SZÜLŐSÉG

Félelmei és belső feszültsége miatt pisil be a gyerek éjszaka

2009. július 6., hétfő 08:42

bepisiles

A pszichoterapeuta szerint az éjszakai bepisilés oka lelki eredetű: nincs más dolga a szülőnek, mint megtalálni a gyermekéhez az utat, hogy megnyíljon és el merje mondani félelmeit, szorongásának okait. Ha pedig a gyerek kiadja magából a feszültséget, elmúlnak a bepisilős éjszakák.

„Ha bejártuk már az összes ezzel kapcsolatos szakrendelést, a fizikai elváltozást kizártuk, és amikor a doktor néni csak széttárva a karját, annyit tud mondani, hogy nem tudja, mitől pisil be a gyerek éjszaka, akkor kell felkutatni a pszichés okokat. A betegségeknél illetve a velük járó tüneteknél megállapítható, honnan ered az ok, ami kiváltotta." – mondta el a Porontynak Borza Zsuzsanna pszichoterapeuta.

A hólyagunk egy olyan gyűjtőtartály, ahonnan a vese által kiválasztott anyagok egy idő után vizelet formájában távoznak. Ahogy nő a vizeletmennyiség, úgy nő benne a nyomás, ami végül arra kényszerít bennünket, hogy meglátogassuk a mellékhelyiséget. Ha tehát előfordul, hogy a gyermekünk, aki már egyszer szobatiszta lett, mégis néha, vagy akár rendszeresen bepisil, gondolkozzunk el, hogy mi az az erős pszichés nyomás, amit ő nem bír el, és csak éjszaka tud elengedni. Túlzott szülői szigor, vagy megfelelési kényszer az óvodában / iskolában?

Eltitkolt dolgok nyomasztják, vagy nem mer beszélni valamiről? Esetleg fél? A megoldás, hogy legyünk őszinték a gyermekünkkel, és őt is erre bátorítsuk, javasolja a pszichoterapeuta, aki így fogalmaz:
„Kortól függetlenül biztosan meg tudjuk vele találni azt a közös nyelvet, amitől megnyílik, és kiadja magából azt, ami a szívét nyomja. Éreztessük vele, hogy mellette állunk, és következmények nélkül bármit elmondhat. A gyerekek sokkal fejlettebbek és sokkal többet érzékelnek a világból, mint azt mi, felnőttek gondoljuk. Érzik minden rezdülésünket, érzik, ha anya szomorú, ha a szülők már megint veszekedtek, érzik az eltitkolt dolgokat, így sokszor ők is ezt teszik: magukba zárják a félelmeiket, eltitkolják, ha rettegnek egy ovis társuktól, vagy ha rossz jegyet kapnak az iskolában. Gyakran éjjel felerősödnek a gyerekek félelmei, és rémes alakokat vélnek felfedezni. A saját fantáziavilágukat felhasználva juthatunk el a megoldáshoz, ha például azzal nyugtatjuk meg, hogy az angyalkák még éjjel is vigyáznak rájuk, és nem esik bántódásuk."

A szakértő szerint tehát fontos, hogy közel kerüljük gyermekünkhöz, hagyjuk, hogy kiadja magából a napi feszültséget, és érezze, hogy szeretjük, és biztonságban van, ennek biztosan meglesz az eredménye, és elmúlnak a bepisilős éjszakák.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.07.06 18:11:58másutt

  ropee, nagyon szepen kerlek nyugtass meg, es ird le, hogy NEM az egeszsegugyben dolgozol.

  (hogy a jofeneben tudod megmagyarazni a boldog, kiegyensulyozott csaladban megbetegedo kicsi csecsemoket, a rakos gyerekeket es a terjedo jarvanyokat? nem is folytatom, mert csak felbosszantom magam)

 • 2009.07.06 18:13:03kn

  "A gyógyíthatatlan témában pedig ajánlott körbenézni alternatív gyógymódok után kutatva."
  nyitott vagyok mindenre , kedves ropee! ajánlj bármit, ami használna, vagy mutass csak egyet a rengeteg 1-es cukorbeteg közül, aki meggyógyult! csak egyetlenegyet!! ne hidd, h az eltelt 2 évben nem próbáltunk majdnem mindent, a családi költségvetés a megmondhatója, h igen.

 • 2009.07.06 18:15:32Xta

  Ízlés dolga mindenesetre...
  Persze sok minden lelki eredetű - de nem minden, szerintem. És még ha az is: nagyon hasznos, ha van kéznél egy orvos vagy egy gyógyszer, ami meggyógyítja a tüneteket vagy orvosolja az eredendő bajt. A rettentő materiális világnézetemmel azt gondolom, hogy a hagyományos orvoslás is egy alternatíva. És milyen hatékony tud lenni sokszor!
  De ez már egy másik szféra...

 • 2009.07.06 18:51:34fatyol11

  Xta: ti meg jok voltatok, mi 12!! eves korig kinlodtunk vele. Az elsok kozott volt a pszichologiai vizsgalat, amit megismeteltek itt kanadaban is, mindenhol egyontetuleg mondtak, hogy nem, a gyerek nem psziches alapon pisil be ejszakankent. Vettunk riasztos bugyit, kapta a hormont, kiprobaltuk a gyogyito meseket, es meg sorolhatnam napestig. Rengeteg gyerek szenved ettol, es badarsag azt irni focimben!!!! (cikk iroja!), kijelentve, hogy aa felelmei, es akarmik miatt pisilnek be, mert az esetek tobbsegeben NEM ezektol. De igen, meg kell vizsgalni, ki kell vizsgalni, mert fontos, de kijelenteni, hogy ezek miatt , illetve mint egyetlen lehetseges ok feltuntetni a cimben nagy hiba.

  Az utobbi nem neked szolt, csak nem akarok tobb hsz-t irni.

 • 2009.07.06 19:00:17hinta-palinta

  ropee, az asthma sosem volt pszichoszomatikus betegség. Pszichés okból lehet légszomj, de az nem asthma.

 • 2009.07.06 19:32:40csutkababa

  Ropee
  Talán magyarázd ezt a leukémiás gyerekek szüleinek, amikor a baba 1 éves sincs, és szar a vérképe. Vagy a retinoblasztómás 2éves szüleinek, amikor ki kell venni a pici szemét.
  Vagy a terhes nőnek, amikor policisztás vesét találnak a magzatban.

  A fanatizmus minden formája veszélyes.
  De te nyugodtan gyógyítsd a papád infarktusát ráolvasással, és pszichoterápi
  ával, a gyereked otitisét nem javaslom, mert előbb-utóbb veszélyeztetéssel előkapnak.

 • 2009.07.06 19:50:46Normi

  Ropee, elhiszem, hogy neked ilyen okok miatt állt fenn az enuresis, de ebből rögtön levonni a következtetést, hogy minden gyereknél így van, nos, az több mint érdekes. (Ebbe az ezoterikus izébe meg inkább ne menjünk bele, mert pont a kisgyerekeknél látszik megbukni ez az egész, hacsak nem ráncigálunk elő valami jó kis előző élet-témát...)

  Xta és Farkasokkal Táncoló!
  Beszéltem már nefrológiával, megvoltak az alapvizsgálatok (vér, vizelet, hasi UH) is, negatívak lettek, és úgy tűnik, hogy túl kicsi a húgyhólyagja a fiamnak. Legalábbis kevés vizeletet tud produkálni egyszerre, ráadásul iszonyú mélyen alszik, nem ébred fel semmire. Igazából nagyon jó volna a gyógyszereket kihagyni ebből, félek tőlük, de azt látom, hogy nem érünk el máshogy eredményt. Persze tudom, várhatok még, hátha megérik magától erre (de mikor? 1 év vagy 3 év múlva???),de erről is megoszlanak a vélemények. :(

 • 2009.07.06 19:59:17másutt

  Es az allatok akkor miert betegek?
  Mert meg egy aranyhal is lehet beteg.
  Pl amikor a macskamnak nemreg begyulladt a foga, es ennek kovetkezteben bedagadt a pofacskaja, belazasodott es ki kellett huzni a fogat?
  vajon mifele lelki banat es stressz okozhatta azt?

 • 2009.07.06 20:11:06baudolinA

  másutt,
  a macskád azért beteg, mert csúnyán néztél rá/nem kapott lila Whiskast, és ezért teljesen bestresszelt. Nem véletlen, hogy ez a testi tünete. Máskor csak Whiskast adj neki. :D

 • 2009.07.06 20:19:55KarbatettKezűZoltán

  Én is mindig azt álmodtam, hogy a Wc-n vagyok. Annyira életszerű volt...
  Azóta sem tudom melyik az igazi valóság.
  Mikor vagyok ébren és mikor álmodok...

 • 2009.07.06 20:24:44ruju

  másutt én is akrtam ötletekt adni, de gondoltam ez erről a kmoly tmáról messzire vezetne :-)
  (nem fika, tényleg komoly, és tényle ezért nem akartam analizálni a macskádat :-DDD)

 • 2009.07.06 20:28:28Heatherette

  "Es az allatok akkor miert betegek?
  Mert meg egy aranyhal is lehet beteg."

  a halak nagyon durván stresszelnek. mindig és mindenen, viszont számukra a stressz gyilkos dolog, mert azonnal bele is pusztulhatnak, vagy legalábbis annyira legyengül a szervezetük 1-1 nagyobb sokktól, h elkapják a legapróbb szart is, amitől aztán még inkább stresszelnek, és attól lesz végük.
  voltak halaim :)

 • 2009.07.06 20:36:23másutt

  khm... akinek a macskajanak a szeme be van csukodva (mert a fel pofaja bedagadt) .. de a helyi szaki allatorvos 1 hetig a szemet kezeli 8 ezerert antibiotikumokkal.. mire a kettes szamu (5 km-rel arrebb) allatorvos kideriti, hogy biza ez nem a szeme, hanem csak az arca van bedagadva, ezert van a szeme csukva, es az arcdagadast a foga okozta... (tovabbi parezerert ki is huzza)
  SZOVAL, annak kerem ez egy halalosan komoly tema es egy hetig az egesz csalad errol beszelt.
  egyebkent is, a macska nalunk csaladtag es ez siman bennevan a gyerektemaban. mint a sicc. de tenyleg. na.
  mas is kert mar itt haziallat tanacsot, biza. total temaba vag, szerintem. sokkal inkabb, mint hogy a fott, vagy nyers kukoricat hasznaljunk onkielegitesnek diszkurzus eggyel arrebb. :D miau.

 • 2009.07.06 20:46:08ruju

  másutt, vágom a humort :-D Na jó, szóval nekem is az volt a véleményem, mint baudolinanak, a kaja miatt volt, tutira. Illetve nem is. Miattad volt. Szar macskaszülő vagy, ez helyzet. Jobb, ha nem is a macskát, hanem magadat kezelteted ennyi pénzért, hogy a probléma gyökerét meg lehessen egyből szüntetni, a macskád lelki/testi egészsége céljából. És: minekazilyennekmacska???!!!!!

  :-D

 • 2009.07.06 21:06:41Farkasokkal táncoló

  NOrmi, a túl kicsi hugyhólyag vagy egyéb, azt hiszem indokolttá teszi, hogy - bármennyire is averzióval vagy iránta - próóbáljátok meg a gyógyszert.

  MInt írtam (vagy nem?) az említett lányom már 35 éves, de azóta is ő az, aki állandóan mindenhol azonnal kimegy pisilni, valószinüleg neki is kicsi lehet a hólyagja, szóval ez egyáltalán nem hihetetlen.

  Én azt mondom, próbáljátok ki a gyógyszert, és ha nem használ, még mindig van időd várni arra, hogy az idő meghozza az eredményt.

 • 2009.07.06 21:11:11Farkasokkal táncoló

  Egyébként nem állom meg, de ha nekem lenne egy 6 éves 1-es típusú cukorbajjal élő gyerekem, és jönne egy ilyen ropee szerű izé, aki a pofámba vágná, hogy mndez a gyerek lelki baja miatt van, és - ha nem így névtelenül, hanem élőben IRL állnék vele szemben, akkorát húznék a pofájába, hogy kiesnének a fogai, de minimum megtekeredne a feje. Ezt még muszáj volt beírnom, mert különben rosszul aludnék a lelki bajaim miatt.

 • 2009.07.06 21:30:29dini78

  hinta-palinta:
  elolvastam ezt a cikket: "http://www.paramedica.hu/200510/20_lelekmelyen1/index.htm"
  És most egy dolgot ...vagyis többet, csak most egy dolog nagyon érdekelne. Az én 2,5 éves fiam, ha este letesszük aludni, szinte pár perc múlva felkapcsolja a lámpát a szobában, játszik, majd vealszik magától. Ha már úgy látom, hogy alszik, lekapcsolom a lámpát. Alig érek vissza a szobámba, hallom, ahogy újra felkapcsolja és alszik tovább. Ezt jó párszor eljátszottuk, mígnem lecseréltük az izzót 8wattos energiatakarékosra. :) De ő csak fénynél tud aludni. Akkor most ez a jövőben káros lesz az egészségére?

 • 2009.07.06 21:46:38dini78

  apránként olvasom vissza a kommenteket, így találok még olyat ami érdekelne.
  xta: az én lányom 4 éves múlt és nem tudtam szobatisztaságra szoktatni. Vannak akik azt gondolják, hogy az én hibám, túl későn kezdtem el. De asszem más dolog is lehet benne. Ugyanis mindennel próbálkoztam (még "szakkönyvet" is vettem...bár nem szokásom), bevallom minden erőfeszítésem csődöt mondott. Valahogy nem érdekli a "téma". Sokan mondták, hogy hagyjam rajta a pisis pelust vagy bugyit, majd rosszul érzi benne magát és legközelebb rájön, hogy jobb, ha a bilibe pisil. A szobájába mindig van 1 bili és az ágymatracára gumilepedőt tettem, ha véletlenül "baleset" történne. De az én lányomat nem érdekli ha pisis. Egyáltalán nem zavarja...vagy ha mégis, akkor max. leveszi magról és felvesz egy tisztát...vagy pucéran rohangál. Na most ez lelki eredetű lehet, vagy szervi (erre eddig bevallom nem is gondoltam)...vagy csak várjak türelmesen...hátha, mert igaz még csak 4 éves, csak nem fog pelenkában férjhez menni....

 • 2009.07.06 21:56:51Farkasokkal táncoló

  dini78 más a szobatisztaság és más az ágytisztaság. Ha a lányod már 4 éves, és nappal ennyire sem érdekli a szobatisztaság, akkor én bizony szakemberhez fordulnék. Lehet, hogy a csakis világosban való elalvás is benne van valahogy ebben (ami önmagában nem jelent semmit, csak így együtt esetleg).

  3 éves kor körül általában 100 gyerek közül már 99,9% valamilyen módon szobatiszta, vagy úton van affelé.

 • 2009.07.06 22:04:11dini78

  Farkasokkal táncoló: napközben előfordul, hogy ráül a bilire. És volt már 1 olyan éjszakánk is, amikor reggel azt láttam, hogy a bili tele van. Csak azt nem értem mitől van az, hogy néha sikerül, néha pedig nem érdekli a bilibe-csinálás. És járt már oviba, ahol néha ráültették a wc-re (akkor amikor másokat is vittek és gondolták, őt is ráültetik...hátha kell pisilnie), és akkor pisilt is, de 5 napból 3szor úgy jöttünk haza, hogy a pisis ruháit alig bírtam összeszedni. Még jó, hogy türelmes ovónőnk volt. Most nem jár oviba...pedig arra is gondoltam, hogy a közösség "nyomására" hátha neki is kedve támad wc-re járni. Ja és ő sötétben alszik...a akisfiam a világosban alvó. :))))

 • 2009.07.06 22:28:05Vierre_

  A bilit nem tartom jó ötletnek, soha nem is alkalmaztam. Először is szerintem ráér addig az esti szobatisztaság ameddig kinyílik az öntudata és meg lehet vele beszélni illetve igen, követelni tőle valamelyest, de felfogja. Másodszor a biliből át kell szokni a vécére, egy kockább gyereknek ez lehet trauma. Én mind a kettőt egyből a rötyire ültettem és nem volt ebből soha semmi baj. A nagy három évesen lett szobatiszta, három hét szoktatás után, a kicsivel már volt annyi eszem, hogy amikor leszokott a nappaliról leszokott és egy hajnali fosás után totál zombin megkérdeztem a három és fél évestől hogy mi lenne ha most nem tolnék rá pelenkát. Aszonta: jóóóóó, olyan álmosan. Soha többet nem is kellett. Szerintem nem kell erőltetni ezt a dolgot, az oviig legyen napközeben rendben.

 • 2009.07.06 22:34:21manka78

  A mi 18 hónaposunk sem érti, miért kéne neki bilire ülnie. Viszont a wc-re fel kell ültetni, ül egy kicsit és fut tovább. Múltkor is itt voltak nálunk az ősök és anyukám ráültette a bilire. Ücsörgött egy kicsit, de mással foglalkozott inkább. Mondtam, hogy kurvára nem érti a gyerek mit akar tőle. Inkább a wc-re ültessük. Mondtam nekik, hogy szerintem ott kezdődnek a gondok, hogy soha senkit nem látott még bilizni, viszont a klotyóra utánunk jön, hallja, hogy csorgatunk bele, megtöröljük, lehúzzuk stb. Erre azt mondja az apósom, hogy jó, hogy nem ülünk rá a bilire, hogy azt lássa.

 • 2009.07.06 22:46:25Vierre_

  manka, az enyém konkrétan feltornázta magát a vécére és geci büszke volt magára. Sőt, fejjel lefelé tartott maga előtt könyvet, mert látta tőlem ahogy olvasok a vécén. Le is fotóztam mert: cukiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)))))) Továbbá van olyan vécészűkítő izé. Nagynál elvoltunk vele, kicsinek ne kellett, bicepszből megoldotta. A bili egy baromság.

 • 2009.07.06 22:49:51kn

  farkasokkal táncoló, nagyon örülök, h jól fogsz aludni! :-) tudod, gondolkodtam én is , h elküldjem a ...-ba, de nem az én stílusom, élőben sem lenne az.
  egyébként gondolhatod, mennyi agyalás van egy ilyen betegségkor, h miért pont az én gyerekem, ki a hibás, stb...szerintem ezen minden beteg gyermeket nevelő szülő keresztülmehet, nem kell hozzá ilyen ropee szerű izé, aki jön és megmondja a tutit, aztán kussol nagyokat.

 • 2009.07.06 22:52:23manka78

  Vierre! A szűkítőt a nagy utálta, mert mindig odacsípte a combját vele, így inkább izmozott a budin, tartotta magát. A kicsi meg alapból egy gengszter, ki tudja nála hogy lesz.:)))

 • 2009.07.06 23:21:41inmem

  2,5 körül jár a gyerkőc és őt sem érdekli még a szobatisztaság. WC-n ücsörög de semmi produktum. Nem nyomatjuk a dolgot, majd csak lesz belőle valami de azért nem bánná, ha végre nyugi lenne... valahol olvastam, hogy matricázni kell. Ez bejött mert azóta legalább magától ráül de produktum továbbra sincs. Abszolut nem látjuk az alagút végét...

 • 2009.07.06 23:27:45Vierre_

  inmem szerintem nagyon korai még. Nagyon. Tök felesleges görcsölni rajta, amikor eljut arra a pontra hogy érdemben kommunikáltok, akkor már lehet neki mondani, hogy nah innentől kezdve vécé, de két és fél évesen az alagút végét keresni szerintem irreális. Legyen napközben szobatiszta, éjjel pedig majd később.

 • 2009.07.06 23:32:17inmem

  Vierre: nálunk a nappali szobatisztaság az ami még el se kezdődött... pedig tudom, hogy szeretne produkálni (kell az a matrica) de semmi. Már ott tartok, hogy azért is kap matricát, ha szól, hogy bekakilt... mert néha azt is titkolja. Nem stresszelünk a dolgon de néha felmerül, hogy teljesen rosszul csinálunk mindent. (jobban kéne nyomatni a témát stb.)

 • 2009.07.06 23:33:17manka78

  Nekünk a nagy 2 évesen lett szobatiszta és csak 4 évesen ágytiszta. Hosszú két év volt, már izgultam, hogy baj van. Kérdeztem is a dokinénit, hogy nem kellene-e megnézetni a gyereket, de ő azt mondta, hogy 4 éves korig semmiképp sem. Aztán szinte napra pontosan 4 évesen már éjszakára sem kellett a pelus.

 • 2009.07.06 23:34:50Vierre_

  Én a helyedben orrba szájba egy szál semmibe tolatnám. Magyarán otthon soha ne legyen rajta pelus. Soha. Meleg van, simán. Nálunk ez vált be. Ha nincs pelus, nincs a megszokás, így lépnie kell. A matrica kicsit kutyaiskolás, rászokik aztán visszaesik, ha nem kap. :)))))))) Én ha mennék mezőre, szigetre, bárhová, akkor is csak bugyiba rakatnám, ha nem vagytok nagyon kényesek, akkor ahol lehet, még bugyiba sem. Próbáljátok ki. Ha mindig a segge alatt van a pelenka, persze hogy oda rakja.

 • 2009.07.07 01:19:23inmem

  Köszönöm, akkor pucérkodni fog :)

 • 2009.07.07 04:36:07fatyol11

  Vierre en total kesz vagyok, hogy mit tegyek.. A fiam ugye ( a nagy) enuresises volt, na ez mar akarmennyire is nem az en hibam, de csak csodot jelentett szamomra, a lanyomat az anyam szoktatta le, mert o vigyazott ra napkozben akkoriban, es sec-perc alatt szoba-meg agytiszta lett. Nos, a kistokos most augusztusban lesz 2,5 eves. Levettuk rola a pelenkat, azt latom, hogy tudja, amikor pisilnie kell, mert a kerti kis pancsolojabol kivagodott, es szaladgalt, hogy mit is tegyen, fogtam, hogy gyerunk a bilibe, wc-re akarmibe, de valamibe, es nem, all nagy delcegen, es oda pisi allva maga ele. nem a medencejebe (ennyire azert levagja, hogy a sajat hugyunkban nem furdunk ugyi), de gond nelkul szonyegre, parkettara, sajat labara, mindegy. Adtam ra kis gatyat, hogy talan ha nedves lesz, akkor zavarja. Zavarta is. Nem engedte, hogy rahuzzak egy masikat, inkabb pucer seggel akart rohangalni. Nos, most az a baj, hogy bar kanadaban a nyar meleg, de ez most megsincs igy. Mert bar meleg, de ha beborul, akkor nagyon nem az, szoval idonkent nem merem megkockaztatni, hogy pelenka nelkul legyen, mert raadasul ki-be tud jarni a lakasbol a hatso pici kertbe, szoval biztos felfazas, mert az kajakra nem zavarja, hogy nyakig vizes, azaz annyira nem erdekelne , ha nyakig hugyos sem. WC-re megcsak ra sem ul, van szukito, lat minket, adogatja nekem a klotyo papirt, de ennyi az erdeklodes, ja meg imadja lehuzni. mar lejatszottuk, tancoltuk neki az egesz csaladdal a Huggies Potty dance-t, ami tok aranyos, jokat rohogtunk, infantilis, de teszunk ra, nekunk tetszik , a gyerek ezutan mar erdeklodobben leste a klotyot, de ennyi.

  http://www.youtube.com/watch?v=DacxAfN_T-Y

  Szoval tenyleg nem tudom, hogy mit is kellene csinalnom, nagyon nem akarok eroszakos lenni, de mar tenyleg nem tudom mit csinaljak, amikor nagy buszken odahuggyant a szonyegpadlo kozepere, amire anyam mondta ugyan, hogy gyenge gyerekhugy, oda se neki, de meddig magyarazzak meg neki, hogy felfogja, hogy oda azert nem koser?

 • 2009.07.07 04:38:18fatyol11

  Amugy nem ostoba a gyerek, szoval nem az agyi kapacitasa a baj, hanem en benazok valamit nagyon el..

 • 2009.07.07 07:43:28hinta-palinta

  dini78, ezt ki tudja.
  Saját vélemény és "tapasztalat" az ilyen kutatásokkal kapcsolatban: nem kell mindent "szó szerint szigorúan mindig és mindenkire érvényesnek venni nyakló nélkül." A cikkben amúgy inkább arról van szó, hogy nem egy ártatlan kislámpa okoz bajt, hanem a hosszú időn át éjszakai műszakban dolgozók kivilágított hangárokban végzett munkája, az állandó, nagyfokú fényterhelés, ahol nincs meg a ciklikuság. Sőt, én megkockáztatom: a nyitott szem:)Ha csukott szemmel alszik valaki egy kislámpa fényénél, nem kell aggódni. Szerintem.( a cikk elején, a kék szövegben ott van, hogy az agyba eljutó fény a szemen keresztül "érkezik" a tobozmirigyhez)

 • 2009.07.07 07:47:25hinta-palinta

  + s :))

 • 2009.07.07 07:52:15dini78

  hinta-palinta: persze, én sem vettem szentírásnak...és hát majd leszokik róla a pasi, a "nagylányom" is kb. egy fél éve még "díszkivilágításban" aludt...mi tartottuk el az áramszolgáltatót, de most már 2rájött", hogy jobb sötétben. :)

 • 2009.07.07 07:56:36dini78

  na de, abban egyetértek, hogy a bilit ki lehetne iktatni és egyből a wc-re szoktatni. A 4 évesem azonban azóta fél ráülni a wc-re amióta becsípte a wc szűkítő. Utána megpróbáltuk anélkül, tetszett neki, hogy ott "lóg" a feneke a levegőben, de nem igazán ment a wc-be semmi. Na akkor jött a 2,5 évesem és ő is rá akart ülni. örültem, mint majpm a farkának...gondoltam tök jó, majd egyszerre leszoknak...leszoktatják egymást a pelusról. Nem így lett. Csak hülyültek. Bár én ennek is örültem. Akkor jött az, hogy a lányom sírt ha azt mondtam menjünk pisilni a wc-re. Akkor ő hozta a bilit, hogy abba akar. Mondtam ok. És emiatt került be estére is a szobájába. 3 esetből egyszer beletalál, kétszer az ágyba pisil. napközben pedig sokszor pucéran rohangálnak kint az udvaron és akkor sem jön be, ha rottyantani kell, hanem elintézi kint. Komolyan, olyan vagyok este, mint aki a kutyagumit szedi össze sétáltatás után. :(

 • 2009.07.07 11:15:58kriszi

  Dini, a lányom volt hasonló fazon, csak éppen egy évvel idősebben. Mást nem nagyon tehetsz, mint hogy teregetsz mindenhová pisibiztos cuccokat, ha van (én annak idején felszedtem a szőnyegeket, bútorokon frottírlepedők, de padlószőnyeggel ez nyilván nem ilyen egyszerű. Amúgy mit tudsz mást csinálni, magyarázol. És amennyire lehet, nem csinálsz ügyet belőle. Ez e legnehezebb, de ha egy kb, dackorszakos korú kölkec leveszi, hogy neked ez baromi fontos, akkor dafke mást csinál. Kár, hogy nincs elég meleg, mert a pucérkodásnál tényleg nincs jobb stratégia. A lányom akkor jött rá, hogy ez klassz dolog, amikor lepisilhette a fák tövét :D
  Amit még én csináltam, hogy próbáltam periodikusan pisiltetni - dolgokhoz kötni, mint az oviban: kajálás előtt, után, alvás előtt, után (akkor is, ha alváshoz még pelus van), séta előtt, meg mittudomén.
  Esetleg "céltáblát" kreálni a bilibe/wc-be? Amire rá lehet célozni? (Kisfiú, ugye?) A fiam nagy bilifüggő volt egészen az utóbbi időkig, a wc-t úgy szerette meg, hogy 1) megtanult állva (sokáig nem ment neki) 2) apjával egyszerre mentek, és elhülyéskedték.

 • 2009.07.07 11:31:18dini78

  kriszi: köszi, és igen próbálok uralkodni magamon...ami nem könnyű...kos vagyok. :) Mostanában megpróbálom azt csinálni, hogy egyszer sem adok rá pelust. Ha bepisil, bekakál, akkor leszedem róla, kimosom és szárazat adok rá. Fapofával. Akivel most problémáim vannak, mert 4 éves és jó lenne oviba járni anélkül,hogy a ruhásszekrényt vinnénk magunkkal minden nap, ő lány, de van egy 2,5 éves fiam is. Asszem vele kipróbáltatom a céltáblás tipped. :) Ja és van egy 1 hetes kislányom...ő még nem ül, így nem ültetetm wc-re...de csak tanuljon meg ülni, rögtön ott kezd. :))))))))))))))))))))))))))))

 • 2009.07.07 15:09:45Xta

  Dini, nem lehet, hogy az 1 hetes a "főbűnös"? Mármint hogy a nagyobbak rájöttek, hogy az ő rovására így remekül fel tudják hívni a figyelmet magukra? Esetleg még egy lehetőség: a bepisilős (bocs ezért!) lányomnak volt még egy olyan problémája is, hogy az izmai gyengék voltak, emiatt volt a becsurizás, tehát könnyen megadta magát. Mivel egyébként hozzászokott a bepisiléshez, nem különösebben izgatta emiatt magát, de erre is kaptunk gyógyszert és ez sokkal hamarabb rendeződött. De figyelni kellett, hogy rendszeresen menjen pisilni, ha akar, ha nem. (Persze sokszor dafkéból nem akart, viszont MINDIG tudott kicsit pisilni.) Tehát lehet, hogy annyira gyors és váratlan az inger a lányod számára, hogy felméri a wc-re jutás esélyét, és ha az minimális, inkább elengedi magát. Ez egyszerűbb, úgyis átöltöztetik, és nem zavarja a húgy. Van ilyen. Ebből a szempontból néha ((majdnem) irigylem azokat, akiknek a gyerekük a homokozóba se megy, mert az koszos. Van, aki bírja az ilyesmit.

 • 2009.07.07 15:37:07ropee

  Nem akarok bővebb magyarázkodásba belemenni, mert sokan úgysem értenétek meg.
  Vannak testi tünetek, melyek könnyen kezelhetőek, de vannak olyanok is, melyek az orvosok nem tudnak meggyógyítani. Ezek között előfordul, hogy ha körbenézünk a családban, egyszerűen rájöhetünk a probléma okára (mint az én esetemben a szüleim folyamatos veszekedése), de az is lehet, hogy az ok nehezen felfedezhető vagy akár teljesen rejtett. De meggyőződésem, hogy minden esetben a lélek felől, a tudatalattiból indulnak a testi tünetek. (Az ártatlan gyermekek szörnyű betegségeinél sem tudjuk megmondani, hogy mitől vannak)

  Szerintem hallgassatok bele kb 18p 40 másodpercnél ebbe:
  http://palferi.hu/download/hang/20011204.mp3
  További jó csevegést és szeretetteli szülősködést!

 • 2009.07.07 15:39:53Xta

  Ja, és csak a hecc kedvéért: a nagyfiam nem volt még két éves, amikor legnagyobb meglepetésemre hipp-hopp éjjel szobatiszta lett - anyukám szerint én is ezt csináltam, de utána még sokáig bepisiltem nappal, kényelmes volt a pelenka, ezt közöltem is vele. A fiam azóta soha nem pisilt be, pedig már 17 éves, nappal meg észrevétlenül, az egy szál fütyi - bili a kéz ügyében módszerrel lett szobatiszta. Vele semmi gond nem volt, ez után jött a kicsi lány.
  Még egy okosság: pl. a fiamnál működött az, hogy menetrendszerűen kakilt vacsi után és akkor mindig rátettük a bilire, hogy szokja, szeretett is ott ücsörögni - valszeg kényelmes volt, még meséltem is így neki, sőt, az első Mikulását is trónolva fogadta:-))
  Egyébként meg a kisméretű ovis wc is doppingolhat, szerintem próbáljátok a lányoddal tovább az ovit. És esetleg a fiadnak is megmutathatod a kicsi wc-ket, hátha kedvet kap.

 • 2009.07.07 16:07:39ropee

  (ja, és az asztma pszichoszomatikusságáról ugyanebben a hanganyagban 46. percnél)
  http://palferi.hu/download/hang/20011204.mp3

 • 2009.07.07 16:16:23dini78

  Xta: igen én is az ovis wc-re gondoltam még, hogy hátha bejön neki. vagyis Mo-on ahol járt oviba, ott csak nagy wc volt. mindig az ovónéni, vagy a dadus rakta fel a gyereket...nem túl jó dolog, de ez volt. Most No-ban élünk, itt sokkal jobb oviba fog majd járni szeptembertől.

  az "1 hetes" miatt nem aggódom...vagyis hogy miatta lenne. mert ő még csak 1 hete van itt és ez a probléma előtte is fennállt...sőt az 1 hetest szinte le sem szarják...már bocs. Néha jön, pesztrálgatja, segít fürdetni, stb. sőt ha sír, akkor mondja nekem a nagylányom, hogy "anya vedd már fel a gyereket". De pl. most a két nagyobb kint játszik az udvaron és mintha nem is lenne huguk. Bár a "hugi" most még csak eszik, alszik...

 • 2009.07.07 16:18:05dini78

  Okoska: lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de mi az a PMS? Bár meg tudnám nézni a gugliban.... :)

 • 2009.07.07 16:20:33dini78

  Okoska: megnéztem...nem valószínű. Fiú a lelkem...és még csak 2,5 éves. :)))))

 • 2009.08.05 05:43:23elemes2

  ropee,

  én is ismerem pálferi előadásait, épp ezért nem gondolom, hogy bölcs dolog kivágni egy részletet és lángoló pallosként körbehordozni.

  az éjszakai bepisilésnek nagyon ritkán lehet nem lelki eredete is, de ezt vizeletsűrűség-méréssel ki lehet zárni.

 • 2009.08.05 05:44:47elemes2

  A szobatisztaságról van egy érdekes cikk a mipszi 2009/2 számában. Hangsúlyozom: érdekes. Más jelzőt nem használtam.

 • 2010.05.18 17:14:16hadrien

  Állítom, hogy mindenki szerint más a megoldás az éjszakai bepisilésre. Szerintem sokkal több figyelmet kell szentelnünk a gyermekeink irányába, megértőbbnek kell lennünk. A problémával küszködő szülőknek csak annyit üzenhetek, amíg a betegség tart, tegyék a gyermekük számára minél elviselhetőbbé az éjszakákat. Ne arról szóljanak a reggelek, hogy a kicsi felébred és tocsog az egész ágya a pisiben. A szégyenérzetről nem is beszélve! Akár lelki vagy szervi oka van a betegségnek, szerintem a legfontosabb az, hogy a gyógyulás folyamatában gyermekeink biztonságban érezzék magukat, ne gondoljanak arra, hogy „hú, baj lesz, ha bepisilek”, nem is beszélve a szégyenérzetről! Ha ezt el tudjuk érni pl. gyermekpelenkával, már nyertünk egy csatát a betegséggel szemben! Adrienn

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta