Ebéd tíz perc munkával

A következő receptek alapanyaga a karaj, szeretem, mert könnyű vele dolgozni, az egyforma szeleteket csak feltekerem vagy megpakolom a többi hozzávalóval. A két gombás kivételével 10 perc alatt összerakom és mehet a sütőbe, közben elkészítem a köretet: leggyakrabban krumplit vagy rizst. Ha az is kész, mehetek a fiaimhoz játszani, a húsra már csak elég néha ránézni.

karaj2

Természetesen, ha nem szeretitek a karajt, lehet használni helyette csirke- vagy pulykamellet is, éjszakára célszerű tejbe áztatni, hogy ne száradjon ki sütés közben. Gyerekeknek 1-1,5 éves kortól kínáljuk.



Brokkolis-sajtos karaj 

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
1 fej brokkoli
25 dkg sajt
só, bors

Vásárlásnál a hentest szoktam megkérni, csontozza ki és szeletelje fel a húst, ő profi és pár mozdulattal megoldja, ráadásul a szeletek is egyformák lesznek. A csontot a fagyasztóba rakom később egy sima zöldséglevesnek jó ízt ad.

A húst kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk és félrerakjuk amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A brokkolit rózsáira szedjük, a sajtot feldaraboljuk, nekem a hasáb forma praktikus tekeréshez. Egy szelet húsba egy darab sajtot tekerünk, a kész tekercseket tűzálló edénybe szorosan egymás mellé rakjuk, hústű nem szükséges. Egy kis frissen őrölt borssal megszórjuk a tetejét és a brokkolirózsákat a tekercsek közé szúrjuk. Végül egyujjnyi vizet öntünk az edénybe, lefedjük és előmelegített sütőben 180-200 fokon egy óra alatt puhára pároljuk. Ha vendégek is jönnek, akkor sajtmártással és pirított mandulaszeletekkel kínálom.

karaj1

(Sajtmártás: 4 dkg vaj 3 fakanál liszt keverékéből világos rántást készítünk, felöntjük 1,5 dl húslevessel és 2 dl forró tejjel. Ízesítjük só, fehérbors, szerecsendió, majd hozzáadunk 10 dkg reszelt sajtot, forraljuk. Ha mártás sűrűségű az állaga, lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 1 tojás sárgája és 1 dl tejföl keverékét.)
A férjem nem szereti a brokkolit, az ő részét a legkisebbnek külön főztem meg.

Tekercses hús

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
1-1 szelet sonka és sajt minden szelet húshoz


Az előzőhöz hasonlóan a húst klopfoljuk, sózzuk, de csak kicsit, mert a sonka és a sajt is sós, minden szelet húsra teszünk egy szelet sonkát és egy darab sajtot. Feltekerjük, tűzálló edényben szorosan egymás mellé rakjuk, egyujjnyi vizet öntünk alá és egy óra alatt puhára pároljuk.

Paradicsomos hús 

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
4-5 paradicsom
25 dkg sajt
só, bors, oregano, bazsalikom

A kiklopfolt húst sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajban fehéredésig sütjük, egy vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. Megszórjuk oreganóval, bazsalikommal, beborítjuk paradicsomkarikákkal és sajtszeletekkel. Az edényt lefedjük, előmelegített sütőben 180-200 fokon egy órán át pároljuk, majd levesszük a fedőt és tetejét pirosra sütjük.
Variációk: ha elhagyjuk az oreganót és a bazsalikomot, a paradicsom helyére tehetünk almát, ananászt is.

Óvári szelet

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
50 dkg gomba
1-1 szelet sonka és óvári sajt minden szelet húshoz
1 kis fej hagyma
só, bors, petrezselyem

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban hirtelen megpirítjuk. Egy tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A visszamaradt zsiradékba az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rádobjuk a felaprított gombát, ízesítjük sóval, borssal, a levét elforraljuk és a gombát zsírjára sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és a hússzeletekre simítjuk. Beborítjuk egy-egy szelet sonkával és sajttal, majd kb. 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Gombás szelet

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
50 dkg gomba
1 kis fej hagyma
2 dl főzőtejszín
só, bors, petrezselyem

A húst kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk kevés olajon pirosra sütjük, félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát és rárakjuk a gombát. Ízesítjük sóval, borssal, ha puha, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és a petrezselymet, majd még egyet hagyjuk forrni. Tálalhatjuk a húst és a gombamártást külön, de az utolsó forraláshoz visszapakolhatjuk a szószba a szeleteket. Köretnek galuska vagy főtt tészta passzol hozzá. Ha jól tudom, Bakonyi szelet néven is ismert ez az étel.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra