Nem törődnek a kismamákkal a Margit kórház csecsemőosztályán

Kórházak szülészeteit bemutató sorozatunkban Anikó osztja meg tapasztalatait a Szent Margit Kórházról, ahol fél éve hozta világra kisfiát. Amellett, hogy a csecsemőosztályt katasztrófaként írja le, összességében jók a tapasztalatai. Te is elmesélnéd tapasztalataid a Poronty olvasóinak? A részletes kórházleírásokat, élménybeszámolókat erre a címre küldheted.

A mindenki által jól ismert Margit Kórház egy igen hosszú nevet kapott a budai kórházegyesítések után, de a köztudatban mindig is Margitként fogják emlegetni. Viszonylag friss tapasztalatokkal tudok szolgálni, hiszen a kisfiam most lesz féléves.

Kezdjük a terhesgondozással:

Fantasztikus előnye, hogy nem kell külön beutalókért rohangálni, mert a megadott heteknél, az éppen aktuális vér-, vizelet-, cukorterheléses, CTG és egyéb vizsgálatokhoz csak oda kell menni, a megfelelő "fiókba" bedobni a Terhesgondozási kiskönyvet és valamikor szólítanak. A hangsúly a valamikoron van, mert előfordulhat, hogy elég sokat kell várni, ez főleg a CTG vizsgálatokra igaz. A vérvételre érkezőket viszonylag hamar szólítják. A vérvételtől parázóknak jó hír, hogy nagyon jól veszik a vért. Nem sok helyen végzik a Down-kór vérből történő kiszűrését, az ún. kombinált tesztet, de a Margitban igen. Ez megnyugtató, főleg, hogy az AFP vizsgálat sokszor pontatlan és a frászt hozzák a leendő szülőkre, hogy a gyermek lehet, hogy beteg lesz. Ez történt nálunk is, de szerencsére a kombinált teszt egyértelműen negatív eredményt mutatott.

A terhesgondozóban van egy nagyon kellemetlen védőnő, aki a modortalan stílusával egyszer 180-as szívhangot produkált a magzatomnál, annyira felidegesített. Megnyugtatásul mondom, hogy nem mindig bunkózik, éppen milyen kedve van. Ezeket a típusokat hívják hangulatembereknek, de ki lehet bírni. A terheléses cukorvizsgálat a jól bevált sziruppal történik, kétszer a várandósság alatt, de meg lehet kicsit bolondítani a szirupot egy kis citrommal, így már majdnem egy túlcukrozott limonádéra hasonlít az íze. A terhesgondozóban még kifaggatnak a magzatot és a kismamát érintő minden fontos kérdésről, vérnyomást, súlyt mérnek és a Kiskönyvet gondosan vezetik.

Kismamatorna:

Nagyon sokan nem tudják, hogy orvosi ajánlásra kismamatornára van lehetőség a Margitban, ingyenesen, pontosabban TB által finanszírozva, amit egy nagyon kedves, hozzáértő szakember tart. Az egyetlen hátránya, hogy hétfőn, szerdán és pénteken 11-12-ig, kedden és csütörtökön 15-16 óráig tart, így nem mindenki jut el a foglalkozásra. Általában 5-6 fő szokott tornázni egyszerre. Nagyon jó kondiban tartja a kismamát a torna.

Ultrahang:

A bejelentkezést a kötelező vizsgálat előtt úgy 2-3 héttel előbb érdemes telefonon kérni, mert nagyon gyorsan betelnek a jó időpontok. Ami borzasztó butaság, hogy csak 9-től kezdik a rendelést, így a kispapa nem mindig tud a vizsgálaton részt venni, hiszen valamiből meg is kell élni és nem minden munkahelyen engedik el a kispapát. Választott orvos esetében a kora reggeli vagy ügyeleti időben is megoldható az ultrahangos vizsgálat, amit a saját orvosunk végez. Én nyugodtabb voltam, hiszen teljesen megbízom az orvosomban, aki így "egy kézben" követheti nyomon a várandóságot.

Szülészet:

Nagyon elégedett voltam a szülészeti osztállyal. A szülésznők nagyon kedvesek, segítőkészek, nem fontoskodnak. A választott orvost bármikor el lehet érni, nem csak a kórházon keresztül, mint sok más esetben. Mindig van idő a kérdésekkel teli listák megbeszélésére. A szülésnél az orvosok többsége javasolja az EDA-t, a szülések többsége így epidurális érzéstelenítés mellett zajlik. Nobel-díjat érdemelne a feltalálója. Miért szenvedjen a nő, ha nem muszáj?! A szülőszobák egyágyasak, tehát csak a szülő nő, kispapa (vagy nagymama, vagy testvér, vagy aki éppen ott szeretne lenni), orvos és szülésznő tartózkodik bent, így nem érezhető annyira a kórházi feeling, csak az eszközök utalnak a kórházi létre.

A szülőszoba nagyon tiszta, mindegyikhez tartozik vécé (nálunk éppen nem működött), zuhanyzó. Az ágy szülőággyá alakítható pillanatok alatt. A vajúdáshoz a legalternatívabb eszköz sajnos csak a Fit-ball labda, de zuhanyozni is el lehet menni. Beöntés és a borotválás javallott, de nem kötelező. A vajúdás alatt a megfelelő időpontban jön az orvos, szülésznő vizsgálódni, nem lógnak a nyakunkon, a normális mederben folydogáló vajúdásnál viszonylag háborítatlanul történnek az események. Ha kérdésünk van, azonnal jönnek. A vajúdáshoz be lehet vinni zenét, de CD-lejátszóval is kell készülni, mert az nincsen. Körülbelül két órával a baba születése után, még a szülőszobára bejöhettek a szüleim, a nővérem és sógorom. Nem mindenki értene egyet vele, de nekem sokat jelentett, hogy a gyermekemet szinte azonnal meg tudtam mutatni a szeretteimnek.

Csecsemősztály:

Katasztrófa!!! Egy 10-es skálán talán 2 pontot érdemel. A gyerekeket jól ellátják, de az újdonsült anyukák semmilyen segítséget nem kapnak. A többgyerekes anyukák segítik a "zöldfülűeket". A köldökcsonk-kezeléstől kezdve a szoptatáson keresztül a pelenkázásig semmiről nem beszélnek, nem mutatnak, nem segítenek. Valószínűleg azért, mert 2 védőnő jut az egész csecsemős osztályra. Ez nem megoldás, nagy szükség lenne egy külön védőnőre az anyáknak is! Rövid sztori: Amikor már másodjára mentem kisingért, mert a pelenkázásnál egymás után kétszer lepisilte a kisfiam a kisinget, kikaptam a védőnőtől. Mint megtudtam, lassú voltam, és ezért történt a baleset. Közölte velem a hölgy, hogy "Anyuka, igazán lehetne gyorsabb", aztán folytatta a kioktatást. Kár, hogy a hangsúlyt írásban nem lehet visszaadni. Ha nem segített volna a védőnő barátnőm, akit beengedtek, mert korábban ott dolgozott, akkor nem boldogultam volna egykönnyen. Neki pontosan ez volt korábban a feladata, csak még a Margit-kórház korábbi bezárása előtt elhagyta a kórházat.

A szülést követően a babát berakják melegedni és csak másnaptól lehet együtt az anyuka az újszülöttel. 5:30-kor van ébresztés lázméréssel és 7 körül be kell vinni a gyerekeket az orvosi vizsgálatokra és kb. 10 körül lehet újra kihozni őket. Este ugyanígy van egy vizit. Úgy 17 óra körül kell bevinni és 19 óra körül lehet kihozni a piciket. A kórtermek nagyon tiszták, a koszt is ehető. Bár nem értettem, hogy miért hoznak szoptatós anyukáknak rakott kelkáposztát! Két VIP szoba van, de jó előre kell jelezni, a költségtérítése tavaly 10 000 Ft volt. Saját zuhany, vécé, kényelmes fotellel berendezve, ahol látogatókat is lehet fogadni. A többágyas kórtermi részre nem jöhet látogató, csak az üvegajtónál lehet mutogatni a gyereket. Ha minden rendben van, akkor 3 nap után kiteszik a babát és mamát.

Összegezve a fentieket: Szívből tudom ajánlani a Margit-kórházat, a kellemetlenségekkel együtt is. Na, de semmi sem tökéletes!

Anikó

Szent Margit Kórház
1032 Budapest, Bécsi út 132.
250-2170

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek