A szabályos játék új anyagból készül és könnyen tisztítható

A nyári hónapokban megsokszorozódott a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez (FEOSZ) érkezett veszélyes és hibás gyermekjátékokkal kapcsolatos panaszok száma. A jogszabályi előírások ellenére sokszor a szülőknek kell ellenőrizniük, biztonságos játékot vásárolnak-e.

toybox

A forgalmazók gyakran az alapvető biztonságossági szempontokat sem tartják be, komoly veszélyt okozva így a gyermekek életére, testi épségére, egészségére nézve. Különösen igaz ez vásárokon, aluljárókban, piacokon értékesített termékek esetében - derül ki a szövetség keddi közleményéből.

A legfontosabb jogszabályi előírások szerint a játéknak mindig új anyagból kell készülnie, fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. Fel kell tüntetni, hány éves kortól játszhat a gyermek a játékkal, milyen veszélyek indokolják, ha korhatárhoz van kötve a használat, ha csak felnőtt felügyelete mellett használható. A csecsemők számára gyártott játékok esetében fokozottan figyelni kell arra, hogy a csecsemő lenyelhet, belélegezhet apróbb darabokat, írja a Független Hírügynökség.

A játékra, annak csomagolására vagy a kísérő nyomtatványra olvashatóan és eltávolíthatatlan módon fel kell erősíteni a megfelelőségi jelölést, a gyártó nevét és címét, valamint - szükség esetén - a figyelmeztetéseket és használati utasításokat. A használati és kezelési útmutatónak magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tartalmaznia kell mindazt az információt, amelyet a gyártó által csatolt idegen nyelvű használati és kezelési útmutató tartalmaz - minden lényeges információt a termék rendeltetésszerű használatáról, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról. Ha a gyártó nem tesz eleget a kötelezettségeinek, a forgalmazó köteles azt pótolni.

A játék eladási árát, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni. Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár vagy szolgáltatási díj felszámítására, számol be a Független Hírügynökség.

Gyakran merül fel kérdésként, mi történik, ha a játék meghibásodik, vagy ha egyszerűen nincs szükség az adott játékszerre. Az üzletbe csak hibás terméket lehet visszavinni. Ha a termék nem hibás, csak egyéb okokból (nem tetszik a gyereknek, két ugyanolyat kapott, stb.) szeretnénk visszavinni, a kereskedő nem köteles azt cserélni, de sok üzletben - különösen ünnepek környékén - kedveznek a vevőknek, cserét vagy levásárlást felkínálva. Gyermekjátékok, ruhák és egyéb termékek esetén is főszabályként kijavítás, illetve kicserélés illeti meg a fogyasztót hibás teljesítés esetén. Amennyiben a kereskedő nem vállalja sem a kijavítást, sem a kicserélést, vagy annak valamely oknál fogva nem tud eleget tenni, árleszállítás vagy a teljes vételár visszafizetése illeti meg a vásárlót. Levásárlásra nem kötelezheti az üzlet a vevőt, de ha megegyeznek, természetesen élhet a vásárló ezzel a lehetőséggel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek