Félelmei és belső feszültsége miatt pisil be a gyerek éjszaka

bepisiles

A pszichoterapeuta szerint az éjszakai bepisilés oka lelki eredetű: nincs más dolga a szülőnek, mint megtalálni a gyermekéhez az utat, hogy megnyíljon és el merje mondani félelmeit, szorongásának okait. Ha pedig a gyerek kiadja magából a feszültséget, elmúlnak a bepisilős éjszakák.

„Ha bejártuk már az összes ezzel kapcsolatos szakrendelést, a fizikai elváltozást kizártuk, és amikor a doktor néni csak széttárva a karját, annyit tud mondani, hogy nem tudja, mitől pisil be a gyerek éjszaka, akkor kell felkutatni a pszichés okokat. A betegségeknél illetve a velük járó tüneteknél megállapítható, honnan ered az ok, ami kiváltotta." – mondta el a Porontynak Borza Zsuzsanna pszichoterapeuta.

A hólyagunk egy olyan gyűjtőtartály, ahonnan a vese által kiválasztott anyagok egy idő után vizelet formájában távoznak. Ahogy nő a vizeletmennyiség, úgy nő benne a nyomás, ami végül arra kényszerít bennünket, hogy meglátogassuk a mellékhelyiséget. Ha tehát előfordul, hogy a gyermekünk, aki már egyszer szobatiszta lett, mégis néha, vagy akár rendszeresen bepisil, gondolkozzunk el, hogy mi az az erős pszichés nyomás, amit ő nem bír el, és csak éjszaka tud elengedni. Túlzott szülői szigor, vagy megfelelési kényszer az óvodában / iskolában?

Eltitkolt dolgok nyomasztják, vagy nem mer beszélni valamiről? Esetleg fél? A megoldás, hogy legyünk őszinték a gyermekünkkel, és őt is erre bátorítsuk, javasolja a pszichoterapeuta, aki így fogalmaz:
„Kortól függetlenül biztosan meg tudjuk vele találni azt a közös nyelvet, amitől megnyílik, és kiadja magából azt, ami a szívét nyomja. Éreztessük vele, hogy mellette állunk, és következmények nélkül bármit elmondhat. A gyerekek sokkal fejlettebbek és sokkal többet érzékelnek a világból, mint azt mi, felnőttek gondoljuk. Érzik minden rezdülésünket, érzik, ha anya szomorú, ha a szülők már megint veszekedtek, érzik az eltitkolt dolgokat, így sokszor ők is ezt teszik: magukba zárják a félelmeiket, eltitkolják, ha rettegnek egy ovis társuktól, vagy ha rossz jegyet kapnak az iskolában. Gyakran éjjel felerősödnek a gyerekek félelmei, és rémes alakokat vélnek felfedezni. A saját fantáziavilágukat felhasználva juthatunk el a megoldáshoz, ha például azzal nyugtatjuk meg, hogy az angyalkák még éjjel is vigyáznak rájuk, és nem esik bántódásuk."

A szakértő szerint tehát fontos, hogy közel kerüljük gyermekünkhöz, hagyjuk, hogy kiadja magából a napi feszültséget, és érezze, hogy szeretjük, és biztonságban van, ennek biztosan meglesz az eredménye, és elmúlnak a bepisilős éjszakák.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek