SZÜLŐSÉG

Mániákusan fertőtleníted a csecsemő cuccait?

2009. június 30., kedd 08:17

A vízforraló edény folyton a tűzhelyen áll, fertőtlenítő tablettáért hetente jársz a gyógyszertárba, a babaruhákat forró gőzzel percekig vasalod, a melleid minden szoptatás előtt lemosod és sterilizáló folyadékkal törlöd át?

steril

Vagy az a fajta anyuka vagy, aki úgy gondolja, hogy a gyereknek nem árt egy kis kosz és tojik a fertőtlenítésre? Heti kérdés.

Megfigyelésem szerint az első gyerekesek, főleg azok, akik mindent a lehető legjobban akarnak csinálni (ettől érzik magukat szuperanyucinak), rendkívül odafigyelnek arra, hogy minden, ami a gyerek szája/keze ügyébe kerül, steril legyen, nehogy véletlenül valami megfertőzze a dedet. A leesett cumit természetesen azonnal fertőtlenítik és egy előre csírátlanított példányt dugnak a baba szájába.

Második gyereknél, vagy a nem annyira parás anyukáknál lazul a fertőtlenítési rend. Ők az első pár hónapban természetesen odafigyelnek a babacuccok megfelelő tisztántartására, de egy leesett cumit például már csak ellögybölnek csapvízzel és csak a nap végén sterilizálják.

Többedik gyereknél idő hiányában és a többszöri tapasztalatszerzés után még kevésbé figyelnek oda a fertőtlenítés témájára. Az ivóvizet/tápszerhez való vizet felforralják, a cumisüvegeket időnként sterilizálják, de ennyi. A leesett cumi nem probléma, anya leöblíti/lenyalja, majd visszaadja a kölyöknek.

Persze nem határolhatók el a kategóriák ennyire élesen egymástól. Van, aki első gyerekesként is lazább és olyan anyuka is van, aki harmadik gyerekénél is megszállottan fertőtlenít mindent. Te melyik csoportba tartozol?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.07.01 15:17:14Kalória

  Farkasokkal tancolo: pedig mennyivel borbaratabb volt a regi modszer, mert a popsitorlok zome remes dolgokkal van atitatva, nekem siman kijon a kezemen az allergia a tobbseguktol. megiscsak jobb egy uveg viz. abbol raadasul ihat is.

 • 2009.07.01 15:30:23madz

  bizony, én sem szívesen törölném a gyerek száját a popsitörlővel... a popsiját is csak ha nagyon muszáj

 • 2009.07.01 15:39:29keke80

  A gyerek száját nagyon kivételes esetben törlöm popsitörlövel, hiszen nem véletlenül popsitörlö a neve. Én ebben az esetben inkább a nedves papírzsepit használom, és utána szárazon is áttörlöm.

 • 2009.07.01 16:00:21Zsákos ember

  okoska: azert megneznem a szerencses szajbaci koloniaval megaldott embert, amikor a foga koze szorul egy sultcsirkedarab, amit csak a fogselyem erne el, de ilyen nem hasznal, aztan 3 napig erlelodik, mire folyossa valva kijon. szerinted ekkor sem lenne budos a szaja? :D

 • 2009.07.01 16:08:24keke80

  Én minden porcikámmal tiltakozom a cuminyalás ellen. Pont a továbbadott baktériumok miatt. Napi 3szor mosok fogat, reggel-este még szájvizet is használok. De ettöl még simán továbbadhatok akármit is a gyereknek, nem csak fogszuvasodást okozó bacikat, bármi más, lappangó betegséget is.

  Inkább 3tartalék cumival indulok útnak...

 • 2009.07.01 17:00:33keke80

  A fogmosást azzal zárom, hogy a nyelvemet is óvatosan átdörzsizem a fogkefével. Amúgy hugom párja szájsebész és fogorvos, tippekkel és trükkökkel el vagyunk látva...

 • 2009.07.01 17:17:14Zsákos ember

  en azt vettem eszre, hogy ha lopok a gyerek kolesgolyojabol, akkor reggelre olyan szajszagom lesz, hogy en magam sem birom. szerintem az a kolesgolyo odaragad mindenhova a torokban, aztan ott erik egesz ejjel, nem lehet kimosni.

 • 2009.07.01 17:30:08keke80

  Nem lehet, hogy a gyomrod nem jól zár? Mert ha nincsenek kezeletlen rossz fogaid és lefekvés elött fogatmostál, az állott nyál szagán kívül nem lehet más büz - mert szerintem az is büz -, hacsak a gyomorszájad nem jól zár, és az esti evés emésztögözei visszajönnek...

  Amúgy a nyál összetétele egyénenként különbözik, nem lehet nagyon általánosítani.

  Megoldás: ne lopj.

 • 2009.07.01 17:48:48zsufimama

  Sub! nem tudom melyik részen laktok Bp-en, de Budakeszin is van Müller. a pontos címet a neten megtudod nézni, csak írd be a gugliba, hogy Müller.

 • 2009.07.01 18:00:02Zsákos ember

  direkt mondtam, hogy csak a kolesgolyo ilyen. nem tudom ettetek e mar, de az odatapad mindenre. gondolom a torokban is odaragad valamihez, onnan nem lehet kimosni (bar lehet, hogy csak en nem mosom fogkefevel ki a torkomat :D )

 • 2009.07.01 20:13:49mspoppy

  Egyanyuka: a nyelénél. Nálunk apuci három helyen melózik, mégis meg tudja ragadni, ha szükség van rá. (Cserébe én is megteszem, amit tudok, ma pl. 50 km-re vittem utána az ebédjét.) A férjemnek van veteményese, a keresztanyjának fóliája + errefelé jól műxik a bartel, szóval ritkán eszünk "ki tudja honnan vett" zöldséget, gyümölcsöt (meg húst), mert nekünk is fontos, hogy mit eszik a család. Szerintem a biokaja és a sterilizálás nem zárja ki egymást, nálunk legalábbis jól megfértek egymás mellett.

  Kolleganőd esetében szvsz azért nem helytálló a következtetésed, mert nem tudhatod, hogy ha nem sterilizált volna, akkor mennyit kínlódtak volna az ovikezdéskor. Lehet, hogy kétszer annyit.

  Okoska: ez úgy hangzott, mintha a "nagyon sterilizáló" emberek nem gondolkodnának és a beszólók jólinformáltabbak lennének az illetőnél a saját ügyeiben. A kompenzálásos-szöveg meg nekem olyan bulvár-szagú: az ugyebár elképzelhetetlen, hogy anyuci úgy véli, szükség van a sterilizálásra. Neeem! Aki szereti maga körül a tisztaságot és bizonyos élethelyzetekben különösen odafigyel rá, az csakis komplexusos lehet. Aha. Hát akkor errefelé egész falvak "kompenzálnak", mert hogy a svábok igencsak adnak a rendre és a tisztaságra.
  És mondd, ha szerinted az "elgondolkodtatás" a cél, akkor a "cumilenyaló" anyuciknak mér' nem szólnak be? Mert az nem pálya, ha anyuci elgondolkodik rajta és legközelebb esetleg elöblíti azt a cumit és a gyerek kevesebb bacit nyal be, hanem csak az az érdekes, ha a sterilizáló anyuci "magába száll"?

 • 2009.07.01 20:35:20Farkasokkal táncoló

  "pedig mennyivel borbaratabb volt a regi modszer, mert a popsitorlok zome remes dolgokkal van atitatva, nekem siman kijon a kezemen az allergia a tobbseguktol. megiscsak jobb egy uveg viz. abbol raadasul ihat is."

  Mégis milyen szörnyű dolgokkal van átitatva? Ha bármi is kiütött volna rajta, akkor nem használnám, de nálunk bevált. És mivel az a fajta gyerek, akit idegesít, ha csak egy kicsit is ragadós a szája vagy a keze, így elég sok fogy belőle.

  Az meg tök mindegy, ha popsit vagy szájat törlünk vele. Nem használt popsitörlőről beszélek könyörgöm, hanem tisztáról. Bőr-bőr.
  WC papírral is lehet orrot fujni szükség esetén nem? (Dokinénink pl. nem papírzsepit ad a sírós gyereknek, hanem konyhai papírtörlő csomagból tép le egy egységet.)

  Autóutaknál én is ezt használom az izzadt homlokomra, vagy az arcomat áttörölni (mármint a popsitörlőt), és kifejezetten kellemes érzés.

 • 2009.07.01 20:41:05Farkasokkal táncoló

  Ja és félreértések elkerülése végett: a tisztaság, nem sterilizáció. A tisztaság fél egészség, az indokolatlan sterilizálás kész betegség.

  Én ismertem olyan szülőket, akik még a kertben lévő amúgy használaton kívül fedett homokozót is hypós vízzel locsolgatták állandóan... aztán csodálkoztak, hogy amikor életében először egy játszótéri homokozóba keveredett a kölök, azonnal beteg lett.

 • 2009.07.01 20:51:04másutt

  Farkas, van, akit a kosz zavar, van, akit a sterilizacio, van akit meg a vegyszer.
  A popsitorloben vegyszerek vannak.
  Az altalam hasznalt es szeretett Pampers Sensitive-ben 2 cm hosszu a stufak listaja, ami benne van. A legtobbet nem tudom kiejteni. Nem mindenki szereti odarakni, ahol a gyerek azt lenyalja (pl szaja). En sem.
  A kutya meg birja nyalni a popsijat, a gyerek szerencsere nem.

  A "Bőr-bőr." dolog kicsit santit, es mas, ha nyalkahartya kozelrol van szo. Gondolom nem fogkremmel mosod a puncidat, parfummel oblogeted a szadat, vagy nem raksz golyos dezodort az izzado tenyeredre nyaron?

 • 2009.07.01 21:03:01Farkasokkal táncoló

  Persze, és én nem is mondom, hogy aki iszonyodik a vegyszerektől, az használja. Csak éppen nálunk ez jól bevállt.

  Egyébként a hypó nem vegyszer? A domestos, clorox, ecet, és tsai nem vegyszer? A fertőtlenítő szappan nem vegyszer? A mosogépve való mosópor nem vegyszer? A mosogatószer, a bútorfény? A lakk, amit a parkettán van? A pác amivel a faablakokat pácolják? Dehogynem. És ha ezeket nyalja a gyerek, illetve az ezekkel kezelteket, akkor is valamicske a nyálkahártyájára kerül. Fürdetéskor biztos, hogy többször is kerül a szájába fürdetős víz, ami szintén vegyszer, rak a szájába a csípésmentes babasamponból, az is vegyszer.

  De megvallom, elképzelhetetlennek tartom, hogy a baba popsitörlők olyasmikkel legyenek átittva, amik - ha netalántán a száj nyálkahártyájába kerülnek - ott bármi bajt is okozzanak.

 • 2009.07.01 21:03:48mspoppy

  Okoska: ja, hogy az előző is személy szerint nekem szólt? Bocsi, én azt hittem, általánosságban beszélünk egy témáról...

  Szóval gondoljam végig, hogy mitől féltem? Oké! ... leginkább az aspiratiós pneumóniától, de ez speciel nem az, amit a sterilizálással meg lehet előzni. Aztán tartottam az egyéb pneumóniáktól, aminek egy részét (egy idő után) ki tudtuk védeni az oltással, egy másik részét pedig nem. Aztán tartottam attól, hogy ha két kiló húsz dekásan benyal valamit, esetleg komolyabb baja is lehet, vagy éppen ledob magáról pár dekát.
  Egy éves koráig többször voltunk kórházban (transzfundálták, tüdőgyulladása volt többször is), azóta e téren jól állunk.

  Vagyis volt alkalmam elgondolkodni a félelmeimen és szembenézni velük. Örülök, hogy ez nem (sem) zavar téged.

  S hogy a jó tanácsaid ne maradjanak viszonzatlanul, én is javasolnék neked valamit:

  mielőtt konkrétan beleokoskodsz mások életébe, talán tájékozódj egy kicsit felőlük!

 • 2009.07.01 21:05:08baudolinA

  Farkasokkal táncoló,
  mondok egy példát: a mpers pelenka New Baby 2 (Mini=3-6kg) balzsamja tartalmaz egy ilyent, hogy "Petrolatum". Ezt találtam róla: az iparban kenőanyagként használt petróleumbázisú zsír. Azaz kőolajszármazék. A bőr felszínén finom, filmszerű réteget képez, akadályozva a bőrlégzést. Az olaj, a bőr által termelt anyagok, valamint az oxigén elől zárja el az utat. Van benne még: Paraffinum Liquidum (ásványolaj) - ugyanaz, mint a petrolatum. Ez lehet a "dupla gátrendszer" meg a "különlegesen szárazon tartó réteg"? Hát ilyen szörnyű dolgokkal van átitatva egy közönséges pelenka.

  másutt,
  kérlek-kérlek, ne írj több ilyen "fogkrémmel mosod a puncidat" típusú példát, mert nagyon vizuális vagyok. :)

 • 2009.07.01 21:09:40mspoppy

  Farkasokkal táncoló:

  szvaz adott időszakban* a tisztaság RÉSZE a sterilizálás.

  *ami a félreértés: a poszt számomra egyértelműen az újszülött és csecsemő kort jelenti (hiszen cumikról és BABAruhákról volt szó), itt mégis sokan a kisgyerekkorral összemosva tárgyalják a témát

 • 2009.07.01 21:12:48másutt

  baudolin, ok, visszafogom magam. :D

  nemreg olvastam egy tuti cikket arrol, hogy mit is okoznak gyermekeinknek az artalmatlan es "elkepzelhetetlennek tartom, hogy kart okozzon" vegyszerek. Kulonos tekintettel a kisfiuk spermajara, amibol egyre kevesebb van.
  Megosztom itt is, hatha valakit erdekel:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1180957/Gender-bending-chemical-timebomb-fear-boys-fertility.html

  A babasamponrol meg ne is kerdezzetek, mert arrol kulon kesz kiseloadasom van.

 • 2009.07.01 21:18:46mspoppy

  "van, akit a kosz zavar, van, akit a sterilizacio, van akit meg a vegyszer"

  másutt: pontosan. ez a lényeg.

  innen már csak odáig kellene eljutni, hogy a aki koszpárti, az örüljön magának és ne szóljon be a sterilizálás és/vagy vegyszerpárti mamiknak, és fordítva.

  de itt nem (sem) tudnak egyesek megelégedni azzal, hogy elmondják, szerintük mért tuti a kosz, esetleg hozzátegyék, hogy miért nem tuti a sterilizálás, hanem rögtön személyeskedniük kell...

 • 2009.07.01 21:23:45Farkasokkal táncoló

  Látod másutt, így jár az, aki mindennek utánaolvas.

  Én szeretek valamit jóízűen megenni, és nem arra gondolni, hogy ebben mennyi a káros zsír, vagy génkezelt borsóból van e vagy ilyesmi. Nem tartom méregnek sem a csokit, sem a cukorral készült ételeket. Nem filózom félórát egy babapelenka mellett, hogy mivel van átitatva - melelsleg soha nem vettünk sem paperset sem más márkásat, mert az nekünk túl dárga, mindig a legolcsóbb tesco pelust használtuk - nem akarok arra gondolni, hogy a babasamponban mi van, legalább 50 éve samponnal mosom a hajam (életem első 10 évében még nem volt sampon, akkor szappannal mosta anyukám a hajamat, és ecetes vízzel öblítette át - jelzem ugyanolyan szép volt tőle mint akármilyen sampontól).

  Én egyszerűen csak élni szeretek, és a gyerekeimet is ebben a szellemben neveltem és gondoztam. Egészségesek - ami bajuk volt, az nem hozható össze semmivel (csípőficam, kancsalság, halláskárosodás). Nem félek a baciktól, a vegyszerektől csak mértékkel, a koszt utálom, amitől én féltem őket, az a megfázás, ennek érdekében arra mindig különösen ügyeltem, hogy a hőmérsékletnek megfelelően öltözzenek, a hasuk minidg legyen szabadon, a lábuk melegen, és a cipőjük soha ne szorítsa őket.

 • 2009.07.01 21:31:43baudolinA

  mspoppy,
  de ki itt a "koszpárti"? Vagy úgy gondolod, hogy aki nem hipózza naponta a gyerek bugyiját, az már rögtön sárral kenegeti a felpállott feneket?

 • 2009.07.01 21:42:30Kalória

  Farkasokkal tancolo: "Mégis milyen szörnyű dolgokkal van átitatva? Ha bármi is kiütött volna rajta, akkor nem használnám,..."
  olvasd el az osszetetelet, ott vannak felsorolva a "szornyu dolgok". ha nalatok nem okoz problemat, az jo, nalam viszont, ahogy irtam, kihozza az allergiat a kezemen. nagyon erzekeny borom van, es sokmindenre kenyes. de az, hogy nalatok nincs ilyen gond, meg nem jelenti azt, hogy az a dolog jo, csak (meg) jol birjatok. ha arcot torolnek popsitorlovel, voros ragyava valtozna a kepem.

 • 2009.07.01 21:46:38mspoppy

  baud, a "koszpárti" a részemről ugyanolyan szélsőséges, túlzó megfogalmazás, mint mások részéről a "tisztaság/sterilségmániás".

  Nem gondolom, hogy csak ez a két véglet lenne, de a fentiekben ezekről volt szó, ezekre reagáltam.

 • 2009.07.01 21:52:14mspoppy

  Okoska, örülök, hogy jót szórakozol.

  Esetleg elmesélnéd, Te hogyan álltál a dogokhoz?

 • 2009.07.01 21:54:32anyamadár

  Baudolina :)))
  Figyusz én ma nem fürdetem meg a kölköket, csak egy gyors zuhanyt irányoztam nekik elő. Szerinted ez még belefér a hivatásos koszpárti jellemrajzba, vagy inkább vigyem vissza őket a ház mögé és hengergessem meg a porban mindkettőt???
  :)))

 • 2009.07.01 22:22:52baudolinA

  anyamadár,
  nem tudom, mert akármit csinálsz, úgyis kócosak maradnak. :))

 • 2009.07.01 22:25:08madz

  "Egyébként a hypó nem vegyszer? A domestos, clorox, ecet, és tsai nem vegyszer? A fertőtlenítő szappan nem vegyszer? A mosogépve való mosópor nem vegyszer? A mosogatószer, a bútorfény? A lakk, amit a parkettán van? A pác amivel a faablakokat pácolják?"
  hát nem is engedek hipót meg domestost a fiam közelébe, az biztos. mióta megvan, úgy gondolom, inkább legyen kicsit koszos a padló (értsd: kajafoltos, mittomén), mint klóros fertőtlenítővel felmosva.

 • 2009.07.01 22:50:29Farkasokkal táncoló

  madz na akkor most mondok megint egy szörnyűt: volt egy mobil kerti medencénk, földbe ásva, és ahhoz pl. bizony kellettek vegyszerek is. Klór főleg. És benne lubickolt a lányom meg a csecsemő. És semmi bajuk nem volt tőle.

  De valószinüleg mi szerencsések vagyunk, mert a családban senkinek nem lesz kiütése semmitől, és mindenkit tápszereztek, sőt korán hozzátápláltak, és még így sem. Aztán vannak akiken meg minden kifog. Hogy ennek mi az eredendő oka nem tudom. Én csak azt tudom, hogy önmagában a sterilizálás nem véd meg semmitől, és az állandó mindenre odafigyelés, és mindenből a legjobbat akarás sem véd meg semmitől.

  Az élet igazságtalan. A széltől, vegyszerektől, mérgező ételektől, kosztól, vegyszerektől óvott gyerek ugyanannyit lehet beteg, mint egy trágyalében lubickoló, kéthetente egyszer fürdő, a gyesznót szájon csókoló, dögkútból ebédet evő szerencsétlenebb helyen felnőtt kisgyerek.

 • 2009.07.01 23:20:53anyamadár

  2009.07.01 22:22:52baudolinA


  Hát látod ez már igaz. :)))))

 • 2009.07.02 01:18:45másutt

  "Látod másutt, így jár az, aki mindennek utánaolvas."
  Nem ertem, miert jartam volna rosszul, vagy porul, vagy mi. Eddig nem kerte tolem szamon a lanyom, hogy nem nyalhat mosogatoszert. :)

  Egyebkent mindig van a kocsiban, vagy a taskamban egy kis uveg viz. Mert szeretek inni Piasok vagyunk, na. Es az kivaloan alkalmas arclefetyelesre, csak egy pzs kell hozza, vagy szalveta. Minek ehhez elore csomagolt, vegyszeres mize?

 • 2009.07.02 09:34:23baudolinA

  madz,
  én a felmosóvízbe (meleg) is teszek egy kicsi ecetet és illóolajat.

  Farkasokkal táncoló,
  engem sosem védtek túl, tényleg nem. De a szüleim dohányzása miatt kialakult egy elég durva allergiám. Nem néhány évesen, hanem 12 éves korom körül. Szóval az, hogy ott helyben nem jelentkezik, sajnos nem jelent semmit.

 • 2009.07.02 11:15:33opti

  Másutt,

  van fejlemény a játszóházas sztoriban?

 • 2009.07.02 22:12:07hajj

  Tisztaság valóban nem egyenlő sterilizáltsággal.Én nagyon nem töltöttem az időm az utóbbival, de a tisztaságra ügyelek. És pl. sosem mosok fel otthon mosószerrel, csak tiszta vízzel, mert a gyerek inkább egy kis port nyaljon le, vagy "koszt", mindig kevesebb baja lesz tőle, mint a vegyszerektől, amik tiszta mérgek.
  Nem véletlen valószínűleg, hogy az a két barátnőm marha allergiás, akik kissé mániákusan "tiszták" (egyik sosem ment táborba, mert nem bírta elviselni a körülményeket, tényleg és őszintén sajnálom, szar gyerekkora lehetett, nem beszélve kenutúrákról, a félnomád sátorozásokról, stb.), míg a biológus barátaim, akik sokat kirándulnak, állatoznak, cseppet sem sterilek, blabla, azok makkegészségesek és a gyerekeik is.
  Egyetértek sajnos azzal - és nem sértegetni akarok, csak elmondom a véleményem, - hogy ez kompenzáció vagy valami, de mindenképpen egy kicsit kóros. Amennyiben normálisak a körülmények. Ha meg nem, tehát pl. koraszülött, beteg a baba, stb, az egy MÁS helyzet, de azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Én pl. nem akartam légzésfigyelőt, minek, nem is vettünk, aztán a kórházban elbaszták a szülésem és a babának volt egy kis légzésgondja, inkubátorban is volt (szerencsére az égvilágon semmi baja), azt hittem az első hetekben, hogy beszarok a parától, ahogy hazaértünk vettünk egy légzésfigyelőt. Szóval minden relatív.
  Azt viszont tényleg nem tudom elképzelni, hogy él az, aki ennyire sterilizás, hiszen elég egy homokozó, egy játszótér vagy fél óra a bölcsiben és lőttek mindennek, azaz tök felesleges az egész, akkor már jobb, ha a szervezet hozzá van szokva és ellenállóbb. Huhh, ez hosszú lett, bocs.

 • 2009.07.02 22:20:46hajj

  Az a helyzet, hogy tényleg nem fog tovább élni az, aki csak biokaját eszik, fertőtlenítővel mos kezet, túl sokat tölti az idejét csírátlanítással és parázik minden bacin. Sőt, valszeg először kapja meg a vírust.
  Én is szeretek élni, enni, inni, jól érezni magamat.

 • 2009.07.07 20:32:38mspoppy

  hajj,

  én azt gondolom, hogy akik sterilizálnak, azok TÖBBSÉGÉNEK igenis jó oka van arra, hogy azt tegye. (Pl. ma Mo. minden 13. szülés koraszülés, és relatíve sok a korababa. Ez a tény önmagában igazolja, hogy több családban van/lenne szükség a fokozott tisztaságra és a körülményekhez képest a sterilitásra.) És igen, vannak, akik kompenzálnak, de szerintem ők vannak kevesebben, jóval kevesebben.
  Csak hát itt a Porontyon ez megy: ha valaki szoptatja a kétévesét, akkor rögtön az iskolás gyereküket szoptató ausztrál nőkhöz hasonlítják, s ha valaki sterilizálja a gyerek cuccait, akkor rögtön Bree van der Kamp lesz belőle... :D :D

 • 2009.07.07 20:50:17baudolinA

  mspoppy,
  nekem ez a mondatod szúrt szemet: "Mivel adott a lehetőség (van sterilizálónk, stb.), szerintem a kistesónál is hasonlóan járunk majd el." Ha jól értettem, akkor a kisfiad koraszülött volt, úgyhogy ebben az esetben tényleg értem a sterilizálást. De a testvérnél miért?

 • 2009.07.08 16:06:58mspoppy

  baudolinA, veszélyeztetett terhes vagyok és jó esélyünk van rá, hogy a kistesó is korababa lesz. de ha jól ellesz a pocakban 9 hónapig és normál súllyal születik, akkor is úgy gondolom, hogy ha már egyszer vettünk sterilizálót, akkor használni fogom az ő cuccaihoz is. Szvsz az újszülöttek és csecsemők immunitását inkább anyatejjel és vitaminokkal kell erősíteni, mintsem "kosszal" edzeni. Én nem hiszek abban, hogy az a gyerek, akinek újszülött-/csecsemőkorában sterilizálták a cumisüvegeit, és a szokásosnál tisztábban tartották, fertőtlenítették a környezetét, az a későbbiekben emiatt lesz betegesebb. A kisfiunknak kezdetben sokmindennel meg kellett küzdenie, most két éves múlt és nem rohangálunk minden héten/hónapban gyerekorvoshoz. (Pedig járunk usziba, lovagolni, gyerekek közé, stb. szóval nem él "búra" alatt.) És van a családban olyan kisgyerek, aki nagyon biztató paraméterekkel indult, az édesanyja ügyelt a tisztaságra, a cumisüvegeket kifőzte, de nem sterilizált mániákusan. A gyerkőc pedig minden sz@rt elkap. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy azért kap el mindent, mert az anyja nem domestos-szal öblögette a gyerek száját, hanem hogy nem feltétlenül igaz az itt sokak által hangoztatott nézet, miszerint a steril környezetben startoló gyerek tutira beteges lesz, ellenben a "koszt nyaló" gyerkőcök tutira makkegészségesek.

 • 2009.07.08 16:27:06keke80

  Én az elsö 6hónap során fontosnak tartom a sterilizálást. Viszont amint elkezdi a baba a világot felfedezni, nem tudod minden porszemtöl megóvni. Ha egy általános rendet és tisztaságot tartasz otthon, a gyerek körül, nagy baja nem lehet. Direkt a sárban hempergetni se kell, de egy egészséges középút fontos. Szépen, fokozatosan kell a "koszhoz" is hozzászoktatni. Úgyis mindent a szájába vesz, megkóstol, egy idö után kivédhetetlen.

 • 2010.01.24 19:01:20farkasokkal tancolo

  Ujabb cikk a témában.
  http://hetivalasz.hu/itthon/ritkabban-furodj-vagy-oltasd-be-magad-piszokinjekcioval-26513

 • 2010.01.24 22:21:39csutkababa

  Ide is írok, hogy ne látszódjon a bomlottagyú.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta