SZÜLŐSÉG

Jobban törődik az apa a rá hasonlító gyerekével

2009. június 29., hétfő 10:38

Az apák jobban bánnak fiukkal vagy lányukkal, ha az hasonlít rájuk - állítja egy francia kutató.

hasonlit

Az anyák tudják, hogy gyermekeik sajátjaik. Az apák ebben soha nem lehetnek teljesen biztosak. Átlagosan a férfiak 3,3 százaléka neveli más gyerekét. Az arányban óriási eltérések lehetnek: társadalomtól függően 0,8 és harminc százalék között van a szórás.

Evolúciós szempontból a férfiak nem járnak jól azzal, ha energiájukat idegen utódokba fektetik. Az egyén célja ugyanis az, hogy lehetőleg sok génjét juttassa a következő generációba. Az ember pedig nem kivétel - írja Alexandra Alvergne, a Montpellier-i Egyetem kutatója az Animal Behaviour című szaklapban. Sikerült kimutatnia, hogy az apák előnyben részesítik gyermekeiket, ha azok hasonlítanak rájuk, ez esetben ugyanis viszonylag biztosak lehetnek abban, hogy a sajátjaik, számol be az MTI.

Vizsgálatában a szenegáli Sine-Saloum Delta harminc olyan családja vett részt, ahol legalább két, kettő és hét év közötti gyermek volt. Ez a vidék azért volt különösen alkalmas erre a vizsgálatra, mert itt gyakori a többnejűség. Az ilyen társadalmakban igen magas a házasságon kívül fogant gyermekek száma, mivel a házas asszonyok gyakran hálnak ifjú agglegényekkel.

A kutatók lefényképezték a gyerekeket és "hivatalos" apjukat, majd ezeket a képeket megmutatták száz, más falvakban élő kívülállónak - tudósít az MTI a Süddeutsche Zeitung alapján. A szemlélőknek három férfi képe közül kellett kitalálniuk, hogy melyik a fényképen mutatott gyermek apja.

Következő lépésként Alvergne és munkatársai az apák és gyermekeik már hordott pólóit gyűjtötték be, és háromszáz, más faluból származó emberrel szagoltatták meg. A szag alapján kellett meghatározniuk, hogy melyik apapóló melyik gyerekpólóhoz tartozik.

Végül a kutatók egyenként beszélgettek a szülőkkel. Többek közt azt kérdezték tőlük, hogy az apa ad-e az anyának a gyerekek számára pénzt, vagy például mennyi időt tölt csemetéivel. A válaszokból kiszámolták a paternális befektetési indexet, amelynek segítségével felmérték az apa gyerekbe fektetett energiáját. Mindezen kívül még a gyerekek testtömegindexét is kiszámolták a kutatók, hogy felmérjék jóltápláltságukat.

Az eredmény egyértelmű volt. Az apák jóval többet törődtek azokkal a fiúkkal és lányokkal, akiknek kinézete és szaga is hasonlított az övékéhez, mint azokkal, akiké nem.

Az apák a rájuk hasonlító gyerekeket gyakrabban küldték iskolába, és orvoshoz is többször vitték, mint azokat, akiknek az apasága nem volt olyan egyértelmű. Ezen kívül az összetéveszthetetlen utódok nagyobbak és jobban tápláltak is voltak, mint testvéreik, írja az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.29 14:32:27geba

  Hannahmama!
  Ja pont ezek, meg a fáradtság

 • 2009.06.29 14:33:30geba

  Az ember megőrül amikor huszadszor mondja el, hogy most már így vagy úgy etetjük a bébiket nem úgy mint 36 éve.

 • 2009.06.29 14:36:02geba

  Amikor meg kérdezgettem hogy milyen baba volt a férjem mit mikor csinált, evett, stb arra meg nem akar válaszolni, mert azt nem hiszem el hogy semmire sem emlékszik. ez kamu

 • 2009.06.29 14:38:20nácska

  Anyek, Hannahmama
  Az én anyósom az első fiam utolsó szemráncát is beazonosította már, nem hiszitek el, de a fiú férjem mind a 22 unokatesójára hasonlít valamiben, miközben tiszta olyan mint a saját unokatesói (apai oldalról) voltak babaként, és természetesen mindezt úgy, hogy tiszta apja. Engem ez egy kicsit sem bánt, én is látom, hogy a fiam teljesen férjemre hajaz, de már nagyon-nagyon unom ezeket a találgatásokat. Szóval értitek, nem bánt, igaz is, de k*vára fárasztó.

 • 2009.06.29 14:43:22Hannahmama

  Na igen ez az, az etetés. Nem szabag egy egy éves gyereknek már tápszert adni, tehéntej, az a nyerő. Én sem iszom meg a tehéntejet, miért adnám a gyerekemnek? A tápszer meg mostani felfogás szerint mehetne 2-3éves koráig. Meg hogy üveges étel, 3-hónapig szinte csak azt ette a lányom. De hát az tartósitőszerrel van teletömve stb. Pedig az a legbiztonságosabb babakaja. De én ezt elmondtam el is olvastattam vele, művelt ember lévén sikerül fel is fognia. Van egy két olyan dolog ami néha kiakaszt, de én gyorsan lehiggadok, elmondom újra ha kell. Pl. Az nem jó hogy e gyerek éjjel mág eszik. Teáztatni kéne hogy leszokjon róla. Na megpróbáltam. Mikor teát adtam neki 10-percenként felkelt újra. Mikor tápszert akkor 11-után aludt reggelig. Na akkor kérdem én, melyik s jobb nekem? Ha 10-percenként teáztatom a lányomat éjjel 3-ig, vagy 11-kor adok neki tápszert és alszik reggelig velem együtt. Ezt el is mondtam neki is, és akkor bele is törődött szerencsére.

 • 2009.06.29 14:45:39Hannahmama

  Azt még hozzá tenném, hogy anyukám részéről is van egy két olyan dolog ami kiakaszt. Ugyhogy nem az a lényeg, hogy anyós vagy anyám :) Az a fontos hogy elfogadják azt ahogy én csinálom, és ezzel egyelőre nincs is baj, mert mind a két felügyelőm meg van elégedve azzal ahogy nevelem a kis szemük fényét.

 • 2009.06.29 14:47:17Hannahmama

  Nácska :) egyszer csak abbahagyja :)

 • 2009.06.29 15:00:11Subbantósdi

  Anyek, és mi lenne, ha egyszerűen levegőnek néznéd, vagy üveglapnak az anyóspajtást, mikor jön az idegesítő dolgaival?
  A szakirodalmat csak úgy mondtam, általában lehet erre a témára keresni akárhol a neten és feljön sok szakpszichológia iromány, szerintem. :o)
  Sok sikert a keresgélésben!
  Érdekes amúgy, amit mondasz, hogy már a határozottság is zavarja az anyóst, nálunk ez azért eléggé megálljt tud parancsolni sokszor, meg amikor jön a hülyeségeivel, meg belém akar valamit magyarázni, hogy én is úgy gondoljam, mint ő, akkor egyszerűen nevetve azt mondom neki, hogy ne szugeráljon belém semmit, mert úgy sem fog menni...erre általában leáll... :o)

 • 2009.06.29 15:00:45jazmine

  Ez sohasem marad abba. Sajnos nálunk az a szemlélet uralkodik, h mindenért az anya a "felelős": a gyerek evésért/alvásáért/szobatisztaságáért/tudásáért. És valamilyen szinten ez igaz is persze, de nem 100%-ban. Nomost én nem tudom, ki hogy van vele, de én erősen úgy érzem, h a saját magamra vagyok hagyva etéren, a férjem is próbálkozik, sokszor -mivel kicsit távolabbról nézi- jó ötletei, meglátasai is vannak, be is száll, amibe tud... DE én vagyok itthon velük egész nap, legtöbbször egyedül kell megoldanom a gondokat, amik legtöbbször nem napolhatók el addig, míg nem leszek álmos stb.
  Mivel mi fórumokon utána kérdezhetünk, hozzáférünk ezer olvasmányhoz, ez kevésbé van így, de anyáink csak a rokon nőterroristáktól kérdezhettek, illetve tőlük kapták a kéretlen tanácsokat. Hát, ez megmaradt bennük, h így kell.
  Ráadásul anyáink elsősorban húszas éveik elején lettek anyák, mi, akik ide is írogatunk, inkább a harmincas. Én sokkal magabiztosabb és tájékozottabb is vagyok, mint 10 éve...

  Ettől még idegbajt kaptam anyámtól és anyósomtól is, főleg, mert a fő kérdés az volt, miért nem... már, bezzeg a fiam/te már rég. Direkt, anyám, kitolásból szúrok ki a gyerekkel :D

 • 2009.06.29 15:02:22nácska

  Ja, kicsit alábbhagyott a lendület, amikor a második fiunk született, ő ugyanis sokkal inkább rám hasonlít:) Persze a szőkesége csakis anyósi vonás lehet, hiszen nálunk mindenki barna:)
  Egyébként nekünk szerencsére jó a kapcsolatunk, annak ellenére, hogy anyósom is az a fiába szerelmes fajta.

 • 2009.06.29 15:03:21Subbantósdi

  jazmine: mindennel abszolút tudtam azonosúlni, amiket leírtál, igaz, nálam anyám nem ilyen, nagyanyám ad elő hasonlókat, de őt könnyen leszerelem, mert mégiscsak az én rokonom és nem olyan sűrűn adja elő, anyóssal szarabb, mert mégiscsak valamennyire tapintatosnak kell tűnnöm a férjem miatt, mert mégiscsak a férjem anyja, szóval vissza kell fognom a valós önmagamat. Ami nem olyan egyszerű ám... :o)

 • 2009.06.29 15:06:16nácska

  Meg szegénykém a lányán nem élhette ki magát, amikor az ő gyerekei voltak picik, mert ő azonnal leállította az anyját. Én meg azért igyekszem kedvesen válaszolgatni a mért nem... már igen... stb. kezdetű kérdésekre.

 • 2009.06.29 15:07:26csutkababa

  A mennyire tiszta apja!!! rokoni felkiáltások is etológiai, ösztönös megnyilvánulások. Ugyanis ezzel is biztosítják az apát, hogy tényleg ő a biológiai apa.Mert ugye saját gének továbbadása a fontos.
  Ez annyira megy, hogy pl. roma családoknál általános, hogy becsődül a rokonság a friss babához, aggodalmas csönd, amíg a család mátriárkája vagy pártiárkája vizsgálgatja a csöppet, majd ítéletet hirdet: hát, tiszta Gazsi! És akkor tör ki az örömködés.

  Saját példa: kisebbik lányom tiszta apja, arcban, természetben nem annyira szerencsére, de jobban hasonlít, mint a nagy. Kezdettől fogva jobban favorizálta a kicsit az apjuk, mint a nagyot, aki sokkal jobban az én családomra ütött.

  És még egy érdekes jelenség: a nagymamák a lányuk gyerekeinek több ajándékot vesznek, mint a fiuk gyerekeinek. Mert a lányuk gyerekei tutira az ő genetikájukat viszi tovább.

 • 2009.06.29 15:09:48jazmine

  Subbantósdi, nálunk "szerencsére" anyósom nagyon ritka vendég, olyankor a fia is jelen van, aki tőlem sokkal jobban harap az ilyenekre, így né csak hátradőlök/tompítok. Ettől még zavar, hogy ha évi 1x végre eljönnek, akkor lehetne más téma is a miért_nem_bezzeg-nél...

 • 2009.06.29 15:11:18Ribizlee

  olvastam valahol, hogy az anyai nagymama kötődik a legjobban az unokához (mer tuti), aztán anyai nagypapa, utána apai nagymama és legvégül jön az apai nagypapi - ott már dupla a kockázat :-)

 • 2009.06.29 15:25:03csutkababa

  Ribizlee
  Bezony, ez tök logikus:-)))

 • 2009.06.29 15:25:42másutt

  Hat nalunk ez abszolut nem igy van!
  Az anyai nagyanya "nem babazos".
  a nagyanyak szelsosegesek (1 tavolsagtarto es 1 majomszeretetu a viszketesig - anyos)

  nagypapak egeszen kiegyensulyozottak es szeretetteljesek. meg a parom potpapaja is. pedig ott aztan semmifele ver-kotelek nincsen!!

 • 2009.06.29 15:30:33Hannahmama

  Ribizlee
  Az apa nagypapa tuti! Az én apósom egy hetesen látta az unokáját, azóta felé sem nézett, sőt nem is kérdez róla soha.

 • 2009.06.29 15:31:58Subbantósdi

  jazmine: nálunk heti vendég az anyós.... :S

 • 2009.06.29 15:33:31Subbantósdi

  Nálunk meg anyai nagymama, azaz anyám érdekes, utólag kezdett fokozatosan közelebb kerülni a lányomhoz, a fiamhoz viszont már elején jobban közeledett és sokkal jobban élvezi a babázást.
  Én nem tudom, miért, azt hiszem, lehet, hogy látja a hasonlóság a kisfiúban, hozzám vagy talán a második babára jött bele a babázásba....:o)

 • 2009.06.29 15:35:31Ribizlee

  apósom meg se nézte a kisebbik unokáját, annyira csalódott, hogy ez is lány! :-)

 • 2009.06.29 16:02:33manka78

  Minél többször kerül terítékre az anyós téma, annál inkább hálát adok a sorsnak, hogy ilyen jó anyósom van.

 • 2009.06.29 16:08:37Anyek

  Ribizlee! Ilyen még van? Ezt hogy kezelted le?

 • 2009.06.29 16:22:45Ribizlee

  Anyek, kiröhögtem. igaz, összeszorított szájjal... :-S
  azóta elváltam a fiától, a gyerekeket évi 2x látja, de csak muszájból.

  sors fintora: az exem összehozott egy újabb gyereket a 3. nejének, az is lány...

 • 2009.06.29 16:40:49Anyek

  Isten nem ver bottal

 • 2009.06.29 16:43:54Beautiful life

  Örüljünk, hogy nem vetetnek el bennünket, mert nem lástzik kukac az ultrahangon. Azt mesélik, hogy kínában ez a divat.

 • 2009.06.29 16:47:04eino.

  Cáfolnám a cikket.
  Az én lányom olyan, akire azt mondják: le sem tagadhatja az apja.

  Ám: mégis. Szó szerint.

  De az is lehet, hogy csak kivételek vagyunk, nem cáfolatok.

 • 2009.06.29 16:50:53eino.

  #
  2009.06.29 16:43:54Beautiful life

  Örüljünk, hogy nem vetetnek el bennünket, mert nem lástzik kukac az ultrahangon. Azt mesélik, hogy kínában ez a divat.
  ----------

  Ma kezdődött Déryné Széppataki Róza emlékiratainak felolvasása a Kossuth Rádióban. Amikor Róza született, már 6 fiútestvér volt a családban, sajnos egy meghalt.
  A férj először őrjöngött, amiért lány lett a hetedik gyerek. Aztán persze valamikor lecsillapodott. 5 évvel később pedig meghalt. A vagyont a fiúk között osztották szét, anyu a két lánnyal (mert lett egy hugica is, nyolcadikként) vagyontalanul indult neki a világnak. Egyelőre nem tudom, mi lett a továbbiakban, majd folytatják.

 • 2009.06.29 20:50:01Enahma

  Nekem anyósom-apósom meghalt, anyámmal-apámmal pedig csak távolról tartom a kapcsolatot. Így maradnak a falusi öreglányok a "mit hogyan" jótanácsaikkal, amelyekből néhányat válogatok a szórakoztatásotokra:

  - az a kislány, aki a mai napig alig beszél, és nem is igazán okos (személyesen ismerem), már hat hónaposan beszélt
  - a szomszédnéni nagyfia már egy éves korára szobatiszta volt (bizony! Harminc éve még nem tököltek a gyerekek a bilivel.)
  - a hét-nyolchónapos gyereknek már simán lehet adni szalonnás kenyeret (úgy is néz ki ott mind a két, már felnőtt fiú)
  - hülyeség, hogy egy éves kor alatt se búza, se tej, az enyémnek sem lett semmi bajuk (mindkét már felnőtt gyereke allergiás)
  - a csokoládétól fejlődik jól a gyerek agya - már fél éves kortól nem árt adni neki (a kisfiuk ugyan nem értelmi fogyatékos, de nem igazán okos - persze, ki tudja, milyen lett volna, ha még csokit sem kap)

  Most, hogy belegondolok, egyedül a szoptatás ellen nem szólt senki. Milyen fura.

  Szóval anyós sem kell a baromijó tanácsokhoz. :-D

 • 2009.06.29 21:04:12Macskanya

  Csutkababa: az én nagyim volt a kivétel! :-)) Hozzáteszem, lehet, hogy véletlen, de nagyon hasonlítok rá. Illetve már csak múlt időben: már nem él szegény. Mindig ki volt akadva a család másik fele, mert olyan mód tett köztünk különbséget, ezért pedig én sosem tettem semmit. Az apai nagymamám volt.

 • 2009.06.29 21:09:27geba

  eino!
  Köszi az infót, ma pont elmulasztottam a Kossuthot.
  Csináltattatok apaságit? Vagy hagyod a fenébe?

 • 2009.06.29 21:14:11geba

  enahama!
  Gyűjtöm az ilyen össznépi okosságokat. Írjál még lécci!
  Komoly képpel bólogatsz nekik? Ha éppen jó hangulata van az embernek marha mulatságos, de persze némelyik veszélyes is.

 • 2009.06.29 21:45:36jazmine

  Félévesen egyen töltött káposztát, úgy lesz igazi férfi.
  Nem szabad túlságosan beöltöztetni/betakargatni (nem vagyok egy túlöltöztetős fajta), mert nem lesz életrevaló.
  (És az életrevalóság igen fontos, 1 év alatti gyereknél különösen, semmi más nem kell hozzá, csak korai kajaevés...)
  A férjem 9 (egyes napokon 8) hónaposan beszélt, járt (ezt elhiszem) és szobatiszta volt. Én csak 1 évesen tettem mindezt. És persze ezek csakis a kiváló nevelésünk miatt valósult meg.

  Egyébként lassan beszivárog hozzánk, hogy a ht-t szopi mellett kell csinálni, 1 év alatt, gabonával, tejjel...

 • 2009.06.29 21:53:12Békanőci

  A gyerekem apja barna szemű barna hajú, én vörös hajú kék szemű vagyok. A kiscsaj dettó, mint apja a régi képeken, de kék szemmel, vörös hajjal. Még a kis gödrök is ott virítanak a képén. :)
  A hasonlítgatás nálunk is kimerült abban, hogy CSAK az apai rokonsághoz hasonlít.
  Első körben tiszta gyulabácsi volt.
  Második nekifutásra egy az egyben (az amúgy libling) sógorom. Itt már kezdtem hülyén érezni magam.
  Harmadik megállapítás az volt, hogy azért vörös, mert anyósomnak, aki barna hajú, megmondta a fodrásza, hogy sok a hajában a vörös pigment(...?).
  Negyedszerre azt hallottuk anyóstól(akinek kettő fia van, és az a véleménye, hogy neeembajhogyláááány-broáf), hogy ez a kislány milyen fiúsan viselkedik. Akkor volt a fiúsan viselkedő lányunk kb. 3 hónapos.
  Örülök neki, hogy az apjára hasonlít. Együtt vállaltuk, jó a szeretett férfit látni a közös gyerekünkben. Az viszont zavar, hogy pont a saját családja nem veszi észre, hogy nem a nyolcszázhuszonötödik rokonhoz kellene hasonlítgatni a gyereket, hanem a saját apjára.

 • 2009.06.29 21:58:13rhubarb

  geba, tudom ez elcsépelt, de : hadd sírjon, attól erősödik a tüdeje.
  Ne hagyjam, hogy szopja az ujját, mert göbök lesznek rajta az ujjperceknél.

  érdekes ez a cikk, meg Okoska, amit írtál nálunk teljesen így van..

 • 2009.06.29 21:59:46Kipikopii

  Ezt a szag dolgot nem ertem... minden otthonnak van egy jellegzetes szaga, s az egy fedel alatt eloknek altalaban emiatt ugyanolyan szagu a ruhajuk. Ez fuggetlen attol, hogy elall-e Jozsika fule, mint az apjanak, vagy nem. Nem ertem a cikknek ezt a reszet, valaki homalyositson fel legyen kedves. Koszonom.

 • 2009.06.29 22:15:43eino.

  #
  2009.06.29 21:09:27geba

  eino!
  Köszi az infót, ma pont elmulasztottam a Kossuthot.
  Csináltattatok apaságit? Vagy hagyod a fenébe?
  ----------

  Ja, ezt csak úgy mondta időnként. De persze tudja, hogy az övé, csak jó volt még ezzel is szadizni engem. Viszont nincs nagy kapcsolattartás, nincs már jelentősége. Csak épp eszembe jutott a témáról.

 • 2009.06.29 22:17:11I. Pipi

  Kipikopi, szerintem a honaljszagra gondoltak inkabb, nem arra hogy epp fustoltek e aznap vagy sem....

 • 2009.06.29 22:30:41csutkababa

  Exanyósom a nagyobbik első kruppos rohama alatt hozott egy kanál mézet, hogy az jót tesz.Miközben vártuk a mentőt a nyitott ablaknál ülve...nehezemre esett udvariasnak lennem...

 • 2009.06.29 22:47:31NIKOS

  csutkababa,
  Érdekelne,hogy egyébként mit kell tenni egy kruppos roham esetén? Lehet, hogy bugyuta a kérdés, de milyen esetben kell mentőt hívni? Előre is köszi! :)

 • 2009.06.30 01:34:41Kipikopii

  2009.06.29 22:17:11I. Pipi

  Ertem Pipi, koszonom. Azert remelem, hogy az en tejszagu lanyom nem ugy fog szaglani tinikent, mint az apja :-)

 • 2009.06.30 07:21:39geba

  jazmine!
  Köszi, a "ht" a házitej ugye?

 • 2009.06.30 07:24:39geba

  rhubarb!
  én úgy tudtam, hogy elfogy az ujja. A nagypapám még meg is mutatta, hogy az övé kisebb mint a másik kezén :)

 • 2009.06.30 16:47:17csutkababa

  Bocs, csak ma láttam a kérdésed.
  A kruppos roham ősszel-télen-tavasszal jön, hűvös, nyirkos, vírusos időben.Tünete a húzó-ugató köhögés, rekedt sírási, de tiszta beszédhang.
  Enyhe taknyos tünetek előzhetik meg, esetleg hőemelkedés.
  Éjjel szokott jönni, a gyerek elalszik este, éjjel a fenti tünetekre ébred.
  Pokrócba csavarni, sapka a fejére, és a nyitott ablakba ülni vele, a hideg pára azonnal segít. Szükséges lehet még a Rectodelt kúp, háziorvos felírja. Én jó hatásúnak találtam a Fenistil cseppet is.
  Első alkalommal feltétlenül ügyelet vagy mentő hívása szükséges, kórházi pár napos megfigyeléssel.
  És a legfontosabb: NO PANIC!!!!
  A gyerek is megijed, sírni kezd, ettől a tünetek fokozódhatnak.

 • 2009.06.30 16:48:11csutkababa

  A fenti NIKOSnak ment.

 • 2009.06.30 16:58:43NIKOS

  csutkababa,
  Köszi a választ! Sajna én a pánikolásra hajlamos kategória vagyok, de mindenképpen jó, ha tudja az ember, mit kell tenni, ezzel is nagyob az esély, hogy hirtelen jól cselekedjek. Köszi mégegyszer! :)

 • 2009.06.30 17:05:07csutkababa

  NIKOS
  Nincs mit,örülök, ha segíthettem:-))))

 • 2009.06.30 17:21:13rita a felcser

  Aha,es az osemberek (ugyis toluk orokolunk minden ilyen idiota osztont),szoval nezik magukat a tukorben,hogy latjak,melyik hoasonlit hozzajuk?
  Marmint honnan tudta,hogy o maga hogy nez ki????

 • 2009.06.30 17:50:11NIKOS

  rita,
  Belenézett egy pocsolyába? ;)

 • 2009.06.30 19:06:15másutt

  Basszus, Michael Jackson, mint apa, ez egyre furabb. Most kiderult, hogy NEM o volt az apja a 3 gyereknek, de es itt van az erdekesseg, Debbie Rowe (az exje) sem volt az anya, o csak kihordta az elso kettot.
  A harmadik gyerek anyja ismeretlen, es a szuletesi anyakonyven az van, anyja: NINCSEN.
  Apja meg? Kiafene?
  Egyebkent nem hasonlitottak ra. De szerette oket.
  Ez olyan, mint egy cirkusz vilagszam.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1196332/Michael-Jackson-Debbie-Rowe-biological-parents-of-children.html

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta