tápsszer, ő azt hitte ha a mellére tesz, akkor én jóllakok, hát nem így volt. 1 hónapos koromban még ugyanúgy 3 kiló voltam, mint amikor megszülettem, csak éppen ráncos és öreg. Akkor az anyámat behívták próbaszopásra, és kiderült, hogy 20 grammot sikerült magamhoz venni egy -egy szopásnál... na akkor mondták, hogy anyatej kell az Anyatejbegyültőből... hozták az tejet nekem Csepelről Farkasrétre... és én nem ettem meg.

  (folyt)

 • 2009.07.30 23:24:58Farkasokkal táncoló

  Az egész gyerekkorom úgy telt el, hogy MINDENKI azzal törődött, hoyg eszem e valamit. Ez ISZONYÚ VOLT, már féltem minden étkezéstől... kipróbálták nálam az éheztetést, 2 napig boldog és kiegyensúlyozott voltam a teával... és mégis, és mégis... alig voltam beteg. Sovány voltam mint egy gebe, az összes iskolai vizsgálatnál hatalmas felkiáltójeleket tettek mellém, a testemen mindenféle vizszntes piros vonalak jelentek meg, azt hitték vesszőznek otthon...

  Aztán a lányom is nagyon akart szoptatni, és mindent megtett, és csak átlagban 50 gramm anyateje volt egy egy szopásnál, pedog az unokám jól szopott. )LLl. szoptaási tanácsadás mifene is megvolt). Ennek ellenére 6 hónapos koráig szoptatta, és én nagyon nagyon büszke vagyok rá.

 • 2009.07.30 23:29:17dodóó

  Én nem látok különbséget szopis és tápis baba között.
  Tápis cimbi semmivel sem betegesebb mint a lányom.
  Sőt a Mirella minden nyavalyát bekajált az oviban.

 • 2009.07.31 07:47:55Zsuzsi főz

  Valaki írta, hogy fejni kell. Szerintem meg nem kell. Csak akkor fejtem, amikor az elején majdnem begyulladt a mellem. Más kérdés, hogy a lányom nem volt oda a poharas tejért..

 • 2009.07.31 09:11:33Anyek

  Mindenkinek más tapasztalata van a fejéssel kapcsolatban. Szerintem mindenki próbálja ki, neki mi a jó. Egyetlen fontos dolog van - szerintem-, hogy ne szoptatás helyett fejjen valaki. Fejni nem kell, lehet.

 • 2009.07.31 09:56:19dodóó

  Sokszor sajnos fejni kell szoptatás helyett.

 • 2009.07.31 10:00:22Anyek

  Nem arra az esetre gondoltam, ha ilyen vagy olyan okból kizárt a szoptatás.

 • 2009.07.31 10:53:00Csacsika

  2009.07.30 22:09:30liva6

  Én ezért keltettem két óránként éjszaka. Egy hét után már hozzá is szokott, és ő keltett minket. Oké-oké macera tudom, akkor ezek szerint én egy ilyen önfeláldozó típus vagyok.
  Figyu, ne is izgasd magad ilyeneken. Én is csak 6 hetes koromig szopiztam (együtt laktunk nagyanyámékkal, első uncsi voltam, és állandóan bemászkáltak hozzánk, anyumnak meg elapadt a teje, sokat idegelte magát) és itt vagyok. :-)

 • 2009.07.31 11:12:12Csacsika

  Ez remek... Megint elment a netem, persze már beírtam vagy 1900 karaktert.

  Szóval röviden. Nem arról van szó, mikor valaki ilyen helyzetben van, és azért nem tud szoptatni, hanem arról, hogy sokan nem is tudják a megfelelő szoptatás menetét.
  Én sem tudtam, és szerintem az én lányom is tápszeres lett volna, ha nem kerül akkoriban kórházba. folyt..

 • 2009.07.31 11:15:08Csacsika

  Nekem azt mondta a háziorvosunk, hogy anyuka ez a gyerek aluszékony, magának nem indult be a teje, tápláljon hozzá. Na köszi, nagyon fain volt. Hozzátenném, hogy az ő gyerekei is tápszeresek voltak, vajon miért?
  No a lényeg, hogy kórházba kerültünk, és ott homályosítottak fel, hogy ez azért nem így van. Az, hogy valaki 3 óránként szoptat, kivitelezhető olyan egészséges baba esetében, aki időre születik, megfelelő súllyal, megfelelő érettséggel, illetve megfelelő szopizási technikával. Ja, feltéve, hogy az anyának is van elég teje. Igen, nekik elég a három óránkénti szoptatás, de akinek nincs elég teje, vagy koraszülött a baba, vagy kis súlyú (mint a mi esetünk), ott igenis csak az igény szerinti szoptatás kivitelezhető. folyt...

 • 2009.07.31 11:17:39Csacsika

  Az pedig megint csak tévhit, hogy az két óránkénti szoptatást jelent. Nem! Az IGÉNY SZERINTI szoptatást jelent.
  Megfelelő időszakokat persze kell tartani, hogy ne fájjon a baba pocakja.
  Szóval, van egy kiszámítási módszer, amit én már elfelejtettem, de remélem valaki leírja, az alapján kell meghatározni, hogy mennyi tejre van szüksége egy babának, és azt egész napra kell elosztani. Az anyatej sem egyformán termelődik a nap folyamán. Reggel általában több van, este pedig nagyon kevés. (A természet nem hiába alakította így, nekünk is így kellene étkezni...)
  folyt...

 • 2009.07.31 11:23:14Csacsika

  Szóval kiszámolták mennyi a lányom mennyisége, és hajráztak.
  Első két nap elég gáz volt, hát ez van (főleg, hogy ott ültek mellettem, és nézték, hogy megfelelően ébresztgetem-e a babát :S).
  Mérés, majd pihi, majd megint mérés-cici-mérés megint pihi. Volt olyan, és ezt muszáj hangsúlyoznom, hogy 10 millit szopizott!!! És akkor mi van? A nap végén LEGTÖBBSZÖR VÍZZEL pótolták a hiányzó folyadék mennyiséget. Ha nagyon-nagyon eltért a napi mennyiségtől, akkor kapott nőitejet (más anyától származó tejet), de semmiképpen sem tápszert! Ezt sem tudják sokan, hogy egy szoptatott csecsemőt a hozzáadott tápszer hasfájóssá tehet, amiért sok nyöszörgés van, és az anya hajlamos azt hinni, hogy az ő teje a felelős! folyt...

 • 2009.07.31 11:28:35Csacsika

  Közölték velem, hogyha pár napig elhanyagolhatóan kevesebbet szopik, nem dől össze a világ, mert rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy pár "éhinségesebb" napot kibírjanak. (ettől majd sírva fakadtam, de tényleg, ilyen a természet, és kész)
  Majd itthon a védőnő mondta el a fejés technikáját NORMÁLISAN! Szóval nekem szerencsém volt, mert biztos, hogy az én lányom is tápszeres lett volna. (Ami hozzáteszem, nem azért írtam így, hogy az már világ vége, hanem azért, mert a legtermészetesebb dolog azért mégis csak az, ha anyatejet kaphat.)
  Egyébként meg azt hiszem már írtam, hogy én is tápszeres voltam, és a nagyobbik öcsém is. A kisebbik is csak négy hónapos koráig szopizott, és itt vagyunk mindhárman. (Anyum meg 4 éves koráig szopizott, vitte a kissámlit nagymamámhoz, hogy: - Édesanyám, most már aztán szoptasson meg! :-D)
  Az viszont tény, - és ezt nem ijesztgetésnek szánom, és tudom, hogy vannak ettől eltérő esetek is - hogy mi az öcséimmel sokkal betegesebbek vagyunk, mint anyám. (Ja, mert a hosszú szoptatásnak nem az az előnye, hogy gyerekkorban mennyit betegeskedünk, hanem hogy felnőtt korban milyen betegségek alakulnak ki nálunk.)

 • 2009.07.31 12:11:26liva6

  Most jutottam a géphez, lányom így is elállította betűméretet, alig látom az írásokat.
  Szóval én nem mentegetőzöm, csak leírtam -Csacsikának reagálva- miért és hogyan fejtem. A gyereket nem kellett ébreszteni, mert óránként üvöltött és ettől nekem fogyott a tejem. Ráadásul nem fogadott el se teát, se semmit, hogy kicsivel tovább kihúzza. Ennyi. Én örülök,hogy 7 hónapig volt tejem.

 • 2009.07.31 12:24:01Csacsika

  2009.07.31 12:11:26liva6

  Szia! Olvasd el, amit írtam. (FT is azért írta, mert nem akarta, hogy emiatt esetleg rosszul érezd magad. Nem is kell!)

  A mostanihoz hozzátéve, ügyes volt ő, hogy nem akart mást elfogadni. Így a helyes állítólag. A hét hónap meg nagyon is klassz! Képzeld, sokan meg direkt elválasztják már 4 hónapos korban, mondván, hogy most már úgyis eszik mást! Van olyan baba is, aki egyáltalán nem is kóstolt anyatejet. :-) Nagyon szép eredmény a 7 hónap!

 • 2009.07.31 13:13:59opti

  Panzej,

  elvileg még kereken egy hetem van. Viszont most hétvégén se szülésznő se doki nincs, nem is tudom mit mondjak... Amúgy sokszor eszembe jut, hogy hetedike után lenyúlom az örökterhes jelződet :)

 • 2009.07.31 15:05:30liva6

  Csacsika- én is így gondolom, hogy szép teljesítmény! Majd meglátjuk a következő gyereknél lesz-e vagy sem?! Egyébként most sem teás, csak víz gyümölcslé. És néha narancsos tea, de nem akarom rászoktatni. Lányom időre és nagy babaként született. Ő is aluszékony volt, mert besárgult. Na, az én védőnőm egy garast se ér(t), nem segített semmit, ha mondott valamit az is nagy baromság volt. Inkább a barátnőm segített, 3 gyerekkel és több évi szoptatással a háta mögött. Hozzáteszem, a kórházban sem voltak túl segítőkészek...

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta