Mobiltelefon anya- és apagombbal négyéveseknek

mobil

Nem lehet elég korán fogyasztó a gyerek, erre is bizonyíték, hogy egy mobiltervező cég olyan készüléket dobott a piacra, amit kifejezetten kicsiknek, akár már négyéveseknek is ajánlanak. Az élénk színben pompázó Firefly készüléken csak öt gomb van, hogy a gyerekek könnyen tudják kezelni a telefont. Külön gombok találhatóak a készüléken anyának és apának, hogy közvetlenül, egy gombnyomással fel lehessen hívni őket, ezen kívül egy tárcsázó és egy beszélgetést megszakító gomb van, valamint középen a szokásos nyilas kurzor helyezkedik el. Bár a telefon úgy néz ki, mintha egy játék lenne csupán, a készülék megjelenésével az eddig kevésbé célzott korosztály használhat mobiltelefont.

A múltban már számos kutatás foglalkozott azzal, hogy a gyerekek szervezetét még fokozottan károsítja a mobilok által kibocsátott káros sugárzás, ennek ellenére Írországban több mint 7000 Firefly készüléket adtak el. A dublini központú cég már további eladásokat tervez az év végéig Angliában.

Nem csak a sugárzás egészségkárosító hatásával vannak fenntartásaik a szülőknek, egyesek az ellen is tiltakoznak, hogy a gyerekekből miniatűr felnőtteket csinálnak a gyártók. A szülők fórumának szóvivője szerint a felnőttek azzal védekeznek, hogy mindössze gyermekeink biztonságát növelnék azzal, hogy telefont adunk a számukra, igazság szerint a gyártók bankszámláját növeljük. Lawrie Challis professzor szerint, aki a kormányzati kutatásokat végezte a mobiltelefonok biztonságával kapcsolatban, az általános iskolásoknak egyáltalán nem is kellene telefon, de ha már van, akkor lehetőleg SMS küldésre használják, ezáltal távolabb van tőlük a készülék, s kisebb sugárzás éri őket.

A gyerekek számára vásárolt mobiltelefonok alaposan megosztják az embereket. Míg önmagunk megnyugtatására a kezükbe adjuk, hogy bárhol elérhetőek legyenek, és bármikor kapcsolatot tudjanak velünk létesíteni, ha baj van, vagy ha nincs, addig olyan veszélyeknek is kitesszük őket, melyek az egészségüket károsítják, valamint lehetőséget adunk arra is, hogy akár bűncselekmény áldozatává is váljanak ennek a vagyontárgynak köszönhetően. Az pedig további kérdéseket vet föl, hogy egy egészen kisgyerek képes-e a felfogni és helyesen alkalmazkodni a fogyasztás ezen fajtájához, jelen esetben a telefonáláshoz, mint láthatatlan kiadáshoz és szüksége van-e erre egyáltalán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek