SZÜLŐSÉG

Kis híján kikaparták az élő embriót

2009. július 14., kedd 09:00 |

Burbicsek nevű olvasónk meséli el terhességének történetét, amelynek elején a túl korai vizsgálat miatt kis híján kikaparták, mert az ultrahangon üres petezsákot láttak csak. A küret előtti utolsó kontroll ultrahang-vizsgálaton azonban a doktornő elkerekedett szemmel nézte a monitort és mutatta meg a kismama számára leggyönyörűbb hangot: a magzati szívhangokat.

A férjemmel 2008 elején elhatároztuk, hogy ősz körül nekiállunk a babaprojektnek. Én már nem szedtem a gyógyszert, óvszerrel védekeztünk, hogy bármikor bele lehessen „csapni". Én elkezdtem intenzív tornára járni, hogy a plusz kilóktól még megszabaduljak, egészséges étrend, tisztítókúra, satöbbi.

Májusban, pünkösdkor nem jött meg a menstruációm. 6 nap után csináltam egy tesztet, de negatív lett, végül másnap megjött. Bár nem akkorra terveztük, mégis csalódottak voltunk. Akkor megbeszéltük, hogy hagyjuk az őszi terveket, inkább rögtön nekiállunk, hisz ki tudja, hogy mikor jön össze. Annyi mindent hall az ember! Így legalább nem görcsölünk rá a kérdésre és nem lessük a naptárt. Így is tettünk. Én közben elmentem az új nőgyógyászomhoz, akit sokan ajánlottak és a Szent Imrében szülész. Megbeszéltük, hogy mik a terveink, megvizsgált és abban maradtunk, hogy ha késik a menzeszem, a teszt után minimum 2 héttel menjek csak hozzá, mert akkor lát már jó eséllyel valamit.

Júniusban nem jött meg a menstruációm. Még csak egy napja késett, de már előtte 2-3 napja olyan falási rohamaim voltak – és csak csípőset, csípőssel –, hogy nem is tudtam mit kezdeni a dologgal. Émelygés esténként, feszülő mellek. Úgy gondoltam, hogy hazamegyek a munkából és megcsinálom otthon azt a tesztet, amit még előző hónapban vettünk (ugyanis kettőt vettünk). Hazamentem, rápisiltem és ott volt a két csík. Nem akartam hinni a szememnek. Halvány volt, de ott volt. Gyorsan felhívtam a férjemet, hogy ez történt, mi legyen? Megbeszéltük, hogy hazafelé jövet vesz a DM-ben valamilyen érzékeny tesztet és reggel megcsinálom még egyszer. Persze nem bírtam ki, elrongyoltam én az üzletbe és vettem 2 tesztet. Otthon pisi, újabb 2 csík. Férjem pont hazaért, amikor ez történt, úgyhogy ketten néztük a teszteket és csak vigyorogtunk. Tamás még viccelődött is, hogy lám-lám rögtön összehozta. Egyből - egy.

Bejelentkeztem a dokimhoz egy két héttel későbbi időpontra és vártunk. Nagyon lassan teltek a napok, hétvégén elmentünk a Brendonba nézelődni, persze mindjárt vettünk három könyvet is a terhességről és vártunk. Megbeszéltük, hogy a szülőkhöz az orvos után megyünk, és viszünk „nagymama" és „nagypapa" könyvecskéket is, hogy stílszerűek legyünk.

Eljött az a bizonyos keddi nap. Már egy fél órával hamarabb odaértünk. A váróban pocakos kismamák ültek, én pedig boldogan mosolyogtam, hogy nemsokára én is így nézek majd ki! Végül bejutottunk. Az orvos nevetett, hogy három tesztet is csináltunk, mert kettőt még értene, de hármat! Mondta, hogy csinál egy hüvelyi ultrahangot és utána megbeszéljük a dolgokat. Felmásztam a székbe, uram is bent volt, a doki felnyomta azt a borzadályt és elkezdte nézni a monitort. Miután 3 perc után sem mondott még semmit, kezdtem ideges lenni. Meg is kérdeztem, hogy van-e valami gond, erre ő csak annyit mondott, hogy mindjárt befejezi és utána elmondja, de nem talál szívhangot. Ez olyan volt, mint amikor lekevernek egy hatalmas pofont. Gyorsan felöltöztem és vártam az ítéletet. Az orvos elkezdte, hogy ez elég gyakorik 100 nőből X, sokan észre sem veszik, mert amikor elmegy a megtermékenyített petesejt, menstruációhoz hasonló vérzés követi, blablabla....Másnap éhgyomorral vonuljak be a kórházba egy napi cuccal, még előtte egy kollégájával egy komolyabb ultrahanggal megvizsgálnak, de számítsak rá, hogy meg kell szakítani a terhességet – előbb-utóbb a magzat magától elmenne.

Bénultan mentünk az autókhoz – külön kocsikkal jöttünk, mind a ketten a munkahelyről – nem tudtam felfogni. Már a kapuban elkezdtem sírni, Tamás nem tudott megvigasztalni, aggódott miattam, láttam rajta. Hazáig végig bőgtem a volánnál, de nem tudtam megfogalmazni, hogy miért. Igazából akkor értettem meg, hogy mennyire fontos volt nekem az a kis pupák, aki beköltözött a pocakomba, addig csak a terhesség feletti örömöt éreztem, nem fogtam fel, hogy valaki már „kibérelte" a méhemet. Otthonról sírva hívtam fel anyukámat, hogy elmondjam neki, mi történt. Mivel ő sem tudott az egészről, csak elhűlten hallgatta, hogy mi is történt. Ő lemaradt a 30 évvel ezelőtti terhességénél, nem értette, hogy az orvos honnan tudja, hogy nem él a magzat.

Másnap korán keltünk – szerdai nap volt – bementünk a kórházba. Mintha vágóhídra mentem volna, gyűlöltem minden kismamát, aki nagy hassal ott ült a vizsgáló előtt. Megérkezett az orvos a kollégájával és jött megint a hüvelyi ultrahang. A pokolba kívántam azt a ketyerét, fél órán keresztül kotorásztak bennem. Igazából egy piskóta alakú petezsákot láttak – ami nem szokványos – és bár nem értettek annyira a szupergéphez, a szonográfus pedig még nem volt ott, de szívhangot nem találtak. Mivel az utolsó menstruációm ugye egy hetes késéssel jött meg, kérdéses volt, hogy akkor most mikortól számítsák a fogantatást. Mivel kívánt terhesség volt, ezért azt javasolta az orvosom, hogy várjunk még néhány napot. Vesznek tőlem vért, megnézik a béta HCG értékemet, ami megmutatja, hogy hány hetes a terhesség, és szombaton megismétlik. Ha nő az értéke, akkor valószínűleg élő terhességről van szó, illetve vannak anomáliák, de arról majd később beszélünk. A vérvétel eredménye délutánra várható, ezért az orvos mondta, hogy kettő körül hívjam fel.

Délutánig borzasztó lassan telt az idő. Mikor felhívtam az orvost, hitetlenkedve mondta, hogy az értékek 11 hetes terhességet mutatnak, ami nem lehet, mert az ultrahangon max 5. hetes magzat látható. Mindenesetre szombaton találkozunk a vérvételen és utána megbeszéljük, hogy mi legyen. Otthon persze rárobbantam az internetre, bepötyögtem, hogy magas béta HCG és kijött az üszökterhesség, ami gyakorlatilag a megtermékenyített petesejtnek az „elfajulása", nem magzat lesz belőle, hanem a lepény viselkedik rendellenesen. Ezt méhkaparással kell megszüntetni és utána legalább fél évig nem lehet próbálkozni a babával. Ettől teljesen magam alá kerültem. Persze aludni nem tudtunk, kattogott az agyunk. Másnap egész nap az ágyban voltam, szabit vettem ki, utána héten pénteken pedig nyaralni indultunk, úgyhogy nem akarta addig dolgozni menni. Aznap furcsát álmodtam, az orvosomat kérdeztem, hogy „Normális az, ha a babám a halott testvérével úszik együtt?".

Este zuhanyzás után lefekvéshez készülődtünk, amikor észrevettem, hogy egy kicsit vérzek. Mivel az orvos mondta, hogyha ilyet tapasztalok azonnal menjünk be a kórházba, gyorsan összepakoltunk és beviharzottunk. Kicsit furcsa volt, amikor otthon még bementem a hálóba és a félig alvó Tamást ébresztgettem, hogy „vérzek, menni kell a kórházba"; kicsit olyan volt, mintha azt mondtam volna, hogy „folyik a magzatvíz, menni kell a kórházba".

A Szent Imrében az ügyeletes nőgyógyásznak elmondtam a történetet, megvizsgált, sima hasi ultrahanggal azt látta, hogy üres a petezsák, majd másnapra előjegyzett küretre. Reggel még egy kontroll ultrahangra adott beutalót , majd visszamehettem a szobába. Semmit nem aludtam, meleg is volt, az egyik szobatársam pedig úgy horkolt, mint az állat. Mindenesetre nem véreztem már.

Másnap reggel lementem az ultrahangra, Tamás már az ajtónál várt. Ő nem jöhetett be, szegény baromira aggódott. Én apatikusan bementem. A szonográfus egy nő volt, ami azért is volt szerencsés, mert azt a fránya hüvelyi ultrahangot érzéssel kezelte. Elmondtam röviden, hogy mi a helyzet, amíg ő elkezdett vizsgálni. Azt láttam, hogy értetlenkedve figyeli a monitort. Majd odafordította felém és azt mondta „most fogja vissza a lélegzetét egy kicsit és füleljen nagyon!". Egy kis pöttyöt mutatott, amíg én a pici szív zakatolását hallgattam, és közben patakokban folytak a könnyeim.

A doktornő elkezdte diktálni az asszisztensének az adatokat „Két petezsák látható, az egyik üres, a másikban 6 hetes, élő embrió. Két sárgatest látható. Kontroll a 10. héten." Szóval két petezsák. A piskóta-forma most már jól láthatóan két zsákocska volt szorosan egymás mellett. Ez megmagyarázta a magas béta HCG-értéket, az erős „tüneteket" a terhesség legelején. És mindent. A doktornő kikísért az ajtóig, én még mindig sírtam, ő a vállamat paskolta és sok sikert kívánt. Tamást láttam, ahogy feláll, ő azt hitte, hogy azért sírok, mert közeleg a műtét. Csak annyit tudtam kinyögni, hogy „van szívhang". Nagyon bambán nézett rám és megkérdezte"Hogy micsoda?". „Van szívhang. Ikrek voltak, de az egyik meghalt. De a másik még él, van szívhang."

Hirtelen azt sem tudtuk, hogy mit csináljunk. Gyorsan felhívtuk az orvosomat, aki így már tisztán látta a dolgokat. Következő héten pénteken – az utazásunk napján – elmentem egy gyors kontrollra. Megint hallhattam a megnyugtató szívzakatolást, kaptam hormonkúpot, amit minden nap használnom kellett és 2 hét múlva vissza küldött a szonográfus dokinénihez kontrollra – a 10. héten. Az utazás, a 10 órás autóút fárasztó volt, de nagyon örültem, hogy elmehettem otthonról. Szükség volt a kikapcsolódásra. Persze a nyaralást nem éreztem felhőtlennek, alig vártam, hogy hazaérjünk és az ultrahangon megint láthassam a kis manót.

Így is volt, rendben volt minden, a 12. héten is a szűrések rendben zajlottak, végre megkönnyebbültünk. Persze az AFP-értékem rossz volt, ami vagy az ikerterhességnek, vagy a vérezgetésnek tudható be, de fel voltunk rá készülve, a genetikai ultrahangon be is bizonyosodott, hogy minden rendben. A 24. héten a terheléses cukrom magas lett, úgyhogy diétázhattam a 36. hétig, de akkor meg is érkezett a kis pupák épen és egészségesen. Ha ennyi mindenen kellett keresztül menni azért, hogy egészséges legyen, akkor nem bánom!

Néha eljátszom a gondolattal, hogy mi lett volna, ha ketten bújnak ki belőlem... Minden tiszteletem az ikres szülőké! Most a kis szirénázóm nyugodtan szuszog mellettem, egyszer majd elmesélem neki, hogy ő egy csoda!

Persze ha nem akkorra kérek időpontot a dokinál, hanem mondjuk egy héttel később, akkor az egész hercehurcának nem teszem ki magunkat, mert addigra látható lett volna, hogy egy petezsákban lakik valaki, a másik pedig szépen felszívódott volna. A kis pecsételő vérzést betudtam volna annak, hogy a terhesség elején járunk és ez normális, és kevesebb stresszeléssel járt volna a terhesség eleje. De mindegy! Anyukám mondta, hogy bezzeg az ő idejükben nagyjából belőtték a terhesség idejét, a védőnő tölcsérrel hallgatta a szívhangot, az orvos pedig kétszer látta a terhesség alatt – de csak azért, mert ismerős volt.. Hát igen, mindennek megvannak az előnyei és hátrányai is..

Burbicsek

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.07.14 19:12:06sarah stanley

  de jó hogy végül minden jól alakult:D
  nekem spec semmi bajom a hüvelyi uh-val, mindig megvizsgál úgyis a doki és semmit sem érzek, bár lehet terhesen érzékenyebb az a terület ezt sajna még nem tudom:)

 • 2009.07.14 19:26:00másutt

  nastygirl, te nem erted.
  ha baj van, megultrahangoznak. ha verzel, gorcsolsz, rosszul vagy. de egeszsesges, normalis,m virulo kismamakat nem ultrahangoznak meg 12 het elott.
  szoval igem van, ahol szukseg van a korai vizsgalatra. de ha nincs, akkor minek?

 • 2009.07.14 20:54:31elemes2

  ez érdekes.

  Aznap furcsát álmodtam, az orvosomat kérdeztem, hogy „Normális az, ha a babám a halott testvérével úszik együtt?".

 • 2009.07.14 20:59:01drlucifer

  Okoska!
  Az általam leírtak a KLINIKÁN történtek...

 • 2009.07.14 21:24:59hinta-palinta

  elemes, nekem mindkét terhességemnél volt megmagyarázhatatlan gondolatom, látomásom.
  Először hasonló, mint a posztban- beigazolódott, másodszor nagyon érdekes természeti jelenség pont egy 3D-s UH képpé állt össze, naarancs színben a magzat, lepény és a köldökzsinór:)Asszem akkor lehetett 1 napos:) Utólag kiszámolva persze, amikor hetek múlva bizonyossá vált.

 • 2009.07.14 21:29:46hatláb

  bakker, amikor olastam a pici szív zakatolását, elkezdtek potyogni a könnyeim... hiába, ketyeg az a biológiai óra :)

 • 2009.07.14 22:00:07Paramami

  Másutt,

  Ez megint szemlélet kérdése. Méhen kívüli terhességnél lehet, hogy késő, amikor a vetélésnél derült fény a terhesség méhen kívüli létére. Mint mondjuk anno anyukámnál, amikor még nem volt UH. Persze, így is lett gyereke, de egy petefészekkel (mivel a másik ráment a méhen kívüli terhességre), már kisebb esélyekkel indult, pláne, mivel a méhen kívüli terhesség hajlamos halmozódni. Úgy tűnik, itt ebben is inkább biztosra mennek, és inkább megnéznek mindenkit, még akkor is, ha nincs gond, mint hogy esetleg rámenjen egy petefészke, netán súlyosabb esetben még rosszabb legyen (nagy hasi műtét, életveszély, stb.). A UK-ben meg úgy tűnik, azt mondják, ez annyira alacsony kockázat, hogy inkább nem szűrik. Én örülök, hogy szűrnek erre is, és inkább bevállalom - nekem mondjuk nem volt egyáltalán kényelmetlen a hüvelyi UH. Nem kell ezt túldimenzionálni.

  Mondok másik példát: magzati szív UH-ot nem csinálnak itthon alapból, a normál UH-on csak a négy kamrát nézik. Nagyon ritka, hogy van valami gond, nem éri meg a drága vizsgálat. Az én barátnőim többsége viszont magánúton mégis megcsináltatja, mert volt egy barátnőnk, akinek a születéskor látszólag teljesen egészséges kisbabája meghalt két hetes korában, szívműtét közben. Igaz, nem segített volna rajta, ha tudják már a terhesség alatt, hogy beteg, viszont a baráti kör ezek után úgy van vele (nagyon rossz volt végignézni a dolgot), hogy inkább jó megbizonyosodni, hogy nincs gond, és ha mégis van, akkor előre felkészülni. Nem mindegy, hogy egy ritka szívfejlődési rendellenességgel születő magzatot eleve úgy szülsz, hogy rohammentővel viszik műteni, ha azonnal kell, vagy értékes idő telik el, mire észreveszik, hogy beteg, és esetleg nem kapja meg a kellő időben a megfelelő ellátást.

 • 2009.07.14 22:10:07Paramami

  A fenti példával nem azt akartam mondani, hogy indokoltnak látom a szív UH-ot, csak azt, hogy ha van személyes érintettség, akkor az befolyásolni tud. Nálunk volt, még ha nem is genetikailag, és ettől mást jelent nekünk a szívbeteg gyerek lehetősége, mint egy átlagos várandósnak.

 • 2009.07.14 22:57:16nastygirl

  2009.07.14 19:26:00másutt

  Az a helyzet, hogy én sem akartam dokihoz menni.Terveztük a picit, ezért mikor késett pár napot csináltam egy tesztet,(mert kéznél volt a fürdőbe a polcon, semmi másért tényleg kíváncsiság,ennyi), ami + lett, de nagyon halványan, mondtam is páromnak, hogy lehet csak odaképzeljük azt a hajszálnyi csíkocskát...Majd pár hét múlva csinálok még egyet. Aztán elutaztam anyukámékhoz, ahol elkezdtem vérezgetni, mint mikor meg akar jönni. Elkezdte baszni a csőröm, hogy akkor most mi van, csináltam még egy tesztet az pozitív lett, jó vastag csíkkal, ezért is mentem be a kórházba, hogy a tesztjeim pozitívak, viszont úgy néz ki meg fog jönni...szóval így kezdődött. Ha azt az első halvány tesztet nem csinálom meg, vagy nem veszem komolyan azt a vékonyka csíkocskát, akkor joggal azt hiszem, hogy nem hoztuk össze Levit :D majd a következő ciklusban. Na ezt alaposan megszívtam volna, ha méhen kívüli véletlenül. De a picivel is lehetett volna baj, ha már megtermékenyült, terveztük is, akkor még jó hogy próbálom menteni ami menthető...még ha belém is b@sszák az ideget.
  És amúgy a szobatársam se látszott hullajelöltnek, a pecsételgetése is szűnni látszott, aztán bummm! Nem volt jó végig nézni,örülök hogy a szerencsések közé tartozom.
  És még most is azt mondom, hogy ha csak pár napot is késik egy teszt a minimum, aztán meg doki. Elküld pisilni, meg kukkol ultrahangon, ha minden oké mehetsz isten hírével, majd találkozunk 7-8-9 hetesen. Végül is egy ultrahang nem egy agyműtét, ami akkora probléma lenne egy kora terhesnek.

 • 2009.07.14 23:03:42másutt

  nastygirl, hat a leirt remtortenetek utan (es elott IS) en csak akkor megyek dokihoz terhesen, ha:
  -valami baj van velem
  -elkezdtem szulni.

  a magyar rendszerben olyan foku ijesztegetes, baszogatas, paraztatas folyik, hogy az felelmetes. es ez a jobbik eset. ha nem vigyazol, (vagy budoset fingasz), akkor elkezd valaki lobogtatni elotted egy mehszivo porszivot, oszt annyi.)

  sajat magam es ismerosok altal en azt latom, hogy ha egy terhes no rendben van, jol erzi magat es nincs egeszsegugyi panasza, maradjon a seggen, amig a gyerek nem eleg eros ahhoz, hogy tulelje a magyar egeszsegugyet.

 • 2009.07.14 23:10:04másutt

  most azon rohogok, hogy van egy tortenet es mindenki mas konkluziot von le.
  en azt, hogy beken akarom a fetuszt noveszteni, dokik nelkul; nastygirl meg azt, hogy a pisitol csopogo teszttel megy a dokihoz, hogy minden okes-e. :D

 • 2009.07.15 08:05:38pazola

  Babaprojekt, az.

 • 2009.07.15 09:14:10cidre

  Másutt, ha a sokat szidott magyar rendszerben történetesen csak a 12. héten mész először orvoshoz, senki nem fog csodálkozni, sokan tesznek így. A 7-8. heti ultrahang csak lehetőség, nem kötelező kihasználni, csupán kizárhatja a méhen kívüli terhességet még időben, s ha azon ritka szerencsétlenek közé tartozol, akikkel ez megtörténik, akkor esetleg a petevezetéked elvesztése nélkül is megúszhatod, ha időben fedezik fel - ami azért, valljuk be, - nem mindegy.
  Én - noha a harmadik terhességemmel próbálgatom a magyar eü-t, olyan nagy fokú ijesztgetést még nem tapasztaltam, az első terhességemnél én mondogattam a végén, hogy úgy érzem, valami nincs rendben, mindenki más csak nyugtatgatott. Sajnos, nekem lett igazam, az orvosok kicsit későn eszméltek, mikor márkapkodni kellett - de szerencsére nem történt jóvátehetetlen baj.

  Még valami: sokan járnak magánorvoshoz, s ekkor tényleg gyakrabban vizsgálják őket uh-val. A kismamának érdekes, informatív, az orvosnak is informatív - no meg egy-egy vizit több ezer forintot jelent, amit a kismama kiperkál. Ha a tb által támogatott állami kórházakat választod, akkor nem fognak "háborgatni", ha nem akarod, vagy ha nincs baj.

 • 2009.07.15 09:25:26manka78

  Én az elsővel akkor mentem dokihoz, mikor már 3 hete késett. Akkor még kézzel vizsgált meg, megállapította, hogy kb. 6-7 hetes a terhesség. Kaptam beutalót vizeletvizsgálatra. Az poz. lett, vittem neki és utána jött csak a többi vizsgálat. A másodikkal szintén kimaradt egy mensim, akkor már tudtuk, hogy terhes vagyok, mivel pontos szokott lenni. Aztán kimaradt még egy és bejelentkeztem a dokimhoz magánba. Ott csinált hüvelyi UH-t, ami szerint 9 hetes terhes voltam. Utána csak a 4D volt magán, a többi mind előírt vizsgálat volt, kórházban, de a saját dokim végezte. Kiemelném, hogy ezek teljesen tünetmentes terhességek voltak, annyi jele volt, hogy nem jött meg, ill. érzékenyebbek lettek a melleim. Otthon nem teszteltem egyszer sem.

 • 2009.07.15 09:36:40Cheebie

  Nekem már volt egy vetélésem, most első próbálkozásra úgy tűnik összejött a babó - bejelentkeztem a dokinál, és már most péntekre be akartak írni UH-ra. Még csak aznap tölteném az 5. hetet, mondtam, h nem korai ez még? Erre mondták, h ekkor már látni kéne vmit de adnak egy későbbi időpontot, ha szeretném: jövő hét kedd. Már előre félek, h még olyan pici lesz, h nem lesz szívhang, de a méhen kívülit legalább meg tudják vizsgálni, és mivel már volt vetélésem, gondolom az a szokás, h akkor korábbra hívják be a kismamikat... Az előző terhességnél 2 héttel később voltam először UH-on, ott már mondták, h nincs szívhang, de csak akkor műtöttek meg, amikor már véreztem, így tényleg nem a műszerek tévedtek...

 • 2009.07.15 09:46:49toria

  @vágtázó halottkém. Ha könnyen látszik a látszanivaló, akkor nem fáj, nem is kellemetlen.
  Nekem viszont egymás mögött van a méhem két fele (duplex), így bennem előre-hátra nyomják a fejet (pl már a gátamat feszíti). No az már fáj. Nekem is nemrég volt vetélésem, akkor aztán kaptam a forgatásból-nyomásból rendesen.

 • 2009.07.15 10:37:55hallohallo

  vágtázó halottkém: akkor is rohadtul fáj a hüvelyi uh ha valami be van gyulladva, vagy ciszta van. azt körbenyomkodják, böködik, stb hogy jobban látszódjon, holott már eleve, magától, nyomás nélkül is fáj.

 • 2009.07.15 10:58:35nastygirl

  2009.07.14 23:10:04másutt
  Most erre mit mondjak??!!Igen rohantam, mert szinte napra pontosan egy évvel előtte vesztettem el egy pici babát. Nem volt könnyű feldolgozni, nekem sem meg páromnak sem.
  Még jó hogy rohantam baszki.
  Addig még nem élsz át hasonlót, addig könnyen jár a...

 • 2009.07.15 11:07:07keke80

  Mindenki, ahogy szeretné, de én egyetértek Másuttal. Amíg a kismama jól érzi magát, ne baszogassa-ijesztegesse senki. Az többet árt, mint használ.

  Én anno havonta egyszer mentem UH-ra, ott volt pisivizsgálat, vérnyomásmérés, az adott idöben a cukorterhelés vérvizsgálattal, az utolsó hónapban 2hetente, csók. Szerintem fontosabb megnézni rendszeresen a méhet, a köldökzsinórt, CTGn a baba szívhangját, mint hogy hecceljenek egyik vizsgálatról a másikra.

  Ha valami nem stimmel, úgyis elmész az orvoshoz.

 • 2009.07.15 11:07:50nastygirl

  Amúgy meg pozitív teszt, meg a megjönni látszó vérzés sztem ellentmond egymásnak. Nem vonzó dolog, tudni, hogy az én méhemben van ez az ellentmondás...
  Már van egy kisfiam, jön a másik, akit fel kell nevelnem, ő értük tartozok felelősséggel. Már nem lazáskodhatok. Kicsi szarokból jönnek a nagy szarok, nekem nem ér annyit, hogy elfajuljanak a dolgok aztán a gyerekeim anya nélkül nőjenek fel.
  Akkor már inkább a dokihoz...
  Nem, nem minden szarral, csak ami aggasztó azzal, még mielőtt vki rám ordibálná,ismeretlenből hogy hippohonder...

 • 2009.07.15 11:10:59nastygirl

  2009.07.15 11:07:07keke80

  Speciel tök jól éreztem magam...Csak pecsételő vérzésem volt meg pozitív tesztem. Sajnálatos, hogy egyeseknek ez nem elég indok a dokihoz.
  Nekem igen, és nem érzem szarabb embernek magam emiatt.
  Ugyanakkor mindenki a maga sorsának kovácsa...

 • 2009.07.15 11:26:19másutt

  nastygirl, ne legyel "nasty", (meg tulerzekeny, defenziv) senki nem nevezett szar embernek es senki nem ordibalt veled.
  mindenkinek mas a hozzaallasa, ezt szeretjuk megosztani, es ha emiatt megsertodsz, magadra veszed es a foldhoz csapkodod magad, akkor talan vissza kellene fogni a porontyozast.

 • 2009.07.15 11:31:46keke80

  Mondom, ha valami nem stimmel, úgyis elmész a dokihoz. Ez terhesség alatt nem nevezhetö hétköznapinak. Sem a pecsételö vérzés, sem a bordaközi fájdalom, sem semmi.

  De ha nincs bajom, engem se idegeljen-hecceljen senki, mert akkor lesz bajom.

 • 2009.07.15 11:43:28másutt

  keke, vegre valaki megert. koszi.

  szoval en a fenti alaptortenetbol indultam ki, NEM nasty eleterol irtam kommentart.
  (nasty, nem minden rolad szol)

  a fenti tortenetben, a kismama meglatta a pozitiv tesztet es elkezdett porogni, mint egy jumbo jet es beindult ezerrel, nem maradt a sejhajan. paroras terhesen mar a Brendonban szaladgalt. Teljesen egeszsegesen, panasz nelkul elment az orvoshoz, aki valoszinuleg pont az iszonyu korai terhesseg miatt nem latta a gyereket es itt kezdodtek a bajok.

  En soha nem irtam, hogy akinek barmifele rossz tunete van (verzes, gorcsoles, betegseg), az ne menjen orvoshoz, tavol alljon tolem.

  De konyorgom, itt egy makk egeszseges csajrol volt szo!

  Az a baj, hogy a babamozi olyan elterjedt lett, hogy bar azelott (meg 20 eve is) a nok szepen kivartak a 9 honapot, hogy lassak a gyerekuket, most mar 9 napot sem birnak ki. Muszaj azonnal rohanni valahova es megnezni, es minden kolleganak megmutatni a cukimuki sejtcsomo kepet.

  De az igazsag az, hogy megnyugodni ugysem fognak, mert amint latjak a gyereket, aggodhatnak, hogy elmegy-e 12 hetig, Ha meg nem megy el, akkor lehet parazni a 12 hetes Down teszten, meg az AFP-n. Utana meg minden heten masert. A vege a legizgibb, amikor paraztatnak, hogy "tul nagy, tul kicsi, tul ez, tul az"

  Szoval ha egy EGSZSEGES mamanal az 5-6 hetes UH magnyugtatni ugysem fogja, viszont potencialisan egy balfasz orvos felidegesiti, akkor en meggondolnam, sokszorosan.

 • 2009.07.15 11:59:06keke80

  Igen, másutt, ez így is van.

  Anno 6hetes terhes voltam, mikor a gyanúja felmerült, tesztet csináltunk, pozitív lett és elmentünk a dokihoz. Vérvizsgálat, hüvelyi UH, petezsák megtalálása.

  DE!!! Csak annyit mondott, hogy ha vérzek, menjek vissza, de izibe, még várjunk 2hetet a végleges diagnózissal, mert ez és ez lehet. Vártunk, 2hét múlva panaszmentesen visszamentünk, megint megnézte, már látszódott a szív. Ergo, ettöl az idöponttól számítottam az ö szavaival "picit terhesnek", további hónap múlva "télleg terhesenk".

  Hatalmas különbség a kettö. Persze, parázol és tervezel. De a doki nem egy idióta balfasz módján totál lekezelö a pácienssel, nem küld el a faszba, holott ö aznap huszadszorra magyarázta el a huszadik izguló párocskának a szitut.

  Itt is van kolosszális barom, tuti. De nekem szerencsém van az orvosommal. Meg a hozzáállásommal.

 • 2009.07.15 12:00:57Laliath

  másutt,

  Azért egészséges terhesség esetén is szükség lehet a korai UH-ra (mindamellett, hogy amúgy egyetértek azzal, hogy feleslegesen nem érdemes elrohangálni a dokihoz).
  Pl. (túl a már sokat emlegetett méhen kívüli terhességen) amikor valakinek teljesen rendszertelen és kiszámíthatatlan a ciklusa, akkor a terhesség idejét az UH alapján kell a dokinak megbecsülnie. A magzatok csak az első 12 hétben fejlődnek egyformán, utána már eltérő a fejlődési (növekedési) ütemük.
  Nekem is UH alapján számolták ki, hány hetes vagyok - így is csak a 7. héten mentem először orvoshoz. Nem volt semmi baj, de mivel naptárra nem lehetett számolni, nekem ezér volt 10. hetes UH-m is.

  Ettől függetlenül a saját dokim mellett sose éreztem, hogy paráztatna, nem végeztetett el plusz vizsgálatot. A 12 héttől csak a standard előírás szerinti vizsgálatokra jártam.

  Nagyon nem mindegy, hogy milyen orvosa van az embernek...

 • 2009.07.15 12:07:06másutt

  egyebkent nem vagyok egy szivtelen nember, es ertem en, hogy a ket csikot meglatva a terhes mama legszivesebben megszakittatna a TV adasokat es bemondatna a jo hirt, de nem lehet. nezne a 'gyereket' de nem lehet. megfogna, de nem lehet. es legszivesebben aznap venne egy bolcsot, egy babakocsit es 1 millio forintert a teljes Baby Dior szerkot, de nem lehet.

  azt hiszi, hogy a doki "majd megnyugtatja'. De nem tudja megnyugtatni.
  Es elfelejtjuk, hogy a doki dolga, hogy problemat talaljon. Az a foglalkozasa, hogy nezze, mi NINCSEN rendben, es sajnos sokszor a legkisebb gyanut is megosztjak, amit a hormonalis terhes no tenykent hall meg. Es ez itt a baj.

  El kellene fogadni, hogy kb 12 hetig, ha minden ok, semmit nem tudsz csinalni ugy sem, es megnyugodni plane nem. Akkor sem, ha naponta huvelyi ultrahangoznak, es a lakasban a sztereos kihangositon megy a baba szivdobogas.

  nekem is fura volt, amikor az angol doki hazazavart a tesztemmel egyutt (nem tesztelt ujra a rendeloben, mert minek, nincsen fals pozitiv soha) es azt mondta, a 12. heten talalkozunk a szulesznovel. ha baj van, hivjam. nem kellett levennem a bugyimat.
  de igy visszatekintve, sokkal jobban jartam, minta fenti, majdnem vetelesbe idegesitett mamak.

 • 2009.07.15 12:11:02másutt

  egyebkent, Laliath, egyetertek.

  de nem lenne szabad odaig fajulnia a dolognak, hogy makkegeszsseges mami egy korhazi haloingben a kaparasra var. ha a doki megijeszt, menj mashoz.

  ugyanugy, amint ahogyan amikor a szoke besetal az autoszerelohoz, hogy zorog valami, es a szaki azt mondja, hogy "megcsinalom, de 2 millio lesz, szivecske" akkor en eloszor elmegyek egy masik szerelohoz is, mielott atadom a bankkartyamat vagy levetem magam a hidrol.

 • 2009.07.15 12:15:55Laliath

  masutt,
  ebben azt hiszem, abszolút egyetértünk. Úgymond "szélsőséges" orvosi eredmény esetén (és itt nem csak terhességre gondolok), szerintem az a természetes, és biztonságos, ha az ember legalább még egy doki véleményét kikéri.
  Egy "rossz" eredmény hatására nem érdemes azonnal pánikba esni.

 • 2009.07.15 13:11:53másutt

  Okoska, mondd meg sogornodnek, hogy jojjon hozzank terhesnek Del-Angliaba, itt az atlag no 31 az elso terhessegekor, szepen bekenhagyjak, nem kell sehova maszkalnia, csak havonta egyszer, vert ketszer vesznek max, es gyakran o lesz a legfiatalabb a varoban. :D
  Mindezek ellenere nincs tobb gyerek vagy kismama halal vagy serules, a stressztol meg plane nem.
  Persze ez a rendszer meg ijeszto sok magyar csajnak (a kinti magyar forumokon hallom), akik hozza vannak szokva a kezfogos, paraztatos, vizsgalgatos rendszerhez, es ugy erzik, mintha "le se szarnak oket" mert senki nem akar belekukkantani hetente (vagy egyaltalan) a nunukajukba egy egeszeges terhesseg eseten es ha a doki azt mondja, hogy "minden okes, menjen haza es pihizzen csak" akkor ketsegbeesve kerdezik, hogy biztos-e, nem kelelne-e meg 3 vervetel, extra pisi es mehnyakmasszazs nagy fenyes femkutyukkel, mert "egy orvos azt csinal". :D

 • 2009.07.15 15:22:32nojos

  Ezt a sztorit megkönnyeztem! :,) Köszönöm, hogy leírtad, gratulálok és sok boldogságot kívánok!

 • 2009.07.15 15:32:07manka78

  Okoska! Nem negatívos a sógornőd? Mert én az vagyok, azért kellett többször vért venni tőlem. A pozitívosoknak sokkal kevesebbszer vettek, mint nekem.

 • 2009.07.15 15:52:00cidre

  Ki járt itt hetente uh-ra? Kérem, jelentkezzen! Akiket én ismertem, azok mind max. havonta, vagy esetleg még ritkábban jártak. A protokoll szerint 12 hetesen van uh, utána 18 hetesen, aztán a 28-32 hét között, majd a 36. héten, a többi csak ráadás. Max 1-2 uh "csúszik be" még a paráztatós magyar rendszerben, aztán csá. Ezen kívül van AFP, vércukor-mérés a 24. héten, 2 vérkép-vizelet, majd a végén hetente egy CTG. Nem tudom, én nem éreztem úgy, hogy állandóan az orvoson lógnék, sőt, most új utakon járok, mert a 3. terhességemnél a helyi egészségházba-kórházba mentem el eddig, s senki nem paráztatott, lelkiismeretesen megvizsgálnak, úgy, mint a többi millió terhes nőt.
  A hüvelyi uh-t meg nem kell túlmisztifikálni, mire az ember lánya terhes lesz, a hasonló vastagságú khm... dolgokkal már alaposan megismerkedett, nem fáj, nem kellemetlen, én abszolút nem arra figyelek, nekem a 12. heti uh is azzal volt.

 • 2009.07.15 16:30:41rita a felcser

  NEkm 14 ultrahang volt,vagy 15,a vegen naponta.Ket orvoshoz jartam egyszerrre,mert nem biztam egyikben se.
  JA es meg a belgyogyaszatokon jarva is megnezettem a babat.

  A huvelyi ultrahang meg jo erzes.Szerintem.

 • 2009.07.15 16:32:09manka78

  Szrintem sincs túl sok uh. A kicsire még vissza tudok emlékezni. 1. mikor megállapította a 9 hetes terhességet. 2. 12hetes uh, 3. 18 hetes uh és 4. 22 hetes/ez nem zudom mindenkinek van-e/, 5. 32 hetes, 5. 38 hetesen.
  Nekem volt még kettő genetikai ezen felül.

 • 2009.07.15 16:33:50cidre

  Rita,
  Azért ez nem átlagos, valljuk be :)

 • 2009.07.15 16:45:28rita a felcser

  NEm,ez paranoja.
  A masodiknal meg full genetikai tesztelest fogok csinaltatni.Nem mintha ok lenne ra,de nyugodtabb lennek en..

 • 2009.07.15 16:48:16Heatherette

  második??????

 • 2009.07.15 16:54:22rita a felcser

  Majd eccer.Raer az meg.

 • 2009.07.15 16:59:08nyina&mika

  én az ötödik héttől három hetente jártam ultrahangra, és túlhordás miatt aztán két naponta. és a genetikait külön még egyszer, más orvossal, több szem többet lát alapon.
  na mindegy, olyan 15uh biztos volt.
  22 évesen, szóval nem a korom miatt. csak egy túlparázós és túlparáztatós dokim van (tök megértem, lombik intézet, neki a terhesség=alkotás sztem, minden gyerek az ő csodája, mmint így állnak hozzá az anyukák. én biztos csak azért nem, mert az enyém spontán.). nekem jó volt így, hallani a szívét, látni, hogy fejlődik fokról fokra. könnyű volt közel kerülni hozzá gondolatban.

 • 2009.07.15 17:09:47másutt

  "A hüvelyi uh-t meg nem kell túlmisztifikálni, mire az ember lánya terhes lesz, a hasonló vastagságú khm... dolgokkal már alaposan megismerkedett, nem fáj, nem kellemetlen.."

  Na, ez aztan tenyleg hozzaallas kerdese, es en meg mindig ott vagyok, hogy engem (es a fetuszomat) ne piszkaljon senki semmivel, hacsak jo oka nincs ra.
  A fenti hasonlat meg eleve megrohogtet, mert azert szep szammal van szerintem olyan penisz a vilagon es penisz nagysagu targy, amit szerintem cidre sem engedne a maga kozelebe, akkor sem, ha nem faj es nem kellemetlen, es a merete is OK.
  (George W Bush nyálas szivarja???)
  Embere valogatja, na.

  Mindezt mondom ugy mondom, hogy egy gorog isten magyar ultrahangos pasi vizsgalt utoljara a magic dildojaval, es meg vicces is volt a krapek, es a mai napig idezem az egyik viccet. De nem, koszi.

 • 2009.07.15 20:36:20nastygirl

  2009.07.15 11:26:19másutt
  Szó sem volt ezekről, amiket itt össze hordasz sztem...
  Nem én írogatok marhaságokat, mindenféle tapasztalat nélkül.
  Az a helyzet, hogy bizonyos témákban csak akkor hiteles az ember véleménye, ha vmilyen szinten átélte az adott szitut.
  Különben meg nem hinném, hogy ha én írogatnék cinikusan a te egyik tragédiádról, akkor kevésbé ingerülten kérnéd ki magadnak...
  Ahhoz képest amilyen bunkó megjegyzésed volt, sztem elég lazán reagáltam le. Pont, azért mert tudtam, hogy harapnál rá (próbáltál is, de ez most nem jött össze, még ha úgy is tűnik...sorry)
  Engem nem zavar hogy te nem veszed a tested jelzéseit komolyan, de nem kell azért azt az embert cinikus beszólások közeledte megpróbálni hülyének beállítani(mert ezt próbáltad a pisitől csöpögő teszttől kezdve csinálni...kár tagadni, túl átlátszó)aki esetleg ezzel nem így van.
  Nem vitázni akartam amúgy. Csak bele sem gondoltál, hogy esetleg vki már átélt vmi nagyon rosszat, amit igyekszik elkerülni, és a cinikus megjegyzések esetleg nem úgy sülnek el ahogy várnád...Egyáltalán miért kell cinikusnak lenni mikor a másik nem az? Nem értem, mindegy! Megyek földhöz csapom magam, mert nagyon meleg van egy 36 hetes kismamára...:D Ha már másutt ez így elképzelte maga előtt ;D

  Ja, abban viszont igazad van, hogy Mo.-n az eü. elég fostos állapotban van. Nos ezt én igyekszem kompenzálni jó orvosválasztással.
  Rengeteg fölös vizsgálat kell a kismamáknak, de sajnos itt élek, és vannak, amik kötelezőek.
  Fölöslegesen én sem fogok a dokinál lógni, jobb dolgom is van.

 • 2009.07.15 20:52:57cidre

  Naná, válogatós vagyok, másutt :) de egy hüvelyi uh még nekem belefér, nem kell utána pszichológushoz járnom.

  Az a baj, hogy van egy prekoncepciód (a magyar terhesgondozás úgy rossz, ahogy van), s minden infót erre próbálsz ráhúzni. Nem, nem annyira rossz a magyar terhesgondozás, bár kétségkívül vannak hibái. Legutoljára én angol horror történeteket hallottam éppen, de ettől még nem gondolom, hogy ott minden rossz lenne. Igazából, ha megkaparjuk, részleteiben nem különbözik: ha nem akarsz, itthon sem veted alá magadat a hüvelyi uh-nak, csak később mész el, simán van olyan orvos, aki nem vizsgál hüvelyen keresztül, a legutóbbi orvosom ilyen volt, a legvégén nézett egy méhszájat, aztán kész. Lehet vitatkozni az AFp-ről, a terheléses cukorról, hogy mennyire hasznosak, de pl. az AFP-ről le is lehet mondani írásban, szóval van választási lehetőség.

  Az meg, hogy Te személy szerint nem szeretsz túl korán orvoshoz menni, a te dolgod, tiszta szívből kívánom, hogy a következő terhesség is olyan problémamentes legyen, mint az előző, s akkor valóban nem is lesz rá szükség. Én a másodiknál 6 hetesen elmentem, mert belázasodtam és megijedtem, hogy most mi van (szerencsére semmi baj nem volt), most a harmadiknál sokkal később mentem, s tényleg senki nem nézett rám ferde szemmel.

 • 2009.07.15 21:31:59nastygirl

  2009.07.15 20:52:57cidre
  totál egyetértés :D

  Amúgy meg az a fő probléma sztem, hogy az emberek nagy része nem fogja fel azt, hogy egy doki nem mindig csak örömhírt közölhet.(főleg, hogyha egyesek b@sznak időben elmenni dokihoz, csak ha már megvan a baj, és csak rossz hírt tud közölni. Előtte még talán tehetne vmit...)
  A cikkben sem találtam semmit ami fölös paráztatás lett volna. A doki elmondta, hogy küret lesz, ha nincs szívhang. Tiszta sor, ez így megy így szokták csinálni. Ez nem paráztatás meg gecizés, ez a tények közlése. Ami ugyanúgy a doki feladata, mint ahogy az is, hogy azt mondja, ha nincs semmi gáz, hogy "kérem szépen minden rendben!" Természetesen ez utóbbi nem vált ki stresszt, hisz jó hír. Ilyenkor nincs is hüppögés. Viszont a doki sem nagyobb bunkó, hogyha baj van, akkor elmond minden kockázatot. Ha meg nem mondaná el, akkor is ő lenne a "hülyegyökérsarlatán, mer' nekem erről nem mondott semmit!!" Van sapkája azé', nincs sapkája azé'! Tipikus.
  A doki dolga a gyógyítás, és a gyógyítás menetéről tájékoztatást is kell adnia. Nekem, mint páciensnek pedig természetes reakciónk rossz hír esetén a stresszelés. Mi ezen a probléma?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta