Milyen cumit dugjunk a szájába?

tt

Amíg nincs gyereked, el sem tudod képzelni, hogy lesz egyszer olyan pillanat, amikor majd egy kétcentis kis bigyó fog kihúzni a kakiból, s hoz megnyugvást akkor, amikor már úgy érzed, hogy átcsaptak a hullámok feletted. Ez a kis valami pedig nem más, mint a cumi, ami legalább annyira megosztja a szülői társadalmat, mint a szoptatás, vagy a "sírni hagyjuk-e" kérdés. Mert amikor már van gyereked, az eddigi elveidet azzal a lendülettel dobod a kukába, amelyikkel betolod a két hete üvöltő gyerek szájába a cumit. Ha szerencséd van, akkor rákap, mint boci a tőgyre, ha nem rázogathatod továbbra is, mint a rumbatököt az égiekhez imádkozva, hogy legyen valami, ami végre nyugalmat hoz.

Az első gyereknél a világmindenség összes cumiját kipróbáltam, mert a csöpp száj úgy kiköpte mindegyiket, mint a nyíl, így landolt több tucat mintájú, formájú, alakú és márkájú cumi a sarokban. Egyik sem nyerte el a kisasszony tetszését, maradt az ujja, pedig nem kevés energiát és kisebb vagyont fektettem bele a cumikollekcióba, mely piacán olyan széles és színes a választék, mint égen a csillag. Ennek a változatos világnak az mond ellent, hogy a gyerekek többsége ha egy cumit megszeret, nem ereszti többé. Éppen ezért a szülőknek érdemes feltankolni a kiválasztottból, ha nem akarnak ámokfutást rendezni, ha szorul a hurok, azaz nyoma vész a kis bigyónak. Mit csináljon azonban az, aki még nem látott közelről cumit, de szeretne mégis venni? Ha már a döntés megszületett, mégis milyet vegyen?

Avent
Avent

A témába belemerülve hamar tapasztalhatjuk, hogy a cumi elnevezés csak egy gyűjtőfogalom, ugyanis olyan, hogy sima cumi, nincs. Nem mindegy tehát, hogy milyet teszünk a kosarunkba, számos különbség van cumi és cumi között, ráadásul nem csak az árukban. Az egyik ilyen választási szempont az, hogy mekkora gyereknek vesszük, ugyanis minden korosztálynak más méretű cumi dukál. Az első korosztály a 0-3 és 0-6 hónapos korig, majd a 6-18 hónapig, vagy 6-36 hónapig használható. Minden korosztály számára vásárolhatunk játszó-, nyugtató- vagy altatócumit, latex (sárga gumi), vagy szilikon anyagból. A legtöbben azt mondják, hogy nincs lényegi különbség az altató- és játszócumik között, esetleg annyi, hogy az előbbinek nincs fogója, hogy ne zavarja a kicsit alvás közben. Azok a cumik ugyanis, amelyek rendelkeznek fogantyúval, éjszaka úgy csörögnek, hogy a szomszéd is meghallja a kolompolást, ami néha azért nem baj, mert legalább megtaláljuk a kiságyban. A keresésben az is hasznos lehet, ha olyat választunk, ami világít a sötétben.

NUK
NUK

A cumi anyagát illetően a legtöbben a szilikonra szavaznak, az egészen pici babáknak tényleg jobban is ajánlják. A latex viszont szakértők szerint, amennyiben nem allergiás az anyagára a gyerek, jobb a fogacskáknak, mert puhább és nem nyomja össze a fogakat, így nagyobb gyerekeknek célszerű ilyet választani.

A fogak állapotára gondoltak a gyártók is, így született a meg a fogszabályozós cumi, ami összeharapható és szimmetrikus, figyelembe véve a gyerek ínyének és fogainak természetes fejlődését, s megelőzi a nyitott harapást. Nem mindegy tehát az sem, hogy milyen alakja van a cuminak, a legideálisabb a még szopó babáknál az, mely a mellbimbó formájára hasonlít. A cumi szellőzése is fontos, hogy hogyan lehet eltávolítani a belsejéből a bekerült folyadékot és a levegőt, a (legtöbb cumi levegőztető rendszerrel készül),

A legismertebb márkák közül a legtöbben az Avent cumijaira esküsznek, melyek szilikonból készülnek, légáteresztőek és szimmetrikusan tervezettek. Egy kétdarabos szett ára 1600 forintba kerül, s három méretben kapható, mindenféle színben és figurával (nálunk a békás és oroszlános volt a kedvenc). Sokan kedvelik a NUK cumikat is, melyek szilikonos (500 forint) és latex (400 forint) anyagból is készülnek, klasszikus formával, többféle színben és mintával. Vásárolhatunk belőle igazán lányos és fiús darabot, valamint visszafogottabb és vidámabb stílust is választhatunk (650 forintért). Szintén a klasszikus formát idézik a Bambino cumik latexből és szilikonból (250-350 forint között), valamint a Canpol cumik, melyből extra változatként lázmérős cumit is kaphatunk ( 2200 forint).

MAM
MAM

A MAM cumik pillangó formával rendelkeznek, nincs fogantyújuk és az orrnak némileg nagyobb helyet hagynak. Ezek a cumik szilikonból készülnek, átlátszó pillangó résszel és különböző mintájú és színű középső résszel (600-900 forint között). Szintén sokak által kedvelt a Chicco csepp formájú, szilikon vagy latex cumija (2 db 1700 forintért). A Chicco speciális lázmérős cumit is gyárt, a kijelző elöl, középen helyezkedik el és 2200 forintba kerül. A kevésbé ismert márkák közül az egyik legkedveltebb a Tommee Tippee elnevezésű cumi, mely érdekes formájával, redőzött, szájpadlást masszírozó véggel kapható (2 db 1400 forintért), igazán designos stílusban.

Bár sokak szerint a cumi az ördög találmánya, sok szülő adott hálát már azért a nyugalomért, amit előidéz. Bármilyen formájút és anyagút választunk, félévente minimum le kell cserélni, a köztes időben pedig rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük őket!

Oszd meg másokkal is!
Mustra