SZÜLŐSÉG

Játszótér, ahol mindenki beveri a fejét

2009. június 29., hétfő 13:27 |

Ebben az esős időben, csak hogy fájdítsam a szíveteket egy picit, újra egy játszóteres poszttal jelentkezem, méghozzá nem is a fővárosból, hanem Nyíregyháza Sóstóról, az állatpark melletti térről. Bizonyára nem csak az én gyerekeim vesznek meg a nagyobb játszóterektől, amiket messziről ki lehet szúrni és olyanok lesznek a látványtól, mint a kiskutyák, amikor a pórázt meglobogtatjuk nekik az ajtó előtt.

jat1

Bár a hasonlat nem a legszebb, azért akinek gyereke van, mindenki tudja, hogy mit tud kiváltani egy nagyobb játszótér, többek között bennünk is, amikor mondjuk nem érünk rá. Ilyenkor vagy elkerülő utat kell választani, vagy mélyeket lélegezni, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, amíg a csalódott gyerek is jó belátásra tér. A legjobban azért akkor járunk, ha egy rövid időt eltöltünk ezeken a játszókon, a nyíregyházi egység pedig ilyen, ámbátor a rövid időt igen nehéz kivitelezni.

Ha van kedvenc játszótered, fotózd le, írd le a jellemzőit, hogy miért szereted, mit javítanál rajta és küldd el nekünk erre a címre!

Az egész játszó területe igen nagy, nem is tudom megmondani, hogy mekkora (ezt tudjuk be matek hiányosságnak), mindenesetre több egységet alakítottak ki rajta a játszótér építői. Van nagy vár két csúszdával, mászófallal, kis vár egy csúszdával és lógóval, ezen kívül két hinta, egy mérleghinta, egy házikó, egy inogós híd, csak úgy betéve a térbe és a legnagyobb katarzis: a kötélpálya. Erre különösen emlékszem még gyerekkoromból, mármint a kötélcsúszda rám kifejtett hatására, azt hiszem, ez volt mindig a maximum, amit egy játszótér adhatott (talán a vasringlis is így hatott). No kérem, a sóstói kötélcsúszda nem csak létével boldogítja a gyerekeket, de például azzal is, hogy nagyon hosszú. Ezért, ha véletlenül nagy sor van miatta, érdemes kivárni, bár az igazság az, hogy fergeteges sor nem nagyon szokott lenni érte.

jat6

Mivel fából készült az egész játszótér, tökéletesen beleillik az amúgy is erdei környezetbe, ezért már maga a játszózás is olyan, mintha kirándulni mentünk volna. Futkoshat a gyerek kedvére a nagy területen, mi utána, este pedig családilag össze tudunk állítani egy komplett kis homokozót a cipőnkből kiöntött homokból, ugyanis az egész tér homokkal van felöntve. S bár a rohangálós strapa biztosan megizzaszt minket, a jó hír az, hogy tele van árnyékkal a hely, így nem kell hőgutát kapni.

jat5

Nem tudom, hogy mennyire EU konform a játszótér, néhány érdekesség azért nem tudta elkerülni a figyelmemet. Az egyik mászókaegységen, miután felkapaszkodnak a gyerekek egy kicsi emelkedőn, a tetején egy fa deszka fogadja őket. A speciális mászó háttartásnak köszönhetően (vagyis mert görnyedten mennek fölfelé), pontosan homlokon csapja őket a keresztbe elhelyezett deszka. Ez egy május elsejei tömeges játszótérlátogatás alkalmával tűnt fel (meg azután, hogy fiam is beszerzett egy púpot), s elhatároztam, hogy levideózom a mászóka melletti padról, amint átlag 1,5 percenként üvölt egy bevert fejű gyerek. Mostani látogatásunkkor a rossz időnek köszönhetően azonban csak néhány gyerek lézengett, ebből a sajátjaim nagyobb százalékot képviseltek, ők meg tudták, hogy mire készülök és azért sem akadtak fent a rúdon, hogy a gonosz anyjuk levideózza őket. Aki viszont járt már ott, biztosan tudja, hogy miről beszélek, nem is értem, hogy a helyiek miért nem estek neki annak a farúdnak egy fűrésszel.

jat4

Persze a játszóterek már csak ilyenek, mindegyiken van valami fejcsóválni való, de az összkép azért mégiscsak az a nyíregyházi térről, hogy nagyon jó. Még akkor is, ha a fejkoppintós mászóka másik végén a függőhíd korlátja igen magasan van, oldalt pedig csak néhány lánc lóg rajta. Tehát, ha végigdönget a hídon egy gyerek erőteljesebb léptekkel, a kisebb, éppen nem kapaszkodó gyerek simán kihull oldalt, elég magasról. Ez a probléma körülbelül a gyerek hároméves koráig okozott szívritmuszavart nekem, ma már eléri a kapaszkodót és inkább nem nézek oda.

jat2

A játszóterek sajnos hamar le is amortizálódnak. Ottjártunkkor éppen használhatatlan volt a kötélcsúszda, ugyanis leszedték róla az ülőrészt, így sajnos nem suhanhattak rajta a gyerekek. Remélem, hamar szerelnek rá egy újat az illetékesek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.29 14:33:42malaccc

  ömmm.ez igy atlagban, a nem ott elö emberek hol a rakban erdekli?O:

 • 2009.06.29 16:39:57Beautiful life

  Még sosem utaztál gyerekkel?

 • 2009.06.29 16:41:19binci

  ööö ez a kérdés a budapesti játszóterekre is érvényes, nem?

 • 2009.06.29 17:44:26M11an

  malaccc:

  Nem tünt fel a Blog címében valami fura? Ez nem a puruttya...

 • 2009.06.29 18:33:57Judit*

  Nagyon jó kis játszótér, minden alkalommal megfordulunk ott, mikor Sstóra megyünk. Állatparkozás után kötelező program, afféle "ájult_fáradtra_mászókázom_magam" program a gyerekeknek, utána garantált a gyors elalvás. ;-)
  Biztosan megcsinálják a kötélpályát, csak jelezzétek illetékes helyen!
  [boldog emberek - nektek még me is csinálják, nemhiába kiemelt üdülőövezet. bezzeg mi, itt egy kisebb megyeszékhely lakótelepén évek óta a sóval behintett helyét nézhetjük csak a kötélcsúszdának :-( ]

 • 2009.06.29 20:28:57fever55

  Hogy egy ennyire lényegtelen dologról hogyan lehet ilyen hosszú postot írni...?
  Kedves Postoló, nem vagy Te egy kicsit túl aggódós?
  Vagy most mi akar lenni ez az egész, valamiféle figyelmeztetés, ha arra járunk gyerekkel, szóljunk már odaúton a kocsiban, hogy "a kicsi buksidra majd vigyázz"?
  Pfh...

 • 2009.06.29 21:06:05Beautiful life

  Tenyleg hosszu, de es nincs benne egy celeb sem. Hogy van az, hogy a velvet csak celebekkel foglalkozik, de a poronty nem foglalkozik celebporontyokkal. Ugy olvasnek a gaspar vagy schobert gyerekekrol.

 • 2009.06.29 21:52:38Cobold

  Kedves nyafogók, sztem tökjó, hogy vannak ilyen cikkek, akkor is, ha nem járunk arra, akkor is, ha csak részben vagyunk érintettek.
  Mint kisgyerekes anyuka, az a véleményem, hogy jó ilyeneket olvasni.

 • 2009.06.29 22:06:31psyché

  Beautiful life, remélem, csak ironizáltál. én örülök, hogy nem kell a celebgyerekekröl olvasni itt. engem jobban érdekelek a játszóterek, mint a celebanyukák ömlengései.

 • 2009.06.29 23:39:16Rabyn

  Ez is körbe van kerítve?
  Nálunk minden játszóteret körbekerítettek így az ostoba szőke plázabombázók nem tudják bevinni falatnyi kutyájukat belepisilni/kakilni a homokozóba aminek én rettentően örülök:D

 • 2009.06.30 07:29:15Real_Infidel

  Nem kell ám azt a gyereket ennyire félteni. Ha egyszer beveri a fejét, majd megtanulja, hogy figyeljen oda. Komolyan mondom, a mai gyerekek olyan puhányak, mint a ..... mert mindentől meg vannak védve.

 • 2009.06.30 08:46:49dodóó

  Tünde, azt nem is említetted hogy wc-is van a játszótér mellett.

 • 2009.06.30 10:43:45LV426

  fever55 -el értek egyet. Mondvacsinált probléma, túl bő lére eresztett poszt.

  Cobold
  Ne olvasgass ilyenekről, hanem vidd le a gyereket a játszótérre.

 • 2009.07.01 11:44:474tissimo

  Ne sajnáljátok már a helyet egy vidéki játszótér megemlítésétől! Mi 2 poronttyal itt lakunk a közelben, és olyan jóleső érzés töltött el a poszt olvasása kapcsán! Egyébként meg gyertek ide kirándulni, Sóstó igazi családi paradicsom, strand, élményfürdő, falumúzeum, állatpark, csónakázótó, és ez a szupi kis játszótér mind-mind egy kupacban, gyönyörű erdei környezetben. Tucatnyi családot csábítottam már ide, többen rendszeresen visszajárnak, és nem fogynak ki élményekből.

  Nekem van egyébként egy teóriám a homlokkoppantó deszka funkciójára. Amikor még nem volt 2 éves a kisfiam, és itt csúszdázott, ez a deszka volt a kapaszkodója, amikor a vár felső szintjén odasétált a csúszdához. Ugyebár ekkor még nem olyan tökéletes az egyensúlyérzékük, és így én sem kaptam szívbajt, hogy vagyon leszédül-e a csúszda bejáratánál a mélységbe, vagy sem.

 • 2009.07.02 20:39:58Judit*

  4tissimo, nagy jót tettél velünk, hogy oda csábítottál! :-) Én vagyok ugyanis az egyik visszajáró a családommal. Az én sorrendem: ÁLLATPARK, Múzeumfalu, strand, játszótér. :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta